Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Saturday, July 31, 2010

'PATI' BESAR KEPALA KERANA PEMIMPIN YANG BODOH

بسم الله الرحمن الرحيم

DULU PATI, KINI PADI; DULU LARI, KINI BERANI!TINDAKAN nekad seorang pendatang asing tanpa izin (PATI) Lanca Kace, yang mencabar Pentadbir Mahkamah Tinggi Sandakan (Belip) memotong badannya sebelum menebang tiang rumah yang didirikan secara haram di atas tanah Anak Negeri Sabah, dipercayai dirasuk kepercayaan bahawa dirinya ‘Kebal’ oleh MyKad yang diperolehi secara haram; sekaligus menukar statusnya kepada Pendatang Asing Dengan Izin (PADI).

Jika sebelum ini, Lanca dan suku sakatnya bertempiaran lari apabila melihat anggota polis, namun setelah mendapat Mykad melalui ‘Projek X-Files’ dan menjadi ahli UMNO, Lanca merasakan polis hanya sebagai ‘kawang’ dan berani menentang polis kerana percaya Mykad yang diperolehi membuatkan beliau ada ‘imuniti’ dan memiliki hak ‘Customary Right’.

Sebagai manusia istimewa kerana lahir dua kali (Indonesia dan Malaysia), Lanca menganggap dirinya sama taraf dengan Anak Negeri Sabah setelah memiliki Mykad (sebelum ini kad pengenalan biru dan KPT) dan boleh menceroboh tanah sesuka hati dengan keyakinan boleh memiliki hak ‘Customary Right’ setelah tiga tahun mengusahakan tanah berkenaan.

Menurut siasatan Sabahkini.Net, tanah NT 093102900 dan NT 093103014 telah dibeli dua beradik, Jenny A Bungkak dan Agnes A Bungkak, kedua-duanya berketurunan Kadazan, masing-masing daripada pemilik asal Eyong Bin Bak dan Hamisah Oloth dan proses pindah milik disempurnakan pada 30 September 2008.

Namun mereka gagal memasuki tanah berkenaan yang dibeli dengan pinjaman bank setelah mencagarkan rumah mereka dan sehingga kini terpaksa membayar ansuran pinjaman bank; sedangkan hasil tanah berkenaan dinikmati oleh PADI yang menghuni tanah mereka selama ini.

Menurut Jenny, beliau dan keluarganya telah putus asa kerana semua proses telah dilalui namun masih gagal memasuki tanah yang mereka beli secara sah kerana penceroboh enggan mengosongkan tanah berkenaan.

“Mereka dakwa tanah ini milik mereka walaupun kami menunjukkan geran tanah asal,” ujar Jenny yang memberitahu pihaknya menawarkan pelbagai alternatif termasuk menyewa tanah tersebut sehingga tiba waktu tanaman semula; membeli balik tanah yang mereka duduki secara tidak sah atau mengembalikan tanah tersebut kepada pemilik berdaftar.

Bagaimanapun kata Jenny, para penceroboh tanahnya enggan mendengar atau menerima tawaran yang dibuatnya, sebaliknya berkeras menyatakan tanah tersebut diberikan kepada mereka oleh seorang Wakil Rakyat dan akan tetap menjadi milik mereka sampai bila-bila.

“Oleh kerana perundingan menemui jalan buntu, maka saya terpaksa mengambil tindakan pengusiran di Mahkamah Tinggi Sandakan, tetapi mereka seolah-olah tidak mempedulikan perintah mahkamah dan enggan berganjak,” ujar Jenny yang kesal dengan sikap PADI yang menurunkan taraf Mahkamah Tinggi Sandakan sebagai ‘Kandang Kuda’.

Kata Jenny, mereka bukan sahaja enggan berganjak, malah mengugut akan mencederakan dan membunuh sesiapa sahaja yang berani memasuki tanah yang telah mereka usahakan secara haram selama ini.

Akibatnya, kata Jenny, beliau sekeluarga telah membuat laporan polis di Balai Polis Kinabatangan pada 16 Januari 2010 memaklumkan bahawa Perintah Evakuasi Mahkamah telah diserahkan kepada para penceroboh, namun mereka enggan berganjak.

“Polis pun hanya berdiam diri dan tidak mengambil sebarang tindakan terhadap laporan yang saya buat,” ujar Jenny yang memberitahu pihaknya terpaksa mengambil tindakan mahkamah untuk menjalankan perintah pelaksanaan mendapatkan tanah yang telah diceroboh.

Kata Jenny, pihaknya terpaksa mematuhi segala peraturan mahkamah termasuk memberi notis selama dua minggu kepada penceroboh untuk mengosongkan tanah berkenaan dan mengemukakan pelbagai dokumen tuntutan.

Selama tempoh dua minggu berkenaan, kata Jenny pihaknya masih bertolak ansur dan melantik juruperunding bagi mengelakkan perkara yang tidak diingini terjadi, namun tidak ada sebarang keputusan dapat dicapai melalui wakil yang mereka hantar, Ibrahim Tiong.

“Setelah semua perundingan menemui jalan buntu, maka Mahkamah Tinggi Sandakan telah menjalankan Perintah Pelaksanaan pada 13 Julai 2010, namun Belif menghadapi masalah untuk melaksanakan perintah berkenaan sehingga memaksa campurtangan polis,” kata Jenny yang tidak dapat menyertai operasi berkenaan kerana bimbang dicederakan para penceroboh dan jiran mereka.

Dalam hal ini, kata Jenny, beliau amat kesal kerana mereka sekeluarga terpaksa menggadai nyawa untuk mendapatkan tanah mereka. Walaupun perintah mahkamah telah dilaksanakan, namun para penceroboh kembali ke tanah berkenaan dan membaiki rumah yang telah diroboh.

Dalam pada itu, siasatan Sabahkini.net, ketika menjalankan Perintah Pelaksanaan terhadap dua lot tanah tersebut, Pembantu Tadbir Undang-Undang (Belip) Mahkamah Tinggi Sandakan, Mohamad Ismalie Yusop dalam affidavitnya mengakui telah menyempurnakan perintah berkenaan.

Kata Mohammad Ismalie, pada 13 Julai 2010, lebih kurang jam 11.30 pagi, beliau dan seorang lagi rakan sekerjanya, Rahayu Harun bersama-sama Wakil peguam Plaintif, Chong Ming Teck dan 6 orang pekerja dengan ditemani 7 orang polis dari Balai Polis Kinabatangan telah pergi ke rumah yang menduduk tanah NT 093102900 dan NT 093103014 di Sungai Koyah, Kinatabangan, Sandakan untuk menjalankan perintah mendapatkan pemilikan tanah ke atas orang yang telah menduduk tanah tersebut tanpa kebenaran atau lesen daripada pemilik asal.

Kata Mohammad lagi, ketika tiba di rumah pertama yang dihuni oleh Lanca Kace, beliau menerangkan bahawa kedatangan mereka untuk mengambil alih tanah berkenaan setelah tempoh secukupnya telah diberikan tamat dan meminta Lanca sekeluarga mengeluarkan barang-barang di dalam rumah sebelum diroboh.

Bagaimanapun kata Mohammad, Lanca menegaskan beliau enggan mengeluarkan barang-barang daripada rumahnya dan terjadi pertengkaran kerana Lanca telah menghalang tugas Belif.

Kata Mohammad Ismalie lagi, apabila kerja pemotongan tiang rumah hendak dimulakan, Lanca berdiri di tiang rumahnya dengan tujuan untuk menghalang perintah berkenaan dengan mengeluarkan kata-kata ugutan; "Kalau mahu potong tiang, biarlah potong badan saya sekali."

Anggota polis yang bertugas terpaksa bertindak menggari tangannya semasa kerja meroboh dijalankan dan gari hanya dibuka pada jam 5.30 petang setelah Lanca tidak lagi menunjukkan tanda melawan.

Memandangkan rumah tersebut masih ada talian elektrik, kata Mohammad Ismalie, pihak plaintif bercadang memotong dinding rumah tersebut supaya tidak berlaku litar pintas.

Setelah rumah pertama selesai dirobohkan, petugas bergegas untuk merobohkan rumah kedua yang didiami keluarga Alimuddin Lakkata, namun tiada penghuni dan setelah menunggu selama 15 minit, pemilik rumah tersebut memberitahu tidak sanggup melihat rumahnya diroboh dan membenarkan kerja perobohan rumahnya dilakukan tanpa sebarang tentangan.

Dalam pada itu, Agnes A Bungkak ketika dihubungi berkata, pihaknya terpaksa kembali lagi ke Mahkamah Tinggi Sandakan untuk memfailkan Perintah Menghina Mahkamah terhadap sesiapa sahaja yang masih berada di tanah berkenaan atau membantu para penceroboh.

“Kita tidak lagi dapat bertolak ansur tetapi kita masih percaya kepada undang-undang. Kita yakin hanya ‘Contemp Of Court’ sahaja yang dapat mengajar mereka memahami dan mematuhi undang-undang negara kita,” kata Agnes yang merayu agar penderitaan mereka disiarkan di Sabahkini.net untuk pengetahuan Kerajaan Malaysia dan rakyat Sabah amnya.

Oleh: MUTALIB M.D (sabahkini)


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

MEMANG SEPERTI ITULAH DAKWAH

بسم الله الرحمن الرحيم

Memang seperti itulah dakwah. Dakwah adalah cinta. Dan cinta akan meminta semuanya dari dirimu.

Sampai pikiranmu. Sampai perhatianmu. Berjalan, duduk, dan tidurmu.. Bahkan di tengah lelapmu, isi mimpimu pun tentang dakwah. Tentang umat yg kau cintai..

Lagi-lagi memang seperti itu. Dakwah. Menyedot saripati energimu. Sampai tulang belulangmu. Sampai daging terakhir yg menempel di tubuh rentamu. Tubuh yg luluh lantak diseret-seret. . Tubuh yang hancur lebur dipaksa berlari.. Seperti itu pula kejadiannya pada rambut Rasulullah. Beliau memang akan tua juga. Tapi kepalanya beruban karena beban berat dari ayat yg diturunkan Allah.

