Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Saturday, May 9, 2009

SIAPA YG BEROK..?

Pak zamri berkerja mengambil upah memetik kelapa {bukan kepala). So dia mengunakan perkhidmatan seekor beruk. Beruk pak zamri memang bijak. Dia boleh di arahkan oleh pak zamri untuk memetik kelapa muda atau tua mengikut kehendak pelanggan. Kerana satu2nya kenderaan pak zamri hanyalah sebuah motorsikal honda kapcai, jadi itulah jua kenderaan untuk beruk pak zamri. Dulu setiap kali hendak pergi mengambil upah memetik kelapa,pak zamri akan meletakkan beruknya duduk didalam bakul motor kapcainya. beruknya akan duduk sambil meletakkan tangannya pada lampu hadapan motor pak zamri. Setiap kali lalu dihadapan kedai kopi, sesiapa jua yg ternampak akan berkata "beruk pak zamri". Sebabnya beruk tu duduk dihadapan. maksudnya beruk dulu baru pak zamri.

Zaman berubah.. Negara semakin maju.. manusia semakin cerdik.. namun ada golongan yg bertambah sengal. Semenjak Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ)membuat undang2 baru yg telah dipersetujui diparlemen, setiap motorsikal disyaratkan untuk memasang lampu disiang hari walau ketika panas terik, pak zamri tidak lagi meletakkan beruknya didepan. Kerana pada hari pertama pak zamri memasang lampu motornya pada siang hari, ketika membawa beruknya untuk menganbil upah memetik kelapa.. mcm biasa beruknya meletakkan tangannya pada lampu depan motor pak zamri. mungkin kerana terasa tangannya panas dek kerana lampu itu dipasang, beruk pak zamri telah menjengah untuk melihat lampu itu. Kemudian beruk pak zamri mendongak ke atas sepertinya melihat matahari.. seterusnya merenung muka pak zamri sambil mengaru2 kepala serta menjerit2. Dengan nada kuat pak zamri menengking beruknya.. "diam la kau.. kau ingat aku ni bodoh ke nak pasang lampu siang2 hari, kalau bukan kerana undang2 bodoh ni, mati balik hidup aku tak pasang..!!!" bentak pak zamri kepada beruknya.

Semenjak hari itu pak zamri tidak lagi meletakkan beruknya didepan.. sebalaiknya pak zamri meletakkan beruknya dibelakang. Jadi bila lalu dihadapan kedai kopi, org akan kata "pak zamri berok". sebabnya beruknya duduk dibelakang. so zamri dulu baru berok.Macam org kata. Mulut tempayan boleh ditutup tapi bukan mulut orang, kerana pak zamri pernah terdengar ada orang berkata "zamri berok", Skrg ni setiap kali pak zamri lalu dihadapan kedai kopi, klau ada org kat sana.. pak zamri akan menjerit.. "woiii.. bukan aku yg berok.. tapi JPJ dan kerajaan yg bodoh mcm berok...!!!"
Hehehehe... Wassalam...

[+/-] Read More...

Laknat Allah ke atas Abu Lahab

MOHD. ADHA MOHD. ZAIN

Abu Lahab ialah bapa saudara kepada Nabi Muhammad, adik-beradik bapa baginda, iaitu Abdullah. Nama Abu Lahab yang sebenar ialah Abdul Uzza.

Uzza adalah nama sebuah berhala yang disembah oleh orang-orang kafir Quraisy. Ia merupakan berhala yang masyhur di Mekah.

Nama isteri Abu Lahab ialah Arwa. Dia digelar Ummu Jamil yang bermaksud ibu daripada kecantikan. Isteri Abu Lahab juga membenci Rasulullah. Dia selalu mencerca dan menghina Rasulullah. Dia juga pernah meletakkan duri di atas jalan yang selalu dilalui oleh Rasulullah.

Hubungan Rasulullah dengan Abu Lahab, sebelum kedatangan Islam amat baik seperti bapa saudaranya yang lain. Ketika Rasulullah lahir, Abu Lahab gembira kerana anak saudaranya itu bagaikan pengganti adiknya, Abdullah yang telah meninggal dunia.

Pada suatu hari, selepas Rasulullah diangkat menjadi Nabi, baginda naik ke Bukit Safa. Baginda menyeru semua kaum kerabatnya berkumpul. Maka berkumpullah mereka semua. Jika ada yang tidak dapat datang, mereka akan menghantarkan wakil. Semua orang mendiamkan diri untuk mendengar perkara penting yang bakal dikatakan Rasulullah.

"Adakah kalian akan percaya jika aku katakan bahawa musuh akan datang menyerang kita pada esok hari?" tanya Rasulullah pada mereka.

"Pasti kami percaya. Engkau tidak pernah sekalipun bercakap bohong," jawab mereka.

Lalu Rasulullah bersabda, "Aku memberi peringatan kepada kamu semua. Seksaan Allah yang dahsyat akan datang".

Orang ramai terdiam memikirkan kata-kata Rasulullah itu. Sepanjang yang dikenali mereka, Rasulullah tidak pernah sekalipun berkata sesuatu yang sia-sia, apatah lagi untuk bercakap bohong.

Tiba-tiba Abu Lahab menjawab, "Celaka engkau! Apakah hanya untuk itu engkau kumpulkan kami?"

Maka bermula dari hari itulah Abu Lahab menjadi musuh Rasulullah yang paling utama. Dia tanpa segan silu melemparkan fitnah kepada Rasulullah. Apabila baginda keluar berdakwah, dia akan mengekori dan mengatakan Rasulullah berdusta. Rasulullah juga dituduh sebagai seorang yang gila.

Lantaran itu, Allah menurunkan ayat al-Quran di atas yang mengatakan dia akan dimasukkan ke dalam api neraka di akhirat kelak.

[+/-] Read More...

Ratu Bohsia - 10 kali gugur anak

MOHD. ADHA MOHD. ZAIN

Biarpun baru berusia belasan tahun, seorang remaja bukan saja sanggup melakukan hubungan seks dengan lebih lima lelaki serentak, malah melayan nafsu warga emas seusia bapanya hingga mendapat gelaran Ratu Bohsia.

Namun, gadis berkenaan tidak seharusnya dipersalahkan sepenuhnya kerana gelagat liarnya didorong pengalaman hitam selepas dinodai datuk sendiri menyebabkannya ketagih mengulangi perbuatan terkutuk itu.

Demi memuaskan nafsu gila selain membalas dendam terhadap perbuatan datuk yang mengaibkannya, dia mula belajar meneguk minuman keras seawal usia 12 tahun dan mengikut lelaki hidung belang ke hotel murah untuk melakukan hubungan seks walaupun baru beberapa jam berkenalan.

Disebabkan keghairahannya itu, gadis terbabit mendakwa menggugurkan kandungan lebih 10 kali sepanjang tempoh dia merelakan tubuhnya ‘diratah’, termasuk di kalangan Mat Rempit sehingga digelar Ratu Bohsia di kalangan pelumba haram.

Pengalaman gadis terbabit didedahkan kepada wartawan Harian Metro bukan untuk memalukan mana-mana pihak, sebaliknya pedoman kepada remaja perempuan yang baru mengenali dunia dan mengelak mereka menjadi alat pemuas nafsu lelaki ‘syaitan’ terutama Mat Rempit.

Gadis yang ingin dikenali sebagai Masliza, 20, berkata kehidupannya mula berubah selepas dia dinodai datuknya sendiri menyebabkan dia lari meninggalkan rumah sebelum berkenalan dengan seorang Mat Rempit.

Menurutnya, dia menghilangkan diri selepas berang dengan sikap ibu bapanya tidak mempercayai aduan bahawa dia dirogol datuk sendiri.

“Setiap malam minggu, kami akan keluar merempit dan menonton aksi liar Mat Rempit di sekitar ibu kota menunjukkan kehebatan masing-masing.

“Saya puas kerana dapat mengenali ramai ‘kaki rempit’ berhati batu dan kagum mereka tidak mempunyai perasaan takut serta sayang kepada nyawa sendiri ketika melakukan aksi di jalan raya,” katanya.

Selepas seketika berkenalan, teman lelakinya mula menunjukkan wajah sebenar apabila menyerahkannya kepada rakan untuk ‘dipakai’ secara beramai-ramai.

Demi menjaga imej di kalangan Mat Rempit terbabit, katanya, dia terpaksa menyerahkan kesucian dirinya.

Sejak itu, Masliza berkata, dia sering menjadi habuan puluhan Mat Rempit di hotel murah, rumah sewa mahupun dalam kereta menyebabkannya ketagih untuk melakukan hubungan seks.

Masliza mengakui pernah melakukan hubungan seks dengan lima lelaki dalam satu bilik hotel serentak.

“Ia pengalaman hitam yang menakutkan, namun saya melakukannya untuk membalas dendam terhadap keluarga yang menganiaya saya, terutama datuk. Lama-kelamaan ia menjadi hobi dan keseronokan kepada diri sendiri.

“Saya lari dari rumah kerana tidak dapat menerima kenyataan dirogol datuk sendiri serta dihantui masalah keluarga yang tidak berkesudahan.

“Keluarga saya bermasalah, ibu bapa sering bertengkar dan mungkin disebabkan itu kebajikan dan tanggungjawab mereka terhadap saya terabai,” katanya.

Bagaimanapun, Masliza diselamatkan seorang individu tidak dikenalinya yang menghantarnya ke hospital selepas didapati tidak sedarkan diri gara-gara cuba menggugurkan kandungan.

Dia mendakwa sedang diburu ahli keluarganya kerana mengadu mengenai peristiwa hitam dinodai datuknya sendiri beberapa tahun lalu kepada pihak berkuasa supaya menarik balik laporan itu.

Bagaimanapun, dia kini selamat dalam jagaan sebuah pusat perlindungan dan pemulihan akhlak dan difahamkan sedang berusaha melupakan peristiwa malang itu.

Sementara itu, Pengurus dan Pakar Motivasi Didik Diri Resource, Ahmadi Baharudin, berkata Masliza sedang melalui proses pemulihan di pusat pemulihannya.

“Kami yakin dengan program sedia ada dapat membantunya memulihkan semula keyakinan diri ketika berdepan dengan masyarakat selain membina semula imej. Dia kini ibarat sedang ‘dilahirkan’ semula.

“Saya cukup terkilan dengan sikap segelintir ibu bapa yang tidak memandang serius aduan anak mereka kerana terlalu sibuk mengejar kebendaan walaupun perkara itu benar-benar berlaku,” katanya.

Menurut Ahmadi, masalah keluarga penyebab utama kepada keruntuhan akhlak remaja pada zaman ini.

