Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Friday, February 18, 2011

SIAPA AWEK CUN INI?

بسم الله الرحمن الرحيم

Kenali srikandi cun ini.

Aku salute Asmaa Mahfouz. Asmaa Mahfouz bersungguh-sungguh mencabar kelakian pemuda Mesir. Asmaa Mahfouz gadis berusia 26 tahun, gadis muda yang aktif dalam gerakan pembaharuan di Mesir. Serikandi ini terkenal dalam gerakan pro demokrasi pembebasan Mesir di dalam jaringan sosial. Asmaa adalah salah seorang pengemudi group “Gerakan Pemuda 6 April” di dalam facebook. Group ini di bentuk untuk menyokong pekerja buruh di El-Mahalla El-Kubra–pusat industri di utara kota Cairo semasa pekerja buruh mogok pada 6 April 2008.

Akibat terlalu aktif menentang kerajaan rejim Mubarak, seperti di Malaysia juga beliau tidak terlepas dari ugutan pemerintah rejim pro APCO Israel itu. Beliau dan keluarga menerima tekanan dari pemerintah rejim itu. Kerjaya Asmaa sebagai akauntan juga diragut oleh pemerintah. Akibat aktiviti politiknya itu, Majikannya Al-Shaimaa memecat Asmaa.

Dalam tempoh waktu 19 hari revolusi Mesir, Asmaa bertindak aktif menyuarakan gerakan pro demokrasi dalam laman sosial seperti Youtube, twitter dan facebook dalam usaha menjatuhkan diktator Mubarak. Usahanya menyuarakan suara demokrasi cukup berkesan sehingga pemerintah baru Mesir ingin berjumpa dengannya tetapi pelawaan itu ditolak Asmaa. Diharap rakan-rakan blogger pro Pakatan Rakyat dapat menjadikannya sumber inspirasi untuk berblogging lebih mantap dalam usaha menumbangkan kerajaan rejim UMNO BN.

Video Asmaa dimuat turun ke laman youtube pada 16 Januari mampu menggerakkan rakyat keluar rumah turun ke jalan raya. Dalam rakaman video itu Asmaa menceritakan tentang empat warga Mesir yang membakar dirinya sendiri sebagai bentuk protes terhadap kemiskinan, kelaparan, dan kezaliman yang dilakukan pemerintah. Ini satu idea yang baik untuk diaplikasikan di Malaysia. Awek-awek cun sekalian ayuh luahkan ketidakpuashatian anda terhadap kekejaman, kezaliman yang telah diperlakukan terhadap rakyat oleh UMNO BN di dalam laman sosial youtube. Pasti para pemuda bangun melawan. Bunyi macam lawak bodoh. Bodoh-bodoh pun ia adalah perkara yang serius bagi UMNO BN sehingga kerajaan rejim mahu memperluaskan akta mesin cetak meliputi facebook, twitter dan youtube. Semestinya individu seperti Asmaa adalah berbahaya kepada kerajaan bersifat diktator.

Sambung cerita awek cun si Asmaa tadi. Setelah video tersebut dimuat turun ke dalam youtube, Asmaa datang ke Dataran Tahrir secara bersendirian sambil memegang poster yang tertera nombor telefonnya dan mengajak mereka yang lalu lalang di Dataran Tahrir bergabung dengannya untuk protes tetapi hanya tiga pemuda sahaja bersamanya ketika itu. tetapi malangnya, seperti amalan negara-negara diperintah oleh rejim macam Malaysia juga, mereka berempat ditangkap oleh polis Mesir.

Setelah dilepaskan, Asmaa bertambah semangat dan menyeru rakyat turun protes. “Orang-orang yang mengorbankan dirinya sendiri ini (empat orang Mesir yang membakar diri) tidak takut mati. Tapi kita takut kepada pihak berkuasa. Bayangkan! Apakah Anda juga seperti itu?”

“Saya tidak akan membakar diri. Jika pihak berkuasa yang akan membakar saya, biarkan mereka datang dan melakukannya. Kalau Anda lelaki sejati, datang dan bergabunglah dengan saya pada tanggal 25 Januari.” Asmaa betul-betul mencabar kelakian pemuda Mesir. Di Malaysia belum ada lagi awek mencabar kelakian pemuda Malaysia.

“Kalau ada kaum perempuan tidak ikut protes kerana mereka akan kena pukul, biarkan lelaki yang menunjukkan kehormatan dan martabatnya dengan bergabung dengan saya pada tanggal 25 Januari,” demikian ajakan Asmaa dalam rekaman videonya. Betul-betul mencabar kelakian pemuda Mesir! ayuh awek Malaysia!

“Kehadiran Anda bersama kami akan membuat satu perubahan. Ajaklah jiran, teman dan keluarga untuk datang. Jangan hanya duduk di rumah dan menonton berita atau berfacebook yang hanya akan merendahkan kita.”

“Jika anda lelaki terhormat, anda perlu datang, melindungi kami dan kaum perempuan semasa protes. Kalau anda hanya diam di rumah, anda akan merasa menyesal pada negara dan rakyat. Anda bertanggung jawab atas apa yang akan terjadi pada kami di jalan ketika anda cuma duduk saja di rumah,” ujar Asmaa.

