Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Friday, December 3, 2010

JANGAN POKE AKU

بسم الله الرحمن الرحيم

POKE!! dan maksudnya


adakah anda seorang yang suka menekan 'POKE' dalam Facebook? mari kongsi maksud poke yang selalu ditekan oleh sesetengah orang, google la kalau perlu. mula-mula ini anggapan saya. perkataan poke dalam dalam bahasa inggeris adalah menyapa dari belakang, tetapi dalam bahasa belah-belah afrika adalah bermain dari belakang.

poke - menusuk

jawapan wikipedia

a) poke - To prod or jab with a pointed object such as a finger or a stick.

- menyentuh atau meyapa menggunakan sesuatu yang runcing seperti jari atau ranting

b) poke gesture - Poking is an action of tapping and/or softly jabbing another person with the tip of one's finger or a sharp object. This is usually done to gain the other's attention. However, it is also commonly used as a form of teasing, joking around with, or irritating him or her; particularly when performed repeatedly.

-Menyodok adalah tindakan penyadapan dan / atau lembut menusuk orang lain dengan hujung jari seseorang atau benda tajam. Hal ini biasanya dilakukan untuk mendapatkan perhatian lain. Namun, juga sering digunakan sebagai bentuk menggoda, bercanda dengan, atau mengganggu dia atau dia, khususnya ketika dilakukan berulang kali.

dan jawapan searching

a) As an action it means to push them with one finger, usually on the shoulder. As a phrase it means to pressure them into to doing something that they don't want to do it can slso mean something in a sexual manor, as to insert ones fingers into the vagina,

-Sebagai tindakan itu bererti untuk menggalakkan mereka dengan satu jari, biasanya di bahu. Sebagai ungkapan itu bererti untuk menekan mereka ke dalam untuk melakukan sesuatu yang mereka tidak mahu melakukan itu slso bisa bererti sesuatu dalam manor seksual, untuk memasukkan jari yang ke dalam faraj,

dalam facebook, jika seseorang yang mem'poke' anda, dan anda membalasnya, ini bermaksud mereka boleh melihat maklumat anda seperti kawan yang lain termasuk maklumat peribadi dan gambar selama tiga hari walaupun mereka belum menjadi kawan anda.

dalam erti kata lain, maklumat anda mudah tersebar jika anda suka-suka untuk membalas poke seseorang, mungkin ianya untuk menarik perhatian dan kita rasakan ada orang yang menegur anda.

dunia facebook telah dicipta oleh yahudi, dan mereka tidak mencipta facebook dengan sia-sia, sebagai contoh yang paling ketara adalah relationship status, seolah-olah membenarkan dunia kapel, yang dah kahwin lain la ceritanya. Banyak benda yang kita masih lagi tidak tahu tentangnya.terpulang kepada anda untuk menerima atau tidak.. sekian terima kasih.

p/s:tolong jangan poke saya, bila saya fikir balik seolah-olah korang mahu main blakang pula, nauzubillah.
p/s:facebook tetap sia-sia dan buang masa
p/s:jangan jadikan facebook seperti diari harian yang terbuka. - yadelement

Note: Kah..kah..kah..kah..


Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

62 comments:

bujal X said...

he..

jauhi,

tabiat songsang.

chacha said...

selalu jugak kne poke ngan mber...pastu balas balik poke dye. pasni x poke2 dah....takut...ish3x pesbuk oh pesbuk..ada mksud tersirat rupenye...

Finaz said...

aku selalu gak poke pasal bagi maksud poke dlm BM adalah cuit. Lebih kurang macam perkataan gampang lah bro...maksud aku dlm Bhs Indo maksudnya adalah mudah tapi dlm BM itu perkataan keji.
Sama juga macam perkataaan sembahyang. Asalnya dari Bhs Sanskrit yg bermaksud sembah berhala. Tapi dlm BM adalah bersinonim dgn solat (aku rujuk kamus dewan online)... wuiiihh baru aku tersedar apsal dia tafsir dgn sinonim bukan maksud direct?.. baik guna perkataan solat....

relevan said...

Aku selalu pokei ( pokai )

Kasih nur azie said...

aku xde facebook.

