Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Saturday, March 6, 2010

RAHSIA KOTAK SUDAH BOCOR

بسم الله الرحمن الرحيم

UNDANG UNDANG BARU - TAK BOLEH PAKAI SELUAR PENDEK DAN MESTI PAKAI KASUT DOC MART BUTANG16.. hahaha

PARTI GERAKAN DAKWA KOTAK SYARIKAT KRONI – berita hairan

Ketua Pemuda Gerakan Wilayah Persekutuan, Lai Hoi Keong telah membuat laporan kepada SPRM tentang kes pembekalan kotak ikan berinsulasi gred makanan (KIBFG) dimonopoli sebuah syarikat.

Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani semalam menyangkal dakwaan Ketua Pemuda Gerakan Wilayah Persekutuan, Lai Hoi Keong yang pembekalan kotak ikan berinsulasi gred makanan (KIBFG) dimonopoli sebuah syarikat, seperti laporannya kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), kelmarin.

Noh Omar, berkata tidak ada pemegang saham individu dalam syarikat yang didakwa manakala pegawai Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) yang menduduki lembaga pengarah syarikat itu hanya wakil anak syarikat LKIM, Majuikan Sdn Bhd.

Noh Omar, berkata tidak ada pemegang saham individu dalam syarikat yang didakwa manakala pegawai Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) yang menduduki lembaga pengarah syarikat itu hanya wakil anak syarikat LKIM, Majuikan Sdn Bhd.

Katanya, syarikat yang dimaksudkan Lai mungkin menjurus kepada KF Marketing iaitu sebuah syarikat yang dilantik sebagai ejen tunggal pada 2006 ketika penggunaan KIBFG diperkenalkan dan pengilang Ace Rotor Moulding Sdn Bhd sebagai pengilang tunggal.

Bagaimanapun, katanya, jumlah pengilang ditambah menjadi tiga selain pengimport boleh membeli terus kotak itu di pasaran sebaik kementerian mahu melaksanakan arahan penggunaan KIBFG.

Noh berkata, pemilik saham dalam KF Marketing terdiri daripada Gabungan Persatuan Nelayan Kebangsaan (Nekmat) dan Majuikan dengan 30 peratus saham, Konsortium Pasar Borong Selayang serta gabungan Persatuan Nelayan Perlis, Kedah, Perak dan Kelantan (15 peratus) manakala Ace Rotor Moulding, 10 peratus.

Sementara itu, SPRM membuka kertas siasatan sebaik menerima laporan berhubung isu penggunaan KIBFG yang pembekalannya dikatakan dimonopoli sebuah syarikat.

Timbalan Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Shukri Abdull, ketika dihubungi berkata, tindakan susulan sudah diambil pihaknya untuk memulakan siasatan dengan terperinci berhubung isu itu.


KAH KAH KAH...

woit... BETUL TAK ?... INI KUNTAU MUNTAU DALAM HAL KOTAK INI...kah kah kah..

woit.... GEROMBOLAN SAMA CUKONG SEDANG GADUH... kah kah kah...

woit... PROJEK KOTAK INI MACAM CARA NAK CARI DANA KERANA NAK TAWAN SELANGOR....kah kah kah..

kah kah kah... INI PROJEK MALAON NOH OMAR MUSUH TOYO...kah kah kah

woit...PELIK SATU SYARIKAT DI KATAKAN TAK ADA PEMEGANG SAHAM....kah kah kah..

woit...PELIK... TAK ADA LEMBAGA PENGARAH... kah kah kah..

woit... MODAL DARI MANA?.... kah kah kah..

woit... SIAPA YANG MENGURUSKAN?....kah kah kah..

woit.. CUKUP LAH... HENTIKAN LAAAA PROJEK MENIPU MELAYU INI....kah kah kah - Tukar Tiub


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

PERMASALAHAN QADA SOLAT BAGI YANG MENINGGALKAN SOLAT TANPA UZUR


بسم الله الرحمن الرحيم


Keuzuran yang syar’ie yang membuatkan seseorang itu tidak berdosa ketika meninggalkan solat ialah gila, terlupa atau tertidur, dipaksa, sudah menunaikan solat secara jamak, ketakutan yang bersangatan kerana ancaman keadaan (seperti yang berlaku ketika peperangan khandak lihat dalam Bukhari no. 598).

Adapun selainnya baik lelaki dan perempuan yang berakal, Islam, serta telah baligh maka baginya kewajipan yang ditetapkan supaya mendirikan solat.

“Sesungguhnya solat itu ialah satu ketentuan ke atas orang yang beriman dengan kewajipan yang ditentukan” (An-Nisa : 103).

Bersabda rasulullah salallahualaihiwasa lam : “ Sesungguhnya antara (pembatas) seorang lelaki itu dengan syirik dan kufur ialah meninggalkan solat” (hadith sahih riwayat Muslim no. 987, Abu Daud, Nasaie).

Perintah menunaikan solat ialah satu kewajipan sehingga bagi yang sakit tidak terlepas dari kewajipan menunaikannya selama mempunyai akal apabila Islam memberi kelonggaran supaya harusnya menunaikan solat dengan keadaan duduk, berbaring dan bahkan dengan gerak isyarat mata atau sehingga jika tidak mampu cukup dengan lintasan hati selama ianya masih sedar dan berakal.

“Dan bertaqwalah kamu kepada Allah semampu kamu” (At-taghabun :16).

Juga sekiranya tiada air demi bersuci dan berwudhuk maka Islam membolehkan bertayamum mengunakan debu tanah yang berada di sekeliling dunia.

“ Apabila kamu tidak menemui air maka bertayammumlah dengan debu tanah yang suci..” (Al-maidah : 43)

Perbuatan meninggalkan solat ialah dosa besar dan termasuk salah satu di antara dosa yang boleh membawa kufur kepada pelakunya. Sekiranya ada sesiapa yang meninggalkan solat kerana mengingkari kewajipannya dan membenci perbuatan solat yang merupakan ibadah ini dan menganggap menyusahkan maka ianya tanpa syak kufur dan murtad dari agama Islam dengan ijmak ulama (Al-Majmuk m/s 16 Jilid 3, Hukum Meninggalkan Solat oleh Ibn Qayyim).

“Sesungguhnya solat itu ialah satu ketentuan ke atas orang yang beriman dengan kewajipan yang ditentukan” (An-Nisa : 103).

Adapun yang meninggalkan solat dengan sebab malas dan leka serta lalai kerana dunia dan dalam masa yang sama tidaklah menafikan kewajipan solat dan tidak pula bermaksud mengingkari perintah Allah maka baginya hukum fasiq dan munafiq namun masih tetap dianggap muslim dan dipelihara haknya sebagai muslim tetapi tetap wajar menerima hukuman dan teguran. Demikian mazhab As-Sauri , Abi Hanifah dan golongan Maliki serta Syafie dan Ahmad dari riwayat-riwayat lain yang darinya (lihat Mughni Muhtaj, Al-Majmuk dll).

Sekalipun mereka ini yang berpendapat tidak jatuh kafir bagi orang yang meninggalkan solat dengan sebab malas dan leka serta lalai namun para ulama ini tidak pula bermaksud mengambil pandang ringan kerana mereka tetap menetapkan perlaku dosa besar meninggalkan solat ini mesti dihukum dengan hukuman bunuh dan ini pendapat Maliki serta Syafie.

Adapun pendapat yang mengatakan mereka ini tidak dibunuh sebaliknya disebat dan dipenjara sehingga mati atau bertaubat nasuha dan ini pula ialah pendapat dari mazhab Az-Zuhri dan Ibn Musayyib serta Umar Ibn Abd Aziz dan Abu Hanifah dan Ibn Hazm.

Manakala sebahagian yang lain tetap mengkafirkan golongan ini yang meninggalkan solat tanpa uzur sekalipun tidak menolak kewajipan solat dengan menjatuhkan hukum kafir dan murtad dari Islam kerana meninggalkan solat yang merupakan rukun Islam dan mereka ialah mazhab Said ibn Jubair , Auzaie, Ibn Mubarak, Ishaq dan riwayat yang sahih dari Imam Ahmad dan salah satu qaul dari mazhab Syafie serta Ibn hazm dengan riwayat daripada Umar ibn Khatab , Muadz ibn Jabal dan Abd rahman ibn Auf serta Abi Hurairah dan selainnya dari sahabat rasulullah ra (lihat dalam Al-Insof, Majmuk Fatawa, Hukum Meninggalkan solat oleh Ibn Qayyim).

Pelbagai khilaf dan hujah serta dalil dalam masalah ini namun saya tidak berhajat memanjangkan bicara dalam masalah khilaf ini sebaliknya terus kepada isi pokok perbincangan iaitu tentang perihal qadha solat bagi yang meninggalkan solat tanpa uzur.

Ketahuilah baik salah satu diantara kedua kedudukan hukum golongan yang meninggalkan solat apakah kafir atau fasiq dan munafiq maka keduanya berdosa besar dan bukanlah ringan dan baik sebaliknya tercela dan dibenci dengan kemurkaan Allah swt.

Pendapat yang membolehkan dan mewajibkan qadha bagi yang meninggalkan solat ialah mazhab jumhur ulama daripada imam mazhab yang empat dan ianya dengan syarat hendaklah perlakunya yang meninggalkan solat tanpa uzur itu selain berqadha solatnya yang telah ditinggalkan maka hendaklah juga bertaubat dengan taubat nasuha atas dosa besarnya itu (lihat dalam Al-Majmuk, Al-Insof dll).

Bukanlah bermakna bolehnya qadha solat itu maka diri pembuat dosa boleh terselamat dan terampun dosa sebaliknya hanya usaha ikhtiar selain taubat nasuha bagi menebus kesalahan yang telah dilakukan.

Adapun pendapat selainnya yang mengatakan tiada qadha bagi solat yang ditinggalkan ialah pendapat Umar ibn Khattab dan ibn Umar serta Sa’ad ibn Abi Waqas dan Ibn Mas’ud ra, Ibn Sirrin , Ibn Hazm, dan juga pendapat daripada Syeikhul Islam ibn Taimiyyah ra serta jumlah besar dari salaf soleh yang lain.

“Sesungguhnya solat itu ialah satu ketentuan ke atas orang yang beriman dengan kewajipan yang ditentukan” (An-Nisa : 103).

Demikian jumlah besar menolak adanya qadha solat dengan dalil bahawa solat ini satu kewajipan yang dibuat hanya pada waktunya bukan diluar waktunya (lihat Al-Muhalla ibn Hazm, Majmuk Fatawa, Nailur Authar dll).

Dalam hal ini satu keputusan dapat diambil bahawa golongan yang menolak adanya qadha solat ialah kerana selain menetapkan solat dilaksanakan pada waktu khas dan jika selainnya tidak lagi dikira maka mereka juga mengkafirkan peninggal solat sehingga tiada guna menunaikan qadha lagi.

Keadaan ini dapat diselesaikan hanya apabila orang yang meninggalkan solat ini bertaubat dan kembali dengan taubat nasuha serta di sini mereka diwajibkan melakukan qadha.

