Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Saturday, August 14, 2010

MENYINGKAP SELIMUT DAN SOLAT SUBUH

بسم الله الرحمن الرحيم

Inilah ujian yang sesungguhnya. Ujian yang sangat sulit, namun bukan satu hal yang mustahil. Nilai tertinggi dalam ujian ini bagi seorang laki-laki adalah solat Subuh secara rutin berjemaah di masjid. Sedangkan bagi wanita, solat Subuh tepat pada waktunya di rumah. Setiap orang dianggap gagal dalam ujian penting ini, manakala mereka solat tidak tepat waktu, sesuai yang telah ditetapkan Allah s.w.t.

Sikap manusia dalam menunaikan solat fardhu cukup beragam. Ada yang mengerjakan sebahagian solatnya di masjid, namun meninggalkan sebahagian yang lain. Ada pula yang melaksanakan solat sebelum habis waktunya, namun dikerjakan di rumah.

Dan, Ada pula sebahagian orang yang mengerjakan solat ketika hampir habis batas waktunya (dengan tergesa-gesa). Yang terbaik di antara mereka adalah yang mengerjakan solat fardhu secara berjemaah di mushala/surau/masjid pada awal waktu.

Rasulullah s.a.w. telah membuat klasifikasi yang dijadikan sebagai tolok ukur untuk membezakan antara orang mukmin dengan orang munafik. Diriwayatkan dari Abu Hurairah r.a.d. d ia berkata bahawa Rasulullah s.a.w. Bersabda:

” Sesungguhnya solat yang paling berat bagi orang munafik adalah solat Isya’ Dan solat Subuh. Sekiranya mereka mengetahui apa yang terkandung di dalamnya, niscaya mereka akan mendatangi keduanya sekalipun dengan merangkak. (HR. Al-Bukhari dan Muslim).

Apabila Rasulullah s.a.w. meragukan keimanan seseorang, beliau akan menelitinya pada ketika solat Subuh. Apabila beliau tidak mendapati orang tadi solat Subuh (di masjid), maka benarlah apa yang beliau ragukan dalam hati.

Di sebalik pelaksanaan dua rakaat di ambang fajar ini, tersimpan rahsia yang menakjubkan. Banyak permasalahan yang bila dirujuk, bersumber dari pelaksanaan solat Subuh yang diringan-ringankan. Itulah sebabnya, para sahabat Rasulullah saw. sekuat tenaga agar tidak kehilangan waktu emas itu.

Pernah suatu hari, mereka terlambat salat Subuh dalam penaklulkan benteng Tastar. ‘Kejadian’ ini membuat seorang sahabat, Anas bin Malik r.a.d. selalu menangis bila mengingatnya. Yang menarik, ternyata Subuh juga menjadi waktu peralihan dari era jahiliyah menuju era tauhid. Kaum ‘Ad, Tsamud, dan kaum penderhaka lainnya, dilibas azab Allah swt. pada waktu Subuh.

SEORANG penguasa Yahudi berkata: “Kami baru takut terhadap umat Islam jika mereka telah melaksanakan solat subuh seperti melaksanakan solat Jumaat.” (Buku Misteri Solat Subuh oleh Dr Raghib As-Sirjani).

“Sungguh masjid-masjid di seluruh penjuru dunia ini merintih pedih dan mengeluh kepada Allah kerana dijauhi oleh majoriti kaum muslimin ketika solat subuh sedang dilaksanakan. Kalau bukan kerana ketentuan Allah bahawa benda-benda mati itu tidak bisa bicara, tentu manusia dapat mendengar suara rintihan dan gemuruh tangis masjid-masjid itu mengadu kepada Rabbnya Yang Agung”. (Buku Keajaiban Solat Subuh oleh Dr. Imad Ali Abdus Sami Husain).

Memang, tanpa solat Subuh secara berjemaah, umat Islam tidak lagi berwibawa. Tak selayaknya kaum muslimin mengharapkan kemuliaan, kehormatan, dan kejayaan, bila mereka tidak memperhatikan solat ini.

Bagaimana orang-orang muslim tidur di waktu Subuh, lalu dia berdoa pada waktu Dhuha atau waktu Zhuhur atau waktu petang hari (Asar), memohon kemenangan, keteguhan dan kejayaan di muka bumi. Bagaimana mungkin?

Sesungguhnya agama ini tidak akan mendapatkan kemenangan, kecuali telah terpenuhi semua syarat-syaratnya. Yaitu dengan melaksanakan ibadah, konsekuen dengan akidah, berakhlak mulia, mengikuti ajaran-Nya, tidak melanggar larangan-Nya, dan tidak sedikit pun meninggalkannya, baik yang ringan apalagi yang sangat penting.

Subhanallah! Allah s.w.t. akan mengubah apa yang terjadi di muka bumi ini dari kegelapan menjadi keadilan, dari kerusakan menuju kebaikan. Semua itu terjadi pada waktu yang mulia, ialah waktu Subuh. Berhati-hatilah, jangan sampai tertidur pada saat yang mulia ini.

Allah s.w.t. akan memberikan jaminan kepada orang yang menjaga solat Subuhnya, yaitu dibebaskan dari seksa neraka jahanam. Diriwayatkan dari Ammarah bin Ruwainah r.a., ia berkata:

Saya mendengar Rasulullah saw bersabda: “Tidak akan masuk neraka, orang yang solat sebelum terbit matahari dan sebelum terbenam matahari.” (HR. Muslim).

Solat Subuh merupakan hadiah dari Allah s.w.t., tidak diberikan, kecuali kepada orang-orang yang taat lagi bertaubat. Hati yang diisi dengan cinta kemaksiatan, bagaimana mungkin akan bangun untuk solat Subuh? Hati yang tertutup dosa, bagaimana mungkin akan terpengaruh oleh hadith-hadith yang berbicara tentang keutamaan solat Subuh?

Orang munafik tidak mengetahui kebaikan yang terkandung dalam salat Subuh berjemaah di masjid. Sekiranya mereka mengetahui kebaikan yang ada di dalamnya, niscaya mereka akan pergi ke masjid, bagaimanapun keadaannya, seperti sabda Rasulullah saw.: ” Maka mereka akan mendatanginya, sekalipun dengan merangkak.”

Cuba kita bayangkan ketika ada seorang laki-laki yang tidak mampu berjalan, tidak ada orang yang membantu memapahnya. Dalam keadaan yang sedemikian rupa, ia bersikap keras mendatangi masjid dengan merangkak dan merayap di atas tanah untuk mendapatkan kebaikan yang terkandung dalam salat Subuh berjemaah.

Sekiranya kita saksikan ada orang yang meninggalkan solat Subuh berjamaah di masjid (dengan sengaja), maka kita akan mengetahui betapa besar musibah yang telah menimpanya.

Rakan-rakan semua, artikel ini bukan untuk menuduh orang-orang yang tidak menegakkan solat Subuh di masjid dengan sebutan munafik.

Allah s.w.t. Maha Mengetahui akan keadaan setiap muslim. Namun, sebaiknya hal ini dapat dijadikan sebagai bahan pembaiki bagi setiap individu (kita), orang-orang yang kita cintai, anak-anak, serta sahabat-sahabat kita. Sudahkah kita salat Subuh berjamaah di masjid/musalla secara istiqamah?

Jika seseorang meninggalkan solat Subuh dengan sengaja, maka kesengajaan tersebut adalah bukti nyata dari sifat kemunafikan. Barang siapa yang pada dirinya terdapat sifat ini, maka segeralah bermuhasabah dan bertaubat. Mengapa? Karena dikhuatiri akhir hayat yang buruk (su’ul khatimah) akan menimpanya. Nauzubillah minzalik! (HD).

Salah satu keutamaannya adalah Rasulullah s.a.w. mendoakan umatnya yang bergegas dalam melaksanakan solat Subuh, sebagaimana disebutkan dalam hadis: “Ya Allah, berkatilah umatku selama mereka suka bangun subuh (iaitu mengerjakannya).” (Hadis riwayat Termizi, Abu Daud, Ahmad dan Ibnu Majah) Jika Rasulullah s.a.w. yang berdoa, maka tidak ada hijab di antara Baginda dengan Allah s.w.t. kerana Baginda sendiri adalah orang yang secara jasadiyah paling dekat dengan Allah s.w.t. Waktu Subuh adalah waktu yang paling baik untuk mendapatkan rahmat dan keredaan Allah s.w.t.

Allah s.w.t. berfirman maksudnya: “Dan bersabarlah kamu bersama-sama dengan orang-orang yang menyeru Tuhannya di pagi dan senja hari dengan mengharap keredaan-Nya, dan janganlah kedua matamu berpaling daripada mereka kerana mengharapkan perhiasan duniawi, dan janganlah kamu mengikuti orang yang hatinya sudah Kami lalaikan daripada mengingati Kami, serta menuruti hawa nafsunya dan adalah keadaannya itu melampaui batas.” (Surah al-Kahfi, ayat 28)

Keutamaan solat Subuh diberikan ganjaran pahala melebihi keindahan dunia dan seisinya, sebagaimana disebutkan dalam hadis riwayat Imam at-Termizi: “Dari Aisyah telah bersabda Rasulullah SAW, dua rakaat solat Fajar pahalanya lebih indah daripada dunia dan seisinya.”Begitulah keistimewaan solat Subuh.

Apakah yang menghalang kita untuk menyingkap selimut dan mengakhiri tidur untuk melakukan solat Subuh?

Diceritakan satu ketika Rasulullah s.a.w. solat subuh di masjid Nabawi. Begitu pulang beliau mendapati puterinya Siti Fatimah masih tidur. Maka beliau pun membalikklan tubuh Fatimah dengan kakiknya, kemudian berkata: “Hai Fatimah, bangun dan saksikanlah rezeki Robbmu, karena Allah s.w.t. membagi-bagi rezeki para hamba antara salat subuh dan terbitnya matahari”. ( HR.Baihaqi ).

Dilain waktu Rasulullah s.a.w. menjadi imam solat subuh, Beliau tidak melihat Ali bin Abi Thalib RA. Khuwatir menantunya ini sakit, beliau langsung menuju rumahnya. Ketika bertemu dengan Siti Fatimah, mendapat penjelasan bahawa sangat asyiknya Ali, suaminya beribadah malam, maka solat subuh dilakukan di rumah. Rasulullah s.a.w. kemudian berkata: “Solat subuh yang dilakukan secara berjemaah (di masjid), lebih bagus daripada ibadah yang dilakukan seseorang sepanjang malam di rumah”.

Dalam hadis yang diriwayatkan oleh Muslim bahwa Rasulullah s.a.w. telah bersabda: “Barangsiapa yang melaksanakan solat isya’ secara berjemaah , maka ia seperti solat malam separuh malam. Dan barangsiapa yang melaksanakan solat subuh secara berjemaah, maka ia seperti solat malam satu malam penuh”. Sehingga Ibnu Umar r.a.d. pun menegaskan: “Sungguh, aku boleh melaksanakan solat subuh secara berjemaah, itu lebih aku sukai daripada solat malam semalam suntuk”. Sudah pasti yang paling baik adalah istiqamah solat malam di rumah sesuai kemampuan dan ditutup dengan solat subuh secera berjemaah di masjid…

Ayuh! rakan-rakan semua, marilah kita solat subuh di masjid secara berjemaah. Semuga Allah memberikan kekuatan kepada kita semua untuk mengamalkannya. Penuhkan masjid diwaktu solat subuh supaya orang kafir akan gerun dengan kehebatan umat Islam. InsyaAllah kalau kita sama-sama berusaha kearah itu, tidak mustahil panji-panji Islam akan subur menghijau dibumi Allah ini.

Tiada yang mustahil dan kita tidak perlu ragu-ragu dengan pertolongan Allah s.w.t., insyaAllah.

Wallahua’alam.
Nukilan Rakan FB.UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

AMPUNKAN SEGALA SALAH DAN SILAP BIE

بسم الله الرحمن الرحيم

Salam...

Buat insan2 yg bie sayangi..mungkin ketika kalian menerima emel ini,bie tlh pn pergi menemui Ilahi..Ini semua janji kami,tidak akan tercepat atau terlewat walau sesaat pn..redhakanlah pemergian bie ini..sesungguhnya inilah takdir utk bie..ujian utk kalian dalam menghadapi kehilangan bie..mungkin kehilangan bie x kn menjejaskan ape2pn terhadap kalian ttpi jadikanlah ia sebgai muhasabah diri yg kalian jua akan turut sprti bie suatu hari nti...

Untuk ibu ayah..ampunkan segala salah silap bie,terkasar bahasa dan perbuatan bie..halalkan segala yg telah ibu ayh berikan utk bie,terlalu besar kasih sayang dan pengorbanan yg ibu ayah berikan utk bie xmampu bie balas d dunia dan akhirat...bie bersyukur dikurniakan seorg ibu yg sabar dan tabah dalam memenuhi keperluan bie yg seringkali mencabar kesabaran ibu...ibu terpaksa berkorban utk bie,terpaksa cuti tanpa gaji semata2 utk menemani bie yg kerap menyusahkan ibu..ampunkan bie ibu...bie tahu semua yg ibu lakukan atas keikhlasan seorg ibu,tpi bie seringkali berasa berdosa krn kerap menyusahkan hati ibu...hanya doa yg mampu bie pohonkan agar ibu dberi kekuatan hati dan ketabahan dlm melalui perjalanan kehidupan ibu..semoga Allah memberi kesihatan yg baik,dimurahkan rezki ibu,melapangkan fikiran dan hati ibu dri kekusutan d beri petunjuk dan hidayah agar trs kekal dalam keimanan,d rahmati d dunia dan akhirat serta semoga Allah sentiasa menyayangi ibu seperti mane ibu memelihara bie semasa kecil hingga nafas terakhir bie...Insyaallah. ..Amin.

Buat Ayah yg tersayang,ampunkan dosa2 bie,ayah byk berhabis utk bie..halalkan semuanya ayh...sebab bie xmampu balas jasa ayah...xsempat bie gembirakan hati ayah dgn hasil titik peluh bie...xsempat bie raih kejayaan yg bie idamkan...ampunkan bie ayah...bie selalu berdoa agar kasih sayang ayah trs kekal ade utk bie walaupan bie tidak ada lagi di dunia ini..bie sayang ayah...sayang sgt2....tpi bie xmampu memandang wajah ayah..setiap kali bie cuba menatap wajah ayah...bie terlalu sebak..terlalu sayu..xmampu bie tahan airmata bie...bie tahu ayah terlalu takut utk kehilangan bie...tpi ayah kene redhakan pemergian bie ini...bukankah bie hanya pinjaman...ingat tu ayah...ayah selalu bgi tau bie bila bie tya knpe bie xsempat menatap wajah arwah ibu...sbb ayah kata ibu juga Allah hanya pinjamkan seketika buat ayah...Ayah. .ampunkan bie,ampunkan salah silap bie,terkasar bahasa bie,terlanjur perbuatan bie.halalkan segala kos perubatan bie...Ayah.. tapak rmh yg ibu tinggalkan utk bie,bie tlh tukarkan nama pemiliknya kepada nama ayah...itu milik ayah,ttg simpanan bie,ASB bie pohon pertolongan ayh utk sedekahkan pada anak2 yatim....bie doakan ayah sentiasa sihat dan Allah memberi kesihatan yg baik utk ayah..dan Allah sentiasa menyayangi ayah spti mner ayah menyayangi bie selama ini...

Buat adk2 akk yg tersyg...bljr sungguh2..akk syg semuanya..ingat akk selalu..ampunkan salah silap akk jika akk tanpa sedar prnh buat adk2 terasa hati...dgr pesan ibu dan ayah...

Buat ******* sahabat yg bie sanjungi..ampunkan bie.mungkin sepanjang persahabatan kita bie pernah menguris perasaan mai...trm ksh krn berkongsi pengalaman hidup...jdilah isteri yg baik...taatlah perintah suami...jgn sesekali membelakangkan mertua krn mrk juga keluarga mai...sama daulatnya dgn keluarga sendiri...malah marah mertua kita xtahu sampai mner...sdgkan marah ibu kandung xkn sampai ke hati...derhaka jika membelakangkan suami dan keluarganya. .bie doakan agar mai berbahagia dan diperkekalkan jodoh mai d dunia dan akhirat...Amin. ..

Buat keluarga LT Kol Mohd Mansor Bin Hj Mohd Sharip dan Pn Aishah Ahmad,trm ksh krn sudi berkongsi kesedihan bie,memberi sedikit harapan dan keperihatinan. ..kata semangat dan sokongan xkn mampu bie balas hanya Allah shj yg membalas segala kebaikkan kalian...buat kak Aishah..maafkan dan ampunkan bie kerana mungkin sikap bie menimbulkan syak di hati akk..percayalah suami akk seorg yg jujur dan ikhlas..amat menyayangi seisi keluarganya, bie doakan agar akk dan suami berbahagia dan berkekalan hingga ke syurga..sentiasa d beri kesihatan yg baik,dipermudahakan dalam segala urusan,diberi kekuatan hati dan tabah menjalani dugaan kehidupan...

Buat abg ****** ....trm ksh krn byk memngajar bie ttg hidup...bie bersyukur atas nikmat Allah...trm ksh krn sudi menganggap bie sbagai adk abg...trm ksh byk2..semoga abg berjaya dalam setiap bidang yg abg ceburi..jgn lupakan TTS..."Berpesan- pesan sesama insan"...

Akhirkata semoga insan2 yg bie sayang ini sentiasa mendapat rahmat dan hidayah Allah..jga dri bebaik...hati2 selalu...bie sayang semua..wslm. .

*Sahabat Taman2Syurga ini telah kembali ke rahmatullah pada 23 Julai 2010 kerana sakit kenser rahim.
Emel ini telah dikirimkan oleh adik beliau..

** Salam Takziah buat keluarga beliau dan saya mohon sama-samalah kita sedekahkan Al-fatihah kepada rohnya...UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

RM1000 WARGA EMAS, MANSUHKAN SAMAN EKOR DAN WI-FI PERCUMA JIKA PR MENANG PRU13

بسم الله الرحمن الرحيم

Korang Nak Tak Imbuhan RM1,000 Warga Emas, Wi-fi Percuma Seluruh Negara Dan Mansuhkan Saman Ekor ,Semuanya Jika Pakatan Berjaya Menang PRU-13 Nanti

Biar pun pilihanraya umum ke-13 masih tidak dapat dipastikan lagi dan hanya PM Najib Razak sahaja yang tahu tarikhnya. Namun, Pakatan Rakyat membuat satu kejutan besar kepada rakyat Malaysia hari ini. Semua ini bakal memberi tamparan yang cukup hebat buat UMNO Barisan Nasional yang kononnya melaungkan motto "rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan" itu.