“Peningkatan kes seumpama itu cukup membimbangkan. Ibu bapa bukan saja perlu mendidik anak dengan ajaran agama yang cukup, malah mengikuti perkembangan mereka. Sikap lepas tangan akan menyebabkan masalah terus menghantui kita semua,” katanya.

- HARIAN METRO

[+/-] Read More...

Perisian Tafsir Al Quran Digital Percuma (Highly Recommended)


Perisian Tafsir Al Quran Digital Percuma (Highly Recommended)


This is a very user friendly digital Tafsir Al Quran...
(in my opinion)
Try to download and install it..

Please copy and paste the link below to download :

http://www.mediafire.com/download.php?0njmmd5mny0

"Sharing is Caring"
-- 4ayesha
Posted by @ayesha

[+/-] Read More...

SELSEMA BABI MELANDA MELAKA?

Pengarah Kesihatan Melaka, Dr Ghazali Othman, mengarahkan Akademi Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) di Ayer Molek yang menempatkan 418 pelatih, dikuarantin selama tujuh hari mulai semalam.

Arahan itu susulan selesema misteri yang menyebabkan seorang pelatih mati pada Selasa lalu dan lebih 10 terpaksa dirawat di Hospital Melaka.
Posted by angkasanuri

[+/-] Read More...

Reset Password Login Administrator WindowsBagi pengguna windows jangan khawatir apabila password administrator anda lupa, saya menemukan trik untuk mereset password dan sekaligus mengganti password administrator.

Berikut ini langkah - langkahnya:

 1. Terlebih dahulu anda download file reseternya di sini link.
 2. Dengan menggunakan software winrar atau winzip Extrack file anda mendownload tadi dan file tersebut berupa .iso.
 3. Dengan bantuan software nero dan sejenisnya burn file tersebut dengan option image.
 4. Pada komputer anda setting bottingan awalnya melalui CD-ROOM lalu masukkan reseter yang suda anda burn.
 5. boot ( tekan enter)
 6. ===========================
  1 : /dev/sda1 19994MB BOOT
  2 : /dev/sda5 20002MB
  3 : /dev/sdb1 953MB (LBA).BOOT.REMOVABLE(USB?)
  ===========================
  Ketik 1 (tekan enter)
 7. What is the path to the registry directory? isi dengan “WINDOWS/System32/config”. atau enter aja gak apa2x jika males ngetik entar yang muncul juga sama.
  Berikutnya akan muncul 3 pilihan yaitu
  ===========================
  1. Password Reset [Sam System Scurity]
  2. Recovery Console Parameter [Software]
  q. Quit -Return to previous
  ===========================
  Ketik 1 (tekan enter)
 8. kemudian muncul 5 Pilihan yaitu
  ===========================
  1. Edit User Data and Password
  2. Syskey Status & Change
  3. Recovery Console Settings
  g. Registry Editor, Now With full write support!
  q. Quit (You will be asked if there is something to save)
  ===========================
  Ketik 1 (tekan enter)
 9. Selanjutnya akan ditampilkan daftar UserName yang ada di Windows Anda misalnya seperti ini.
  =====USERNAME===== Admin?====
  - Administrator = ADMIN = -Lock?
  - Guest = = dis/Lock
  - Yudy = ADMIN = dis/Lock
  ===========================
  Pilih user name yang ingin passwordnya direset dengan cara menuliskan namanya (Ingat !!Besar kecil huruf berpengaruh) misal user name yang aku pakai adalah Yudy, maka ketik Yudy lalu (tekan enter). Atau langsung anda tuliskan user Administrator (tekan enter).
 10. Selanjutnya akan tampil USER EDIT MENU seperti ini,
  ===========================
  1. Clear (Blank) User Password
  2. Edit (set New) User Password (Careful With This on XP or Vista)
  3. Promote User (Make User an Administrator)
  4. Unlock and enable User Account (Seems unlock already)
  q. Quit editing User, back to user select
  ===========================
  Ketik 1 jika anda ingin menghapus password (tekan enter)
  Ketik 2 Jika Ingin membuat password baru (tekan enter)
 11. Selanjutnya ketik Tanda Seru (!) Untuk keluar
  Berikutnya What to do? Ketik q
  STEP FOUR: Writing Back Change
  About to write file(s) back! Ketik Y
  EDIT COMPLETE
  New Run? Ketik N. Setelah itu cabut Flash Disk Anda dan Restart PC dengan menekan Ctrl + Alt + Del. Atur Booting kembali dari Hardisk.

http://yudymardianto.wordpress.com/2008/02/28/reset-password-login-administrator-windows/

[+/-] Read More...

Senjata dilarang dibawa masuk ke dalam dewan, bagaimana di DUN Perak kelmarin ?

Mengikut peraturan dewan sesiapa yang memiliki senjata mestilah menyerahkan kepada pengawal dipintu masuk sebelum boleh memeasuki dewan. Larangan yang paling penting dan keras dimana saja dewan negeri berada dan begitulah di Parlimen, malam di seluruh dunia peraturan ini berlaku.

Namun persoalannya bila polis begitu ramain menceroboh masuk ke dalam dewan pada sidang 7 Mei, berapa pucuk senjatakah yang telah masuk secara haram ke dalam Dewan Negeri Perak ?

Kita tunggu kalau ada bukti yang boleh menafikannya atau mendedahkannya sekiranya benar.

Dicatat oleh DRS. KHALIL IDHAM LIM

BUJANG SUSAH: Eleh.. setakat pistol. Klau pro umno yg buat, bawa c4, tank, atau nuclear dalam dewan pun x salah. bak kata najib pun undang2 rimba. Dia sendiri pun mengaku bahawa dia sedang praktikkan undang2 rimba kat malaysia ni. apa nak heran.

[+/-] Read More...

PEMIMPIN MALAYSIA INGIN MEMBAWA MALAYSIA KEMBALI KE ZAMAN BATU.


Berita Buruk Pengguna Streamyx
Bermula dari bulan MEI 2009, TMnet Streamyx telah menyempitkan jalur lebarnya. Semua nombor IP terlibat. Hanya nombor IP yang bermula dengan 60.48.XXX.XXX sahaja yang berkelajuan seperti biasa.

Jika anda menggunakan router bagi mendail nombor ini, anda memerlukan paling kurang 10 minit (itu pun jika anda bernasib baik).

Mengikut sumber-sumber yang boleh dipercayai, TMnet Streamyx melakukan ini semua bagi menghadkan penggunaan Internet di kalangan orang biasa agar mereka kembali kepada media lama iaitulah TV dan radio (yang semua orang tahu ia dipantau oleh kerajaan).

Media baru seperti SMS, MMS dan Internet dilaporkan telah menggugat keuntungan syarikat siaran televisyen besar seperti Media Prima dan juga menggugat politik Barisan Nasional. Mereka semakin kehilangan penonton dan juga para pengiklan yang menjadi tunjang syarikat mereka. Kerajaan Barisan Nasional pula semakin kehilangan para penyokong. Jika anda tidak percaya, sila rujuk video di bawah:-

Lantaran dari itu, janganlah anda hairan mengapa talian 1-300 TMnet Streamyx sering sibuk. Mereka dihujani dengan aduan sama dan tiada apa yang boleh pekerja mereka lakukan.

Mereka hanya menjalankan tugas. Mereka ibarat polis yang menerima arahan daripada Perdana Menteri. TMnet juga terpaksa menggaji pekerja yang bodoh dan jujur bagi menjayakan projek kotor kerajaan ini. Ini juga, telah mengakibatkan bilangan pekerja mereka menjadi sedikit sehingga membuatkan anda terpaksa menunggu lama, menanti skrip klasik yang tersusun dari kakitangan TMnet ini.

Ramai kakitangan yang berpengalaman di TMnet telah berhenti dan ada yang bekerja dengan syarikat jalur lebar yang lain, di dalam dan di luar negara.

Johan Jaafar selaku orang nombor satu Media Prima yang baru, jelas sekali kekurangan idea bagaimana untuk memenangi hati penonton dan pengiklan serta mengelak bersekongkol dengan kerajaan Barisan Nasional.

Sekatan sistematik yang tersembunyi ke atas Internet kita ini, bukan sahaja menyusahkan para penulis blog, tetapi juga syarikat kecil dan besar yang berasaskan Internet. Jika syarikat anda selalu menggunakan Internet bagi tujuan emel atau pun sebagai alat komunikasi (Skype, MSN, YM dan lain-lain) syarikat anda juga akan turut berada di dalam masalah yang sama.

Harap maklum.

Sebarkan pada rakan-rakan anda yang masih kebingungan akan masalah sebenar kelajuan TMnet Streamyx.

[+/-] Read More...

Pasangan melekat ketika melakukan hubungan seks


BERGAMO – Pasangan pekerja sebuah kedai yang menyelinap masuk ke dalam tandas mendapat nasib malang kerana mereka melekat ketika melakukan hubungan seks, lapor sebuah akhbar semalam.

Pekerja lelaki, Salvatore Mazzi, 37, dan Angelina Marcelo, 26, melekat disebabkan oleh masalah kekejangan otot salah seorang daripada mereka.

Perbuatan mereka diketahui oleh suami Angelina yang menunggunya untuk membawa pulangnya dari bekerja.

Beberapa kakitangan perubatan berjaya menyelamatkan pasangan itu di sebuah kedai pakaian di Bergamo, Itali.

Salvatore dipecat kerana melakukan hubungan seks ketika sedang bekerja.

Angelina yang bertugas sebagai juruwang bernasib baik kerana dia dibenarkan bekerja selepas pihak pengurusan mendapati wanita tersebut melakukan hubungan seks selepas tempoh syifnya berakhir. – Agensi

[+/-] Read More...

HOTEL TERBANG - aby


"The Hotelicopter features 18 luxuriously-appointed rooms for adrenaline junkies seeking a truly unique and memorable travel experience. Each soundproofed room is equipped with a queen-sized bed, fine linens, a mini-bar, coffee machine, wireless internet access, and all the luxurious appointments you'd expect from a flying five star hotel. Room service is available one hour after liftoff and prior to landing." The Hotelicopter is due to fly maiden journey this summer(June 26th) with an undisclosed price...
If you are interested,There is three fly tour.

Inaugural Summer Tour:
14 days (Friday, June 26th, 2009 - Friday, July 10th, 2009)


California Tour:
14 days (Friday, July 17th, 2009 to Friday, July 24rd, 2009)


Bay/Jamaica, European Tour:
16 days (Friday, July 31st, 2009 to Sunday, August 16th, 2009)


Dimensions Length: 42 m (137 ft)
Height: 28m (91 ft)
Maximum Takeoff Weight: 105850 kg (232,870 lb)
Maximum speed: 255 km/h (137 kt) (158 miles/h)
Cruising speed: 237 km/h (127 kt) (147 miles/h)
Original Mi Range: 515 km (320 mi)
Our augmented Mi Range: 1,296 km (700 mi)
[+/-] Read More...