Sebagaimana tubuh mulia Umar bin Abdul Aziz. Dia memimpin hanya sebentar. Tapi kaum muslimin sudah dibuat bingung. Tidak ada lagi orang miskin yg bisa diberi sedekah. Tubuh mulia itu terkoyak-koyak. Sulit membayangkan sekeras apa sang Khalifah bekerja. Tubuh yang segar bugar itu sampai rontok. Hanya dalam 2 tahun ia sakit parah kemudian meninggal. Toh memang itu yang diharapkannya; mati sebagai jiwa yang tenang.

Dan di etalase akhirat kelak, mungkin tubuh Umar bin Khathab juga terlihat tercabik-cabik. Kepalanya sampai botak. Umar yang perkasa pun akhirnya membawa tongkat ke mana-mana. Kurang heroik? Akhirnya diperjelas dengan salah satu luka paling legendaris sepanjang sejarah; luka ditikamnya seorang Khalifah yang sholih, yang sedang bermesra-mesraan dengan Tuhannya saat sholat.

Dakwah bukannya tidak melelahkan. Bukannya tidak membosankan. Dakwah bukannya tidak menyakitkan. Bahkan juga para pejuang risalah bukannya sepi dari godaan kefuturan. Tidak… Justru kelelahan. Justru rasa sakit itu selalu bersama mereka sepanjang hidupnya. Setiap hari.

Satu kisah heroik, akan segera mereka sambung lagi dengan amalan yang jauh lebih “tragis”. Justru karena rasa sakit itu selalu mereka rasakan, selalu menemani… justru karena rasa sakit itu selalu mengintai ke mana pun mereka pergi… akhirnya menjadi adaptasi. Kalau iman dan godaan rasa lelah selalu bertempur, pada akhirnya salah satunya harus mengalah. Dan rasa lelah itu sendiri yang akhirnya lelah untuk mencekik iman. Lalu terus berkobar dalam dada. Begitu pula rasa sakit. Hingga luka tak kau rasa lagi sebagai luka. Hingga “hasrat untuk mengeluh” tidak lagi terlalu menggoda dibandingkan jihad yang begitu cantik.

Begitupun Umar. Saat Rasulullah wafat, ia histeris. Saat Abu Bakar wafat, ia tidak lagi mengamuk. Bukannya tidak cinta pada abu Bakar. Tapi saking seringnya “ditinggalkan” , hal itu sudah menjadi kewajaran. Dan menjadi semacam tonik bagi iman..

Karena itu kamu tahu. Pejuang yg heboh ria memamer-mamerkan amalnya adalah anak kemarin sore. Yg takjub pada rasa sakit dan pengorbanannya juga begitu. Karena mereka jarang disakiti di jalan Allah. Karena tidak setiap saat mereka memproduksi karya-karya besar. Maka sekalinya hal itu mereka kerjakan, sekalinya hal itu mereka rasakan, mereka merasa menjadi orang besar. Dan mereka justru jadi lelucon dan target doa para mujahid sejati, “ya Allah, berilah dia petunjuk… sungguh Engkau Maha Pengasih lagi maha Penyayang… “

Maka satu lagi seorang pejuang tubuhnya luluh lantak. Jasadnya dikoyak beban dakwah. Tapi iman di hatinya memancarkan cinta… Mengajak kita untuk terus berlari…

“Teruslah bergerak, hingga kelelahan itu lelah mengikutimu. Teruslah berlari, hingga kebosanan itu bosan mengejarmu. Teruslah berjalan, hingga keletihan itu letih bersamamu. Teruslah bertahan, hingga kefuturan itu futur menyertaimu. Tetaplah berjaga, hingga kelesuan itu lesu menemanimu.”

- oleh : Ustadz Rahmat AbdullahUNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

NIAT TAUBAT MENUKAR ARAK MENJADI MADU

بسم الله الرحمن الرحيمPada suatu hari, Omar Al-Khatab sedang bersiar-siar di lorong-lorong dalam kota Madinah. Di hujung simpang jalan beliau terserempak dengan pemuda yang membawa kendi. Pemuda itu menyembunyikan kendi itu di dalam kain sarung yang diselimutkan di belakangnya. Timbul syak di hati Omar AL-Khatab apabila terlihat keadaan itu, lantas bertanya, "Apa yang engkau bawa itu?" Kerana panik sebab takut dimarahi Omar yang terkenal dengan ketegasan, pemuda itu menjawab dengan terketar-ketar iaitu benda yang dibawanya ialah madu. Walhal benda itu ialah khamar. Dalam keadaannya yang bercakap bohong itu pemuda tadi sebenarnya ingin berhenti dari terus minum arak. Dia sesungguhnya telah menyesal dan insaf dan menyesal melakukan perbuatan yang ditegah oleh agama itu. Dalam penyesalan itu dia berdoa kepada Tuhan supaya Omar Al-Khatab tidak sampai memeriksa isi kendinya yang ditegah oleh agama itu.

Pemuda itu masih menunggu sebarang kata-kata Khalifah, "Kendi ini berisikan madu." Kerana tidak percaya, Khalifah Omar ingin melihat sendiri isi kendi itu. Rupanya doa pemuda itu telah dimakbulkan oleh Allah s.w.t. seketika itu juga telah menukarkan isi kendi itu kepada madu. Begitu dia berniat untuk bertaubat, dan Tuhan memberikan hidayah, sehingga niatnya yang ikhlas, ia terhindar dari pergolakan Khalifah Omar Al-Khatab, yang mungkin membahayakan pada dirinya sendiri kalau kendi itu masih berisi khamar.

Allah Taala berfirman:, "Seteguk khamar diminum maka tidak diterima Allah amal fardhu dan sunatnya selama tiga hari. Dan sesiapa yang minum khamar segelas, maka Allah Taala tidak menerima solatnya selama empat puluh hari. Dan orang yang tetap minum khamar, maka selayaknya Allah memberinya dari 'Nahrul Khabal'.
Ketika ditanya, "Ya Rasulullah, apakah Nahrul Khabal itu ?" Jawab Rasulullah s.a.w., "Darah bercampur nanah orang ahli neraka ! "

wallahualam


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

Friday, July 30, 2010

MALAYSIA LAWAK.. BUDAK 23 TAHUN DAPAT TENDER 50 JUTA

بسم الله الرحمن الرحيم

UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

INI ADALAH DAKWAH DUSTA

بسم الله الرحمن الرحيم

Cinta Bersujud Di Mihrab Taat

“SUATU KETIKA”, demikian ‘Abdullah ibn ‘Abbas berkisah, “Seorang wanita shalat di belakang Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi wa Sallam.” Dia seorang wanita yang sangat cantik, secantik-cantik wanita. “Demi Allah”, kata Ibnu ‘Abbas bersaksi, “Aku belum pernah melihat wanita secantik dia.” Wanita itu langganan menempati shaff terdepan di barisan para wanita.

Keberadaan sang wanita membelah sikap para shahabat dalam berjama’ah. Sebagian berupaya keras datang lebih awal dan mengambil tempat di shaff terdepan agar jangan sampai melihatnya. Agar tak sempat tergoda. Tetapi ada juga sebagian lainnya yang melambatkan kehadirannya. Mengakhirkan diri agar mendapatkan shaff terbelakang di barisan lelaki, agar curi-curi pandang bisa leluasa dilakukan. Ketika ruku’ mereka merenggangkan kedua tangan, menyeksamai kecantikannya melalui celah ketiak mereka.

Ah, ini berkait dengan perasaan. Hukum tetaplah hukum. Tetapi bagaimana ia tersampaikan hingga hati-hati tak terluka. Hingga dada lapang mengikuti jalan lempang. Alangkah agungnya Allah. Dzat Yang Maha Santun. Ketika itu, Ia Menurunkan firmanNya dalam kalimat yang begitu halus, tipis, dan manis .

Kisah ini diriwayatkan oleh para Imam pemilik Kitab Sunan yakni Abu Dawud, At Tirmidzi, An Nasa’i, dan Ibnu Majah. Imam Al-Hakim menshahihkannya menurut syarat Imam Bukhari dan Imam Muslim. Dan Imam Adz Dzahabi menyepakati penilaian ini.

Inilah shahabat Rasulullah. Inilahh shahabat Rasulullah! Inilah generasi terbaik. Di antara mereka juga terdapat ekspresi ketertarikan, keterpesonaan dan rasa yang meremaja. Bahkan ekspresi itu berupa kelaukan ‘curi-curi pandang’ yang rasanya unik, lucu, dan menggelikan karena justru dilakukan dalam shalat jama’ah bersama Rasulullah.

Adalah salah besar membayangkan mereka melulu seperti rahib apalagi sperti malaikat. Mereka tetap manusia. Ya, mereka adalah manusia dengan segala kecenderungan fithri yang tak bisa ditipu dan dikelabui. Tetapi kecenderungan itu menjuraikan kemuliaan, karena mereka ridha pada Allah yang mengaturnya. Subhanallah, sekali lagi, mereka adalah manusia.

Dan Maha Suci Allah, Yang Maha Mengerti kecenderungan ini, lalu Ia tidak menghardik mereka dengan kasar, tidak menegur mereka dengan kalimat bernada murka, dan tidak memutus tali rahmat dari sisiNya. Cukup Ia sindir mereka dengan kalimat yang sangat santun, mengena, dan memasuki relung di mana berbagai ketertarikan fithri itu besamayam :

“Dan sesungguhnya Kami telah mengetahui orang-orang yang terdahulu daripada-mu dan sesungguhnya Kami mengetahui pula orang-orang yang mengakhirkan diri.” (QS Al Hijr : 24)

Kalimat itu menghunjam masuk, menukik tajam, dan membangkitkan kembali rasa malu, pengendalian diri, dan taqwa. Ya, agar rasa-rasa itu setia mendampingi cinta. Dan para shahabat Rasulullah itu menjadi guru-guru kita dalam menyadari bahwa cinta harus bersujud di mihrab taat.

