Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Friday, October 7, 2011

SAYA AKAN UNDI PAS

بسم الله الرحمن الرحيم

Tulisan seorang warga negara yang berbangsa Cina. Tajuk : Kenapa saya akan undi PAS.

Berikut adalah versi edited "Cina rakyat Malaysia mesti membaca! MCA, saya mahu mengundi PAS!"

Sebagai seorang Cina Malaysia, tiada Roket atau Keadlian yang bertanding di dalam bahagian pilihan raya, saya hanya pertembungan secara langsung antara UMNO dan PAS.

Sekarang, saya secara rasmi mengumumkan di sini - dalam GE yang akan datang, saya akan mengundi PAS!

Melihat pada pemimpin-pemimpin MCA yang menyerang undang-undang hudud Islam semasa perhimpunan agung tahunan mereka atas alasan bahawa mereka melindungi Malaysia multi-culturalism, saya ingin menyatakan, MCA, pergi ke neraka!

Sebagai seorang Cina di Malaysia, sekarang saya ingin memberitahu MCA, dalam pilihan raya umum akan datang, saya akan mengundi PAS! Saya tidak wan melayan anda lagi!

Jangan beritahu saya bahawa dengan membentuk sebuah negara Islam, tangan dan kaki akan dipotong. Malaysia di bawah pemerintahan anda dan Umno - walaupun Teoh Beng Hock boleh jatuh dari bangunan! Polis boleh menembak sesuka hati! Belum lagi orang-orang yang mati di dalam penjara! Sebelum tangan dan kaki kami dipotong oleh PAS, kita mungkin mati didera oleh anda - pihak berkuasa!

MCA, sebuah parti yang menyedihkan, memburukkan PAS dalam karya-karya setiap hari. Do you know, PAS memperuntukkan tanah kepada sekolah-sekolah Cina 'sokongan' menengah di Kelantan. Di Perak, perkara yang sama berlaku apabila seorang pemimpin PAS Menteri Besar. @ # @ MCA, anda telah kerajaan selama bertahun-tahun, tetapi gagal untuk menjadikan adat peruntukan untuk sekolah-sekolah Cina, dan kini anda memberitahu kami untuk tidak mengundi untuk PAS, gila!

@ # @, MCA anda adalah sebuah parti yang besar tetapi dalam perhimpunan agung anda, masa yang telah digunakan untuk menyerang idealisme Islam, tetapi pada masa yang sama anda diam-diam tunduk kepada fikiran sempit perkauman Umno, apakah pihak yang menyedihkan ini? Sesuatu pihak yang menyedihkan yang tidak dapat diselamatkan!

Apabila Umno menyerang, berkata orang Cina adalah "pendatang", memberitahu kita untuk kembali kepada Tongsan, ia adalah PAS yang tampil ke hadapan untuk mempertahankan kami!
Apabila Umno melarang bukan Islam daripada menggunakan kalimah Allah, PAS yang tampil ke hadapan untuk mempertahankan hak-hak bukan Islam '!

Apabila Umno melarang bukan Islam dari memasuki masjid dan surau, ia adalah PAS yang tampil ke hadapan untuk menentang Umno!

Apabila Kuasa pro-Umno telah menyerang Pakatan Rakyat untuk mengkhianati orang Melayu, PAS yang tampil ke hadapan untuk menghalang mereka!

@ # @, Apa yang anda lakukan, MCA? Hanya mampu berkata Umno tidak harus seperti ini, seperti itu. Jika anda benar-benar hebat, mengapa bahawa orang Cina masih warga kelas kedua? Jika anda benar-benar mempunyai tulang belakang, keluar Barisan Nasional, bodoh!

Kemarahan saya adalah raging.For lama anda telah diambil wang, satu PKFZ projek anda mengambil RM12.5 bilion, salah satu Facebook anda mengambil RM1.8 juta, dan orang-orang yang lain? Anda telah mengambil wang rakyat!

PAS? Adakah anda pernah mendengar PAS rasuah mengambil? PAS terkenal dengan kejujuran, 20 tahun memerintah Kelantan, bukan satu kes rasuah, Menteri Besar masih tinggal di rumah 'kampung', makan nasi lemak! Kalian hanya mengatakan jika anda menang anda akan makan udang galah, dan anda masih mahu kami untuk mengundi untuk anda? "

MCA, sesat! Apabila Perdana Menteri mengumumkan beliau akan memansuhkan ISA kerana tekanan daripada orang ramai, seperti anjing, anda dengan serta-merta bersetuju! @ # @, Selagi anda menyokong perbuatan kejam, dan kini anda telah berubah dalam sekelip mata? Anda juga berfikir orang-orang bodoh?