Board Utama

Motherboard alias mainboard alias system board, ketiganya mengacu pada satu barang yang sama, yakni sebuah papan sirkuit dan panel-panel elektronik yang menggerakan system PC secara keseluruhan. Secara prinsip, sebuah motherboard terdiri atas beberapa bagian yakni system CPU (prosesor), sirkuit clock/timing, Ram, Cache, ROM BIOS, I/O port seperti port serial, port pararel, slot ekspansi, prot IDE.

pro1.gif pro2.gif

Yang perlu diperhatikan!

Terutama sekali, sedikitnya ada 7 hal yang harus diperhatikan pada sebuah motherboard. Ketujuh komponen tersebut adalah :

 1. Chipset
 2. Tipe CPU
 3. Slot dan tipe memori
 4. Cache memory
 5. Sistem BIOS
 6. Slot ekspansi
 7. Port I/O

Dari sinilah sesungguhnya problem pada sebuah system PC bisa dilacak atau dideteksi. Kerusakan di luar 7 komponen tersebut biasanya jarang terjadi. Kemungkinan yang lain, bila ketujuh komponen ini terlihat beres-beres saja, patut diduga bahwa masalahnya terletak pada arsitektur motherboard itu sendiri, entah sirkuit-sirkuitnya, atau komponen-komponen yang dipergunakannya.

Chipset : Komandan data dan proses

Disebut chipset karena barang satu ini umumnya merupakan sepasang chip yang mengendalikan prosesor dan fitur-fitur hardware yang ada pada mortherboard secara menyeluruh. Sepasang chip ini, yang satu buah disebut North Bright chip dan satu lagi dipanggil South Bridge chip, bisa dibilang merupakan panglima tertinggi pada sebuah system bernama motherboard.Saat ini, terdapat banyak motherboard dengan chipset yang berbeda-beda. Jenis chipset yang digunakan pada motherboard akan menentukan beberapa hal antara lain.

 • Tipe prosesor yang bias digunakan
 • Jenis memori yang bias mendukung system PC dan kapasitas maksimumnya
 • Kelengkapan I/O yang mampu disediakan
 • Tipe display adapter yang bisa digunakan
 • Lebar data pada motgherboarad yang bisa didukung
 • Ketersedian fitur-fitur tambahan (misalnya LAN, sound card, atau modem onboard).

Tipe CPU

Terdapat tiga tipe CPU yang banyak beredar di pasaran yakni CPU keluaran Intel Corporation, AMD keluaran Advanced Micro Device, dan Cyrix atau VIA C3 keluaran VIA Technologies Corporation. CPU alias prosesor keluaran VIA sendiri pada umumnya mengikuti platform teknologi yang dikeluarkan oleh Intel. Artinya, setiap seri prosesor yang dirilis VIA pada umumnya selalu memiliki kompatibilitas dengan seri prosesor yang dibuat Intel. Sementara AMD menggunakan platform teknologi yang berbeda dari yang digunakan oleh Intel, sekalipun teknologi pross yang digunakan oleh perusahaan ini juga mengikuti apa yang dilakukan Intel. Lantaran perbedaan platform ini, prosesor AMD menggunakan soket atau slot yang berbeda dari yang digunakan oleh Intel. Bila Intel menyebut Slot 1, AM menyebutnya Slot A. pada prosesor soket, belakangan AMD relative lebih konsisten dalam mengeluarakan tipe soket yang digunakan, yakni senantiasa menggunakan Soket A yang kompatibel pada seri kecepatan manapun, yakni soket dengan jumlah pin 462 buah. Bandingkan dengan Intel yang selalu berubah-ubah, dari soket 370 pin, kemudian menjadi 423 pin, lalu berubah lagi menjadi 478. akibatnya, kemungkinan untuk meng-upgrade sebuah prosesor Intel generasi baru selalu harus dibarengi dengan penggantian motherboard itu sendiri. Berikut adalah sedikit sejarah perkembangan prosesor Intel dan para clone-nya yang berhasil disarikan

 • Debut Intel dimulai dengan processor seri MCS4 yang merupakan cikal bakal dari prosesor i4040. Processor 4 bit ini yang direncanakan untuk menjadi otak calculator , pada tahun yang sama (1971), intel membuat revisi ke i440. Awalnya dipesan oleh sebuah perusahaan Jepang untuk pembuatan kalkulator , ternyata prosesor ini jauh lebih hebat dari yang diharapkan sehingga Intel membeli hak guna dari perusahaan Jepang tersebut untuk perkembangan dan penelitian lebih lanjut. Di sinilah cikal bakal untuk perkembangan ke arah prosesor komputer.
 • Berikutnya muncul processor 8 bit pertama i8008 (1972), tapi agak kurang disukai karena multivoltage.. lalu baru muncul processor i8080, disini ada perubahan yaitu jadi triple voltage, pake teknologi NMOS (tidak PMOS lagi), dan mengenalkan pertama kali sistem clock generator (pake chip tambahan), dikemas dalam bentuk DIP Array 40 pins. Kemudian muncul juga processor2 : MC6800 dari Motorola -1974, Z80 dari Zilog -1976 (merupakan dua rival berat), dan prosessor2 lain seri 6500 buatan MOST, Rockwell, Hyundai, WDC, NCR dst. Z80 full compatible dengan i8008 hanya sampai level bahasa mesin. Level bahasa rakitannya berbeda (tidak kompatibel level software). Prosesor i8080 adalah prosesor dengan register internal 8-bit, bus eksternal 8-bit, dan memori addressing 20-bit (dapat mengakses 1 MB memori total), dan modus operasi REAL.
 • Thn 77 muncul 8085, clock generatornya onprocessor, cikal bakalnya penggunaan single voltage +5V (implementasi s/d 486DX2, pd DX4 mulai +3.3V dst).
 • i8086, prosesor dengan register 16-bit, bus data eksternal 16-bit, dan memori addressing 20-bit. Direlease thn 78 menggunakan teknologi HMOS, komponen pendukung bus 16 bit sangat langka , sehingga harganya menjadi sangat mahal.
 • Maka utk menjawab tuntutan pasar muncul i8088 16bit bus internal, 8bit bus external. Sehingga i8088 dapat memakai komponen peripheral 8bit bekas i8008. IBM memilih chip ini untuk pebuatan IBM PC karena lebih murah daripada i8086. Kalau saja CEO IBM waktu itu tidak menyatakan PC hanyalah impian sampingan belaka, tentu saja IBM akan menguasai pasar PC secara total saat ini. IBM PC first release Agustus 1981 memiliki 3 versi IBM PC, IBM PC-Jr dan IBM PC-XT (extended technology). Chip i8088 ini sangat populer, sampai NEC meluncurkan sebuah chip yang dibangun berdasarkan spesifikasi pin chip ini, yang diberi nama V20 dan V30. NEC V20 dan V30 adalah processor yang compatible dengan intel sampai level bahasa assembly (software).

Chip 8088 dan 8086 kompatibel penuh dengan program yang dibuat untuk chip 8080, walaupun mungkin ada beberapa program yang dibuat untuk 8086 tidak berfungsi pada chip 8088 (perbedaan lebar bus)

 • Lalu muncul 80186 dan i80188.. sejak i80186, prosessor mulai dikemas dalam bentuk PLCC, LCC dan PGA 68 kaki.. i80186 secara fisik berbentuk bujursangkar dengan 17 kaki persisi (PLCC/LCC) atau 2 deret kaki persisi (PGA) dan mulai dari i80186 inilah chip DMA dan interrupt controller disatukan ke dalam processor. semenjak menggunakan 286, komputer IBM menggunakan istilah IBM PC-AT (Advanced Technology)dan mulai dikenal pengunaan istilah PersonalSystem (PS/1). Dan juga mulai dikenal penggunaan slot ISA 16 bit yang dikembangkan dari slot ISA 8 bit , para cloner mulai ramai bermunculan. Ada AMD, Harris & MOS yang compatible penuh dengan intel. Di 286 ini mulai dikenal penggunaan Protected Virtual Adress Mode yang memungkinkan dilakukannya multitasking secara time sharing (via hardware resetting).

Tahun 86 IBM membuat processor dengan arsitektur RISC 32bit pertama untuk kelas PC. Namun karena kelangkaan software, IBM RT PC ini “melempem” untuk kelas enterprise, RISC ini berkembang lebih pesat, setidaknya ada banyak vendor yang saling tidak kompatibel.

 • Lalu untuk meraih momentum yang hilang dari chip i8086, Intel membuat i80286, prosesor dengan register 16-bit, bus eksternal 16-bit, mode protected terbatas yang dikenal dengan mode STANDARD yang menggunakan memori addressing 24-bit yang mampu mengakses maksimal 16 MB memori. Chip 80286 ini tentu saja kompatibel penuh dengan chip-chip seri 808x sebelumnya, dengan tambahan beberapa set instruksi baru. Sayangnya chip ini memiliki beberapa bug pada desain hardware-nya, sehingga gagal mengumpulkan pengikut.
 • Pada tahun 1985, Intel meluncurkan desain prosesor yang sama sekali baru: i80386. Sebuah prosesor 32-bit , dalam arti memiliki register 32-bit, bus data eksternal 32-bit, dan mempertahankan kompatibilitas dengan prosesor generasi sebelumnya, dengan tambahan diperkenalkannya mode PROTECTED 32-BIT untuk memori addressing 32-bit, mampu mengakses maksimum 4 GB , dan tidak lupa tambahan beberapa instruksi baru. Chip ini mulai dikemas dalam bentuk PGA (pin Grid Array)

Prosesor Intel sampai titik ini belum menggunakan unit FPU secara
internal . Untuk dukungan FPU, Intel meluncurkan seri 80×87. Sejak 386 ini mulai muncul processor cloner : AMD, Cyrix, NGen, TI, IIT, IBM (Blue Lightning) dst, macam-macamnya : i80386 DX (full 32 bit)
i80386 SX (murah karena 16bit external)
i80486 DX (int 487)
i80486 SX (487 disabled)
Cx486 DLC (menggunakan MB 386DX, juga yang lain)
Cx486 SLC (menggunakan MB 386SX)
i80486DX2
i80486DX2 ODP
Cx486DLC2 (arsitektur MB 386)
Cx486SLC2 (arsitektur MB 386)
i80486DX4
i80486DX4 ODP
i80486SX2
Pentium
Pentium ODP

