Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Tuesday, September 8, 2009

CARA MENAMBAH KOLUM PADA BLOG

Bismillahirahmannirahim..

Tips menambah kolom pada new template.

Ada member bertanya mcmana cara menambah kolom pada blog, Tidak susah sebenarnya.. tp yg lecehnya ialah nak buat tutor ni agar org lain faham. tapi aku cuba jugak la luangkan masa untuk menulis artikel ini. Sebenarnya xder la susah sgt untuk menambah colum pada blog ni, tapi korang mesti ada ilmu untuk melakukannya.

Ok... terus jer pada tutornya... Yang korang kena faham...

Dalam template blogger ada tiga elemen penting, yaitu :

# Elemen Header

# Elemen Outer

# Elemen Footer

Untuk elemen Outer dibagi menjadi seperti dibawah :

# Elemen main, elemen main ini adalah elemen tempat kita menyimpan posting, jadi apabila kita buat posting sebuah artikel maka akan masuk dan kluar pada elemen ini.

# Elemen Sidebar, elemen sidebar ini adalah merupakan elemen untuk menyimpan berbagai blog tools ataupun aksesori yang kita inginkan untuk mencantikkan juga untuk memberatkan blog korang..hehehe...

Sebab sifat manusia yg memang x pernah puas dgn satu sidebar yang ada, maka untuk sidebar tambahan ni kita kena la buat sendiri. Supaya korang lebih faham sikit, maka aku show code template asal dari template minima (template baru/XML).. seterusnya...



<textarea cols="20" name="textarea">
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">

&lt;html xmlns='http://www.w3.org/1999/xhtml' xmlns:b='http://www.google.com/2005/gml/b' xmlns:data='http://www.google.com/2005/gml/data' xmlns:expr='http://www.google.com/2005/gml/expr'&gt;

<head>

<b:include data='blog' name='all-head-content'/>

<title><data:blog.pageTitle/></title>

<b:skin><![CDATA[/*

-----------------------------------------------

Blogger Template Style

Name: Minima

Designer: Douglas Bowman

URL: www.stopdesign.com

Date: 26 Feb 2004

Updated by: Blogger Team

----------------------------------------------- */

/* Variable definitions
====================
<Variable name="bgcolor" description="Page Background Color"
type="color" default="#fff" value="#ffffff">
<Variable name="textcolor" description="Text Color"
type="color" default="#333" value="#333333">
<Variable name="linkcolor" description="Link Color"
type="color" default="#58a" value="#5588aa">
<Variable name="pagetitlecolor" description="Blog Title Color"
type="color" default="#666" value="#666666">
<Variable name="descriptioncolor" description="Blog Description Color"
type="color" default="#999" value="#999999">
<Variable name="titlecolor" description="Post Title Color"
type="color" default="#c60" value="#cc6600">
<Variable name="bordercolor" description="Border Color"
type="color" default="#ccc" value="#cccccc">
<Variable name="sidebarcolor" description="Sidebar Title Color"
type="color" default="#999" value="#999999">
<Variable name="sidebartextcolor" description="Sidebar Text Color"
type="color" default="#666" value="#666666">
<Variable name="visitedlinkcolor" description="Visited Link Color"
type="color" default="#999" value="#999999">
<Variable name="bodyfont" description="Text Font"
type="font" default="normal normal 100% Georgia, Serif" value="normal normal 100% Georgia, Serif">
<Variable name="headerfont" description="Sidebar Title Font"
type="font"
default="normal normal 78% 'Trebuchet MS',Trebuchet,Arial,Verdana,Sans-serif" value="normal normal 78% 'Trebuchet MS',Trebuchet,Arial,Verdana,Sans-serif">
<Variable name="pagetitlefont" description="Blog Title Font"
type="font"
default="normal normal 200% Georgia, Serif" value="normal normal 200% Georgia, Serif">
<Variable name="descriptionfont" description="Blog Description Font"
type="font"
default="normal normal 78% 'Trebuchet MS', Trebuchet, Arial, Verdana, Sans-serif" value="normal normal 78% 'Trebuchet MS', Trebuchet, Arial, Verdana, Sans-serif">
<Variable name="postfooterfont" description="Post Footer Font"
type="font"
default="normal normal 78% 'Trebuchet MS', Trebuchet, Arial, Verdana, Sans-serif" value="normal normal 78% 'Trebuchet MS', Trebuchet, Arial, Verdana, Sans-serif">
*/

