Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Monday, June 1, 2009

SPR BELA HANTU


salam,

Terdapat isu nama nama pengundi yang hilang dari daftar pemilih utk PRK penanti. Maka dengan mudah pengerusi SPR abd aziz menyalahkan pengundi dengan mengatakan tak cek, last minit baru nak cek.

welll....

Adakah semudah itu?

Apa yg kita tahu, daftar pemilih utk pilihanraya kecil dikeluarkan pada kira kira 10 hari sebelum hari mengundi iaitu pada hari penamaan calon. Ada kalanya daftar itu hanya boleh didapati 2 3 hari selepas itu. Jika pengundi menyemak, dan didapati nama mereka hilang, adakah semudah itu utk mereka mendapat balik nama mereka? Yang saya tahu ia tidak begitu. Apa yg berlaku ialah "nasib engkau laa, nama kau hilang".

Penyata keluar masuk daftar pengundi ini dikeluarkan oleh SPR dari masa kesemasa. Bagi parti yang prihatin, mereka akan meneliti nama org yg dikeluarkan dan nama yg dimasukkan. Secara umumnya SPR akan mengeluarkan nam yang keluar, nama yang masuk dari daftar pemilih disatu satu kawasan dan terpulanglah kepada sesiapa saja utk melihatnya.

Kadang kadang ada usaha satu satu parti utk cuba mengeluarkan org org tertentu dari daftar pemilih tersebut. Dgn kaedah apa yg mereka cuba buat, itu saya kurang pasti.

Apa yg pasti ialah hak mengundi seseorang hilang apabila ia dapati namanya dipindahkan kesatu tempat. Bagi saya sudah sampai masanya utk seorang pengundi utk menyaman SPR jika namanya dipindahkan tanpa pengetahuannya dan tanpa sebab sebab yg munasabah.

Memang berlaku seorang itu mengundi disini pada pilihanraya yg lalu tapi bila pilihanraya akan datang, tiba tiba namanya tercampak kenegeri lain dan pernah berlaku tercampak kesabah dan serawak. Kemungkinan mafrel perlu melihat perkara ini dan juga menyediakan instrumen utk menyaman SPR bagi pihak pengundi.

Membawa masuk pengundi baru itu adalah satu hal, tapi mengeluarkan seseorang yg telah lama bermastautin di tempat itu adalah satu bentuk penipuan yang perlu dilihat.

Salam Perjuangan
hamdy 013 3696712 www. rancanghidup.blogspot. comBS: Aku nak tambah sikit.. Pada PRU yg Lepas.. member aku punya kes...org melaka. bila chek nama nenek dia kat daftar pengundi, x pasal2 dia kena mengundi kat penang.. punya la jauh dari melaka sampai penang. bila diselidik beberapa bulan sebelum pilihanraya tu JKKK ada buat lawatan dari rumah kerumah dan ambil photostat IC. untuk apa? ni kerja sapa ni sampai boleh org melaka dihantar sampai ke penang.? ceritanya mudah jer.. xkan la org tua tu sanggup nak mengundi sampai ke penang kan.. so ada org lain la yg guna IC dia untuk mengundi kat sana.. klau repot kat spr pun diaorg just jawab x tau jer laa.. ni semua taktik lama SPR. ni la namanya pengundi HANTU!!!!!!0 comments: