Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Saturday, May 22, 2010

PENYELEWENGAN MAMAK MAHATHIR PLAK KENA BONGKAR

بسم الله الرحمن الرحيم

Dr Mahathir Perompak!Bukti Dakwaan Penyelewengan Berjumlah RM100 Bilion ....

Barry Wain yakin 100 peratus dengan ketepatan fakta dalam bukunya Malaysian Maverick: Mahathir in Turbulent Times yang merekodkan kepincangan pentadbiran mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad. Wain berkata, semua maklumat tersebut, termasuk dakwaan penyelewengan berjumlah RM100 bilion oleh Dr Mahathir itu disokong oleh bukti.

Beliau juga mengarang buku itu dengan memasukkan pandangan Dr Mahathir bagi menyeimbangkan dakwaan yang dikemukakan.

Antaranya adalah kerugian melalui Perwaja Steel, yang didakwa Dr Mahathir "hanya RM1 hingga RM2 bilion," bukannya antara RM15 hingga RM20 bilion seperti ditulis oleh Wain.

"Dr Mahathir mempunyai memori singkat. Menteri kewangannya sendiri mengemukakan satu laporan audit oleh Pricewaterhouse (Cooper) di Parlimen pada pertengahan 1990-an. Kerugian pada masa itu, saya rasa berjumlah RM9.5 bilion dan ianya makin bertambah selepas itu.

"Dia tidak akan senang hati apabila diingatkan tentang perkara ini, tapi itulah kehidupan... Selagi saya (menulis dengan) seimbang kepada dia, dan saya telah terbitkan pandangan dia," kata Wain dalam satu wawancara khas dengan Malaysiakini semalam.

Dr Mahathir juga sebelum ini menafikan dakwaan Wain bahawa bangunan ibu pejabat Umno di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) dibina dengan dana awam.

"Saya ada satu salinan akaun Umno yang diaudit, termasuk dana politik rahsia dan ia menunjukkan dengan jelas, mereka ada berpuluh juta di dalam akaun ketika (Daim Zainuddin) mengambil alih," katanya lagi.

Tambahnya, beliau juga menemuramah banyak sumber untuk buku tersebut bagaimanapun tidak memasukkan kesemuanya sekali.

"100 peratus (yakin), kesemua fakta adalah benar. Tidak ada satu pun kesalahan dalam buku tersebut.

"Sehingga hari ini, ia telah diulas boleh ahli ekonomi di Australia, Hong Kong dan (ahli ekonomi) di rantau ini termasuk Thailand.

"Ada satu ulasan di Malaysia, dalam talian, yang menulis satu fakta salah yang saya terpaksa ulas, untuk jelaskan bahawa orang yang menulis ulasan tersebut telah membuat kesalahan fakta berhubung kesan pilihan raya 1969, antara lainnya," katanya lagi.

Wain berada di negara ini sehingga minggu depan untuk mempromosikan bukunya itu yang bakal diulang cetak kali keenam dan diterjemahkan ke bahasa Melayu dan Cina.
(Malaysiakini)

Note: Amacam tun mahathir...? betul ke? kalau tak betul kasi saman laa... org melayu kata (bukan mamak kata).. kalau diam tanda setuju... hehehe

UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

RASULULLAH SAW DIHINA LAGI

بسم الله الرحمن الرحيم

Rasulullah SAW Dihina Lagi - Kuffar Barat Semakin Lancang Dan Biadab

Seattle cartoonist launches "Everybody Draw Mohammed Day"

After Comedy Central cut a portion of aSouth Park episode following a death threat from a radical Muslim group, Seattle cartoonist Molly Norris wanted to counter the fear. She has declared May 20th "Everybody Draw Mohammed Day."

Norris told KIRO Radio's Dave Ross that cartoonists are meant to challenge the lines of political correctness. "That's a cartoonist's job, to be non-PC."

Producers of South Park said Thursday that Comedy Central removed a speech about intimidation and fear from their show after a radical Muslim group warned that they could be killed for insulting the Prophet Muhammad.

The group said it wasn't threateningSouth Park producers Trey Parker and Matt Stone, but it included a gruesome picture of Theo Van Gogh, a Dutch filmmaker killed by a Muslim extremist in 2004, and said the producers could meet the same fate. The website posted the addresses of Comedy Central's New York office and the California production studio where South Park is made.

"As a cartoonist I just felt so much passion about what had happened I wanted to kind of counter Comedy Central's message they sent about feeling afraid," Norris said.

Norris has asked other artists to submit drawings of any religious figure to be posted as part of Citizens Against Citizens Against Humor (CACAH) on May 20th.

On her website Norris explains this is not meant to disrespect any religion, but rather meant to protect people's right to express themselves.- MyNorthwest.com

Molly Norris, seorang kartunis di Seattle telah membuat deklarasi bahawa 20hb Mei adalah hari ‘Everybody draw Mohamed Day’ (Hari untuk semua orang melukis Mohamed). Begitu biadab sekali tindakan si kafir ini. Kini, ‘Facebook’, laman web sosial yang berpengkalan di AS pula menyokong tindakan tersebut. Persoalannya sekarang, apakah tindakan kita umat Islam terhadap kebiadaban ini? Apakah kita masih lagi mengharapkan para pemimpin umat Islam yang dayus dan khianat untk berbuat sesuatu? Kaum kuffar akan terus menerus menghina, membunuh dan merampas hak kaum Muslimin kerana kita hidup berpecah-pecah, tanpa kesatuan politik dan intelektual. Realitinya, kaum kuffar masih terus berani melakukan semua ini kerana ia masih dibenarkan oleh para pemimpin umat Islam yang khianat.

Alasan yang digunakan oleh Barat adalah tidak lain tidak bukan, kebebasan. Sesungguhnya kebebasan yang mereka laung-laungkan itu hanyalah merupakan alasan untuk terus menghentam Islam. Apakah ratusan Muslim yang dipenjara di Guantanamo Bay tanpa pertuduhan menikmati kebebasan seperti mana yang dilaung-laungkan Barat? Apakah individu di Barat yang mengkritik peristiwa ‘Holocaust’ bebas berbuat demikian? Hakikatnya terlalu banyak perkara yang boleh diketengahkan yang menunjukkan sikap hipokrit Barat dalam mengenengahkan idea kebebasan.

Barat mengetahui bahawa umat Islam tidak akan dapat berbuat apa-apapun kerana kita tidak hidup di bawah Khilafah yang akan melindungi kita. Mereka tahu bahawa kaum Muslimin lemah dan tidak bermaya tanpa kesatuan politik di bawah Daulah Islam. Namun, ramai antara kita kaum Muslimin masih buta dan terus leka dengan suasana hari ini tanpa ada sedikitpun kesedaran bahawa keadaan hidup kita hari ini , tanpa Islam sebagai Deen yang syumul, bukanlah keadaan yang diredhai Allah.

Junjungan besar kita, Muhammad SAW adalah makhluk Allah yang paling mulia. Baginda adalah Rasul kita. Baginda adalah penyelamat kita. Apakah kita akan terus redha dengan perilaku kaum kuffar yang terus menerus menghina Islam dan Rasul kesayangan kita ini? Barat sedar bahawa provokasi seperti ini akan membakar semangat kaum Muslimin dan ini memberikan mereka justifikasi yang lebih kuat untuk ‘War on Terror’ yang mereka pelopori. Dan mereka begitu ghairah berbuat demikian kerana mereka tahu, tiada siapa yang akan membela kita. Namun sejarah mengingatkan kita ketika George Bernard Shaw, seorang penulis Inggeris ingin membuat suatu penulisan negatif mengenai Rasulullah, kewujudan Khilafah Uthmaniyyah yang pada ketika itu sudahpun lemah, adalah cukup untuk menghalang penulis ini dari meneruskan hasratnya. Di dalam biografinya, tertulis:

‘I had long desired to dramatise the life of Mahomet. But the possibility of a protest from the Turkish Ambassador - or the fear of it - causing the Lord Chamberlain to refuse to license such a play, deterred me.' [Hesketh Pearson's biography of George Bernard Shaw]

(Saya telah lama ingin menulis drama mengenai kehidupan Muhammad tetapi kemungkinan adanya protes dari duta Turki – atau kebimbangan mengenainya – sehingga Lord Chamberlain menolak dari memberi lesen bagi drama ini, telah menghalang saya (dari menulisnya))

Hari ini, kita, umat Islam, merupakan sasaran mudah bagi pihak kuffar. Ini adalah kerana kita tidak lagi berlindung di bawah Khilafah. Kita tidak lagi berada di bawah Imamah yang akan melindungi kita secara fizikal, politik dan intelektual. Bangunlah umat yang terpilih!!! Sampai bila lagi kita harus membiarkan diri kita di hina, dicemuh, dibunuh dan diperangi tanpa sebarang pembelaan?? - jebbat.blogspot.com


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

AWAS...!!! ADA SESIAPA TANAM POKOK NI KAT RUMAH TAK?

بسم الله الرحمن الرحيم

This plant that we have in our homes and offices is extremely dangerous!

Got this message from a friend in Vietnam .We need to take note as i myself have a couple of pots of this particular plant!

Dear all; Please read below. The message is true. I almost lost my daughter who put a piece of the leaf of this plant in her mouth and her tongue swelled to the point of suffocation. This is one plant but there are others with the same characteristics of coloring. Those are also poisonous and we should get rid of them. Please watch out for our children. As we all leave our children home in the hands of the helpers, we should give them a safe environment where they can play.

This plant is common in Rwanda, in many offices and in homes. It is a deadly poison, mainly for the children. It can kill a kid in less than a minute and an adult in 15 minutes. It should be uprooted from gardens and taken out of offices. If touched, one should never touch ones eyes; it can cause partial or permanent blindness.