Anonymous said...

sebagai peringatan cube korang yg pandai kumputar tuh tukar perkataan poke ngan PORK jd korang tak ler dok nak klik perkataan tuh heeee

Anonymous said...

buy xanax online overnight delivery .5 mg xanax for anxiety - xanax overdose what happens

Anonymous said...

buy tramadol online order tramadol no prescription cheap - can you buy tramadol usa

Anonymous said...

buy tramadol online what is tramadol dosage - online pharmacy review tramadol

Anonymous said...

xanax online xanax overdose much too much - how to order xanax online

Anonymous said...

purchase xanax blue round xanax mg - buy xanax canada no prescription

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol 99.95 - buy tramadol online mastercard

Anonymous said...

generic xanax xanax dosage humans - withdrawal symptoms of xanax

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol buy online no prescription - buy tramadol with american express

Anonymous said...

tramadol 100 mg buy tramadol topix - tramadol hcl 50 mg drug interactions

Anonymous said...

xanax online xanax look like - xanax memory loss

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol hcl coupons - buy cheap tramadol online cod

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol usa online - tramadol for dogs how long to take effect

Anonymous said...

generic xanax pictures yellow xanax pills - buy cheap xanax from india

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol hcl versus tramadol - tramadol buy

Anonymous said...

xanax online buy alprazolam malaysia - xanax xr vs xanax

Anonymous said...

buy generic xanax online xanax overnight shipping no prescription - drug interaction zofran xanax

Anonymous said...

buy carisoprodol carisoprodol withdrawal treatment - does carisoprodol 350 mg look like

Anonymous said...

xanax online xanax side effects in children - xanax employment drug tests

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol dosage indications - buy tramadol online for dogs

Anonymous said...

buy tramadol online order tramadol for pets - tramadol dosage body weight

Anonymous said...

cialis online small order cialis - buy cheap cialis line

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol buy 180 - tramadol 50 mg buy usa

Anonymous said...

cialis online cialis 36 hour pill - buy cheap cialis link online

Anonymous said...

buy cialis daily buy cialis johor bahru - generic cialis levitra viagra

Anonymous said...

cialis online safest place buy cialis online - generic cialis online

Anonymous said...

xanax online xanax 1mg side effects - buy xanax no prescription paypal

Anonymous said...

cialis online buy cialis online from us - cialis 5 mg online-apotheke

Anonymous said...

xanax online which has less side effects xanax or klonopin - xanax 2mg mylan

Anonymous said...

xanax online buy xanax online australia no prescription - ativan vs xanax drug test

Anonymous said...

buy generic tramadol tramadol for dogs tablets - tramadol online visa

Anonymous said...

buy tramadol long does 50mg tramadol take work - que es tramadol 50mg

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#21906 buy tramadol online cod overnight - tramadol online cheap no prescription

Anonymous said...

buy tramadol tramadol dose vet - can you buy tramadol online in usa

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol addiction nhs - tramadol 50 mg paracetamol 500 mg

Anonymous said...

buy tramadol no prescription overnight tramadol 50 mg pills - buy tramadol online overnight shipping

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#74967 tramadol dosage neuropathy - buy tramadol in usa no prescription

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol vs toradol - tramadol 50mg for dogs and humans

Anonymous said...

tramadol generic best generic tramadol - buy tramadol cheap

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#51438 tramadol online cod overnight - tramadol 50mg get you high

Anonymous said...

tramadol overnight shipping buy tramadol online free shipping - tramadol 319 high

Anonymous said...

buy tramadol tramadol hydrochloride 100mg used - tramadol for dogs an 627

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol urine drug screen - lowest dosage tramadol

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol hcl 50 mg pill - buy tramadol online from usa

Anonymous said...

buy ativan ativan dosage withdrawal - lorazepam 1mg tablets side effects

Anonymous said...

ways to buy ativan online ativan addiction mayo - ativan vs xanax help

Anonymous said...

buy ativan online buy generic ativan online no prescription - ativan tablet

Anonymous said...

alprazolam 0.5mg xanax high on - xanax side effects tinnitus

Anonymous said...

buy xanax online xanax dosage get high - small white generic xanax

Anonymous said...

tramadol 50 mg buy tramadol line usa - where to buy tramadol online legal

Anonymous said...

buy tramadol online buy from online texas tramadol - tramadol buy cheap no prescription

Anonymous said...

http://staam.org/#36750 tramadol 4 dollar list - tramadol 50mg for sale

Anonymous said...

buy xanax online xanax questions - best way to buy xanax online

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol kali 083 - tramadol withdrawal time

Anonymous said...

buy tramadol online generic brand of tramadol - tramadol hcl 100 mg

Anonymous said...

xanax medication xanax online no prescription review - 0.25 mg xanax high dose

Anonymous said...

Keep on writing, great job!

my web site ... acoustic guitar chord