 • Sekitar tahun 1989 Intel meluncurkan i80486DX. Seri yang tentunya sangat populer, peningkatan seri ini terhadap seri 80386 adalah kecepatan dan dukungan FPU internal dan skema clock multiplier (seri i486DX2 dan iDX4), tanpa tambahan instruksi baru. Karena permintaan publik untuk prosesor murah, maka Intel meluncurkan seri i80486SX yang tak lain adalah prosesor i80486DX yang sirkuit FPU-nya telah disabled . Seperti yang seharusnya, seri i80486DX memiliki kompatibilitas penuh dengan set instruksi chip-chip seri sebelumnya.
 • AMD dan Cyrix kemudian membeli rancangan prosesor i80386 dan i80486DX untuk membuat prosesor Intel-compatible, dan mereka terbukti sangat berhasil. Pendapat saya inilah yang disebut proses ‘cloning’, sama seperti cerita NEC V20 dan V30. AMD dan Cyrix tidak melakukan proses perancangan vertikal (berdasarkan sebuah chip seri sebelumnya), melainkan berdasarkan rancangan chip yang sudah ada untuk membuat chip yang sekelas.
 • Tahun 1993, dan Intel meluncurkan prosesor Pentium. Peningkatannya terhadap i80486: struktur PGA yang lebih besar (kecepatan yang lebih tinggi , dan pipelining, TANPA instruksi baru. Tidak ada yang spesial dari chip ini, hanya fakta bahwa standar VLB yang dibuat untuk i80486 tidak cocok (bukan tidak kompatibel) sehingga para pembuat chipset terpaksa melakukan rancang ulang untuk mendukung PCI. Intel menggunakan istilah Pentium untuk meng”hambat” saingannya. Sejak Pentium ini para cloner mulai “rontok” tinggal AMD, Cyrix . Intel menggunakan istilah Pentium karena Intel kalah di pengadilan paten. alasannya angka tidak bisa dijadikan paten, karena itu intel mengeluarkan Pentium menggunakan TM. AMD + Cyrix tidak ingin tertinggal, mereka mengeluarkan standar Pentium Rating (PR) sebelumnya ditahun 92 intel sempat berkolaborasi degan Sun, namun gagal dan Intel sempat dituntut oleh Sun karena dituduh menjiplak rancangan Sun. Sejak Pentium, Intel telah menerapkan kemampuan Pipelining yang biasanya cuman ada diprocessor RISC (RISC spt SunSparc). Vesa Local Bus yang 32bit adalah pengembangan dari arsitektur ISA 16bit menggunakan clock yang tetap karena memiliki clock generator sendiri (biasanya >33Mhz) sedangkan arsitektur PCI adalah arsitektur baru yang kecepatan clocknya mengikuti kecepatan clock Processor (biasanya kecepatannya separuh kecepatan processor).. jadi Card VGA PCI kecepatannya relatif tidak akan sama di frekuensi MHz processor yang berbeda alias makin cepat MHz processor, makin cepat PCI-nya
 • Tahun 1995, kemunculan Pentium Pro. Inovasi disatukannya cache memori ke dalam prosesor menuntut dibuatnya socket 8 . Pin-pin prosesor ini terbagi 2 grup: 1 grup untuk cache memori, dan 1 grup lagi untuk prosesornya sendiri, yang tak lebih dari pin-pin Pentium yang diubah susunannya . Desain prosesor ini memungkinkan keefisienan yang lebih tinggi saat menangani instruksi 32-bit, namun jika ada instruksi 16-bit muncul dalam siklus instruksi 32-bit, maka prosesor akan melakukan pengosongan cache sehingga proses eksekusi berjalan lambat. Cuma ada 1 instruksi yang ditambahkan: CMOV (Conditional MOVe) .
 • Tahun 1996, prosesor Pentium MMX. Sebenarnya tidak lebih dari sebuah Pentium dengan unit tambahan dan set instruksi tambahan, yaitu MMX. Intel sampai sekarang masih belum memberikan definisi yang jelas mengenai istilah MMX. Multi Media eXtension adalah istilah yang digunakan AMD . Ada suatu keterbatasan desain pada chip ini: karena modul MMX hanya ditambahkan begitu saja ke dalam rancangan Pentium tanpa rancang ulang, Intel terpaksa membuat unit MMX dan FPU melakukan sharing, dalam arti saat FPU aktif MMX non-aktif, dan sebaliknya. Sehingga Pentium MMX dalam mode MMX tidak kompatibel dengan Pentium.

Bagaimana dengan AMD K5? AMD K5-PR75 sebenarnya adalah sebuah ‘clone’ i80486DX dengan kecepatan internal 133MHz dan clock bus 33MHz . Spesifikasi Pentium yang didapat AMD saat merancang K5 versi-versi selanjutnya dan Cyrix saat merancang 6×86 hanyalah terbatas pada spesifikasi pin-pin Pentium. Mereka tidak diberi akses ke desain aslinya. Bahkan IBM tidak mampu membuat Intel bergeming (Cyrix, mempunyai kontrak terikat dengan IBM sampai tahun 2005)Mengenai rancangan AMD K6, tahukah anda bahwa K6 sebenarnya adalah rancangan milik NexGen ? Sewaktu Intel menyatakan membuat unit MMX, AMD mencari rancangan MMX dan menambahkannya ke K6. Sayangnya spesifikasi MMX yang didapat AMD sepertinya bukan yang digunakan Intel, sebab terbukti K6 memiliki banyak ketidakkompatibilitas instruksi MMX dengan Pentium MMX.

 • Tahun 1997, Intel meluncurkan Pentium II, Pentium Pro dengan teknologi MMX yang memiliki 2 inovasi: cache memori tidak menjadi 1 dengan inti prosesor seperti Pentium Pro , namun berada di luar inti namun berfungsi dengan kecepatan processor. Inovasi inilah yang menyebabkan hilangnya kekurangan Pentium Pro (masalah pengosongan cache) Inovasi kedua, yaitu SEC (Single Edge Cartidge), Kenapa? Karena kita dapat memasang prosesor Pentium Pro di slot SEC dengan bantuan adapter khusus. Tambahan : karena cache L2 onprocessor, maka kecepatan cache = kecepatan processor, sedangkan karena PII cachenya di”luar” (menggunakan processor module), maka kecepatannya setengah dari kecepatan processor. Disebutkan juga penggunaan Slot 1 pada PII karena beberapa alasan :

Pertama, memperlebar jalur data (kaki banyak – Juga jadi alasan Socket 8), pemrosesan pada PPro dan PII dapat paralel. Karena itu sebetulnya Slot 1 lebih punya kekuatan di Multithreading / Multiple Processor. ( sayangnya O/S belum banyak mendukung, benchmark PII dual processorpun oleh ZDBench lebih banyak dilakukan via Win95 ketimbang via NT)Kedua, memungkinkan upgrader Slot 1 tanpa memakan banyak space di Motherboard sebab bila tidak ZIF socket 9 , bisa seluas Form Factor(MB)nya sendiri konsep hemat space ini sejak 8088 juga sudah ada .Mengapa keluar juga spesifikasi SIMM di 286? beberapa diantaranya adalah efisiensi tempat dan penyederhanaan bentuk.

Ketiga, memungkinkan penggunaan cache module yang lebih efisien dan dengan speed tinggi seimbang dengan speed processor dan lagi-lagi tanpa banyak makan tempat, tidak seperti AMD / Cyrix yang “terpaksa” mendobel L1 cachenya untuk menyaingi speed PII (karena L2-nya lambat) sehingga kesimpulannya AMD K6 dan Cyrix 6×86 bukan cepat di processor melainkan cepat di hit cache! Sebab dengan spec Socket7 kecepatan L2 cache akan terbatas hanya secepat bus data / makin lambat bila bus datanya sedang sibuk, padahal PII direncanakan beroperasi pada 100MHz (bukan 66MHz lagi). Point inilah salah satu alasan kenapa intel mengganti chipset dari 430 ke 440 yang berarti juga harus mengganti Motherboard.

Sumber : http://www.ikom.usd.ac.id

[+/-] Read More...

Olympus dah malas nak layan - 12 megapixels is enough


LAS VEGAS--Olympus has declared an end to the megapixel race.

"Twelve megapixels is, I think, enough for covering most applications most customers need," said Akira Watanabe, manager of Olympus Imaging's SLR planning department, in an interview here at the Photo Marketing Association (PMA). "We have no intention to compete in the megapixel wars for E-System," Olympus' line of SLR cameras, he said.

Instead, Olympus will focus on other characteristics such as dynamic range, color reproduction, and a better ISO range for low-light shooting, he said.

Increasing the number of megapixels on cameras is an easy selling point for camera makers, in part because it's a simple concept for people to understand. Even though having more megapixels can enable larger prints and enlargement of subject matter through cropping, adding megapixels comes with some drawbacks.

For one thing, smaller pixels can mean more noisy speckles at the pixel level and can reduce the dynamic range, so brighter areas wash out and darker areas become swaths of black. For another, images take more room on memory cards, hard drives, and Web servers, and cameras need more powerful image processors to handle them. And yesteryear's cameras already had plenty of pixels for making 8x10-inch prints, a size few people exceed.

Camera and sensor makers have been steadily improving digital cameras to compensate for the drawbacks, though. The space on the sensor that's devoted to electronics rather than light gathering has been reduced. Other improvements have come with the tiny microlenses that help each sensor's pixel to gather more light and with the color filters that determine whether a pixel records red, green, or blue.

Some still need more megapixels
Olympus' view is focused chiefly on mainstream photographers. Studio and commercial photographers taking pictures for magazines certainly have a need for more megapixels, Watanabe said.

"We don't think 20 megapixels is necessary for everybody. If a customer wants more than 12 megapixels, he should go to the full-frame models," Watanabe said.

The sensors in Olympus' SLRs, an element of the Four Thirds camera system also used by Panasonic, are smaller than those in mainstream SLRs from market leaders Canon and Nikon and much smaller than those in full-frame cameras. Those employ sensors the size of a frame of 35mm film, 36x24mm.

The 12-megapixel view isn't a new one at Olympus.

"I personally believed, before starting the E-System, that 12 was enough," Watanabe said. "We interviewed many professional photographers, people in studios, about how many they needed in the future. Before we started, the system, we had a rough idea we'd be at a plateau at 12 megapixels. We gradually increased the pixel count," with the newer Olympus SLRs now reaching that level.

Autofocus future
Watanabe had another bold projection: autofocus will change dramatically in SLRs.

Today's SLRs use a "phase detect" autofocus subsystem in which some light is diverted from the viewfinder to sensors in the bottom of the camera. These sensors enable the rapid autofocus that helps make SLRs much more responsive than compact cameras, which use a "contrast detect" method that analyzes the data from the image sensor itself.

Watanabe, though, believes image sensor-based autofocus soon will outperform phase-detect systems. That's important not just for compact cameras, but also for SLRs that today often have an awkward problem with composing a shot using the camera's LCD: when the sensor is in use to run the display, the phase-detect autofocus subsystem can't be used. That means live view on SLRs today is typically a frustratingly slow process.

"In terms of speed, phase detect is faster. But imager autofocus will soon exceed phase detect," Watanabe said.

And speed isn't of course the only factor. "In terms of accuracy, imager-based autofocus is much more advantageous. It directly focuses on the surface itself," the exact location where the image will eventually be recorded. "Phase detect focuses not on the real surface but on a virtual surface," the focusing subsystem reached via a moving mirror.

Imager-based autofocus doesn't require the full use of the image sensor area, so it doesn't directly increase power consumption concerns, he said. In Olympus's new midrange E-30 SLR, for example, autofocus uses only a few points on the sensor when autofocusing in live view mode.

This article was originally posted on CNET News.

[+/-] Read More...

GUNA YAHOO MESSENGER WALAUPUN DI SEKAT


Yahoo Messenger dan program chatting yang lain pada masa ini sudah menjadi kebiasaan bagi setiap pengguna internet. Namun, terdapat beberapa masalah menyebabkan sesetengah pejabat / kolej menutup laluan program tersebut supaya tidak dapat digunakan. Ketika pejabat saya melaksanakannya pada satu ketika dulu juga mendapat tentangan hebat dari kakitangan pejabat. Biasalah.. berbagai-bagai alasan disuarakan. Ada yang mengatakan ianya digunakan untuk urusan kerja, ada yang menggunakan hanya untuk release tension bekerja di pejabat, ada yang mahu transfer fail sahaja... hehe

Pada saya, tujuan penggunaanya adalah terpulang pada individu itu sendiri. Namun masalah yang besar di sini bagi rakan yang bekerja di bilik server ialah - Yahoo Messenger menggunakan traffik yang besar, dan traffik itu sentiasa digunakan selagi pengguna tidak tutup program tersebut. Lebih-lebih lagi jika semua kakitangan menggunakan program yahoo messenger. Anda boleh gunakan perisian mrtg jika mahu membuat analisis sendiri.

Oleh itu, bagi memuaskan hati semua pihak, eloklah sekiranya anda tahu bahawa terdapat berbagai website yang menyediakan kaedah alternatif melayari yahoo messenger dan seumpamanya.

Meebo.com adalah salah satu website alternatif bagi anda untuk menggunakan yahoo messenger. Selalunya website ini tidak di block di pejabat / universiti. Traffik bandwidth yang digunakan adalah kurang sedikit.

Tetapi kelemahannya ialah graffiknya tidak 100% sama seperti program asal yahoo messenger.

[+/-] Read More...

KONSEP ASAS SISTEM KOMPUTER

KONSEP ASAS SISTEM KOMPUTER2.1 Apakah Dia Sistem?

Sistem ialah satu set elemen atau komponen yang berinteraksi untuk mencapai matlamat tertentu. Contohnya: sistem sekolah dan sistem komputer.

2.2 Sistem Komputer

Sistem komputer terdiri daripada koleksi manusia, perkakasan, perisian, data, dan tatacara (procedures) yang berinteraksi untuk menghasilkan data serta maklumat yang bermakna kepada pihak yang memerlukannya.

Peranti Input
Peranti input diguna untuk memasukkan data ke dalam komputer. Dua peranti input yang umum ialah papan kekunci dan tetikus.

Unit Sistem

Unit sistem mengandungi litar elektronik yang membolehkan pemprosesan data berlaku. Litar elektronik ini adalah sebahagian daripada atau disambung kepada papan litar utama dipanggil papan induk (mother board). Papan induk ini termasuk unit pemprosesan pusat (CPU – Central Processing Unit), ingatan, dan komponen-komponen elektronik lain.

Unit Pemprosesan Pusat (CPU) mengandungi satu unit kawalan dan unit Aritmetik/Logik (ALU). CPU juga dikenali sebagai pemproses (processor).

Ingatan, juga dipanggil ingatan capaian rawak (RAM – Random Access Memory) dan ingatan utama menyimpan data dan suruhan program secara sementara apabila ia diproses.

Komponen elektronik lain termasuk komponen yang bekerja sama dengan peranti input, output dan storan.

Peranti Output

Output ialah hasil pemprosesan data. Peranti output menukarkan hasil pemprosesan ke dalam bentuk yang boleh difahami oleh pengguna. Tiga peranti umum ialah monitor, pencetak dan pembesar suara.

Peranti Storan

Peranti storan, juga dikenali sebagai storan sekunder, menyimpan suruhan dan data apabila diperlukan oleh unit sistem. Peranti storan sering berfungsi sebagai sumber input apabila data tersimpan dibaca ke dalam ingatan. Contoh-contoh peranti sekunder termasuk pemacu cakera liut, pemacu cakera keras dan pemacu CD-ROM.
Peranti Komunikasi

Peranti komunikasi menghubungkan satu komputer kepada komputer lain. Modem ialah peranti komunikasi untuk menghubungkan komputer melalui talian telefon. Kad antara muka rangkaian (network interface card) diguna bersama dengan kabel komunikasi untuk menyambungkan komputer bersama seperti di dalam makmal komputer. Satu kumpulan komputer yang disambungkan bersama dipanggil satu rangkaian (network).

Peranti Perisian

Peranti perisian ialah satu istilah umum untuk sebarang peranti yang disambungkan kepada unit sistem.

2.4 Komponen-komponen Unit Sistem

Komponen-komponen unit sistem biasanya terkandung dalam satu kotak logam or plastik. Komponen-komponen ini terdiri daripada papan induk, mikropemproses dan CPU, soket upgrade, ingatan, kopemproses (coprocessor), bas, slot tambah (expansion slot), port dan penyambung (connector), ruang (bay), bekalan kuasa dan komponen bunyi.

2.41 Papan Induk

Papan induk, juga dikenali sebagai papan sistem atau papan utama. Ia terdiri daripada satu papan litar yang mengandungi kebanyakan komponen-komponen elektronik bagi unit sistem. Salah satu komponen utama papan induk ialah mikropemproses.

2.42 Mikropemproses dan CPU

Bagi komputer peribadi, Unit Pemprosesan Pusat (CPU) terkandung dalam satu litar bersepadu yang dipanggil mikropemproses. Satu litar bersepadu, juga dipanggil cip atau IC, ialah satu litar elektronik lengkap yang telah diukir pada bahan yang nipis seperti silikon. Bagi kerangka utama dan superkomputer, CPU terdiri daripada satu atau beberapa papan litar.

Unit Pemprosesan Pusat (CPU ) mengandungi unit kawalan dan unit Aritmetik/Logik. Dua komponen ini bekerjasama mengguna data dan program tersimpan dalam ingatan untuk melaksanakan operasi pemprosesan.

Unit Kawalan (Control Unit)

Unit kawalan boleh diibaratkan “otak” komputer. Fungsi-fungsinya termasuk:

1. Membaca semua suruhan yang diterima

2. mentafsir suruhan yang diinput

3. mengarah dan mengawal semua aktiviti peranti input, unit storan, ALU dan peranti output supaya setiap tugas dapat dilakukan dengan lancar dan licin

Ia mengawal operasi komputer melalui 4 operasi: ambil (fetch) nyahkod (decode), lakukan (execute) dan simpan (storing). Empat operasi ini dipanggil kitar mesin (machine cycle).

Ambil bermakna mendapat suruhan program daripada ingatan. Nyahkod menterjemahkan suruhan program ke dalam bentuk perintah yang diproses komputer. Lakukan merujuk kepada pemprosesan sebenar perintah komputer. Simpan berlaku apabila hasil pemprosesan ditulis ke dalam ingatan.

Ambil dan nyahod dipanggil kitar suruhan (instruction cycle) sementara lakukan dan simpan dipanggil kitar laku (execution cycle).

Unit Aritmetik/Logik (ALU)

Unit ini mengandungi litar elektronik yang melakukan operasi aritmetik dan operasi logik ke atas data. Ia mengandungi banyak get logik (logic gates) untuk melakukan operasi aritmetik seperti operasi tambah, tolak, darab dan bahagi. Operasi logik pula membandingkan data untuk menentukan sama ada satu data adalah lebih besar, sama dengan, atau lebih kecil daripada data yang lain.

Daftar (Register)

Kedua-dua unit kawalan dan unit Aritmetik/Logik mempunyai daftar. Daftar ialah storan sementara untuk data yang spesifik. Daftar yang berbeza wujud untuk suruhan program semasa, alamat untuk suruhan berikut, dan nilai data yang sedang diproses. Storan dalam daftar adalah sedikit kecil, hanya untuk kegunaan kecil.
Jam Sistem (System Clock)

Unit kawalan mengguna jam sistem untuk menyegerak (synchronize) atau mengawal rentak masa (timing) untuk semua operasi komputer. Ia terdiri daripada satu cip yang menjana denyutan (pulse) elektronik pada kadar yang tetap. Unit kawalan dan ALU direkabentuk untuk melengkapkan operasi mereka satu langkah pada satu masa dengan kedua-dua unit memulakan setiap langkah pada masa yang sama. Denyutan daripada jam sistem menetapkan rentak itu. Kadar denyutan ini diukur dalam unit megahertz (MHz). Satu MHz sama dengan satu juta denyutan sesaat.

Saiz Kata (Word Size)

Kelajuan komputer dipengaruhi oleh saiz kata CPU. Saiz kata ialah bilangan bits yang boleh diproses oleh CPU pada satu masa. Unit ukuran bagi saiz kata ialah bits. CPU boleh mempunyai 8-bit, 16-bit, 32-bit atau 64-bit saiz kata. CPU dengan 64-bit saiz kata boleh manipulasikan 64 bit pada satu masa. Komputer dengan saiz kata yang besar dapat memproses lebih banyak data dalam masa yang sama dibandingkan dengan komputer yang mempunyai saiz kata yang lebih kecil.

Soket Upgrade (Upgrade Socket)

Sesetengah papan induk mempunyai ruang khas yang dipanggil soket upgrade untuk memasang CPU yang lebih kuasa tinggi.

2.43 Ingatan (Memory)

Ingatan ialah litar bersepadu yang menyimpan suruhan program, data dan keputusan pemprosesan buat sementara waktu. Cip ingatan dipasang pada papan induk dan pada papan litar yang mengawal peranti komputer seperti pencetak. Sesetengah ingatan direkabentuk secara terus pada cip CPU.

