Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Saturday, August 1, 2009

READ MORE TUTORIAL : UNTUK SAHABAT BLOGGERS PENGUNJUNG BLOG AKU KHASNYA

Bismillahirahmanirahim.

Assalamualaikum..

Cara Membuat Read More Terbaik... Pengunjung Tersenyum Anda Tersengeh... hehehe

Pasal blog lagi ni.. mintak sahabat2 ambil perhatian.. berkenaan tentang Read More . Seperti yg kita tahu banyak cara nak buat Read More ni. Tapi the latest Read More ialah mcm yg aku guna skrg ni. Kira lama jugak la aku dah guna [+/-]Read More ni. tapi sebelum aku jumpa "[+/-] Read More" ni, aku guna jugak macam yg lama. Tp yg jenis ni hanya boleh diguna pada new template jer. pada classsic template x dpt den nak nolong. Read More ni memang cukup2 bagus klau kita aplikasikan pada blog kita. Bagusnya apabila kita click pada [+/-]Read more ni, baki tulisan dari posting kita tu akan terus kluar tanpa perlu window mereload semula page kita. Selain itu , untuk posting yg pendek kita boleh hilangkan tulisan [+/-]Read more tu. Xder la org ingat masih ada posting yg tertinggal lagi. Dah la window nak kena reload semula, rupanya memang sampai situ jer posting kita.. hampehh.. mesti pelawat2 blog kita benggang kan. Mcm biasa.. klau kita guna [+/-]Read More jenis ni, pelawat2 blog kita yg internetnya slow mcm kura2 mesti suka dan berterima kasih pada tuan punya blog. Pelawat2 tentu akan merasa gembira segembira tuan punya blog jugak.. wakakaka..

Kat sini aku try buat tutor dia.. klau utk otai2 confirm xder masalah punya.. touch and go. Untuk yg kira newbie memang ada leceh sikit .. tp klau x cuba, mana nak tau kan.. lebih baik gagal setelah mencuba daripada xnak mencuba langsung.
ok.. teruskan..


1. Sig in di blogger dengan id korang.
2. Klik menu layout.
3. Klik menu Edit HTML.
4. Klik pada Full Download Template ,
jgn bimbang download ni x lama.. lebih kurang dua saat jer. Bukan mcm download movie pun sampai berjam-jam. Pastu pastikan dulu kat mana tersimpannya file Full Download Template yg korang dah download tadi, proses ni bertujuan untuk kembalikan semula blog korang pada keadaan asal, jika korang terbuat silap dalam proses editing template nanti.
5. Berikan tanda pada kotak kecil yang ada tulisan Expand Template Widget.
6. Tunggu beberapa saat.. kemudian
7.Cari code </head>. kalau dah jumpa, x payah buat apa2 dulu.
8. Copy kode kat bawah ni plak (yg warna biru), pastu pastekan selepas kode </head> yang korang dah jumpa tu tadi.

<script type='text/javascript' src='http://amen24.googlepages.com/Readmore.js' />

9. Dah seatle yg tu, masih pada page yang sama, korang cari plak kode kat bawah ni . Yang berwarna hitam tu adalah kode ori
yang perlu korang cari, yang memang dah ada pada kode template korang, dan yang berwarna merah adalah kode yang korang kena copy dari sini dan tambah kat korang punya :

<h3 class='post-title'>
<b:if cond='data:post.url'>
<a expr:href='data:post.url'><data:post.title/></a>
<b:else/>
<data:post.title/>
</b:if>
</h3>
</b:if>
<div class='post-header-line-1'/>
<div class='post-body' expr:id='"post-" + data:post.id'>
<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
<data:post.body/>
( ATAU )
<p><data:post.body/></p>
<b:else/>
<style>#fullpost {display:none;}</style>
<p><data:post.body/></p>
<span id='showlink'>
<p><a expr:onclick='"javascript:showFull(\"post-" + data:post.id + "\");"' href='javascript:void(0);'>[+/-] Read More...</a></p>
</span>
<span id='hidelink' style='display:none'>
<p><a expr:onclick='"javascript:hideFull(\"post-" + data:post.id + "\");"' href='javascript:void(0);'>[+/-] Read Less...</a></p>
</span>
<script type='text/javascript'>checkFull("post-" + "<data:post.id/>")</script>
</b:if>
<div style='clear: both;'/> <!-- clear for photos floats -->
</div>
</div>
.... rest of template code ....