“Wahai orang-orang yang beriman bertaubatlah kamu kepada Allah dengan taubat nasuha (yang sersungguh-sungguh) moga tuhanmu akan menghapuskan dosa-dosa kamu …” (At-Tahrim : 8).

Maka bagi yang bertaubat dengan taubat nasuha maka hendaklah dia mengulangi segala solat yang telah ditinggalkan dengan melakukan solat pada waktunya dan memperbanyakkan solat-solat sunat.

Ini berdasarkan kepada hadith rasul yang menyebut : “Sesungguhnya yang paling awal akan dihisab di hari akhirat daripada amal perbuatan ialah solat dan sekiranya baik (solatnya) maka telah berjaya dan selamat dan sekiranya rosak (meninggalkan) solatnya maka gagal dan rugilah dia serta jika berkurang pahala dari solat wajibnya maka akan berkatalah tuhan yang Mulia dan tinggi : Lihatlah apakah hambaku ini ada melakukan solat sunat dan tampunglah apa yang kurang dari yang wajib dan kemudian jadikanlah seluruh amalannya seperti itu” (hadith sahih riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi dan Ibn Majah).

wallahualam

Oleh : Ustaz Emran


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

HARUS SANA SINI LEBIH SESAT DARI BABI

بسم الله الرحمن الرحيم


Pagi tadi, saya dah tulis. Lepas Subh, bila tengok berita Utusan Malaysia hari ini bertajuk "Harussani dedah keangkuhan PAS", saya fikir dalam hati, tak boleh biar putar alam ni. Pagi tadi dapat buat satu dua para ja. Ni baru sambung.

Antara lain, berita itu memetik Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria berkata:

"...setahu saya ada hadis mengatakan tolonglah saudara kamu yang zalim dan dizalimi. Saya kata jika BN ini zalim, saya tawarkan wakil rakyat Pas menjadi Menteri Besar dan yang lain akan jadi Exco bersama BN".

Setahu saya, ustaz-ustaz yang mengajar memberitahu bahawa menolong orang yang zalim ialah dengan menghalang orang itu melakukan kzaliman. Bukan menolong si zalim namanya jika bersekongkol dengan si zalim.

Nabi Muhammad s.'a.w. yang dikasihi bersabda :"Tolonglah saudara kamu yang zalim dan yang kena zalim" Seorang lelaki bertanya, "wahai rasulullah, aku akan menolong seseorang yang dizalimi. Bagaimana pula, hendak menolong orang yang zalim?" Jawab Nabi, "berhentikan dia daripada melakukan kezaliman, maka itu adalah cara kamu menolong dia" (Al-Bukhari : 6438)

Harussani juga berkata:

"...Saya kata al-Quran menyebut jika sayang kepada kafir maka kita adalah kafir".

Bolehkah Harussani beritahu, adakah bila Umno berkerjasama dengan MCA, MIC, pemimpin-pemimpin bukan Islam dalam Gerakan serta PBS dan entah apa-apa parti, itu bermakna Umno "sayang kepada kafir maka kafir"?

Apa pendapat Harussani tentang orang-orang Umno yang mengundi Datuk Tan Lian Hoe di Gerik dan menolak calon beragama Islam dari PAS, Mohd Noor Abdul Rahman? Adakah "sayang kepada kafir maka kafir"? Bagaimana pula dengan para pemimpin Umno yang bermati-matian berkempen kepada orang-orang Islam di Gerik supaya mengundi Tan? Adakah "sayang kepada kafir maka kafir"?

Gerik hanya salah satu contoh. Banyak lagi contoh lain? Saya masih ingat lagi pilihan raya kecil Ijok. Banyak kawan-kawan saya dari Umno yang menyokong calon MIC, K. Parthiban dan mengeji-ngeji calon PKR yang beragama Islam, Tan Sri Khalid Ibrahim. Na'uzubiLlah, saya tidak akan menuduh mereka kafir. Tetapi saya nak tanya Harussani, adakah mereka "sayang kepada kafir maka kafir"?

Nak pulang paku buah keras dan menyatakan PAS yang kafir-mengkafir? Memanglah. Tetapi yang suka kafirkan Umno itu kini dah tak ada lagi dalam PAS. Ramai yang pakat-pakat masuk Umno seperti Ustaz Wan Ismail Machang, Ustaz Mohd Noor Idris, Ustaz Omar Khalid, Ustaz Abdul Razak Daud dan lain-lain.

Memang masih ada di dalam PAS yang dibising-bisingkan sebagai menuduh Umno kafir, walaupun saya tak pernah dengar menyebut secara jelas bahawa Umno kafir. Memang benar, pada 7 April 1981, Presiden PAS pernah memberikan ucapannya yang terkenal di Banggol Peradong, Kuala Terengganu: "Kita menjadi kafir dengan mengamalkan politik suku, agama suku".

Tetapi, bukankah beliau juga yang kini begitu lunak kepada Umno? (Sila baca berita Utusan Malaysia 21/7/08 "Muzakarah bermula - PM 3 kali bertemu pemimpin Pas - Umno tidak letak syarat", berita Harakah Daily 19/2/10 "Utusan Malaysia putar belit kenyataan Presiden PAS" di mana beliau menyebut tentang "anjakan paradigma dalam Umno sendiri yang tidak lagi mengatakan politik suku agama suku" dan berita Malaysiakini 11/7/08 "Hadi: Apa perlu mainkan isu Altantuya?")

Apa yang hendak saya nyatakan adalah, orang-orang yang dahulunya mengkafirkan Umno kini sudah jadi Umno dan tidak lagi berada di dalam PAS dan orang yang dituduh mengkafirkan Umno pula kini kelihatan mesra Umno.

Kini, nampaknya giliran ulama Umno pula yang nak main isu kafir-mengkafir seperti yang dilakukan oleh Harussani.

Kita tak ada hak untuk melarang Mufti Perak itu hendak menolong Umno meneruskan kezalimannya. Tidak kiralah sama ada parti itu parti perasuah, busuk hingga ke ususnya atau tidak mampu lagi memperjuangkan hak-hak orang-orang Melayu.

Apa sekalipun, kita tak boleh kacau hobi dia untuk membantu parti perasuah yang busuk hingga ke ususnya meneruskan kezaliman (Wathilah bin al-Asqa pernah bertanyakan makna 'asabiyyah kepada Nabi Muhammad s.'a.w.w, lalu Nabi yang suci menjawab: "('Asabiyyah ialah) kamu menolong kaummu atas kezaliman" - Riwayat Abu Daud).

Ikut suka dialah. Tetapi adakah kerana tak mahu membantu parti perasuah yang busuk hingga ke ususnya meneruskan kezaliman akan melayakkan mana-mana pihak dilabelkan "sayang kepada kafir maka kafir"?

Adakah kerana PAS berada di dalam Pakatan Rakyat (PR) bersama-sama DAP menyebabkan Harussani berpendapat "sayang kepada kafir maka kafir"? Bagaimana pula Umno yang berada di dalam Barisan Nasional bersama-sama PBS? Siapa bertanggungjawab ke atas Kristianisasi di Sabah?

Satu lagi soalan kepada Harussani. Ketika orang-orang PAS di bunuh kejam di Memali dahulu dan para pemimpin Umno terang-terang memperlihatkan merekalah yang berada di belakang pembunuhan beramai-ramai orang-orang PAS itu, adakah pada masa itu PAS berada dalam satu pakatan dengan DAP?

Akhirnya, entah kenapa saya teringat firman Allah dalam surah al-A'raf ayat 179 Allah yang mafhumnya: "Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk (isi neraka Jahannam) kebanyakan dari jin dan manusia, mereka mempunyai hati, tetapi tidak dipergunakannya untuk memahami (ayat-ayat Allah) dan mereka mempunyai mata (tetapi) tidak dipergunakannya untuk melihat (tanda-tanda kekuasaan Allah), dan mereka mempunyai telinga (tetapi) tidak dipergunakannya untuk mendengar (ayat-ayat Allah). Mereka itu sebagai binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi. Mereka itulah orang-orang yang lalai."

Maknanya, ada manusia yang lebih sesat dari babi kerana babi juga salah satu binatang ternakan. - bagindarefomasi


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

KAWAN-KAWAN TOLONG SEBARKAN

بسم الله الرحمن الرحيم


Sila klick pada image untuk keterangan lanjut.

UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

Friday, March 5, 2010

2 WANITA ENGGAN LALUI MESIN BOGEL

بسم الله الرحمن الرحيم


GAMBAR fail menunjukkan seorang kakitangan Lapangan Terbang Manchester di England menguji alat pengimbas bogel.

MANCHESTER - Seorang wanita Islam dilarang menaiki satu penerbangan ke Pakistan selepas enggan melalui mesin pengimbas baru di Lapangan Terbang Manchester yang memaparkan tubuh manusia dalam keadaan bogel, lapor sebuah akhbar semalam.
Seorang lagi wanita yang merupakan rakannya juga enggan menjalani imbasan mesin Rapiscan itu kerana masalah perubatan.
Dua wanita itu sedang dalam perjalanan ke Islamabad apabila mereka dipilih untuk melalui imbasan mesin Rapiscan selepas mendaftar masuk di lapangan terbang berkenaan.
Setakat ini, kira-kira 15,000 orang telah melalui alat pengimbas itu manakala pasangan tersebut merupakan penumpang pertama yang enggan berbuat demikian.
Pasangan tersebut yang sanggup kerugian dua tiket penerbangan berharga £400 (RM2,000) daripada menjalani prosedur imbasan, kemudiannya bertindak meninggalkan lapangan terbang itu.
Beberapa mesin Rapiscan yang berharga £80,000 (RM406,000) diperkenalkan di Lapangan Terbang Antarabangsa Heathrow dan Lapangan Terbang Manchester pada 5 Februari lepas.
Mesin sinar-X itu membolehkan kakitangan-kakitangan keselamatan melihat imej bogel penumpang untuk mengesan sama ada senjata dan bahan letupan disembunyikan pada tubuh mereka tetapi penggunaannya dikritik kerana ia memaparkan bentuk kemaluan penumpang.
Ulama-ulama di Amerika Syarikat (AS) mengeluarkan fatwa yang melarang orang Islam melalui mesin itu kerana ia melanggar hu-kum agama berhubung isu bogel.
"Islam jelas melarang lelaki atau wanita dilihat dalam keadaan bogel oleh mereka yang bukan muhrim," kata fatwa itu.
Sementara itu, seorang aktivis sebuah badan bukan kerajaan di Britain, Alex Deane menyatakan pertubuhannya bersedia mewakili dua wanita itu sekiranya mereka mahu mencabar keputusan pihak berkuasa di mahkamah. - Agensi


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

KERA....JAAN BERJAYA KERANA GERTAKAN DAN UGUTAN

بسم الله الرحمن الرحيم

Ada orang yang memuji Noh Omar kerana berjaya menjinakkan pengimport2 ikan yang pada mulanya memboikot penggunaan Kotak Ikan Berinsulasi Bergred Makanan (KIBFG). Apa yang gua terkilan... sebagai seorang menteri pendekatan yang beliau gunakan adalah bersifat diktator dan ugutan.