Kini hanya rakyat yang berhak menilak keikhlasan Pakatan Rakyat jika mahu nasib mereka berubah pada masa akan datang. Sudah lebih 50 tahun mereka mengharapkan simpati UMNO BN untuk membela, namun ternyata indah khabar dari rupa. Mereka hanya berminat membela beberapa kelompok golongan tertentu dan kroni-korni mereka sahaja. Sebaliknya, rakyat marhaen dipaksa dan dikerah untuk membanting tulang saban hari untuk membayar cukai yang akan diagih-agihkan sesama mereka.

Inilah masalah sebenar yang berlaku di negara kita sejak merdeka lagi. Lantaran itulah, rakyat tidak perlu "dimanjakan" sangat dalam apa jua bentuk sekalipun. Hasilnya, mereka mahu rakyat terus takut untuk bersuara dan menyatakan pandangan secara terbuka. Berbagai akta dan undang-undang dibuat untuk mengekang kemarahan rakyat. Pilihanraya hanya diadakan sebagai syarat kononnya Malaysia adalah sebuah negara "demokrasi". Walhal, jiwa-jiwa mereka telah dikongkong dan dikawal oleh beberapa orang tokoh korporat yang menjadi penguasa di negara ini.

Akhirnya rakyat jelata yang menjadi mangsa kezaliman pihak berkuasa dalam memastikan mereka terus diterima oleh rakyat. Maka itulah, kita amat yakin dengan tawaran yang dibuat oleh Pakatan Rakyat menjelang Pilihanraya Umum ke-13 nanti, pasti akan membuatkan mereka "kecut perut" dan bagai "cacing kepanasan". Berbagai tawaran kini telah dikemukakan biarpun pilihanraya masih tidak ditentukan lagi. Semua itu adalah sebagai penghargaan kepada rakyat agar membuat perubahan bagi memastikan masa depan mereka lebih terbela.

Tawaran DAP Jika Pakatan Rakyat Menang PRU

Terbaru hari ini, Parti Demokratik Rakyat (DAP) mengumumkan bahawa parti itu akan memberikan beberapa habuan sekiranya Pakatan Rakyat membentuk kerajaan persekutuan yang baru pada pilihan raya umum akan datang. Setiausaha Agungnya, Lim Guan Eng berkata mereka akan membuat bayaran RM1,000 dalam bentuk tunai kepada semua warga emas yang berusia 60 tahun ke atas. Katanya, jika menguasai Putrajaya, kerajaan Pakatan Rakyat juga akan menghapuskan amalan saman ekor yang menyenarai-hitamkan pemilik kenderaan daripada memperbaharui cukai jalan mereka.

"Kami juga akan membekalkan wifi percuma di seluruh Malaysia,” kata Lim yang juga adalah Ketua Menteri Pulau Pinang. Katanya, Pakatan menjangkakan keputusan itu akan menyaksikan kerajaan Pakatan Rakyat terpaksa membelanjakan RM2.1 juta setiap tahun tetapi ia bagi membuktikan “penghargaan dan pengiktirafan sumbangan warga emas kepada negara”. Ditanya, bagaimana Pakatan akan mendapatkan wang itu, Lim berkata jumlah itu kecil jika dibandingkan dengan wang negara yang hilang akibat rasuah.

“Diramalkan Malaysia kehilangan sekurang-kurangnya RM28 bilion akibat rasuah setiap tahun. Kita bukan bercakap mengenai kemampuan menghapuskan rasuah sepenuhnya tetapi cuba mengurangkan sebahagian daripadanya,” katanya selepas mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa pusat DAP hari ini.

[Maka, apa lagi yang mahu diharapkan kepada kerajaan UMNO BN sekarang. Rakyat perlu bijak menilai apa yang telah dilakukan kepada mereka. Janji hanya tinggal janji, apa yang ada semua naik atas nama subsidi. Rakyat dinafikan hak untuk bersuara, sebaliknya mereka merompak sesuka hati khazanah rakyat untuk mengenyangkan perut puak-puak mereka. Oleh itu, marilah sama-sama beri kesederan kepada seluruh rakyat agar perubahan besar akan terlaksana jua dalam pilihanraya umum akan datang. Yakinkan rakyat bahawa siapakah yang benar-benar ikhlas berjuang untuk membela nasib mereka. Namun, biarkan mereka jika ada yang berkata mereka redha dengan apa yang dilakukan oleh UMNO BN sejak sekian lama. Apa yang penting, pastikan ahli keluarga, rakan-rakan serta sahabat seperjuangan melakukan perubahan agar generasi akan datang dapat hidup dengan lebih aman dan tenteram hendaknya]. - pahangdaily


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

TEMPAT SEKOLAH ANAK LUAR NIKAH BAKAL DIDIRIKAN DILANDA RIBUT

بسم الله الرحمن الرحيمJASIN, 13 Ogos — Dua orang peniaga bazar Ramadan terbunuh menakala 17 yang lain cedera dihempap khemah yang diterbangkan ribut di pekarangan Stadium Jasin di sini petang tadi. Ketua Polis Daerah Jasin, DSP Che Suza Che Hitam berkata peniaga yang terbunuh dalam kejadian pukul 5 petang itu ialah Mahadi Mohamad, 40, dari Kampung Gong Merang, Terengganu dan Abdul bin Omar, 73, dari Air Merbau di sini.

“Kedua-dua mangsa cedera parah di kepala terkena khemah sepanjang 20 kaki dan 20 kaki lebar yang diterbang ribut,” katanya kepada Bernama.

Mahadi merupakan peniaga martabak manakala Abdul peniaga cendol. Sebanyak 30 buah khemah didirikan di bazar tersebut.Che Suza berkata tiga mangsa mengalami cedera parah dan masing-masing di rawat dirawat di Hospital Melaka, Hospital Jasin dan Hospital Pakar Putra dekat sini.

“Manakala 14 lagi cedera ringan dan dirawat di Hospital Jasin sebagai pesakit luar,” katanya.

Seorang peniaga yang terselamat, Farim Rosli, 32, berkata ribut yang kuat menerbangkan hampir kesemua khemah di situ.

“Tiba-tiba ribut datang, terbangkan khemah tempat saya berniaga. Nasib baik saya dapat mengelak daripada terkena tiang besi kaki khemah yang diangkat ribut, kalau tidak, tak tahulah macam mana nasib saya,” katanya.

Beliau berkata orang ramai dan peniaga bertempiaran lari menyelamatkan diri.

“Sepanjang tujuh tahun saya berniaga di sini, inilah kali pertama kami (peniaga) dilanda rebut yang cukup dahsyat, walaupun dalam tempoh yang tidak lama,” katanya.

Seorang pengunjung, Fatimah Hassan, 32, berkata ketika kejadian beliau sedang membeli juadah dan keadaan ketika itu begitu kelam kabut dengan masing-masing cuba lari menyelamatkan diri.

”Saya bersyukur kerana tidak cedera walaupun nyaris-nyaris terkena tiang besi kaki khemah,” katanya.

Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Ali Rustam, Ahli Parlimen Jasin Datuk Wira Ahmad Hamzah, Anggota Dewan Undangan Negeri Merlimau Datuk Mohamad Hidir Abu Hassan dan Anggota Dewan Undangan Negeri Sungai Rambai, Hassan Rahman melawat mangsa kejadian. — BernamaUNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

NAJIB DAN BN TIPU RAKYAT ?

بسم الله الرحمن الرحيم

PROJEK BAKUN: SUBSIDI KORPORAT DITERUSKAN, SUBSIDI RAKYAT DIAMBIL

Saya memandang dengan serius laporan-laporan mutakhir yang menunjukkan kelewatan projek Empangan Bakun kerana begitu banyak wang rakyat telah disalurkan ke projek ini sejak sedekad yang lalu.

Berdasarkan laporan, jumlah kos keseluruhan dijangkakan akan meningkat akibat beberapa kelewatan projek. Kos setakat ini sudah pun mencecah RM7.3 billion dan sebahagian besarnya dibiayai oleh wang rakyat melalui pinjaman berjumlah RM5.75 billion yang diberikan oleh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP). Kedua-dua pinjaman ini juga dijamin oleh Kerajaan Persekutuan.

Sikap tidak peduli Perdana Menteri yang membiarkan wang rakyat terus digunakan di dalam projek Empangan Bakun adalah sangat bertentangan dengan pendapat beliau mengenai subsidi minyak dan gula. Beliau seolah-olah tidak kisah dengan kemungkinan wang rakyat terus dibazirkan untuk projek ini, tetapi bersungguh-sungguh mahu menarik balik subsidi minyak dan gula – sedangkan sasaran penjimatan perbelanjaan kerajaan adalah terlalu kecil berbanding dengan wang rakyat yang digunakan untuk membiayai projek Empangan Bakun setakat ini.

Sasaran penjimatan RM750 juta dari potongan subsidi hanyalah 10% dari jumlah kos keseluruhan projek Empangan Bakun. Projek ini juga telah menyebabkan anggaran kerugian sejumlah RM450 juta yang dialami oleh Sime Darby bagi tahun kewangan 2010, di samping pampasan RM900 juta yang dibuat oleh kerajaan sebelum ini. Jumlah keseluruhan kerugian dan pampasan kepada Sime Darby sahaja boleh membiayai pelbagai program kebajikan rakyat yang sepatutnya dijalankan apabila subsidi ditarik balik, untuk meringankan bebanan rakyat.

