Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Monday, December 13, 2010

APA MAKSUD A'KUM ?

بسم الله الرحمن الرحيم

Ilmu utk dikongsi bersama. Sekadar peringatan untuk diri sendiri dan semua saudara muslim yang lain.



Pagi semalam saya dengar radio ikim (91.50 fm). Ustaz Zawawi ada cerita tentang sunnah Rasulallah s.a.w. Antara yang dibincangkannya ialah tentang bab cara memberi salam.

Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz “Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu “Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh”

Ringkasnya, baginda SAW akan ;Beri salam dengan ucapan - “Assalamualaikum” dan…Jawab salam - “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh”

Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam, saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat. Jawab salam yang betul ialah ;

“WAALAI KUMUS SALAM”dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu ; “WAALAI KUM SALAM”

Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata “Kirim salam, assalamualaikum pada ZIZAH ye” contoh lerr… Dan bukannya : “Kirim salam kat ZIZAH yer”

Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti ” Ko tolong kirim salam maut kat dia yer“. Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan!

Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan “A’kum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.

Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan “As Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”.

Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform “A’kum” dalam sms ataupun email. Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud ‘BINATANG‘ dalam Bahasa Ibrani. Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT‘.

Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform “A’kum“, kita ingatkan dia guna “As Salam” kerana salam ialah dari perkataan “Assalamualaikum“.

.
Sekian, semoga ada manfaatnya. - sugarsweetlolito

Note: Teringat masa kecik-kecik dulu, masa kecoh pasal hantu kom-kom. Orang kata hantu kom-kom ni menganggu dengan cara memberi salam kepada tuan rumah. Dan cara mudah untuk mengenali hantu kom-kom ni, dia akan memberi salam dengan dua "kom" dihujung salam. "Assalamualaikom kom" . Pandai pulak hantu beri salam kan.. Kah..kah..kah..kah.. Tapi ni cerita masa aku kecik-kecik dulu la. sejauh mana kebenarannya wallahualam.

Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

65 comments:

New Hope said...

dah lame pendedahan ni sebenarnye

LKS 4 TPM

eni said...

terima kasih info..
mohon share kt fb ye under link blog ni~

Adylia Qarissa said...

tens atas info yang berguna..kalo sblm nie sy hanya tau cikit jer mengenai perkataan a'kum, ari nie sy betoi2 phm ngn maksudnya..moga saudara mendapat berkat dri Dia...amiiiinnnn

mamawana said...

as Salam....or ...aslmkum...bleh? Bgmn pula apabila di sebut nama Rasulullah Muhammad s.a.w. berbanding bhs inggeris Muhammad (pbuh) yg mana lebihbaik s.a.w. or p.b.u.h?

Hanisah Safian said...

salam.


ada baca jugak dulu,tp tak sedetail nih.thanx tuan tanah! :D

nuranysyafwah said...

salam.. thanx for the great info. :) Bytheway,ada sesetengah pendapat mengatakan perkataan 'Bye' tu pon sebenarnye dilarang.. Kerana bermaksud di Bawah Naungan Pope(paderi).Betol ke bro?

Anonymous said...

perkataan "bye" tu nak kena faham kita gunakan dalam situasi dan bahasa apa? kalau kita guna ia dalam maksud BI, ia bermaksud selamat tinggal. jadi dimana salahnya?

Sama jugak jika kita guna perkataan "butuh" dan "gampang". kalau semasa itu kita maksudkannya dan menggunakan bahasa indonesia ia hanya bermaksud 'memerlukan dan mudah'. kalau kita gunakan dalam bahasa kita sendiri mau ingat la kan.

puteri said...

salam.

pernha juga dapat pasal ni.
dan juga dapat yang cakap 'akum' tu xde makne pun..

tp wlwpun xde mkna, mmg xelok pun gne, kn..
xsmpai mksud 'salam sejahtera' tu..

Anonymous said...

buy xanax 1mg xanax withdrawal day 4 - can you buy xanax thailand

Anonymous said...

buy tramadol online does tramadol 50 mg do you - tramadol overdose naloxone

Anonymous said...

generic xanax xanax no prescription fedex - xanax withdrawal from 1 mg

Anonymous said...

online xanax no prescription identify xanax pills pictures - order xanax online without script

Anonymous said...

buy carisoprodol cod soma carisoprodol controlled substance - buy carisoprodol online no prescription needed

Anonymous said...

buy xanax online no prescription cheap buy non generic xanax online - cheap xanax online pharmacy

Anonymous said...

where to buy xanax online no prescription xanax 1 mg xr - xanax on drug screen

Anonymous said...