Menteri Pertanian Asas Tani ini, telah mengertak para pengimport dan pemborong ikan jika enggan mematuhi arahan tindakan yang akan di ambil oleh kera...jaan ialah dengan menarik lesen mereka dan diberikan kepada syarikat lain yang berminat.

Dalam isu ini, seperti yang di perkatakan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pengimport/Pemborong Ikan dan Sumber Laut Malaysia, Datuk Yusoff Ismail di mana beliau sendiri membantah syarat mewajibkan pembelian kotak berinsulasi itu hanya daripada KF Marketing Sdn Bhd (KFM) yang ditaja Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM). Katanya, monopoli KFM itu bersifat menindas rakyat kerana semua kos tambahan akan disalur kepada mereka, walhal lima kilang lain bersetuju menjual kotak sama pada harga lebih murah.

Di sini kita dapat menilaikan bukannya para pengimport dan pemborong ikan ini tidak mahu menyokong cadangan kera.... jaan tetapi mereka mempertikaikan kos harga tong ikan yang mahal yang di paksa beli dari KFM Marketing Sdn Bhd. Sedangkan ada lima kilang lain yang mengeluarkan produk yang sama menjual dengan harga yang lebih murah.

Persoalannya mengapa harus mewajibkan pembelian dari sebuah syarikat yang di pilih oleh Kera..jaan (LKIM), mengapa tiada kelonggaran pembelian dari mana2 kilang/syarikat yang menawarkan harga yang lebih murah, dan pada masa yang sama pihak Kementerian/LKIM membuat pemantauan ke atas mutu/kualiti kotak tersebut, jika isu kualiti kotak itu yang menjadi keutamaan.

Pada gua... arahan ini hanyalah satu penganiayaan kepada pemborong dan pengimport ikan dan salah satu jalan/cara untuk mengkayakan kroni2 mereka.

Kepada semua pemborong dan pengimport ikan pula, mereka terpaksa akur dan tunduk kepada gertakan dan ugutan tersebut kerana terpaksa. Kerana itulah sumber pendapatan mereka...

Dengan harga tong ikan yang mahal, kos pengimport/pemborong meningkat dan secara automatiknya harga ikan dalam pasaran akan meningkat juga... "Rakyat di dahulukan untuk di sembelih... dan Pencapaain kepada kroni dan tembolok Noh Omar di Utamakan".

Jadi... inikah yang di namakan "Rakyat di Dahulukan, Pencapaian di Utamakan", tiunaseng punya slogan... Rakyat di perbodohkan lagi... oleh Kera...jaan Barisan Nasional. Ada baiknya jika di sumbat saja Noh Omar kedalam Tong Ikan yang mahal tu.. - ISA


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

WAJAH SEBENAR HARUS SANA SINI

بسم الله الرحمن الرحيم


Lepas hampir 2 tahun PRU-12 selesai dan kecoh isu Kerajaan Perpaduan atau lebih dikenali dengan nama UG (Unity Government) wajah sebenar Mufti Perak, Tan Sri Harussani semakin terserlah.

Dalam kenyataan terbarunya dalam 1 program Dialog Za'ba, Perpaduan Melayu: Cabaran dan Realiti di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Mufti Perak itu jelas memaparkan wajah sebenar beliau yang bolehlah dianggap sebagai "Racist".

Jelas beliau dalam dialog tersebut:

"Kenapa PAS tidak boleh bergabung untuk membentuk Kerajaan yang sudah pasti akan memperoleh majoriti 100% Melayu memerintah?"

Memang jelas dan teramat jelas bahawa Mufti Petak ini datang dari baka "Racist".

Sepatutnya sebagai seorang Mufti yang tugasnya ialah memikul apa yang telah dijelaskan didalam Al-Qur'an dan Hadis, soal "bangsa" tidak perlu wujud lagi didalam apa sahaja kenyataan dan perlakuannya sebab didalam Islam, tidak pernah kita diajar supaya membeza-bezakan sesama kaum, agama dan juga bangsa.

Dalam Al-Qur'an surah Al-Hujurat ayat ke-13 ada menyebut:

Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).

Kumpulan Rock Dewa pun ada ambik petikan surah dekat atas tu dan dijadikan lirik dalam lagu "femes" Kumpulan Rock tu. kalau tak silap aku tajuk lagu tu "Laskar Cinta". Bunyinya lebih kuran gini:

BUKANKAH KITA MEMANG TERCIPTA LAKI-LAKI DAN WANITA, SERTA SUKU-SUKU DAN BANGSA-BANGSA YANG PASTI BERBEZA. BUKANKAH KITA MEMANG HARUS SALING MENGENAL DAN MENGHORMATI, BUKAN UNTUK SALING BERCERAI-BERAI DAN BERPERANG ANGKAT SENJATA!"

Sedap lagu tu untuk peringatan. jauh lari dari tajuk asal dah ni. tapi sekadar untuk pencerahan. apa yang dinyatakan oleh Mufti Perak ni amat bercanggah dengan apa yang sepatutnya diamalkan sesuai dengan tarafnya sebagai seorang Mufti. Mufti ni tugasnya ialah mengangkat Agama Islam setinggi-tinggi tempat dimana dia (Mufti) berada dan bukannya menakut-nakutkan panganut agama lain dengan kenyataan-kenyataan yang bukan kearah mengimarahkan institusi agama Islam.

Kenyataan Mufti Perak ni lebih kearah mangangkat semangat "kebangsaan". kalau ikut sejarah awal Islam sampai sekarang, bangsa yang taksub dengan semangat "kebangsaan" dan juga tercatit didalam Al-Qur'an hanyalah bangsa "Yahudi'. tak kanlah sorang Mufti yang sepatutnya bersikap terbuka dalam hal "kebangsaan" nak mengikut jejak bangsa Yahudi..?

Ini bukan apa yang termaktub dalam Al-Qur'an, Sunnah dan Hadis.

Tak cukup dengan kenyataan berbau "perkauman/racist" tadi, Mufti Perak menambah lagi kenyataannya"

Beliau mendakwa, Pas Perak sebenarnya telah diperalatkan oleh DAP bagi memenuhi kepentingan tuntutan politik mereka.

"Contohnya semasa orang Melayu berbaring di atas jalan raya bagi menghalang laluan kereta Sultan Perak pada masa itu, langsung tiada orang DAP turut serta dan apabila saya tanya, mereka (orang Cina) berkata itu kerja Melayu, kami banyak lagi kerja lain nak dibuat".

Jelas dekat sini Mufti Perak tidak menjalankan tanggungjawabnya untuk mengangkat Agama Islam yang suci ketempat yang sepatutnya tetapi lebih kepada cuba untuk melaga-lagakan perpaduan antara kaum dan agama di Malaysia.

Mufti Perak yang sepatutnya lebih kedepan sebagai seorang "pendamai' antara mana-mana kaum, bangsa dan agama di Malaysia lebih berminat untuk melaga-lagakan sesama kaum, bangsa dan agama. semangat kebangsaan ala-ala "Yahudi" terlalu menebal dalam diri seorang manusia bernama Harussani yang memegang jawatan sebagai seorang "Mufti".

Dari kenyataannya aku dapat faham bahawa "jiwa" Harussani ni lebih kearah memartabatkan "bangsa" sahaja. pada pandangan Harussani, bangsa lain selain daripada bangsa Melayu adalah bukan Islam agaknya padahal Islam itu untuk semua.

Sebab itu Harussani tanpa segan silu merendahkan bangsa lain yang bukan Melayu bila dia dia mempersoalkan:

"Kenapa Pas tidak boleh bergabung untuk membentuk kerajaan yang sudah pasti akan memperoleh majoriti 100 peratus Melayu memerintah?"

Nampak sangat bangsa lain diperlekehkan seolah-olah hanya bangsa Melayu sahaja yang layak dan bagus dalam mentadbir. Harussani agaknya lupa bahawa selama ini Negara China yang menjadi Pusat Perkembangan Agama Islam di Asia pemerintahnya bukan bangsa Melayu.

Rasulullah s.a.w sendiri sebelum wafat telah mengutus sahabat Baginda untuk bekerjasama dengan Pemerintah China dan setelah sahabat Baginda Rasulullah s.a.w berhijrah ke China dalam misi tersebut, Pemerintah China bukan sahaja memberikan kerjasama bahkan memberi kedudukan-kedudukan istimewa dalam Pemerintahan Empayar China kepada para sahabat.

Malu kita pada Pemerintah China yang berbangsa China yang langsung tidak merendah-rendahkan para sahabat Baginda padahal sahabat Baginda itu bukan keturunan Melayu atau China jauh sekali seagama..!

Yang lebih memalukan ialah berhijrahnya sahabat Baginda Rasulullah ke China adalah atas niat mengembangkan Agama Islam. dalam hal ni Harussani patut malu pada Nenek Moyang orang-orang China di Malaysia kerana pada zaman sahabat Rasulullah berhijrah dulu, tidak pulak Nenek Moyang orang-orang hina yang dipandang Hina oleh Harussani ini menghalau atau menghalang niat para sahabat Baginda.

Tak pulak Nenek Moyang orang-orang China ni risau kununnya sahabat-sahabat Rasulullah s.a.w ini akan menjadikan orang-orang China sebagai "Boneka"..!

Hari ini, Mufti Perak, Tan Sri Hasrussani yang sepatutnya menjadi "penyambung" kepada perjuangan Baginda Rasulullah telah bertindak membelakangkan Rasulullah dengan menghina dan merendah-rendahkan bangsa China yang 1 masa dulu telah memberikan seluas-luasnya ruang untuk Rasulullah melalui para sahabatnya berdakwah mengembangkan Agama Islam sehingga Agama Islam sampai ke Asia dan Malaysia (pada masa tu lebih dikenali dengan nama "Tanah Melayu" kalau tak silap aku, aku tak berapa reti sejarah "Melayu" ni...).

Pada pendapat aku, Mufti Perak langsung tak layak memegang jawatan dia sekarang sebab Harussani ni taksub pada "bangsa'... mereka-mereka yang taksub pada "bangsa" ni tempatnya didalam Neraka Jahanam di akhirat nanti.

Sabda Rasulullah s.a.w:

"Barangsiapa yang berjuang di bawah panji-panji emosi, menjadi marah karena sikap berat sebelah (’asabiyah), atau menyeru ke arah ‘asabiyah, atau mendukungnya dan kemudian meninggal, maka dia mati dalam keadaan jahiliyyah" (sahih Muslim).

"Bukan daripada golongan kami sesiapa yang menyeru kepada Asabiyah, dan bukan daripada golongan kami sesiapa yang berjuang di atas panji Asabiyah, dan bukan daripada golongan kami sesiapa yang mati di atas Asabiyah" (Sunan Abu Dawud).

Kenapa diakhir-akhir "umur" ini Harussani memilih untuk berada diatas jalan yang "diiktiraf" oleh bangsa Yahudi iaitu "Kebangsaan"..? - perisik-rakyat


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

PENGARAH RADIO IKIM DIPAKSA LETAK JAWATAN

بسم الله الرحمن الرحيم

Pengarah Radio IKIM didesak ‘Letak Jawatan’ kerana panggil Presiden PAS Muzakarah ,


Seorang teman menyampaikan kepada saya bahawa perletakan jawatan Pengarah Radio IKIM, Ir Ahmad Jais Alias berkuatkuasa 1 Mac lalu bukanlah perletakan jawatan yang sukarela. Bernama pada 19 Januari telah menyiarkan berita bahawa beliau akan meletakan jawatan setelah berkhidmat selama setahun dua bulan bermula pada 1 Januari 2009. Memang pelik kenapa beliau letakan jawatan secara tiba-tiba walhal baru berkhidmat setahun jagung.

Beliau dikatakan telah diberikan tekanan oleh pihak atasan bagi meletakan jawatan berikutan tindakannya menjemput Presiden PAS bagi menyertai Muzakarah Pakar anjuran IKIM pada 21 Januari lepas. Muzakarah itu diadakan bagi membincangkan isu nama Allah dan Tun Abdullah turut hadir bersama bekas Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainal Abidin.

Sebelum ini juga, beliau turut dikatakan mengunakan kedudukannya bagi menjemput beberapa Ustaz-ustaz PAS untuk menjadi penceramah dan memberikan kuliah agama di Radio IKIM. Ya! mereka hanya beri kuliah agama, bukan ceramah politik. Pendengar Radio IKIM boleh jadi saksi.

Ekoran dari tindakan beliau yang tidak disenangi itu, gaji beliau ditahan, elaun dan bayaran claim beliau turut tidak dibayar.

Jika melawat laman web IKIM, nama beliau juga sudah dikeluarkan walaupun baru 4 hari beliau letak jawatan. Tiada sebarang majlis perpisahan diadakan untuk beliau dan akhirnya beliau kembali menjadi orang dagang walhal kehadirannya selama setahun di IKIM telah banyak memberikan perubahan besar kepada imej dan rating Radio IKIM.

Memang tidak logik, dalam keadaan ekonomi yang gawat ini beliau yang baru setahun dua bulan bekerja dengan IKIM mahu letakan jawatan tanpa sebab. Lainlah kalau beliau mendapat tawaran jawatan yang lebih baik. Ada juga logiknya. Kini Ahmad Jais dilaporkan menjadi penceramah bebas dan tidak mempunyai pekerjaan tetap.

Selepas ‘perletakan jawatan’ beliau, dikhabarkan bahawa beberapa slot ceramah yang kebanyakannya disampaikan oleh Ustaz-ustaz PAS akan disusun semula dan dimansuhkan perlahan-lahan. Beberapa DJ dan kakitangan juga dikatakan menerima tekanan yang sama agar mereka meletakan jawatan.

Berita dan cerita ini tersebar luas di IKIM dan pendengar setia Radio IKIM pasti mahu mencari jawapannya. Tidak sepatutnya beliau dipecat jika alasan Politik sedangkal itu digunakan. Beliau sebagai seorang yang berilmu telah mengunakan kedudukannya bagi meletakan orang-orang yang berilmu tanpa mengira apa jua parti untuk kebaikan masyarakat. penyingkirannya adalah satu kezaliman!

Saya yakin, IKIM akan menafikan cerita ini. Tapi kebenaran itu tidak akan dapat disembunyikan sampai bila-bila. Teman saya juga mengatakan bahawa sampai sekarang beliau belum menerima gaji terakhirnya! memang zalim.


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

KISAH KERBAU PENDEK

بسم الله الرحمن الرحيم

Salam to all,

Di dalam gambar adalah Mohd Fitri Bin Ibrahim @ Kerbau Pendek. Kerbau Pendek ini merupakan Setiausaha Akbar kepada YB Mansor Othman, TKM1 P.Pinang. Mungkin ramai yang tidak tahu siapakah dia Kerbau Pendek. Ramai juga tertanya2 kenapa tiba2 kisah Kerbau Pendek pula yang dipaparkan?

Sebenarnya Kerbau Pendek ini pernah berkhidmat sebagai salah seorang Pegawai Khas @ PA kepada YB Fairus Khairuddin bekas TKM1. Kerbau Pendek adalah antara salah seorang daripada Geng 6 Jahanam yang menjatuhkan YB Fairus. Mastermind dalam Geng 6 Jahanam ini ialah Hazerie, Cikgu Zul dan Non Pomen (balaci merangkap orang kepercayaan DSAI). Manakala penasihat utama Geng 6 Jahanam ialah YB Abdul Malik Abdul Kassim @ Malik Itik.

Kerbau Pendek sangat disayangi oleh Cikgu Zul dan Hazerie. Ini kerana semasa Geng 6 Jahanam ini mahu menjatuhkan YB Fairus, Kerbau Pendek yang juga bekas PA Fairus adalah orang yang bertanggungjawab mengeluarkan surat2 penting, fail dan dokumen-dokumen untuk diberikan kepada Geng 6 Jahanam bagi memudahkan tugas mereka menjatuhkan Fairus. Setiap berbualan dan maklumat penting yang diperbualkan antara Fairus dan pegawai2 beliau akan dikutip oleh Kerbau Pendek dan disalurkan kepada Geng 6 Jahanam. Inilah modus operandi yang digunakan oleh Geng 6 Jahanam bagi menghancurkan Fairus.

Kerbau Pendek sebenarnya sangat dibenci oleh majoriti staf Ketua Menteri, TKM1 & 2 termasuklah di kalangan pegawai2 kerajaan. Malah di kalangan pemimpin AMK Negeri P.Pinang sendiri pun meluat dengan Kerbau Pendek. Ini diakui sendiri oleh Sdr. Amir (Ketua AMKPP), Sdr. Rizal Hamid (Ketua Penerangan), Sdr. Din Binjai dan Sdr. Azrizal (Ketua AMK Bayan Baru). Tetapi bagi Geng 6 Jahanam, Kebau Pendek adalah anak emas mereka. Ini kerana peranan yang dimainkan oleh Kerbau Pendek dalam bersekongkol dengan Geng 6 Jahanam telah berjaya menjatuhkan Fairus Khairuddin. Jasa-jasa Kerbau Pendek membawa keluar dokumen rahsia daripada pejabat TKM1, maklumat2 sulit dan membocorkan beberapa perkara penting lain semestinya tidak akan dilupakan oleh Geng 6 Jahanam.

Kerbau Pendek seorang yang sangat licik dan bijak mencari kesempatan. Kerbau Pendek juga sangat pandai dalam bermuka-muka. Atas kebijaksanaan itu jugalah yang membolehkan Kerbau Pendek menjadi Setiausaha Akhbar kepada YB Mansor sekarang. Daripada sumber yang boleh dipercayai, Kerbau Pendek ini pernah memohon untuk menjadi Setiausaha Akhbar Ketua Menteri semasa YB Fairus hampir pasti meletakkan jawatan sebagai TKM1. Lim Guan Eng sendiri yang menolak permohonan Kerbau Pendek sambil menjelaskan kepada beberapa orang pegawai kanan beliau bahawa orang seperti Kerbau Pendek ini adalah sangat berbahaya. Kerbau Pendek didakwa oleh LGE sebagai seorang yang tidak berperinsip, talam dua muka, “no loyalty” dan lidah bercabang.

Setelah permohonan Kerbau Pendek tidak dilayan LGE, Kerbau Pendek yang semamangnya bijak mencari peluang telah berbuat baik dengan Non Pomen, Rezal Huzairi, Cikgu Zul dan Hazerie. Semasa pilihanraya kecil DUN Penanti, Kerbau Pendek telah bersama Non Pomen, Cikgu Zul dan Rezal Huzairi telah membantu berkempen untuk Mansor Othman sehingga Mansor Othman bergelar YB dan TKM1 P.Pinang. Kerbau Pendek tanpa segan silu telah bertemu dengan YB Mansor, merayu dan memohon untuk menjadi Setiausaha Akhbar TKM1. Pada permulaannya YB Mansor tidak mahu menerima Kerbau Pendek, tetapi setelah Non Pomen campur tangan akhirnya YB Mansor akur dan menerima Kerbau Pendek sebagai Setiausaha Akhbar beliau. Niat YB Mansor memang baik tetapi YB Mansor tidak tahu bahawa Kerbau Pendek ini suatu hari nanti akan menjadi duri dalam daging kepada beliau.

Kini sedikit demi sedikit, kewujudan Kerbau Pendek ini sudah mula menggugat kedudukan YB Mansor dan mencemar nama baik beliau. Antaranya:

1) Kerbau Pendek telah memalukan YB Mansor dengan mengguna nama YB Mansor untuk beberapa kali makan secara percuma di kedai makan Hammer Bay kononnya YB Mansor mengarahkan Kerbau Pendek membantu menyelesaikan masalah peniaga resotoran ikan bakar di situ.

2) Kerbau Pendek meminta pihak Hotel Berjaya untuk makan percuma sebgai habuan setelah pihak kerajaan negeri mengadakan program JKKK di hotel tersebut beberapa tahun lepas.

3) Kerbau Pendek juga dilaporkan pernah meminta habuan daripada beberapa orang kontraktor yang berurusan dengan Pejabat Timbalan Ketua Menteri 1 dan turut melakukan perkara yang sama terhadap Tabung Haji semasa penganjuran program JKKK di kompleks Tabung Haji, Bayan Lepas.

4) Kerbau Pendek juga dari semasa ke semasa member maklumat kepada Malik Itik yang diketahui umum mahu menjatuhkan YB Mansor.

5) Kerbau Pendek adalah orang yang bertanggungjawab mereka fitnah dan memporak-perandakan pejabat YB Mansor dengan mengadakan cerita kononnya terdapat kakitangan pejabat YB Mansor adalah orang kuat UMNO.

6) Kerbau Pendek bersekongkol bersama Cikgu Zul dan Hazerie dengan menghebahkan cerita2 rekaan kurang baik tentang YB Mansor kepada Malik Itik dan pemimpin PKR yang lain bagi tujuan menjejaskan reputasi dan nama baik YB Mansor.

7) Terbaru, En. John iaitu pembantu khas YB Mansor turut difitnah oleh Kerbau Pendek kononnya En. John berada bersama-sama DS Zahrain semasa sidang akhbar DS Zahrain mengumumkan perletakan jawatan beliau. Seterusnya YB Mansor dipersalahkan dan menerima tekanan daripada orang-orang parti.

YB Mansor perlu cepat bertindak. Kebelakangan ini terlalu banyak isu-isu kepincangan PKR yang timbul terutamanya yang membabitkan PKR negeri Pulau Pinang. Sebagai Pengerusi PKR negeri Pulau Pinang, YB Mansor terpaksa berhadapan dengan segala cabaran ini dengan cara bijaksana dan mencari pendekatan terbaik untuk mengatasinya. Dengan menyimpan kakitangan seperti Kerbau Pendek yang juga duri dalam daging, YB Mansor bukan hanya terpaksa berhadapan dengan masalah parti tetapi juga masalah dari dalaman angkara Kerbau Pendek dan rakan2nya dalam Geng 6 Jahanam. Kalaulah Fairus boleh dijatuhkan, tidak mustahil YB Mansor pun menerima nasib yang sama jika gagal bertindak menyekat kemaraan dan terperangkap dengan tipu daya Kerbau Pendek, Geng 6 Jahanam dan Malik Itik. jebatpenang


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

KELI KE PAUS ?