Sekian lama, PAS membawa rakyat untuk melawan, sama ada di perhimpunan anti-ISA, Bersih 1.0 atau Bersih 2.0, PAS sentiasa di barisan hadapan untuk menentang kezaliman - menghadapi gas pemedih mata, dan peraturan-peraturan air!

Pada 9 Julai, Umno menyerang kami untuk rali di jalan-jalan. Pada masa yang kritikal, Unit Amal PAS yang dibuat cara, dan berkata "Biarlah orang Cina dahulu, kita melindungi mereka!" @ # @, Di manakah anda MCA? Di manakah kamu sembunyikan pada masa itu? Sekarang anda memberitahu kami untuk tidak mengundi PAS, ke neraka dengan anda!

@ # @, Selagi anda telah memerintah kami, bahawa presiden porn video masih di atas pentas yang mendesak kerajaan untuk melakukan itu dan ini. Pernahkah anda terfikir diri kamu sendiri sebagai kerajaan? Jika anda sendiri tidak boleh melakukannya, kemudian alihkan! Bodoh!

Perkara yang terbaik adalah, Liow Tiong Lai, mencabar DAP untuk keluar dari Pakatan Rakyat. Apabila undang-undang Islam telah diluluskan di Kelantan dan Terengganu, Umno ADUN disokong dengan meningkatkan kedua-dua tangan mereka. Tidak satu undi telah diberikan oleh DAP. Mengapa kamu tidak membawa MCA keluar dari Barisan Nasional (BN)?

PAS mahu melaksanakan Undang-undang hudud, ini adalah matlamat utama parti. Ia adalah seperti Parti Progresif Demokratik di Taiwan yang berjuang untuk kemerdekaan, yang pasti tidak akan berlaku, kerana ia tidak dibenarkan dalam realiti politik.

Tambahan pula, PAS bekerjasama dengan dua parti lain-lain komponen dalam Pakatan Rakyat, yang pasti akan mentadbir berdasarkan Buku Orange - bukan sahaja matlamat utama PAS atau DAP. Mungkin ada yang akan bertanya, bagaimana pula Kelantan?

Saya ingin bertanya kepada mereka, walaupun ia dilaksanakan di Kelantan, apa yang cingcong? Jika anda bukan seorang Islam, apa yang telah ia mendapat apa-apa kena-mengena dengan anda?

Tambahan pula, anda perlu menunggu sehingga PAS menang majoriti dua pertiga untuk meminda perlembagaan. Buat masa ini, kerajaan masih belum walaupun berubah. Kini dengan jumlah pengundi hantu, ia akan sukar bagi Pakatan Rakyat untuk memenangi satu pertiga kerusi!

Masih banyak orang-orang Cina yang berkata, kami akan mati jika Pakatan Rakyat mendapat majoriti dua pertiga. Saya berkata @ # @, kaki saya, jika Pakatan Rakyat menang dua pertiga, DAP pasti akan mempunyai 50 kerusi. Jika DAP tidak akan mengundi, tidak akan ada pindaan.

Dan kemudian, lebih ramai orang Cina bertanya, apakah jika DAP menjadi pengecut dan menyokong pelaksanaan undang-undang hudud? Jika anda tidak suka, kemudian bertukar kembali kepada Barisan Nasional (BN)! Adakah ia tidak boleh tidak pilihan raya selepas perubahan kerajaan dalam GE yang akan datang?

Bukankah pilihan raya kira-kira memberikan kami peluang untuk mengubah kerajaan jika kita tidak bersetuju dengan dasar?

Sesetengah orang Cina hanya bodoh, saya berkata secara terbuka di sini. Jika dalam pilihan raya akan datang, kami menyokong kerajaan yang telah rasuah sejak sekian lama, hanya kerana kita takut kepada undang-undang hudud yang tidakpun mencapai tahap itu, maka orang-orang Cina adalah kehinaan yang sebenar. Nasib masyarakat Cina akan dimusnahkan oleh tangan mereka sendiri!

