Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Sunday, September 6, 2009

MEMBUAT TEXT ATAU BANNER BERGERAK

Bismillahirahmannirahim..

Ada sahabat bertanya berkenaan banner yang bergerak mcm kat page aku ni. Mudah saja nak buat sebenarnya. Cuma kena tambah sedikit code < marquee > pada code asal banner tu jer. So untuk sahabat2 yg belum tahu aku cuba guide korang. Aku pun bkn pandai sgt tp sekadar berkongsi ilmu yg ada. Yang penting code ni boleh kita aplikasikan untuk text biasa atau code2 banner dan sebagainya. Semoga dapat membantu.. insyaAllah. Teruskan.

Kalau untuk banner, First sekali korang kena ada banner laa baru leh dpt code dia. Untuk tutor buat banner aku dah buat sebelum ni. Untuk yg x tau sila click DISINI.

Kat bawah ni Adalah code2 yg perlu korang tambah pada text atau code banner korang untuk jadikan dia bergerak atau berjalan:

Marquee 1.0
Marque standard

Marquee standard agar teks atau banner korang boleh berjalan secara default (dari kanan ke kiri).

Code HTML :<marquee>Teks Atau Code Banner Korang Disini</marquee>

Marquee 1.0.1

Upgrade dari 1.0, keistimewaannya kalau korang arahkan mouse pada teks tersebut maka dia akan lepak dan berhenti dari perjalanannya yang jauh... hehehe...

Code HTML :<marquee onmouseover="this.stop()" onmouseout="this.start()">Teks Atau Code Banner Korang Disini</marquee>

Marquee 1.0.2

Jika korang menggunakan.. teks Arabic yang bermula dari kanan ke kiri, maka korang memerlukan Marque ini yang berjalan bertentangan; dari kiri ke kanan:

Code HTML: <marquee direction="right">Teks Atau Code Banner Korang Disini&lt;/marquee>

Marquee 2.0

Marquee ini xder kemampuan macam marquee sebelumnya yang boleh keluar dari border, Marquee 2.0 ini hanya akan kekiri dan kekanan didalam ruang border jer.

Code HTML:<marquee behavior="alternate">Teks Atau Code Banner Korang Disini</marquee>

Marquee 2.0.1

Upgrade dari marquee sebelumnya, dengan scrollamount dia menjadi lebih agresif.

Code HTML: <marquee behavior="alternate" scrollamount="18">Teks Atau Code Banner Korang Disini</marquee>

Marquee 2.0.2

Code HTML: <marquee behavior="alternate" onmouseover="this.stop()" onmouseout="this.start()">Teks Atau Code Banner Korang Disini</marquee>

Marquee 3.0

Code HTML : <marquee direction="up">Teks Atau Code Banner Korang Disini</marquee>

Marquee 3.0.1

Upgrade dari marquee sebelumnya yang x mempunyai had ruang, marquee ini kita akan hadkan ruangnya sehingga mempunyai height 100 saja. kemampuan scrollamountnya jugak kita lambatkan. Dan juga kita tambah on mouse stop/start .

Code HTML: <marquee direction="up" onmouseover="this.stop()" width="100%" scrollamount="2" onmouseout="this.start()" height="100">Teks Atau Code Banner Korang Disini</marquee>

Marquee 3.0.2

Masih upgrade dari marquee sebelumnya, hanya teks je yang berada di tengah ruang.

Code HTML: <marquee direction="up" width="100%" scrollamount="2" height="100" align="center">Teks Atau Code Banner Korang Disini</marquee>

Marquee 3.0.3

Upgrade jugak, tapi dengan arah berlawanan dari marquee sebelumnya, marquee ini berjalan menurun. Sehinggalah teks atau banner berjalan dari atas ke bawah. Kemampuan scrollamountnya kita x hadkan, text atau banner agak agresif dengan ruang yang kecil. korang lambatkan la sendiri klau nak.

Kode HTML: <marquee direction="down" width="100%" height="100">Teks Atau Code Banner Korang Disini</marquee>

Ok.. sampai kat sini dulu.. semoga dapat membantu dan makin bertambah ilmu HTML kita insyaAllah.
Wassalam.


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH. I LOVE YOU FULL.. HA..HA..HA..HA..

9 comments:

GayaPeneroka said...

terima kasih satu lagi ilmu saya dapat..

ijoks2009 said...

Terima kasih banyak2 sifu,ini yang paling aku suka.nanti aku cuba praktikkan.Ilove you full.muah.muah .N Muah..hehee
tolong bagi komen sikit http://ijoks2009.blogspot.com/2009/09/tuhan-baru-telah-muncul.html

سركندي said...

Syukron atas perkongsian tersebut.

kawanmelati said...

tq bro..tp tolong skit den punya banner bergerak ngn sekali kotak2 untuk copy paste blog tu...huhuu.. http://gengtani.blogspot.com/

Detektif Tajdid said...

tutorial yg baik

EzOneZ94 said...

assalamualaikum ? boleh tlong sya tak ..ade tak code html yang boleh teks kita dri bawah ke atas ?? urgent tlong sya..sila email sya ..ezonez94@gmail.com ..TQ

EzOneZ94 said...

dan dpat ke kta buat secara point..cth :


"-izwan"
-hakim
-zul


saya nak buat mcm dia atas secara menurun dlm bentuk point ..dpt ke buat..hrp anda dpt tlg ..PLZZZZ..
sila email saya ..
ezonez94@gmail.com

Epul Azimi said...

Penerangan yg berguna...:)

mY oNLinE ShoP said...

terima kasih kongsi ilmu.....