Pokok ni memang bahaya dan beracun... teringat masa kecik dulu.. anak jiran termakan ''ubi; dia...... lidah dan mulut dia mengelembung (bengkak sangat) ... sesapa ada tanam.. elok ler buang nya.UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

HAKIM KATA INI PERKARA REMEH ?

بسم الله الرحمن الرحيم

Skandal Enjin Jet : Saman ATM DibatalkanMahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini menolak saman yang difailkan oleh lima bekas pegawai kanan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang dipecat gara-gara kehilangan dua enjin jet F-5E pada 2007.

Pesuruhjaya Kehakiman, Datin Zabariah Mohd Yusof memberi keputusan dalam kamar selepas membenarkan permohonan kerajaan, Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Azizan Ariffin dan Majlis Angkatan Tentera Malaysia yang dinamakan defenden membatalkan saman itu.

Mahkamah turut memerintahkan kelima-lima bekas pegawai kanan itu membayar RM7,000 sebagai kos undang-undang kepada para defendan.

Pemecatan perkhidmatan kelima-lima mereka dibuat mengikut peruntukan statuori Perkara 77, Akta Angkatan Tentera dan mereka tertakluk di bawah undang-undang awam.

Mahkamah juga memutuskan adalah membazir masa dan perkara yang remeh untuk meneruskan saman kerana mengikut undang-undang ia pelanggaran kepada proses mahkamah. - neutraldailyUNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

Friday, May 21, 2010

IBRAHIM ALI .. MENGAMPU JANGAN LA NAMPAK BODOH SANGAT

بسم الله الرحمن الرحيمPerkasa di dalam portalnya melaporkan:

Selaku Presiden Perkasa saya mencabar Pemuda PAS desak kerajaan Selangor, Pulau Pinang dan Kedah untuk haramkan penjualan Nombur Ekor (Empat Digit) megnum, TOTO, DAMACHAI dan Loteri saperti yang dibuat oleh kerajaan Kelantan.
Bukankah Selangor, Pulau Pinang dan Kedah dibawah kerajaan Pakatan Rakyat? Gajah didepan mata yang di langgar sedang mata melihat kuman di seberang.
Saya Cabar jika mereka ada Telor dan Anak Jantan,Desak Kerajaan Pakatan Rakyat menghapuskan semua bentuk judi di negeri dibawah Pakatan Rakyat. - Perkasa


Note: Macam ni jer ke tahap pemikiran org umno ni? Kesian plak aku tengok ko ni brahim. Bermati-matian nak pertahankan umno dan najib. Terliur sangat ke nak jadi senator mcm ezam tu? Aku x tau la ko ni x terfikir atau ko mmg sedia dibodohkan oleh org2 biasa yg dah susah nak ko perbodohkan.

Malaysia ni siapa yg perintah? Kerajaan kat malaysia ni siapa? Mcm ni jer la pak brahim. Aku bagi cadangan paling mudah pada ko. Ko suruh kerajaan umno/bn ko tu batalkan semua lesen judi tu kan senang...? Lesen dikeluarkan oleh kerajaan pusat maka kerajaan pusatlah kena batalkan. Buat apa nak susah susah batal lesen premis...? Tak ada judi tak adalah premis, kan senang lagu tu....? Susah sangat ke brahim? kenapa mesti kluarkan kenyataan yg berbelit2?

singkatnya cara org umno ni berfikir...


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

OBAMA YANG BERIA SANGAT NAK JUMPA SAYA - Najib

بسم الله الرحمن الرحيم


Ni cerita sebelum PRK Sibu.. saja aku posting sbb nak nak bgtau korang semua bahawa najib ni NO 1.. yer.. penipu NO 1.. hehehee

Malaysiakini melaporkan…

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak memberitahu hari ini bahawa Presiden Amerika Syarikat Barack Obama yang mahu bertemu dengan beliau, dan bukan sebaliknya seperti yang didakwa oleh pembangkang.

“Saya tidak tunduk kepada beliau sepertimana didakwa oleh parti pembangkang.

“Hakikatnya, Presiden Obama mahu berjumpa saya. Dalam pertemuan kami, beliau meminta saya menjelaskan mengenai Model Ekonomi Baru negara,” katanya.

Ha..ha..selepas penat ditekan oleh Pakatan, Najib terdesak nak menunjukan bahawa dirinya lebih hebat dari Obama. Beliau sekarang nak kata Obama rayu nak jumpa dia untuk berguru pasal model ekonomi baru…Memang lawak sebab Najib jelas terdesak beri jawapan ini selepas Pakatan bangkitkan RM 77 juta yang dielanjakan Najib untuk bayar APCO bagi mengaturkan perjuampaan empat mata ini.

Paling lawak bila Pakatan bongkar laporan media pasal tindakan Petronas yang menyekat eksport gas ke Iran sebelum ini…Najib terus mengatakan bahawa beliau tidak jumpa Obama dan tindakan petronas takda kena mengena. Tapi PM Israel sendiri umum cadangan kepada pelobi mereka untuk usaha sekat bekalan gas…

Apakah model ekonomi baru sekarang dilaksanakan Obama…jawapannya adalah tidak…Obama tak ikut pun Malaysia…tapi adakah Malaysia sekat bekalan ke Iran….jawapannya, Ya!..dan jelas Najib ikut apa yang Obama buat…


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

BAPOK TNB

بسم الله الرحمن الرحيمNote: Inilah Malaysiaku


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

TIMBALAN KETUA UMNO DITANGKAP KHALWAT

بسم الله الرحمن الرحيم

Lagi cerita khalwat pemimpin Umno: Timb. Ketua Umno cawangan dilepaskan tanpa bicara?
Khalwat : Timbalan Ketua Umno Dilepaskan Tanpa Bicara?

MARANG – Masyarakat sebuah kampung dalam daerah ini, merasa tidak puas hati kerana Pengerusi Jawatankuasa Keselamatan dan Kampung (JKKK) tersebut yang ditangkap berkhalwat, telah dilepaskan tanpa bicara.

Beliau yang juga Timbalan Ketua Umno Cawangan kampung berkenaan telah ditangkap ketika berdua-duan bersama Ketua Puteri Umno Cawangan berhampiran di sebuah Resort tempatan pada jam 3 petang, Sabtu, 24 April lalu.

Yang lebih dikesalkan adalah, lelaki yang bertugas di sebuah Institusi Pengajian Tinggi Awam itu, juga adalah seorang Ahli Jawatankuasa Masjid Mukim terbabit.

Manakala, pasangannya, bertugas sebagai Pegawai Kemajuan Masyarakat (Kemas) turut menjawat jawatan Ketua Puteri Umno bagi DUN berkenaan.
Tangkapan dilakukan oleh Pegawai Pencegah Maksiat daerah telah menetapkan perbicaraan keatas kedua-dua mereka pada bulan julai depan.

Malangnya, dengan campur tangan politik, kes mereka telah diselesaikan ‘dalam kamar’ tanpa di bicarakan di Mahkamah Syariah pada Isnin lepas 10 Mei, 2010.

Mereka hanya dikenakan denda sebanyak RM2200 setiap seorang dengan semua jawatan dikekalkan.

”Orang Umno tak malu, dan mengaggap maksiat hanya perkara biasa sahaja,”komen seorang penduduk yang tidak mahu dikenali. - ruangbicarapriamalaya

UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

Thursday, May 20, 2010

WANITA INI PUNCA CHONG WEI KELEMASAN DI TANGAN LIN DAN ?

بسم الله الرحمن الرحيم


ummmphhh...uhhh..tolonggg guaaa maaaa....

AKU tidak percaya samasekali berita ini. Mustahil jaguh perseorangan badminton negara kita Lee Chong Wei boleh tumpas kepada jaguh dari China iaitu Lin Dan hanya kerana seorang wanita ini. Aku mendengar cerita dari kawan-kawanku bahawa Chong Wei tumpas kepada Lin Dan kerana kekurangan `pernafasan' akibat lemas `dipeluk dan didakap' dek wanita ini. Sekali lagi aku mengatakan aku tidak percaya.

Walaupun aku tidak mengenali wanita seperti yang ditunjukkan, namun aku yakin wanita itu tentunya `muhrim' kepada Chong Wei. Jika bukan Muhrim, aku rasa wanita tersebut mungkin jahil tentang hukum Islam jika wanita itu Islam. Pada anggapan aku, kalaulah wanita itu adalah DS Wan Azizah, gerenti gambar tersebut akan disiarkan besar-besaran oleh media pencacai setiap kali adanya pilihanraya. Nasib baik wanita tersebut bukan orang terkenal.

Apapun, syabas buat Chong Wei kerana telah berjuang habis-habisan walaupun tewas. Syabas juga buat wanita yang sudi mendakapnya kerana negara ini adalah 1 Malaysia. Aku tidak mahu minta komen dari tok-tok Mufti tentang hukum perbuatan seperti gambar di atas kerana aku rasa aku dah tahu jawapan mereka. Yang penting jaga hati, perbuatan belakang kira!! - wfauzdin.blogspot


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

IKAN BERGIGI MANUSIA.. SUBHANALLAH...

بسم الله الرحمن الرحيم

Subhanallah.. Maha Suci Allah, Tuhan semesta alam. Aku mula-mula tengok gambar ni rasa nak menangis. Betapa kerdil dan lemahnya diri aku.. Betapa besarnya kekuasaan Allah S.W.T. Sesungguhnya Allah S.W.T Maha Kaya dan kita wajib memuji kebesaran dan kekuasaan Allah S.W.T. - armanizan


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

JUDI: TU KORANG PUNYA PASAL.. AKU MALAS NAK LAYAN...

بسم الله الرحمن الرحيم

Judi, PERKASA: Najib membisuPerdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak hari ini enggan mengulas berhubung keputusan kerajaan memberikan lesen judi sukan supaya pertaruhan dapat dibuat menjelang kejohanan bolasepak Piala Dunia yang bermula Jun ini.