Bangun, dan tidak tertipu oleh MCA! Hanya apabila kita mengundi Rocket, Keadilan dan Bulan dan bersatu untuk menukar kerajaan menyedihkan ini, kita boleh menetapkan syarat-syarat masyarakat Cina di negara ini.

Jika anda suka bangsa anda, jika anda suka orang anda, jika anda cintakan negara anda, berkongsi penulisan ini dengan semua rakan anda. Pada pilihan raya akan datang, kita menyanyi bersama lagu "Bulan adalah bentuk hati saya" (lagu Cina yang terkenal)! - yobtulangsekah


Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

[+/-] Read More...

NEVER MIND.. TOO MANY BANGLA IN MALAYSIA

بسم الله الرحمن الرحيم4 orang pemuda duduk bertentangan di dalam sebuah keretapi.. seorang warga Amerika, seorang Kongo, seorang Bangladesh dan seorang Malaysia..

Sedang dalam perjalanan, warga Amerika tu mengeluarkan 100 us dollar lalu dibakarnya utk menghidupkn rokok..

semua terkejut dengan tindakan si Amerika dan belum sempat bertanye, si Amerika ni kata " its ok.. too many DOLLARs in Amerika,"..
... ...
tanpa mengendahkan kata2 si Amerika tu, si Kongo pula mengeluarkn sekotak cigar yg termahal didunia.. di bakarnya satu dan yg lain dibuang ke tingkap.. tersentak dengan tindakan si Kongo ni, si Amerika bertanye, "why??,".

si Kongo menjawab," there is too many cigars in Kongo"..

si Malaysia dan si Bangladesh terpinga2 dengan perbuatan mereka td..

belum sempat si Bangladesh kata apa2, si Malaysia terus campak si Bangladesh keluar tingkap.. dengan slamber berkata "nevermind... too many Bangla in Malaysia,"Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

[+/-] Read More...

Wednesday, October 5, 2011

PROTON HISAP DARAH RAKYAT MALAYSIA

بسم الله الرحمن الرحيم

Tulang Besi menaqal sebuah artikel THE STAR bertarikh March 2, 1985 di mana ia memetik CEO Proton yang pertama, Tan Sri Jamil Mohammad Jan:However, Tan Sri Jamil said the price of the Saga would be competitive, He said it would probably be cheaper than it's direct competition in the 1300-1600cc range, the Nissan Sunny and the Toyota Corolla which currently retails at around RM20,000"

TERJEMAHAN:Walaubagaimanapun, Tan Sri Jamil (CEO pertama PROTON) berkata Saga akan dijual dengan harga pasaran dan ia akan lebih murah dari saingan terdekat di dalam kategori 1300-1600cc, yakni Nissan Sunny dan Toyota Corolla yang berharga sekitar RM20,000 sebuah"

Di atas adalah keratan akhbar sejurus selepas PROTON dilancarkan. Apa yang berlaku selepas itu adalah PROTON tidak laku walaupun di Malaysia. PROTON sedang menuju bangkrupsi dan kilang Proton hampir ditutup selamanya.

Apa yang Mahathir dan UMNO buat adalah memperkenalkan kenaikan duti import yang begitu tinggi kepada semua kereta import.

Untuk menanggung kerugian Proton, harga Proton telah dinaikkan berkali2 ganda sehingga Proton Wira yang baru harganya lebih kurang RM65-70 ribu sebuah.

Harga kereta import yang lain, naik lebih tinggi.

Jadilah harga kereta di Malaysia lebih mahal dari harga rumah. Ini adalah kerja gila yang diperkenalkan oleh Mahathir dan UMNO bertujuan mendera rakyat.

Deraan ke atas rakyat adalah semata-mata mahu menjayakan idea gila Mahatir kerana beliau mahukan sebuah kereta Nasional. Padahal Malaysia tidak sesuai untuk ada program kereta nasional.

Bila projek kereta Nasional hampir bangkrap, Mahathir dan UMNO naikkan cukai semua kereta menjadikan rakyat Malaysia terhimpit dengan hutang yang sebegitu besar semata-mata kerana mahukan kenderaan.

Wang negara yang banyak dibelanjakan untuk membuat jalan yang kemudiannya dikutip tol. Padahal jalan-jalan raya yang banyak ini tidak perlu sekiranya wang negara dibelanjakan secukupnya untuk pengangkutan awam i.e. LRT, MRT dan bas seperti di Singapura.