بسم الله الرحمن الرحيم

Hamba dapat email ni dari sahabat dgn tajuk "Ikan Keli Yang Di Tangkap Di Mukah Sarawak". Tapi hamba kurang pasti sbb x nampak keseluruhan gambar ikan ni kerana separuh badannya ada didalam air. Tp mmg besar la dah mcm paus dah.
UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

Thursday, March 4, 2010

BIG MAMA YANG PERASAN NAK JADI FIRST LADY

بسم الله الرحمن الرحيم

Woiii Rosmah Kau Tu Bini Najib Je! Jangan Dok Berangan Nak Jadi First Lady!

Rosmah Mansor hanya bertaraf isteri kepada seorang Perdana Menteri sahaja dan tidak layak menggelar atau menganggap diri beliau sebagai Wanita Pertama Malaysia atau "First Lady" disisi Perlembagaan, kata pensyarah undang-undang Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Prof Dr Abdul Aziz Bari.

Dalam konteks gelaran Wanita Pertama Malaysia usaha meletakkan gelaran itu pada bukan yang hak adalah sesuatu yang tidak bermoral dan tidak bersopan menurut pakar perlembagaan itu.

"Wanita Pertama Malaysia ialah Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong dan tidak boleh mana-mana pihak membuat tuntutan ke atas penghormatan itu hatta isteri Perdana Menteri sekali pun.

"Rakyat negara ini harus faham protokol kepimpinan negara sebagaimana yang diperuntukkan dalam Perlembagaan," kata Prof Abdul Aziz.

Menurut Perkara 32 (2) dalam Bab 1 berkaitan "Ketua Utama Negara bagi Persekutuan, dan isterinya" jelas dinyatakan, " Isteri Yang di-Pertuan Agong (digelar Raja Permaisuri Agong) hendaklah diberi keutamaan daripada segala orang lain di dalam Persekutuan selepas Yang di-Pertuan Agong".

"Oleh kerana Yang DiPertuan Agong mestilah seorang lelaki maka isteri baginda menjadi Permaisuri Agong dan bagindalah yang menurut Perlembagaan memegang gelaran Wanita Pertama Malaysia bukannya mana-mana pihak lain," jelas Prof Abdul Aziz lagi.

Ditanya mengenai laporan media yang sering mengaitkan Datin Seri Rosmah sebagai "Wanita Pertama", beliau menyatakan perkara itu menyalahi protokol negara dan tidak menghormati kedudukan mulia Permaisuri Agong.

"Dalam Perlembagaaan termaktub dengan jelas dalam Perkara 70 berkaitan kekananan Sultan, Raja dan Yang DiPertua Negeri selepas Yang DiPertuan Agong dan Permaisuri Agong," tegas beliau.

Perkara 70 (1) berhubung "Keutamaan Raja dan Yang di-Pertua Negeri" menyatakan "Tertakluk kepada keutamaan Yang di-Pertuan Agong dan Isterinya, Raja dan Yang di-Pertua Negeri bagi Negeri-Negeri hendaklah diberi keutamaan daripada segala orang lain dan setiap Raja atau Yang di-Pertua Negeri hendaklah, di dalam Negerinya sendiri, diberi keutamaan daripada Raja dan Yang di-Pertua Negeri yang lain".

Perkara 70 (2) pula menyatakan, "Tertakluk kepada Fasal (1), Raja hendaklah diberi keutamaan daripada Yang di-Pertua-Yang di-Pertua Negeri dan, antara mereka sendiri, mengikut tarikh mereka menjadi Raja, dan Yang di-Pertua-Yang di-Pertua Negeri hendaklah, antara mereka sendiri, diberi keutamaan mengikut tarikh mereka dilantik sebagai Yang di-Pertua-Yang di-Pertua Negeri; dan jika Yang di-Pertua-Yang di-Pertua Negeri dilantik pada hari yang sama, maka yang lebih tua hendaklah diberi keutamaan daripada yang lebih muda".

"Maksud kedua-dua fasal dalam Perkara 70 tersebut ialah selepas YDP Agong dan Permaisuri kekananan atau "seniority" Sultan, Raja dan Yang DiPertua Negeri adalah mengikut tarikh mereka dilantik memegang jawatan masing-masing. Umpamanya yang paling kanan selepas YDP Agong dan Permaisuri Agong ialah Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah dan diikuti oleh yang lain.

"Tidak disebut dalam Perlembagaan isu kekananan Perdana Menteri dalam hirarki kepimpinan negara. Kalau Perdana Menteri tidak disebut apatah lagi isteri kepada Perdana Menteri!," ujar beliau.

Prof Abdul Aziz menasihati media dan agensi kerajaan supaya mempelajari sistem protokol negara sebelum memberi apa-apa gelaran kepada mana-mana individu.

"Malaysia bukannya sebuah republik seperti Amerika Syarikat di mana Presiden adalah Ketua Kerajaan dan juga Ketua Negara, dan isteri beliau adalah Wanita Pertama.

"Malaysia mengamalkan sistem raja berperlembagaan yang mana YDP Agong adalah Ketua Negara dan Permasuri Agong adalah Wanita Pertama.

"Saya berpendapat menamakan Rosmah sebagai wanita pertama hanya helah politik oleh kuncu-kuncu beliau untuk menaikkan namanya," jelasnya lagi.

Beliau diminta mengulas laporan BERNAMA bertajuk "Rosmah Tekankan Pentingnya Peranan Wanita Pertama" yang disiarkan semalam. - Krai Utara


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

BEKAS TUNANG SHYFOOLS MENGANDUNG ?

بسم الله الرحمن الرحيم

Sepol...!!! Apa Lu Sudah Bikin Ni...!!!Perkara 1:
Pada 27 Feb. 2010 gua dah letupkan kisah Sepol Putus Tunang, dan gua simpan sedikit maklumat yang berkaitan sebab tidak mahu mangaibkan individu tertentu dan kesamaran kesahihan maklumat. Tetapi sehingga ke hari ini tiada sebarang penafian dari pihak mereka.

Perkara 2:
Gua bukan nak promote blog yang buat kenyataan di bawah, kerana banyak sangat fitnah di dalamnya dan apa yang di sebutkan dalam blog beliau ada kebenarannya, ianya bukannya kerana Anwar tetapi kerana Sepol.

"Jika semasa Saiful Bukhari mangsa Liwat Anwar Al Juburi ini memberikan keterangan nya telah di Tutup oleh Mahkamah kerana tindakan Karpal yang tidak mahu Rakyat tahu kebenarannya yang berlaku di dalam Bilik itu. Maka apabila soal balas kelak kita akan tahu apakah yang berlaku selepas Saiful Bukhari keluar dari Bilik Air." - papagomo (blogger umno)

Peguam Karpal Singh memohon perbicaraan tertutup kerana tidak mahu memalukan Sepol, bukannya kerana takut memalukan Anwar seperti yang di dakwa oleh blogger tersebut. Bukankah Anwar sudah terlebih dari cukup untuk menanggung malu dengan isu fitnah yang keterlaluan ini.

Perkara 3:
Seperti yang di maklumkan kepada gua, akibat dari tekanan isu liwat ini tunangnya si Sepol meminta di putuskan ikatan pertunangan (ini hanya alasan sampingan sahaja, kerana selama ini beliau mampu bertahan).

Sebab yang lebih berat dan serius adalah..., apabila kononnya bekas tunangnya itu sudah masuk 3 bulan tidak datang bulan (haid) dan di katakan mengandung. Dan lu orang boleh buat andaian sendiri... apabila dalam situasi tersebut apakah kemungkinan2 yang akan berlaku, apatah lagi dengan status glamor si Sepol sekarang ini.

Check and balance:
1) Gua cuba bersangka baik dengan beranggapan kemungkinan bekas tunang Sepol tu alami masalah sakit puan sahaja. Harapnya begitulah...

2) Gua juga tak terkejut dengan berita tersebut kerana... dalam ikatan pertunangan pun seluar dalam Sepol boleh berada di tepi mesin basuh rumah tunang dia, so apa ada hal... kan)

Wallahuaklam....

Perkara 4:
Dengan maklumat tersebut, gua berharap ianya dapat di sampaikan kepada peguam Anwar untuk menjalankan siasatan akan kesahihan cerita tersebut dan ianya mampu memberi keraguan dalam mahkamah berkaitan kredibiliti diri dan sikap Sepol untuk sambungan perbicaraan yang akan datang.

Selebihnya gua serahkan kepada lu orang semua untuk menilaikannya.... nak percaya boleh... tak nak percaya pun boleh juga... dan gua berharap supaya lu orang pun jangan percaya.

Bukan niat gua hendak mengaibkan individu yang tidak terlibat dalam kes ini dan gua mohon maaf kepada beliau, cuma gua mahukan semoga pendedahan ini dapat merungkai misteri konspirasi liwat 2. Dan gua berharap adanya penafian dari pihak terbabit jika ianya tidak benar. - ISA


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

KISAH PEMUDA MALAS SOLAT

بسم الله الرحمن الرحيم

Islam itu mudah apabila , pertama,menjalankan syari’at Islam boleh secara bertahap. Dalam hal ini, seorang muslim tidak serta-merta diharuskan menjalankan kewajiban agama dan amalan-amalan sunnah secara serentak. Ada tahapan yang mesti dilalui: mulanya kita hanya diperintahkan untuk melaksanakan kewajiban-kewajiban pokok agama. Setelah yang pokok-pokok berhasil dilakukan dengan baik dan rapi, kalau punya kekuatan dan kesempatan, maka dianjurkan untuk menambah dengan amalan-amalan sunnah.

Bagaimana?
Pertama, membenarkan Islam diamalkan secara berperingkat- peringkat seperti kita mendidik seseorang untuk bersolat. Saya berikan contoh dari cerita seorang lelaki yang baik tetapi tidak bersolat.

Kisahnya bermula di sebuah tempat di salah sebuah Negara Arab. Terdapat seorang pemuda yang sangat liat untuk mendirikan solat. Malah dia tidak mendirikan langsung solat lima waktu. Seorang diri pun berat, apatah lagi secara berjamaah. Setiap kali ada ulama yang berkunjung ke tempat mereka, seringkali jugalah penduduk setempat mengadu kepada ulama yang datang bertandang berkenaan sikap pemuda tersebut.

Berkali-kali diberikan nasihat namun sedikitpun tidak memberikan apa-apa kesan kepada anak muda ini. Malah makin menjadi-jadi.

“ Awak wajib mendirikan solat lima waktu. Solat merupakan tiang agama kita” kata salah seorang pendakwah kepada pemuda tersebut.

“ Emm.. insyaAllah kalau saya rajin saya akan buat ye “ jawab pemuda tersebut secara sinis.

Begitulah seterusnya. Sehinggalah datang seorang ulama daripada al-Azhar al-Syarif bertandang ke tempat mereka. Aduan yang sama diberikan. Setelah mendengar dengan teliti aduan para penduduk. Maka Ulama ini berkenan untuk bertemu dengan pemuda ini.