/* Use this with templates/template-twocol.html */

body {
background:$bgcolor;
margin:0;
color:$textcolor;
font:x-small Georgia Serif;
font-size/* */:/**/small;
font-size: /**/small;
text-align: center;
}
a:link {
color:$linkcolor;
text-decoration:none;
}
a:visited {
color:$visitedlinkcolor;
text-decoration:none;
}
a:hover {
color:$titlecolor;
text-decoration:underline;
}
a img {
border-width:0;
}

/* Header
--------------------------------------- */

#header-wrapper {
width:660px;
margin:0 auto 10px;
border:1px solid $bordercolor;
}

#header-inner {
background-position: center;
margin-left: auto;
margin-right: auto;
}

#header {
margin: 5px;
border: 1px solid $bordercolor;
text-align: center;
color:$pagetitlecolor;
}

#header h1 {
margin:5px 5px 0;
padding:15px 20px .25em;
line-height:1.2em;
text-transform:uppercase;
letter-spacing:.2em;
font: $pagetitlefont;
}

#header a {
color:$pagetitlecolor;
text-decoration:none;
}

#header a:hover {
color:$pagetitlecolor;
}

#header .description {
margin:0 5px 5px;
padding:0 20px 15px;
max-width:700px;
text-transform:uppercase;
letter-spacing:.2em;
line-height: 1.4em;
font: $descriptionfont;
color: $descriptioncolor;
}

#header img {
margin-left: auto;
margin-right: auto;
}

/* Outer-Wrapper
------------------------------------------ */
#outer-wrapper {
width: 660px;
margin:0 auto;
padding:10px;
text-align:left;
font: $bodyfont;
}

#main-wrapper {
width: 410px;
float: left;
word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
overflow: hidden; /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
}

#sidebar-wrapper {
width: 220px;
float: right;
word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
overflow: hidden; /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
}

/* Headings
------------------------------------------- */

h2 {
margin:1.5em 0 .75em;
font:$headerfont;
line-height: 1.4em;
text-transform:uppercase;
letter-spacing:.2em;
color:$sidebarcolor;
}

/* Posts
------------------------------------------ */
h2.date-header {
margin:1.5em 0 .5em;
}

.post {
margin:.5em 0 1.5em;
border-bottom:1px dotted $bordercolor;
padding-bottom:1.5em;
}
.post h3 {
margin:.25em 0 0;
padding:0 0 4px;
font-size:140%;
font-weight:normal;
line-height:1.4em;
color:$titlecolor;
}

.post h3 a, .post h3 a:visited, .post h3 strong {
display:block;
text-decoration:none;
color:$titlecolor;
font-weight:normal;
}

.post h3 strong, .post h3 a:hover {
color:$textcolor;
}

.post p {
margin:0 0 .75em;
line-height:1.6em;
}

.post-footer {
margin: .75em 0;
color:$sidebarcolor;
text-transform:uppercase;
letter-spacing:.1em;
font: $postfooterfont;
line-height: 1.4em;
}

.comment-link {
margin-left:.6em;
}
.post img {
padding:4px;
border:1px solid $bordercolor;
}
.post blockquote {
margin:1em 20px;
}
.post blockquote p {
margin:.75em 0;
}

/* Comments
-------------------------------------------- */
#comments h4 {
margin:1em 0;
font-weight: bold;
line-height: 1.4em;
text-transform:uppercase;
letter-spacing:.2em;
color: $sidebarcolor;
}