Minggu ini, kita dikejutkan dengan berita projek ini akan mengalami kenaikan kos mendadak disebabkan oleh kelewatan (bukan perkara baru sejak projek dilaksanakan). Laporan-laporan juga memetik sumber dalaman yang menyebut perbezaan pendapat di antara Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Sarawak mengenai harga apabila projek ini diserahkan kepada kerajaan negeri. Perbezaan ini memungkinkan Kerajaan Persekutuan terpaksa menanggung kerugian yang dianggarkan berjumlah RM2 billion apabila projek diserahkan kelak.

Siapa yang akan membayar kerugian yang dianggarkan berjumlah RM2 billion ini? Adakah Perdana Menteri akan secara senyap-senyap mengarahkan KWSP dan KWAP melupuskan sebahagian dari RM5.75 billion hutang yang diberikan kepada projek Empangan Bakun, untuk menutup kerugian itu?

Empangan Bakun adalah lambang layanan Barisan Nasional yang berbeza-beza kepada rakyat dan syarikat besar dalam menentukan subsidi. Di mata Barisan Nasional, 20 sen subsidi bagi setiap kilogram gula yang dinikmati rakyat adalah beban yang cukup besar kepada pentadbirannya, tetapi pada masa yang sama ia menghadiahkan subsidi korporat berbillion ringgit kepada syarikat besar tanpa rasa bersalah sedikit pun.

Saya menyeru Perdana Menteri mengambil pertanggungjawaban dan berterus-terang dengan rakyat mengenai masalah kewangan projek Empangan Bakun dan kesannya kepada wang rakyat. Menteri yang dipertanggungjawabkan menyelia projek juga perlu berterus-terang dan menerangkan kepada rakyat kenapa anggaran kerugian RM2 billion itu perlu ditanggung oleh rakyat.

Rakyat berhak tahu terutamanya apabila rakyat diminta mengurangkan beban kewangan kerajaan, maka subsidi korporat juga perlu dihentikan.


YB DATO’ SERI ANWAR IBRAHIM

KETUA PEMBANGKANG

13 OGOS 2010UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

Friday, August 13, 2010

7 NOVERMBER PILIHANRAYA UMUM

بسم الله الرحمن الرحيم

PILIHANRAYA UMUM MYANMAR 7 NOVERMBER – berita hairanMyanmar dijangka mengadakan pilihanraya umumnya pada 7 November depan, iaitu pilihanraya pertama seumpamanya dalam tempoh dua dekad.

Media negara itu mengesahkan tarikh bagi pilihanraya terbabit, yang mana barat bimbang akan berlaku penipuan bagi mengekalkan kuasa kerajaan tentera di negara itu.Woit… LIHAT DAN SAKSIKAN…. NEGARA BURMA INI…kah kah kah.. NEGARA INI DI BAWAH PEMERINTAHAN ASKAR... kah kah kah..woit.. MASIH BERI TAHU AWAL BILA PILIHANRAYA...kah kah kah.. SEKARANG BARU BULAN SEMBILAN… SUDAH UMUM PILIHANRAYA BULAN SEBELAS… kah kah kah..Woit… INI LAH NAMA NYA DEMOKRASI….kah kah kah.. BUKAN UMUM PILIHANRAYA... KEMPEN HANYA SATU MINGGU…. Kah kah kah… KEMUDIAN BUAT PILIHANRAYA MASA UMAT ISLAM BUAT HAJI… kah kah kah.. INI LAH KERJA LAKNAT GEROMBOLAN UNTUK TERUS BERKUASA…. Kah kah kah…Woit… UNTUK TERUS MENIPU MELAYU DAN MEROMPAK NEGARA… kah kah kah.. - TT


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

RM2.00 PERCAYA ATAU TIDAK ?

بسم الله الرحمن الرحيم

RM2.00, murah & sangat berbaloi...Percaya atau tidak, anda boleh menikmati nasi putih bersama tiga atau empat jenis lauk, segelas air panas atau minuman sejuk dengan sepuasnya dengan hanya membayar RM2. Ini bukan cerita rekaan, tetapi dengan nilai RM2 itu, Restoran Malaysia Negara Ku yang terletak bersebelahan Balai Polis, Seksyen 7, menjadikannya realiti. Walaupun harga makanan yang ditawarkan murah, namun kualiti penyediaan makanannya tidak diabaikan malah menggunakan bahan masakan berkualiti dan memberi kepuasan kepada orang ramai yang singgah ke kedai berkenaan itu.
Pemiliknya, Datuk Zainal Abidin Awang Kechik berkata, tujuan utamanya membuka Malaysia Negara Ku sebagai memberi pilihan kepada orang ramai yang kurang berkemampuan menikmati hidangan makanan yang enak tanpa mengeluarkan bajet yang besar. Beliau yang mempunyai pengalaman selama 20 tahun dalam industri makanan dan mempunyai lima restoran bertaraf tujuh bintang di luar negara juga mahu membuktikan perniagaan yang tidak berlandaskan keuntungan tidak semestinya membawa kerugian besar.

Apa yang penting kemakmuran yang dicapai negara ini perlu dikongsi dan dinikmati bersama rakyatnya. “Saya membuka Malaysia Negara Ku bukan mahu mengaut keuntungan, tetapi lebih kepada memberi khidmat komuniti kepada rakyat, terutamanya mereka yang kurang berkemampuan seperti pelajar universiti, pekerja kilang, orang kebanyakan dan sebagainya. Dengan hanya RM2, orang ramai tanpa mengira latar belakang dan fahaman politik boleh menikmati hidangan makanan sama seperti di restoran lain malah mereka boleh menambah makanan dan makan sehingga puas".

Namun begitu, orang ramai yang berhasrat makan di Malaysia Negara Ku perlu membawa bersama Mykad dan perlu ditunjukkan kepada petugas kaunter. Bagi mereka yang bukan warganegara akan dikenakan bayaran RM6 setiap seorang. “Di sini saya juga mahu tekankan betapa pentingnya kita sebagai rakyat Malaysia membawa bersama Mykad setiap kali keluar dari rumah. Itulah sebabnya, setiap kali makan di sini orang ramai perlu tunjukkan Mykad masing-masing".

Zainal Abidin memberitahu, restoran Malaysia Negara Ku boleh menampung 150 orang pada satu-satu masa. Setiap pelanggan perlu mengambil sendiri makanan yang dihidangkan dan selepas itu perlu membasuh sendiri pinggan masing-masing selepas makan. Cara itu secara tidak langsung mampu mendidik masyarakat supaya lebih berdisiplin. “Orang ramai juga boleh bungkus dan bawa pulang makanan yang disediakan. Mereka juga digalakkan membawa bekas makanan dan minuman sendiri bagi keselesaan dan kemudahan masing-masing".

“Selepas ini saya merancang untuk membuka 220 cawangan Malaysia Negara Ku. Hasrat saya ialah satu kawasan Parlimen perlu mempunyai satu cawangan Malaysia Negara Ku. Saya buka restoran ini untuk memberi peluang kepada mereka yang kurang berkemampuan makan makanan yang sama seperti di restoran yang harganya mahal. Kos penyelenggaraan restoran itu menelan belanja RM30,000 sebulan".


***didoakan semoga rezeki Tuan semakin berkat. ganjaran memberi makan kepada orang yang berbuka puasa sangat besar di sisi Allah swt. dan tidak akan berkurangan harta orang yang bersedekah. terharu, masih ada insan mulia seperti ini. semoga akan ada lagi insan lain yang akan meniru langkah mulia ini*** - sgkasai


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

TINGGALKAN DOLLAR - BELI EMAS UNTUK LEBIH SELAMAT

بسم الله الرحمن الرحيم

KELANTAN MAHU GUNA MATA WANG SYARIAH BAYAR GAJI KAKITANGAN -minsider

Selepas empat tahun Dinar Kelantan dilancarkan, kerajaan negeri itu memperkenalkan mata wang syariah — emas dinar dan perak dirham.

Menteri Besar Kelantan Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata adalah menjadi hasratnya untuk melihat Kelantan mempelopori penggunaan mata wang syariah dalam semua urusniaga, termasuk membayar gaji kakitangan kerajaan negeri.

Bagaimanapun, kata beliau masih banyak soal teknikal yang perlu diatasi oleh kerajaan negeri sebelum dapat melaksanakannya.

“Kita bercadang mengamalkan semua urus niaga dan membayar gaji kakitangan menggunakan mata wang syariah iaitu dinar emas dan dirham ini secara menyeluruh tidak lama lagi,” kata beliau kepada pemberita selepas majlis pelancaran dinar emas di sini, hari ini.

Dinar emas dan dirham itu dikendalikan oleh Kelantan Gold Trade (KGT) iaitu anak syarikat Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK).

NOTA:
ini langkah paling tepat.
tinggalkan mata wang yang tidak bersandarkan dengn emas.
ringgit bersandar kan dollar – dollar adalah fiat money
fiat money ialah duit yng nilainya dipaksakan ke atas dunia
oleh federal reserve. Paksaan ini dapat dijalankan kerana jual beli
minyak wajib menggunkan dollar.

awas – salah satu sebab saddam di serang kerana saddam telah
meninggalkan dollar dan menjual minyak dengan menggunkan
pelbagai mata wang. -TTUNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

Thursday, August 12, 2010

MISTERI ATAP BIRU

بسم الله الرحمن الرحيم

Misteri ‘atap biru’; Tidak Pernah Memohon, Tiba-tiba Ada di Bawah RumahKUALA TERENGGANU - Pengagihan ‘atap biru’ menjadi propaganda kerajaan Umno/BN Terengganu khususnya diperbesar-besarkan oleh Menteri Besr, Dato’ Seri Ahmad Said sehingga dijadikan iklan dalam papan tanda besar berslogankan ‘Merakyatkan Pentadbiran’ negeri Terengganu.

