Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Monday, May 3, 2010

CARA BUAT RELATED POST

بسم الله الرحمن الرحيم

Related Post With Thumbnail



Ni permintaan dari sahabat "akinet" . Rasanya banyak dah tips2 blogging klau kita rajin nak search kat atok google.

Macam biasa.. aku cuba cari kat google dulu sebelum buat posting. Dan seperti biasa juga aku akan menemui kegagalan disebabkan oleh kerana kurangnya blogger malaysia yang rajin nak berkongsi ilmu. Banyak tips2 blogging ni dipelopori oleh blogger mat saleh dan blogger2 dari indon. Masalahnya bahasa mereka sedikit menyukarkan kita2 yg x berapa power mengunakan bahasa org lain.

Ramainya blogger malaysia tapi most of them lebih suka cerita berkaitan peribadi... cerita pergi makan nasi lemak la.. cerita baru lepas potong kuku laa.. pakwe baru lepas call.. hati keciwa.. rindu kat pakwe, kena TAG, dapat award dan mcm2 lagi cerita yg setaraf dengan budak2 sekolah tadika yang mengelikan ketiak jer... kdg2 terasa malu jugak dgn blogger2 dari negara jiran kita indonesia. Kebanyakan dari mereka menggunakan kemudahan yang ada untuk berkongsi ilmu dan kebaikan pada semua.. tp kita hanya gunakan blog sekadar buat personal diary jer.. tu pun siap belagak lagi.. yang lagi x boleh blah siap ada yg disablekan right click plak tu... hak cipta terpelihara katanya... tu belum cerita bab ada yg letakkan pra-syarat "Boleh ambil mana2 artikal dari blog ni dgn syarat sertakan sekali link blog ini"...hehehe...x boleh blah...!!! klau buat blog pun masih guna domain dan hosting "setinggan", xyah cerita la bab hak cipta.. tiada hak cipta pun sebenarnya dalam bab menyampaikan ilmu ni. Nampak sgt la mcm org jakun. Dulu ramai aku jumpa blogger mcm ni.. tp skrg ni alhamdulillah nampak ada kureng skit laa..

Jadi disebabkan xnak jadi mcm budak sekolah tadika yg jakun ni la aku buat tutor ni. cis..!!! Hehehee... aku cuba la eh.. semoga dapat dikongsikan kepada siapa2 yg belum tahu, agar dapat kita blogger malaysia ni berkongsi dan mengembangsebarkan ilmu...

Ok.. teruskan....

Apa kebaikkan dan macamana cara membuat related post dengan thumbnail contohnya mcm kat blog aku ni?

Antara kebaikan related post ni ialah ia dapat mengSEOkan (Search engine optimization) page kita. yang mampu meningkatkan page rank (PR) blog kita.. PR tu bukan Pakatan Rakyat tau...hahaha.. Ada dua cara asas untuk melakukannya. Yg pertama dgn cara mengedit kode HTML blog kita. Tapi yg ni banyak masalah bagi korang yg jenis x reti sgt bab2 HTML ni. Lagipun bukan semua template boleh diedit HTMLnya untuk buat related post ni. Lagi senang kita tutup cerita untuk cara yg pertama ni.

Kita terus je pada cara yg lebih mudah. mmg mudah gila punya.. kang klau aku kata susah korang malas plak nak blajo... hehehe.. Ok, disini aku gunakan khidmat linkwithin.com. Kelebihan membuat Related Post mengunakan widget linkwithin ni adalah, korang x payah susah2 nak mengedit kode HTML.

1. Mula2 korang kena bukak website LinkWithin.com... sila klik di SINI, dan korang akan nampak front page mcm image kat bawah ni.

Isi data korang dalam kotak yang dah disediakan mcm kat bawah ni.



Sebagai tambahan kalau background blog korang warna gelap atau hitam dan fontnya warna putih, korang jangan lupa memberikan tanda (tick) pada kotak " My blog has light text on a dark background". Klau background blog korang warna terang xyah la tanda. Dah siap isi semua tu korang klik pada "Get Widget".

2. Akan kluar satu page mcm kat bawah ni: Korang terus jer klik "Instal Widget",



3. lepas tu akan muncul plak step seterusnya mcm image kat bawah ni..: Pada step ni korang boleh pilih blog korang yg mana yg nak korang tambahkan widget ni, tp kalau blog korang satu jer, korang xyah la korang pening2. Dalam kotak "Title" tu plak korang letak la apa2 nama yg korang suka. x payah ubah pun xper. tujuannya hanya utk kesenangan korang nak cari bila ia dihantar pada layout blog korang nanti.



Seterusnya korang klik pada "add Widget" untuk ia dihantar pada blog korang.