"We are not going to talk about that (Kita tidak akan membincangkannya)," kata Najib kepada wartawan selepas upcara pecah tanah bangunan baru Utusan Malaysia hari ini.

Perdana Menteri juga sekali lagi mengelak menjawap soalan berhubung dakwaan MCA bahawa Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) punca Barisan Nasional tumbang di kerusi pilihan raya kecil parlimen Sibu, Ahad lalu.

"It's a whole (bunch) of reasons, cannot just ... ok, never mind lah (Banyak sebabnya, tak boleh hanya ...tak apalah)," katanya dengan ringkas.

Isnin lalu, MCA mempersalahkan PERKASA atas kekalahan SUPP di Sibu dengan berkata 'hubungan kabur' BN, khususnya Umno dengan kumpulan pelampau itu punca masyarakat Cina kurang selesa.

PERKASA juga pernah berkata Umno harus meninggalkan masyarakat Cina yang 'tidak berterima kasih' dan menghentikan peruntukkan kepada golongan minoriti berkenaan yang mengundi pembangkang. - malaysiakini


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

TRANSFORMASI NAJIB YANG BASI?

بسم الله الرحمن الرحيم

PM: Transformasi besar akan berlakuPUTRAJAYA 14 Mei - Datuk Seri Najib Tun Razak percaya transformasi besar akan berlaku di negara ini jika momentum ekonomi dan program transformasi kerajaan dapat dipupuk dan diperkukuhkan. Perdana Menteri menegaskan, sebab itu tempoh 10 tahun akan datang ini memerlukan semua pihak terutama para penjawat awam menunjukkan kecergasan dan kehebatan luar biasa dalam menggalas cabaran mencapai matlamat negara maju 2020.

Beliau menarik perhatian bahawa Malaysia ketika ini belum mencapai peringkat kemantapan tetapi dalam perjalanan untuk merapati fasa akhir negara maju. ''Kita sudah dekat dengan garis penamat, kita kena pecut dan bukannya sudah habis angin... tercungap-cungap.

''Saya tidak mahu sesiapapun memperlekehkan Malaysia dan sedikit sebanyak apabila saya jumpa Presiden (Barack) Obama (baru-baru ini), saya tidak fikir dia bagi pertemuan dua hala dengan saya kalau dia tidak lihat Malaysia ini negara yang stabil dan berjaya. ''Dalam hal ini, kita perlu menjadi kerajaan yang berkesan supaya dapat mengisi jangkaan dan harapan rakyat yang semestinya semakin kritikal.

Oleh itu tanda aras kita mesti global, kelas dunia dan bukan sekadar slogan," kata Najib. Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Perhimpunan Awam 2010 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini hari ini. Hadir sama Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS), Omar Osman dan beberapa menteri Kabinet. Dalam aspek ini, Perdana Menteri turut menjelaskan maksud kerajaan berkesan yang ingin dilihat oleh beliau berlaku iaitu berkesan pada peringkat makro (keseluruhan) dan berkesan dari segi memenuhi jangkaan dan harapan rakyat. ''Ini kerana dari sudut makro penting kerana kalau (kerajaan) tidak diuruskan dengan baik dan tepat, maka sesebuah negara boleh terjerumus dalam lembah yang tidak menentu dengan pelbagai masalah dalaman seperti rusuhan. ''Perkara ini (rusuhan) tidak terbatas di negara membangun tetapi juga berlaku di negara-negara Kesatuan Eropah (EU) yang tidak sepatutnya terjadi seperti di Greece yang dibebani masalah hutang," katanya. Kata beliau: ''Apabila kerajaan tidak diuruskan dengan baik, maka yang sengsara adalah rakyat dan pekerja. ''Sebab itu soal dalam menghasilkan kerajaan yang berkesan ini menjadi tanggungjawab bersama dan Alhamdulillah, berkat kerjasama bekerja sebagai satu pasukan, pertumbuhan ekonomi dalam suku pertama tahun ini melonjak kepada 10.1 peratus." Menurut Perdana Menteri, pencapaian Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) itu bukan kerana dasar fiskal, kewangan dan usaha kerajaan semata-mata tetapi juga disebabkan bantuan serta komitmen para penjawat awam. - Utusan Malaysia 15/05/10

Transformasi Najib Yang Basi?

Note: Nampaknya Najib beria-ia benar dengan agenda transformasinya yang dicanang ke sana-ke mari. Sedangkan jika kita meneliti dengan secara ikhlas, kita akan dapat melihat bagaimana laungan transformasi beliau hanyalah sekadar retorik semata-mata. Hakikatnya saat ini beliau hanyalah sekadar meneruskan sistem sekular Kapitalisme seperti para pemimpin yang sebelumnya. Beliau hakikatnya tetap terus memandulkan Islam ke sudut ruang lingkup ajaran spiritual semata-mata sepertimana yang dilakukan sebelum darinya. Bukti yang jelas dan terbaru serta masih panas lagi ialah apabila kerajaan pimpinan beliau dengan rasa tanpa berdosa sedikitpun telah meluluskan lesen pertaruhan atau judi Piala Dunia 2010 dengan alasan yang cukup lemah!

Wahai Najib! Islam adalah suatu mabda yang mencakupi ruang lingkup spiritual dan juga politik. Yang mengatur seluruh kehidupan manusia samada secara individu, masyarakat mahupun negara Yakinlah dengan jaminan dari Allah SWT bahawa sekiranya Islam itu diterapkan di tengah-tengah kehidupan manusia maka ia akan pasti membawa rahmat ke sekian alam. Firman Allah SWT: “Dan tiadalah Kami mengutus kamu, melainkan untuk (menjadi) rahmat bagi semesta alam”. [TMQ al-Anbiya (21) : 107]. Berdasarkan ayat di atas jelas bahawa ideologi selain dari Islam tidak akan mampu membawa kemakmuran kepada alam ini.

Hakikatnya, mana-mana ideologi, samada Kapitalisme mahupun Komunisme tidak akan dapat memberi kemakmuran sepenuhnya kepada. ‘Kemakmuran’ hanya terpalit bagi segelintir golongan sahaja - mereka yang memegang kekuasaan dan kroni-kroni mereka semata-mata. Kini, Komunis telah berkubur sementara Kapitalisme pula sedang nazak di hujung hayatnya. Oleh itu, jika benar Najib bersungguh-sungguh ingin membawa transformasi maka beliau sewajarnya menukar dasar Kapitalisme yang ada selama ini kepada Islam. Itulah jawaban yang sebenarnya. Itulah transformasi yang sebenarnya. Hanya Islam sahajalah yang telah terbukti mampu membawa kesejahteraan yang hakiki kepada manusia sebagaimana kejayaan Rasulullah SAW membawa perubahan dan transformasi kepada masyarakat Arab jahiliyyah. Firman Allah SWT: “Dialah yang mengutus kepada kaum yang buta huruf seorang Rasul di antara mereka, yang membacakan ayat-ayat-Nya kepada mereka, mensucikan mereka dan mengajarkan kepada mereka Kitab dan hikmah. Dan sesungguhnya mereka sebelumnya benar-benar dalam kesesatan yang nyata”.
[TMQ al-Jumu'ah (62) : 2]. - jebbat.blogspot.comUNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

UGUT BUNUH TAK APA.. BERI NASIHAT KENA PENJARA 5 HARI

بسم الله الرحمن الرحيم

'Ancaman' Facebook: 5 hari merengkok di penjara

"DE, Wa nak tanya lu, pasti ke lu boleh hidup esok....jgn aibkan orang, monyet pun jangan."

Dan gara-gara ayat itu Badrul Hisham Abdul Jalal terpaksa merengkok lima hari di penjara.

Lelaki berusia 40 tahun yang mengakui beliau adalah ahli PAS berkata 'kata-kata' itu diletakkan di Facebook halaman perbicaraan kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Pengadu kes berkenaan, Saiful Bukhari Azlan bagaimanapun mendakwa kata-kata itu sebagai ugutan untuk membunuhnya.

Menceritakan bagaimana isu berkenaan timbul, Badrul memberitahu wartawan bahawa beliau tergerak untuk memuatkan kata-kata itu ketika bekerja pada Rabu lalu.

"Sebagai orang Islam, saya cuma mengingatkan Saiful supaya tidak mengaibkan orang. Lagipun, kita tidak tahu sama ada kita akan hidup atau mati pada hari esok.

"Ia bukan satu ancaman,” katanya pada sidang media di ibu pejabat PKR di Kuala Lumpur hari ini.

Badrul, yang jelas ketakutan selepas lima hari ditahan berkata beliau hanya menyedari bahawa Saiful membuat laporan polis selepas membacanya di internet pada keesokan harinya.

"Saya berpendapat yang saya tidak melakukan apa-apa kesalahan dan pergi ke balai polis Klang pada Jumaat.

"Sarjan yang bertugas berkata dia perlu menyemak sebuah fail berhubung kes itu. Dia kemudiannya memberitahu bahawa saya ditahan,” kata Badrul.

Dia bagaimanapun mengakui bahawa polis melayannya dengan baik sepanjang penahanan itu tetapi tidak faham mengapa masa yang begitu panjang diperlukan bagi merakamkan kenyataannya itu.

Badrul dibebaskan petang semalam.

Menurutnya, keluarganya juga tidak diberitahu berhubung penahanannya sepanjang lima hari itu.
-malaysiakini-

Note: Ni la malaysia.. kalau yang kena ugut bunuh tu nik aziz, tunggu berpuluh laporan polis dibuat baru la nak buat2 tangkap. Tu pun saja jer nak tutup cerita. Tak de pun dengar org yg kata nak bunuh nik aziz tu kena penjara. Tp beri nasihat kepada binatang yg x bermaruah mcm si shyfools ni terus jer kena penjara 5 hari. Mulianya si shyfools ni di mata kera...jaan malaysia.UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

PERHIMPUNAN BESAR BESARAN BANTAH LESEN JUDI 3 JULAI

بسم الله الرحمن الرحيم

ZUL NORDIN PEJUANG ISLAM SEJATINote: Mana perginya zol nordin yang berjuang demi islam? Zol.. puak2 hangpa ni dah buat onar, hang xnak bantah ke? kenapa senyap membatu?


PERHIMPUNAN BESAR BESARAN BANTAH LESEN JUDI 3 JULAI

Dewan Pemuda PAS Pusat akan mengadakan himpunan besar-besaran 3 Julai depan bagi membantan tindakan kerajaan meluluskan lesen judi bolasepak Piala Dunia bermula Jun ini.

Satu memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong juga akan diserahkan pada himpunan tersebut.

Ketua Pemuda PAS Pusat, Nasruddin Hassan berkata, himpunan tersebut akan bermula di masjid negara sebelum bergerak ke Istana negara.

"Pada himpunan tersebut, kita akan menyerahkan memorandum kepada Tuanku, agar mendesak kerajaan menarik balik kelulusan lesen judi yang telah diberikan," katanya kepada Harakahdailyselepas mesyuarat dewan harian Pemuda PAS Pusat petang ini. – harakah daily.


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

Wednesday, May 19, 2010

KENA GERTAK TAKUT SUDAH

بسم الله الرحمن الرحيم

GERTAK, baru kena gertak buah hilang sudah...

Gerakan Kebangkitan Rakyat (Gertak) tetap dengan pendirian untuk meneruskan perhimpunan “Melayu Bangkit” walaupun terpaksa membuat beberapa perubahan termasuk menukar nama program itu yang diadakan memperingati tanggal 13 Mei.

Pengerusinya, Razali Idris berkata, perhimpunan tersebut akan tetap diteruskan dan beberapa perubahan akan dibuat bagi mengelak fitnah daripada pihak-pihak tertentu.
“Kita masih tetap akan meneruskan perhimpunan ini walaupun terpaksa melakukan beberapa perubahan lain termasuk nama program, lokasi dan juga tarikh.

“Nama program iaitu Melayu Bangkit akan ditukar kerana ia telah menimbulkan fitnah dan ketakutan kepada pemimpin politik dan juga rakyat,” katanya ketika dihubungi The Malaysian Insider.

Razali berkata intipati perhimpunan tersebut tetap sama walaupun nama program akan diubah.

“Kita tidak kisah untuk mengubah nama perhimpunan ini kerana apa yang penting adalah intipati program ini.

“Melalui perhimpunan ini matlamat kita cuma satu iaitu supaya orang Melayu bersatu hati dalam mempertahankan bangsa dan agama tanpa mengira fahaman politk masing-masing,” katanya. - minsider

KAH KAH KAH…

KAH KAH KAH..

woit… TAKUT PADA CUKONG…. kah kah kah..

woit… BAGI LAAA AMARAN 48 JAM…. kah kah kah..

kah kah kah… DULU PAKAI NAMA KUEH BANGKIT…kah kah kah..

woit… KALAU GANTI APA NAMA YANG AKAN DI GUNAKAN… kah kah kah..

ini cadangan:

DODOL - DESAKAN OLEH BUMIPUTERA LANGSUNG

KARIPAP – KAMI RAKYAT INGIN PERPADUAN ANTARA PENDATANG

BAHULU – BARISAN ASAL ORANG HULU

BUNTAL – BADAN UNTUK TANAH AIR

BIJAN - BARISAN INSAN JUJUR NYARING

GERTAK KENA GANTI JADI GERAM

GERAM - GERAKAN RAKYAT ANTI MAHATHIR kah kah kah - TTUNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

YA ALLAH.. MACAM NI JE KE TAHAP UNIVERSITI MALAYSIA?

بسم الله الرحمن الرحيم

PENSYARAH ,PELAJAR SERTAI PERTANDINGAN SULAMAN MANIK – melayauJOHOR BAHRU 18 Mei - Para pensyarah dan pelajar Politeknik Johor Bahru bergabung tenaga menyertai pertandingan Piala Sulaman Manik Kristal FTIMDC 2010 di Yayasan Tun Abdul Razak, Jalan Bukit Bintang, Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Pegawai Perhubungan Awamnya, S. Shantini Devi berkata, tiga pensyarah dan dua pelajar Sijil Kemahiran Khas Reka Bentuk Fesyen dari Jabatan Reka Bentuk & Komunikasi Visual menyertai pertandingan tersebut.

Beliau memberitahu, setiap peserta menghantar sepasang baju kebaya nyonya yang disulam dengan manik Kristal untuk dipertandingkan.

Menurutnya, penyertaan itu terbukti mampu mengetengahkan bakat pereka muda dalam kemahiran menyulam sulaman manik kristal di politeknik.

"Sekarang orang ramai amat meminati fesyen sulaman manik kristal. Melalui pertandingan ini, para pelajar dapat membuka minda untuk mencipta rekaan terkini," katanya dalam satu kenyataan akhbar di sini hari ini.

Katanya, pertandingan dan pertunjukan fesyen tersebut mampu merangsang kreativiti, inovasi dan menjamin keunggulan pertumbuhan dan keutuhan perkembangan industri fesyen tanah air.

KAH KAH KAH…

nota:
lihat baca dan hayati berita ini.

sedarilah betapa sedihnya taraf keilmuan
di lembaga lembaga pengajian tinggi kita.
lihat lah tahap keilmuan para pelajar ini.
lihat apa yang dipertandingkan?

ada univerisiti mengadakan pertandingan debat
ada kolej mengadakan pertandingan menulis karangan
ada universiti mengadakan pertandingan mengatur bunga telor
ada universiti mengadakan pertandingan konda kondi

30 tahun dahulu universiti bukan seperti ini
kita berbangga dengan keilmuan pusat pengajian kita
kita setaraf berdiri sebaris dengan warga dunia

menyulam - mengatur bunga – membodek - menyundal
bukan tugas pensyarah atau mahasiswa
universiti adalah gedung ilmu
universiti adalah ruang mencanai idea dan pendapat
universiti adalah lembaga di mana percubaa ilmiah dilakukan

bila agaknya melayu hendak sedar
kita sedang menuju untuk menjadi daulah gagal
sama seperti burma zimbabwe isreal dan pakistan

jika dalam masa 10 tahun ini kita tidak memghumbankan
gerombolan yang hari ini maka masa depan kita amat gelap
akan sampai masanya :
kita semua akan mengambil bahagian dalam pertandingan memecah teloo kah kah kah - TTUNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

POLIS MALAYSIA UMPAMA RED INDIAN DAPAT SENAPANG

بسم الله الرحمن الرحيم

Lagi Mangsa "Tembakan" Polis
Seorang lagi lelaki yang ditembak polis pada April tahun lalu, Shahril Azlan Ahmad Kamil hari ini tampil membuat laporan di ibu pejabat polis daerah (IPD) Seksyen 11 di Shah Alam hari ini.

Operator peralatan kontena di Pelabuhan Klang itu mendakwa, beliau ditembak di bahagian lengan ketika cuba mengelak – dengan mengundurkan kereta – daripada satu sekatan jalan raya oleh pihak polis di Seksyen 7.

Tembakan itu didakwa menembusi lengan, rusuk dan seterusnya terlekat di tulang belakangnya.

“Saya duduk hospital kira-kira sebulan,” katanya yang mendakwa tembakan tersebut menyebabkannya mengalami kesan sampingan berterusan seperti tidak boleh melakukan kerja berat dan lenguh-lenguh pada kaki kiri.

Beliau turut membawa salinan X-ray yang menunjukkan kedudukan peluru yang melekat di tulang belakangnya.

Beliau membuat aduan tersebut mulai jam 12 tengahari dengan ditemani oleh dua orang peguam - Puspawati Rosman dan Fadiah Nadwa Fikri. Kedua-dua mereka daripada kumpulan peguam Lawyer for Liberty.

Dalam aduannya, Shahril Azlan menceritan kembali detik-detik cemas ketika beliau ditembak. Ketika itu beliau bersama seorang lagi rakan dalam kereta Proton Wira miliknya.

Katanya, mereka cuba mengelak daripada sekatan jalan raya itu kerana kenderaan yang dipandunya sudah tamat cukai jalan.

Menurut Shahril Azlan lagi, beliau mengundurkan kereta kerana panik apabila dihampiri dua lelaki berpakaian biasa – dipercayai polis - yang memegang kayu.

Setelah itu, beliau terdengar dua atau tiga das tembakan dilepaskan terhadapnya, menyebakan satu hinggap di tubuhnya..

Dalam laporannya, Shahril Azlan juga mendakwa polis menuduhnya membawa dadah dan tidak melayan permintaannya supaya memanggil ambulans sehinggalah datang seorang pegawai polis beruniform.

“Saya membuat laporan polis ini kerana saya telah ditembak tanpa sebab dan saya mahu tindakan diambil terhadap pihak yang berntanggungjawab dan saya juga meminta supaya satu pasukan polis selain polis Shah Slam menyiasat kes ini,” laporan polisnya dipetik.

Pada 16 April tahun lalu, bapanya juga telah tampil membuat laporan polis yang sama di Klangberhubung keadaan anaknya itu.

Sementara itu, dalam sidang medianya selepas tamat membuat laporan kira-kira jam 1.30 tengah hari tadi, peguamnya Fadiah Nadwa berharap pihak polis menyiasat kes tersebut memandangkan tembakan terhadap anak guamnya tidak dibuat mengikut prosedur operasi standard (SOP)yang sepatutnya.

“(Kes) ini melibatkan kepentingan awam. Saya minta pihak polis dan Kementerian Dalam Negeri (KDN) menyiasatnya dengan serius dan bertanggungjawab,” katanya.

