Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Saturday, December 18, 2010

DEMI KERANA IMBUHAN DUNIA

بسم الله الرحمن الرحيم

Pluralisme: Mufti Perlis tampil bela Nik Aziz

Mufti Perlis, Dr Juanda Jaya amat kecewa apabila tokoh agama yang juga Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, cuba dikaitkan dengan fahaman pluralisme semata-mata kerana beliau menghadiri majlis penganut agama Buddha.

"Ini suatu tuduhan yang amat jahat. Rekod Tuan Guru membuktikan beliau amat konsisten dalam isu Islam," katanya dalam satu kenyataan, sambli menegaskan beliau bukan ahli PAS dan mana-mana parti politik.

Dr Juanda mengulas laporan media online yang memetik kenyataan beberapa pembentang kertas kerja di satu seminar semalam berkaitan isu pluralisme, termasuk mengingatkan pemimpin Islam termasuk Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak daripada menghadiri perayaan agama lain.

Salah seorang pembentang kertas kerja itu - bekas presiden ABIM, Dr Yusri Mohamad mendakwa Datuk Seri Anwar Ibrahim telah secara terbuka menyokong pluralisme dalam syarahannya di London School of Economic Mac lalu.

Dr Yusri dilaporkan mendakwa badan pemikir Anwar - Institut Kajian Dasar (IKD) yang diketuai oleh bekas setiausaha akhbarnya, Khalid Jaafar, juga telah menerbitkan buku-buku yang 'merbahaya' yang mempromosi persamaan agama.

Pensyarah Kuliah Undang-undang Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) itu juga turut mengkritik Nik Aziz kerana beliau menghadiri majlis penganut agama Buddha di Kelantan.

Seorang lagi pembentang kertas kerja, felo Institut Pemikiran dan Peradaban Islam Antarabangsa (ISTAC), Dr Muhammad Uthman El-Muhammady ( yang tengah berlagak dgn sijil-sijilnya tu) , juga senada dengan Dr Yusri apabila menggesa umat Islam menentang mereka yang mempromosikan persamaan agama.

Mengulas lanjut, Dr Juanda berkata: "Ya, pluralisme adalah suatu ancaman kepada Islam, tetapi tuduhan melampau dan tergesa-gesa mengecop beberapa orang tokoh politik sebagai penganut fahaman pluralisme ini amat berbahaya kepada keharmonian hidup antara umat beragama di Malaysia.

"Budaya ala-Taliban ini amat tidak cocok dengan rakyat Malaysia yang sudah sekian lama hidup dalam suasana harmoni dan saling menghormati," tambahnya.

"Kita perlulah membezakan di antara sikap menghormati kebebasan pegangan agama orang lain yang diakui oleh Islam dengan hakikat maksud pluralisme," tegasnya.

Tidak sepatutnya, tambah beliau, mereka yang bergelar sarjana tidak memahami metodologi ilmu dalam menilai perbezaan di antara dua perkara ini.

"Dalam al-Quran, Surah al-Kafirun memberikan ruang memperakui hak penganut agama lain dalam mengamalkan kepercayaan mereka, manakala Surah al-Mumtahanah menyuruh orang Islam berbuat baik dengan penganut bukan Islam.

"Erti ruang toleransi dan saling menghormati hak sesama manusia untuk hidup secara harmoni itu diakui oleh Islam dan bukannya satu ciri penganut pluralisme," katanya.

Dr Juanda (kanan) bertanya bukankah Nabi Muhammad SAW sendiri pernah menerima rombongan penganut Kristian Najran di dalam masjid Nabawi?

"Bahkan baginda membenarkan mereka melakukan ibadat agama mereka di dalam masjid kedua paling suci itu.

"Bukankah Nabi Muhammad SAW pernah bangun bagi menghormati jenazah seorang penganut Yahudi yang lalu di hadapannya?

"Bukankah Omar bin al-Khattab RA sewaktu membuka Palestin memberikan kebebasan dan penghormatan yang amat luar biasa kepada Patriach Kristian di sana dan mengunjungi Gereja Nativity?

"Apakah Nabi SAW dan Omar RA ini juga penganut pluralisme? Sudah tentu tidak! Dan dengan itu formula dan kaedah pihak yang gelojoh ini juga salah dan amat berniat jahat," katanya.

Dr Juanda berkata, beliau bimbang wujud kecenderungan beberapa pihak dari kalangan ahli akademik dan agamawan menggunakan isu akidah untuk tujuan mewujudkan permusuhan di kalangan ahli politik.

"(Mereka) juga menggunakan isu akidah untuk menyesatkan dan memurtadkan orang politik yang tidak sebulu dengan mereka," katanya.

Hal ini, tegas beliau lagi, akan menjurus kepada pegangan yang amat melampau dan boleh mencetuskan kekecohan antara agama di Malaysia.

"Akibat sikap seperti ini, banyak pihak akan disesatkan dan dipertikaikan akidah mereka," tegasnya.

Juga, kata Dr Juanda, formula mereka yang melampau ini akan menimbulkan salah tafsiran terhadap sikap harmoni kerajaan Persekutuan kepada penganut berbilang agama di Malaysia.

"Apakah polisi kerajaan ini juga akan mereka sesatkan, termasuk para pemimpin yang terbabit?" soalnya.

Sehubungan itu, beliau menyeru umat Islam, terutama ahli akademik, agar bersikap jujur dan adil dalam memperkatakan soal Islam dan terutamanya dalam soal hubungan dengan agama lain.

"Semua pihak perlu berhati-hati terutama dalam menyatakan pandangan yang boleh membawa kepada permusuhan beragama dan berpolitik," tambahnya.

Dr Juanda berkata rujuklah kepada al-Quran dan al-Sunnah dalam mengeluarkan pandangan Islam.

"Bukannya dengan emosi dan kecenderungan berpolitik bagi menimbulkan permusuhan di kalangan umat Islam dan permusuhan di antara umat Islam dengan bukan Islam.

"Islam tidak memerlukan mereka yang berpemikiran pelampau, kolot dan amat konservatif bagi membela agama suci ini," tegasnya. - Malaysiakini

Note: Abdullah bin Abbas r.a berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Sesungguhnya akan terdapat (akan ada) orang-orang dari umatku yang pandai (amat faham dan ahli) tentang urusan agama dan membaca Al-Quran, mereka berkata:“Kami datang kepada para Raja (pemimpin), biar kami memperolehi keduniaan mereka dan kami tidak akan mencampurkan mereka dengan agama kami.” Tidak terjadi hal yang demikian itu, seperti (umpamanya) tidak akan dapat dipungut dari pohon yang berduri melainkan duri. Demikian pula, tidak akan dapat diambil manfaat dari mendekatkan diri kepada mereka itu melainkan beberapa kesalahan belaka.- Riwayat Ibnu Majah.Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

[+/-] Read More...

TU DIA MAJUNYA ISLAM DI MALAYSIA

بسم الله الرحمن الرحيمNote: hidup umno...!!! kah..kah..kah..kah...


Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

[+/-] Read More...

MENTERI PULA JADI WAKIL SYABAS

بسم الله الرحمن الرحيم

Ketuanan SYABAS : Menteri minta Selangor jangan saman Syabas....agenda BN lindungi SYABAS...!!! ade ape-ape ke...

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Seri Peter Chin Fah Kui menyeru kerajaan negeri Selangor dan syarikat-syarikat air di negeri itu untuk mengambil sikap bertolak ansur sebagai pendekatan akhir untuk menyelesaikan masalah sekarang.

Jika kerajaan Selangor mengambil tindakan mahkamah terhadap Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas), ia akan menggangu usaha rundingan terus untuk mengambil alih aset di negara itu daripada peserta, katanya.

"Pandangan saya ialah jika ada peluang untuk menyelesaikan isu itu secara baik, kita harus menggunakan peluang itu.

"Saya tahu ia bukan sesuatu yang mudah tetapi kita juga perlu ingat ini bukan satu kes yang mudah kerana ia melibatkan hak kontrak dan perbezaan dalam apa yang dianggap pendekatan menyeluruh," katanya.

Beliau berkata kerajaan Selangor tidak patut mengambil tindakan mahkamah terhadap Syabas apabila ia telah diberi kebenaran oleh kerajaan persekutuan untuk membincangkan kemungkinan membeli empat peserta industri air di Selangor.

Mereka adalah Syabas, Puncak Niaga (M) Sdn Bhd, Syarikat Pengeluar Air Sungai Selangor Bhd dan Konsortium Abass Sdn Bhd.

"Apabila anda ke mahkamah, kedudukan menjadi terikat. Anda mahu mahkamah membuat keputusan apabila Selangor dan Syabas sebenarnya patut mencari penyelesaian menang-menang.

"Penyelesaian menang-menang boleh didapati jika kita tidak membuat pendekatan keras," kata Chin.

Pada Rabulalu, Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim berkata kerajaan negeri sedang menunggu masa yang sesuai untuk membawa Syabas ke mahkamah untuk memastikan lesen pengagihan airnya ditarik balik.