10. Klik pada SAVE TEMPLATES



Langkah seeterusnya :
1. Klik menu Setting.

2. Klik menu Formatting.

3. Copy kode kat bawah ni (yg warna biru) dan paste pada ruangan Post Template.

<span id="fullpost">


</span>

4. Klik pada Save Setting.

5. Selesai.



Cara posting artikel :

Masa korang nak buat posting , click pada Edit HTML jangan pilih Compose, maka akan secara automatik terlihat kode tadi, yaitu :

<span id="fullpost">


</span>


Letak sedikit artikel korang sebelum kode <span id="fullpost">, dan artikel selebihnya korang letak selepas kode <span id="fullpost"> tapi sebelum kode </span>.


Untuk artikel yang pendek, korang tinggal buang je kode tadi tu.. selesai.

Bagi bloggers yg dah otai2, x sampai 5 minit pun nak buat benda ni sebenarnya. Tp bagi yg newbie perlukan sedikit masa dan pengamatan. Tu sebab aku buat tutor ni guna bahasa pasar jer, biar korang senang faham. Tapi kalau x faham jugak.. call atau contact aku kat YM aku jer ... (rubber_tapperz@yahoo.com)
Ok... selamat mencuba...
Wassalam!

41 comments:

S said...

First I want to congratulate you for this amazing blog!
We Are Pleased To Announce The Launch Of Movies Gallery 09, Mobile Movies in 3gp format, Reality show, Upcoming Movies 09 Trailer, About Dubai,Real Estate, Tips Of Career And Many More. .

To start just go to http://3gpfreedownloads.blogspot.com/

We hope you like it. Please send us any feedback and help us improve the sites further.

~~Miss Yura~~ said...

hihiii..btl2..mmg buat ak tersenyum lebar..bile bace blog nie.. xyah tgu page nk reload lame2..da la tenet cnie slow..huhuu..bgus2.. =)

BUJANG SUSAH said...

ehhehehee... senyum sampai telinga x?

~~Miss Yura~~ said...

hahaa..ni telebih dari tlinge nie..
da cantum balik ngn tlinge sebelah agi.hahaaaa..bgus la..bnyk input..

BUJANG SUSAH said...

uiiiii... cacat namanya tu wak...

ijoks2009 said...

Sudah berjaya,thanksyou-thanksyou,

~~Miss Yura~~ said...

hahaaa...adess..
cacat plak..
tu laaa..ske cgt smpai cacat.. (^_^)

BUJANG SUSAH said...

ijoks.. alhamdulillah... ajar la sama kawan2 lain..



mis yura... hehehe...

intel_Inside said...

trima kaseh. aku nk cube try test la.

BUJANG SUSAH said...

ok ... the last samurai...

Na'im Nikmat said...

Manthop takde yang manthop melainkan manthop,i luv u full lah....

BUJANG SUSAH said...

yer na'im... i luv u full too... wakakakaka...

uminas said...

Blog akak blh wat tak read more ni? Akak tak tau jenis template classic ke apa..Maklum bab it ni blee ckit..

BUJANG SUSAH said...

insyaAllah kak.. sempat nnt sy cuba ajar akak.. nnt sy hantar kat komen pada blog akak.. sorry kak klau lambat.. bz skit.. i luv u full kak.. huhuhu

pricon said...

Salam... dah berjaya, terima kasih byk2.

BUJANG SUSAH said...

Alhamdulillah....

GreenWave said...

ades..npe sy xleh wt read more..dh cuba tp xberjaya...sedey ni

BUJANG SUSAH said...

Green wave.. klau ikut tutor ni betul2 mesti boleh punya.. usaha tangga kejayaan.. insyaAllah.

CUPING MERAH said...