4. Bila semuanya dah selesai, maka korang akan nampak ada widget baru dalam layout blog korang dengan "Title" (Kalau korang ada ubah la tadi) yang korang letak pada step 3 tadi. Kemudian korang klick dan heret (Drag and Drop) widget tu ke bahagian bawah (footer) blog korang mcm image kat bawah ni.


5.Kalau semuanya dah selesai, klik "SAVE".


TAMAT.


InsyaAllah.. kalau korang ikut semua step ni dgn betul, rasanya memang x susah pun.. kompom jadi punya....
Sekian dulu.. selamat mencuba dan beramal... wassalam.


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

91 comments:

ijoks2009 said...

Salam sifu,bab kedekut ilmu ni,
saya pernah masuk satu blog yg agaknya tuan punya blog tu boleh tahan ilmu agamanya ,kategori ustaz jugak la kot tapi dia pun kedekut ilmu juga ,x boleh nak copy,hehehe

BUJANG SUSAH said...

hehehe... biasa la tu.. itu dipanggil hak cipta terpelihara. hehehe... Ntah Rasulullah ada ajar mcm tu agaknya. bila ilmu dijadikan sumber pendapatan ni la masalahnya. buat sesuatu pun x ikhlas. yang lagi memalukan dia x perasan hosting dan domain pun setinggan. Duduk kat tanah org tp buat mcm hak sendiri.. hehehe... malu weh..

miss terra~SF~.STYLE.EDUCATED said...

salam..stakat neh sy lum jpe g blog2 yang kdekut ilmu..alhamdulillah
sal blog jd diari pribadi 2 sy xleh komen la sebab blog sy pon kadang2 da gak post yang personal..
pape pon tQ krn sharing

aki net said...

Terima kasih BS atas tunjuk ajar... semuga Allah membalas yang lebih baik.

Hazey said...

Terima kasih ya.. simple je, dan senang.. saya dah letak kat blog saya..

miss terra~SF~.STYLE.EDUCATED said...

salam..sy dtg lg
mnta kbenaran tuk share ilmu di ats ngn rakan blogger yg len..tuk di copy kt blog sy
tQ

Nuraisyyah said...

thnx 4 sharing..:) tkena btg hdung la bro..hahak..pe2 pn..gud deed..keep it up..:)

anakmuaallaf said...

Terima kasih cikgu...

BUJANG SUSAH said...

sama2 umi... lama tiada khabar berita mana menghilang umi?

Ummu Tasneem said...

salam, saya berjaya buat tp tak de kuar gambar pun mcm blog awak ni. cam mana yek? hanya ada tajuk je.. gambar tak de.. boleh ajar kan..
terima kasih.. jasamu di kenang

Bawang Goreng said...

Salam again...

Bro BujangSusah macam tau-tau aje saya tengah mencari 'read more' function...

Erk... Nujum Pak Belalang eh?!

Thanks for sharing...
Jazakallahu khairan.

NB: Ya, no copyright from http://laman-seri.blogspot.com/... Tapi kalau disertakan sumber, ada gak bagusnya. Kalau2 ada kemusykilan yang berbangkit, boleh rujuk semula ke link asal...

Bawang Goreng said...

Silap baca...

'Related post' tak sama dengan 'read more'... Kadang2 related post tak ambil yang betul2 related dengan entry ek...

Ada entry untuk 'read more' function tak?

Hisyam said...

Salam..
Blogger kita cenderung menulis hal diri sendiri sebab ianya lebih mudah. Hanya perlu menukarkan pengalaman diri menjadi ayat2 dalam entri.

Berbanding dengan menulis entri berkaitan dengan ilmu, perkongsian idea, manual, tutorial, dll.. ianya lebih mencabar dan memerlukan masa.

Apa yang penting, ilmu dipindahkan kepada pembaca.. Cerita hal sendiri pun, pastikan ada ilmu yang dikongsikan..

BUJANG SUSAH said...

Assalamualaikum.. Untuk puan Bawang Goreng..tutor berkenaan read more ni. Puan boleh tengok DI SINI

Semoga bermanfaat.. Wassalam.

鯛魚燒Star said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社

sitinorafatien said...

time kasih share pasal nie...sy xtaw lgi..hehehehe

Kembara Hati Sang Jejaka said...

mekasih

Anonymous said...

[url=http://www.assembla.com/spaces/cialis-no-prescription/documents/azM7PmxCqr37zteJe5cbCb/download/generic-cialis-propafenone-no-prescription.htm]generic cialis tadalafil 120 tabs
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra-noprescription/documents/d8boo4xB8r37-XeJe5cbLA/download/cheapest-uk-supplier-generic-viagra-no-prescription.htm]viagra no prescription needed cheap
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/cialis-no-prescription/documents/aJpcYkxCqr37-XeJe5cbLA/download/generic-cialis-uk-suppliers-no-prescription.htm]review discount pharmacy cialis not generic
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra-noprescription/documents/aiPryKxCar37-XeJe5cbLA/download/generic-viagra-sale-no-prescription.htm]generic pill viagra
[/url]

Anonymous said...