Ditanya kenapa selepas setahun ditembak, barulah Shahril Azlan tampil membuat laporan polis, Puspawati pula menjawab:

“Sebagai orang biasa, masih banyak yang tidak tahu hak mereka. Tetapi dengan perkembangan kes lain, seperti Aminulraysid Amzah, barulah mereka tahu. Oleh sebab itu anak guam saya ambil masa setahun untuk buat laporan polis ini.”UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

TOL UNTUK SELAMATKAN PWTC

بسم الله الرحمن الرحيم

Kita Bayar Tol Untuk Selamatkan PWTC Dari Di Lelong Bank BumiputraTulang Besi bercadang mendedahkan bagaimana Dr. Mahathir serta UMNO hampir membankrapkan Malaysia. Dalam keadaan Malaysia sebuah negara yang kaya dengan hasil bumi serta tinggi bilangan tenaga mahir, rakyat Malaysia majoriti masih hidup dalam kesempitan dan kesakitan. Kos hidup semakin tinggi dan tahap pendapatan rakyat Malaysia masih di takuk lama.

Gaji Siswazah baru keluar universiti secara purata RM1200 atau mengikut kajian yang lain, tidak mencecah RM2000. Padahal, kos hidup naik setiap tahun. Sepatutnya, gaji siswazah baru tamat pengajian berada di julat RM3500-4000.

Ini bererti bagi setiap siswazah, yang juga terpaksa membayar hutang SPN, mereka akan hidup di bawah kos hidup sepanjang hayat pekerjaan mereka. Kemungkinan besar mereka akan pencen dalam keadaan menanggung hutang ataupun wang EPF mereka terpaksa digunakan membayar hutang-hutang mereka. Hasilnya mereka terpaksa bekerja lagi apabila mereka bersara.

Dengan kata lain, nasib pekerja-pekerja di Malaysia adalah mereka terpaksa bekerja sampailah ke lubang kubur.

Artikel di bawah ini adalah cebisan kisah kenapa perkara ini berlaku.

BERMULA

Di dalam kebijaksanaan Dr Mahathir dan Daim Zainuddin menjaga dan mentadbir kewangan UMNO, tiba-tiba UMNO telah berhutang dengan banyak sekali. Sehingga PWTC hampir dilelong kerana pinjaman yang diambil UMNO tidak dibayar.

Pada tahun 1988, hutang UMNO kepada bank bagi projek PWTC adalah hampir RM300 juta (Bank Bumiputra) dan RM86 juta (bank lain). Bunga pinjaman sahaja berjumlah RM60k sehari.

Maka, kerajaan pada masa itu yang dipimpin Mahathir telah mengeluarkan tender Projek Lebuhraya Utara Selatan (PLUS). Tender tersebut telah diberikan kepada sebuah syarikat yang hampir bankrap dan telahpun dibuang dari Bursa Saham Singapura. Syarikat tersebut bernama “United Engineers Malaysia (UEM)”.

Rupanya, apabila Samy Vellu ditekan dalam Parlimen, maka Samy telah mendedahkan siapa yang memegang saham dalam UEM. Samy mendedahkan bahawa UEM sebenarnya dipunyai oleh sebuah syarikat bernama “Hatibudi Sdn Bhd”. (Raphael Pura and Stephen Duthie, “Malaysian Court Allows Highway Award: Government Can Give Rich Project to Firm Owned by Ruling Party”, AWSJ, 18 January 1988)

Samy Tol juga memberi pengesahan bahawa Pemegang Amanah dalam Hatibudi ini adalah Mahathir Mohamad, Ghaffar Baba, Daim Zainuddin and Sanusi Junid. Kesemuanya pada masa itu duduk dalam kabinet sebagai Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri, Menteri Kewangan dan Menteri Pertanian.

Keempat-empat pemegang amanah syarikat UMNO ini adalah juga Ahli Kabinet Malaysia pada masa itu. Dan kabinet yang sama telah membuat keputusan memberi konsesi lebuhraya Utara Selatan kepada UEM yang dipunyai UMNO.

Maka, secara otomatik, rakyat Malaysia keseluruhannya terpaksa membayar tol yang semakin lama semakin tinggi kerana mahu menyelamatkan PWTC dari dilelong.

Tak heranlah apabila Najib Tun Razak sendiri telah mengakui:

”In the case of the North South Highway project, it is a means of UMNO solving it’s problems by repaying loans taken for the new UMNO Headquarters building"(Star 29 August 1987)

TERJEMAHAN BEBAS: Di dalam kes Lebuhraya Utara Selatan, ia adalah cara UMNO menyelesaikan masaalah membayar balik hutang yang ditanggung UMNO untuk membina bangunan Ibu Pejabat UMNO


JUMLAH KONSESSI PROJEK LEBUH RAYA UTARA SELATAN


Harus diingat bahawa konsessi yang telah diberi pada UEM ini dirancangkan supaya memberi keuntungan kepada UEM di dalam jumlah RM17 billion mengikut UEM. Tapi mengikut beberapa tokoh pembangkang jumlah konsessi untuk 30 tahun ini mencecah RM54 billion. Ini tidak termasuk pinjaman bebas bunga yang diberikan kepada UEM berjumlah RM1.65 billion dari Kerajaan Malaysia sewaktu konsessi ini mula-mula diberikan kepada UEM/UMNO.

Bayangkan, bukan sahaja UMNO dapat membayar hutang mereka kepada Bank Bumiputra untuk menebus bangunan mereka, mereka juga dapat membuat wang yang begitu banyak untuk kegunaan mereka.

Dan siapa yang sakit? Rakyat Malaysia yang sakit. Jadilah kita semua rakyat Malaysia hamba kepada UMNO dan alat mengkayakan beberapa suku sakat pimpinan UMNO

JASA KIT SIANG DAN KARPAL

Kit Siang dan Karpal telah membawa kes ini ke mahkamah. Mereka telah cuba menghalang pemeberian konsesi Lebuhraya ini kepada UEM kerana jelas ianya satu bentuk korupsi. Malangnya, Mahkamah telah menolak permohonan mereka berdua.

Mahazalim, dengan marah, telah memberi beberapa respon:

a.Menangkap Karpal dan Kit Siang di bawah ISA sewaktu Operasi Lalang
b.Meluluskan Akta Rahsia Rasmi menjadikan semua dokumentasi urusniaga
penswastaan Rahsia Rasmi dan memberi sepenuh kebebasan kepada UMNO untuk
merompak negara
c. Mencepatkan pemecatan Tun Salleh Abas dan hakim2 lain yang dilihat oleh Mahazalim
sebagai penghalang kepada ketamakan UMNO dan BArisan Nasional
d. Menghancurkan Institusi Kehakiman di Malaysia
e. Membiak budaya korupsi dan politik wang.

Perkara a. sehingga e. adalah jasa Mahazalim dan Daim yang sebenar kepada rakyat Malaysia. Selain dari menjadikan rakyat Malaysia hamba kepada ketamakan Daim dan kroni2 UMNO, kita juga terpaksa menanggung kos korupsi dan gaji yang tidak naik.

Pada waktu yang sama, banyak kepentingan rakyat dihentikan i.e. biasiswa dsbnya. Orang kaya dilindung, orang miskin ditindas di Malaysia.

Apabila wang minyak nanti habis, terpaksa lah perempuan2 di Malaysia melacur semata-mata mahu membeli makanan untuk keluarga mereka, seperti di Indonesia. Nauzubillah min Zalik.

Tulang BesiUNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

Tuesday, May 18, 2010

AZIZ YUSOF SPR PEMBOHONG, PENIPU...!!!

بسم الله الرحمن الرحيم

Undi Pos - Apa Lagi Agaknya Alasan Barua Umno1. Petugas SPR bukan sebagai pemilih Terdapat seorang petugas SPR bernama Justin Leo B. Lewis No Kad Pengenalan 540131-13-5063 telah didaftarkan sebagai pengundi pos tetapi beliau sebenarnya bukanlah seorang pemilih yang sah. Bagaimana seorang pemilih yang tidak sah boleh diterima sebagai pengundi pos petugas SPR. Mengikut prosesnya mereka memohon kepada SPR untuk menjadi pengundi pos. Permohonan beliau ini diluluskan sedangkan beliau bukan pemilih. Atas asas apa SPR meluluskan beliau sebagai pengundi pos? Saya minta SPR jawab perkara ini.

2. Undi yang berlebihan mengikut kod Terdapat 3 kod yang mempunyai undi yang lebih dibandingkan dengan undi yang telah dikeluarkan : Kod 708(Unit Udara PDRM). Undi dikeluarkan 6 tetapi undi yang diterima 24 Kod 429 (Unit Tentera Darat). Undi dikeluarkan 160 tetapi undi yang diterima 161 Kod 431(Unit Tentera Darat). Undi dikeluarkan 47 tetapi undi yang diterima 55 Undi yang diterima mestilah kurang atau sama dengan undi semasa dikeluarkan. Jika undi yang diterima lebih maka ada sesuatu yang tidak kena. Bantahan telah dibuat oleh team undi pos tetapi SPR tidak melayannya atas alasan bahawa kod ini diwujudkan untuk panduan kepada petugas sahaja. Saya minta SPR jawab isu ini, kenapa kertas undi tersebut berlebihan? Adakah sesuatu telah berlaku?


3. 1040 undi Tentera dan Polis Tampa Kawalan Ejen PR Terdapat 1040 undi tentera dan polis tidak dapat dikawal oleh ejen PR. Ini kerana mereka berada di luar Sibu. Jabatan Rekod dan Pencen tentera kononnya telah menghantar kepada pihak terbabit. Apakah yang berlaku semasa penghantaran tersebut. Apa jaminan tiadanya penyelewengan telah berlaku.

4. Saksi Tentera Meragukan Terdapat beberapa pegawai tentera yang mempunyai tandatangan berbeza dalam borang 2. Bagaimana seorang saksi yang sama mempunyai tandatangan yang berbeza. Ini sesuatu kemuskilan yang perlu dijawab oleh angkatan tentera Malaysia (ATM). Jika tandatangan pegawai pun boleh menjadi kemuskilan, rakyat khuatir ATM tidak dihormati rakyat suatu masa nanti.

5. Kempen Dalam Kem Tentera Perdana Menteri Dato Seri Najib Tun Razak telah dibenarkan memasukki Kem di Sibu. Terdapat dua Kem di Sibu Oya Batu 14 dan Kem Rascom Batu 10. PM telah dapat bertemu dengan anggota tentera di sana. Atas nama Perdana Menteri beliau telah berkempen dengan anggota tentera. Calon PR tidak dapat peluang tersebut. Minta SPR beri jawapan kenapa insiden Bagan Pinang berlaku semula di Sibu? Pemimpin BN boleh masuk Kem tetapi calon PR tidak boleh masuk Kem.

6. Terdapat Sampul B Tidak Berkod. Dalam kumpulan 7 Undi Pos yang saya sendiri menjadi ejennya, terdapat lebih 50 sampul B yang tidak berkod. Saya perhatikan mereka terdiri daripada petugas SPR dan pihak polis. Mengapa SPR tidak meletakkan kod sedangkan mengikut panduan yang telah diberikan oleh SPR sendiri sampul B mestilah diletakkan kod. SPR memberi alasan kod bukan alasan untuk menolak undi pos. Jika kod tidak penting untuk mempastikan keselamatan undi pos mengapa buku panduan undi pos meletakkan kod sebagai perkara yang penting ? Bukankah ini mekanisma untuk mengelakkan penipuan?

- Suhaizan Kayat
Ketua Penerangan Pemuda PAS MalaysiaUNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

NGO WANITA DESAK BUNG MOKHTAR LETAK JAWATAN

بسم الله الرحمن الرحيمKumpulan bertindak untuk kesetaraan gender (JAG) mendesak supaya Bung Mokhtar Radin mengosongkan kerusi parlimennya kerana melanggar undang-undang ekoran berpoligami tanpa kebenaran.

Seorang jurucakapnya Maria Chin Abdullah (kanan) berkata ahli parlimen Kinabatangan itu tidak sepatutnya melanggar undang-undang kerana ia memberi mesej yang tidak baik kepada masyarakat.

"Bung Mokhtar perlu meletak jawatan, dan tidak sepatutnya mewakili rakyat Malaysia lagi.

"Itu langkah terbaik," katanya ketika bercakap kepada wartawan di perkarangan Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur hari ini.

Katanya lagi, poligami tanpa kebenaran juga merupakan satu bentuk penghinaan kepada golongan wanita.

Tambahnya, Bung Mokhtar juga mempunyai reputasi tidak baik kerana sering menjadikan golongan wanita sebagai sasaran dalam ucapannya di Dewan Rakyat.

Bung Mokhtar sebelum ini mengaku bersalah kerana mengahwini isteri keduanya Zizie Ezette A Samad tanpa kebenaran mahkamah pada Disember 2009.

Esok, Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur akan menetapkan hukuman kepada kedua-dua mereka dan saksi-saksi.

Sementara itu, JAG menafikan tindakan mereka itu disebabkan dendam mereka terhadap ahli parlimen Kinabatangan itu.

"Tidak. Bukan disebabkan dendam. Kami sudah lama memerhatikan (gelagat beliau). Kami pantau (kenyataan-kenyataan) dia," kata Maria ketika ditanya mengenainya.

Bung Moktar yang memakai sut berwarna perak dan baju berwarna ungu ke mahkamah hari ini bagaimanapun kelihatan tidak endah dengan kehadiran kira-kira 10 orang aktivis JAG di situ.

Beliau juga sekadar ketawa kecil selepas meneliti kenyataan akhbar oleh JAG, yang diedarkan kepada wartawan sebelum itu.

Ketika ditanya Malaysiakini, Bung berkata beliau tidak melanggar peraturan.

"Saya sememangnya seorang pembuat undang-undang, bukannya (seorang yang) melanggar undang-undang," katanya.

Tambahnya, beliau tidak perlu memberi reaksi kepada kenyataan kumpulan wanita tersebut.

"Jika mereka inginkan jawapan, mereka perlu tanya di Dewan Rakyat. Saya tidak perlu jawab kepada mereka di sini," tegasnya. - malaysiakini

Note: Bagus usaha NGO ni. Tapi malangnya ini adalah Malaysia bukannya Jepun. Menteri2 kat jepun jika mereka tidak mampu menangani sesuatu permasalahan yg berkaitan atau dia dilihat sebagai seorang yg tidak bermoral, dengan rasa penuh hormat dan kemaluan mereka akan meletakkan jawatan agar jawatan itu disandang oleh mereka2 yang lebih bertanggungjawab dan berkelayakan. Masalahnya kat malaysia ni ada ke menteri2 yang mempunyai "kemaluan"? Menteri2 di malaysia ni lebih layak digelar "pelacur" politik murahan...UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

HUSAM JAWAB KICKDEFELLA

بسم الله الرحمن الرحيم

UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

LOBANG SPR DAH PECAH

بسم الله الرحمن الرحيم

Timbalan Pengerusi, Pengarah SPR Negeri Halang Agen Undi Pos Pakatan Rakyat


Oleh Dzukarnain Taib

SIBU 17 Mei - Ketua Undi Pos pilihan raya kecil Sibu bagi Pakatan Rakyat, Zaidi Ahmad menyanggah tuduhan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya yang mengatakan ajen parti itu yang menyebabkan kelambatan pengumuman keputusan undi pos semalam.

Malah Zaidi berkata pegawai SPR termasuk beberapa pengarah SPR negeri dan Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Omar yang sebenarnya menghalang tugas agen sah yang dilantik calon DAP, Wong Ho Leng untuk memantau dan meneliti undi pos.

"Timbalan Pengerusi SPR, Pengarah SPR Pahang, Pengarah SPR Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur memberi tekanan dan seolah-olah memaksa petugas kami yang menjaga peti undi pos supaya mengenepikan peraturan yang SPR buat sendiri dan memaksa petugas kami mempercepatkan proses pengundian.

"Sebenarnya SPR yang melanggar undang-undang mereka sendiri dalam keinginan untuk memenangkan calon Barisan Nasional," kata Zaidi ketika dihubungi Suara Keadilan.

Zaidi menjelaskan terdapat 2,808 undi pos yang mana setiap pengundi pos akan diberikan Sampul Keutamaan yang mengandungi tiga item iaitu Sampul A, Sampul B dan Borang 2.

Sampul A pula mengandungi kertas undi sementara Borang 2 adalah borang identiti pengundi pos.

Setelah pengundi pos memangkah kertas undi serta menandatanganinya ia dimasukkan semula ke dalam Sampul A dan begitu juga Borang 2 yang telah ditandatangan.

"Berbanding undi biasa, undi pos amat teknikal sifatnya, sebab itu kami mengambil masa berjam-jam untuk meneliti dan memeriksa setiap undi pos supaya tidak berlaku penipuan. Kita mesti ingat peraturan SPR membenarkan pengundi pos membawa balik kertas undi pos dan timbul kemungkinan kertas undi tersebut dipangkah oleh pihak lain dan bukan pengundi pos tersebut. Kita mesti buat bantahan dan tolak mana-mana undi yang cacat dan disyaki undi hantu. Kita membuat kerja dalam kerangka peraturan dan undang-undang yang SPR buat bukan di luar peraturan. Jadi SPR kena hormat undang-undangnya sendiri dan tidak menuduh pihak lain tidak bertanggungjawab.

"Yang melambatkan ialah SPR kerana untuk membuat perjumlahan setiap peti undi pos mereka mengambil masa dua jam walhal ianya boleh dilakukan dalam masa 5 ke 10 minit sahaja. Mungkin kita perlu adakan kelas matematik asas untuk pegawai SPR yang bertugas semasa pilihan raya," kata Zaidi sinis.

Beliau juga membidas sikap SPR berusaha untuk menjadi rakan BN daripada menjadi sebuah badan yang bebas, telus dan adil.

"Kami ada hak sebagai sebuah parti yang bertanding di dalam pilihan raya kecil ini. Kalau SPR nak kerja 'cincai' lebih baik bagi saja semua undi pos itu kepada BN dan sememangnya sejak dulu hingga kini 98 peratus undi pos memihak kepada BN.

"Setiap peti undi ada seorang petugas kami yang jaga dibandingkan BN yang hanya hantar seorang agen untuk memantau 11 peti undi pos. Tetapi apabila keadaan sudah gawat bagi BN dan mereka melihat undi pos akan menentukan hidup mati mereka dalam PRK ini berduyun-duyun mereka hantar wakil yang hanya memakai pas agen yang difotokopi dan bukan pas yang sah tetapi SPR buat tak tahu," tegas beliau.

Pada PRK Sibu semalam Wong menang dengan majoriti 398 undi dengan mendapat 18,845 undi berbanding calon BN, Robert Lau Hui Yew yang memperolehi 18,447 undi manakala calon Bebas, Narawi Haron mendapat 232 undi. Jumlah undi rosak ialah 395.
BN menang undi pos dengan mendapat 2,323 undi manakala Wong mendapat 70 undi dan calon Bebas pula 36 undi. - sedakasejahtera


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

Monday, May 17, 2010

TAUBAT

بسم الله الرحمن الرحيم


Bertaubat Kepada Allah

BismillahirRahmanir Raheem
Assalamu 'Alaykum WaRahamtullahi WaBarakatuh

Setiap manusia wajib bertaubat, samada mereka sedar mereka telah melakukan dosa atau mereka yakin mereka tidak melakukan dosa. Kerana pada hakikatnya setiap manusia melakukan dosa tanpa disedari, kecuali Rasul2 dan Nabi2 mendapat pemeliharaan Allah Ta'ala.