Salute Asmaa! - keretaburuk12


Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

59 comments:

Ibnu Aziz said...

masyallah...akhwat/muslimah malaysia kena tiru ni.

Anonymous said...

buy generic xanax kinds xanax bars - buy xanax uk no prescription

Anonymous said...

where can i order xanax online good place buy xanax online - xanax wikipedia pl

Anonymous said...

alprazolam online hair follicle drug test xanax - generic for xanax alprazolam

Anonymous said...

buy tramadol cheap online good site buy tramadol - tramadol for dogs side effects panting

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol for dogs after surgery - tramadol 50 mg price walmart

Anonymous said...

generic alprazolam xanax bars 2mg - xanax 0.5 withdrawal

Anonymous said...

buy carisoprodol carisoprodol 5 panel drug test - carisoprodol generic for soma

Anonymous said...

buy tramadol online what does tramadol 50 mg do to you - tramadol hcl used for depression

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol long before addiction - tramadol dosage range

Anonymous said...

generic xanax generic xanax 2mg - xanax bars price street

Anonymous said...

buy carisoprodol carisoprodol class drug - soma carisoprodol recreational

Anonymous said...

carisoprodol 350 mg flumazenil reversal of carisoprodol (soma) intoxication - cheap carisoprodol online

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol online ireland - buy tramadol generic ultram

Anonymous said...

buy tramadol online how is tramadol addiction treated - order tramadol online cheap

Anonymous said...

xanax online drug test for xanax and klonopin - xanax for test anxiety

Anonymous said...

buy cialis online price for cialis 5mg - cheap cialis line

Anonymous said...

xanax online xanax bars info - generic xanax pill markings

Anonymous said...

buy cialis online cialis online rx - generic cialis buy online

Anonymous said...

cialis online cialis half life - cialis good price

Anonymous said...

xanax online much 2mg xanax street price - xanax recreational drug use

Anonymous said...

cialis online pharmacy cialis black review - buy cialis online overnight shipping

Anonymous said...

buy cialis online cialis promise program - generic cialis online

Anonymous said...

alprazolam xanax xanax 2mg white - xanax and withdrawal symptoms and 1 mg

Anonymous said...

order tadalafil cialis online+toronto - cialis personal reviews

Anonymous said...

buy xanax order xanax mastercard - can you overdose xanax die

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#51726 buy tramadol online with mastercard - where can i buy tramadol online usa

Anonymous said...

buy tramadol tramadol buy - buy tramadol online no prescription usa

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#61458 tramadol extended release 100 mg - tramadol withdrawal symptoms dogs

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol online no prescription cod - side effects to tramadol 50mg

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#62431 buy tramadol no rx - tramadol for dogs how long does it take to work

Anonymous said...

buy tramadol in florida buy tramadol online echeck - tramadol for back pain

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol hcl capsules 50mg - tramadol long term effects

Anonymous said...

buy tramadol seizure after overdose tramadol - tramadol online prescription

Anonymous said...

tramadol online cheap tramadol online overnight delivery - buy cheap tramadol online cod

Anonymous said...

buy tramadol order tramadol american express - generic name of tramadol

Anonymous said...

http://blog.dawn.com/dblog/buy/#fda buy tramadol overnight delivery no prescription - tramadol 50mg street

Anonymous said...

tramadol overnight shipping tramadol is the generic of what - tramadol overdose treat

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#59473 tramadol 377 high - buy tramadol texas

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#44827 tramadol 50mg is it a narcotic - tramadol no prescription overnight cod delivery

Anonymous said...

buy tramadol tramadol 100mg high - cheap tramadol online overnight delivery

Anonymous said...

buy tramadol online cod tramadol dose get high - tramadol 50mg usa

Anonymous said...

buy tramadol tramadol rxlist - buy tramadol from usa

Anonymous said...

buy ativan online ativan japan - generic name ativan

Anonymous said...

buy tramadol can you buy tramadol in usa - tramadol for dogs pain

Anonymous said...

buy ativan online buy lorazepam online no prescription needed - wyeth generic ativan

Anonymous said...

order lorazepam lorazepam 1 mg sl - ativan qtc

Anonymous said...

online xanax no prescription xanax blue pill - xanax online buy

Anonymous said...

http://staam.org/#41652 tramadol hcl 50mg tab mylan side effects - buy-tramadol-online.org

Anonymous said...

http://staam.org/#50589 lowest dosage tramadol - tramadol high feeling

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol online no prescription - dosage of tramadol 50mg

Anonymous said...

buy tramadol next day tramadol dosage people - buy tramadol online bluelight

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol package insert - can you buy tramadol in greece

Anonymous said...

buy xanax online que es alprazolam 0.5mg - xanax side effects hiccups

Anonymous said...

buy xanax online xanax onset - 2mg xanax a lot

Anonymous said...

buy xanax online causes xanax withdrawal xanax withdrawal - xanax 0 5 mg alprazolam

Anonymous said...

http://bayshorechryslerjeep.com/#buy xanax withdrawal symptoms how long does it last - xanax withdrawal night sweats

Anonymous said...

buy xanax online xanax xr no prescription - alprazolam mylan 0 5 mg

Anonymous said...

acquistare viagra viagra generico cialis 20 mg