#comments-block {
margin:1em 0 1.5em;
line-height:1.6em;
}
#comments-block .comment-author {
margin:.5em 0;
}
#comments-block .comment-body {
margin:.25em 0 0;
}
#comments-block .comment-footer {
margin:-.25em 0 2em;
line-height: 1.4em;
text-transform:uppercase;
letter-spacing:.1em;
}
#comments-block .comment-body p {
margin:0 0 .75em;
}
.deleted-comment {
font-style:italic;
color:gray;
}

#blog-pager-newer-link {
float: left;
}

#blog-pager-older-link {
float: right;
}

#blog-pager {
text-align: center;
}

.feed-links {
clear: both;
line-height: 2.5em;
}

/* Sidebar Content
------------------------------------------ */
.sidebar {
color: $sidebartextcolor;
line-height: 1.5em;
}

.sidebar ul {
list-style:none;
margin:0 0 0;
padding:0 0 0;
}
.sidebar li {
margin:0;
padding:0 0 .25em 15px;
text-indent:-15px;
line-height:1.5em;
}

.sidebar .widget, .main .widget {
border-bottom:1px dotted $bordercolor;
margin:0 0 1.5em;
padding:0 0 1.5em;
}

.main .Blog {
border-bottom-width: 0;
}

/* Profile
------------------------------------------- */
.profile-img {
float: left;
margin: 0 5px 5px 0;
padding: 4px;
border: 1px solid $bordercolor;
}

.profile-data {
margin:0;
text-transform:uppercase;
letter-spacing:.1em;
font: $postfooterfont;
color: $sidebarcolor;
font-weight: bold;
line-height: 1.6em;
}

.profile-datablock {
margin:.5em 0 .5em;
}

.profile-textblock {
margin: 0.5em 0;
line-height: 1.6em;
}

.profile-link {
font: $postfooterfont;
text-transform: uppercase;
letter-spacing: .1em;
}

/* Footer
-------------------------------------------- */
#footer {
width:660px;
clear:both;
margin:0 auto;
padding-top:15px;
line-height: 1.6em;
text-transform:uppercase;
letter-spacing:.1em;
text-align: center;
}

/** Page structure tweaks for layout editor wireframe */
body#layout #header {
margin-left: 0px;
margin-right: 0px;
}
]]></b:skin>

</head>

<body>
<div id='outer-wrapper'><div id='wrap2'>

<!-- skip links for text browsers -->
<span id='skiplinks' style='display:none;'>
<a href='#main'>skip to main </a> |
<a href='#sidebar'>skip to sidebar</a>
</span>

<div id='header-wrapper'>
<b:section class='header' id='header' maxwidgets='1' showaddelement='no'>
<b:widget id='Header1' locked='true' title='3 kolom (Header)' type='Header'/>
</b:section>
</div>

<div id='content-wrapper'>

<div id='crosscol-wrapper' style='text-align:center'>
<b:section class='crosscol' id='crosscol' showaddelement='no'/>
</div>

<div id='main-wrapper'>
<b:section class='main' id='main' showaddelement='no'>
<b:widget id='Blog1' locked='true' title='Posting Blog' type='Blog'/>
</b:section>
</div>

<div id='sidebar-wrapper'>
<b:section class='sidebar' id='sidebar' preferred='yes'/>
</div>

<!-- spacer for skins that want sidebar and main to be the same height-->
<div class='clear'>&#160;</div>

</div> <!-- end content-wrapper -->

<div id='footer-wrapper'>
<b:section class='footer' id='footer'/>
</div>

</div>
</div> <!-- end outer-wrapper -->

</body>
</html>

</textarea>
Dari code diatas, yang perlu di perhatikan adalah kode berdekatan Outer-Wrapper :


/* Outer-Wrapper
------------------------------------------ */
#outer-wrapper {
width: 660px;
margin:0 auto;
padding:10px;
text-align:left;
font: $bodyfont;
}
#main-wrapper {
width: 410px;
float: left;
word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
overflow: hidden; /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
}
#sidebar-wrapper {
width: 220px;
float: right;
word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
overflow: hidden; /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
}



Macam aku kata tadi bahwa Outer-Wrapper merupakan tempat untuk menyimpan main-wrapper dan sidebar-wrapper. Jadi jika kita ingin menambah kolom baru atau dengan kata lain sidebar baru, maka yang first sekali korang kena buat adalah menambah angka lebar dari Outer-wrapper itu .