Di jalan cinta para pejuang, kita lalu menjaga pandangan. Karena yang sebagian adalah hak kita, dan yang lain adalah milik syaithan.
Di jalan cinta para pejuang, kita lalu menjaga pendengaran. Karena apa yang masuk ke telinga seringkali membentuk bayang-bayang di celah otak.
Di jalan cinta para pejuang, kita lalu menjaga indera pembau. Karena syahwat datang melaluinya seringkali tanpa mengetuk pintu.

Di jalan cinta para pejuang, kita lalu menjaga kulit dari persentuhan-persentuhan yang tak diperkenankan. Karenanya kenangannya sulit dilupakan.

“Karena kepala yang ditusuk dengan jarum besi menyala” begitu Sang Nabi bersabda dalam redaksi Imam Ath Ahabrani dan Al Baihaqi, jauh lebih baik daripada menyentuh kulit yang tak halal bagi kita.

Di jalan cinta para pejuang kita lalu menjaga diri atas hubungan-hubungan antara manusia. Bahwa berbicaranya wanita dan lelaki memiliki adab-adab tersendiri. Bahwa di antara kata-kata, ada yang berubah menjadi sihir berbahaya. Ketika kata-kata bernada menjadi pembicaraan khusus, maka ia berdenting, meresonansi dawai-dawai syahwat dalam hati. Di jalan cinta para pejuang, kita lalu tahu bahwa dekatnya fisik dan panjangnya interaksi tak dianjurkan ketika kita berkomitmen menjaga kesucian diri.

Selingan Cinta dari Khazanah Lama

Ada sebuah kisah cantik yang dikutip oleh Syaikh ‘Abdullah Nashih ‘Ulwan dalam Taujih Ruhiyah-nya. Kisah menarik ini, atau yang semakna dengannya juga termaktub dalam karya agung Ibnul Qayyim Al Jauziyah yang khusus membahas para pecinta dan pemendam rindu. Raudhatul Muhibbin.

Ini kisah tentang seorang gadis yang sebegiti cantiknya. Dialah sang bunga di sebuah kota yang harum semerbak hingga negeri-negeri tetangga. Tak banyak yang pernah melihat wajahnya, sedikit yang pernah mendengar suaranya, dan bisa dihitung jari orang yang pernah berurusan dengannya. Di aseorang pemilik kecantikan yang terjaga bagaikan bidadari di taman surga.

Sebagaimana wajarnya, sang gadis juga memendam cinta. Cinta itu tumbuh, anehnya, kepada seorang pemuda yang belum pernah dilihatnya, belum pernah dia dengar suaranya, belum tergambar wujudnya dalam benak. Hanya karena kabar. Hanya karena cerita yang beredar. Bahwa pemuda ini tampan bagai Nabi Yusuf zaman ini. bahwa akhlaqnya suci. Bahwa ilmunya tinggi. Bahwa keshalihannya membuat iri. Bahwa ketaqwaannya telah berulangkali teruji. Namanya kerap muncul dan pembicaraan dan doa para ibu yang merindukan menantu.

Gadis pujaan itu telah kasmaran sejak didengarnya sang bibi berkisah tentang pemuda idaman. Tetapi begitulah, cinta itu terpisah oleh jarak, terkekang oleh waktu, tersekat oleh rasa asing dan ragu. Hingga hari itu pun tiba. Sang pemuda berkunjung ke kota si gadis untuk sebuah urusan. Dan cinta sang gadis tak lagi bisa menunggu. Ia telah terbakar rindu pada sosok yang bayangannya mengisi ruang hati. Meski tak pasti adakah benar yang ia bayangkan tentang matanya, tentang alisnya, tentang lesung pipitnya, tentang ketegapannya, tentang semuanya. Meski tak pasti apakah cintanya bersambut sama.

Maka ditulisnyalah surat itu, memohon bertemu.

Dan ia mendapat jawaban, “Ya”, katanya.

Akhirnya mereka bertemu di suatu tempat yang disepakati. Berdua saja. Awal-awal tak ada kata. Tapi bayangan masing-masing telah merasuk jauh menembus mata, menghadirkan rasa tak karuan dalam dada. Dan sang gadis yang mendapati bahwa apa yang ia bayangkan tak sebanding aslinya; kesantunannya, kelembutan suaranya, kegagahan sikapnya. Ia berkeringat dingin. Tapi diberanikannya bicara, karena demikianlah kebiasaan yang ada pada keluarganya.

“Maha Suci Allah”, kata si gadis sambil sekilas kembali memandang, “Yang telah menganugerahi engkau wajah yang begitu tampan.”

Sang pemuda tersenyum. Ia menundukkan wajahnya. “Andai saja kau lihat aku”, katanya, “Sesudah tiga hari dikuburkan. Ketika cacing berpesta membusukkannya. Ketika ulat-ulat bersarang di mata. Ketika hancur wajah menjadi busuk bernanah. Anugerah ini begitu sementara. Janganlah kau tertipu olehnya.”

“Betapa inginnya aku”, kata si gadis, “Meletakkan jemariku dalam genggaman tanganmu.”

Sang pemuda berkeringat dingin mendengarnya. Ia menjawab sambil tetap menunduk memejamkan mata. “Tak kurang inginnya aku berbuat lebih dari itu. Tapi coba bayangkan, kulit kita adalah api neraka; yang satu bagi yang lainnya. Tak berhak saling disentuhkan. Karena di akhirat kelak hanya akan menjadi rasa sakit dan penyesalan yang tak berkesudahan.”

Si gadis ikut menunduk. “Tapi tahkah engkau”, katanya melanjutkan, “Telah lama aku dilanda rindu, takut, dan sedih. Telah lama aku merindukan saat aku bisa meletakkan kepalaku di dadamu yang berdegub. Agar berkurang beban-beban. Agar Allah menghapus kesempitan dan kesusahan.”

“Jangan lakukan itu kecuali dengan haknya”, kata si pemuda. “Sungguh kawan-kawan akrab pada hari kiamat satu sama lain akan menjadi seteru. Kecuali mereka yang bertaqwa.”

Kita cukupkan sampai di sini sang kisah. Mari kita dengar komentar Syaikh ‘Abdullah Nashih ‘Ulwan tentangnya. “Apa yang kita pelajari dari kisah ini?”, demikian beliau bertanya. “Sebuah kisah yang indah. Sarat dengan ‘ibrah dan pelajaran. Kita lihat bahwa sang pemuda demikian fasih membimbing si gadis untuk menghayati kesucian dan ketaqwaan kepada Allah.”

“Tapi”, kata beliau memberi catatan. “Dalam kisah indah ini kita tanpa sadar melupakan satu hal. Bahwa sang pemuda dan gadis melakukan pelanggaran syari’at. Bahwa sang pemuda mencampuradukkan kebenaran dan kebathilan. Bahwa ia meniupkan nafas da’wah dalam atmosfer yang ternoda. Dan dampaknya bisa kita lihat dalam kisah; sang gadis sama sekali tak mengindahkan da’wahnya. Bahkan ia makin berani dalam kata-kata; mengajukan permintaan-permintaan yang makin meninggi tingkat bahayanya dalam pandangan syari’at Allah”

Ya. Dia sama sekali tak memperhatikan isi kalimat da’wah sang pemuda. Buktinya, kalimatnya makin berani dan menimbulkan syahwat dalam hati. Mula-mula hanya mengagumi wajah. Lalu membayangkan tangan bergandengan, jemarinya menyatu bertautan. Kemudian membayangkan berbaring dalam pelukan. Subhanallah, bagaimana jika percakapan diteruskan tanpa batas waktu?

“Kesalahan itu”, kata Syaikh ‘Abdullah Nashih ‘Ulwan memungkasi, “Telah terjadi sejak awal.” Apa itu? “Mereka berkhalwat! Mereka tak mengindahkan peringatan syari’at dan pesan Sang Nabi tentang hal yang satu ini.”

Ya. Mereka berkhalwat! Bersepi berduaan. Ya. Sang pemuda memang sedang berda’wah. Tapi meminjam salah seorang Akh yang paling saya cintai dalam ‘surat cinta’-nya yang masih saya simpan hingga kini, ini adalah “Da’wah dusta!” Da’wah dusta. Da’wah dusta. Di jalan cinta para pejuang, mari kita hati-hati terhadap jebakan syaithan. Karena yang tampak indah selalu harus diperiksa dengan ukuran kebenaran.
***

Suatu malam, sebuah kapal perang berlayar menembus kabut, begitu Henry Cloud berkisah dalam bukunya, Intergrity. Beberapa saat kemudian sebuah cahaya pucat muncul tepat di arah yang ditujunya. Ketika kapal itu terus maju, cahaya menjadi lebih terang dan kapten kapal melangkah ke arah kemudi untuk memeriksa situasi. Saat itulah radio berbunyi, “Perhatian, memanggil kapal dengan 18 knot di arah 220 derajat, segeralah ubah arah Anda.”

“Negatif, Kapten. Anda yang ubah arah!”

“Saya Laksamana Angkatan Laut Amerika Serikat”, sahut sang kapten mulai marah, “Siapa Anda?!”

“Saya letnan muda di penjaga pantai Amerika Serikat, Pak..”

“Kalau begitu saya perintahkan Anda untuk mengubah arah!”

“Tidak pak. Saya sarankan Anda yang ubah arah.”

“Kami adalah kapal perang dalm tugas”, sang Laksamana naik pitam, “Saya perintahkan Anda ubah arah sekarang juga!”

“Kami mercusuar Pak!”, kata sang letnan muda.

Begitulah, Syari’at Allah tertegak agung bagai mercusuar bagi kita dalam melayari kehidupan. Kita tak bisa memintanya mengubah arah ketika kita dilanda gejala menabraknya. Kitalah yang harus mengubah arah kita. Kitalah yang harus cerdas mengelola kemudi diri. Hingga cinta pun bersujud di mihrab taat. Inilah jalan cinta para pejuang.

(Jalan Cinta Para Pejuang ~ Salim A. Fillah hal. 286-293)UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

Thursday, July 29, 2010

YANG NI HARAM TAK?