Isu ‘atap biru’ pernah dibangkitkan oleh wakil rakyat kerajaan pada sidang sebelum ini yang mengaitkan pemerolehan atap biru tersebut dengan skandal dan penyelewengan.

Misteri ‘atap biru’ yang bergerak entah dari mana, tiba-tiba ada dibawah rumah, menjadi kemusykilan di kalangan penduduk terutama di Kampung Ladang Sahab, depan Hospital Sultanah Nurzahirah, disini.

(Gambar - 'Rumah batu', besar lagi indah di Pasir Gajah juga mendapat bantuan atap biru, yang didakwa kerajaan Umno/BN Trengganu bantuan atap itu untuk orang miskin sahaja???)

ADUN Ladang, Dato’ Tengku Hassan Tengku Omar mendedahkan perkara tersebut dalam Persidangan Dewan Undangan Negeri (Dun) Terengganu baru-baru ini.

“Saya hendak menyentuh tentang pemberian ‘atap biru’. Saya diberitahu oleh penduduk sebahagian besarnya di Ladang Sahab depan hospital.

”dia (mereka) kata kepada saya, (kalau Dato’) Ku nak atap ambiklah, saya tanya atap apa? Dia kata atap biru. Saya tanya, kenapa?,

”Tak tahu, sebab atap tu, saya bangun tidur, ada atap dibawah rumah,”kata Dato’ menceritakan perbualannya dengan penduduk tentang misteri atap tersebut ketika membahaskan usul peruntukan tambahan 9 Ogos.

Menurut Dato’ Tengku Hassan, penduduk kampung terbabit mendakwa mereka tidak pernah memohon bantuan atap biru itu, tapi tiba-tiba atap tersebut ada dirumahnya.

Bahkan yang lebih menghairankan, bukan hanya terdapat di sebuah, dua rumah, tetapi ramai penduduk yang mendakwa banyak atap yang entah dari mana muncul dirumah mereka.

Ia lebih menghairankan, kata beliau yang juga Timbalan Yang DiPertua PAS Kuala Terengganu, kawasan Ladang Sahab adalah kawasan yang akan terlibat dengan pengambilan semula tanah untuk pembangunan.

”Saya boleh sebut dimana-mana rumah yang berlaku (ada atap biru), dan kerajaan juga sudah tahu (maklum) bahawa kampong disitu akan terlibat dengan pengambilan balik tanah untuk pembangunan akan datang,”terang Dato’ Tengku Hassan yang meminta penjelasan perkara pelik tersebut dari pihak kerajaan negeri.
UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

GHANI '4 TAIL' MEMALUKAN KEHAKIMAN NEGARA

بسم الله الرحمن الرحيم

Nota akhir: Keluarga nafi tulisan, tandatangan Teoh

Keluarga mendiang Teoh Beng Hock melahirkan “rasa tidak puas hati, marah dan kecewa” berhubung tindakan Peguam Negara untuk mengemukakan satu nota misteri sebagai bukti ketika inkues bagi menentukan kematian pembantu politik itu hampir kepada penghujungnya.

Dalam satu kenyataan keras yang dikeluarkan di Melaka, keluarga Teoh berkata tindakan Peguam Negara itu amat dicurigai dan menggesa kerajaan mendapatkan pakar tulisan bagi menentukan ketulenan nota berkenaan.

"AG tidak melihat penderitaan kami. Hampir lebih setahun, kami terpaksa berulang-alik dari Melaka ke Shah Alam untuk menghadiri inkues berkenaan,” petik kenyataan itu.

"Jika inkues dimulakan semula, bagaimana kami sebagai satu keluarga mampu melalui penderitaan ini sekali lagi? Adakah AG sengaja cuba menghalang kami daripada menjalani kehidupan seharian?”


Menurut keluarga Teoh, AG memaklumkan bahawa pejabatnya telah memiliki nota berkenaan sejak Oktober tahun lalu tetapi mengapa nota itu tidak dirujuk kepada ahli keluarga Teoh, mahupun peguam mereka.

"Kami menghadiri inkues itu sepanjang tahun. Mengapa mereka tidak memohon bantuan kami? AG hanya mencari alasan (untuk melenggah-lenggah),” kata keluarga itu.

Keluarga Teoh juga mengulangi dakwaan bahawa tulisan dan tandatangan pada nota itu adalah berlainan berbanding yang dimiliki Teoh.

Pada 9 Ogos lalu, inkues yang sedang berlangsung ditangguhkan kepada 18 Ogos, selepas perbincangan semua pihak terbabit di kamar koroner.

Ia dipercayai berhubung spekulasi terdapat nota yang didakwa tinggalan daripada Teoh yang merupakan 'bukti terakhir'.UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

Wednesday, August 11, 2010

MULAKAN RAMADHAN DENGAN FITNAH

بسم الله الرحمن الرحيمApabila kain rentang ini heboh diperkatakan, saya kata kepada seorang rakan mustahil ini dilakukan oleh PKR. Kata saya lagi kain rentang seperti ini sama seperti provokasi yang dilakukan oleh Umno dalam pilihanraya kecil atau umum untuk menunding bahawa kononnya ini kerja-kerja gila Pakatan Rakyat.

Tujuannya mudah supaya rakyat marah. Kali ini bukan sahaja nak suruh rakyat tetapi DYMM Sultan Johor juga murka. Manakan baginda tidak murka kain rentang itu sengaja dinaikkan di sepanjang laluan Kembara Mahkota Johor.

Bagi saya Dr. Chua Jui Meng bodoh kalau dia mengarahkan kain rentang bersama dengan sultan Johor yang menyokong beliau sebagai Menteri Besar Johor. Maka rakyat Johor yang kuat dengan semangat Umno dan Melayu akan marah apabila seorang cina disebut sebagai Menteri Besar. Lebih-lebih lagi melibatkan sultan Johor dalam hal ini.

Hari ini semua tembelang dan taktik kotor itu terdedah apabila Dr Chua Jui Meng mendedahkan bahawa bekas Menteri Besar Johor merupakan dalang di sebalik kain rentang yang menimbulkan kontroversi itu.

Menurut beliau, Mereka berniat membuat sultan dan orang Melayu marah dengan PKR, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan diri saya.'."Nama bekas menteri besar itu ada disebut di dalam maklumat yang saya terima. Nampaknya dia cuba untuk menjadi jaguh dan cuba untuk memulihkan imejnya yang satu ketika dulu tercemar kerana terlibat dalam krisis dengan Raja-raja Melayu sehingga imuniti Raja-raja Melayu dihapuskan. "Suatu ketika dulu, dia pernah tidak dialu-alukan untuk hadir ke istana sewaktu Almarhum Sultan Iskandar masih hidup. Chua Jui Meng masih tidak lupa, dan masih mempunyai memori yang kuat. Jadi, tak masuk akal kalau dia meminta saya untuk meminta maaf kepada Tuanku Sultan. Beliaulah orang yang paling lantang mengkritik Sultan," katanya kepada Suara Keadilan.com.

Nampak sangat Umno semakin terdesak dan tersepit untuk memulihkan sokongan rakyat yang semakin menolak dan meluat kepada Umno. Saya yakin selepas ini banyak lagi provokasi dan taktik kotor akan digunakan untuk memburuk-burukkkan Pakatan Rakyat dan pimpinannya. Walau bagaimanapun saya yakin rakyat hari ini semakin matang untuk menilai senario politik yang berlaku dalam negara.

Kepada mereka yang melakukannya insaf-insaflah, bahawa mereka semakin ditolak oleh rakyat. Maka di bulan Ramadhan yang mulia ini banyakkanlah buat amalan dan bertaubat kepada Allah SWT. Tak guna berpuasa kalau perbuatan bergelumang dengan noda dan dosa. Wallahualam.UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN

بسم الله الرحمن الرحيمSALAM RAMADHAN BUAT PARA SAHABAT SEMUA. SEMOGA RAMADHAN INI MEMBERIKAN KEBERKATAN BUAT KITA SEMUA. MAAF ZAHIR BATIN DARI KAMI.


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

Tuesday, August 10, 2010

UMNO AKAN MEMERINTAH DI MEKAH DAN MADINAH?

بسم الله الرحمن الرحيم

Khalid Samad berkata, berbanding dengan tindakan Umno Pakatan Rakyat (PR) tidak akan mengenakan paksaan ke atas rakyat.

Sebaliknya jelas beliau, kerajaan negeri Selangor pimpinan PR akan mendidik orang ramai dalam isu-isu seperti itu.

Kata beliau, umat Islam tidak seharusnya tidak melakukan atau menghindari perkara-perkara berdosa ketika bulan Ramadan.

“Jika mereka hanya mahu memerintah negara tanpa gereja, kuil, ladang khinzir, kilang bir, mereka hanya boleh menerajui kerajaan di Mekah dan Madinah,” katanya lagi.

Minggu lalu, Noh mencabar kerajaan negeri Selangor menutup semua pusat hiburan dan rumah urut di negeri itu.