Ingatan komputer menyimpan 3 perkara:

a) sistem pengendalian (OS) dan perisian sistem lain yang mengarah dan mengkordinasi alatan komputer;

b) suruhan program aplikasi yang mengarah tugasan untuk dilakukan dan

c) data yang sedang diproses oleh program aplikasi.

Jadi, data dan program sentiasa keluar –masuk pada ingatan.

Unit asas bagi ingatan ialah bait (byte) dan satu bait terdiri daripada 8 bit. Setiap bait dalam ingatan komputer mempunyai satu alamat yang menunjukkan lokasinya dalam ingatan. Nombor yang menunjukkan lokasi satu bait dalam ingatan komputer dipanggil alamat ingatan.

Saiz ingatan diukur dalam unit kilobait, megabait atau gigabait. Satu kilobait (KB atau K) sama dengan 1,024 bait. Tetapi biasanya, ia dibundar kepada 1,000 bait untuk kemudahan perbincangan semata-mata. Satu megabait (MB) lebih kurang sama dengan satu juta bait dan satu gigabait (GB) sama dengan satu billion bait. Unit-unit ini diguna untuk ukuran storan dalam ingatan dan keupayaan storan dalam peranti seperti pemacu cakera.

Ingatan komputer disimpan melalui dua cara, iaitu di dalam komputer sebagai storan primer atau di luar sebagai storan sekunder.

Storan Primer

Tiga jenis cip ingatan bagi storan primer yang biasa ialah RAM, ROM dan CMOS.

RAM (Random Access Memory)

Ingatan Capaian Rawak (RAM ) ialah litar bersepadu atau cip yang boleh dibaca dan ditulis oleh mikropemproses atau peranti komputer lain. Ingatan RAM dikatakan mudah meruap (volatile) kerana program dan data yang tersimpan dalamnya akan hilang apabila kuasa komputer ditutup. Selagi kuasa elektrik masih ada, kandungannya tetap wujud sehingga mereka digantikan dengan program dan data lain. Data dan program yang diperlukan untuk kegunaan pada masa depan perlu dipindahkan dari RAM kepada storan sekunder sebelum kuasa ditutup. Flash RAM atau ingatan flash dapat mengekalkan data walaupun kuasa elektrik diputuskan.

Pada hari ini, kebanyakan ingatan dipasang mengguna SIMM (single in-line memory module) atau DIMM (Dual in-line memory module). SIMM ialah satu papan litar kecil dengan banyak cip RAM disebelahnya. DIMM adalah sama dengan SIMM tetapi mempunyai cip ingatan di kedua-dua belahnya.

Kecekapan pemprosesan komputer boleh ditingkatkan dengan menggunakan RAM dengan kelajuan tinggi, iaitu ingatan cache, di antara CPU dengan ingatan RAM utama. Cache menyimpan suruhan dan data yang sering digunakan. Apabila pemproses memerlukan suruhan program atau data selanjut yang dikehendaki, ia akan memeriksa ingatan cache dahulu.

Kebanyakan mikropemproses baru mempunyai ingatan cache, dipanggil ‘level 1’ (atau L1) atau cache dalaman (internal cache) dipasang siap pada cip mikropemprosesnya. Cache yang tidak dipasang pada CPU dipanggil cache level 2 (L2). Ia biasanya terdapat pada papan induk.

ROM (Read Only Memory)

Ingatan baca sahaja (ROM) ialah cip yang menyimpan maklumat atau suruhan yang tidak berubah. Umpamanya, ROM diguna untuk menyimpan suruhan dan data pemula yang memulakan komputer apabila komputer dipasang buat kali pertama. Suruhan dan data ini direkod kekal ke dalam ROM semasa dikilangkan. Kandungan ini tidak kehilangan apabila kuasa elektrik ditutup. Oleh itu ia dikatakan tidak mudah meruap (nonvolatile). Ia hanya boleh dibaca (read only) tetapi tidak boleh diubah. Banyak komputer tujuan-khas di dalam automobil dan alat elektrik mengguna ROM yang mengandungi suruhan yang akan dilakukan berulang kali.

PROM (Programmable Read Only Memory)

Cip ingatan yang tidak mengandungi apa-apa program atau data pada mulanya. Setelah suruhan program dan data direkod ke dalamnya, PROM menyimpan maklumat ini secara kekal dan berlakuan seperti ROM.

EPROM (Erasable Programmable Read Only Memory)

Cip ingatan seperti PROM tetapi kandungannya boleh dihapuskan dan diprogram semula dengan alat khas apabila diperlukan. Kandungan dalamannya dihapuskan dengan mendedahkannya kepada cahaya ultra ungu

CMOS (Complementary Metal-Oxide Semiconductor)

Ingatan CMOS diguna untuk menyimpan maklumat tentang sistem komputer, seperti jumlah ingatan, jenis papan kekunci dan monitor, dan jenis dan kapasiti pemacu cakera. CMOS juga mengendalikan jam masa nyata (real time clock) komputer yang menguruskan tarikh dan masa. Maklumat sistem dalam CMOS diperlukan setiap kali komputer dipasang. CMOS mendapat kuasa daripada bateri. Kandungan ingatan CMOS boleh berubah, seperti apabila satu peranti baru ditambah kepada sistem komputer.

Kelajuan Ingatan

Kelajuan ingatan ditakrifkan sebagai masa yang diperlukan untuk mencari data dan mendapat kembalinya. Kelajuan ingatan diukur dalam nanosaat (nanosecond), iaitu satu per satu billion saat. Kebanyakan ingatan terdiri daripada cip RAM dinamik (DRAM) yang mempunyai kelajuan capaian dari 50 hingga 100 nanosaat. Ingatan cache RAM adalah lebih cepat dan terdiri daripada cip RAM statik (SRAM). Ia mempunyai kelajuan capaian dari 10 hingga 50 nanosaat.

Ingatan ROM mempunyai kelajuan capaian dari 50 hingga 250 nanosaat. Daftar (register) dan cache paras 1 yang dipasang pada CPU adalah ingatan yang paling cepat dengan masa capaian dari 1 hingga 10 nanosaat.

Kopemproses (Coprocessor)

Satu cara komputer dapat meningkatkan kecekapannya ialah melalui kegunaan kopemproses. Kopemproses ialah cip mikropemproses khas yang direka untuk melakukan tugas spesifik. Umpamanya, kopemproses diguna untuk mempercepatkan pemprosesan pengiraan matematik. Kopemproses lain mempercepatkan pemaparan grafik dan untuk tujuan komunikasi. Setengah komputer mempunyai kopemproses direka terus dalam CPUnya.

Bas (Buses)

Computer menyimpan dan memproses data sebagai satu siri bit elektronik. Data ini dipindah di dalam litar komputer sepanjang laluan yang boleh menghantar impuls elektrik. Laluan ini merupakan wayar sebenar dan garisan terukir pada papan litar. Laluan melalui mana data ini dipindah dipanggil bas. Bas diguna untuk mengangkut data dari peranti input ke ingatan, dari ingatan ke CPU, dari CPU ke ingatan, dan dari ingatan ke peranti output atau storan. Bas yang berbeza diguna untuk alamat ingatan, isyarat kawalan dan data. Satu jenis bas ialah bas tambah.

Bas tambah mengangkut data ke dan dari slot tambah di mana sistem peranti baru ditambah. Kebanyakan bas tambah dihubung secara langsung ke ingatan. Untuk meningkatkan prestasi, sesetengah bas tambah mengetepikan ingatan dan dihubung secara langsung ke CPU. Bas tambah yang berhubung secara langsung dengan CPU dipanggil bas setempat (local bus). Berikut adalah bas tambah yang berbeza untuk komputer peribadi. (Perhatian: peranti berlainan hanya berfungsi pada bas tambah tertentu sahaja).


Bas boleh memindah gandaan 8 bit pada satu masa. 16-bit bas mempunyai 16 talian dan boleh memindahkan 16 bit pada satu masa. Pada 32-bit bas, data dipindahkan 32 bit pada satu masa dan bagi 64-bit bas, 64 bit pada satu masa. Lebih besar bilangan bit bas, lebih cepat data dapat dipindahkan.

Slot Tambah (Expansion Slots)

Slot tambah ialah soket yang direka untuk memegang papan litar untuk sesuatu peranti seperti kad bunyi. Papan litar untuk peranti tambahan dipanggil kad tambah (expansion card) atau papan tambah (expansion board). Kad tambah juga dikenali sebagai kad kawalan (controller card), kad penyesuai (adaptor card), atau kad antara muka (interface card). Kad tambah biasanya disambung kepada peranti yang dikawal melalui satu kabel. Soket yang memegang kad pula dihubung kepada bus tambah yang memindahkan data kepada ingatan atau CPU.

Satu jenis slot tambah khas ialah slot Kad PC. Kad PC ialah satu peranti dengan saiz kad kredit yang diselit ke dalam komputer riba (labtop computer). Ia diguna untuk menambah ingatan, storan dan keupayaan komunikasi. Kad PC bersesuaian dengan spesifikasi yang ditetapkan oleh PCMCIA (Personal Computer Memory Card International association).

Port dan Penyambung (Port and Connectors)

Port ialah soket untuk menghubungkan unit sistem kepada peranti perisian seperti modem dan pencetak. Port mempunyai pelbagi penyambung untuk menyambung kabel kepada peranti.

Port selari (paralell port) menghubungkan peranti yang menghantar dan menerima kuantiti data yang banyak seperti pencetak. Port selari memindahkan 8 bit pada satu masa melalui satu kabel yang mempunyai 8 talian.

Port SCSI (Small Computer System Interface) diguna untuk menghubungkan sebanyak 7 peranti kepada satu port melalui rantai daisi (daisy chain). Contoh peranti SCSI adalah seperti DVD, CD-ROM, ZIP dan pemacu pita.

Port berisiri memindahkan data satu bit pada satu masa. Port bersiri diguna untuk menghubungkan tetikus, papan kekunci, dan peranti komunikasi seperti modem. Satu port bersiri khas, MIDI(Musical Instrument Digital Interface) diguna untuk menghubungkan peranti musik seperti papan kekunci musik elektronik.

Teknologi baru seperti USB (Universal Serial Bus) meningkatkan kadar pemindahan data dan membenarkan sebanyak 128 peranti disambung terus kepada port bersiri. Peranti seperti monitor atau papan kekunci boleh disambung terus kepada port bersiri. Peranti lain kemudian dihubungkan kepada soket tambah pada monitor atau papan kekunci.

[+/-] Read More...