بسم الله الرحمن الرحيم

Jakim disaran perkenal logo haramKUALA LUMPUR, 29 Julai: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) disaran memperkenalkan logo haram di samping mesti berani untuk mengisytiharkan produk-produk haram di pasaran agar tidak mengelirukan umat Islam.

Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat (DPPP), Nasrudin Hassan at-Tantawi berkata, pihak berwajib itu wajar berbuat demikian setelah rakyat dididik dengan logo halal untuk menarik masyarakat pengguna agar mengambil dan menggunakan barangan halal.

“Saya mengira menjadi satu kewajipan juga bagi pihak kerajaan dan berkuasa agama mendidik rakyat dengan logo haram untuk menjauhkan masyarakat umat Islam dari mengambil dan menggunakan barangan haram,” ujarnya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di sini, hari ini.

Ini, katanya kerana kini lambakan barangan atau produk haram bagi umat Islam kian bertambah malah semakin membimbangkan umat Islam dan lebih malang terdapat produk yang menggunakan logo halal secara palsu.

Fenomena itu, tambahnya mencetus kekeliruan dan memerangkap umat Islam dalam persaingan dunia perniagaan yang tidak bertanggungjawab.

Selain tindakan tegas dan penguatkuasaan secara serius perlu dilakukan oleh pihak kerajaan dan berkuasa agama seperti memperkenalkan logo haram, ujarnya.

“Sebelum ini, telah banyak kali kita dengar pihak tertentu memalsukan logo halal untuk melariskan jualan mereka, justeru mereka melihat logo halal boleh menarik orang untuk membeli barangan mereka biarpun tidak menepati piawaian barangan halal, sementara pihak Jakim tidak mempunyai skuad yang mencukupi untuk membuat pemantauan yang serius,” katanya lagi.

DPPP, ujarnya menjangkakan andainya Jakim mengisytiharkan produk-produk tertentu yang tidak menepati piawaian halal sebagai produk tidak halal atau haram dan mewajibkan mereka menampal logo haram jika mereka berkeras juga untuk menjual produk tersebut, peluang untuk lambakan barangan haram di pasaran akan menjadi lebih kecil.

Dengan cara itu, katanya pasti tiada siapa yang akan membeli barangan yang dilekatkan logo haram jika mereka benar-benar mahu mencari produk halal di pasaran.

Ini kerana, ujarnya sebahagian besar pengguna tidak mampu untuk mengenali dan mengetahui kod-kod barangan yang haram seperti produk yang mempunyai gelatin dan sebagainya termasuk produk haram yang diimport dari Israel.

Justeru, katanya kod-kod barangan yang mengandungi bahan-bahan haram hendaklah diganti dengan logo haram.

“Jika logo haram dapat dikuatkuasa, maka mudahlah bagi Jakim yang selalu menyatakan bahawa mereka mengalami kekurangan tenaga untuk memantau, justeru produk haram ini tidaklah sebanyak produk halal di pasaran,” ujarnya lagi.

Beliau menambah, risiko pemalsuan logo haram juga mungkin lebih kecil berbanding pemalsuan logo halal, lantaran logo halal menarik perhatian pengguna sementara logo haram tentunya menjauhkan pengguna.

Kaedah Islam, jelasnya asal sesuatu perkara (produk) ialah halal kecuali telah datang nas yang jelas mengharamkannya atau produk itu bercampur dengan bahan dan unsur haram.

“Ertinya yang haram ini jumlahnya jauh lebih kecil dari jumlah produk yang halal. Sepatutnya yang haram itulah diletakkan logonya iaitu logo haram bukan logo halal,” katanya. - HarakahdailyUNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

ADUN DAMAK GESA PM PECAT PENGAWALNYA

بسم الله الرحمن الرحيم

“Dia hanya pengawal (bodyguard) Perdana Menteri, saya ADUN empat penggal!"

Demikianlah kemarahan yang diluahkan oleh ADUN Damak, Lau Lee yang juga Naib Pengerusi Jawatankuasa Perhubungan MCA Negeri Pahang, ketika menceritakan pengalamannya menyerah memorandum kepada Najib Razak

Seorang pengawal PM menghalang saya ketika saya ingin menyerah memorandum kepada PM. Dia mencadangkan supaya saya menyerah kepadanya (pengawal PM), tetapi saya bertegas mahu menyerah dengan sendiri," kata Lau Lee.

Dia pula berkata, 'kalau nak, serah kepada saya sekarang, kerana jika pun diserah kepada PM, PM akan bagi kepada saya. Kalau kamu enggan serah kepada saya sekarang, saya akan buang memorandum kamu selepas PM serah kepada saya'," Lau Lee menceritakan bagaimana beliau dilayan oleh pengawal PM, dalam Mesyuarat Agung Tahunan MCA Ngeri Pahang, semalam. – merdeka review

KAH KAH KAH…woit… PADAN MUKA…. BARU TAHU… kah kah kah..woit… LU INGAT LU SAPA…. kah kah kah..woit… LU INGAT INI SIBU... GUA TOLONG LU… LU TOLONG GUA….kah kah kah.. TIUNAMA KA HAI….LU CINA KOI…. kah kah kah..LU INGAT LU ADUN… LU TERRER… kah kah kah..woit… KALAU LU CAKAP NAK KELUAR MCA….kah kah kah.. BARU POWER... SEMUA ORANG AKAN SEMBAH LU… kah kah kah…

nota:
membaca seluruh cerita ini sila buka www.merdekareview.com dan ketawalah bila melihat kaki bodek gagal membodek kah kah kah.. kaki bodek ini sedih tak dapat memegang bodek.. kesian kesian kah kah kah.. TT


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

SINDIKET MLM KERETA MEWAH TERBONGKAR

بسم الله الرحمن الرحيم

Pelaburan auta syarikat MLM

SEORANG pegawai polis melihat sebahagian daripada 18 buah kereta mewah yang dirampas daripada 59 individu di Subang Jaya semalam.

KUALA LUMPUR - Keghairahan golongan muda yang ingin mendapatkan keuntungan cara mudah melalui satu skim jualan langsung (MLM) dengan cara mencari orang bawahan yang mampu melabur sehingga RM41,000 musnah apabila mendapati mereka sebenarnya ditipu.

Modus operandi sindiket tersebut ialah dengan mengedarkan risalah di sekitar kawasan perniagaan dan perumahan di Subang Jaya. Risalah tersebut mengandungi kata-kata manis untuk mengecap kekayaan dengan usaha yang minimum.

Anggota-anggota sindiket itu pula akan menggunakan kereta-kereta mewah seperti BMW pelbagai siri, Mercedes Benz, Toyota Aplhard dan Nissan Fairlady setiap kali hadir menyampaikan ceramah di lokasi-lokasi yang ditetapkan.

Difahamkan, kesemua kereta itu didaftarkan dengan digit nombor yang sama bagi meyakinkan orang ramai.

Mangsa-mangsa dikehendaki membayar antara RM10,000 dan RM41,000 mengikut pakej yang ditetapkan dan perlu mencari orang bawahan bagi melayakkan mereka menerima imbuhan iaitu sebanyak RM2,500 dalam tempoh tiga hari.

Bagaimanapun, kegiatan penipuan sindiket yang beroperasi di Subang Jaya sejak dua tahun lalu itu terbongkar apabila seramai 59 ahli sindiket termasuk sembilan wanita ditahan selepas polis menerima tiga laporan daripada mangsanya yang terdiri daripada kakitangan kerajaan.

Serbuan pada pukul 10 malam kelmarin di dua buah restoran di kawasan Mentari Court Subang Jaya itu dilakukan ketika ahli sindiket berusia dalam lingkungan 20 dan 30-an itu sedang leka mengadakan ceramah.

Difahamkan, ketika serbuan terdapat lebih 30 pengunjung berada di situ.

Ketua Penolong Pengarah (Operasi) Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman, Asisten Komisioner Rohaimi Md. Isa (gambar) berkata, selain pulangan wang, sindiket itu juga menawarkan hadiah berupa barangan serta percutian.

Katanya, mangsa yang gelap mata akan mudah terpedaya dengan imbuhan serta hadiah yang ditawarkan dan terus membuat pinjaman untuk melabur ke dalam skim tersebut.

"Sindiket juga membantu menyediakan bantuan kewangan bagi pelabur yang berminat. Mereka kemudian akan mengarahkan mangsa supaya mencari orang bawahan bagi merancakkan perjalanan wang tersebut.

"Itu hanyalah taktik sindiket di mana mereka akan menggunakan wang yang dicari daripada orang bawahan untuk dibayar kepada pelabur berkenaan dan begitulah seterusnya. Skim tersebut sebenarnya tidak membuat sebarang keuntungan," katanya ketika ditemui di sini semalam.

Rohaimi berkata, tiga kakitangan kerajaan yang membuat laporan polis tersebut mendakwa mereka ditipu sindiket berkenaan apabila langsung tidak menerima pulangan wang yang dijanjikan. - Kosmo!UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

TUALA WANITA DALAM KEMALUAN

بسم الله الرحمن الرحيم

PERMATANG SUNGAI DUA - Kesakitan pada kemaluan seorang wanita yang baru melahirkan anak sulung akhirnya terjawab apabila sekeping tuala wanita (pad) ditemui dalam kemaluannya ketika pemeriksaan dilakukan di Hospital Kepala Batas.

Mohd Abd Muhaymin, 24, berkata, pada mulanya dia menyangka kesakitan yang dialami isterinya Noor Hidayah Abd Hamid, 24, hanyalah perkara biasa bagi setiap ibu selepas bersalin.

“Namun kesakitan berulang yang dialaminya sehingga menjadikan dia tidak dapat mengawal diri seperti diserang meroyan memeningkan kepala saya dan ahli keluarga mertua lain.

“Kami sekeluarga bukan sahaja hairan apabila dimaklumkan dia langsung tidak mengalami tumpah darah, tetapi terkejut kerana setiap kali mendekatinya akan terhidu bau busuk yang amat meloyakan seolah-olah menghidu bau busuk,” katanya.