Ok.. bagaimanakah cara menambahkan kolom baru? First selkali korang kena tahu lebar kolum yg korang nak buat. Disini contoh lebar yang akan aku buat adalah sebesar 180 pixel, jadi secara auto kita kenalah ubah lebar dari Outer-wrapper terlebih dahulu, sehingga secara kasar lebar outer-wrapper menjadi : 410 pixel + 220 pixel + 180 pixel + 20 pixel = 830 pixel, dan kita tambah 10 pixel sehingga nilainya menjadi 840 pixel. Untuk menambah kode sidebar baru, contohnya mcm kat bawah ni:


#sidebarbaru-wrapper {
width: 180px;
float: right;
padding-left:10px;
word-wrap: break-word;
overflow: hidden;
}


Bila dah ditambah jadi la mcm kat bawah ni :


/* Outer-Wrapper
------------------------------------------ */
#outer-wrapper {
width: 840px;
margin:0 auto;
padding:10px;
text-align:left;
font: $bodyfont;
}
#main-wrapper {
width: 410px;
float: left;
word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
overflow: hidden; /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
}
#sidebar-wrapper {
width: 220px;
float: right;
padding-left:10px; /* yg ini tambahan supaya nampak ada jarak */
word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
overflow: hidden; /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
}
#sidebarbaru-wrapper {
width: 180px;
float: right;
padding-left:10px;
word-wrap: break-word;
overflow: hidden;
}


Itulah step pertama yg kita kena buat . langkah yang kedua adalah, kita kena adjust kode yang di pasang pada bagian body. Sebagai contoh pada template diatas, code id untuk sidebar adalah seperti kat kotak bawah bawah ni plak:


<div id='sidebar-wrapper'>
<b:section class='sidebar' id='sidebar' preferred='yes'>
<b:widget id='Profile1' locked='false' title='About Me' type='Profile'/>
<b:widget id='BlogArchive1' locked='false' title='Tutor Blog' type='BlogArchive'/>
</b:section>
</div>

Seterusnya korang mestilah pasang code untuk sidebar baru yang korang nak buat.. codenya mcm kat bawah ni:

<div id='sidebarbaru-wrapper'>
<b:section class='sidebar' id='sidebarbaru' preferred='yes'/>
</div>



Bila disatukan, korang simpan je code sidebar baru korang di bawah kode sidebar yang asal, jadi lebih kurang mcm kat bawah ni :


<div id='sidebar-wrapper'>
<b:section class='sidebar' id='sidebar' preferred='yes'>
<b:widget id='Profile1' locked='false' title='About Me' type='Profile'/>
<b:widget id='BlogArchive1' locked='false' title='Tutor Blog' type='BlogArchive'/>
</b:section>
</div>


<div id='sidebarbaru-wrapper'>
<b:section class='sidebar' id='sidebarbaru' preferred='yes'/>
</div>


Kolom baru korang dah siap. nak lebih menarik, korang ubah pula lebar header serta footer dengan nilai yang sama untuk Outer-wrapper yaitu sebesar 840 px.


Pening lagi ke?