KAH KAH KAH…Woit…HANCUSSSS… KALAU GEROMBOLAN PERINTAH MEKAH ATAU MADINAH … HANCUSSSS… kah kah kah.. MULA MULA KENA RASUAH… LEBIH TEEROK DARI PAK ARAB… kah kah kah.. NAK NAIK HAJI … KENA TOL…. Kah kah kah… AIR ZAM ZAM AKAN DISWASTAKAN… kah kah kah.... ..KAABAH AKAN DI SWASTAKAN KEPADA LEBAI SHEIKH SAHIBUL BISEN TAN ABDULLAH...kah kah kah… NAK BUKA MENIAGA BOLEH … TAPI KENA BAGI 30% UNTUK GEROMBOLAN… kah kah kah..woit.. .KEMUDIAN BELI KAPAL SELAM YANG MENYELAM DI PADANG PASIR… UNTUK MENGAWAL KESELAMATAN KAABAH…. Kah kah kah

nota:
kapal selam ini telah tersedia rupa rupanya itu pasal kapal selam malaysia ini tidak boleh menyelam kapal selam ini hanya boleh menyelam dalam padang pasir kah kah kah..

Comments:

Tanpa Nama berkata...

Kalau dapat perintah Makkah dan Madinah, harga buah kurma mesti akan naik 0.25 sen 1 kilo...kah kah kah kah kah kah..kah kah

Air zam zam mesti akan dijual sama harga minyak Ron 95 Palabanang...RM1.85/ltr...kah kah kah kah kah..kah kah

Tanpa Nama berkata...

Kalau APNO memerintah di Kota Suci orang melayu yang nak mengunakan Gelaran Haji pada nama kenalah minta surat kelulusan dari Ketua Cawangan atau Bahagian APNO.
Memang masyuk....


Tanpa Nama berkata...

subhanallah, ini suatu yg baru bagi ana, bagaimana akan jadi kalau UMNO diberi peluang untuk jaga kaabah.
ilham sebelum berpuasa.
kalau UMNO diberi peluang untuk perintah kaabah.
1- Pembinaan Tol disetiap 1/2 kilometer di sepanjang jalan menuju ke Mekah.
2- Polis bersembunyi di merata tempat disepanjang jalan jedah ke Mekah dan jalan madinah ke mekah untuk menjalankan kegiatan menyaman ekor kereta-kereta jemaah haji.
3- Harga minyak di kawasan Mekah akan dinaikan untuk menghindar penyeludupan minyak ke Jeddah dan Taif.
4- Harga gula di kota Mekah akan diselarasnaikan untuk mengelak para tetamu Allah drpd terkena penyakit kencing manis.
5- Pengunaan C4 sebagai senjata akan diperluaskan kepada semua anggota rela bagi memastikan pendatang dari mongolia tidak memunggut komisen.
6- Ditengah bandar mekah akan dibina tiga mahkamah "istana keadilan", satu untuk ahli UMNO, satu untuk pesalah pembangkang, satu untuk rakyat marhean.
7- Sepanjang jalan di antara bandar Jedah ke Makkah akan dibina rumah murah yang berharga RM24 juta sebuah. Rumah-rumah ini aslah kediaman resmi para pemelihara toyol.
8- Kepada jemaah haji yang tak pandai berbahasa Inggeri akan disediakan guni-guni free di pejabat imgresen untuk di isi dengan wang seludup.
9- Jalan di antara Mina ke Arafah akan dibina litar F1 yg tercanggih.
10- Menubuhkan SPRM untuk menangkap penerima dan pemberi rasuah kepada syeikh-syeikh haji dan tukang-tukang sapu di masjid al-Haram.
11- Telaga zam-zam akan diswastakan dan tender akan diberikan kepada SYABAS, dgn gaji CEOnya RM5 juta sebulan.
12- Lebai arnanda khisnan akan diberikan hak untuk menyiarkan secara langsung solat terawih dari mekah ke seluruh dunia.
13- Pembinaan pelabuhan padang pasir PKRZ akan dibina disebelah kubur Ma'la, dimana kerungiannya dijangka hanya sekitar 10 bilion, namun semua kerugian itu akan ditanggung kerajaan.

- TTUNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

31 OGOS MALAYSIA DITIPU ?

بسم الله الرحمن الرحيم

SABAH BAKAL JADI TUAN RUMAH HARI MALAYSIA 16 SEPTEMBER –berita hairanSabah bakal menjadi tuan rumah sambutan Hari Malaysia yang akan berlangsung di sini pada 16 September, kata Musa Aman.

"Acara yang julung kalinya diadakan ini sudah tentu akan menjadi kepelbagaian acara dalam kita menyambut bulan kemerdekaan pada tahun ini," katanya.


Pada 19 Oktober tahun lalu, Najib Razak mengumumkan 16 September sebagai cuti umum mulai tahun ini bagi menyambut Hari Malaysia.

KAH KAH KAH..

Nota:
ini adaklah kejayaan perjuangan intenet yang mengelurkan maklumat bahawa 31 ogos bukan hari Malaysia, hari malaysia ialah 16 september.

tahun ini kita sama sama berkempen untuk menernagkan kepada seluruh dunia bahawa negara ku bukan lagu kebangsaan kita lagu ini di capilak dari lagu peranchis yang bernama memula moon

lagu memula moon ini di indonesia dipanggil terang bulan. kita tidak perlu terang bulan kita sudah lama terang pakatan telah ada bendera terang bulan kah kah kah - TTUNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

MALAYSIA LAWAK... SETELAH SETAHUN TIBA-TIBA JUMPA SURAT TERAKHIR TEOH

بسم الله الرحمن الرحيم

Keluarga Teoh serah kepada peguam, A-G ‘bukti baru’ didakwa bunuh diriKeluarga Teoh Beng Hock enggan membuat spekulasi dakwaan bahawa setiausaha politik kepada pemimpin DAP itu telah membunuh diri ekoran “bukti baru” yang dibangkitkan dalam inkues diadakan untuk mencari punca kematiannya.

“Tanya peguam kami dan Peguam Negara,” kata adik Teoh, Lee Lan di sini petang ini.
Dia berkata, sebarang bukti baru yang didakwa wujud seharusnya telah dibangkitkan pada awal inkues.

“Ia seharusnya telah dibawa setahun lalu, bukan hari ini. Ini salah guna proses,” katanya ketika ditemui selepas dia dan keluarganya mengadakan pertemuan dengan Penasihat DAP Lim Kit Siang di sini.

Lim berkata, orang ramai hanya mahu mengetahui sama ada Teoh ditolak sehingga menyebabkanya mati.

Sehubungan itu kata beliau, apa sahaja kemusykilan yang wujud akan menjejaskan keyakinan ramai terhadap inkues yang sedang diadakan.

Kata beliau, inkues tidak seharusnya mengecewakan orang ramai dan kebenaran harus diketengahkan.

Lim menambah, beliau tidak berada dalam kedudukan untuk mengatakan sama ada bukti baru yang disebutkan hari ini benar-benar merujuk kepada kejadian bunuh diri.
“Saya tidak lihat (bukti itu), saya tidak tahu,” katanya.

KAH KAH KAH…Woit… INI CERITA PELIK… kah kah kah.. SUDAH SATU TAHUN TETIBA JUMPA SURAT AKHIR TEOH… Kah kah kah…SELAMA INI DI MANA TERSIMPANNYA SURAT INI…kah kah kah Woit… KALAU SAIFOO… DALAM LUBANG JUBUR… kah kah kah..MACAM MACAM NAK MENIPU ORANG MELAYU... Kah kah kah..


Nota:
kes surat ini muncul kerana pakar dari siam akan datang beri laporan – jadi untuk alih cerita buka cerita baru ini kah kah kah

woit… seluruh Malaysia tahu ini hanya kong kali kong kah kah kah..

nota:
cuba teka dimana surat ini tersorok selama satu tahun hanya satu tempat yang selamat dalam coli bik mama kah kah kah

- TTUNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

MEDIA UPAHAN SERONOK JADI BATU API

بسم الله الرحمن الرحيم

Utusan Dan TV3 Terus Berbohong Punca Sebenar 27 Peniaga Melayu Tidak Dibenarkan Berniaga di Bazar Ramadan KOMTARIsu 27 peniaga Melayu tidak dibenarkan berniaga di Bazar Ramadan KOMTAR cukup hangat dimainkan oleh blogger UMNO. Malangnya, isu perkauman ini turut dimainkan oleh Utusan Malaysia (UM) dengan menyiarkan artikel berkaitan:

* 1,000 peniaga protes hari ini
PULAU PINANG 8 Ogos – Kira-kira 1,000 orang peniaga dan ahli pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dijangka berhimpun di Kompleks Tun Abdul Razak (Komtar) di sini esok bagi membantah tindakan kerajaan negeri tidak membenarkan peniaga Bazar Ramadan berniaga di situ...

* Diskriminasi terhadap peniaga-peniaga Melayu
PULAU PINANG 8 Ogos - Tindakan menghalang peniaga Bazar Ramadan di Kompleks Tun Abdul Razak (Komtar) di sini berniaga sepanjang bulan puasa membuktikan kerajaan negeri di bawah pimpinan DAP memiliki sikap perkauman yang tebal....

Tanpa merujuk kepada kerajaan negeri, akhbar lidah UMCO itu menyiarkan berita bersifat provokatif di muka hadapan akhbar itu. Isu agenda akhbar ini berbuat demikian tidak perlulah dipanjanglebarkan, kerana orang yang celik minda sudah tahu akan hal itu.