Dia yang bertugas sebagai Pembantu Perangkaan di Jabatan Perangkaan Pulau Pinang, berkata, isterinya yang juga kakitangan Telekom Malaysia Berhad (TM) bersalin di sebuah hospital pada 15 Julai lalu.

Pasangan itu menimang cahaya mata perempuan seberat 2.8 kilogram melalui proses bantuan vakum disebabkan kekurangan tenaga dan tidak berpengalaman kerana pertama kali bersalin.

“Isteri kemudian dibawa pulang untuk berpantang di rumah mertua di Kampung Permatang Sungai Dua di sini. Selepas dua hari kemudian dia merasakan sukar membuang air kecil, manakala sisa darah hasil proses bersalin yang keluar dari kemaluannya tidak teratur dan dalam kuantiti yang amat sedikit.

“ Sejak itu, setiap kali mendekatinya kami akan terhidu bau busuk, manakala dia selalu mengadu sakit di bahagian kemaluan seolah-olah ada benda tersekat di saluran peranakannya,” katanya.

Bimbang tentang keselamatan diri isterinya Abd Muhaymin, kemudiannya membawa isterinya ke sebuah klinik swasta, namun doktor mengarahkan isterinya pulang dengan alasan apa yang dialami isterinya Noor Hidayah adalah perkara biasa selepas bersalin.

“Selepas 12 hari kemudian, bau busuk pada kemaluan isteri semakin ketara sehingga menyebabkan ibu mertua, Faridah Nor Mohd Desa, 54, mengarahkan saya membawanya ke klinik swasta kerana bimbang tentang tahap kesihatan anaknya.

“Selepas mendapatkan rawatan di sebuah klinik swasta saya dirujuk ke Hospital Kepala Batas dan melalui pemeriksaan teliti akhirnya sekeping tuala wanita ditemui dalam kemaluan isteri saya,” katanya.

Abd Muhaymin kemudiannya membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Seberang Perai Utara sejurus selepas itu.

“Saya amat kesal kerana kecuaian kakitangan hospital berkenaan menjadikan isteri saya menderita sakit dan terjejas tahap kesihatannya.

“Saya sedang berbincang dengan ahli keluarga terdekat kerana bercadang untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap hospital kerana kecuaian itu,” katanya.

Pengarah Hospital Kepala Batas, Dr Norshidah Ismail yang dihubungi mengesahkan penemuan tuala wanita di dalam kemaluan Noor Hidayah selepas pemeriksaan lanjut dilakukan sebaik dia dibawa mendapatkan rawatan petang semalam.

“Noor Hidayah kini berada di bawah seliaan kita dan akan dirujuk ke Hospital Seberang Jaya untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut, manakala bayinya sihat,” katanya.UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

Wednesday, July 28, 2010

KAH..KAH..KAH.. EKAU MEMANG BANGANG JANG...!!!

بسم الله الرحمن الرحيم


MB NEGERI SEMBILAN KESAL KESILAPAN SURAT DIJADIKAN ISU - melayau

Mohamad Hasan melahirkan rasa kesal kerana ada pihak cuba mengelirukan rakyat berhubung isu pembesaran Sekolah Jenis Kebangsaan (Tamil) Sungai Salak di Lukut.

Isu itu timbul daripada kesilapan surat daripada kakitangan Kementerian Pelajaran kepada pihak sekolah yang menyatakan kerajaan negeri sudah berjanji untuk memberikan tanah seluas enam ekar (2.4 hektar).

"Kita tidak pernah berjanji mahu beri enam ekar tanah. Tanah di sekitar sekolah itu pun tiga ekar sahaja, dari kesilapan surat ini ia merebak menjadi isu untuk mencemuh kerajaan kononnya kita ini mungkir janji,” katanya kepada pemberita selepas mesyuarat exco kerajaan negeri hari ini.

Mohamad berkata, ekoran daripada kesilapan surat itu, Kementerian Pelajaran sudahpun menghantar surat susulan untuk memperbetulkan fakta dan isu itu sepatutnya selesai.
Katanya, sekolah itu sedang dibesarkan oleh kerajaan termasuk membina sebuah bangunan tambahan dengan harga RM3.4 juta, malahan ia dijadikan sebuah sekolah bantuan penuh kerajaan.

"Kita menepati janji yang dibuat kepada penduduk di kawasan itu tetapi ada pihak cuba mengapi-apikan kebencian terhadap kerajaan negeri hanya disebabkan kesilapan maklumat dalam surat tersebut,” katanya.

KAH KAH KAH ... woit…. INI LAH KERJA PEMBANGKANG DI NEGERI SEMBILAN…. BUAT FITNAH…kah kah kah.. woit… PENYOKONG PAKATAN RAKYAT TAK TAHU MEMBACA…. BODOH !....kah kah kah..woit… BILA DI TULIS ENAM EKAR ITU…. ERTINYA TIGA EKAR…. BANGANG…. kah kah kah.. woit…. TAK FAHAM FAHAM…. SUDAH LIMA PULUH TAHUN…. BANGANG TAK FAHAM… kah kah kah… LAGI TIGA EKAR TU... JADI TANAH MB... BANGANg !....kah kah kah KALAU PROJEK DUA PULUH JUTA… ERTINY PROJEK 10 JUTA…. kah kah kah… SEPULUH JUTA UNTUK KOMISEN MENDAPATKAN PROJEK…. kah kah kah… KALAU HARGA BANGUAN 400 RIBU RINGGIT…. JADIKAN SATU JUTA…. kah kah kah..woit… INI LAH CARA BERNIAGA BUMIPUTERA… APALAH ORANG INDIA NI TAK FAHAM FAHAM…kah kah kah..woit... BERAPA LAMA DUDUK DI NEGERI SEMBILAN ?... kah kah kah... BENDA INI PUN TAK FAHAM... kah kah kah woit…APO KO BODOH SANGAT….JANG KAO POGI LOPUK KEPALA KOLING NI SIKIT... kah kah kah…- TTUNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

TPM ANDA BODOH ?

بسم الله الرحمن الرحيم

TPM: HANYA SPR TENTUKAN PILIHAN RAYA BERASINGAN - mkiniHanya Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mempunyai kuasa untuk menentukan sama ada pilihan raya umum diadakan serentak di seluruh negara atau berasingan bagi negeri-negeri yang di bawah pentadbiran pakatan pembangkang, kata Muhyiddin Yassin.

Menurut beliau, terpulang kepada SPR untuk membuat keputusan mengenai perkara tersebut berdasarkan keadaan kewangannya.

"Sama ada SPR beranggapan untuk mengadakan pilihan raya secara berasingan lebih baik atau tidak sesuai dengan keadaan kewangannya, terpulang kepada mereka.

"Bukan kita (kerajaan) yang tentukan perkara ini secara mutlak. Soal berkaitan pilihan raya terserah kepada SPR," katanya.

KAH KAH KAH…woit… INI BETUL BETUL OTAK TAK ADA UDARA… kah kah kah.. woit…. SPR ITU TUGASNYA MENJALANKAN PILIHANRAYA… PARLIMEN DI BUBAR OLEH PARTI YANG MEMERENTAH…. APABILA TELAH DI BERITAHU… SPR AKAN TETAPKAN TARIKH… DUN DI BUBAR OLEH PARTI YANG MEMERINTAH…. DI PARLIMEN PARTI YG MEMERINTAH DI KETUAI OLEH PM… DI DUN PARTI YG MEMERINTAH DI KETUAI OLEH MB… PM DAN MB AKAN PERGI JUMPA RAJA ATAU GABENOR BERITAHU PARLIMEN DAN DUN TELAH BUBAR… kah kah kah.. woit… TAK FAHAM…. NAK ROBEERT DE NIRO CAKAP…. kah kah kah.. YOU FUCK FACE… NOW YOU FUCKING PLAY MY FUCKING GAME… kah kah kah…- TT

Note:Daripada Abu Hurairah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda: Akan datang kepada manusia tahun-tahun yang penuh muslihat, di mana akan dibenarkan padanya orang yang berdusta, dan akan didustakan orang yang benar. Akan dipercaya orang yang berkhianat, dan akan dituduh berkhianat orang yang terpercaya. Serta akan bertutur padanya Ruwaibidhah. Maka ada yang menanyakan: Apa itu Ruwaibidhah? Dijawab baginda s.a.w. : Iaitu, orang yang bodoh dan hina ditugaskan menangani kepentingan umum. - Riwayat Ibn Majah.UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

BELASAH DENGAN TUKUL RODOK KEMALUAN TUNANG DENGAN BOTOL

بسم الله الرحمن الرحيم

KUCHING: Angkara cemburu buta, seorang gadis bukan saja dipukul dengan tukul, malah kemaluannya turut dirodok dengan botol deodoran oleh tunangnya selepas berlaku pertengkaran antara mereka berdua di sebuah rumah di Matang, dekat sini, malam kelmarin.
Dalam kejadian kira-kira jam 11.30 malam itu, mangsa berusia 23 tahun yang bersendirian di rumahnya didatangi tunangnya, berusia lingkungan 20-an.
Difahamkan, pertemuan itu mencetuskan pertengkaran dipercayai berpunca daripada perasaan cemburu buta lelaki terbabit terhadap mangsa sebelum mengambil tukul dan membelasah mangsa.

Akibat perbuatan ganas itu, mangsa cedera hampir seluruh badannya, namun keganasan lelaki berkenaan tidak berhenti di situ apabila dia mengambil botol deodoran milik mangsa lalu merodok kemaluan wanita itu.

Selepas melihat mangsa dalam kesakitan, suspek melarikan diri. Mangsa menghubungi seorang ahli keluarganya bagi memaklumkan kejadian itu sebelum membuat laporan polis.

Mangsa yang ditemani beberapa anggota keluarganya dibawa mendapatkan rawatan lanjut di Hospital Umum Sarawak (HUS) dan keadaannya dilaporkan stabil walaupun masih trauma dengan kejadian itu.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kuching, Asisten Komisioner Mun Kok Keong ketika dihubungi mengesahkan kejadian berkenaan.