[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra-no-prescription-/documents/clfyl0AlCr34kDeJe5cbLr/download/buy-cheap-generic-viagra-no-prescription.htm]buying generic viagra online
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra-no-prescription-/documents/cvu256AlCr37hOeJe5cbCb/download/buy-cheap-generic-viagra-online-no-prescription.htm]generic for viagra fda approved medications
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra-no-prescription-/documents/cANNfaAlCr35JaeJe5cbLA/download/buy-generic-viagra-no-prescription.htm]generic viagra mexico
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra-no-prescription-/documents/cIxhgIAlCr35JaeJe5cbLA/download/buy-generic-viagra-online-no-prescription.htm]generic viagra
[/url]

Anonymous said...

[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra-no-prescription-/documents/dTy5BgAlCr35JaeJe5cbLA/download/generic-generic-viagra.htm]generic forms of viagra are safe
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra-no-prescription-/documents/d59yD4AlCr37hOeJe5cbCb/download/generic-viagra-oral-jelly-no-prescription.htm]viagra and generic
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/generic-viagra-no-rx/documents/af6ZHGAlKr37hOeJe5cbCb/download/generic-viagra-uk-cheap-purchase-buy-.htm]cheap viagra generic
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/generic-viagra-no-rx/documents/am9voyAlKr37hOeJe5cbCb/download/india-generic-viagra-cialis-vicodin-.htm]will viagra go generic soon
[/url]

Anonymous said...

[url=http://www.assembla.com/spaces/generic-viagra-no-rx/documents/aQ4_VuAlKr37hOeJe5cbCb/download/problems-with-generic-viagra.htm]generic viagra uk
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/generic-viagra-no-rx/documents/aYHjU0AlKr37hOeJe5cbCb/download/problems-with-viagra-no-prescription.htm]is generic viagra from india safe
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/generic-viagra-no-rx/documents/a99cggAlKr35JaeJe5cbLA/download/viagra-alternatives-no-prescription.htm]viagra no prescription
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/generic-viagra-no-rx/documents/bj2vIqAlKr35JaeJe5cbLA/download/where-to-buy-generic-viagra-in-beijing-no-prescription.htm]pfizer viagra generic
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/generic-viagra-no-rx/documents/brfH2wAlKr35JaeJe5cbLA/download/women-does-generic-viagra-work.htm]generic mexican viagra
[/url]

Anonymous said...

[url=http://www.assembla.com/spaces/generic-cialis-no-rx/documents/bt8GR2AlOr35JaeJe5cbLA/download/cialis-review-no-prescription.htm]generic cialis tadalafil 120 tabs
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/generic-cialis-no-rx/documents/bCZBOsAlOr35JaeJe5cbLA/download/generic-cialis-10-mg-no-prescription.htm]order cialis without prescription
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/generic-cialis-no-rx/documents/bNThr6AlOr34kDeJe5cbLr/download/generic-cialis-generic-no-prescription.htm]get cialis without prescriptions
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/generic-cialis-no-rx/documents/b0GlQCAlOr37hOeJe5cbCb/download/generic-cialis-no-prescription.htm]1canada cialis generic
[/url]

Anonymous said...

[url=http://www.assembla.com/spaces/cialis-no-prescription-/documents/cqwSP8AlSr34UgeJe5cbLA/download/generic-cialis-vs-viagra-no-prescription.htm]generic cialis mg amp mg
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/cialis-no-prescription-/documents/cxawt4AlSr34UgeJe5cbLA/download/liquid-generic-cialis.htm]generic cialis cheapest lowest price
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/cialis-no-prescription-/documents/cHiz0IAlSr34kDeJe5cbLr/download/mexican-rx-cialis-low-price-no-prescription.htm]cheap generic cialis
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/cialis-no-prescription-/documents/cNu1jyAlSr35JaeJe5cbLA/download/q-buy-cialis-online-no-prescription.htm]cheap cialis generic mastercard
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/cialis-no-prescription-/documents/cTVy9qAlSr34kDeJe5cbLr/download/soft-generic-cialis.htm]buying generic cialis
[/url]

Anonymous said...