Pulau Bogel Di Mersing

KUALA LUMPUR: Gempar apabila sebuah akhbar online di Denmark, semalam memaparkan babak mengaibkan sebuah program realiti terbitan sebuah stesen televisyen negara itu yang menonjolkan aksi peserta Survivor Robinson Ekspeditionen berlumba lari dalam keadaan telanjang bulat.

Lebih memeranjatkan apabila seorang pembaca akhbar ScandAsia.com di Internet yang mempunyai pertalian saudara dengan rakyat Malaysia, mendapati rancangan realiti di TV3 Denmark itu menjalani penggambaran di sebuah pulau di perairan Mersing, Johor.

Difahamkan, semua peserta program realiti televisyen yang sedang disiarkan di negara Scandinavia itu dibawa khas dari Denmark bagi mengharungi pelbagai ujian lasak secara fizikal dan mental.

Bagaimanapun, timbul persoalan sama ada penerbit program itu mempunyai agenda tersembunyi apabila mewajibkan semua peserta berlumba lari dalam keadaan bogel, seolah-olah mahu menunjukkan kepada dunia rakyat Malaysia masih kuno dan tidak berpakaian.

Rancangan realiti itu yang diadakan setiap tahun memilih lokasi berbeza di seluruh dunia bagi menarik perhatian penonton negara berkenaan yang disiarkan melalui saluran televisyen itu.

Namun, difahamkan, ini pertama kali program berkenaan mensyaratkan peserta lelaki dan wanita menanggalkan semua pakaian sebelum berlumba lari sesama mereka.

Ia sekali gus mencetuskan kritikan penonton program itu yang menyelar penerbitnya kerana menjatuhkan air muka peserta, selain cuba mencetuskan kontroversi itu negara yang menjadi lokasi penggambaran.

Babak acara lumba lari bogel berkenaan yang tersebar melalui akhbar online yang mempunyai pautan dengan laman web program realiti televisyen berkenaan, dianggap satu bentuk penghinaan disengajakan yang boleh menjatuhkan maruah peserta.

Berdasarkan maklumat, seramai 16 daripada 22 peserta program berkenaan terpaksa menyertai acara lumba lari dalam keadaan bogel manakala lima peserta lagi masih berseluar dalam.

Mereka kemudian disyaratkan memakan ulat gonggok sebagai ujian ketahanan fizikal, sebelum melalui proses undian bagi menyingkirkan peserta yang dianggap tidak lagi layak menyertai cabaran.

Difahamkan, seorang peserta wanita yang enggan membuka pakaian untuk menyertai lumba lari berkenaan disingkirkan daripada program berkenaan sebelum dihantar pulang ke Denmark serta-merta.

Berdasarkan dua gambar berasingan yang dipaparkan di akhbar online itu, beberapa lelaki dan wanita kelihatan sedang berlari dalam keadaan bogel di kawasan di pantai.

Turut dipaparkan gambar seorang wanita sedang berlari dalam keadaan bogel secara bersendirian.

Seorang rakyat Denmark yang mengirimkan e-mel mengenai babak panas berkenaan kepada Harian Metro, semalam menyifatkan program yang dipaparkan itu bentuk ‘pertandingan pornografi secara lembut’.

Sebaik membaca akhbar online pagi semalam, dia mendakwa terkejut bagaimana program seumpama itu boleh dibenarkan menjalani penggambaran di Malaysia selain menyatakan rasa hairan mengapa ia boleh sewenang-wenang diluluskan pihak berkuasa di negara ini, khususnya di Johor.

Mengikut sejarah, Ekspedisi Robinson dicatatkan berlaku pada 1905 apabila sekumpulan 65 orang tempatan dan seorang lelaki bernama Robinson memulakan perjalanan dari di Kuala Tembeling, Pahang pada pagi 17 Mei dengan menaiki bot menuju Kuala Tahan bagi menakluki puncak Gunung Tahan di Banjaran Titiwangsa.

[+/-] Read More...

Friday, May 8, 2009

Beri Saja Buku Undang-undang Itu Kepada Beruk Di Zoo Taiping!


Penunggang motosikal akan disaman kerana tidak pasang lampu siang hari. Mengikut undang-undang, walau pun hari panas terik, lampu motosikal wajib dipasang. Mengapa wajib pasang? Itu undang-undang.

Pakai tali pinggang keledar belakang adalah wajib. Gagal memakainya akan disaman. Mengapa wajib pakai? Itu undang-undang.

Tidak boleh berhimpun ramai-ramai. Berhimpun ramai-ramai tanpa permit boleh ditangkap. Mengapa tidak boleh? Itu undang-undang.

Pembayar cukai mesti membayar cukai tepat pada masanya. Kalau lewat boleh dikenakan denda termasuk sita. Mengapa mesti bayar cepat? Itu undang-undang.

Letak kereta perlu bayar. Kalau tak bayar pemandunya akan disaman. Mengapa boleh disaman? Itu undang-undang.

Hari ini barulah rakyat boleh memahami makna undang-undang. Undang-undang itu ialah ‘apabila rakyat boleh dijerut leher mereka’. Jerut leher rakyat marhaen dengan undang-undang. Usah fikir undang-undang itu gila atau tidak. Yang penting, buat undang-undang dan carilah alasan untuk undang-undang itu. Untuk keselamatan, misalnya.

Tapi bila yang langgar undang-undang itu adalah orang ‘gila kuasa’, maka buku undang-undang menjadi ‘kertas pembalut belacan’ saja.

Peduli apa undang-undang, asalkan aku boleh berkuasa. Peduli apa undang-undang, asalkan hatiku puas.

Kalau begini jadinya, kerajaan BN Perak selepas ini boleh bakar saja semua buku undang-undang dan peraturan yang sedia ada. Jangan bungkus belacan kerana kalau dibuat bungkus belacan, buku undang-undang itu masih berguna. Bakar terus.

Atau, kalau buku undang-undang itu tidak mahu dibakar, hadiahkan saja kepada beruk di Zoo Taiping supaya buku undang-undang itu boleh dimanfaatkan oleh Hakim Beruk.

[+/-] Read More...

Solat Hajat, Jabatan Agama dan Polis Diperbodohkan


Ini berita malam tadi, aku petik dari blog Pemuda Besut, sila klik kesana untuk maklumat selanjutnya.

“JAIP telahpun mengeluarkan surat arahan kepada Masjid Ittihadiyyah, Kg. Tengku Husein untuk tidak membenarkan sebarang aktiviti mulai Maghrib sehinggalah ke Subuh esok. Tujuannya tidak lain untuk menghalang orang ramai dari menunaikan Solat Hajat dan Munajat mulai pukul 5 pagi esok. Menurut sumber lain, arahan itu bukan sahaja kepada Masjid Ittihadiyyah, malahan seluruh masjid di sekitar bandararaya Ipoh juga turut diarah tutup oleh JAIP”

Jabatan Agama pun fobia jugak ke… dengan Solat Hajat ni…, setahu aku orang yang mengaku dirinya seorang islam sahaja akan fobia dan takut dengan Solat Hajat ni, macam kisah dikampung aku dulu… apabila orang yang dituduh mencuri mati hidup balik dia tak mengaku yang dia dah mencuri harta benda orang. Tapi bila kena gempar orang kampung akan buat solat hajat dan meminta Allah memberikan petunjukNYA… merapak orang tu datang menyembah minta maaf dan mengaku kesalahannya, hanya orang yang bersalah jer… akan berasa gerun bila diugut dengan Solat Hajat.

Mana lagi Jabatan dan Badan Kerajaan yang hendak diperbodohkan oleh kerajaan UBN Haram ni, silalah hulurkan tengkok dan hidung anda semua supaya mudah di cucuk dan di sorong kemana sahaja. Takutlah kepada Kera..jaan UBN haramjadah, sesungguhnya merekalah yang memberi rezeki kepada kamu semua. Selagi kamu semua menurut perintah mereka, selagi itulah kehidupan kamu semua terjamin dan mendapat limpah rahmat dari mereka… berbahagialah kamu di dunia ini.

Ini kerana kamu lebih takut kepada Kera…jaan UBN dalam menunaikan amanah yang telah diberikan kepada kamu semua oleh ALLAH SWT.

Tauladannya anda klik saja di sini.

Dan hari ini pula selepas Mat Sabu dibebaskan, menurut peguam beliau Aminudin Zulkifli, mahkamah tidak berpuashati dengan alasan-alasan yang diberikan oleh pegawai penyiasat untuk menahan reman Mad Sabu. Klik sini

Alahai… mahkamah pun tak nampak atas alasan apa nak sabitkan kesalahan dan lanjutkan tahanan reman pada Mat Sabu, bukan ke... nampak sangat betapa bodohnya Polis yang di perbodohkan ni… buat malu pada masyarakat saja kerana adanya pegawai polis yang berperanan seperti anjing dan tak mengunakan akal untuk bertindak, tak tahu bezakan yang mana baik dan buruk, semuanya patuh taat setia membabi buta. (yang dimaksudkan seperti anjing kerana patuh membabi buta dan tak menggunakan akal kerana anjing binatang yana tak berakal, so... itulah tahap kebebalan polis di negara ini)

Memandangkan tangkapan Mat Sabu ada kaitannya dengan kes di Perak hari ini, aku tak nak cakap banyak berkenaan kejadian dalam Dewan DUN pasal terlalu meloyakan, cuma nak sentuh berkaitan kenyataan MB Haramjadah Perak dalam berita tadi yang mengatakan “pihak pembangkang bertindak biadap dan mengunakan undang-undang rimba”.

Ni aku nak tanya sikit pada MB Haramjadah ni…. siapa yang menggunakan undang-undang rimba, parti gerombolan yang haramjadahlah yang mempelopori undang-undang rimba ni, kenapa parti pembangkang pula yang menjadi mangsa. Celaka punya manusia la… si haramjadah yang bernama Zambry Pulau Pangkor ni. Kalau berselisih depan aku mau kena ludah mamat ni… sial tujuh keturunan punya manusia.

Kalau ikutkan logik kepala otak aku sepatutnya bukan setakat Zambry and the gang Haramjadah yang merampas kerajaan negeri Perak saja yang Celaka dan Sial, sepatutnya Anwar Ibrahim pun dalam kategori Celaka dan Sial juga, kerana dialah pelopor adegan lompat parti ni, sekarang idea dia dah makan diri dan menyebabkan kekecohan di Perak. Kemana berambusnya dia hari ini, tak dengar komen pun pasal kes Perak hari ni... dia yang mengajar orang melompat lepas tu dia pulak yang melalak... menyusahkan rakyat jer....

Isa: Hidup ini bukan selamanya akan menongkat langit, suatu hari nanti kawasan perkuburan juga yang menjadi tempat melepak buat sementara waktu, sambil menunggu hari pengadilan.