Beliau mendakwa program Tabung Budi Syabas adalah bertentangan dengan perjanjian konsesi air. - Bernama

Note: Kah..kah..kah..kah.. nak kena saman tau pula takut... Syabas bayar gaji menteri ni untuk jadi jururunding syabas ke ?? Sejak bila pula tugas seorang menteri mempertahankan syarikat swasta ni? kah..kah..kah..kah...Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

[+/-] Read More...

Friday, December 17, 2010

KG TELUK KUMBAR : GUAN ENG PERSOAL MOTIF KL METRO

بسم الله الرحمن الرحيمLim Guan Eng hairan dengan tindakan KL Metro Land Development Sdn Bhd yang didakwa begitu tergesa-gesa mahu meroboh rumah di Kampung Teluk Kumbar, Pulau Pinang tanpa perundingan susulan dengan penduduk terbabit.

Bahkan, pemaju turut dipersoal kerana memaksa, mengancam dan mengugut penduduk terbabit supaya berpindah keluar dari kampung tersebut tanpa meneruskan jalan perbincangan yang baik.

“Usaha meroboh rumah Kampung Teluk Kumbar oleh pemilik tanah KL Metro Land Development menimbulkan soalan sama ada ia adalah syarikat pemaju yang tulen dan bukannya bermotif lain untuk sengaja mahu menyusahkan rakyat dan kerajaan negeri.

“Syarikat pemaju masih beria-ria nak teruskan tindakan dan menakutkan penduduk akan datang minggu depan. Adakah ini tingkah laku seorang peniaga yang waras?” kata Ketua Menteri Pulau Pinang dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.

Kelmarin, Timbalan Ketua Menteri 1 Mansor Othman berkata, kerajaan DAP Pulau Pinang memberi amaran kepada pemaju KL Metro supaya tidak mengambil tindakan meroboh rumah-rumah di Kampung Pekan Teluk Kumbar kerana ia masih dalam proses rundingan.
Kata beliau, kerajaan negeri bersedia untuk mewakili penduduk kampung tersebut untuk berbincang dengan pemaju.

Lim yang juga Setiausaha DAP Kebangsaan berkata, walaupun pemaju itu mendapat perintah mahkamah, mereka juga mendapat kebenaran MPPP untuk merobohkan kediaman-kediaman di kampung tersebut.

Sehubungan itu Lim berkata, pihaknya bersedia menunggu Pengerusi KL Metro Mat Hassan Esa untuk datang berjumpa dan membincangkan perkara ini dengan kerajaan negeri. - minsider

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH..woit… LIHAT..SEMUA INI DI RANCANG… kah kah kah… SEMUA INI SENGAJA DILAKUKAN…. kah kah kah.. DENGAN TUJUAN UNTUK MEMBERI GAMBARAN BAHAWA KERAJAAN PAKATAN SUKA ROBOH RUMAH…. kah kah kah.. TAPI HAKIKATNYA…. PROJEK INI TELAH DILULUS OLEH KERAJAAN GEROMBOLAN… kah kah kah… PEMAJU INI MESTI PEMAJU KRONI… kah kah kah... MENYELAM MINUM AIR SAMBIL BIKIN KACAU LAGI… kah kah kah.. - Tukar Tiub

Note: Tengok perkataan yang di bolt tu.. ni semua kerja MPPP dan mahkamah... Tahniah LGE kerana tindakan pantas anda... kita sama-sama tengok nanti apa puak-puak umno nak kencing.Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

[+/-] Read More...

1 MALAYSIA SEMUA PUN BOLEH

بسم الله الرحمن الرحيم

MEMALUKAN...aksi dua remaja dipercayai adik-beradik tersebar melalui telefon bimbit.BUTTERWORTH: Penyebaran rakaman aksi seks sepasang kanak-kanak yang didakwa adik-beradik melalui telefon bimbit menggemparkan penduduk sekitar bandar ini serta mencetuskan kebimbangan mengenai semakin parah keruntuhan moral masyarakat negara ini.

Ini kerana usia pasangan terbabit masih terlalu muda. Budak lelaki terbabit dipercayai berusia antara 11 dan 12 tahun manakala pasangan perempuan antara 13 dan 14 tahun.

Aksi berahi mereka dirakam dari pelbagai sudut dipercayai dalam bilik hotel atau motel oleh pihak ketiga berdasarkan katil dan keadaan sekitar.

Kakitangan swasta dikenali sebagai Azman, 25, yang memperoleh video itu melalui bluetooth daripada rakannya, berkata dia terkejut sebaik melihat aksi pasangan terbabit kerana mereka terlalu muda dan dipercayai masih bersekolah.

“Budak lelaki itu seperti murid tahun lima atau enam manakala remaja perempuan mungkin dalam tingkatan satu atau dua. Kemungkinan mereka adik-beradik kerana fizikal remaja lelaki lebih kecil berbanding pasangannya.
Click Here

“Saya menggeleng kepala sebaik melihat aksi mereka yang tidak ubah seperti orang dewasa. Bayangkan apa akan jadi kepada mereka pada masa depan dan bagaimana penerimaan ibu bapa mereka jika mengetahui perkara ini,” katanya, semalam.

Menurutnya, tindakan pasangan kanak-kanak itu menggambarkan keadaan moral masyarakat yang semakin merosot dan keadaan ini yang menyumbang peningkatan kes pembuangan bayi hasil hubungan luar nikah.

“Jika murid sekolah rendah sudah pandai beraksi lucah dan dirakam pihak lain, bagaimana orang dewasa.

“Apa akan jadi kepada moral masyarakat beberapa tahun akan datang jika gejala penyebaran aksi seks melalui telefon bimbit semakin berleluasa,” katanya.

Justeru, dia berharap pihak berkuasa segera melakukan sesuatu sebelum gejala penyebaran aksi seks melalui telefon bimbit menjadi ‘wabak’ yang sukar dikawal. - Hmetro

Note: Tak kira la adik beradik atau bukan.. Tak kiralah penyebarannya cara mana pun. Masalahnya anak-anak kecil pun dan pandai. Siapa yang kena bertanggungjawab? Mana perginya kerajaan umno yang pentingkan islam sangat? Cukup sekadar buat sekolah mengandung je ke? Mana perginya ularma fatul serta pihak berwajib? Semua jaga periuk nasi politik sendiri. Mana perginya menteri multimedia? Pergi memantau blog yang mengutuk perdana menteri saja?. Jadi siapa yang nak ambil tanggungjawab? Rakyat semua ke? Seperti yang penyokong umno selalu kata.. ini tanggungjawab kita bersama.. kita tak perlu menuding jari.. Oooo.. time benda buruk macam ni nak kena tanggung sama-sama. Time jual tanah rakyat pada cukong singapura pemimpin kaya sendiri.. time minyak naik rakyat kena tanggung... harga barang naik rakyat kena tanggung.. saman ekor rakyat kena taggung.. seks bebas rakyat kena tanggung... kerajaan buat apa? . Kerajaan hanya berfikir macam mana caranya nak terus membodohkan rakyat saja ke? Apa punya malang rakyat malaysia dapat perdana menteri dan kerajaan macam ni.Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

[+/-] Read More...

KANTOI (video)

بسم الله الرحمن الرحيمNote: Amoi ni nyanyi lagu yuna 'kantoi'..Best gak.. Rasa mcm lebih bagus dia yang nyanyi dari penyanyi asalnya sendiri... layannnnn... kah..kah..kah..kah..Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

[+/-] Read More...

BERKAHWIN SALAH MELACUR TAK KISAH ?

بسم الله الرحمن الرحيم

Kementerian siasat gadis 14 tahun berkahwin... 2010/12/07

KUALA LUMPUR: Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat akan mengarahkan pegawai undang-undangnya menyiasat kes remaja bawah umur berusia 14 tahun, Siti Marham Mahmood, melangsungkan perkahwinan dengan pasangannya Sabtu lalu, sebelum mengambil tindakan.

Menterinya, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berkata, pihaknya juga akan berbincang dengan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom selepas mendapat maklumat terperinci.
Beliau berkata, undang-undang sivil membenarkan perempuan berusia 16 hingga 18 tahun berkahwin jika mendapat kebenaran Menteri Besar atau Ketua Menteri, manakala undang-undang keluarga Islam menetapkan had umur 18 tahun untuk lelaki dan 16 tahun untuk perempuan, manakala usia di bawah umur memerlukan kebenaran mahkamah.

“Dalam kes ini, kita membuat andaian, keluarga Siti Marham mendapat kebenaran mahkamah sebelum anaknya berkahwin.

“Bagaimanapun, saya sudah meminta pegawai undang-undang kementerian membuat siasatan lanjut kes itu dan tindakan akan dibuat berdasarkan maklumat diperoleh,” katanya selepas menyerahkan sumbangan Tabung Serangan Binatang Buas (TSBB) berjumlah RM20,000 kepada V Nehru, bapa bayi berusia tiga hari yang maut digigit kera di rumahnya di Negeri Sembilan, baru-baru ini.