Rasulullah Sallallahu alaihi Wasallam bersabda:

“Setiap anak Adam (manusia) mempunyai salah (dosa), dan sebaik-baik orang yang bersalah adalah mereka yang bertaubat.” [HR. at-Tirmidzi dan Ibnu Majah]

Taubat bagi dosa2 yang dikerjakan dengan sengaja adalah berbeza dengan taubat yang dilakukan atas perkara2 yang tidak disedari atau disebabkan kelalaian.

PERKARA2 YANG WAJIB TAUBAT PADANYA

1. Maksiat zahir/dosa2 disebabkan anggota zahir – seperti meninggalkan solat, puasa, zakat , tidak mencegah kemungkaran, derhaka kepada ibubapa, berzina, membunuh, berkata dusta, mengumpat, memfitnah, menzalimi mkhluk Allah dan banyak lagi.

2. Maksiat Batin /dosa2 yang disebabkan oleh gerak hati – seperti ria’ dalam amal, ujub, takabbur, jahat sangka kepada Allah, jahat sangka sesama manusia dan lain-lainnya yang tersebut didalam kitab Tasawwuf.

SYARAT2 DAN ADAB BERTAUBAT

1. Segera menghentikan maksiat/perlakuan dosa tersebut. .

2. Menyesal dengan penyesalan yang benar atas maksiat/dosa2nya.

3. Berazam sungguh2 untuk tidak mengulangi lagi perlakuan maksiat tersebut selamanya

4. Jika dosa2 tersebut dengan haq Tuhannya maka wajib menggantikan segala yang tertinggal. Umpamanya tertinggal solat, puasa dll.

5. Jika dosanya sesama manusia selain mohon keampunan Allah wajib pula mengembalikan haknya. Maksudnya adalah :

i) Jika pernah menzalimi, memfitnah, mencaci, menyakiti, menuduh tanpa hak, mengumpat dll maka wajib berjumpa dan memohon maaf daripadanya.

ii) Jika pernah mengambil harta tanpa hak, maka wajib dikembalikan atau diganti dengan yang sama atau di minta halal.

6. Ikhlas. Taubat yang mempunyai maksud kepentingan duniawi tidak diterima.

7. Taubat dilakukan pada masa diterima-nya taubat. Masa diterimanya taubat adalah:

I) Sebelum saat sakaratul maut (sebelum nyawa sampai halkum).
Ii)Sebelum Matahari terbit dari barat (tanda besar Qiamat).

DOSA2 YANG TIDAK DISEDARI

Seseorang wajib bertaubat atas semua dosa2 yang dilakukan dengan penuh kesedaran, samada dosa kecil ataupun dosa besar. Disamping itu ada lagi dosa2 yang kita lakukan secara tidak sedar, atau disebabkan kelalaian.

Diantara dosa2 yang tidak disedari adalah :

1. Tidak berzikir kepada Allah/ lalai dari mengingati Allah.

2. Tidak mensyukuri ni'mat Allah.

3. Tidak menunaikan hak manusia.

Dan banyak lagi yang berlalu tanpa disedari. Dengan demikian wajib bertaubat berterusan walaupun kita merasakan kita tak berbuat dosa. Pada hakikatnya kita sentiasa dalam dosa tanpa disedari.

CARA-CARA MELAKUKAN TAUBAT INI

1. Lazimkan Solat Taubat
2. Membaca Istighfar berulang2 dan banyak2 umpamanya 100 kali tau lebih.
3. Lazimkan Sujud taubat.

TANDA2 TAUBAT DITERIMA

Sesungguhnya adalah hak mutlak Allah Ta’ala samada mengampuni atau tidak hamba2Nya. Walau bagaimanana pun, Jika seseorang melakukan taubat dengan penuh keikhlasan dan kesungguhan dengan menitiskan air mata penyesalan, maka sesungguhnya Allah itu Maha Pengampun dosa2 hambaNya walau sebesar dosa sekalipun.

Seseorang yang telah bertaubat sungguh2 akan merasai dalam dirinya beberapa tanda taubatnya diterima. Tanda2 ini kebanyakannnya dirasai oleh hati dan ada juga tanda2 zahir yang dapat diperhatikan :

1. Hatinya akan merasai ketenangan dan kelapangan yang tidak dirasai sebelumnya. Kerana seseorang yang bertaubat dengan taubat Nasuha, adalah seperti seorang yang tidak berdosa. Hatinya telah disucikan oleh Allah Ta’ala. Maka yang tinggal dalam hatinya adalah cahaya keimanannya.

2. Hatinya cenderung dan kuat keinginannnya untuk melakukan amal ibadat kepada Allah Ta’ala serta berbuat amalan kebajikan yang lain kepada manusia seperti bersedekah dll.

3. Anggota tubuh zahir dan batinnya di abdikan untuk mengikut petunjuk Allah.

4. Hatinya sangat membenci ma’siat serta perbuatan kufur kepada Allah Ta’ala.

5. Hidupnya penuh kedamaian. Walaupun rezekinya sedikit tetapi memadai serta mencukupi bagi kehidupannya.

Moga kita semua termasuk yang mendapat keampunan Allah Ta'ala.

(rujukan utama : Ihya Ulumuddin, Syarah Imam Nawawi, Ibnu Hajar, Al-Hikam, Sirrul Asrar)

Wallahu A'lam


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

MELACUR AKAN DIHALALKAN DI MALAYSIA?

بسم الله الرحمن الرحيم

Sempena Piala Dunia, Pelacur Akan Diberikan Lesen Melacur

Lulus lesen Judi Mungkinkan Industri Pelacuran Dilesen

Tindakan kerajaan yang menghalalkan lesen judi untuk Piala Dunia dibimbangi akan mendorong pelacuran akan menjadi industri yang akan dilesenkan.

"Kemungkinan esok akan ada pelacur berlesen atas alasan sama iaitu untuk mengelak orang melanggan pelacur tidak berlesen kerana masalah AIDS, makan kerajaan saran pergi kepada pelacur berlesen," kata Bekas Mufti Perlis, Dr Asri Abidin yang dipetik dari media.

Beliau berkata, amalan kerajaan Umno dan Barisan Nasional(BN) bakal meruntuhkan institusi keluarga dan bakal merosakkan masyarakat dan negara dengan perlahan -lahan.

"Pelbagai alasan boleh dikeluarkan untuk membenarkan aktiviti yang salah ini. Yang sebenarnya di sebalik semua ini ialah hasrat kerajaan untuk mencukaikan rakyat. Masalah kerajaan pemerintah, mereka mentakrifkan kalau berlesen, ia bukan jenayah

"Ini semua hanya alasan sahaja, saya tidak lihat apa-apa perkara yang kukuh di sebalik itu melainkan kerajaan ingin memperolehi cukai dari lesen judi ini," jelas beliau. - erapakatanUNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

ASAM PEDAS MELAKA

بسم الله الرحمن الرحيمBahan:
Segenggam cili kering
2.5 sentimeter belacan
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Seketul kunyit hidup
Seketul halia
1 sudu kecil ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
Air asam jawa (mengikut jenis ikan)

Cara membuatnya:
Kisar cili kering, bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup, belacan dan jintan dan ketumbar. Tumis hingga garing. Tambah air asam jawa. Biar mendidih, masukkan ikan. Biar mereneh perlahan. Tambah daun kesum. Biarkan sekejap, angkat dan masukkan garam, perisa dan gula secukup rasa.


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

PARTI RASUAH KALAH DI SIBU.. TAHNIAH PENGUNDI SIBU..!!

بسم الله الرحمن الرحيم


PRK SIBU - UNDI POS TIDAK MAMPU SELAMATKAN BN

SIBU 16 MEI: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia sebentar tadi mengumumkan calon Pakatan Rakyat, Wong Ho Leng, berjaya memenangi Pilihan raya Kecil P212 Sibu dengan majoriti 398 undi.

Beliau memungut 18,845 undi mengalahkan calon Barisan Nasional, Robert Lau Hoi Chew yang mendapat 18,447 undi.
Calon Bebas, Narawi Haron cuma mendapat 232 undi.

Keputusan ini diumumkan oleh Pegawai Pilihan raya, Wong See Meng sebentar tadi.

Kemenangan Wong yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Sarawak bagi kerusi Bukit Assek sekaligus menebus kekalahan Pakatan Rakyat pada Pilihanraya Kecil Hulu Selangor 25 April lalu.

Tidak seperti di Hulu Selangor, di mana media melaporkan dengan agak terperinci setiap pergerakan pemimpin-pemimpin Barisan Nasional apabila keputusan hampir diumumkan, sehingga jam 8.45 malam tadi, tiada seorangpun pemimpin utama Barisan Nasional yang kelihatan tiba di Dewan Sivik Sibu.

Kejayaan Wong yang juga Pengerusi DAP Sarawak menandakan angin perubahan mula bertiup di Sarawak menjelang pilihanraya negeri yang dijangka diadakan tidak lama lagi.

Bagaimanapun sebelum itu keadaan di pusat pengiraan di Dewan Sivik Sibu kecoh apabila Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) sehingga jam 9 malam masih belum mahu membuat pengumuman walaupun jumlah semua peti undi sudah siap dikira.

Ketika itu tiada alasan diberikan oleh SPR meskipun pemimpin Pakatan Rakyat mendesak supaya badan itu berbuat demikian.

Beberapa pemimpin DAP, termasuk Penasihat parti itu, Lim Kit Siang pergi ke pejabat SPR di Wisma Sanyan untuk mendapatkan penjelasan.

Sementara itu pemimpin DAP lain seperti Ronnie Liu berhadapan dengan pegawai-pegawai pilihan raya di Dewan Sivik menuntut pengumuman keputusan dibuat segera.