“ Syeikh pun nak tegur saya juga? Nak suruh saya dirikan solat lima waktu?” sindir pemuda ini bila melihat ulama tersebut datang bertamu ke rumahnya.

Ulama tersebut sambil tersenyum menjawab “ Sekadar ingin berkenalan.Tiada langsung niat saya ingin memaksa kamu seperti yang kamu sebutkan”.

Pertemuan pertama berjalan dengan lancar. Langsung tidak disentuh oleh ulama tersebut berkenaan solat . Perkara yang dilaksanakan hanyalah sekadar merapatkan tali silaturrahim. Bincang tentang pekerjaan, tempat tinggal, sara hidup dan lain-lain.

Pemuda tersebut begitu senang dengan perlakuan Syeikh. Tanpa sedar terselit rasa kagum pada seorang tua berjubah tersebut. Tidak seperti yang selalu datang bertemu dengannya. Setiap kali duduk , terus memberikan peringatan dan dalil-dalil tentang haramnya meninggalkan solat.

Akhirnya pemuda ini pula datang berkunjung ke tempat penginapan Syeikh. Maka semakin bertambah mesra pergaulan mereka. Begitulah keadaan seterusnya, Syeikh tetap tidak pernah menyentuh tentang solat. Sehinggalah tiba satu hari, Syeikh memberitahu bahawa beliau akan berangkat pulang ke Mesir. Ini kerana tugas yang diberikan oleh pihak al-Azhar ditempat tersebut telah selesai. Pemuda itu datang bertemu Syeikh. Rasa sedih akan berpisah dengan seorang ulama menyentak-nyentak jiwanya.

Sebelum berpisah, Syeikh memeluk Ahmad seraya berkata dengan lembut “ Ahmad, aku ada mendengar suara-suara mengatakan bahawa engkau tidak pernah bersembahyang. Betulkah begitu?”Tersentak Ahmad bila mendengar pertanyaan daripada Syeikh tersebut.

“ Memang benar wahai tuan Syeikh. Bukan aku tidak mengetahui bahawa ianya wajib cuma sikap malas yang ada padaku inilah yang menghalang untukku melakukannya”jawab Ahmad memberikan alasan.

“Baiklah, kalau begitu, bolehkah kamu tunaikan permintaanku sebelum aku berangkat pulang?”

“Permintaan apa itu wahai tuan?”

“ Kamu pilih solat mana yang paling ringan untuk kamu dirikan. Satu pun sudah memadai, Boleh?”Tanya Syeikh kepada Ahmad.

Terkejut Ahmad mendengar pertanyaan Syeikh. Belum pernah dia dengar solat boleh dipilih-pilih untuk disempurnakan.

“ Bolehkah begitu wahai tuan Syeikh?” Tanya Ahmad penuh keraguan.

“Boleh tapi hanya untuk kamu sahaja” Jawab Syeikh sambil tersenyum.

“ Baik ,dulu kamu pernah ceritakan kepadaku bahwa kamu berkerja sebagai petani bukan? Dan kamu juga sering bangun awal pagi untuk ke kebunmu. Bukankah begitu Ahmad?” Tanya Syeikh kepada Ahmad.

“Benar Tuan Syeikh”

”Kalau begitu aku cadangkan kepadamu, alang-alang kamu telah bangun setiap awal pagi , apa kata jika kamu basahkan sedikit sahaja anggota tubuhmu dengan wudhuk dan terus selepas itu dirikan solat subuh dua rakaat. Dua rakaat sahaja, rasanya tidak terlalu berat bukan?” Syeikh memberikan cadangan kepada Ahmad.

Ahmad tanpa banyak bicara terus menerima cadangan Tuan Syeikh. Perasaan serba salah menyelinap jiwanya jika dia menolak permintaan syeikh tersebut yang terlalu rapat dengannya.

“Janji denganku Ahmad yang kamu tidak akan meninggalkan sekali-kali solat subuh ini di dalam hidupmu. InsyaAllah tahun depan aku akan berkunjung lagi ke sini. Aku berharap agar dapat bertemu denganmu di Masjid setiap kali solat subuh tahun hadapan.Boleh ya Ahmad? Syeikh memohon jaminan daripadanya.

“ Aku berjanji akan menunaikannya”. Maka dengan senang hati Tuan Syeikh memohon untuk berangkat pulang ke Mesir. Di dalam hatinya, memohon agar Allah memberikan kekuatan kepada Ahmad untuk melaksanakan janjinya.

Tahun berikutnya, setelah Tuan Syeikh sampai di tempat tersebut, beliau benar-benar gembira bilamana melihat Ahmad benar-benar menunaikan janjinya. Namun menurut penduduk setempat, Ahmad hanya solat subuh sahaja. Solat yang lain tetap tidak didirikan. Tuan Syeikh tersenyum. Gembira dengan perubahan tersebut.

Suatu pagi setelah selesai menunaikan solat subuh secara berjemaah di Masjid. Syeikh memanggil Ahmad. Seraya bertanya: “ Bagaimana dengan janjimu dulu Ahmad.Adakah ada terdapat hari yang engkau tertinggal menunaikan solat subuh?”.Ahmad menjawab dengan yakin : “ Berkat doamu tuan Syeikh, Alhamdulillah sehari pun aku tidak ketinggalan solat jemaah subuh di masjid ini”

“Alhamdulillah, bagus sekali kamu. Engaku benar-benar menunaikan janjimu.”

“ Mudah sahaja rupanya tunaikan solat ini ya Tuan”

“ Perkara yang kamu lakukan tanpa paksaan pasti akan kamu rasakan mudah sekali. Yang penting jangan rasakan ianya suatu paksaan .Tetapi anggap ianya suatu kegemaranmu. Seperti kamu berkebun. Tiada yang memaksa, tetapi disebabkan minatmu yang mendalam terhadap kerja-kerja itu, maka tanpa disuruh kamu akan melaksanakannya bukan?”Syeikh menerangkan kepada Ahmad.

“ Benar apa yang tuan katakan.Perkara yang kita lakukan dengan minat, tanpa dipaksa pun akan kita laksanakan”

“Ahmad, kamu habis bekerja pukul berapa ya?” Tanya Syeikh kepada Ahmad.

“ Ketika azan Zohor aku berhenti untuk makan , kemudian aku sambung kembali kerja sehingga hampir Asar”

“Pasti kamu bersihkan sedikit dirimu bukan ? Membasuh tangan dan kaki untuk duduk menjamah makanan? Benar Ahmad?” Tanya Syeikh meminta kepastian.

“Ya benar Tuan”

“ Kalau begitu, apa pendapatmu jika aku mencadangkan agar engkau lebihkan sedikit basuhanmu itu. Terus niatkan ianya sebagai wudhuk. Selesai makan, terus dirikan solat zohor empat rakaat. Sekadar empar rakaat tidak lama rasanya bukan? Takkan terjejas tanamanmu agaknya?” Kata Syeikh berseloroh kepada Ahmad.

Ahmad tertawa dengan gurauan Tuan Syeikh. “ Betul juga apa yang disebutkan oleh tuan. Baiklah mulai hari ini saya akan cuba laksanakannya”.

Jauh disudut hati Syeikh berasa sangat gembira dengan perubahan yang berlaku kepada Ahmad. Setelah selesai kerja Syeikh di tempat tersebut. Beliau berangkat pulang ke Mesir. Beliau berjanji untuk datang semula pada tahun hadapan.

Begitulah keadaannya Ahmad. Setiap tahun Syeikh bertandang, maka setiap kali itulah semakin bertambah bilangan solat yang dilakukan. Kini masuk tahun ke lima Syeikh bertandang ke tempat tersebut.

Ahmad seperti biasa hanya mendirikan solat empat waktu kecuali Isya’. Selesai menunaikan solat Maghrib. Terus beliau berangkat pulang ke rumah.

Suatu hari semasa Tuan Syeikh melihat Ahmad hendak berangkat pulang setelah menunaikan solat Maghrib berjemaah. Terus beliau memanggil Ahmad.

“ Bagaimana dengan kebunmu Ahmad? Bertambah maju?” Syeikh memulakan bicara.

“ Alhamdulillah, semakin bertambah hasilnya Tuan”

“ Baguslah begitu.Aku sentiasa doakan hasilnya semakin bertambah.”Doa Tuan Syeikh kepada Ahmad.

“ Ahmad, aku ingin bertanya kepadamu sebelum engkau pulang. Cuba engkau perhatikan dengan baik. Apa lebihnya kami yang berada di dalam masjid ini berbanding kamu? Dan Apa kurangnya kamu berbanding kami yang berada di dalam masjid ini?”

Ahmad tunduk sambil memikirkan jawapan yang patut diberikan.

“ Lebihnya kamu semua adalah kerana kamu mendirikan solat Isya’, sedangkan aku tidak menunaikannya”

“Baiklah, adakah kamu ingin menjadi orang yang lebih baik daripada kami semua?”Tanya Tuan Syeikh menguji.

“Sudah tentu wahai Tuan Syeikh” jawab Ahmad dengan penuh semangat.

“ Kalau begitu dirikanlah solat Isya’. Maka engkau tidak lagi kurang berbanding kami.Malah engkau akan menjadi lebih baik daripada kami” Syeikh memberikan jawapan yang cukup berhikmah kepada Ahmad.

Akhirnya, berkat kesabaran Tuan Syeikh mendidik Ahmad.Beliau berjaya menjadikan Ahmad seorang yang tidak lagi meninggalkan solat.

Lima tahun bukanlah masa yang singkat untuk memberikan dakwah sebegini. Kesabaran dan hikmah yang tinggi sangat-sangat diperlukan demi menyampaikan risalah dakwah.

Berbeza dengan kita sekarang. Sekali kita bercakap, harapan kita biar sepuluh orang berubah dalam sekelip mata. Oleh kerana itulah, bilamana orang menolak dakwah kita, kita mencemuh, mengeji dan mengatakan bahawa semua sudah lari daripada jalan dakwah.Lari daripada jalan kebenaran.


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

PANDUAN MEMULAKAN SOLAT SETELAH LAMA MENINGGALKANNYA

بسم الله الرحمن الرحيمTidak dinafikan ramai umat Islam zaman sekarang yang tidak mengerjakan solat.

Tapi saya percaya ramai di antara mereka pernah dididik tentang kewajipan solat dan pernah mengerjakannya. Mungkin akibat kelekaan duniawi, ibadah suci itu telah terperosok, jauh di dalam lubuk hati, sama ada sedar atau pun tidak. Yang nyata, aku tidak pernah berasa benci atau marah kepada mereka yang tidak mengerjakan solat, apatah lagi untuk memandang hina golongan ini. Kerana solat itu sendiri adalah soal hati dan keikhlasan. Tanpa keikhlasan, tak mungkin perbuatan solat itu mencapai maksudnya.

Namun begitu, janganlah kita berasa selesa dengan kejahilan. Jangan pula berasa bangga dengan ilmu dan amalan. Sebaliknya, berazam dan berusahalah untuk mengerjakannya dengan istiqamah di samping memperbaiki segala kelemahan yang ada.