Siti Marham dan suaminya, Abdul Manan Othman,23, antara 250 pasangan yang dinikahkan dalam satu majlis Pengantin 1Malaysia Secara Beramai-ramai Wilayah Persekutuan 2010 anjuran Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) Sabtu lalu.

Program itu sebahagian 26 skim Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan membantu golongan termasuk dalam asnaf fakir dan miskin.
Shahrizat berkata, beliau tetap tidak bersetuju dengan perkahwinan kanak-kanak berusia bawah 16 tahun kerana ia membabitkan institusi kekeluargaan itu sendiri.

“Remaja ini masih muda dan memerlukan perlindungan dan keselamatan, sedangkan perkahwinan perkara serius,” katanya. -BH

Mana Pihak yang berwajib? Kerajaan diminta siasat... 2010/12/15

SHAH ALAM – Kerajaan diminta segera menjalankan siasatan menyeluruh punca penuntut Institut Pengajian Tinggi (IPT) terlibat aktiviti pelacuran dipercayai bagi menampung kos pengajian mereka.

Ketua Dewan Pemuda Pas Pusat (DPPP) Nasrudin Hassan berkata, hal itu perlu dipandang serius kerana ia bukan sahaja menjejaskan masa depan mereka sebagai generasi pewaris pentadbiran Malaysia malah menjatuhkan maruah dan imej negara.

Menurutnya, isu ini telah lama diperkatakan namun tindakan susulan yang diperlihatkan hanyalah sikap tuding jari dan menyalahkan orang lain.

“Saya mewakili DPPP meminta kepada pihak yang berkenaan secara langsung ataupun tidak untuk menyiasat apakah punca kegiatan ini dilakukan di samping menilai sejauh mana keterlibatan mereka di dalam kegiatan ini.

“Sekiranya benar sebagaimana yang dilaporkan, kerajaan wajar untuk memikir jalan keluar bagi mengatasi masalah yang membelenggu Malaysia ini,” katanya dalam kenyataan ketika mengulas pendedahan Ketua Pergerakan Wanita Pertubuhan Pasokmomogun Kadazandusun Bersatu (Upko), Dr Jaina Sintian, awal bulan lalu.

Dalam simposium pertubuhan itu, Jaina dipetik sebagai berkata, kebanyakan pelajar IPT terlibat kes pelacuran untuk menampung kos pengajian.

Menurutnya, mereka yang terbabit itu terdiri daripada kalangan keluarga bermasalah seperti berlaku penceraian ibu bapa yang menyebabkan mereka kehilangan tempat bergantung.

Nasrudin berkata, sikap melepaskan diri dan menyalahkan pihak lain hanya akan mengakibatkan peningkatan masalah sosial golongan pelajar di negara ini.

“Kita perlu menyelesaikan isu ini secara bersama. Dalam hal ini, DPP bersedia untuk membantu dalam apa jua termasuk memberi khidmat bimbingan dan kaunseling kepada pelajar terlanjur dengan kerjasama dan kelepasan daripada pihak universiti dan kerajaan,” katanya.-SH

Note: Kah..kah..kah..kah... Ni la padahnya bila negara islam tapi mengunakan undang-undang kafir. Inilah padahnya kalau ada menteri pun semua bodoh-bodoh belaka. Inilah padahnya ada ulama pun jadi ular dalam semak. Orang yang elok-elok kawin nak diasiasatnya. Orang yang dok jual tubuh dia buat tak tau je. Sikit pun tak hirau. Siapa pun tak kacau.. Kah..kah..kah..kah... kak izat.. kak izat.. tudung tu pakai betul-betul dulu.. Kah..kah..kah..kah...Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

[+/-] Read More...

DIAM DISANGKAKAN BODOH, APABILA BERCAKAP MEMANG SAHIH BODOH

بسم الله الرحمن الرحيم

SUDAH lama tidak mendengar suara Puteri Umno. Patut pun bekas Ketua Puteri Umno, Datuk Azalina pernah membebel kepada Puteri Umno yang semakin lesu itu, bahkan beliau pernah berkata lebih baik Puteri Umno tutup kedai saja. Beberapa pemimpin Umno pun senada dengan beliau, dan sememangnya Puteri Umno semakin tidak bermaya bagaikan `orang lepas pantang'.

Semalam saya terbaca satu kenyataan dari Ketua Puteri Umno yang `montel' itu. Apabila Ketua Puteri Umno yang selama ini banyak membisu, saya menyangkakan bahawa Ketua Puteri Umno ini tidak cerdik atau tidak tahu perkembangan politik negara, tetapi apabila beliau mula untuk bercakap memang sahih beliau tidak tahu apa-apa. Bak kata orang kampung saya, bodoh atau tolol.

Semalam Ketua Puteri Umno mengulas kenyataan dan janji Timbalan Presiden PKR, YB Azmin untuk memberi kuasa autonomi kepada Sarawak jika PR dapat memerintah Sarawak. Maka, Ketua Puteri Umno pun menyebut ianya mustahil dapat dilakukan. Apa yang mustahilnya? Bagi Umno memanglah mustahil kerana Umno hanya mahukan kuasa untuk kepentingan diri dan kroni masing-masing. Sebab itulah Sarawak walaupun kaya raya hasil mahsulnya, tetapi tersenarai sebagai negeri yang termiskin. Ini adalah kerana bagi Umno, mustahil rakyat Sarawak boleh hidup senang selagi Sarawak diperintah oleh Bn. Siapa yang mengumpul kekayaan di Sarawak kalau bukan Ketua Menteri dan anak beranaknya?


pose maut dari puteri umno.. ada yang berkenan tak? kah..kah..kah..kah..

Ketua Puteri Umno memberikan contoh songsang apabila menyebut bagaimana Selangor sebuah negeri yang kaya raya semakin teruk apabila berada di bawah PR. Di mana sumber yang beliau perolehi apabila membuat kenyataan begitu? Sumber dari Utusan Malaysia atau TV 3 kah? Mengapa tidak melihat sumber rasmi dari Laporan Audit Negara dan bandingkan sewaktu Selangor di bawah MB sebelumnya termasuk MB anak Toyo itu?

Sebelum PR mengambil alih Selangor, siapa MB Selangor yang tidak kaya raya? Muhamad Taib kaya raya sehingga tertangkap membawa wang tunai jutaan ringgit di lapangan terbang. Beliau dilepaskan dari hukuman kerana `tidak tahu berbahasa Inggeris'. Anak Toyo pula tidak kurang kayanya sehinggakan banglonya menarik minat SPRM sehingga dibawa ke muka pengadilan. Begitulah juga Sarawak yang kaya dengan minyak dan balak itu. Cuba siasat berapa harta kekayaan yang dikumpulkan oleh KM Sarawak sekarang di dalam dan di luar negara. Rakyat Sarawak bagaimana?

Ketua Puteri Umno nampaknya main tembak sahaja untuk menunjukkan betapa Puteri Umno masih berbisa. Apabila beliau menyerang PR, beliau langsung tidak menunjukkan fakta yang boleh menunjukkan bahawa beliau bukan Ketua Puteri Umno yang lembab otaknya. Jadi, lebih baik beliau selesaikan dulu masalah dalaman di dalam Puteri Umno yang banyak diperkatakan oleh ahli-ahli Umno sendiri. Masalah moral ahli-ahli Puteri Umno sekarang menjadi perbualan ramai. Ada yang mendakwa betapa rasuah seks di kalangan ahli Puteri Umno semakin berleluasa. - WFAUZDIN NS

Note: ermmmm... cutenya Ketua Puteri Umno ni.. ada rupa bekas awek aku dulu... sayangnya cuma tak berapa pandai je... kah..kah..kah..kah...Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

[+/-] Read More...

TENANG AKAN KEMBALI BERGELORA

بسم الله الرحمن الرحيم

ADUN Tenang Meninggal DuniaAnggota Dewan Undangan Negeri Johor (ADUN BN) kawasan Tenang, Sulaiman Taha, yang dirawat di Hospital Ampang Puteri di Kuala Lumpur kerana menghidap penyakit kencing manis, telah meninggal dunia malam tadi.


Satu lagi pilihanraya kecil akan berlaku di Johor.

Note: Semoga rohnya tenang disana... amin...


Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

[+/-] Read More...

Thursday, December 16, 2010

ORANG UMNO MESTI SUKA

بسم الله الرحمن الرحيم

Kamera saman ekor diluluskan di dewan rakyatKUALA LUMPUR, 16 Dis — Dewan Rakyat malam tadi meluluskan Rang Undang-Undang Pengangkutan Jalan (Pindaan) 2010, yang antara lain akan membolehkan pendaftaran kereta elektrik, pelaksanaan sistem penguatkuasaan automatik (AES) bagi membanteras pemanduan berbahaya, dan penubuhan Suruhanjaya Pengangkutan Darat (Span).

Bagaimanapun, rang undang-undang itu terpaksa melalui proses undi belah bahagian pada bacaan kedua yang menyaksikan 70 menyokong, manakala 40 lagi menentang.

Ini kerana majoriti anggota Parlimen, terutama pembangkang mendesak supaya rang undang-undang itu ditarik balik kerana tidak berpuas hati dengan penjelasan mengenai pelaksanaan AES.