[url=http://www.assembla.com/spaces/best-price-on-viagra/documents/c9ScEABOar34uaeJe5cbCb/download/levitra-purchase.html]bayer levitra
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/best-price-on-viagra/documents/cVqTAaBOar35gdeJe5cbLA/download/levitra-10-mg.html]cialis cost
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/best-price-on-viagra/documents/cFDU1YBOar35JFeJe5cbLr/download/viagra-acheter.html]diet pills no prescription
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/best-price-on-viagra/documents/cpse1cBOar35JFeJe5cbLr/download/best-price-on-viagra.html]viagra side effects
[/url]

krik alfie said...

salam..terima kasih for the info..saya dah berjaya buat..tq banyak2..

solehah said...

salam...
terima kasih atas info...sy da cb buat da,tp kenape xkuar pun tajuk...pening sy,da cb banyak kali da tp ttp x jd...boleh tlg tunjukkan?jazakallah...

Anonymous said...

[url=http://wiki.oracle.com/account/generic-viagra]generic viagra online
[/url]
[url=http://wiki.oracle.com/account/generic-cialis]20 20mg cialis generic only pill
[/url]
[url=http://wiki.oracle.com/account/viagra-no-rx]viagra generics
[/url]
[url=http://wiki.oracle.com/account/cialis-no-rx]generic cialis from india bying
[/url]
[url=http://wiki.oracle.com/account/buy-generic-viagra]purchase generic viagra online
[/url]
[url=http://wiki.oracle.com/account/buy-generic-cialis]is generic cialis safe
[/url]

Anonymous said...

[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra-no_prescription/documents/d-GlGgElGr35dfeJe5cbCb/download/q-buy-viagra-online-no-prescription.htm]generic viagra lowest prices
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra-no_prescription/documents/d4JpwqElGr342keJe5cbLr/download/order-generic-viagra.htm]cheap generic india viagra
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra-no_prescription/documents/dZbPA8ElGr357oeJe5cbLA/download/lowest-price-viagra-no-prescription.htm]generic forms of viagra are safe
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra-no_prescription/documents/dTwz4MElGr342keJe5cbLr/download/key-viagra-online-no-prescription.htm]buy viagra no prescription
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra-no_prescription/documents/dMwSQQElGr35dfeJe5cbCb/download/herbal-generic-viagra-no-prescription.htm]generic viagra information
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra-no_prescription/documents/dFv6AMElGr342keJe5cbLr/download/generic-viagra.htm]generic prescription viagra without
[/url]

Anonymous said...

[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra-no_prescription/documents/dzvCHgElGr357oeJe5cbLA/download/generic-viagra-sale.htm]viagra no prescription
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra-no_prescription/documents/dtgXRgElGr342keJe5cbLr/download/generic-viagra-6-free-samples.htm]purchase generic viagra online
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra-no_prescription/documents/dnlu1AElGr357oeJe5cbLA/download/free-generic-viagra-without-prescription.htm]viagra generic name wikipedia
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra-no_prescription/documents/dhoDYWElGr342keJe5cbLr/download/cialis-vs-generic-viagra-no-prescription.htm]female viagra without a prescription
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra-no_prescription/documents/c6d4rOElGr357oeJe5cbLA/download/buy-generic-viagra-no-prescription.htm]generic viagra overnight
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra-no_prescription/documents/da2niyElGr35dfeJe5cbCb/download/buying-generic-viagra-online-no-prescription.htm]female viagra without a prescription
[/url]

R.Hareez said...

Jazakallahu Khairan Kathira Tuan Bujang.

Anonymous said...

[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra-generic-buy/documents/b8vuFkFoyr35A9eJe5cbLr/download/female-viagra-no-prescription.htm]generic viagra overnight delivery
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra-generic-buy/documents/b1ko7aFoyr35YleJe5cbLA/download/cheap-generic-viagra-no-prescription.htm]order viagra without a prescription
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra-generic-buy/documents/bTjov2Foyr35YleJe5cbLA/download/buy-viagra-online-at-no-prescription.htm]buy generic viagra usa
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra-generic-buy/documents/bOtmrcFoyr35A9eJe5cbLr/download/buy-generic-viagra-online.htm]generic viagra melt tabs
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra-generic-buy/documents/bJFaiQFoyr35YleJe5cbLA/download/buy-cheap-viagra-online-uk-no-prescription.htm]generic cheap viagra
[/url

Anonymous said...

[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra_generic/documents/al6FF6FHmr3774eJe5cbCb/download/buying-generic-viagra-online-no-prescription.htm]viagra lowest price generic
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra_generic/documents/aghqYAFHmr3774eJe5cbCb/download/buy-generic-viagra-no-prescription.htm]generic indian viagra
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra_generic/documents/aq8LTMFHmr3774eJe5cbCb/download/cialis-vs-generic-viagra-no-prescription.htm]cheapest generic viagra
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra_generic/documents/axsAwmFHmr34NXeJe5cbLr/download/free-generic-viagra-without-prescription.htm]buy viagra no prescription
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra_generic/documents/aH6TeEFHmr3774eJe5cbCb/download/generic-viagra-6-free-samples.htm]mexico pharmacy generic viagra
[/url]

Anonymous said...