Beliau berkata, polis menerima laporan daripada mangsa pada hari kejadian sebelum gerakan mencari suspek yang juga tunang kepada mangsa dijalankan.

“Sehingga kini belum ada tangkapan dibuat namun polis sudah mengenal pasti identiti suspek,” katanya.- HMUNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

HIDUP SEBAGAI NOMAD

بسم الله الرحمن الرحيم

Penduduk Rumah Panjang PJS1 diarah pindah, rumah tak siapPETALING JAYA: Penduduk Rumah Panjang PJS1, Petaling Utama di sini kecewa dengan sikap Kerajaan Selangor dan Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) yang tidak mengendahkan masalah mereka berhubung pembelian rumah kos rendah Blok E yang terbengkalai sejak enam tahun lalu.

Seramai 35 penduduk Rumah Panjang PJS1 juga kesal dengan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Parti Keadilan Rakyat (PKR) Taman Medan, Haniza Mohamed Talha yang gagal membela nasib mereka serta gagal menjalankan tanggungjawab seperti dijanjikan ketika berkempen pada pilihan raya umum lalu.
Penduduk di situ terpaksa hidup bagai masyarakat nomad apabila diarah berpindah untuk kali ketiga apabila dimaklumkan kawasan penempatan mereka sekarang ingin didirikan sekolah. - Berita Hairan

Note: Berita ini adalah salah satu agenda dalam proses menjatuhkan kerajaan PR Selangor.
Baca betul-betul.. "TERBENGKALAI SEJAK ENAM TAHUN LALU ..."
Enam tahun lalu siapa yang perintah selangor?
Khir toyol pegi mana enam tahun lalu..?
Rumah khir toyol dah berapa besar enam tahun lalu?
Kenapa x marah khir tolol...?
ha..ha..ha..ha.. kantoi...


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

HA..HA..HA..HA.. KANTOI...!!!

بسم الله الرحمن الرحيم

Timbalan pendakwa raya wanita kes liwat Anwar digugurkan serta mertaPUTRAJAYA: Timbalan Pendakwa raya, Farah Azlina Abdul Latif (gambar bawah) yang terbabit dalam kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim, digugurkan dari pasukan pendakwaan kes itu berkuatkuasa serta merta.

Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail ketika mengumumkannya berkata, keputusan itu dibuat bagi mengelak persepsi negatif masyarakat terhadap pihak pendakwaan.
Dalam laporan sebuah laman web semalam, Peguam Anwar, Sankara Nair mendesak Peguam Negara, memberikan maklum balasnya berhubung dakwaan Raja Petra Kamaruddin iaitu salah seorang timbalan pendakwa raya wanita dikaitkan dengan saksi utama kes liwat itu, Mohd Saiful Bukhari Azlan.
Peguam pasukan pembela itu berkata, Peguam Negara atau pasukan pendakwaan belum memberi maklum balas terhadap dakwaan itu dan menekankan ia boleh menjejaskan prosiding kes itu yang akan disambung 2 Ogos ini. - B.hairanUNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

PERKASA ROMPAK IDENTITI ORANG ASLI

بسم الله الرحمن الرحيم

Perkasa ‘rompak’ identiti kami – Orang Asli

OLAK LEMPIT (Selangor): Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) yang menimbulkan kekecuhan di kalangan parti Umno, kini berdepan pula dengan satu lagi kumpulan yang tidak diduga, Orang Asli.

Dewi Malam, wakil Tok Batin dari Kampung Orang Asli di Pulau Kempas berkata NGO Melayu itu telah "merompak" identiti mereka dengan menggunakan perkataan "pribumi" pada singkatan nama pertubuhan itu.

Perkasa, bermatlamat untuk mempertahankan hak dan keistimewaan orang-orang Melayu telah ditubuhkan dan diterajui oleh pemimpin bersuara lantang, Ibrahim Ali, bagaimanapun mempertahankan penggunaan nama Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia.

"Tetapi pribumi bermakna orang asal, bermaksud merekalah yang pertama memiliki tanah di Semenanjung ini. Pribumi bermakna mereka tidak perlu membayar atas tanah mereka kerana mereka adalah pemilik tanah.

"Itulah apa yang dimaksudkan dengan pribumi, dia adalah tuan, dia adalah sultan dan dia adalah raja," kata Dewi.

Dan Perkasa tidak mempunyai hak eksklusif terhadap pribumi katanya, kerana ianya berbeza dengan perkataan "bumiputera", istilah yang dicipta oleh Perdana Menteri yang pertama, Tunku Abdul Rahman untuk mengiktiraf kedudukan istimewa orang-orang Melayu yang termaktub dalam Perlembagaan Negara.

"Perkasa tidak boleh mendakwa mereka sendiri adalah pribumi. Ia sepatutnya digugurkan dari nama singkatan mereka. Mereka hanya boleh mendakwa mereka adalah bumiputera," katanya.

Kami telah hilang identiti ‘Melayu’

Menerangkan lebih lanjut, Dewi berkata, malahan orang-orang Melayu berasal dari enam jenis sub-etnik pribumi, termasuk, Jakun, Kuala, Kanap dan keturunannya, Temuan.

"Tetapi sub-etnik ini telah dipinggirkan dan tidak pernah diiktiraf tetapi mereka yang berasal dari Banjar atau Jawa diiktiraf sebagai Melayu. Apa yang tinggal kepada mereka tidak ada apa-apa lagi kecuali sejarah," kata Dewi.

"Sekarang ini Temuan terutamanya, dikategorikan sebagai Sakai, satu lagi puak pribumi yang kadangkala merupakan satu penghinaan apabila disebut perkataan itu.

"Jadi apabila identiti Melayu kami hilang dan malah disebut sebagai Orang Asli, kesemua hak kami telah diambil termasuk tanah nenek moyang kami.

Malahan orang-orang Melayu, di mana identiti mereka boleh dipersoalkan, merompak hak kami. Macam mana kami nak kata mereka adalah orang Melayu?" soal Dewi.

Dan apa yang orang tidak sedar ialah perkataan "Melayu" itu berasal dari bahasa Temuan, yang bermaksud "orang-orang yang bekerja", katanya.UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

Tuesday, July 27, 2010

SAYA BUKAN PELACUR

بسم الله الرحمن الرحيمKalau kita ada maruah, seharusnya kita bangkit mempertahankan kedaulatan (negari kita) dan menyahkan Anwar Ibrahim dari negeri Selangor," katanya. Menurutnya lagi, beliau juga tidak akan berdiam diri dan akan berjuang habis-habisan untuk menyerang Anwar. Dalam ucapannya juga, Ezam turut menafikan dakwaan beliau menyertai Umno kerana "habuan".

Sebaliknya, beliau meninggalkan PKR "hanya semata-mata kerana prinsipnya".

"Saya bukan pelacur politik. Orang kata, saya kena bayar untuk buat keputusan (sertai Umno). Bukan kerana duit. Saya tak dapat satu sen atau dua juta. Tak ada," katanya.- mkini


Note:

- Maruah apa yang ada pada anda? bersumpah sana bersumpah sini.. terloncat sana terloncat sini.. dimana pertubuhan yang anda buat yang katanya untuk menentang rasuah dulu?

- Mempertahankan kedaulatan negeri kita? Kenapa nak mempertahankan kedaulatan nak kena nyahkan anuar? Anuar ada share dgn khir toyol ke? kenapa tiap-tiap hari hanya buat serangan kepada anuar? kedaulatan apa yang diperjuangkan?

- Apa masalahnya dengan mempertahankan kedaulatan selangor? ada royalti minyak yg digantikan dgn wang ehsan ke? Ada sultan yang dipenjarakan oleh kerajaan negeri selangor ke? ada rakyat yang dinafikan dari mendapat air percuma ke?

- Senator tu bukan "habuan" ke? Banglo besar tu bukan "habuan" ke?

- Prinsip ? Dulu masa dalam PKR belasah umngok cukup-cukup.. la nie dok dalam umngok belasah PKR cukup-cukup. prinsip apa yang diperjuangkan? prinsip katak atau sesumpah? 6 kotak sampai sekarang pun tak keluar lagi..

- Dalam banyak-banyak kenyataan ezam hanya satu saja kenyataannya yang tidak menipu.. "saya bukan pelacur"... kalau dia ni pelacur tak tahu la siapa yang sanggup melanggan.. hehehe


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

SAHKAN PENGLIBATAN YANG SOKONG BN SAHAJA

بسم الله الرحمن الرحيمKUALA LUMPUR, 27 Julai: Pengumuman Ketua Setiausaha Negara (KSN) bahawa pegawai pendidikan (guru) grad DG41 ke DG48 boleh aktif politif bukan satu dasar baru kerana ia telah diamalkan sebelum ini.

Namun pengumuman KSN itu hanya mengesahkan penglibatan mereka dalam Umno atau lain-lain parti BN sahaja, kata Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali.

"Apabila mereka memerlukan pengesahan pihak atasan bermakna mereka tidak bebas sebenarnya. Hanya mereka yang menyokong BN sahaja akan mendapat kelulusan dan yang hendak sokong pembangkang hanya menghulurkan kepala mereka sahaja untuk dipancung.

"Hasilnya tiada kebebasan sebenarnya," kata Mustafa dalam satu kenyataannya kepada media.

Beliau mengulas kenyataan Tan Sri Mohd Sidek Hassan hari ini yang memaklumkan, kerajaan telah bersetuju untuk membenarkan pegawai pendidikan kumpulan itu aktif politik dengan syarat ia mendapat kelulusan bertulis dari Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan.

Sebelum ini, hanya kumpulan sokongan dibenarkan aktif politik iaitu bertanding atau memegang sebarang jawatan dalam parti politik.

Sementara itu, bekas Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim juga mempunyai pendapat yang sama dengan Mustafa dalam hal ini.

"penglibatan pegawai pendidikan dan kerajaan hanya boleh aktif politik BN dan bukan sebaliknya," kata Zaid dalam Twitternya.