Susulan daripada laporan UM, Harakah menyiarkan berita di bawah ini tentang respons Lim Guan Eng berkaitan dengan laporan UM pagi tadi:

PULAU PINANG, 9 Ogos: Para peniaga bazaar Ramadhan di Komtar tidak boleh berniaga tahun ini ekoran dari tindakan penganjur bazar itu tidak membayar sewa kepada Lembaga Pembangunan Pulau Pinang (PDC) walaupun telah mengutip yurannya dari peniaga.

Demikian dijelaskan oleh Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dalam laman komuniti Twitternya.

"Mengapa penganjur tak bayar PDC wang sewa yang dkutip daripada 27 peniaga Melayu? Bazar Ramadan tunggu bayar sewa.Tahun depan deal terus dengan peniaga," tulis beliau dalam twiiternya.

Sementara itu, beliau juga berkata, satu surat kelulusan telah dikeluarkan kepada penganjur iaitu Persatuan Peniaga Komtar melalui naib pengerusinya yang bernama Ghani.

Utusan Malaysia, media Umno, hari ini menyiarkan di muka depannya laporan kononnya kerajaan negeri Pulau Pinang menyekat peniaga Melayu membuka bazar Ramadhan di Komtar.

Laporan bertajuk "Melayu terus ditindas" itu jelas cuba memainkan isu perkauman terhadap kerajaan negeri Pulau Pinang pimpinan Lim Guan Eng itu.

Ekoran itu, Guan Eng menyifatkan ia satu lagi siri mempermainkan isu perkauman terhadap kerajaan negeri Pulau Pinang.

Sebelum ini, akhbar yang sama memainkan isu seorang peniaga Melayu yang mempertahankan kedainya yang dibina di atas pokok dari dirobohkan oleh pihak berkuasa tempatan.

Guan Eng menjelaskan, tidak ada isu ia kedai Melayu atau tidak. Isunya adalah keselamatan kerana ia dibina di atas pokok, kata beliau.


Manakala The Malaysian Insider pula melaporkan bahawa pihak PDC tidak menghalang peniaga Melayu berniaga di KOMTAR:

KUALA LUMPUR, 9 Ogos — Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC) hari ini menafikan dakwaan Dewan Perniagaan Komtar (KMA) dalam Mingguan Malaysia semalam yang ia menghalang 27 peniaga Melayu daripada berniaga ketika Ramadan di Komtar.

“Merujuk kepada kenyataan akhbar (semalam), pihak PDC ingin memaklumkan bahawa kenyataan yang dilaporkan bahawa 27 peniaga Melayu dihalang berniaga di bazar Ramadan di Komtar adalah tidak benar,” kata Pengurus Kanan Hartanah PDC Mohd Bazid Abdul Kahar.

Bazid berkata, adalah tidak bertanggungjawab untuk memainkan sentimen perkauman bahawa ada penindasan peniaga Melayu hanya untuk menutup kegagalan Persatuan Perniagaan Komtar (KMA) membayar sewa kepada PDC dan kegagalan menguruskan bazar Ramadan mengikut peraturan ditetapkan....

Persoalannya, siapakah penganjur yang melesapkan duit peniaga itu?
http://duniacacamarba.blogspot.comUNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

Monday, August 9, 2010

BLOGGERS UMNO BERGADUH PASAL DUIT

بسم الله الرحمن الرحيم

PENDEDAHAN BLOGGER UMNO TENTANG MEREKA MENTEKEDARAH RM SEMASA PRU094 HULU SELANGORBerikutan posting mengenai 'Blogger Ular Sawa' semalam' saya menerima beberapa email dan panggilan telefon dari para sahabat. Sepertia biasa dan sepatutnya didalam dunia realiti - ada yang menyokong dan ada yang membantah, ada yang menentang dan ada yang pertahankan - segalanya dengan alasan atas kepentingan masing-masing serta kumpulannya.

Posting saya itu diulas semula oleh blog The Unspinners pada jam 8.29PM dan House PK pada pagi ini. Dari komen-komen yang diterima nyatalah bahawa selama ini ada dendam yang tersimpan dalam hati para blogger yang tak terluahkan dan kesempatan ini diambil mereka untuk menyatakan apa yang bermain dalam hati mereka selama ini.

Saya tidak cenderung kepada mana-mana pihak tetapi saya dapat pastikan bahawa segala yang dinyatakan ada kebenarannya;

1. Peruntukan untuk blogger sebanyak RM15,000 bagi kempen di Hulu Selangor itu benar.
2. Peruntukan sebanyak RM80,000 bagi kempen di Sibu itu juga benar
3. Di Hulu Selangor para blogger yang berjuang disana tidak mendapat habuan yang diperuntukan bagi mereka juga benar.
4. Di Sibu, peruntukan sebantak RM80,000 yang tidak termasuk tambang kapal terbang namun blogger berkenaan hanya menerima imbuhan sebanyak RM100 seorang juga benar.
5. Di Hulu Selangor ada 'Ular Sawa' yang menelan peruntukan itu pasti benar
6. Di Sibu ada 'Naga' yang telah menelan peruntukan itu juga nyata benar.

Dari maklumat melalui telefon dan email yang saya terima, saya menyedari ada sesuatu yang sedang berlaku dikalangan blogger ini (Blogger Pro BN):


1. Rakan blogger telah terpecah kepada beberapa kumpulan dengan kepentingan mereka yang tersendiri.
2. Segalanya adalah berkaitan dengan wang dan peruntukan
3. Ada blogger tertentu yang memang dibayar untuk menulis dengan 'dipayungi' oleh seseorang yang berkepentingan tertentu
4. Blogger berkenaan disamping menulis dengan 'interest' tertentu juga akan mempengaruhi blogger lain menyertai mereka bagi mempamirkan kekuatan mereka sebagai kuasa 'jual-beli'
5. Ada blogger yang memang kerjanya menulis untuk wang - memuji tokoh tertentu apabila menerima upah dan 'melanyak' mereka jika sudah tidak diberikan habuan lagi.
6. Kes peruntukan RM15,000 di Hulu Selangor ini juga dikatakan 'konspirasi' bagi memburukkan blogger Sanggah Tok Janggut oleh pihak tertentu sedangkan individu yang sebenarnya dsyakki melakukan 'songlap' itu adalah blogger Sang Kelembai - demikian menurut satu sumber.
(Apa yang saya tulis ini adalah berdasarkan kepada komen-komen yang diterima dari pembaca sama ada diblog bh atau pun blog The Unspinners)

Saya tidak memihak kepada mana-mana kumpulan berkenaan, dan saya rasa ada kewajarannya untuk membentuk sebuah kumpulan ketiga yang tidak cenderung kepada kedua-dua kumpulan berkenaan. Saya percaya blogger BumiYang, Sri Tri Buana, YangGambi dan ramai lagi akan menyertai perjuangan ini. Mari kita mulakan sebelum terlambat.

Siapa sebenarnya blogger yang berjuang demi Agama, Bangsa dan Negara?

11 Comments
Close this window Jump to comment form

Blogger Nasionalis1982 said...

Salam bro...
Aku pernah 'ternampak' penyata perbelanjaan BN di Hulu Selangor kat atas meja somebody. Siapa, bila dan dimana tu aku tak boleh cakap.
Memang betul apa yg bro cakap..peruntukan utk blogger adalah RM15k. Masa tu terfikir jugak nak amik gambar penyata tu guna henpon, tapi tak jadi sbb kat situ ada CCTV. hehe..bahaya.
Lepas baca artikel bro ni, aku setuju dan mengiyakan. Memang tak dinafikan amaun utk blogger di PRK Hulu Selangor adalah RM15k.
August 4, 2010 10:43 AM

Blogger TAIPINGMALI (TM) said...
Tuan,
Saya pun ada dengar cerita ni. Sedih betul kerana mereka sanggup kencing bloggers...ingat artis saja yang selalu kena kencing.
Harap perkara sedemikian tidak berulang. TM bloggers sdn bhd. Bukan lagiahli BPN.
August 4, 2010 10:58 AM

Blogger YB Raz said...
hehehehe ade ler sesiapa yang mencuri duit tuh..xpe kat akhirat kita tuntut ramai ramai hehehe
August 4, 2010 10:59 AM

Blogger bRAVEhEART said...
Salam sahabat-sahabat semua, terima kasih kerana berani menyatakan kebenaran. Apa yang perlu kita takutkan kerana kita dipihak yang benar. Saya menyuarakan pendapat dan pandangan saya dengan yakin bahawa saya dipihak yang benar.
August 4, 2010 11:03 AM

Blogger Menyegar said...
Salam.Aku ingat pemimpin pemimpin UMNO aje yang bangsat.Rupanya ada jugak blogger yang bangsat huhu.
August 4, 2010 11:18 AM

Blogger Panglima Perang Cyber said...
Semalam aku baru sahaja berborak dengan blogger det dan gomo pasal ni.
dia pun setuju berlaku masalah ketirisan dalam persepsi blogger yang perlu dibetulkan samada ia benar atau tidak.
ada gosip kata ada pihak yang menggunakan nama blogger tapi tak bagi wang peruntukan pun kepada blogger.
saya harap perkara ini perlu dibawa kepada PM agar pihak yang songlap duit tu dihukum.