Bayangkan, sepatutnya sebijik kereta seperti PRoton sekarang ini sepatutnya dalam julat RM30-35k sebuah. Bayaran bulanan kereta tidak sepatutnya melebihi RM150 sebulan. Sepatutnya belanja kenderaan sebulan sekali dgn minyak dan insurans tidak boleh melebihi RM350. Itupun RM 350 sudah dikira mahal.

Sekarang ini, kita terpaksa membayar RM500-RM1000 untuk sebuah kereta yang tidak mewah dan tidak pula hebat. Kalau mahu kereta hebat, terpaksa bayar sekitar RM1500-RM2000 sebulan. Belum lagi minyak, insuran, road tax, mantenance. Bayangkan skrg ni spare parts pun kena duit import yang begitu tinggi. Spare parts Proton pulak harganya setaraf dgn harga BMW kalau takda duti import.

Terima kasih kepada UMNO kerana telah mendera rakyat Malaysia sehingga terpaksa menanggung hutang pribadi yang banyak demi mahu memenuhi keperluan berkenderaan kerana pengangkutan awam di Malaysia adalah antara yang terburuk di dunia.

Marilah kita kenang jasa BN yang telah menghimpit rakyat Malaysia dengan beban hutang yang banyak akibat kesombongan dan kebongkakan mereka yang mahukan projek kereta nasional walaupun telah diberitahu projek ini akan gagal.

HIDUP UMNO!!! HIDUP BN!!!!

Tulang Besi


Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

[+/-] Read More...

MLM HARAM ?

بسم الله الرحمن الرحيم

KUALA LUMPUR – Sebahagian besar daripada kesemua 1,411 buah syarikat sistem pemasaran berbilang tingkat (MLM) yang berdaftar di negara ini tidak menepati syariat Islam.

Kebanyakannya didapati melakukan pelbagai penyelewengan dan penipuan kepada ahli-ahlinya berdasarkan hasil penemuan Jawatankuasa Garis Panduan Perniagaan Jualan Langsung Secara Pemasaran Berbilang Tingkat di bawah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

Antara penyelewengan yang dikenal pasti ialah mengamalkan skim piramid, mengandungi unsur penindasan, manipulasi dan eksploitasi dalam pelan pemasaran.

Selain itu, pelan pemberian insentif yang mengelirukan, mengandungi unsur-unsur paksaan, pembaziran, menjanjikan keuntungan tetap tanpa usaha, mengandungi unsur syubahah atau perkara yang tidak jelas dalam sistem yang diamalkan.

Seorang daripada ahli panel jawatankuasa tersebut yang juga merupakan Pensyarah Kuliyyah Ekonomi Islam Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Dr. Zaharuddin Abd. Rahman berkata, kebanyakan daripada operasi syarikat MLM yang terdapat di negara ini berada dalam keadaan yang meragukan.

“Kita mendapati daripada banyak sudut seperti kontrak, pelan, pemberian bonus, komisen, cara pemasaran dan melanggar adab-adab serta etika perniagaan.

“Walaupun masalah ini tidak dilakukan oleh semua syarikat MLM tetapi syarikat terbabit seharusnya bertanggungjawab untuk memastikan mereka melakukan perniagaan dengan beretika,” katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Justeru, katanya, pada Jun baru-baru ini, Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-95 telah bersetuju untuk memperakukan garis panduan baharu tersebut. -KosmoKa’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

[+/-] Read More...

Tuesday, October 4, 2011

PESTA MAKSIAT DI UUM

بسم الله الرحمن الرحيم

Maksiat Di Pesta Konvo UUM

Assalamualaikum. Rasa terpanggil untuk memberi sedikit komentar terhadap keluahan oleh seorang ibu kepada salah seorang pelajar UUM yang mengadu akan kerisauan beliau terhadap penganjuran pesta konvo yang sedang hangat berlangsung ketika ini.

Apa pun tahniah pada ibu tersebut atas rasa tanggungjawab beliau dan kegusaran beliau terhadap apa yang sedang dihidangkan sebenarnya oleh pihak penganjur di pesta konvo tersebut. Ternyata ia kena pada tempatnya. Sepatutnya sikap prihatin sebeginilah yang sepatutnya ada pada semua ibu bapa dan penjaga bagi memastikan apa yang diterima oleh anak-anak jagaan mereka tidak lari dari kerangka yang sepatutnya direrima oleh anak-anak tersebut. Perkara ini harus diambil tindakan serius oleh pihak UUM!