Untuk mengingatkan diri saya sendiri dan para pembaca, izinkan kami berkongsi panduan tentang teknik motivasi memulakan solat setelah lama meninggalkannya.

1. Sematkan azam, bulatkan tekad

Sebaik sahaja tersedar dari lamunan (sedar rupanya dah lama tinggal solat), cuba fikir sedalam mungkin tentang apa yang anda lakukan, apa yang tak sepatutnya anda lakukan, dan apa yang sepatutnya anda lakukan.

Dari situ, tanam keazaman yang kukuh bahawa anda ingin mengerjakan solat, dan tidak akan meninggalkannya sampai bila-bila. Kerana itulah tujuan anda hidup di atas muka bumi ini sebenarnya.

2. Cari masa dan tempat yang sesuai, sunyi, jauh dari dugaan

Kemudian tetapkan masa di mana anda akan mula menjalani kehidupan sebagai seorang yang mengerjakan solat. Lebih cepat lebih baik. Ingatlah, berdosa besar bagi orang yang melengah-lengahkan solat.

Sebaiknya, cari tempat yang sunyi dan jauh dari dugaan. Jauhi rakan-rakan yang tidak solat atau suka mengejek, sekurang-kurangnya untuk waktu itu sahaja. Masjid juga adalah tempat yang baik.

3. Solat sekali dahulu, baru ada kali kedua

Walau sekuat mana pun azam, sebulat mana pun tekad, sebaik mana pun masa dan tempat, tanpa solat yang pertama, takkan jadi solat yang kedua dan seterusnya.

Oleh itu, mulakan sahaja tanpa berlengah. Bak kata iklan NIKE - Just do it!
4. Buat nota peringatan dan galakan

Kalau ada masa dan semangat yang berkobar-kobar, tuliskan kata-kata peringatan dan galakan di atas sehelai kertas (besar atau kecil).

Kemudian yang besar tampal di dinding, manakala yang kecil diletakkan dalam wallet atau poket baju.

Tips ini mungkin kurang sesuai jika anda tinggal bersama rakan-rakan yang tidak mengerjakan solat. Dibimbangi ada yang kata anda nak tunjuk bagus.

5. Fahami maksud setiap bacaan dalam solat

Jika anda kurang bersetuju dengan point ini, saya nasihatkan supaya cuba dahulu. Anda pasti akan merasai kelainannya.

Bukan faham satu-satu ayat, tetapi satu-satu perkataan. Di situ akan bermula keindahan solat, di mana anda akan rasa seolah-olah khusyuk itu mula hadir dalam diri semasa mengerjakan solat.

6. Baca perlahan-lahan mengikut tertib

Sewaktu solat, baca perlahan-lahan untuk meningkatkan rasa manis, indah dan seronok.

7. Tingkatkan imaginasi

Sewaktu menghayati maksud, tingkatkan imaginasi anda. Bayangkan keindahan bertemu Allah yang menjemput kita untuk sujud kepada-Nya.

8. Doa mohon kekuatan dan sokongan

Panjatkan doa kepada Allah s.w.t dengan memohon kekuatan dan sokongan untuk berubah menjadi hamba-Nya yang taat. Hendaklah diamalkan sejurus selepas setiap kali solat.

9. Tumpu perhatian pada hari-hari yang dilalui

Tumpukan perhatian anda pada hari yang anda sedang lalui dengan mengerjakan solat. Berilah pujian kepada diri anda dan berikan tahniah kepada diri anda setiap kali anda berjaya mengerjakan solat.

10. Dapatkan adrenaline sewaktu mendengar azan

Adrenaline boleh digunakan sebagai pembantu dengan memberi suatu kejutan semangat yang berkobar-kobar untuk terus pergi menunaikan solat tanpa berlengah-lengah.

Jika anda dapat menanam adrenaline ini sehingga menjadi tabiat, anda pasti akan meninggalkan segala kerja yang anda lakukan, apabila terdengar sahaja azan berkumandang. Best tak?

11. Berfikir secara positif

Fikirkan diri anda sebagai seorang yang mengerjakan solat sebaik sahaja anda memulakannya dan sentiasa peringatkan diri anda sedemikian.

Sekiranya ada rakan anda yang mengajak anda ke mana-mana sebelum sempat anda menunaikan solat, katakanlah saya belum bersolat, tunggu sebentar atau pergi dahulu.

Ingatlah bahawa anda telah membuat pilihan positif untuk mengerjakan solat.

12. Dapatkan sokongan mental dan rohani

Berikanlah peringatan kepada keluarga, kawan rapat dan rakan sekerja yang anda telah mula mengerjakan solat dan memerlukan kerjasama serta sokongan daripada mereka.

Mintalah rakan-rakan anda yang tidak mengerjakan solat supaya menghormati keputusan anda.

13. Lawan kemalasan dalaman dan godaan syaitan

Dari semasa ke semasa anda akan merasai suatu kemalasan, kebosanan, dan sebagainya, yang mana semua itu sebenarnya hanyalah godaan syaitan dan kemalasan diri sendiri.

Oleh itu lawanlah sehabis-habis mungkin. Ingatlah anda lawan ni pun tak lama. Lama kelamaan ibadah ini akan sebati juga dalam diri anda, dan tidak perlu dipaksa lagi.

14. Banyakkan bahan bacaan tentang solat

Kerapkan diri anda membaca kisah-kisah nikmat solat untuk membangkitkan semangat. Baca juga tentang dosa meninggalkan solat untuk membangkitkan rasa takut pada Allah s.w.t. Moga-moga dilimpahi rahmat dan keberkatan oleh-Nya.

Kesimpulan

Jika topik ini dirasakan tidak berkaitan dengan anda, ingatlah: Hari ini mungkin bukan hari anda. Esok lusa tiada siapa yang tahu. Diharap dapat dijadikan panduan kita bersama.

Sama-samalah kita saling memperingati sesama Islam.

Wallahu a'lam.


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

Wednesday, March 3, 2010

AN AMERICAN MILLIONAIRE BECOME MUSLIM

بسم الله الرحمن الرحيم

Sama kita renungkan... semoga hatinya kepada islam berkekalan hingga ke akhir hayat...amin

وللهالحمد
حياتيبدأتمنجديد...المليونيرالمحاميالأمريكيالشهيريعلنإسلامه
Friday, November 13, 2009
An American Millionaire Who Was Also Michael Jackson’s Lawyer Becomes Muslim


An American millionaire, Mark Shaffer declared his Islam in Saudi Arabia on Saturday, 17th October 2009. Mark was at that time on a holiday in Saudi Arabia to visit some famous cities like Riyadh Abha and Jeddah for 10 days.

Mark is a well-known millionaire and also a practiced lawyer in Los Angeles , specializing in cases of civil laws. The last big case he handled was the case of the famous American pop singer, Michael Jackson, a week before he passed away.

A tourist guide who accompanied Mark for 10 days in Saudi Arabia , Dhawi Ben Nashir told: Since he set foot for the first time in Saudi Arabia , Mark already started to ask question about Islam and Solat. As soon as he arrived in Saudi, Mark stayed in Riyadh for two days. While in Riyadh , Mark was very interested in Islam. After moving to Najran, we went to Abha and Al-Ula. There, his fascination on Islam grew more obvious, especially the time when we ventured out into the desert. Mark was amazed to see three Saudi youths who were in our group in Al-Ula, performing solat in the expanse of the very wide desert. A very fantastic panorama indeed

After two days in Al-Ula, we went to Al-Juf. As soon as we arrived in Al-Juf, Mark asked if I could get him some books on Islam. I then obtained some books on Islam for him. Mark read all those books.The next morning, he asked me to teach him how to perform solat. I then taught him how to pray and take wudhu (ablution). Then, he joined me and performed solat beside me.

After solat, Mark told me that he felt peace in his soul. On Thursday afternoon, we left Al-Ula heading for Jeddah. He looked very serious throughout the journey reading those books about Islam. On Friday morning, we visited the old town of Jeddah . Before the time for the Friday prayer approached, we went back to the hotel and I excused myself to go for the Friday prayer. Then, Mark told me: I would like to join you for the Friday prayer so that I can witness myself how the Friday prayer is like. So I answered: welcome…

We then went to a masjid which was not far from the hotel where we stayed in Jeddah. Since we were quite late, I and many other jamaah had to pray outside, as the number of jamaah was overflowing. I could see Mark observing the jamaah, especially after the Friday prayer was completed, when everybody was shaking hands and embracing each other with radiant and happy faces. Mark was very impressed with what he saw.

When we return to the hotel, Mark suddenly told me that he wanted to become a Muslim. So I said to him: Please have a shower first. After Mark took the shower, I guided him in saying the kalimah of shahadah (declaration of faith) and then he prayed two rakaah. Later on, Mark expressed his desire to visit the Masjidil Haram in Makkah and perform solat there before leaving Saudi Arabia In order to fulfill his wish, we went to the Da’wah and Irshad office in the area of Al-Hamro’, Jeddah, to obtain a formal proof of his conversion to Islam, so that he would be allowed to enter the city of Makkah and Masjidil Haram. Then, Mark was given a temporary certificate of his conversion to Islam. As a number of group members who participated in Mark’s visit to Saudi Arabia had to go back to America on Saturday afternoon, Al-Hamdulillah, Ustadz Muhammad Turkistani was willing to send Mark to the Holy Land of Makkah that same morning.

Regarding Mark’s visit to Masjidil Haram, Ustadz Muhammad Turkistani narrated: After Mark obtained his temporary certificate, we straight away departed heading for the noble Masjidil Haram. When he witnessed the Masjidil Haram, he face looked radiant and it emanated an extraordinary happiness. When we entered the Masjidil Haram and witnessed the Ka’bah for ourselves, his happiness increased. By Allah, I could not express that scene with words. After performing the tawaf around the noble Ka’bah, we performed the sunnah solat and went out of Masjidil Haram. I could see Mark very reluctantly wanting to leave Masjidil Haram.


After Mark declared his Islamic faith, he had the chance to express his happiness in Al-Riyadh Newspaper saying: I could not express my feeling at this time but I am being reborn and my life has just started… then he added: I am very happy. This happiness that I am feeling could not be expressed in words especially when I visited the Masjidil Haram and noble Ka’bah.Regarding his next step after his conversion to Islam, Mark explained: I will learn more about Islam, I will delve deeper into this religion of Allah (Islam) and come back to Saudi Arabia to perform the Hajj.