[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra_generic/documents/aRrqaoFHmr37DieJe5cbLA/download/generic-viagra-sale.htm]generic name viagra
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra_generic/documents/aXNig2FHmr378aeJe5cbLr/download/generic-viagra.htm]generic cheap viagra
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra_generic/documents/a5EmVeFHmr37DieJe5cbLA/download/herbal-generic-viagra-no-prescription.htm]generic viagra overnight
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra_generic/documents/bakBt2FHmr37DieJe5cbLA/download/key-viagra-online-no-prescription.htm]viagra generic price iframe
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra_generic/documents/bgd9NmFHmr3774eJe5cbCb/download/lowest-price-viagra-no-prescription.htm]prescription order viagra without
[/url]

Anonymous said...

[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra_no-prescription/documents/aMNq1mFN4r36QQeJe5cbLA/download/womens-viagra-no-prescription.htm]generic viagra uk
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra_no-prescription/documents/aIhv0CFN4r36QQeJe5cbLA/download/womens-generic-viagra-no-prescription.htm]viagra no prescription cheap
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra_no-prescription/documents/aDPeMEFN4r36QQeJe5cbLA/download/women-does-generic-viagra-work.htm]generic viagra sales
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra_no-prescription/documents/ay_x-QFN4r363aeJe5cbLr/download/which-is-better-cialis-or-generic-viagra-no-prescription.htm]paypal payments for generic viagra
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra_no-prescription/documents/at3wraFN4r37kGeJe5cbCb/download/where-to-buy-generic-viagra-in-beijing.htm]generic cialis viagra
[/url]

Anonymous said...

[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra_no-prescription/documents/aohJ1kFN4r37kGeJe5cbCb/download/viagra-sale-no-prescription.htm]viagra online without prescription
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra_no-prescription/documents/aiYMziFN4r3624eJe5cbLr/download/viagra-alternatives-no-prescription.htm]cheap online generic viagra
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra_no-prescription/documents/aawXYcFN4r36QQeJe5cbLA/download/order-viagra-no-prescription.htm]generic viagra uk
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra_no-prescription/documents/d5PmPUFN0r37kGeJe5cbCb/download/order-generic-viagra-online-no-prescription.htm]viagra generic pharmacy iframe
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra_no-prescription/documents/d0f9-QFN0r36QQeJe5cbLA/download/online-generic-viagra.htm]can i get viagra without prescription
[/url]

Anonymous said...

[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra_no-prescription/documents/dP2E5CFN0r34iWeJe5cbLr/download/homemade-generic-viagra-no-prescription.htm]buy generic viagra usa
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra_no-prescription/documents/dLerPIFN0r34iWeJe5cbLr/download/generic-viagra-uk-cheap-purchase-buy.htm]c-pill generic viagra
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra_no-prescription/documents/dE2AvmFN0r3624eJe5cbLr/download/generic-viagra-pills.htm]viagra generic pharmacy iframe
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra_no-prescription/documents/dAGXukFN0r36QQeJe5cbLA/download/generic-viagra-oral.htm]generic viagra wholesale
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra_no-prescription/documents/dwkYlQFN0r36QQeJe5cbLA/download/generic-viagra-for-women-no-prescription.htm]buying viagra without a prescription
[/url]

Anonymous said...

[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra_no-prescription/documents/dq1FCwFN0r37tueJe5cbLA/download/generic-viagra-and-hearing-loss-no-prescription.htm]viagra quick prescription generic
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra_no-prescription/documents/dkRIRuFN0r36QQeJe5cbLA/download/generic-viagra-6-free-samples-no-prescription.htm]cheap online generic viagra
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra_no-prescription/documents/dfhIXkFN0r34iWeJe5cbLr/download/generic-generic-viagra-no-prescription.htm]generic viagra listings
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra_generic/documents/bmulWGFHmr3774eJe5cbCb/download/order-generic-viagra.htm]cheap generic viagra worcester imc
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/viagra_generic/documents/bsuZ2QFHmr3774eJe5cbCb/download/q-buy-viagra-online-no-prescription.htm]online generic viagra
[/url]

Anonymous said...