Supaya korang x pening, jom kita terus test buat. Buat blog baru untuk korang cuba (jangan pada blog yang utama), pilih template minima yang biasa. Dah siap? Ok, aku anggap korang dah ada blog baru untuk korang test eh:


# Sign in di blogger

# Klik menu Layout

# Klik menu Edit HTML

# Ingat ! jangan beri tanda pada kotak kecil di sebelah tulisan Expand Widget Template, sebab kalau korang beri tanda nanti akan keluar code2 widget yang boleh buat korang pengsan.. silap2 korang terus jadi arwah... hehehhee

# Cari kode mcm dalam kotak kat bawah ni:


#header-wrapper {
width:660px;
margin:0 auto 10px;
border:1px solid $bordercolor;
}



# tukar angka 660px, kepada 840px, sampai jadi mcm kat bawah ni :

#header-wrapper {
width:840px;
margin:0 auto 10px;
border:1px solid $bordercolor;
}

#Cari kode mcm kat bawah ni:

#outer-wrapper {
width: 660px;
margin:0 auto;
padding:10px;
text-align:left;
font: $bodyfont;
}


# tukar angka 660px menjadi 840px, sampai jadi mcm kat bawah ni :

#outer-wrapper {
width: 840px;
margin:0 auto;
padding:10px;
text-align:left;
font: $bodyfont;
}


# Cari kode mcm kat bawah ni:

#sidebar-wrapper {
width: 220px;
float: right;
word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
overflow: hidden; /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */

#Copy paste kode kat bawah ni kemudian paste di bawah kode yang di atas :

#sidebarbaru-wrapper {
width: 180px;
float: right;
psdding-left:10px;
word-wrap: break-word;
overflow: hidden;
}

#Cari kode mcm kat bawah ni:

#footer {
width:660px;
clear:both;
margin:0 auto;
padding-top:15px;
line-height: 1.6em;
text-transform:uppercase;
letter-spacing:.1em;
text-align: center;

#Tukar angka 660px menjadi 840 px, sampai jadi mcm kat bawah ni:

#footer {
width:840px;
clear:both;
margin:0 auto;
padding-top:15px;
line-height: 1.6em;
text-transform:uppercase;
letter-spacing:.1em;
text-align: center;
}

# Cari kode mcm kat bawah ni:

<div id='sidebar-wrapper'>
<b:section class='sidebar' id='sidebar' preferred='yes'>
<b:widget id='Profile1' locked='false' title='About Me' type='Profile'/>
<b:widget id='BlogArchive1' locked='false' title='Tutor Blog' type='BlogArchive'/>
</b:section>
</div>


# Copy kode kat bawah ni, kemudian paste di bawah kode di atas :

<div id='sidebarbaru-wrapper'>
<b:section class='sidebar' id='sidebarbaru' preferred='yes'/>
</div>

# Klik tombol Simpan Template

# Selesai.

Cuba tengok hasilnya.. kalau dah jadi, lantak korang la nak isi sidebar baru korang tu dgn apa2 widget dan gadget yang korang suka..

Langkah-langkah di atas just untuk metoda asas , untuk tambah variasi lain, korang memerlukan pengetahuan serta kreatif. Semoga korang faham apa yg dah aku terangkan, korang boleh tgk contoh blog 3 kulom klik DI SINI!


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH. I LOVE YOU FULL.. HA..HA..HA..HA..

38 comments:

fadzilah said...

TQ for ur info.

Na'im Nikmat said...

Dasat btu ilmu IT ko,Alhamdulillah ko tak kedekut ilmu.Afwan ya Akhi.

Anonymous said...

Apa yang ko tulis da gue x reti la.Mata gue jadi pusing-pusing.Apa pun terima kasih.

sis_nita said...

dah lama saya cari menda ni.. ari tu pun kawan saya yg tulun tambahkan column..

macehh yerr.. saya nak cuba buat sendiri berpandukan pada tutorial ni..

+betterSINGLE+ said...

klu nk tambah kolom tp xmo jd rapat gtu cane??
i men nk kiri n kanan...