Timbalan Menteri Pengangkutan Datuk Abdul Rahim Bakri ketika menggulung perbahasan rang undang-undang itu, bagaimanapun menegaskan bahawa pelaksanaan sistem AES tidak melibatkan sebarang peruntukan kewangan kerajaan.

Menjawab desakan beberapa anggota Parlimen mengenai simulasi pulangan hasil daripada pelaksanaan AES pula, beliau berkata bagi setiap enam juta saman yang dikeluarkan, dua syarikat yang mengendalikan sistem itu akan berkongsi 34.3 peratus daripada hasil, manakala selebihnya iaitu 65.7 peratus akan diperoleh kerajaan.

Isu itu dibangkitkan Wee Choo Keong (Bebas-Wangsa Maju) ketika sesi perbahasan yang menggesa timbalan menteri berkenaan mendedahkan hasil bakal diperoleh syarikat pelaksana sistem AES.

Datuk Mohamad Aziz (BN-Sri Gading) turut membangkitkan persoalan yang serupa kerana menyifatkan perkara itu penting diketahui rakyat.

“Apa yang Wangsa Maju (Wee) kata itu saya juga mahu tanya... rakyat bayar, potongan yang diberi kepada syarikat ini, rakyat yang diperas, syarikat ini esok makan darah rakyat, dia kembung perut tetapi rakyat menderita,” katanya.

Asakan Wee dan Mohamad itu menyebabkan Abdul Rahim agak beremosi dan menegaskan bahawa beliau tidak mempunyai sebarang kepentingan dalam mana-mana syarikat pengendali AES.

“Saya tidak ada kepentingan dalam syarikat-syarikat ini... kepentingan saya ialah kepentingan negara dan rakyat,” katanya.

Abdul Rahim turut menjelaskan bahawa AES hanya akan ditempatkan di lokasi hitam yang dikenal pasti sering berlaku kemalangan.

Beliau berkata kewujudan AES akan melindungi pemandu berhemah dan patuh kepada undang-undang jalan raya selain mengenal pasti pesalah tegar yang sering melanggar peraturan.

“Kita juga berharap untuk mengurangkan kadar kemalangan jalan raya... kini ada 300,000 kanak-kanak yang menjadi yatim piatu gara-gara kemalangan jalan raya ini,” katanya yang menambah sistem penguatkuasaan yang dilaksanakan pada masa ini tidak lagi sesuai kerana membuka banyak ruang untuk perlakuan rasuah.

Beliau berkata sistem AES telahpun dilaksanakan di beberapa negara termasuk Vietnam, Kemboja, Thailand dan Singapura.

Selain rang undang-undang itu, persidangan Dewan Rakyat semalam turut meluluskan Rang Undang-Undang Bank Simpanan Nasional (Pindaan) 2010, Rang Undang-Undang Fi (Jabatan Meteorologi Malaysia) (Pengesahan) 2010, Rang

Undang-Undang Perbadanan Insurans Deposit Malaysia 2010, Rang Undang-Undang Perbadanan Pengurusan Likuiditi Islam Antarabangsa 2010, Rang Undang-Undang Agensi Inovasi Malaysia 2010 dan Rang Undang-Undang Lembaga Pembangunan Seni Visual Negara 2010. — Bernama

Note: hidup umno...!!! Kah..kah..kah..kah...

Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

[+/-] Read More...

MAKANAN RINGAN 'ROTA' ADA LEMAK BABI

بسم الله الرحمن الرحيم

Isu E-Code (Lemak Cik B)haa kwn2, ni ada isu sikit tentang E-Code (Lemak Cik B). ni pon aku baru dapat berita daripada kawan aku. haa E-Code (Lemak Cik B) ni lah yang menyebabkan otak korang dan otak aq jadi lembap.

***************
Snek ni siapa yang tak pernah makan..?
aku..? confirm aku mengaku yang aku pernah makan.
sumpah aku tak tahu yang snek ni terdapat
E-Code lemak cik B.
punya lah kurang pengetahuan..hehehehehe, dah la snek ni salah satu snek yang aku suka beb..aiyoo awat la orang yang buat snek ni boh lemak cik B..tu lah, punyalah nak merosakkan otak orang2 kita ni termasuk lah aku, awatla si pembuat snek ni boh lemak cik B..kesian kat budak2 la ni, dah la mereka(budak2) zaman sekarang ni tak tau pa...ish3

***************
Yaaa..sekarang ana sudah tau lah..
aiyoo..yang dulu² zaman kanak² ribena makan sudah jadi darah daging owh..
owh..patut lah otak aku sedikit lembab..
ni semua kerja kau yer cik B..
dasarrrrr */>@%#.. !!!

Nih ada list E-Code (Lemak Cik B)
yang ni kena sentiasa ada dalam handphone..
standby babe !

MULSIFIERS E-CODES FOR PIG FAT

1) E 100 16 E 280 31 E 434 46 E 482
2) E 110 17 E 300 32 E 435 47 E 483
3) E 120 18 E 301 33 E 436 48 E 491
4) E 140 19 E 325 34 E 440 49 E 492
5) E 141 20 E 326 35 E 441 50 E 493
6) E 153 21 E 327 36 E 470 51 E 494
7) E 160 22 E 334 37 E 471 52 E 495
8) E 161 23 E 335 38 E 472 53 E 542
9) E 210 24 E 336 39 E 473 54 E 570
10) E 213 25 E 337 40 E 474 55 E 572
11) E 214 26 E 422 41 E 475 56 E 631
12) E 216 27 E 430 42 E 476 57 E 635
13) E 234 28 E 431 43 E 477 58 E 904
14) E 252 29 E 432 44 E 478 59 E 920
15) E 270 30 E 433 45 E 481

- safuanzubir

Note:
Q: Mana perginya JAKIM ?
A: JAKIM tidur bos...

Kah..kah..kah..kah...


Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

[+/-] Read More...

KANTOI MENIPU LAGI DAH NAJIB NI

بسم الله الرحمن الرحيم

Tun Razak Bukan Pengasas Felda

29 juta rakyat Malaysia khususnya 22,000 kakitangan Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda), 112,635 peneroka di 317 tanah rancangan Felda di seluruh negara dan 3 juta ahli Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (Umno Baru) tentunya akan merasa amat terkejut dan sukar menerima fakta ini - Perdana Menteri Malaysia Ke-2, Tun Abdul Razak Hussein BUKAN pengasas Felda.

Selama lebih 50 tahun, Umno telah menipu rakyat negara ini dengan menyelewengkan sejarah sebenar penubuhan Felda dengan mengatakan agensi tersebut telah ditubuhkan oleh Abdul Razak, Bapa Pembangunan Malaysia dan juga ayah kepada Perdana Menteri ke-6, Datuk Seri Mohd Najib dan dengan hujah kaitan itu maka Umnolah yang berperanan besar menubuhkannya.

Malah Najib menggunakan alasan ini untuk meletakkan Felda di bawah jagaannya setelah beliau dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri pada 2004.

Najib juga pernah menyatakan seolah-olah beliau mewarisi tanggungjawab untuk membela peneroka Felda dari ayahnya.

Semalam semasa merasmikan majlis penutup Karnival Ikatan Hati Warga Felda (Iktiraf) 2010 di Putrajaya, Najib melabelkan pihak yang mendakwa Felda bankrap sebagai pengkhianat bangsa.

Sebelum ini lidah rasmi Parti Keadilan Rayat, Suara Keadilan di saman sebanyak RN200 juta oleh Felda berhubung artikel 'Felda Bankrap' yang disiarkan dalam akhbar itu Mei lalu.

Susulan itu juga Kementerian Dalam Negeri enggan memperbaharui permit penerbitannbya apabila ia tamat tempoh pada 30 Jun lepas.

Penyelidikan Suara Keadilan membongkarkan idea asal penubuhan Felda sebenarnya datangnya daripada penjajah Inggeris di Malaya ketika itu.

Menurut pakar perlembagaan, Dr Samarudin Md Rejab, Felda diwujudkan oleh penjajah Inggeris sebagai satu strategi untuk mengekang pengaruh fahaman komunis dikalangan masyarakat Melayu sebagaimana skim kampung baru (new village) dilaksanakan bagi mengawal ketat anasir komunis daripada menyusup masuk ke dalam masyarakat Cina.
DRS


"Dasar awal berkaitan dengan idea perlaksanaan skim penempatan lebih menjurus kepada isu pemberontakan dan pengawalan. Ia digunakan sebagai satu instrumen melawan pemberontakan melalui kewujudan kampung baru dan lain-lain tanah rancangan yang sama. skim tanah rancangan tidak ada bezanya dengan kerangka asas ini, malah ia menjadi idea untuk meluaskan penempatan di kawasan hutan yang belum diterokai atas tema pembangunan ekonomi dan tanah.

"Sejak mula dasar ini diterimapakai, sebahagian besar daripada peranan membangunkan tanah dan penempatan semula populasi dimonopoli oleh
FLDA," kata Dr Samarudin.