Bagaimanapun SPR dikatakan meminta polis mengarahkan semua pemimpin Pakatan Rakyat yang berada dalam Dewan Sivik beredar keluar.

Maklumat yang diperolehi dari dalam dewan membayangkan calon DAP, Wong Ho Leng, mendahului dengan majoriti lebih 2,600 undi sebelum dimasukkan kiraan undi pos.

Adalah difahamkan terdapat perbalahan berhubung undi pos.

Keputusan pilihanraya kecil ini agak lewat dari jadual diumumkan kerana difahamkan DAP membuat bantahan terhadap jumlah pengundi pos.

Seramai 1,910 anggota tentera dan 627 anggota polis telah membuang undi secara pos pada hari Khamis dan Jumaat lepas.

Bagaimanapun Ketua Pemuda DAP, Anthony Loke yang berada di Pusat Undi Pos Sibu siang tadi membuat kenyataan membantah ketelusan proses undi Pos itu .

Beliau mendakwa jumlah pemilih yang mengundi melalui pos telah melebihi bilangan pengundi pos yang berdaftar untuk P212 Sibu.

SPR sebelum ini mengumumkan tidak sampai 60 % daripada 52,158 pengundi dalam pilihanraya kecil P212 Sibu keluar mengundi hari ini.

Pada kira-kira jam 10.40 malam undi pos dilaporkan dibawa masuk ke dalam dewan.

Pada 10.44 malam, calon Pakatan Rakyat, Wong Ho Leng tiba di dalam dewan.

Calon BN, Robert Lau tidak kelihatan./TVSelangorUNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

SELAMAT HARI GURU

بسم الله الرحمن الرحيمKami mengucapkan SELAMAT HARI GURU kepada semua yang bergelar guru.


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

Sunday, May 16, 2010

DEMOCRAZY TERPIMPIN.. HEHEHE

بسم الله الرحمن الرحيم

penjawat awam? demokrasi? hahahaha...ini demokrasi terpimpin,sbg pnjawat awam, sume mulut, zip, poket, tlinge, internet kena tutup!!! bodo punye gomen! (utusan melayau)

penjawat awam dilarang buat sebarang bentuk pernyataan awam
15/05/2010 6:07pm


KUALA LUMPUR 15 Mei — Penjawat awam dilarang membuat sebarang bentuk pernyataan awam — lisan atau bertulis — kerana dibimbangi boleh menjejaskan imej perkhidmatan, organisasi dan kerajaan.

Dalam surat edaran kepada semua Ketua Setiausaha Kementerian dan Ketua Jabatan Persekutuan, Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Tan Sri Ismail Adam mengingatkan tentang peraturan yang perlu dipatuhi penjawat awam berkaitan pernyataan awam.

"Dimaklumkan bahawa, Kerajaan memandang serius terhadap sebarang bentuk pernyataan awam yang dibuat pegawai awam sehingga boleh menimbulkan persepsi negatif kepada kerajaan.

"Keadaan ini boleh menjejaskan imej kerajaan serta hasrat untuk menjayakan Gagasan 1Malaysia “Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan”,” katanya dalam surat edaran bertarikh 14 Mei yang disiarkan dalam laman web Jabatan Perkhidmatan Awam.

Di bawah Peraturan 19 (1), Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993, pegawai awam tidak boleh, secara lisan atau bertulis atau dengan apa-apa cara lain membuat apa-apa pernyataan awam yang boleh memberi pelbagai implikasi; a. memudaratkan apa-apa dasar, rancangan atau keputusan kerajaan tentang apa-apa isu; b. memalukan atau memburukkan nama kerajaan; atau c. menunjukkan kelemahan apa-apa dasar, rancangan atau keputusan kerajaan. - BernamaUNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

PENERBIT TV DI ARAH TINGGALKAN PEJABAT SEGERA

بسم الله الرحمن الرحيم

Satu lagi dokumentari tv2 dibatalkan!

Kebebasan media elektrik diperketatkan? Demikianlah persoalan yang tercungkil apabila satu lagi rancangan dokumentari Galeri Mandarin Nasional, tv2 dibatalkan pada hari ini, menyusuli pembatalan siaran isu Empangan Bakun pada 28 April 2010. Isunya kali ini, pembinaan menara elektrik di Rawang, Selangor.

Penerbitnya Chou Z Lam (gambar atas), mendedahkan bahawa rancangan dokumentari yang dijadualkan ke udara pada 12.20 tengah hari, dari Isnin ke Jumaat minggu ini, dibatalkan tanpa sebab. Siri dokumentari ini bertemakan isu pembinaan menara elektrik di Rawang, yang menjadi pertikaian sejak beberapa tahun lalu.

Projek Pengukuhan Sistem Kawasan Tengah (CAR) yang dijalankan oleh Tenaga Nasional Berhad (TNB) ini dibantah penduduk setempat, sehingga ianya dibawa ke mahkamah. Kegagalan wakil rakyat MCA dalam menyelesaikan masalah ini, dianggap salah satu punca gagalnya BN mempertahankan kawasan parlimen Selayang dan DUN Rawang dalam PRU ke-12 lalu. Bagaimanapun, Mahkamah Persekutuan telah memutuskan kemenangan kepada pihak TNB dalam kes ini.

"Janjinya" memperketatkan kebebasan sebaliknya

Chou Z Lam mendedahkan pembatalan ini dalam blognya pada hari ini, sambil menyatakan rasa kesalnya terhadap Timbalan Menteri Penerangan, Kebudayaan dan Komunikasi, Heng Sai Kee. Heng Sai Kee pernah berjanji agar Galeri Mandarin Nasional diteruskan, setelah pembatalan siaran siri dokumentari Empangan Bakun.

"Saya tidak berniat untuk memutar-belitkan apa yang cuba dijanjikan oleh Puan Heng Sai Kee, tetapi, jelas implikasinya adalah ancaman yang lebih ketara terhadap hak rakyat untuk mendengar dan mengetahui apa yang berlaku sebenarnya dalam negera ini," tulis Chou Z Lam.

Setelah Chou Z Lam mendedahkan pembatalan dokumentari tersebut, Heng Sai Kee berjanji untuk menyiasat tuduhan bahawa ianya satu pencabulan kebebasan media. Bagaimanapun, Heng Sai Kee menyimpulkan bahawa ianya sekadar masalah teknikal dan hal ehwal dalam pentadbiran RTM, setelah siasatan tersebut.

Malah, Heng Sai Kee (gambar kanan) menuduh bahawa kandungan rancangan yang diterbitkan Chou Z Lam kurang seimbang, dan Chou Z Lam berkeras kepala walaupun diminta untuk menyunting semula dokumentari tersebut. Chou Z Lam sebaliknya menyindir bahawa "siasatan mendalam" yang dimaksudkan oleh Heng Sai Kee rupa-rupanya "hanyalah mendengar kepada satu pihak", tanpa merujuk kepada pengadu masalah, Chou Z Lam sendiri.

Di samping itu, Ketua Pengarah Penyiaran, Ibrahim Yahaya dalam kenyataan medianya pada 6 Mei, turut menafikan campur tangan politik dalam penentuan sesuatu program yang disiarkan. Beliau menambah, RTM khususnya, Bahagian Berita Ehwal Semasa, tidak pernah menyekat petugasnya untuk berkarya secara objektif dan kreatif.

Setelah dokumentari hari ini dibatalkan, Chou Z Lam mendesak agar kedua-dua Menteri dan Timbalan Menteri Penerangan, Kebudayaan dan Komunikasi, iaitu Rais Yatim dan Heng Sai Kee memberi penjelasan, "Mengapa setelah siasatan mendalam yang dijanjikan oleh Heng, setelah pembatalan penyiaran dokumentari Empangan Bakun, berakhir dengan pencabulan kebebasan media yang lebih ketara dalam stesen radio dan televsyen yang dimiliki rakyat?"

Pegawai dilantik untuk menyekat kebebasan

Chou Z Lam mendedahkan selanjutnya bagaimana seorang pegawai yang berkeahlian MCA, Yap Shy Cuan dilantik secara rasminya oleh pihak pengurusan RTM untuk memantau rancangan yang diterbitkan oleh unit Galeri Mandarin Nasional, unit Buletin Mandarin tv2 dan program mandarin di radio RTM.

Chou Z Lam mengandaikan perlantikan pegawai yang tidak berpengalaman dalam kewartawanan ini bertujuan untuk memperketatkan kawalan RTM terhadap kandungan rancangannya. Malah, Chou Z Lam dengan terus terang mengkritik perlantikan ini sebagai satu penghinaan terhadap profesional kewartawanan, kerana ia menghakis kredibiliti RTM, mengancam hak audien untuk mendapatkan maklumat dan mengaibkan maruah kewartawanan.

Penerbit tv2 ini mendesak agar mereka yang mengaibkan profesional kewartawanan meletak jawatannya dalam RTM, dan meminta maaf kepada audien dan mereka yang menyumbang kepada penerbitan dokumentari isu Empangan Bakun dan isu pembinaan menara elektrik di Rawang.

MerdekaReview cuba menghubungi Yap Shy Cuan, namun beliau tidak menjawab panggilan; sementara telefon Heng Sai Kee telah dipadamkan, ketika MerdekaReview menghubunginya.

Menurut laporan Freedom House yang diumumkan baru-baru ini, Malaysia berada pada ranking ke-141 daripada 196 buah negara dalam kebebasan akhbar, iaitu 30% yang terendah di dunia. Sebelum pembatalan siaran rancangan dokumentari Galeri Mandarin Nasional, seorang penerbit ntv7, Joshua Wong meletak jawatan sebagai protes kerana pihak atasan syarikat medianya didakwa tunduk kepada aduan dari Jabatan Perdana Menteri dan isteri Perdana Menteri. - MerdekaReviewUNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...