Dewasa ini, seringkali kita dihidangkan dengan masalah-masalah social yang sangat parah yang telah dan sedang mengasut dan menyerang anak-anak muda. Budaya rempit, khurafat, khalwat, rompak, bunuh sana sini dan banyak lagi masalah yang berlaku, atas sekitar pelakunya adalah generasi muda. Hakikat sebenarnya, diwaktu usia muda inilah, gelombang darah muda mereka sedang merasuk jiwa anak muda, lantaran itu, segala apa yang diterima, adalah sangat mudah untuk terpengaruh dan berkesan dalam benak otak pemikiran mereka.


Justeru itu, dikala mereka telah terpilih sebagai seorang mahasiswa untuk menyambung pengajian diperingkat university, maka peluang dan ruang yang ada ini haruslah digunakan oleh pihak university bagi membentuk, mendidik dan membajai anak-anak muda ini dengan roh-roh keilmuan dan kefahaman Islam yang jitu, supaya mereka diberikan bekalan dan pengajaran yang sepatutnya dikala proses pengajian mereka di university. Maka tanggungjawab inilah yang sepatutnya dipikul oleh pihak university, untuk memastikan bekalan modal insan pada negara di masa hadapan adalah cukup dan berkualiti, bagi menjamin hala tuju Negara yang lebih cerah dan harmoni.

Secara wajarnya, segala penganjuran aktiviti-aktiviti yang boleh merosakkan minda dan mengurangkan nilai seseorang insan pada seseorang manusia itu, seperti penganjuran konsert secara berlebih lebihan dengan menjemput artis-artis yang berimej melampau, tari menari, acara pergaulan bebas dan bermacam lagi mestilah DILENYAPKAN segera dari jadual hidup seseorang itu waktu mereka bergelar sebagai seorang penuntut ilmu. Dan tugas ini adalah terpikul pada semua staf yang mengedalikan jiwa-jiwa anak-anak muda di university, bermula dari Naib Cancelornya hinggalah ke peringkat staf sokongan yang terbawah, bagi menjamin kualiti pengeluaran modal insan adalah berada di peringkat tertinggi.

Disarankan agar, mengajuran acara-acara sebegini TERUS DISEKAT serta merta dan adalah diambil pantauan diperingkat Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia. Larangan dan tegahan mestilah sentiasa dikuat kuasa dari semasa ke semasa. Dengan itu sekurang kurangnya, jaminan untuk Negara memiliki warga yang lebih cerah ilmu, lapang pemikirannya, dan BEBAS MASALAH SOSIAL adalah wujud, melalui rangka kerja berterusan yang ditetapkan oleh kerajaan.

Juga pihak university khususnya UUM memohon MAAF secara hormat kepada semua ibu-ibu dan bapa-bapa kepada semua mahasiswa yang sedang mengikuti pengajian di UUM, di atas keterlanjuran mereka dalam menghidangkan hiburan yang berlebihan kepada anak-anak dibawah jagaan mereka, dan MEMBERI JAMINAN untuk tidak mengulanginya lagi, serta INSAF terhadapa DOSA yang telah mereka lakukan ini. Dengan itu, imej university akan secara automatic bersih dan naik, seterusnya boleh menghala kepada hasrat pihak UUM untuk menjadi sebuah University Pengurusan Terkemuda di Dunia pada masa hadapan. Moga tidak akan timbul pula ibu sedih , bapa risau, mak cik gundah, pak cik bimbang, akan masa depan anak-anak dibawah jagaan mereka.

Jiwa sayang anak muda,
Pencinta jiwa-jiwa muda

Kedahlanie.infoKa’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

[+/-] Read More...

SIAPA SANGKA

بسم الله الرحمن الرحيم

DUNGUN – Siapa sangka seorang cikgu wanita yang selama ini dilihat seperti tidak ada cacat cela, diberi amanah untuk mendidik anak bangsa, rupa-rupanya penagih dadah tegar.

Dia sendiri bukan anak remaja, malah sudah punya tiga cahaya mata.

Namun, di sebalik semua ciri-ciri yang ‘tidak disangka’ itulah, dia bijak menyembunyikan rahsia diri yang sebenar, penagih dadah yang tegar.