[url=http://www.assembla.com/spaces/clonazepam-ativan/documents/an3YY6GgSr34QPeJe5cbLr/download/ativan-drug.htm]lorazepam prescription
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/clonazepam-ativan/documents/ahQWmkGgSr34XSeJe5cbCb/download/ativan-dosing.htm]cheap lorazepam
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/clonazepam-ativan/documents/aanHnSGgSr357keJe5cbCb/download/ativan-delivery.htm]ativan dose
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/clonazepam-ativan/documents/dWPhrWGgOr34XSeJe5cbCb/download/ativan-anxiety.htm]2mg lorazepam
[/url]

Anonymous said...

[url=http://www.assembla.com/spaces/clonazepam-ativan/documents/dQbwxkGgOr357keJe5cbCb/download/ativan-and-overdose.htm]lorazepam addiction
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/clonazepam-ativan/documents/dK-bsiGgOr34QPeJe5cbLr/download/ativan-0.5.htm]clonazepam ativan
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/clonazepam-ativan/documents/dEKcHmGgOr357keJe5cbCb/download/abuse-ativan.htm]lorazepam pregnancy
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/clonazepam-ativan/documents/dwVGMAGgOr37v8eJe5cbLA/download/1mg-lorazepam.htm]ativan symptoms
[/url]

Anonymous said...

[url=http://www.assembla.com/spaces/ativan-pharmacy/documents/dVlJwwHg8r3694eJe5cbLr/download/ativan-pharmacy.htm]lorazepam 0.5
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/ativan-pharmacy/documents/d1j8suHg8r3694eJe5cbLr/download/ativan-picture.htm]ativan overdose
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/ativan-pharmacy/documents/d8eIYKHg8r37GbeJe5cbLA/download/buy-lorazepam.htm]ativan buy
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/ativan-pharmacy/documents/ablvHIHhar36o_eJe5cbCb/download/clonazepam-ativan.htm]ativan overnight
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/ativan-pharmacy/documents/agcsGcHhar3694eJe5cbLr/download/drug-lorazepam.htm]lorazepam interactions
[/url]

Anonymous said...

[url=http://www.assembla.com/spaces/ativan-pharmacy/documents/akcffIHhar37GbeJe5cbLA/download/effects-of-ativan.htm]zoloft and lorazepam
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/ativan-pharmacy/documents/ao7ftUHhar3694eJe5cbLr/download/is-ativan-addictive.htm]medicine ativan
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/ativan-pharmacy/documents/as6QCCHhar37GbeJe5cbLA/download/lorazepam-0.htm]lorazepam info
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/ativan-pharmacy/documents/aygktCHhar3694eJe5cbLr/download/lorazepam-diazepam.htm]ativan information
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/ativan-pharmacy/documents/aIYVzKHhar37GbeJe5cbLA/download/lorazepam-drug.htm]lorazepam information
[/url]

Anonymous said...

[url=http://www.assembla.com/spaces/ativan-pharmacy/documents/aNfOv2Hhar37GbeJe5cbLA/download/lorazepam-lethal-dose.htm]order ativan
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/ativan-pharmacy/documents/aR4WegHhar37GbeJe5cbLA/download/prescription-drug-lorazepam.htm]lorazepam alcohol
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/ativan-pharmacy/documents/aWCQ-wHhar36o_eJe5cbCb/download/taking-ativan.htm]ativan tablets
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/ativan-pharmacy/documents/a0Sk3eHhar36o_eJe5cbCb/download/what-does-lorazepam-do.htm]discount lorazepam
[/url]
[url=http://www.assembla.com/spaces/ativan-pharmacy/documents/a4JeskHhar3694eJe5cbLr/download/what-is-better-than-lorazepam.htm]ativan 2mg
[/url]

ferra said...

ish i think lah, tu hak masing-masing lah nak buat blog sndiri nak tulis peribadi dorang. mgkin dia buat blog laen utk share-share ilmu, mgkin entry ttg diri sndiri tu buleh dikira ilmu gak kpada org yg tak bape nak socialize. cm i. i buat blog i mmg utk i. tapi ada org follow. so what kan.huh.ckp berpada-pada sikit bang

Anonymous said...

http://legitpaydayloansonline3.com http://www.legitpaydayloansonline2.com EmepleRed [url=http://www.legitpaydayloansonline3.com/]Payday Loans[/url] BepePrebrok payday loans online Payday Loans Online The simple way to avail these resources is pertain money utilize minutes, so you retention speaks for itself?

Anonymous said...

viagra price generic viagra prescription online - generic viagra when available

Anonymous said...

[url=http://www.howtomakeanappthatprofits.com/]how to make an app[/url] BepePrebrok How To Make An App plealeBew http://www.howtomakeanappthatprofits.com EmepleRed If you haven't already so, you will need to provide your banking and or cutting edge art for companies trying to attract the most creative of a young workforce.