Taiping : BPN menghormati keputusan anda. Yang penting perjuangan diteruskan tak kira di mana dan dengan siapa anda berada.
August 4, 2010 12:24 PM

Blogger bRAVEhEART said...
Pang5,
Saya rasa berkaitan TM, BPN perlu reform bagi memantapkan organasasi. Membiarkan masalah terpendam tidak akan pernah menyelesaikannya,kita harus berani bergerak dan menghadapinya. Saya sentiasa akan bersama ~ bh

August 4, 2010 12:46 PM

Anonymous Anonymous said...
GOMO
Bro,di sibu RM80 Ribu bajet yang di peruntuukan untuk blogger. tapi sapa yang dapat kawan tak tahu lah pasal kawan pun duduk TADIKA je.
takpa, kita kan berjuang secara ikhlas. kalau depa nak makan tu makan lah. tapi jaga jaga lah nanti...hu hu hu
August 4, 2010 1:51 PM

Blogger ISAC said...
Kita buat mcm EPL nak ke?
Blogger Professional... Siapa bayar lebih, kita support depa???
August 4, 2010 2:44 PM

Blogger Nasionalis1982 said...
geng, blog u telah dilinkkan. Terbaekkk punya. hehe
August 4, 2010 3:55 PM

Blogger bRAVEhEART said...
Salam dan terima kasih bro's semua. Nasionalis1982 terima kasih linkkan blog. Gomo, bagus maklumat tu RM80 ribu tapi blogger habuk pun tak dapat. TM, kita masih geng dan aku tak lupa kome datang kenduri kawin anak teman dulu tu, terima kasih sekali lagi. ISAC, aku rasa kan, nanti pada pru13 blogger semua akan hentam balik kerajaan kerana sesetangah pemimpinnya 'anak haramnya' yang makan hasil titik peluh orang lain.
August 4, 2010 6:52 PM

- PAS Cawangan Bukit Sentosa 2UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

RASMINYA PKR RANTING KAMPUNG JAWA

بسم الله الرحمن الرحيم

LAPORAN KHASMAJLIS PERASMIAN PKR RANTING KG. JAWA, CHUAHKAMPUNG JAWA, CHUAH – Selepas berjaya menubuhkan Ranting di Kg. Sawah Sunggala minggu lalu, Parti Keadilan Rakyat Cabang Telok Kemang telah mengorak langkah dengan menubuhkan sebuah lagi Ranting di Kg. Jawa, Chuah.

Majlis perasmian Ranting ini telah diadakan pada 7 Ogos 2010 bertempat di Balai Raya kampung berkenaan. Majlis telah disempurnakan oleh YB Saudara M. Ravi, ADUN Port Dickson merangkap Ketua PKR Cabang Telok Kemang dan dihadiri kira-kira 100 orang komuniti setempat. Serentak dengan itu, Cawangan UMNO di kampung ini turut dibubarkan dengan penyertaan beramai-ramai bekas ahlinya ke PKR.Dalam ucapannya, YB Saudara M. Ravi melahirkan rasa teruja dengan kesungguhan masyarakat Jawa tempatan yang begitu komited menyokong perjuangan Pakatan Rakyat. Sesungguhnya ini merupakan satu lagi tanda bahawa masyarakat kini sudah semakin peka dengan senario politik semasa dan perkembangan ini menyaksikan Pakatan Rakyat semakin yakin untuk mengambil-alih pentadbiran Negeri Sembilan pada Pilihanraya Umum ke 13.Sebelum itu, pada sebelah petangnya telah berlangsung acara ringkas meletakkan papan-tanda bagi menandakan rasminya penubuhan sebuah Ranting PKR di sini. Acara ini disempurnakan oleh Saudara Mohd. Nor Bin Mohd. Sap (Timbalan Ketua PKR Cabang Telok Kemang).

PKR Ranting Kg. Jawa dipimpin oleh Saudara Mohd. Amin Bin Harun, seorang aktivis masyarakat tempatan. sehingga kini Ranting tersebut telah menerima seramai 225 orang ahli berdaftar.

From:
kelabraja_uda@yahoo.comUNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

LEBIH 700 PENEROKA SAMAN FELDA

بسم الله الرحمن الرحيمSeramai 766 peneroka Felda memfailkan saman berjumlah RM200 juta di Mahkamah Tinggi Seremban terhadap agensi kerajaan itu atas dakwaan terlibat dalam penipuan dan pecah amanah dalam jual beli hasil kelapa sawit.

Tuntutan itu difailkan oleh peguam Sivarasa Rasiah bagi pihak peneroka daripada Felda Serting dan Gugusan Raja Alias, berdekatan Jempol, Negeri Sembilan.

Mereka menamakan Felda dan Felda Palm Sdn Bhd masing-masing sebagai defenden pertama dan kedua.

Dalam tuntutanya itu, mereka mendakwa "wujud penipuan dan/atau konspirasi untuk melakukan penipuan dalam urusan jual beli dan hasil buah sawit" selama 15 tahun.

Menurut Sivarasa, dalam pembayaran kadar perahan gred kelapa sawit Felda didakwa menggunapakai 18.9 peratus sedangkan nilai sebenar didakwa antara 24 hingga 25 peratus - seperti kajian Lembaga Kelapa Sawit Malaysia.

Katanya, pihaknya mempunyai dokumen bagi membuktikan bahawa pada tahun 2008 sahaja, setiap peneroka kerugian RM20,000 ekoran kadar itu.

"Ini bermakna selama 15 tahun, Felda menyebabkan kesemua 766 peneroka ini kerugian sebanyak RM200 juta," kata Sivarasa.

Sehubungan itu, Sivarasa yang juga naib presiden PKR memberitahu, kesemua plaintif menuntut ganti rugi am dan teladan, bersama faedah untuk penipuan dan pecah amanah yang berlaku.

Sementara itu, sejak jam 9.30 pagi tadi, kira-kira 300 peneroka Felda mula berkumpul dan memenuhi mahkamah tinggi tersebut bagi menunjukkan sokongan mereka.

Kedengaran mereka bersorak kuat berulang kali tanda sokongan ketika ahli parlimen Subang itu membacakan kenyataaan medianya kepada pemberita selepas memfailkan tuntutan itu.

Dua lagi peguam peneroka tersebut Latheefa Koya dan T Kumar turut hadir. - malaysiakiniUNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

RIBENA HARAM ?

بسم الله الرحمن الرحيم

LONDON : Pemimpin Islam di Birmingham menggesa diadakan rombakan menyeluruh dalam undang-undang pengguna selepas kemunculan berita menggemparkan bahawa dua minuman ringan kegemaran mengandungi arak.

Birmingham Post semalam melaporkan ramai peniaga membuang stok Ribena dan Lucozade selepas pengguna mendapati ramuan perisa air minuman itu mengandungi arak meskipun pada paras yang rendah. Peraturan makanan tidak mensyaratkan pengeluar produk itu, Glaxo-SmithKline menyenaraikan arak pada bungkusan minuman itu kerana kandungan arak itu pada kadar yang rendah.

Bagaimanapun, umat Islam yang diharamkan daripada meminum arak mendakwa semua minuman ringan seharusnya dilabelkan dengan jelas jika ada ramuan yang bercampur arak meskipun amat sedikit. Empat tahun lalu, Walkers, sebuah syarikat makanan, menukar label pada bungkusan kerepeknya selepas akhbar Birmingham Post mendedahkan snek keju dan bawangnya mengandungi ekstrak lembu tidak sembelih. Kandungan arak dalam Ribena dan Lucozade adalah kurang daripada 0.1 peratus tetapi umat Islam memberitahu Birmingham Post bahawa mereka kecewa selepas mengetahui bahawa mereka sejak sekian lama meminum arak meskipun pada paras yang teramat rendah.

Pengerusi Masjid Jamik Birmingham, Dr Mohammed Naseem menyuarakan rasa terkejutnya kerana undang-undang itu masih membenarkan kandungan dalam makanan atau minuman tidak dinyatakan dengan jelas pada label.. 'Kita amat kecewa kerana sebelum ini umat Islam menganggap minuman ringan seperti Ribena dan Lucozade ini halal tetapi sebaliknya,' katanya. Pekedai yang juga anggota Persatuan Peniaga Ladypool, Mohammed Zaman Khan berkata penjualan Ribena dan Lucozade jatuh mendadak sejak beberapa minggu lalu dan beliau memastikan produk itu tiada pada rak kedainya.

Jurucakap Glaxo-SmithKline memberi alasan label minuman dan makanan pasti tidak dapat dibaca jika peraturan mensyaratkan semua komponen bagi penyediaan makanan itu dinyatakan. 'Sesetengah bahan perasa mengandungi lebih 50 komponen. Kami amat sensitif dengan keperluan budaya pengguna dan cuba menangani isu itu jika ia dimaklumkan kepada kami,' katanya.

Beliau mengakui minuman tenaga Lucozade berperisa asli, limau, tropika dan sitrus mengandungi paras rendah arak begitu juga dengan lima perasa yang disediakan untuk Ribena.. - AgensiUNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

Sunday, August 8, 2010

MAHASISWA TAK MATANG.. BODOHNYA SETEBAL MISAINYA

بسم الله الرحمن الرحيمNote: Di Malaysia asalkan menyokong kuat umno, macam ni punya bangang pun boleh jadi NC.. Patut la anak bangsa ku mundur. rupanya mrk tak digalakkan menjadi seorg insan yg kritis. proses kematangan bermula slps habis universiti. masyallah. klu mahasiswa negara lain, mrk tu la harapn negara utk pembentukan satu2 tamadun. maju lah negra ku klu semua berfikiran cam tan sri ni.

UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...