BUJANG SUSAH said...

better SINGLE... search jer kat atok google.. type jer "free template blogger".. pilih jer mana2 yang berkenan dihati.. tutor ni hanya untuk modifikasi template yang sedia ada. Semoga membantu insyaAllah.

✖sLap mE pLz!™✖ said...

waa~ ade silibus bru hee. .
nway te nk ucap mkaseh sal aja wt sidebar dlu. . xtao la abg bujg egt ag dok. . tenkiu ea. . hee

CHE NOORAZMA BINTI CHE TAIB said...

bagus lah dier nih, tp malas nak bc la.. blh tlg buatkan x? huk3

BUJANG SUSAH said...

CNBCT... oo malas eh... nak mintak tolong buatkan eh.. boleh.. boleh.. boleh... tp syaratnya kena dtg meminang saya dulu.. hehehee

CHE NOORAZMA BINTI CHE TAIB said...

alahai kene pinang ker? boleh jew.. esk rombgan sy sampai yer. hak3 malam nih awak tolong buatkan untuk saya lu hihi

BUJANG SUSAH said...

ermm.. mcm nak kena tipu jer ni ... hehehhe

kakipolitik said...

Hahahaa sifu nak kena pinang...

R.HAREEZ said...

Salam Ramadhan Sdra. Bujang
Terima kasih kerana berkunjung blog sy (cut and paste je).
10Q 4 the info mcmana nk buat kolum tu. Anyway sy lebih selesa dengan konsep light and easy. Taknak penin2 kpala. Yg penting info boleh sama2 kite kongsi.
Syabas dan teruskan usaha saudara mematangkan ummah.

mannmusa said...

salam bujang senang,
thankz 4 d info, sebenarnya dah dapatkan info ini tapi masih belum berkesempatan ank praktikkan nya di blog sy 2. Sy sebenarnya bukanlah penulis blog yg serius sekadar memenuhi masa dan gelodak jiwa....tak banyak area yg boleh sy sentuh secara direct atas ikatan akujanji perjawatan....dan masa yang mengikat saya. Pun begitu sy sentiasa ikuti perkembangan melalui beberapa blog terpilih...terima kasih kerana menyumbang sesuatu di maya ini...semoga dalam redha Illahi sentiasa...

Sufina said...

syukran jazilan untuk akhi Penoreh Getah bujang susah. Kahwin la cepat. insyaAllah, akan jadi senang walau tak kaya. hihihihhi. ana dah ubah template. jengukla

Tengku said...

post yang bermakna untuk bloggers.. terima kasih, bykkan lg entri mcm ni.. tapi jgn tinggi sgt.. saya ni org baru dlm dunia HTML ni

Fadzli Amir said...

Salam, Thanks Bro...dengan artikel ni, banyak membantu kepada org yang buta IT macam saya ni....

GoldSniper said...

terima kasih tuan hamba atas perkongsian ilmu yg bermanfaat ini. hamba akan cuba praktikkan ilmu ini ke jalan yg diredhaiNya. tapi tuan hamba, kalau hamba boleh bertalaki dgn tuan hamba lg bagus..hehehee

teruskan usaha tuan hamba yg mulia ini..thanks

Fadzli Amir said...

Sorry lagi sekali...Saya tak dapat cari la code seperti yg saudara berikan, oleh kerana dah klik kat Expand widget template( tuk nuttfang)...So macamana..hehehe...Time kasih!!!

ABU LUQMAN said...

Assalamualaikum dan Salam Ukhuwah.
Catatan yang diterbitkan amat bermanfaat bagi saya. Terima kasih atas segala tunjuk ajar saudara.

~~zAnAfAhMi~~ said...

Salam adik Bujang...

Kakzana dah cuba cara ni 2 kali kat blog. Dah siap tu, terima kasih ye....

Agak2 kalau dah kawin nanti, ada tak masa buat tutor mcm ni?

Iza said...