Perkara ini didedahkan dalam artikel penyelidikan beliau bertajuk "Evolution Of Policies Affecting Land Settlement Schemes In Malaysia" yang disiarkan dalam jurnal Akademika, Bil. 12 keluaran Januari 1978.

Artikel tersebut menjadi sebahagian daripada tesis sarjana beliau ketika Dr Samarudin bertugas sebagai pensyarah Universiti Kebangsaan Malaysia.

Artikel itu menyebut susulan daripada laporan "International Bank for Reconstruction and Development Mission" pada 1954, kerajaan kolonial Inggeris telah menggubal Rancangan Malaya Pertama (RMP) (1956-1960) yang telah dilaksanakan selepas negara mencapai kemerdekaan pada 1957.

Didalam RMP telah dinyatakan cadangan berhubung mewujudkan skim tanah rancangan.

"Satu altenatif yang kita fikirkan ialah mengadaptasi skim penanaman kapas Gezira di Sudan...sebuah skim dirancangkan seperti ini menjamin kelebihan pengurusan penanaman secara efisien dan pemasaran secara besar-besaran dan pada masa yang sama mengelakkan terjerumus dalam kelemahan sistem perladangan. Adalah jelas modifikasi terhadap skim penanaman kapas di Sudan adalah perlu untuk disesuaikan dengan penanaman padi dan lain-lain skim di Malaya. 'Mission' bagaimanapun yakin bahawa skim rancangan seperti ini wajar untuk dipertimbangkan," menurut laporan bank tersebut.

Selepas beberapa siri perbincangan mendalam, Ordinan Persekutuan (Federal Ordinance) telah digubal pada julai 1956 untuk menggerak skim tanah rancangan sebagai satu dasar kerajaan.

Satu jawatankuasa (Working Party) telah ditubuhkan untuk mengalas tanggungjawab ini dengan mengambil kira antara lain keperluan bantuan daripada kerajaan bagi membangunkan tanah rancangan di negeri-negeri serta mengkaji aspek kewangan dan pentadbiran orginasasi yang paling sesuai untuk melaksanakannya.

"Kajian jawatankuasa tersebut mendapati keperluan yang mendesak dan oleh itu ia mencadangkan penubuhan Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FLDA) sebagai sebuah agensi kerajaan yang bertanggungjawab untuk membuka tanah rancangan sebagaimana yang diperuntukkan di bawah Ordinan Kemajuan Tanah 1956.

"Objektif utama FLDA ialah memudahkan pembangunan dan rancangan kawasan baru, menyediakan pengurusan dan pemantauan komuniti baru di tanah rancangan, menyediakan kemudahan asas dan memastikan pembangunan lestari tanah rancangan," kata Dr Samarudin dalam artikelnya.

Hasilnya, projek tanah rancangan Lembah Bilut di Pahang menjadi realiti pada 1958.

RMP mensasarkan sebanyak 36 tanah rancangan yang meliputi kawasan penanaman getah seluas 150,000 ekar dengan 14,000 keluarga namun FLDA hanya mampu melaksanakan 25 tanah rancangan yang menempatkan 1,694 keluarga di atas tanah seluas 19,600 ekar.

Ketika dihubungi Dr Samarudin berkata berdasarkan kajian beliau 32 tahun dahulu, Najib mahupun Umno tidak lagi boleh membuat klaim bahawa Felda diasaskan oleh ayahnya atau pun Umno sebagai pencipta idea penubuhan agensi itu.

"Kita mesti ingat ketika idea Felda dicetuskan negara masih di bawah penjajahan Inggeris. Tun Razak ketika itu pun bukan Menteri yang menjaga hal ehwal Felda," jelas Dr Samarudin.

Abdul Razak bertanding dalam pilihan raya pertama negara pada 1955 dan kemudian dilantik sebagai Menteri Pelajaran.

Selepas pilihan raya 1959 barulah beliau dilantik sebagai Menteri Pembangunan Luar Bandar, tiga tahun setelah idea penubuhan Felda diilhamkan oleh Rancangan Malaya Pertama dan hampir dua tahun setelah perlaksanaan skim tanah rancangan Lembah Bilut.

Bagaimana pun beliau memainkan peranan penting dalam mengembangkan skim rancangan Felda keseluruh negara sehingga beliau meninggal dunia pada 14 Januari 1976 pada usia 53 tahun.

Felda mengalami penurunan rizab tunai sebanyak RM2.37 semenjak agensi itu diletakkan di bawah pengawasan Najib dari tahun 2004 hingga 2009. - suara keadilan

Note: kah..kah..kah..kah... rakyat malaysia kena tipu lagi...cool!!! kah..kah..kah..kah...Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

[+/-] Read More...

UGUT NAK SAMAN.. ORANG TAK LAYAN TAK JADI SAMAN

بسم الله الرحمن الرحيم


Klik pada image kalau nak baca

- wasiatpejuang

Note: Siapa tak tau berkenaan cerita ni boleh tengok kat SINI Kah..kah..kah..kah...


Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

[+/-] Read More...

HATI-HATI DENGAN AIR REVERSE OSMOSIS

بسم الله الرحمن الرحيمBUKIT BERUANG - Penggemar air reverse osmosis (RO) dinasihatkan supaya berhati-hati apabila membeli air berkenaan daripada mesin jualan yang terdapat di merata tempat.

Ini berikutan penemuan beberapa mesin air RO yang diragui kandungan airnya, selain faktor kebersihan yang tidak terjamin.

Nasihat Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Kepenggunaan dan Koperasi (KPDNKK) itu berikutan hasil penemuan empat mesin sedemikian dalam operasi bersepadu di negeri ini, semalam.

Dalam operasi berkenaan yang turut disertai pegawai Metrology Corporation Malaysia Sdn Bhd (MCM), empat mesin air RO, yang setiap satunya bernilai hampir RM6,000, turut dirampas.

Ketua Penguat kuasa KPDNKK Melaka, Abd Hafidz A Rahim berkata, mesin berkenaan dirampas kerana ketika pemeriksaan ia didapati tidak ditentusahkan (calibrated).

Menurutnya, kajian awal yang dijalankan menunjukkan bahawa walaupun mesin berkenaan mengenakan bayaran 20 sen untuk satu liter air, namun air diperoleh cuma sekitar 900 milimeter.

“Selain itu, walaupun mesin ini dikatakan sebagai mesin air RO, namun kandungan airnya meragukan,” katanya. - [SH]


Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

[+/-] Read More...

Wednesday, December 15, 2010

MANCING IKAN DAPAT ORANG

بسم الله الرحمن الرحيمJITRA, 15 Dis -- Borhan Nordin Abdul Halim, 34, menunjukkan mata kail yang digunakannya untuk menarik mayat seorang lelaki berbangsa Melayu berumur lingkungan 30-an yang ditemui mati di Terusan Utara, Kampung Kemunting di sini, kira- kira 9.30 pagi tadi.

Beberapa anggota Polis dari Ibu Pejabat Daerah (IPD) Kubang Pasu mengangkat mayat seorang lelaki berbangsa Melayu berumur lingkungan 30-an, yang ditemui mati dalam Terusan Utara di Kampung Kemunting di sini, kira- kira 9.30 pagi tadi.
Mayat yang berpakaian lengkap ditemui terapung oleh seorang pemancing, Borhan Nordin Abdul Halim, 34, ketika beliau secara kebetulan memancing di kawasan mayat ditemui. Mayat dihantar ke Hospital Jitra untuk dibedah siasat dan pihak polis meminta orang ramai yang kehilangan ahli keluarga segera membuat laporan di balai polis berhampiran. - Bernama

Note: Tu la bang borhan.. mengewang ikan bulan tak ajak orang.. kan dah terpancing mayat. Bang.. gewang tu jangan pakai lagi suwey dah tu... kah..kah..kah..kah..


Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

[+/-] Read More...

MALAYSIA APA-APA PUN HALAL

بسم الله الرحمن الرحيم

Hakim Syarie pun mintak suapan.. Memang hebat Malaysia sekarang ini...

IPOH 14 Dis. - Hakim Mahkamah Tinggi Syariah Perak, Hassan Basri Shapie dihukum penjara 19 tahun dan denda RM210,000 atau penjara 42 bulan selepas didapati bersalah atas tujuh pertuduhan rasuah oleh Mahkamah Sesyen di sini hari ini.

Bagaimanapun Hassan Basri, 56, yang menjadi hakim syarie pertama didakwa atas tuduhan rasuah hanya perlu menjalani hukuman penjara 10 tahun kerana tiga daripada hukuman tersebut berjalan serentak.

Hakim Tan Hooi Leng menjatuhkan hukuman itu selepas mendapati pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan yang munasabah dalam kes tersebut.

"Mahkamah tidak dapat menerima keterangan bahawa bayaran yang diterima oleh tertuduh adalah bayaran hutang kerana ia tidak disokong oleh keterangan saksi, rakaman perbualan, video atau dokumen.

"Oleh itu, mahkamah mendapati tertuduh bersalah atas semua pertuduhan,'' katanya dalam penghakiman ringkas beliau.

