Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Friday, May 7, 2010

NAJIB, IBRAHIM ALI.. TOLONGLAH RAKYAT SUSAH NI.. JANGAN DOK MENYALAK TAK SUDAH-SUDAH..

بسم الله الرحمن الرحيماَلسَّلامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُه

Sahabat Semua;

Alhamdulillah kita semua diberi kesihatan oleh Allah untuk terus menikamati kehidupan yang selesa dan dapat mencari rezeki untuk terus mengecapi kemewahan dari rezeki yang dikuniakan oleh Allah.

Di celah-celah masyarakat ini ada insan yang amat mengharapkan bantuan dari saudara2 yang sangat suka membuat amalan jariah dengan menderma.

Pada 3 tahun lepas, saya telah hadir ke UiTM Shah Alam kerana mendaftar anak saya....Bersama mendaftar dengan anak saya ini adalah sahabat karib beliau yang sama dari Sekolah Teknik Sungai Buluh. Masing-masing pada waktu itu berumur 18 tahun.

Yang saya ingin fokuskan adalah sahabat karib anak saya ini yang bernama Mohd Toriq. Beliau datang mendaftar hanya bersama ibunya dan bila ditanya mana ayah..beliau cakap ayah sibuk.

Pada hujung minggu selepas minggu suaikenal anak saya telah membawa Mohd Toriq ini datang kerumah saya. Dari situ saya bertanya lebih lanjut tentang dia dan keluarganya. Walau keberatan dia mencerita sedikit demi sedikit tentang keluarganya;

Beliau adalah anak ke tiga dari 9 adik beradik…dua abangnya bekerja kilang/sendiri serta berumah tangga. Dia dan 6 lagi adiknya (2 perempuan dan 4 lelaki) tinggal bersama ibu dan disarai sepenuhnya oleh ibunya. Rumah yang beliau tingak merupakan Flat di Damansara Damai yang sudah sampai notis untuk dilelong kerana sudah lama tidak dibayar ansuran disebabkab ibunya tidak mampu. Tetapi pihak bank masih lagi memberi kelonggaran membenarkan mereka tinggal sehingga satu masa yang akan diberitahu kelak.

Ditanya tentang ayahnya, beliau mencerita rengkas, ayahnya dah lama tidak balik dan kalau balik pun agak lewat tengah malam dan awal pagi sudah keluar.. kemana? Entah kerana ayahnya tidak mempuyai kerja yang tetap dan isterinya ada 4 termasuk ibunya(isteri pertama)anak entah berapa.Baginya sukar untuk menatap wajah ayah apa lagi untuk memanggil ayah. Hanya ibunya yang menjadi ketua keluarga dan menyara mereka semua dengan membuat kerja jualan kitab dan bahan2 agama dari meja- ke meja direstoran dan komplek belibelah. Agak malang lagi 2 tahun lepas ibunya telah diceraikan.

Amatlah menyayat hati kami sekeluarga, apabila mendengar cerita beliau,.. . Memandangkan beliau amat memerlukan wang kerana baru masuk U dan banyak keperluan masih belum dibeli dan PTPTN baru saja memohon, pada malam itu saya bawa beliau ke surau Addin Seksyen 27 Shah Alam untuk memohon sumbangan dari jemaah dan Alhamdulillah dari simpati jemaah beliau mendapat hampir RM800.00. Pada keesokannya saya bawa beliau untuk beli barang keperluan asas dan hantar beliau keasrama dan wang selebihnya di gunakan untuk membeli alat tulis.

Oleh kerana saya selalu bertanya khabar tetang beliau dan ibu serta adik nya datang kerumah saya dan kami menanggap beliau sebagai anak angkat kami. Beliau adalah merupakan pelajar yang pintar dan keputusan Exam Semester beliau biasanya mendapat CGPA 4. Dan beliau telah di anugerahkan Biasiswa Majlis Raja-Raja Melayu.

Namun beliau tidak lupa akan 6 lagi adik2 yang masih belajar, dari duit biasiswa beliau cuba meringankan beban ibu beliau. Adik beliau semuanya pintar belajar dan seorang adik beliau baru mendapat keputusan 4A dalam SPM tapi tak mohon mana2 IPTA kerana keadaan kehidupan keluarga yang sedang dialami…

Tetapi dugaan paling besar beliau dan adik2nya hadapi adalah pada hari ini, apabila ibu yang menanggong segala keperluan mereka telah kembali keRahmatullah jam 1.00tgh malam Rabu-5/5/2010…setelah koma selama 46hari kerana kemalangan jalanraya dimana kereta yang meraka naiki meletup dan terbakar bersama adik bongsu mereka. Adiknya yang juga tenat baru saya sedar dari koma beberapa hari lepas. Jenazah ibunya telah selamat dikebumikan sebelum zohor tadi di Tanak Perkuburan Kuang, Sungai Buluh.