Bagi beliau, langkah ini hanya untuk mengesahkan (formalise) apa yang telah sedia berlaku sebenarnya, ia tidak menghairankan," tulis Zaid lagi.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad pula yang menyambut baik pengumuman Mohd Sidek itu berkata, kebenaran itu harus dibenarkan kepada semua pihak, tidak kira mereka menyokong kerajaan atau Pakatan Rakyat.

"Sepatutnya sudah lama kerajaan benarkan guru terlibat dengan politik. Tapi jangan dibenarkan untuk parti kerajaan sahaja sebaliknya kena diberikan kepada semua terpulanglah kepada mereka untuk menyokong parti politik mana.

"Tidak kisahlah mana-mana ideologi politik. Sebelum ini kita pun tahu walapun mereka tidak dibenarkan berpolitik tapi banyak aktivis mereka (BN) terlibat," katanya ketika dihubungi Harakahdaily hari ini.

Tambahnya, kerajaan tidak perlu gusar untuk membenarkan guru atau pegawai-pegawai jabatan kerajaan terlibat dalam politik khususnya pakatan Rakyat kerana mereka tidak pernah mengabaikan tugas di tempat kerja atau melanggar arahan yang dikeluarkan oleh pihak kerajaan.

"Selama ini kita lihat orang yang terlibat dengan Pakatan Rakyat khususnya PAS, mereka orang yang profesional dalam tindakan mereka. Mereka berkerja dengan tekun walaupun kerajaan yang ada ini kerajaan BN. Mereka tidak sabotaj kegiatan atau arahan kerajaan di peringkat pusat," katanya yang merupakan bekas pensyarah di Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Beliau juga mahu kebenaran berpolitik itu turut diberikan kepada penuntut di institusi pengajian tinggi (IPT) supaya mereka mempunyai kesedaran politik sejak awal lagi.

Ujarnya, masalah lambakan orang muda yang tidak mendaftar sebagai pemilih berpunca daripada tiadanya kesedaran politik sewaktu mereka di kampus.

"Kita harapkan pelajar-pelajar juga dibenarkan untuk terlibat dengan supaya ada satu kesedaran politik di peringkat kampus lagi. maka tidak timbullah sekarang ini masalah orang muda tidak mahu daftar mengundi kalau mereka diterapkan dengan kesedaran politik sewaktu belajar," katanya.

Sementara itu, nada yang sama turut diutarakan pengerusi lajnah pendidikan PAS, Datuk Abu Bakar Chik yang mahukan kerajaan telus dalam memberikan kebenaran itu.

"Kita mahu biar peraturan ini jadi satu peraturan yang telus untuk dipraktikkan oleh guru dan rakyat untuk bekerja membantu parti-parti politik, tidak kira kerajaan atau pembangkang," katanya.

Beliau juga berharap kebenaran itu dimanfaatkan oleh guru-guru untuk memperjuangkan Islam.

"Kita harap kebenaran ini diambil oleh guru-guru bagi memperjuangkan keadilan Islam dalam negara ini. Sebagai guru dia boleh memimpin pelajar dan memimpin masyarakat.

Namun beliau menyuarakan sedikit kebimbangan kebenaran itu digunakan Umno BN untuk kepentingan politik meraka.

Hal ini kerana katanya, beliau mendapat maklumat bahawa terdapat guru besar yang ditawarkan untuk memegang jawatan di cawangan dan bahagian Umno.

"Saya mendapat maklumat ada pejabat pelajaran negeri yang pengarahnya pro Umno meminta guru supaya memegang jawatan di cawangan dan bahagian.

"Jadi saya minta kementerian telus dalam memberi kebenaran ini. Jangan digunakan untuk memperalatkan guru untuk kepentingan mereka," katanya.

Hari ini, Mohd Sidek membuat pengumuman bahawa kebenaran itu berkuat kuasa mulai 1 Ogos ini.

Menurut Mohd Sidek, langkah itu berlandaskan hakikat bahawa guru suatu masa dahulu memain peranan penting dalam memimpin masyarakat dalam senario politik negara. - HarakahdailyUNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

30 PENGKHIANATAN UMNO


بسم الله الرحمن الرحيم


Kini nada perpaduan Melayu dipalu sekali lagi. Apa salahnya, Islam juga yang untung, kata mereka. Buat sebahagian generasi muda yang mungkin tidak mengingati, mari kita ikuti sejarah pengkhianatan Umno terhadap bangsa Melayu :

1. Siapakah yang menukar wang Royalti kepada wang Ehsan pada tahun 2000 apabila PAS berjaya merampas negeri dari tangan BN dalam PRU 1999?

2. Siapakah yang menghalang kerajaan kedua2 negeri bermajoriti 95%Melayu menikmati hasil royalti Petronas, sedang negeri2 seperti Sabah dan Sarawak tidak dikenakan tindakan sama?

3. Siapakah yang menghalau peneroka bandar Melayu di Kg Berembang, Kg Plentong, Kg Chubadak, Kg Malaysia Tambahan?

4. Siapakah yang menghalau Melayu Pulau Pinang dengan helah pembangunan hingga mereka merempat ke Seberang Jaya dan Kedah Selatan?

5. Siapakah yang menggadai Tanah Rezab Melayu hampir 50% dari 3 juta hektar pada 1948 kepada 1.6 juta hektar pada 1997?

6. Siapakah yang membunuh orang Melayu kerana perbezaan fahaman politik di Kg Memali, Lubuk Merbau dan Hutan Aji?

7. Siapakah yang membolot saham AP untuk menantu dan kroni, sedang ia adalah hak setiap rakyat dibawah dasar DEB?

8. Siapa yang melingkupkan dasar DEB hingga milikan ekuiti Melayu tersekat kepada 18% pada 2000.

9. Siapakah pula yang memansuhkan DEB, dan diganti dengan dasar Liberisasi dan Model Ekonomi Baru yang mesra kapitalis dan anti subsidi?

10. Siapa yang menyelewengkan dana untuk orang2 Melayu yang miskin dalam program PPRT?

11. Siapa yang mengkhianat wasiat Raja2 Melayu menjelang kemerdekaan supaya tidak diserah bukit, gunung dan pulau kepada bukan Melayu?

12. Siapa yang mencipta krisis perlembagaan 1982 yang menyebabkan kuasa Yang DiPertuan Agung terhakis dan hanya sekadar menjadi rubber stamp Parlimen?

13. Siapa pula yang melucutkan kekebalan raja2 Melayu pada awal 1990-an?

14. Siapa yang menggelarkan rajanya 'MENATANG' bila namanya ditolak sebagai Menteri Besar Terengganu selepas PRU12 yang lalu?

15. Siapakah yang mengubah sempasan kawasan undi majoroti Melayu bila Melayu sendiri menolak Umno dalam PRU 1999?

16. Siapa yang melanggar peruntukan Perlembagaan mengenai hak2 istimewa Melayu untuk mendapat biasiswa?

17. Siapa yang menukar biasiswa kepada pinjaman dengan kadar 4%?

18. Siapa yang mencemar bahasa Melayu dengan istilah-istilah "infotainment", "boulevard", "presint", "bajet" dan lain2?

19..Siapa yang menukar bahasa pengantar dari bahasa Melayu kepada bahasa Inggeris dalam pembelajaran Sains dan Matematik pada ketika jurang pendapatan bandar-luar bandar semakin melebar?

20. Siapa yang mencadangkan syarat wajib lulus Bahasa Inggeris untuk SPM dan bahasa pengantar Inggeris di universiti2?

21. Siapa yang jual air kepada negara jiran dengan harga 3 sen 1000 liter, dan jual balik kepada rakyatnya sendiri dengan harga 80 sen 1000 liter?

22. Siapa yang serah blok minyak kepada negara Brunei tanpa persetujuan DUN, Parlimen atau YDPA?

23. Siapa yang cuai menjaga tanahair sendiri hingga Pulau Batu Putih dan Singapura terlepas ke negara orang?

24. Siapa yang menghapuskan tulisan jawi dari diajar di sekolah2?

25. Siapa yang kata Sekolah Agama Rakyat (SAR) tempat melahir militan dan ekstrimist?

26. Atas alasan itu, siapa yang menghentikan geran perkapita kepada SAR hingga menyebabkan sebahagian institusi pendidikan agama hidup segan, mati tak mahu?

27. Siapa yang mencadangkan pelan pembangunan Kg Baru Kuala Lumpur hingga membuka milikan kepada 40% bukan Melayu?

28. Siapa yang kekang akta2 maklumat, Auku dan pandangan2 kedua orang Melayu supaya orang Melayu senang diperbodohkan?

29. Siapa yang naikkan harga petrol,diesel dan barangan asas kepada ketika Melayu adalah golongan majoriti yang miskin di negara ini?

30. Siapakah pula yang memperbodohkan dirinya konon mengaku Melayu sedang nama Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (PEKEMBAR) dibuang dan diguna bahasa penjajah UNITED MALAYS NATIONAL ORGANISATION (UMNO)?

Senarai pengkhianatan Umno terhadap orang2 Melayu memang panjang. Ia tidak habis untuk ditulis dalam sehari. Apa yang penting, ia sudah terakam dalam sejarah. Khalayak yang memalu gendang perkauman ini patut malu pada diri sendiri, pada saat mereka di puncak kuasa tidak pernah pula terdengar retorik Islam dan Melayunya. Kini menyedari kuasa semakin jauh dari genggaman, tidak perlu lah lagi umat Melayu yang selama ini diperbodoh dan diperkuda semahunya, memberi bantuan talian hayat dan oksigen.

Kalaulah Umno hidup ribuan tahun yang lalu, mungkin epik Yunani Homer, Illiad and Oddysey atau pun Hikayat 1001 Malam tidak akan mendapat tempat di sisi penglipur lara, penulis buku, pemikir sastera-sejarah, pemikir sosiologi mahu pun pembuat filem. Demikian banyaknya yang dikisah dalam hikayat dari Parsi itu, mengikut lagenda, sesiapa yang membaca seluruh koleksi cerita ini akan menjadi gila.