Pertuduhan pertama, Hassan Basri dipenjara tiga tahun dan denda RM15,000 atau penjara tiga bulan kerana meminta suapan RM3,000 daripada Mohamad Imran Abdullah.

Ia didakwa sebagai dorongan melepaskan ikat jamin kepada pemilik pub, Yoong Hor Kit berhubung lima kes jenayah syariah di Restoran Wawa, Tambun, pukul 8.15 malam, 15 Ogos 2007.

Pertuduhan seterusnya, tertuduh menerima hukuman yang sama kerana menerima wang suapan itu daripada Mohamad Imran dalam sebuah kereta di Taman D.R. Seenivasagam, di sini pada pukul 3.25 petang, 6 September 2007.

Kedua-dua hukuman berjalan serentak berkuat kuasa dari tarikh hukuman dijatuhkan.

Pertuduhan ketiga pula, Hassan Basri dipenjara lima tahun dan denda RM100,000 atau penjara 20 bulan kerana meminta suapan wang RM20,000 daripada Hor Kit melalui Mohd. Sharif Abdul Ghani bagi mengurangkan hukuman dan memulangkan wang ikat jamin berhubung lima kes jenayah syariah.

Kesalahan tersebut didakwa dilakukan di Bangunan Menembak Perak, pukul 8.30 malam pada 7 Ogos 2006.

Tuduhan keempat pula, Hassan Basri dihukum penjara lima tahun dan denda RM50,000 atau penjara 10 bulan kerana menerima suapan itu sebanyak RM10,000 daripada Hor Kit.

Hukuman bagi kesalahan ketiga dan keempat berjalan serentak selepas selesai hukuman bagi pertuduhan pertama dan kedua.

Tuduhan kelima, tertuduh dipenjara setahun dan denda RM10,000 atau penjara dua bulan kerana meminta suapan RM1,100 daripada Mohamad Imran bagi membantu Mohammad Asri Abu Bakar berkahwin dengan Nor Farihan Hassan tanpa melalui prosedur yang ditetapkan.

Bagi tuduhan keenam, Hassan Basri menerima hukuman yang sama kerana bersetuju menerima suapan RM1,100 daripada Mohamad Imran bagi mengeluarkan surat perintah kebenaran berkahwin kepada Mohammad Asri untuk membolehkannya berkahwin dengan Nor Farihan tanpa melalui prosedur yang ditetapkan.

Kesalahan tersebut didakwa dilakukan di dalam sebuah kereta bernombor pendaftaran BFN 9060 di tepi Hotel Hill City di sini pada pukul 6 petang, 17 Ogos 2007.

Hukuman bagi kesalahan kelima dan keenam berjalan serentak selepas selesai hukuman bagi pertuduhan ketiga dan keempat.

Bagi pertuduhan ketujuh, Hassan Basri dipenjara setahun dan denda RM10,000 atau penjara dua bulan kerana bersetuju menerima suapan RM1,100 daripada Mohamad Imran untuk mengeluarkan surat kebenaran berkahwin kepada Mohd. Jefri Afandi Ahmad tanpa melalui prosedur yang sah di dalam sebuah kereta bernombor BFN 9060 di tempat letak kereta Taman D.R. Seenivasagam, di sini, pukul 3.20 petang, 6 September 2007.

Hukuman tersebut berjalan secara berasingan dari hukuman-hukuman lain.

Peguam bela T. Shan yang mewakili tertuduh memohon supaya pelaksanaan hukuman penjara itu ditangguhkan sehingga proses rayuan selesai.

Hakim Hooi Leng membenarkan permohonan tersebut dan menambah nilai wang ikat jamin kepada RM35,000 iaitu RM5,000 bagi setiap pertuduhan.

Beliau juga memerintahkan Hassan Basri menjelaskan bayaran denda RM210,000 hari ini.

Terdahulu, sebelum dijatuhkan hukuman, Hassan Basri yang kelihatan tenang sepanjang prosiding hari ini, mencelah meminta kebenaran untuk mengatakan sesuatu.

''Saya minta dilaksanakan keadilan. Semasa kejadian, saya tidak pakai tali pinggang. Macam mana hendak letak duit (tertuduh didakwa oleh saksi meletakkan duit dalam beg pada pinggangnya).

''Pasal poligami, saya hanya mengikut arahan Ketua Hakim Syarie,'' ujarnya.

Namun, Timbalan Pendakwa Raya dari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Abdul Razak Musa meminta Mahkamah mengenakan hukuman maksimum kepada tertuduh kerana kesalahan yang dilakukan itu adalah sangat serius dan telah menghilangkan kepercayaan masyarakat terhadap institusi mahkamah. - Utusan

Balasan makan duit haram

IPOH – Senario di Mahkamah Sesyen di sini semalam berbeza apabila seorang bekas Hakim Mahkamah Tinggi Syariah Perak yang sebelum ini bertanggungjawab menghukum pesalah, dijatuhi hukuman penjara 19 tahun dan denda RM210,000 selepas didapati bersalah atas tujuh tuduhan rasuah.

Hassan Basri Shapie, 56, dikenakan hukuman tersebut selepas Hakim Tan Hooi Leng mendapati pembelaan gagal menimbulkan keraguan terhadap bukti pihak pendakwaan atas semua pertuduhan yang dilakukan tertuduh sekitar 7 Ogos 2006 hingga 6 September 2007.

Bagaimanapun tertuduh hanya dipenjara 10 tahun setelah Hooi Leng memerintah hukuman empat daripada tujuh pertuduhan tersebut dijalankan serentak. Namun Hassan Basri bakal berhadapan hukuman penjara tambahan sebanyak 42 bulan lagi jika gagal membayar denda.

Dia adalah hakim Mahkamah Syariah pertama yang didapati bersalah dalam pertuduhan rasuah. - kosmo

Note: Hakim Malaysia... Kah..kah..kah..kah...


Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

[+/-] Read More...

HENTIKAN FESYEN LUCAH INI !!!!!!!

بسم الله الرحمن الرحيمKa’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

[+/-] Read More...

Tuesday, December 14, 2010

SUA KASIH KITA BERSAUDARA

بسم الله الرحمن الرحيمhttp://kitabersaudara2011.blogspot.com


Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

[+/-] Read More...

MASALAH TIMBUL BILA MENGELUARKAN PANDANGAN TIDAK BERSANDARKAN HUKUM

بسم الله الرحمن الرحيم

Dr Fadzilah Kamsah Keluarkan Fatwa Boleh Melacur Jika Dharurat

KUALA LUMPUR: “Jangan memaksa dia (Suzie) terus berhenti daripada pekerjaannya sebagai pelayan pelanggan (GRO), sebaliknya beri masa untuk dia berubah,” kata pakar motivasi terkenal, Datuk Dr Fadzilah Kamsah (gambar) ketika mengulas laporan mengenai seorang GRO yang kini sarat mengandung ingin kembali ke pekerjaan asal sebaik bersalin kerana mendakwa hanya itu pekerjaan mampu dilakukan bagi menyara anaknya itu.

Beliau berkata, dalam kes seperti ini, paksaan untuk berubah bukanlah jalan penyelesaian terbaik untuk membantu wanita itu. “Suzie boleh meneruskan pekerjaannya sebagai GRO, tetapi dalam masa sama dia hendaklah tidak reda melakukan kerja itu hingga mendatangkan kebosanan dan tidak seronok untuk bekerja lagi.

“Dengan cara itu, dia boleh berubah sedikit demi sedikit, kemudian mencari pekerjaan halal yang lain, sebaik mendapat pekerjaan lain, dia perlu berhenti terus melakukan kerja lamanya itu. “Suzie perlu menganggap kerja dilakukannya itu kerana sedang berada dalam keadaan darurat dan perlu cepat-cepat menukar pekerjaan. “Sebaliknya, pihak yang membantu pula perlu memberi bimbingan. Sebagai contoh nasihat yang baik dan mengingatkan dirinya mengenai setiap yang hidup pasti akan mati supaya dia tidak terus melakukan dosa,” katanya.

Menurutnya, wanita itu memerlukan kumpulan penyokong yang kuat yang akan terus memberi semangat untuk dia berubah seperti rakan, jiran dan kewaja sendiri.

“Siapa kita untuk menghukum kesilapan dilakukan Suzie. Jika dia bertaubat nasuha, dosanya semua akan kosong dan dia akan jadi seperti bayi yang baru lahir. Itu janji Tuhan kepada kita.

“Oleh itu, masyarakat tidak boleh menuding jari kepadanya, sebaliknya sama-sama memberi dorongan untuk berubah,” katanya.

Beliau turut menasihati pembaca sama ada yang bersimpati atau yang membenci Suzie mendoakan dia berubah dan kembali ke jalan diredai.