As to what impelled him into converting to Islam, Mark explained: I have already had information about Islam, but it was very limited. When I visited Saudi Arabia and personally witnessed the Muslims there, and saw how they performed the solat, I felt a very strong drive to know more about Islam. When I read true information about Islam, I became confident that Islam is a religion of haq (truth).
Sunday morning, 18th October 2009, Mark left the Airport of King Abdul Aziz Jeddah heading for America . When filling in the immigration form before leaving Jeddah, Mark wrote ISLAM as his religion..حياتي بدأت من جديد..المليونير المحامي الأمريكي الشهير يعلن إسلامه

المليونير والمحامي الأمريكي الأشهر مارك شيفر بعد أن أشهر إسلامه في المملكة العربية السعودية أثناء
رحلة سياحية: أشعر أني ولدت من جديد وأن حيـاتي قد بدأت!
أشهر المليونير الأمريكي مارك شيفر إسلامه في المملكة العربية السعودية بعد أن كان في زيارة سياحية
للسعودية لمدة عشرة أيام والسيد مارك شيفر محامي ومليونير وشخصيه مشهورة في لوس انجلوس الامريكية كونه
احد أشهر المحامين المختصين بقضايا التعويضات وكان قد كسب آخر قضية تعويض رفعت ضد المغني الأمريكي مايكل
جاكسون قبل وفاته بأسبوع.
وعن قصة إسلام السيد مارك يقول ضاوي بن ناصر الشريف المرشد السياحي السعودي انه ومن لحظة وصول السيد
مارك للسعودية بدء يسأل عن الإسلام وعن الصلاة ويضيف ضاوي بقوله وجلسنا في الرياض يومين وكان مارك مهتماً
بالإسلام وبعد ذلك انتقلنا إلى نجران ثم إلى أبها ثم ذهبنا إلى العلا وفي العلا ازداد اهتمامه بالإسلام
وعندما خرجنا في جولة شده كثيرا منظر ثلاثة من الشباب السعوديين الذين كانوا يرافقوننا في العلا وهم
يصلون في الصحراء على التراب بكل بساطة.
وبعد يومين في العلا ذهبنا إلى الجوف وفي الجوف طلب مني السيد مارك كتباً عن الإسلام وأحضرت له كتباً
صغيرة عن الإسلام وبدأ في قراءة هذه الكتب وفي الصباح طلب مني أن اعلمه الصلاة وشرحت له كيف يصلي وكيف
يتوضأ وفعلا قام وصلى بجواري وبعد ذلك اخبرني انه ارتاح كثيرا للصلاة.
وفي مساء الخميس عدنا إلى جدة وكان مستمراً في قراءة الكتب عن الإسلام وفي صباح الجمعة كنا في جولة في
جدة القديمة وعندما حان وقت صلاة الجمعة عدنا للفندق وأخبرتهم أنني سوف اذهب للصلاة فقال لي مارك أريد
أن اذهب معك وأشاهد الصلاة فقلت مرحبا وذهبت للمسجد وصليت الجمعة مع بعض المصلين خارج المسجد من شدة
الزحام وكان يراقب الجميع وبعد انتهاء الصلاة شاهد المصلين وهم يسلمون على بعض والجميع مسرور وأعجبه هذا
المنظر كثيرا.
وعندما عدنا للفندق اخبرني انه يرغب في الدخول في الإسلام فقلت له اغتسل وفعلا اغتسل ثم لقنته الشهادة
ونطقها ثم صلى ركعتين وبعد ذلك اخبرني السيد مارك انه يريد أن يذهب إلى الحرم المكي الشريف في مكة
المكرمة ويصلي فيه قبل مغادرته السعودية مساء السبت وبعد ذلك ذهبنا الى مكتب الدعوة والإرشاد في الحمراء
وأشهر السيد مارك إسلامه في مكتب الدعوة والإرشاد فرع الحمراء وتم منحه شهادة إسلام مؤقتة ونظرا لأن
باقي أفراد المجموعة الامريكية سوف يغادرون مساء السبت فقد تكفل محمد تركستاني بتوصيل السيد مارك إلى
الحرم المكي الشريف.
وعن ذهاب السيد مارك إلى الحرم المكي الشريف يقول محمد أمين تركستاني انه بعد الحصول على شهادة الإسلام
المؤقتة ذهبت أنا والسيد مارك إلى الحرم المكي الشريف ومنذ أن شاهد الحرم المكي الشريف حتى تهلل وجهه
وبدت عليه السعادة ولما دخلنا إلى الحرم وشاهد الكعبة ازدادت فرحته كثيرا وتهلل وجهه بالبشر والسرور
وحقيقة والله اعجز عن وصف ذلك المشهد وبعد أن طاف السيد مارك بالكعبة الشريفة صلينا وخرجنا ولم يكن يرغب
بالخروج.
ولدت من جديد
وبعد أن أشهر السيد مارك إسلامه اعرب في حديث للرياض عن سعادته وقال: لا استطيع وصف شعوري ولكني الآن
ولدت من جديد في هذه الحياة والآن بدأت حياتي الجديدة
وأضاف كنت سعيدا وفي قمة السعادة وكنت اشعر بسعادة لا استطيع وصفها لكم عندما زرت الحرم المكي الشريف
والكعبة المشرفة
وفي سؤال عن الخطوة التالية له بعد إسلامه قال سوف اقرأ المزيد عن الإسلام وأتعمق في دين الله وسوف أعود
للسعودية من اجل أداء مناسك الحج.
وعن الدافع الذي جعله يشهر إسلامه قال

- prisonerofjo y.blogspot. com


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

KETAWA DI DUNIA MENANGIS DI AKHIRAT

بسم الله الرحمن الرحيم


Dalam satu hadith, Nabi saw bersabda'Banyak tertawa dan tergelak-gelak itu mematikan hati'.

Banyak tertawa menjadikan hati semakinmalap dan tidak berseri. Lampu hati tidak bersinar dan akhirnya terus tidakmenyala. Hati tidak berfungsi lagi.

Nabi Muhammad melarang ummatnya darigelak-ketawa yang melampuai batas. Menurut hadith, banyak ketawa menghilangkanakal dan ilmu. Barangsiapa ketawa tergelak-gelak, akan hilang satu pintudaripada pintu ilmu.

Kenapa dilarang ketawa berdekah-dekah? Dalam keadaan suka yang keterlaluan, hati kita lalai dan lupa suasana akhiratdan alam barzakh yang bakal kita tempuhi kelak. Sedangkan dahsyatnya alamtersebut tidak dapat dinukilkan dalam sebarang bentuk media. Kita sedangmenuju ke satu destinasi yang belum tentu menjanjikan kebahagiaan abadi.Sepatutnya kita berfikir bagaimana kedudukan kita di sana nanti, sama adaberbahagia atau menderita. Berbahagia di dunia bersifat sementara tetapidi akhirat berpanjangan tanpa had. Penderitaan di dunia hanya seketikatetapi di akhirat azab yang berterusan dan berkekalan. Merenung dan memikirkankeadaan ini cukup untuk kita menghisab diri serta menyedarkan diri kitatentang bahaya yang akan ditempuh.

"Tertawa-tawa di masjid menggelapkansuasana kubur". Demikian ditegaskan oleh Nabi saw. Kita sedia maklum, kuburialah rumah yang bakal kita duduki dalam tempoh yang panjang. Kita keseorangandan kesunyian tanpa teman dan keluarga. Kubur adalah satu pintu ke syurgaatau neraka. Betapa dalam kegelapan di sana, kita digelapkan lagi dengansikap kita yang suka terbahak-bahak di dunia.

Ketawa yang melampaui batas menjadikankita kurang berilmu. Apabila kurang ilmu, akal turun menjadi kurang. Kepekaanterhadap akhirat juga menurun. Nabi saw pernah bersabda: "Barangsiapa tertawa-tawa nescaya melaknat akan dia oleh Allah (Al-Jabbar). Mereka yang banyak tertawadi dunia nescaya banyak menangis di akhirat."

Saidina Ali sentiasa mengeluh '....jauhnyaperjala nan ... sedikitnya bekalan ....' Walaupun hebat zuhud dan ibadatbeliau, namun merasakan masih kurang lagi amalannya. Betapa kita yang kerdildan malas beribadat ini sanggup bergembira 24 jam.

Dalam hadith lain, Nabi saw bersabda "Barangsiapa banyak tertawa-tawa, nescaya meringankan oleh api neraka. "Maksudnya mudah dimasukkan ke dalam neraka.

Kita tidak pula dilarang menunjukkanperasaan suka terhadap sesuatu. Cuma yang dilarang ialah berterusan gembiradengan ketawa yang berlebihan. Sebaik-baik cara bergembira ialah sepertiyang dicontohkan oleh Nabi saw. Baginda tidak terbahak-bahak tetapi hanyatersenyum menampakkan gigi tanpa bersuara kuat.

Para sahabat pernah berkata "Ketawa segala nabi ialah tersenyum, tetapi ketawa syaitan itu tergelak-gelak. "


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...

BOLEH PERCAYA ATAU TIDAK ?

بسم الله الرحمن الرحيم

Salam semua,

Kalau kita lihat dan teliti kes liwat???? yg rancak/hebat dihebohkan dlm tv skg ni...cuma menjadi tanda tanya dan soal kepada JABATAN AGAMA apa yg mereka lakukan terhadap org yg mengaku dirinya diliwat tapi bukan secara paksa betul kan?...dia seorang lelaki muda yg kuat bukan lelaki sotong...dia bukan seorang wanita atau kanak2 yg lemah...kenapa dia benarkan dirinya diliwat??? sedangkan wanita atau kanak2 akan melawan, meronta tp dia relaks siap bole mandi lagi.... kenapa sekarang baru mempertikaikannya dan bukan sewaktu diliwat dulu??? banyak kemungkinan samada tidak dapat wang lagi sekarang atau projek atau harta dan seumpamanya agaknya..... tapi saya bukan menuduh hanya heran sedangkan wanita yang dilacurkan menjadi pelacur tanpa kerelaan mereka dan tiada cara untuk melepaskan diri kerana sentiasa diawasi sindiket bapak ayam...tp bila mereka ditangkap mrk akan dimasukkan ke pusat pemulihan akhlak tetapi bagaimana pula si pendakwa yg mendakwa dia diliwat? ..kenapa dia tidak di tahan dan dimasukkan kedalam pusat pemulihan akhlak kerana sudah terang-terang dia sendiri menyerah diri dan mahukan dirinya diliwat....kalau wanita ramai menunding jari cakap kerana mata duitan atau sebab pakaian seksi sebab itu dirogol / diliwat...cara pemakaian membawa kepada kes rogol/liwat. ... tapi kes disini yang diliwat lelaki muda gagah kuat mustahil tiada kudrat melawan.... wanita sanggup dibuang kerja sanggup bunuh diri daripada dirogol/diliwat tetapi dalam kes liwat ini kita boleh lihat terang2 motif sebenar disebalik pengakuan si "S" yang tidak malu tidak segan silu mengaibkan dirinya sendiri....dia bukannya diikat, ditumbuk, di kurung dalam bilik gelap tetapi dalam bilik mewah, sejuk ada aircond atas katil empuk lagi.....sama2 la kita renung2kan.. ... saya tidak memihak kepada sesiapa cuma jika benar apa yang didakwa kenapa Jabatan Agama tidak menahan "S" ???? sepatutnya dia harus diberi kaunseling bukan di agong2kan dijadikan bahan untuk sesuatu tujuan .....
saya mohon maaf jika saya ada tersalah beri pendapat tetapi saya hanya bertanya patutkah kita percaya KES LIWAT berdasarkan kreadibiliti "S" - email dari sahabat


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

[+/-] Read More...