(CF - ISA)

[+/-] Read More...

PDRM Terlalu Sibuk Berpolitik: Bantu Sahabat Kita - malaysiakini


Email dari Muhd Muaz.

Assalamu'alaikum...

Disini saya ingin memberi amaran dan peringatan buat semuanya di seluruh Malaysia mengenai kegiatan seorang penipu yang mana modus operandinya adalah menawarkan handphone murah (kastam kononnya), kereta murah (kereta anda yang akan dilarikan) dan juga perempuan-perempuan semua b
erhati-hati dengan lelaki ini, jangan sampai kena jual.

Awas bila berhadapan dengannya kerana dipercayai mengamal ilmu hitam dengan cincin taring harimau.

Telah banyak laporan polis dibuat terhadap lelaki ini, di KL- kes tipu duit handphone. JB - kes tipu duit kereta. Melaka - kes larikan perempuan, Kedah - kes curi kereta. Dan banyak lagi kes.

Merupakan bekas banduan. Berasal dari Kedah. Nama SURADI ISKANDAR BIN FISOL @ DK (lihat gambar). Rujuk laporan polis no.repot PANTAI/000996/09

Sukar dijejak kerana sering berpindah-pindah ke bandar-bandar lain. Jika terlihat atau terjumpa sila lapor kepada polis dengan segera. Kalau boleh, tangkap, tapi pastikan jangan bertindak seorang. Minta bantuan.

Sekarang ini dipercayai berada di Kuantan Pahang.

Saya juga merayu pada sesiapa yang ada terjumpa atau terlihat gadis dalam gambar ini (Acu) salah seorang mangsa DK supaya dapat menghubungi saya seberapa segera AZMIE +6017-317 4711/+606-317 7455.

Terima kasih saya ucapkan atas kerjasama tuan-tuan, puan-puan dan saudara serta saudari yang saya kasihi semua. Berhati-hatilah dan awasi sekeliling kawan-kawan dan saudara mara semua. Saya tiada pilihan kecuali meminta bantuan disini kerana pihak polis masih lagi menyiasat.
........................................................................................................

TPU - Ayat "pihak polis masih lagi menyiasat " yang aku tak tahan tu... yang pastinya pihak polis dok sibuk macam dalam gambar dekat bawah ni ha...

Pihak PDRM tengah sibuk melacurkan Undang-Undang dan Perlembagaan Negara Malaysia. apa yang korang harapkan mereka-mereka yang bersekongkol dengan pelacur-pelacur Undang-Undang dan perlembagaan Malaysia ni untuk bantu korang dalam menegakkan Undang-Undang dan Perlembagaan yang kita junjung sedangkan dipihak mereka sendiri pun tak menghormati Undang-Undang dan jugak Perlembagaan yang sepatutnya mereka pertahankan?

Jadi untuk semua kawan-kawan yang cintakan negara Malaysia, sama-sama kita bantu kawan kita yang dalam kesusahan sedaya upaya kita tanpa berharap lagi pada badan yang dipertanggungjawabkan.

Pada aku cukup setakat buat laporan polis, tapi nama nak harap laporan tu akan diambik perhatian... erm... jauh panggang dari api... tapi kalau kes politik yang melibatkan individu dari sebelah Pakatan Rakyat - aku yakin tak sampai 24 jam kes akan selesai..!

Pada "yang berkenaan" - Teruskan menjadi Pelacur-Pelacur yang bersekongkol dengan ayam-ayam yang melacurkan Undang-Undang dan Perlembagaan Negara..!

Rakyat akan tentukan dimana korang dalam PRU-13 nanti... 50 tahun rakyat boleh bersabar dan 3 tahun tak jadi masalah bagi rakyat untuk menunggu..!

[+/-] Read More...

ASTRO Kantoi! AF Satu Penipuan??
Sila teliti betul-betul video di atas. Apa yang korang nampak di belakang??

Sabtu lepas, konsert 8, konon-konon kejutan yang tak dirancang la. Kononnya Tiara sebagai pengetua guna kuasa untuk mengumumkan AFMASUK selepas penyingkiran Claudia & Aishah. Tapi dalam video di atas, menunjukkan Sarimah buat rakaman untuk diari INT. Tapi rakaman dibuat semasa latihan pelajar AF sebelum konsert tersebut sebab tu nampak Akim berpakaian serba kuning di atas pentas.

Semasa rakaman, Sarimah sebut malam tadi 2 penyingkiran dan AFMASUK diumumkan, Ini membuktikan bahawa, 2 penyingkiran tersebut serta AFMASUK sudah sedia dirancang sebelum konsert lagi. Sedangkan semasa penyingkiran, Tiara dan pihak Astro berdrama bagai, nangis-nangis tak percaya konon Aishah dan Claudia tersingkir. Kononnya sebab tu la AFMASUK diadakan.

Padahal diorang memang dah plan AFMASUK tu, nak masukkan ARIL la tuYang pastinya AFMASUK aku dah tau sapa akan masuk, tak lain dan tak bukan Aril. Rating AF7 memang drop sebab tuh macam-macam drama dibuat supaya rating naik semula. Tapi bila keluar pulak kes “Satu Transformasi Penipuan Akan Berlaku” tak tau lah boleh naik ke tak. Mungkin ASTRO kena buat penjelasan secepat mungkin supaya orang tak boikot dah drama bersiri ASTRO ini.


- Aku dah tak layan AF ni..tah apa2 je. Naik muak dah. Apa komen korang??

Thanx to: MeLyssa Nadiea

[+/-] Read More...

BN rancang sidang hanya untuk singkir Sivakumar , dakwa Khalil Idham


IPOH, 8 Mei (Hrkh) - Sidang Dewan Undangan Negeri (Dun) Perak yang diadakan semalam tanpa menunggu sebarang keputusan Mahkamah hanyalah helah BN untuk menyingkirkan Speaker Dun yang sah, V.Sivakumar.

Demikian telahan Adun Titi Serong, Drs Khalil Idham Lim Abdullah ketika ditemui di Badan Perhubungan PAS Perak selepas sidang kontroversi Dun Perak semalam.

BN katanya sengaja beberapa kali melengahkan perjalanan sidang, menafikan hak Sivakumar membuat arahan dan keputusan selaku speaker yang sah.

Malah sidang yang boleh disifatkan sebagai satu lagi usaha rampasan kuasa itu turut menggunakan polis bagi menekan Pakatan Rakyat, ujarnya.

Kata Khalil Ihdam lagi, polis sengaja dibiarkan menceroboh dengan jumlah yang sangat besar sehingga 400 orang semata-mata membantu untuk mengusung Sivakumar keluar dari kerusi Speaker dan menyorokkan Speaker itu di dalam stor tingkat dua.

Dalam pergelutan adun-adun Pakatan Rakyat mempertahankan Sivakumar, ramai yang dikasai polis dan akibatnya ada yang dipijak polis, katanya.

Beliau sendiri bergelut dengan polis menyebabkan ditarik keluar dengan cara yang paling tidak bertamadun dan menyedihkan, katanya.

"Saya sebut nama Allah, Allah,cukup kuat tekanan ketika itu dan saya dihentam polis, ditolak dan tarik saya keluar, kita tidak mengalah tetapi sampai bila kami nak begelut, inilah kaedah BN dalam menidakkan demokrasi kepada kami,"katanya kesal.

Justeru kata Khalil Idham, secara keseluruhannya sidang pada hari tersebut adalah satu usaha dan bukti, satu hasrat untuk rampasan kuasa kerusi Speaker.

"Tindakan beberapa kali penangguhan itu dirancang untuk S.Ganesan (Wakil MIC bukan Adun) duduk di kerusi Speaker," katanya.

Sehubungan itu Khalil Idham menyifatkan tindakan itu satu perancangan yang dilakukan oleh BN untuksingkair dengan cara yang tidak beretika, ujarnya. Harakahdaily.

[+/-] Read More...

Hee Yit Foong Used Pepper Spary Against Pakatan Rakyat ADUN YB Yiew Tian in Yesterday's Preak State Assembly‏


[+/-] Read More...

INIKAH YANG KAMU ANGKAT SEBAGAI PEMIMPIN ?

BUJANG SUSAH: Buruknya perangai pemimpin umno/bn ni.. dia org igt ni main pondok2 ke? Dah xder segan silu. X malu ke pada penyokong2 kamu? memang tahap keji dan jijik la kamu semua ni..!!!!

[+/-] Read More...

Tips melindungi mata saat berkomputer


Bagi Anda yang mungkin sama seperti Saya, menghabiskan waktu ber jam-jam di depan komputer setiap harinya Anda perlu ingat untuk menjaga penglihatan Anda. sedikit tips saya untuk melindungi mata dari kerusakan saat berkomputer.

- jika Anda menggunakan komputer CRT / tabung. refresh rate yang rendah dapat membahayakan mata Anda. Gunakanlah refresh rate 75hz atau lebih, agar mata anda tidak rusak juga agar tidak cepat lelah.

caranya:
klik kanan pada dekstop>pilih properties>pada tab setting klik tombol Advanced

Pada tab monitor, tepatnya pada seksi Monitor setting ubah refresh rate monitor Anda menjadi 75 hz atau lebih (saya sendiri menggunakan 85hz). namun tidak semua monitor mendukunya. beri tanda centang pada ‘hide modes…’ agar refresh rate yang tidak di dukung monitor Anda tidak di tampilkan. jika sudah tekan ok. apabila setelah menekan tombol ok tampilan monitor Anda menjadi hilang artinya refresh rate yang Anda pilih tidak di dukung oleh monitor Anda. lansung saja tekan tombol escape/[Esc] agar setting barusan di batalkan.

- jangan lupa mengistirahatkan mata Anda dalam interval waktu tertentu. yang terbaik adalah melakukannya dengan singkat tapi sering. setiap 20 menit istirahatkan mata Anda dengan memandangi benda yang letaknya jauh (3-5 meter cukup) selama 20 detik.

-tips selanjutnya adalah tips standar yaitu:

~jarak antara mata dan monitor minimal 40 cm

~gunakan pencahayan yang cukup dan tidak redup

~posisi mata dan monitor berhadapan lurus

~seperti yang dikatakan sebuah iklan tetas mata, memandangi monitor atau televisi mengurangi frekuensi kedipan mata yang dapat menyebabkan mata menjadi kering, jadi coba untuk mengingatkan diri Anda untuk mengedipkan mata atau gunakan tetes mata.

ya itulah sedikit tips yang bisa saya bagikan, semoga bermanfaat.

http://blog-komputer-biar-pinter.blogspot.com

[+/-] Read More...