“Saya percaya wanita ini mempunyai masalah dalaman yang agak sukar diungkapkan kerana berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul, masyarakat sekeliling harus membantunya keluar dari pekerjaannya ini dengan memberi sokongan dan dekati diri mereka sebagai rakan akrabnya,” katanya. - Harian Metro Sabtu, 11 Disember 2010

Ulasan Ustaz Nur Amin

Saya kurang bersetuju dengan pendapat pakar motivasi tersebut, kerana pakar motivasi tersebut bukan berasal dari orang yang belajar agama atau bidang agama, dia hanya pakar motivasi biasa sahaja dan tahu sedikit sebanyak tentang agama. Banyak hujah-hujahnya yang saya tidak setuju seperti dia mengatakan bahawa adanya bohong sunat, sebenarnya dalam Islam tiada bohong sunat, hanya ada helah. Bohong sunat itu disandarkan kepada sunnah Nabi Muhammad saw. Jadi hal ini bertentangan dengan sifat nabi iaitu benar dan amanah. Terbaru dia mengeluarkan fatwa yang berkaitan dengan masalah pelacuran atau GRO dengan mengatakan bahawa boleh teruskan dengan sebab dharurat untuk mendapatkan sedikit sebanyak duit penyaraan anaknya nanti.

Islam tidak pernah meredhoi atau menghalalkan zina walaupun dalam keadaan dharurat sekalipun. Kaedah Fiqh dua perkara yang tidak boleh dilakukan ketika dharurat iaitu membunuh atau bunuh diri dan berzina. Jadi jelas di sini tiada istilah halal melacur atau GRO untuk menyara kehidupannya. Kalau dilihat dari sudut keupayaan dan tenaga pelacur tersebut, masih sihat dan bertenaga lagi untuk membuat kerja-kerja yang halal, seperti basuh pingan, kilang, pengawal, peminta sedekah, pembantu rumah, tukang kebun dan sebagainya. Kenapa pulak pakar motivasi tersebut mengatakan dharurat, sepatutnya pakar motivasi tersebutlah yang membantunya memberikan pekerjaan atau wang zakat untuk mengelakkan dirinya terus bergelomang dalam dosa sebab pakar motivasi tersebut adalah jutawan (sindiran semata-mata).

Tidak sesuai kes-kes agama dirujuk kepada pakar motivasi yang jelas bukan dari orang yang ahli agama, sepatutnya kes seperti ini dirujuk kepada orang agama supaya pendapat yang diberikan tidak menyimpang jauh dari syarak. Saya harap pakar motivasi tersebut rujuklah dahulu kepada orang yang pakar agama supaya hujah-hujahnya mempunyai sandaran atau sanat yang teguh dan tidak menyimpang jauh. Hal agama bukan boleh dimain-mainkan, kerana ia mempunyai kaitan dengan dosa dan pahala. Pakar motivasi tersebut perlu membuat kenyataan susulan atas kesilapannya dahulu, supaya masyarakat yang membaca kenyataannya di Harian Metro 11 Disember 2010 tidak dijadikan pegangan ataupun hujah. - ustaznoramin

Note: Mungkin ini adalah pendekatan sebagai seorang pakar motivasi. Seperti kita yang lain juga, DR Fazilah pun manusia biasa. Mungkin DR Fazilah kamsah ni tersilap mengeluarkan kenyataan tanpa bersandarkan hukum Allah. Dan jika dia tersedar dari kesilapannya dia kenalah perbetulkan dan bertaubat. DR Fazilah ini seorang public figure. Masalah paling serius bila kenyataan berkaitan hukum begini dikeluarkan oleh seorang public figure ialah, apabila yang membaca atau cuba memahami itu jahil tentang hukum agama. Golongan seperti ini mungkin akan tersasar jauh dan akan terus hanyut bilamana kenyataan begini menjadi pegangan. Pelacur akan berkata dia akan berubah tapi masih belum boleh lagi sehingga ke akhir hayatnya dengan harapan dia tidak menangung dosa atas perbuatannya. Cuba kita fikir akan anak-anak kita sendiri bila mereka yakin dengan kenyataan sebegini..? Bagaimana jika mereka kata "kami menjadi bohsia dan GRO untuk mencari rezeki bagi membiayai persekolahan kami". " Kami akan cuba berubah dengan perlahan-perlahan, namun sehingga kini kami telah termengandung beberapa kali... dan kami masih dalam usaha untuk berubah...". Apa pandangan anda?

Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

[+/-] Read More...

SINGAPURA AKAN TERUS KUDAKAN MALAYSIA KERANA SIMPAN RAHSIA NAJIB

بسم الله الرحمن الرحيم

Mengapa Najib kata jangan ambil kisah dakwaan WikiLeaks


Tanjung Pagar milik Malaysia sebelum ia diserahkan kepada Singapura oleh Najib

KUALA LUMPUR, 13 Dis — Datuk Seri Najib Razak, dalam komen pertama mengenai laporan pendedahan WikiLeaks, meminta rakyat Malaysia tidak menghiraukan cakap-cakap yang menyentuh hubungan negara jiran serantau, sebaliknya mahu memfokus usaha mencapai matlamat negara.

Laporan akhbar Australia, The Sun-Herald menyiarkan kandungan kabel Jabatan Negara Amerika Syarikat yang dibocorkan oleh WikiLeaks.

Kabel itu, catatan pada 2008 dan 2009, menunjukkan kenyataan yang mengutuk Malaysia, Thailand, Jepun dan India oleh para pegawai kanan Singapura dalam pertemuan dengan para pegawai kanan Amerika Syarikat.

“Kita boleh membuktikan kepada jiran-jiran kita, meskipun kadangkala mereka membuat kenyataan memperlekehkan tentang kita, bahawa rakyat Malaysia boleh mencapai (kejayaan),” kata Najib ketika berucap pada majlis kutipan derma Yayasan Perubatan 1 MCA di sini malam ini.

“Pencapaian terbesar ialah apabila kita menjadi negara maju menjelang 2020,” kata Najib yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN).

Laman web WikiLeaks telah menyiarkan sebahagian daripada sekitar 250,000 kabel diplomatik dari Amerika Syarikat, pendedahan mengenai pandangan dan ulasan yang amat mengejutkan, melibatkan pelbagai negara dan banyak pemimpin dan ketua kerajaan. Sekitar 1,000 kabel pula berkaitan dengan Malaysia termasuk sebahagiannya mengenai keengganan Putrajaya bekerjasama dengan beberapa pihak utama dunia.

WikiLeaks diasaskan oleh wartawan Australia Julian Assange, yang sekarang ditahan Scotland Yard berhubung dakwaan kes seksual yang dibawa oleh Sweden.

Kelmarin, Presiden Amerika Syarikat Barack Obama menyifatkan tindakan WikiLeaks sebagai sesuatu yang “amat dikesali” ketika beliau berbual dengan rakan-rakan sejawatannya menerusi telefon, yang turut bersetuju pendedahan itu tidak harus menjejaskan hubungan dengan Washington.

Diplomat Amerika Syarikat di Kuala Lumpur juga melahirkan sentimen yang sama kepada Wisma Putra meskipun mereka memandang berat tuduhan liwat kedua yang dikenakan ke atas Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang turtu disebutkan oleh laporan The Sun-Herald.

Menurut akhbar itu, kabel melibatkan kedudukan Anwar merupakan salah satu daripada beberapa kandungan yang mendedahkan pandangan mengejutkan pegawai-pegawai kanan Singapura termasuk dakwaan bahawa “Malaysia berada dalam keadaan terkeliru dan bahasa ekoran ahli-ahli politik yang tidak kompeten.”

Singapura dan Malaysia berpisah pada 1965, hanya dua tahun selepas membentuk Malaysia. Kini mempunyai hubungan kuat tetapi tidak membenarkan akhbar masing-masing diedarkan di negara mereka.

Terdahulu Bernama melaporkan, Singapura menyatakan bahawa laporan terkini WikiLeaks yang membabitkan pemimpin dan pegawainya mengenai kenyataan yang memudaratkan hubungan persahabatan dengan negara-negara sahabat, tidak akan menjejaskan hubungan republik ini dengan negara berkenaan.

“Hubungan ini telah dibina atas landasan yang kukuh dengan berkongsi kepentingan dan kerjasama untuk manfaat bersama dalam banyak bidang,” kata seorang jurucakap Kementerian Hal Ehwal Luar hari ini.

“Singapura mempunyai hubungan, gigih dan positif sekian lama dengan semua negara di rantau ini,” kata jurucakap itu sambil menambah negara-negara berdasarkan hubungan mengenai kepentingan mereka sendiri dan “bukan cakap-cakap atau mengumpat”.

Menurut salah satu kabel yang didedahkan WikiLeaks, Bilahari Kausikan yang kini merupakan Setiausaha Tetap Kementerian Luar Singapura, didakwa memberitahu Timbalan Setiausaha Pertahanan Amerika Syarikat David Sedney bahawa “ada kemungkinan besar berlakunya konflik perkauman di Malaysia” yang akan menyebabkan orang Cina meninggalkan Malaysia dan “menyusahkan” Singapura.

Mengenai kepimpinan BN pula, kata beliau, “masalah utama Malaysia adalah tiadanya pemimpin yang berwibawa.”

Ini kerana Najib perlu menang dalam pertarungan politik untuk mengelakkan didakwa, secara jelas mengaitkan Perdana Menteri dengan skandal pembunuhan wanita Mongolia Altantuya Shaariibuu dan Presiden Umno itu terancam disebabkan kes pembunuhan tersebut.