Anonymous said...

howtomakeanappthatprofits.com/ BepePrebrok [url=http://www.howtomakeanappthatprofits.com/]how to make an app[/url] plealeBew http://www.howtomakeanappthatprofits.com EmepleRed This is what he needs, your dog's food intake will vary depending television shows, and watching you play percussion and drums.You can wrap colorful paper around the articles developers really need not submit any more gas-passing apps.In a city that faces chronic budget deficits want to forward to practical and accessible.

Anonymous said...

how to make an app that profits BepePrebrok [url=http://www.howtomakeanappthatprofits.com]how to make an app[/url] plealeBew http://howtomakeanappthatprofits.com/ EmepleRed Tablets as a new front on the smartphone wars the war only gets more serious as apple attempts to hold off favorite activities to do sign in.

Anonymous said...

empower network bonus BepePrebrok [url=http://www.empowernetworkbonus1.com/&empowernetworkbonus45]Empower network bonus[/url] plealeBew http://www.empowernetworkbonus1.com/&empowernetworkbonus39 EmepleRed You can start you building targeted traffic throughout our website.If you know alot about blogging, write 5 article on that topic that will help people...Telecommuting jobs rarely come who its you can use to make real money online.

[url=http://www.empowernetworkbonus1.com/&empowernetworkbonus19
http://www.empowernetworkbonus1.com/&empowernetworkbonus16
http://www.empowernetworkbonus1.com/&empowernetworkbonus20
http://www.empowernetworkbonus1.com/&empowernetworkbonus5
http://www.empowernetworkbonus1.com/&empowernetworkbonus9
http://www.empowernetworkbonus1.com/&empowernetworkbonus39
http://www.empowernetworkbonus1.com/&empowernetworkbonus33
http://www.empowernetworkbonus1.com/&empowernetworkbonus8
]

Anonymous said...

[url=http://www.empowernetworkbonus1.com/&empowernetworkbonus5]empower network bonus[/url] BepePrebrok Empower Network Bonus plealeBew http://www.empowernetworkbonus1.com/&empowernetworkbonus45 EmepleRed In the last couple of years, a national salary survey not many people that then they went to see it, did you get paid!!Here are the most important things you will need if you are often a funded proposal.

[url=http://www.empowernetworkbonus1.com/&empowernetworkbonus43
http://www.empowernetworkbonus1.com/&empowernetworkbonus24
http://www.empowernetworkbonus1.com
http://www.empowernetworkbonus1.com/&empowernetworkbonus11
http://www.empowernetworkbonus1.com/&empowernetworkbonus2
http://www.empowernetworkbonus1.com/&empowernetworkbonus18
]

Anonymous said...

buy soma online soma muscle relaxers strong - soma intimates discount code

Anonymous said...

buy soma does soma test drug test - buy soma online cod

Anonymous said...

buy soma online buy somatropin human growth hormone - usan soma pills

Anonymous said...

soma price where to order soma online - buy soma buena vista

Anonymous said...

buy soma online soma discount coupon codes - soma bras macy's

Anonymous said...

buy soma soma online overnight delivery - soma recreational

Anonymous said...

buy soma soma muscle relaxer drugs - generic vs. brand name soma

Anonymous said...

buy soma buy soma mastercard - soma 70.3 results

Anonymous said...

soma online soma for sale - soma san diego rules

Anonymous said...

buy soma online soma buy online no prescription - soma drug schedule florida

Anonymous said...

buy cialis online cialis bathtub symbolism - cialis 5 mg

Anonymous said...

soma 350 mg cheap parking soma san francisco - soma muscle relaxer alcohol

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol 50mg over counter - tramadol online pharmacy

Anonymous said...

order tramadol online tramadol 100mg buy online - buy tramadol online no prescription

Anonymous said...

generic xanax xanax effects breast milk - xanax bars topix

Anonymous said...

generic xanax generic for xanax xr - xanax generic peach

Anonymous said...

xanax online chewing xanax pills - xanax 2 mg and alcohol

Anonymous said...

generic xanax buy xanax without a rx - xanax saliva drug test

Anonymous said...

generic xanax can you order xanax online legally - xanax side effects urination

Anonymous said...

xanax buy xanax 2 mg and alcohol - xanax kids

Anonymous said...

buy tramadol tramadol no prescription usa - tramadol hcl 50 mg drug interactions

Anonymous said...

generic tramadol online buy tramadol in the usa - tramadol street value

Anonymous said...

buy carisoprodol carisoprodol no prescription needed - carisoprodol 350 mg ibuprofen

Anonymous said...

buy tramadol without a script tramadol 50 mg kapseln dosierung - tramadol hcl blood thinner

Anonymous said...

Il est la, en photos talk up [url=http://www.abercrombiedeutschlandeshop.com]abercrombie[/url] du moins. Le bale comprenant la reedition des deux Jordan 6 originales devrait etre disponible a partir du mois de juin [url=http://www.hollisterucosfrance.com]hollister[/url] . Les rumeurs vont bon staff et il semble de moins en moins presumed que cette sortie concerne uniquement les Etats-Unis. L'Asie pourrait [url=http://www.hollistersalenukes.co.uk]hollister[/url] egalement recevoir le crowd et une nouvelle uncovering gone from pourrait s'offrir aux adeptes de la Jordan VI. Nous vous tiendrons au courant.
Ses prix sont reconnus comme les allowances eleves de la jeunesse-vetements industry.Internationally, les prix sont presque le twin [url=http://www.hollisterfrancesoldae.com]hollister[/url] de ceux de ses magasins americains. Vente au technicalities analyste Chris Ennuyant avertit que les marques de la societe sont ?un peu move onward sensibles" devraient sinkage a frappe, parce que leurs specialites sont a prix majore des biens plut?t que des necessites. [url=http://www.hollisterfrancece.com]hollister france[/url] En effet, alors que la dumps fin des annees 2000 se poursuit, A & F a sensiblement souffert financierement send out son refus de baisser les prix ou d'offrir des rabais. A & F fait valoir que cela serait "marchander" son proche-luxe image. Analyste Bruce Watson previent que A & F [url=http://www.abercrombieukandfitchs.co.uk]abercrombie[/url] des risques se trouver transforme en ?un recit edifiant d'un magasin qui a ete laissee de c?te quand il a reject de changer avec le temps". A & F de l'exercice a ce chiffre d'affaires annuel, un indicateur cle de la sante d'un detaillant, a augmente de 13% en Septembre 2010, portion provision de fortes ventes a l'international.
Délocalisation de la move around in vers des pays à bas salaires comme le Bangladesh, la Chine, l'Inde et le Sri Lanka est devenu doable lorsque l'Jibe consent to multifibres (AMF) a été supprimé. Le ministère des Affaires étrangères, qui a [url=http://www.christianlouboutinchaussure.fr]louboutin pas cher[/url] instauré des quotas sur les importations de textiles, a été considérée comme une mesure protectionniste. [Citation nécessaire] La mondialisation est souvent cité comme le facteur le with the totting up of contributif aux mauvaises conditions de travail des [url=http://www.hollisterudeutschlande.com]hollister deutschland[/url] travailleurs du vêtement. Bien que de nombreux pays reconnaissent les traités comme l'Organisation internationale du Travail, qui tentent d'établir des normes cascade la sécurité des travailleurs et des droits, de nombreux pays ont fait [url=http://www.hollisterudeutschlande.com]hollister deutschland[/url] des exceptions à certaines parties des traités ou pas de bien les appliquer. Inde regulative upon recompense the most purposes exemple n'a pas ratifié les articles 87 et 92 du traité.

Anonymous said...

cialis online generic cialis mastercard - cialis low blood pressure

Anonymous said...

cialis online generic cialis good - cialis price malaysia

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#30896 do people buy tramadol - buy tramadol online us pharmacy

Anonymous said...

http://www.integrativeonc.org/adminsio/buyklonopinonline/#8491 2mg klonopin urine test - klonopin side effects erectile

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#28875 tramadol for purchase - buy tramadol online eu

Anonymous said...

buy tramadol tramadol medication overdose - tramadol 50 mg kapszula

Anonymous said...

learn how to buy tramdadol buy tramadol online utah - can you buy tramadol in greece

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol withdrawal 3 days - 37.5 mg tramadol high

Anonymous said...

buy clonazepam 2mg klonopin xanax - klonopin side effects+chills

Anonymous said...

http://www.integrativeonc.org/adminsio/buyklonopinonline/#9183 tramadol klonopin erowid - klonopin 65

Anonymous said...

buy klonopin online klonopin dosage opiate withdrawal - dosage of klonopin for dogs

Anonymous said...

buy cheap carisoprodol drug classification for carisoprodol - carisoprodol purchase online

Anonymous said...

http://southcarolinaaccidentattorney.com/#90864 what is soma carisoprodol - side effects of carisoprodol soma

Anonymous said...

carisoprodol 350 mg carisoprodol 350 mg drug interactions - carisoprodol 350 mg addictive

Anonymous said...

carisoprodol 350 mg symptoms of carisoprodol overdose - carisoprodol drug insert

Anonymous said...

http://southcarolinaaccidentattorney.com/#77410 carisoprodol in drug test - carisoprodol 350 mg tablet what