Cuba bayangkan kesukaran kehidupan untuk 7 beradik ini akan menghadapi dimasa-masa mendatang disamping kesedihan kehilangan ibu tersayang yang banyak bekorban untuk mereka…..Semoga Allah member perlindungan kepada mereka semua dan dimudahkan urusan perjalanan hidup mereka.


Untuk itu saya memohon sahabat sahabat yang prihatin dan berkemampuan dapatlah kiranya menghulur sumbangan ikhlas kepada 7 adik beradik ini sekurangnya dapat membantu sara hidup makan minum dan pelajaran mereka. Kalau nak niat sebagai zakat pun boleh kerana mereka adalah penerima zakat yang tidak berkala dari PPZS.

Untuk sumbangan dan pertanyaan:

Nama : Mohd Toriq Bin Mohammad Mahir
No Tel : 017-2489175
AC Maybank : 114209597406

Sila SMS atau call sekiranya bank-in dengan menyatakan jumlah sumbangan.

Selepas ini saya akan cuba bantu keluarga ini samaada adik2 beliau untuk mencari keluarga angkat atau lain-lain cara termasuk memohon sumbangan dari baitulmal dan Pejabat Kebajikan Masyarakat. Sekiranya dipersetujui oleh keluarga mereka.

Diatas sumbangan sahabat semua diucapkan jutaan terima kasih, semoga mendapat ganjaran pahala oleh Allah.

Mahadi Abu Bakar
Setiausaha Surau Addin, Seksyen 27, Shah Alam


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

3 comments:

Anonymous said...

Di saat manusia malang berduka
menghitung nasib megenang masa depan
ada manusia ketawa riang
menghitung komisen yang masyuukkk

Di saat manusia berjuang
untuk mendapatkan tanah sekangkang kera
ada manusia ketawa riang
mengadai khazanah negara secara
diam-diam

Di saat wanita lain sibuk
menguruskan kehidupan rumahtangga
ada wanita bernama bik mama
tumpang sibuk menguruskan negara
se olah sang suami tak punya kuasa
membiarkan saja kelaku bini
membuat apa saja...

Hamba Allah said...

Demi Allah, kalaulah aku pemimpin di waktu ini, masih adakah saat untukku memejamkan mata merehatkan minda atas penderitaan rakyatku..Allah,berat perhitungan akhirat kelak..Pasti tak tertanggung soalan yang akan ditanya..Peritnya..

Anonymous said...

malaysia nie banyak duit tapi di kebas oleh barisan nasio anal....
merata2 dlm malaysia ada org miskin mana duit zakat???????
perak kedah selangor hasil padi banyak!!!!
harga barang naik
harga minyak naik
gaji macam tuuu aje....
dari belanja F1 DLL baik tolong org susah.
ini kerajaan barisan nasio anal punya takrif rm500 org susah/papa kedana rm1000 org miskin rm1500 keatas org miskin mudah
BERAPA RAMAI ORG YG GAJI RM1000 KEATAS????????? YG KAYA ORG POLITIK, KRONI2 BARISAN NASIOL ANAL, KONTRAKTOR2 YG BERKRONI.... RAKYAT MAMPUS PUN TAK APE BILA PILIHAN RAYA BARU JUMPEEEE...
SEDAR SEDAR LAAA RAKYAT BAWAHAN JANGAN JADI SOOOCHAI SAMPAI MATIIIII....


DUUUIIIITTTT ZZZAAAAAKKKAAAAATTTTT
MAAAANNNAAAAAA.....!!!!!!

BILA KUTIP BACA AYAT QURAN, BILA AGIHKAN BACA AYAT MUNAFIK!!!!

GHAIRAH SANGAT NAK KUTIP SAMPAI DUIT UPAH DUIT GAJI BULANAN PEKERJA DAN BURUH PUN KAU SEBAT HA BAITULMAL!!

AKU TAK HALALKAN DUNIA AKHIRAT DUIT GAJI AKU YG KORANG BAITULMAL POTONG TIAP2 BULAN TU!!!