Seorang lagi pegawai diplomatik bernama Peter Ho pula dikatakan mengutuk bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad kerana “membaling batu” kepada penggantinya, Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Dia juga mendakwa Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin akan ditikam dalam Umno kerana tiada orang yang menyukainya kerana beliau naik dalam politik akibat pertalian keluarga.

Ho juga didakwa mengulangi tuduhan yang mengaitkan Perdana Menteri dengan pembunuhan Altantuya dan menyifatkan Najib seorang yang suka mengambil kesempatan. - Malaysian Insider


Kini diserahkan dan menjadi milik Singapura kerana takut rahsianya terbongkar.

Sharpshooter - Ibarat meludah ke langit akhirnya timpa ke batang hidung Najib sendiri. Terlalu mudah rakyat dapat membaca mengapa Najib membuat kenyataan sedemikian. Sudah pasti Najib terlalu takut rahsia Najib bersama Altantuya di Singapura terbongkar.

Umno mengaku mereka pejuang bangsa Melayu dan anti Cina dan terbukti dalam kursus Biro Tata Negara yang selalu mereka tekankan kepada Melayu bahawa Cina adalah pendatang dan jahat kerana mahu merampas kuasa Melayu. Tetapi sekarang mereka percaya pada Lim Kuan Yew pula. Sejak bila umno percaya pada Cina pula. Bukankah isu perkauman yan sering umno mainkan untuk kekal berkuasa.

Rakyat masih menunggu juga dakwaan yang lain, kata ada seribu kabel berkaitan Malaysia. Sudah pasti yang Najib takut tentang rundingan di Singapura yang tiba-tiba sahaja Najib mahu serahkan Tanjong Pagar kepada Singapura. Mengapa Najib dengan mudah mahu serahkan tanah kepada Singapura jika tidak ada rahsia besar yang mampu Singapura ugut Najib.

Mahathir juga percaya mungkin Singapura mempunyai gambar Najib bersama Altantuya di Singapura sebab itu Najib terlalu takut.Rakyat akan menyumpah dan tidak rela Najib menyerahkan tanah kepada Singapura, dahulu Singapura adalah milik Malaysia.

Apakah Najib fikir tanah Malaysia ini milik mak bapanya? Rakyat akan lebih bersyukur jika Najib serahkan Rosmah milik Najib kepada Singapura bukannya serahkan tanah milik Malaysia.

* KUASA RAKYAT KUASA KERAMAT *
Kalau Takut Dipukul Badai...Usah Berumah Di Tepi Pantai...
Amizudin Ahmat (Din Binjai)
http://sharpshooterblogger.blogspot.com/


Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

[+/-] Read More...

LEMBU PUNYA SUSU , SAPI KETAWA BESAR

بسم الله الرحمن الرحيمPergelutan antara lotus renault GP yang dimiliki oleh proton, Lotus racing yang diketuai oleh Boss Air asia, Tony fernandez dan juga sponsor petronas kepada Mercedes team. F1 ada sukan yang paling mahal dan syarikat malaysia terlibat dalam 3 pasukan ini yang mana 2 dari nya menjadi pemilik pasukan dan satu dari nya menjadi penaja.

Tidakah rugi bagi syarikat malaysia yang mana tiada pelumba f1 pada tahun 2011 dari malaysia. yang ada hanya pemandu uji. Sepatut nya syarikat dari malaysia ini bergabung tenaga untuk melahirkan team yang guna nama malaysia seperti Team Force India. Aku rasa ramai lagi orang kat luar masih tak tahu apa itu malaysia.

Pelaburan yang besar dikala rakyat makin terhimpit adalah satu langkah yang tidak bijak. Kalau la diut2 tajaan ini digunakan untuk menaja pelajar untuk mencipata kereta, menjadi jurutera automotif yang hebat, Pakar dalam kawalan kereta f1 bagi aku kalau pelaburan yang mcm ini adalah lebih bagus dari menaja pasukan f1.Melatih pemandu-pemandu muda bagi melahirkan seorang juara f1----> bukan mcm alex yoong.

Biasiswa untuk pelajar malaysia untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara semakin bekurangan.. jadi jika duit2 sponsor ini digunakan sebaik-baik nya.. kita dapat melahirkan pasukan ORANG MALAYSIA iaitu bukan dari engineer2 orang puteh dan pemandu orang puteh. itu bukan team malaysia kalau xda orang malaysia.

Rugi la kalau bersengketa atas nama lotus yang orang tau lotus company british walaupun dimiliki oleh proton malaysia. Jangan sampai rakyat jadi pengemis di negara sendiri jika kekayaan negara dilabur untuk F1. - badutawan

Note: Kah..kah..kah..kah.. ada belakang pun kasi orang cucuk.. sendiri dapat sakit orang lain dapat sedap... kah..kah..kah..kah..

Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

[+/-] Read More...

SELEPAS EYE ON MALAYSIA, MONORAIL PULAK JADI GAJAH PUTIH

بسم الله الرحمن الرحيم


Kuala Lumpur Monorail

ALOR GAJAH 10 Dis. - Operasi perkhidmatan Monorel Melaka di Sungai Melaka di sini, didapati mengalami masalah teknikal sehingga menyebabkan ia tergendala sejak tiga minggu lalu.

Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam berkata, roda monorel yang sering mengalami kerosakan menyebabkan operasi perkhidmatannya yang berpusat di Taman Rempah tidak berjalan lancar

Perkhidmatan Monorel Melaka yang dibina dengan kos RM15.9 juta itu telah beroperasi pada 20 Oktober lalu dengan harga tiket RM10 bagi dewasa dan RM5 untuk kanak-kanak.

Fakta: 20/10/2010 .MELAKA 20 Okt. - Tidak sampai empat jam ia dilancarkan, perkhidmatan monorail di Stesen Hang Jebat, Taman Rempah di sini terhenti secara tiba-tiba ketika orang ramai berada di dalamnya. Sumber mengatakan roda monorail ni tertanggal dari landasan.


Melaka Monorail

Fakta: Monorail Melaka ni railnya kecil jer.. Tiangnya pun besar batang nibong jer. untung besar kontraktor yg dapat projek ni nampaknya. Korang berani ke nak naik?

Fakta: Melaka mempunyai seorang Ketua Menteri yang pandai. Pandai mencilok duit rakyat. kah..kah..kah..kah..

Note: Hidup umno...!!! kah..kah..kah..kah...


Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

[+/-] Read More...

Monday, December 13, 2010

ISMAIL SABRI NI CIKGU KE MENTERI?

بسم الله الرحمن الرحيم

Tanam sendiri sayur kekang kenaikan harga pasaran - IsmailBERA 12 Dis. - Rakyat diminta menanam sendiri sayur-sayuran sebagai cara menjimatkan perbelanjaan dapur sekali gus mengurangkan kesan kenaikan harga barangan itu di pasaran.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, selain menjimatkan perbelanjaan dapur, ia secara tidak langsung dapat menurunkan harga barangan tersebut di pasaran apabila permintaan terhadapnya berkurangan.

''Jika semua rakyat menyahut kempen FOMCA itu ia bukan sahaja menjimat perbelanjaan harian tetapi boleh membantu kerajaan mengurangkan import sayur-sayuran yang mencecah bilion ringgit," katanya kepada pemberita selepas merasmi kempen tersebut di Kompleks Rakan Muda Bera, di sini hari ini. - Utusan

Note: Kah..kah..kah..kah.. Minyak naik harga ni.. jom kita sama-sama menggali telaga minyak untuk menjimatkan perbelanjaan minyak... kah..kah..kah..kah... semua dah tanam tebu ke belum? kalau tak tanam tebu macam mana nak kurangkan kos beli gula? kah..kah..kah.. ikan naik harga kita sama-sama ke laut menahan pukat... kah..kah..kah..kah..

Note: Apa punya bengap la menteri malaysia ni semua. Jadi menteri tapi tak tahu tugas. Macam ni ke jawapan seorang menteri yang bertanggungjawab bila barang naik harga? Kalau macam ni nenek aku pun boleh jadi menteri. Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan ditugaskan untuk membantu rakyat menangani segala macam kenaikkan harga barang yang amat membebankan rakyat. Bukan mengajar rakyat macam mana nak buat pukat sendiri kalau nak makan ikan.

Note: Macam ni punya sengal pun boleh jadi menteri kan. Yer.. Seperti kawan umno aku kata.. Pemimpin-pemimpin umno akan melantik mereka yang bodoh-bodoh untuk menjadi orang bawahannya dengan tujuan si bodoh-bodoh ini hanya tahu mengangguk dan sekali gus si bodoh-bodoh ini tidak akan melawan tokeh. 53 tahun telah berlalu pemimpin berganti pemimpin si bodoh digantikan dengan si bodoh yang lainnya. Akhirnya Malaysia diperintah oleh orang bodoh... dan bertambah bodoh dari semasa ke semasa... Kah..kah..kah..kah..


Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

[+/-] Read More...