Segalanya terdedah dalam satu ujian saringan yang menyaksikan cikgu berusia 30-an itu ‘terkantoi’ apabila air kencingnya positif dadah jenis methapethamine.

Hasil ujian itu sememangnya mengejutkan semua warga sekolah tempat dia mengajar di sini kerana melihat penampilannya, tiada siapa pun yang sangka dia seorang penagih dadah, apa lagi penagih yang tegar.

Keputusan ujian itu bukan sahaja menyebabkan si cikgu terpaksa bermalam di lokap, malah turut membongkar satu lagi rahsia rumahtangganya iaitu suaminya, seorang kakitangan kerajaan juga disyaki penagih dadah.

Guru itu kini ditahan dan akan menghadapi pendakwaan mengikut Seksyen 15(1) Akta Dadah Berbahaya 1952. - SHKa’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

[+/-] Read More...

MENARIK TENTANG TIMUN

بسم الله الرحمن الرحيمJika anda keletihan di siang hari makanlah timun, ia kaya dengan vitamin B dan karbohidrat untuk mengembalikan kesegaran anda dan ianya mampu bertahan berjam-jam.

Jika cermin di bilik mandi anda sentiasa berkabus setiap kali selepas mandi, ambilkan sepotong timun dan sapu ke seluruh muka cermin tersebut, ia akan menghilang kabus dan menghasilkan bauan yang nyaman seperti di spa.

Jika ulat dan siput merosakkan tanaman anda, masukkan beberapa potong timun ke dalam bekas tin aluminium. Tindakan bahan kimia daripada timun dengan aluminium menghasilkan bauan yang tidak dapat dikesan oleh deria manusia tetapi mampu menghalau serangga perosak lari dari sekitar tanaman tersebut.

Jikan anda ada masalah selulit yang menghodohkan rupa kulit anda, potong beberapa keping timun dan sapukan selama beberapa minit pada kawasan bermasalah tersebut. Ia mengandungi fitokimia yang membuatkan kalogen pada kulit anda bertindak menegangkan lapisan luar kulit dan menghilangkan pandangan selulit itu. Ia juga boleh digunakan untuk menghilangkan kesan berkedut pada kulit.

Jika anda mabuk atau pening kepala, makan beberapa potong timun dan pergi tidur. Anda akan segar semula sepelepas bangun. Timun mengandungi gula, vitamin B dan elektrolit yang cukup untuk mengebalikan nutrient yang hilang dari badan anda seterusnya mengembalikan kesimbangan tubuh badan anda. Mabuk dan pening hilang dengan mudah dan percuma.

Tak sempat makan kerana banyak kerja, makan saja timun dan ia mampu mengelakkan anda dari merasa kelaparan. Ia telah lama digunakan oleh para pelayar dan pedagang eropah sejak dulu bagi mengelakkan kebuluran.

Tak sempat gilap kasut berkilat anda, ambil timun segar potong dan sapu pada permukaan kasut tersebut. Kasut akan segera berkilat bersinar-sinar dan bertahan la malah ia juga kalis air!

Timun boleh jadi pengganti kepada WD 40. Jika ensel anda ketat berbunyi, sapukan atau tenyeh saja dengan timun, engsel kembali lancar dan tiada lagi bunyi.

Rasa stress dan berserabut tak perlu pergi ke spa atau pusat urutan. Masukkan saja sebiji timun yang dipotong ke dalam air panas mendidih dan serkup muka anda dengan tuala untuk di salaikan pada stim air campuran timun itu. Anda akan rasa segar dan tenag kembali. Baik untuk kaum ibu dan pelajar yang stress.

Lepas makan dan anda khuatir mulut berbau. Ambil sepotong timun dan tekankan ia dengan lidah pada lelangit mulut anda selama 30 saat. Bahan kimia pada timun akan membunuh bakteria yang bertanggung jawab menghasilkan bau mulut.

Peralatan stainless steel anda boleh digilap dengan potongan timun untuk mengembalikan sinarannya dan ia mampu menghilangkan kekotoran yang melekat pada barang tersebut.

Nak buat pembetulan pada tulisan pen mudah saja dengan mengambil bahagian kulit luar timun dan gosok perlahan-lahan, tulisan akan terpadam. Juga boleh digunakan untuk memadamkan hasil seni anak-anak anda pada dinding rumah. - wartashubhi


Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

[+/-] Read More...