Alahai, kalau membaca hikayat sepanjang ini menjadi gila, siapa pula yang mampu mengingati ratusan pengkhianatan Umno terhadap Melayu. Besar kemungkinan anda akan jadi 'mereng'. - TerataiUNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

KRISIS AIR SELANGOR

بسم الله الرحمن الرحيم
UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

SAY NO TO KABA BAR

بسم الله الرحمن الرحيم

Shocking news : . "Kaaba" Bar will be opened soon in New York

In the business area of MID TOWN MAN HATTAN in New York a new BAR is opened in the name of APPLE MECCA which is familiar to KAABA MAKKAH. This bar will be used for supply of Wine and Drinks. The Muslims of New York are pressurizing Government of USA not open this BAR.

PLEASE RAISE YOUR VOICE AGAINST THIS RACIST ACT

say "NO" to this Subject as "KABA BAR"

Please do Forward this to as many peoples as you can.
We need to wake up and to stand for the dignity of ISLAM

http://zillahdaud.blogspot.com/UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

DUNIA PINCANG APABILA MANUSIA BERKUASA TEWAS KEPADA NAFSU : SULATAN PERIAK

بسم الله الرحمن الرحيمSultan Perak Sultan Azlan Shah bertitah bahawa kepincangan besar dan kesengsaraan yang berlaku dalam dunia hari ini kebanyakannya berpunca daripada kelemahan manusia yang tewas kepada pengaruh nafsu apabila diamanahkan kuasa.

Menurut baginda terdapat banyak contoh dalam sejarah yang menunjukkan insan sedemikian akhirnya hanyut dibawa arus kuasa dan tenggelam lemas dalam keadaan hina.

Ujian paling mencabar dalam hidup insan adalah ketika seseorang insan itu dianugerahkan kedudukan, jawatan, pangkat dan kuasa tetapi ramai yang tewas dan gagal di peringkat ini, titah baginda pada majlis Konvokesyen Kolej Islam Darul Ridzuan (Kisdar) kali ke-4 di sini, Isnin. -mStar

KAH KAH KAH.. woit….. INI CAKAP UNTUK SAPA NI?.... kah kah kah.. woit… INI CAKAP DEPAN CERMIN KA?.... kah kah kah.. TALK EASY...TAPI KENA TENGOK MUKA SENDIRI DULU..kah kah kah ... KAH KAH KAH KAH KAH KAH - TT

Note: Daripada Abu Hurairah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda: Akan datang kepada manusia tahun-tahun yang penuh muslihat, di mana akan dibenarkan padanya orang yang berdusta, dan akan didustakan orang yang benar. Akan dipercaya orang yang berkhianat, dan akan dituduh berkhianat orang yang terpercaya. Serta akan bertutur padanya Ruwaibidhah. Maka ada yang menanyakan: Apa itu Ruwaibidhah? Dijawab baginda s.a.w. : Iaitu, orang yang bodoh dan hina ditugaskan menangani kepentingan umum. - Riwayat Ibn Majah.

UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

HARUS MENIPU SANA SINI

بسم الله الرحمن الرحيم

AKHIRNYA HARUSSANI MENGAKU MENIPU...

Saya sebenarnya tidak tergamak untuk menggunakan tajuk ini. Tetapi saya tercari-cari apakah tajuk yang lebih sesuai selain daripada tajuk ini.Tidak ada tajuk dan istilah yang lebih sesuai.Sebelum ini akhbar pengampu dan penipu milik Umno menyiarkan kenyataan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria bahawa beliau mengadakan perjumpaan dengan seorang pemimpin Pas untuk membincangkan kerajaan perpaduan Pas-Umno.Begitu bermati-matian sekali beliau mempertahankan kenyataan tentang wujudnya perbincangan dengan pemimpin Pas itu isu kerjasama dan kerajaan Perpaduan Pas-Umno.

Apabila terdapat banyak blog dan portal mempertikaikan kenyataan beliau, Harussani berkata " Saya ni mufti tak kan nak menipu..."

Hari ini segala dakwaan blog dan portal terbukti benar apabila Harussani yang cukup tertekan dan terdesak akhirnya mengaku bahawa perjumpaan dengan pemimpin Pas ( Dato Hassan Ali) tidak menyentuh langsung isu kerajaan perpaduan Pas- Umno. Tidak ada perbincangan politik, hanya isu perpaduan orang Melayu.

Kata Harussani, kedua-dua mereka tidak membincangkan kerjasama politik Umno dan PAS tetapi mengenai perpaduan orang Melayu di negara ini.
“Kami memang tidak membincangkan langsung pasal kerjasama Umno dan PAS tetapi perpaduan orang Melayu di negara ini kerana kami melihat orang Melayu semakin berpecah.
“Kami hanya membincangkan soal bagaimana untuk mencari jalan penyelesaian untuk menyatukan perpaduan di kalangan orang Melayu, itu sahaja.
“Langsung tidak menyentuh soal kerjasama politik Umno dan PAS,”.

Ternyata Harussani telah merendahkan martabat dan jawatan mufti yang disandangnya. Kenyataanya amat malang dan memalukan khasnya kepada rakyat Perak dan umat Islam di Malaysia ini amnya.

Perbuataan menipu dan bercakap bohong amat ditegah dalam Islam, lebih-lebih lagi seorang yang bergelar mufti. Maka amat wajar Harussani memohon maaf secara terbuka serta secara lebih terhormat meletak jawatan sebagai mufti daripada berterusan memburukkan imej Islam di mata umum. - angkasanuri

Note: Manusia akhir zaman. Demi kedudukan dan pangkat dalam politik sanggup mengadaikan maruah diri dan agama...

Abdullah bin Abbas r.a berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Sesungguhnya akan terdapat (akan ada) orang-orang dari umatku yang pandai (amat faham dan ahli) tentang urusan agama dan membaca Al-Quran, mereka berkata:“Kami datang kepada para Raja (pemimpin), biar kami memperolehi keduniaan mereka dan kami tidak akan mencampurkan mereka dengan agama kami.” Tidak terjadi hal yang demikian itu, seperti (umpamanya) tidak akan dapat dipungut dari pohon yang berduri melainkan duri. Demikian pula, tidak akan dapat diambil manfaat dari mendekatkan diri kepada mereka itu melainkan beberapa kesalahan belaka.- Riwayat Ibnu Majah.

UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

Monday, July 26, 2010

KAWAL PENGAMBILAN MINUMAN 3 IN 1

بسم الله الرحمن الرحيم

Penggunaan produk minuman '3-in-1' yang kini menjadi pilihan kebanyakan masyarakat perlu dikawal pengambilannya kerana
ia boleh memudaratkan kesihatan jika diambil secara berlebihan.

Pensyarah Jabatan Pemakanan dan Dietetik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Dr Roslee Rajikan berkata pengguna perlu bijak membuat pilihan dengan melihat label nutrien atau zat makanan pada produk berkenaan.

"Jika ambil produk ini sekali sekala tanpa berlebihan saya rasa tidak timbul masalah. Tetapi jika sehari lima hingga enam kali, mungkin boleh timbul masalah," katanya semasa ditemubual Zulkifli Bujang dalam program Kerusi Panas di Radio 24.

Dr Roslee berkata pengguna tidak boleh mengawal pengambilan gula dengan pengambilan minuman 3-in-1, berbanding jika menyediakan sendiri minuman.

Menurut kajian Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), rakyat negara ini mengambil secara purata 26 sudu teh gula setiap hari, iaitu tiga kali ganda lebih tinggi daripada saranan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Dr Roslee berkata untuk mendidik masyarakat mengurangkan pengambilan gula bukan satu perkara mudah meskipun pelbagai kempen diadakan untuk menyedarkan masyarakat.

"Tetapi ramai juga orang yang telah mempunyai kesedaran telah beralih kepada corak pengambilan yang lebih baik. Dulu tidak pernah dengar teh tarik kurang manis dan teh O kurang manis. Tetapi sekarang sudah jadi perkara biasa," katanya.

Dr Roslee berkata meskipun kerajaan menambah bekalan gula sebanyak 15 peratus daripada biasa sebagai persediaan menyambut perayaan, orang ramai perlu bijak mengawal penggunaannya.

Beliau juga menasihatkan individu yang mempunyai ibu bapa atau keluarga yang menghidap diabetis supaya mengawal pengambilan gula dan mengamalkan pemakanan sihat bagi mengurangkan risiko menghidap penyakit yang sama.

"Memang ada sedikit pengaruh genetik kepada perkembangan penyakit ini. Tetapi kita tidak boleh menyalahkan ibu bapa (yang menghidap diabetis) sedangkan kita mempunyai keupayaan untuk mengubah cara hidup terutama pengambilan makanan yang sihat serta bersenam," katanya.

- BernamaUNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

SIAPA PUNYA KETUA MENTERI LA YANG BEBAL SANGAT NI?

بسم الله الرحمن الرحيمAli Rustam yang ingin menubuhkan sebuah sekolah khas untuk pelajar perempuan yang mengandung akibat terlanjur disifatkan sebagai cadangan mengarut dan pelik.

Timbalan Menteri Pelajaran II, Mohd Puad Zarkashi berkata, cadangan tersebut sebenarnya amat tidak praktikal untuk dilaksanakan kerana ia seolah-olah menggalakkan lagi pelajar perempuan untuk mengandung pada usia muda.

Sementara itu, seorang lagi Timbalan Menteri Pelajaran I, Datuk Wee Ka Siong menyifatkan cadangan Mohd Ali sebagai tidak relevan kerana jumlah pelajar perempuan yang mengandung adalah tidak cukup besar sehingga mewujudkan sekolah khas bagi mereka.

Note: Daripada Abu Hurairah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda: Akan datang kepada manusia tahun-tahun yang penuh muslihat, di mana akan dibenarkan padanya orang yang berdusta, dan akan didustakan orang yang benar. Akan dipercaya orang yang berkhianat, dan akan dituduh berkhianat orang yang terpercaya. Serta akan bertutur padanya Ruwaibidhah. Maka ada yang menanyakan: Apa itu Ruwaibidhah? Dijawab baginda s.a.w. : Iaitu, orang yang bodoh dan hina ditugaskan menangani kepentingan umum. - Riwayat Ibn Majah.

UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...