Thanks atas info tu....next time i will try....mmg tgh cari caranya tp la ni blum ada masa lg nk buat benda2 bersimpul mcm tu.

miezan said...

ilmu amat berguna,pada saya yang baru berjinak jinak dgn blog ni,
tak bg saya ia agak sukar,dgn masa yang terhad untuk mengadap kom puter,insayallh saya akan mencuba satu persatu, terima kasih

Khairi said...

wahahaha. anda ini seorang pantas IT rupanya best2.

Ana ini buta kayu akan IT. Pakai templet basic je.

Kalau ada masalah boleh tanya kan? tq :)

mohd said...

Assaalamualaikum tuan. saya dah cuba beberapa x nak buat read more tapi x dapat. macammana ni tuan. tolong....

http://www.yaneyms.blogspot.com

wanshah said...

salam. bagus posting awak ni bujang susah. thanks coz berkongsi ilmu dan xkedekut ilmu. teruskan berblogging bujang susah. caiyokk.. :-)

husni said...

salam ziarah kembali...

terima kasih on thats info..
will try one day.
heh..
:D

JANETNORLIAH2001 said...

tima kasih tp sy xfhm sgt xpe nti perlahan2 sy try wat..
syukran

jha said...

terimaksih informasinya

pak long said...

salam buat sahabat..
banyak ilmu yang pak long dapat.
mekasih banyak la...
nak copy page ni..
nak buat rujukan..
yang baik hanya untuk yang terbaik

MOBYDICK said...

Terima kasih banyak bro ,,,,loni kawe pahe(Faham)la cikit- cikit,ambo ni buta kayu hal bahasa code ni...

MOBYDICK said...

salam bro,saya ada masalah sikit dekat layout blog saya biasanya ada page element tapi sekarang hilang bermacam cara dah buat tapi sama je,,mohon pertolongan

Tengkolok Hitam said...

Terima kasih byk2 Bujang Senang...maklumat tersebut amat berguna buat Tengkolok Hitam...

Terima kasih sekali lagi...
Terima Kasih daun keladi....
ada maklumat hantar le lagi...

ck said...

Salam tuan..saiz tajuk di bar sisi jdi besar pas saya buat perubahan dgn menambah kolum..adusss...cmne yek?

cobraeite said...

salam... tq, akan aku menfaatkan

xkenalmakexchenta.blogspot.com said...

thanx 4 ur info..

Guru Data said...

Blogs yang menambah lagi ilmu aku yg buta It ni....puas juga mengesan blogs sebegini...amin...Moga Allah memberi kekuatan dan kelapangan hati untuk berbakti lagi...sksf-data.blogspot.com

Anonymous said...

746790 [b]Tag:[url=http://www.cheapraybanaviators1853.org/]oakley sunglasses cheap[/url],[url=http://www.cheapraybanwayfarers1853.org/]ray ban sunglasses outlet[/url],[url=http://www.oakleydiscountoutlet.org/]discount oakley sunglasses[/url],[url=http://www.oakleydiscountsunglass2013.org/]discount oakley sunglasses[/url];Links:[/b][url=http://www.Classmates.com/]oakley sunglasses discount[/url]
Rayban sunglasses, Rayban grasps e-commerce chance. Lots of best scientists worried tend to be known as into investigation the issue which exactly how to make a type of eyeglasses that could supply the users a definite eyesight as well as attention safety. Following 3 years' effort, will become one of many major brand name inside sunglass market as well as the initial selection regarding sunglass fans. In '09, Rayban grasps ebay option. Many major analysts troubled usually are termed in exploration the condition of which the way to make a style of eye protection which will provide wearers a particular imaginative and prescient vision in addition to eyes safeguard. Soon after 3 years' working hard, so one of these usually are a great choice with the people; violet pharmaceutical drug specs are classified as the almost all hip coloration presently; bleak people usually are reasonably detailed, so happen to be the ideal choice to your driver operators; purple recommended reading glasses are definitely the the majority cool colors in the present day; greyish styles happen to be moderately all-inclusive, then again,