The XML page cannot be displayed
Cannot view XML input using style sheet. Please correct the error and then click the Refresh button, or try again later.


--------------------------------------------------------------------------------

System error: -2146697204. Error processing resource 'http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd'.

dah banyak kali aku cuba apasal aaa?

CUPING MERAH said...

yang ko dah download tu kasi aku leh tak? hntar pakai email

BUJANG SUSAH said...

hang guna classic template kot... klau template classic mmg x leh buat readmore ni.. cuba hang tgk kat sini dulu...>>> CLICK DISINI.

Mi vida said...

Salam..thnx atas tutor yg ade ni..
dh buat ikut yg di suruh, tp kenapa dlm setiap posting dekat atas sekali ada tulis ni :

expr:id='"post-" + data:post.id'>

try tgk sendiri kt my blog : http://miverdaderodestino.blogspot.com

tolong pliz

muhamad husni said...

waduh2..berpinar jugak mata nak buat..saya cari xjmpa pun..cuma jumpa head yang lain dah x jmpa.. plzzz help me..

BUJANG SUSAH said...

Assalamualaikum... kengkawan.. hehehee... boleh jer sebenrnya.. tapi kena tengok dan amati baik2 laa..

Takut blog kawan2 semua banyak yang dah di edit sebelum ni .. tu yang berterabur html tu. jika nak lagi mudah buat satu blog untuk test punya. kalau apa2 masalah pun xder hal. Tak sampai 3 minit pun kan untuk buat satu lagi blog.. Selamat mencuba.

muhamad husni said...

waduh2..dah jumpa..tapi saya tgk,xberapa sama..pening jugak..

Mario said...

thank you bro...dah berjaya daa...meh la datang lagi cikgu...saya dah berjaya buat laa...

famia said...

letak skrip sebelum head ek?
selalunya skrip dalam head html.
hmm. tak jalanlah bos.
adeh

famia said...

ok ok dah dapat.
hihi.

tengs pakcik.

jung said...

arghhhh...tak berjaya malam ni. Esok saya cuba lagi...

Anonymous said...

порно хуй
порно фотошоп
секс со шлюхами
диалог секс
рассказы истории секс
где скачать бесплатное видео
запрещенное порно
клеопатра порно
эротика личное фото
реальная порнография

phoenix90 said...

kena try nie..

Rizal said...

salam kepada bujang susah tp power bab2 blog ni.. saya respect kat awk.. nape bila sy masukkan coding readmore tu.. tak dapat ? http://ilmutanpasempadan.blogspot.com/ harap dpt bantu.. TQ

Ummu Tasneem said...

tak leh la.. dah cari dlm templete tu hampeh tak de.. dah puas cari.. tak de cara lain ke buat read more?
satu lagi nape sy punya linkwithin tu tak kuar gambar? cam mana nak bagi masuk gambar?

Bawang Goreng said...

BujangSusah...

Banyaknya step... pulak tu tak jumpe code hitam yg hendak ditambah code marah tu...

Dah cuba, tapi takleh...

Nnti saya cuba lagi.

Terima kasih...

Nerzhul said...

dah try wat coding ni tapi tak berjaya lagi la. hehee

Nerzhul said...

Alhamdulillah dah jadi dah. yea yea. hehehe

Bawang Goreng said...

2nd attempt... takleh gak. Pening dah.. bila baca balik entry, 'old template' takleh...

Hemmm...

layyinunhuriyyah said...

salam..tima kasih..sangat bguna..insyallah sy cuba..=)

eyna_chan said...

salam

hoho..mncabar gak nk wat bnda ni..
adehh...kne tggu sy rajin dlu bru sy wt..hua3 =P

Dr.Ainul said...

salam bujang susah..
time kasih..
huuhu dah cuba..tp code hitam tu xde pon..
actually dah try buat read more ni byk kali dah based on tutorial dari blog2 lain..tapi till now still fail..
help me yea..

Sang Pemikir said...

Salam Bujang Susah. Saya tak jumpa pun code hitam awak bagi tu, jenuh mencarinya tak ada pun dalam templete saya. Saya punya templete lain kot.