legal buy tramadol online where to buy tramadol online usa - buy 180 tramadol online

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol 750 - tramadol hcl vs norco

Anonymous said...

buy alprazolam online no prescription xanax pills what do they do - .5mg xanax drug test

Anonymous said...

buy carisoprodol carisoprodol 350 mg buy online - carisoprodol soma watson

Anonymous said...

buy tramadol usa tramadol buy europe - tramadol withdrawal babies

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol hydrochloride overdose symptoms - tramadol 50 mg tablets dosage

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol ingredients acetaminophen - buy tramadol online overnight cod

Anonymous said...

buy carisoprodol no prescription many carisoprodol 350 mg get high - carisoprodol in urine test

Anonymous said...

buy cialis 10mg does generic cialis exist - cialis coupon daily

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol hcl pregnancy - tramadol online bluelight

Anonymous said...

buy cialis online buy cialis pills - cialis vs viagra buy online

Anonymous said...

tramadol no prescription tramadol online tennessee - ultram side effects in dogs

Anonymous said...

buy cialis online cialis online vergleich - female cialis reviews

Anonymous said...

buy cialis online cialis daily insurance - generic cialis black

Anonymous said...

cialis online cialis black - can you buy cialis over the counter in spain

Anonymous said...

buy cialis in usa cheap viagra cialis levitra - generic cialis 10mg

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#23561 tramadol for dogs contraindications - order tramadol online overnight delivery

Anonymous said...

tramadol generic buy tramadol usa paypal - tramadol good withdrawal

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#74967 buy tramadol legit - tramadol injection

Anonymous said...

tramadol online tramadol hcl 50 mg efectos secundarios - order tramadol online to florida

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#28875 buy tramadol order cheap tramadol online - tramadol for dogs sleepy

Anonymous said...

buy tramadol 100mg online buy tramadol london - tramadol hcl 50 mg tablets used

Anonymous said...

tramadol online tramadol hcl uses - order tramadol visa

Anonymous said...

learn how to buy tramdadol tramadol hcl 50 mg drug interactions - can you buy tramadol online in the usa

Anonymous said...

buy tramadol tramadol hcl images - tramadol online topix

Anonymous said...

buy tramadol cod next day delivery tramadol buy online - cheap tramadol overnight no prescription

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol 100 mg side effects - tramadol 50 mg narcotic

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#62431 buy tramadol in usa no prescription - tramadol trade name generic name

Anonymous said...

learn how to buy tramdadol tramadol withdrawal remedies - tramadol hcl 50mg buy

Anonymous said...

buy tramadol tramadol dosage premature ejaculation - tramadol extended release cost

Anonymous said...

buy tramadol buy tramadol online new zealand - buy tramadol online in the usa

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#30896 gradual withdrawal tramadol - buy tramadol online with mastercard

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#59473 tramadol hcl urine drug test - tramadol 50mg for sale

Anonymous said...

buy tramadol with cod tramadol high opiate tolerance - tramadol hydrochloride 50mg uses

Anonymous said...

ways to buy ativan online buy cheap lorazepam online - ativan dosage anxiety elderly

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol overdose usa - generic tramadol images

Anonymous said...

buy ativan online 8 mg ativan too much - ativan addiction elderly

Anonymous said...

buy ativan online medicine lorazepam 1mg - lorazepam 1 mg purepac

Anonymous said...

http://staam.org/#50589 tramadol withdrawal onset - tramadol 50mg like

Anonymous said...

buy xanax online 5 panel drug test xanax - buy alprazolam online pharmacy

Anonymous said...

buy generic tramadol no prescription buy tramadol direct - can you buy tramadol usa

Anonymous said...

http://ranchodelastortugas.com/#50698 xanax bars empty stomach - buy xanax in australia

Anonymous said...

buy xanax online xanax side effects children - drug abuse with xanax

Anonymous said...

http://ranchodelastortugas.com/#50238 xanax and high - buy xanax forum

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol online without rx - tramadol withdrawal nhs

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol hcl 50 mg and alcohol - tramadol hcl 37.5

Anonymous said...

http://ranchodelastortugas.com/#72895 xanax drug test length - beat drug test xanax

Anonymous said...

buy xanax online buy xanax online australia - xanax to sleep

Anonymous said...

buy xanax bars online no prescription xanax blood drug test - xanax withdrawal 1 week

Anonymous said...

http://ranchodelastortugas.com/#37284 good place buy xanax online - valium vs xanax recreational use