Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Tuesday, November 3, 2009

HARGA KERETA DI MALAYSIA : MEMBUKTIKAN RAKYAT MALAYSIA ADALAH RAKYAT TERBODOH DI DUNIA ?

بسم الله الرحمن الرحيم

*Car Prices In Malaysia*

*Digest this article, after that, you may need to vomit. What is the Malaysian Govt doing all these while. Ripping off our Rakyat for the last 30 yrs with APs designed to benefit a few well connected Bumis, the UMNO/BN have robbed millions of citizens in this fiasco, under the pretext of protecting our local industry. The Govt have forgotten we Malays are the largest customers in the country. What is the NEP policy doing ?? Ripping off the Malays (which forms 65% of the consumer base) to benefit a few UMNO politicians !!! *

*"We cannot choose the things that will happen to us. But we can choose the attitude we will take toward anything that happens. Success or failure depends on OUR attitude" *
*Malaysia Boleh..Buy Malaysian Products...Long Live Malaysia..Malaysia Ku Cemerlang... !*

*BMW 535i sells for RM178,000 in the US*

*In the United States of America (a developed country which we are also*
*aspiring to become by the year 2020) a 2009 model BMW 535i Sedan is*
*selling for about USD50,367.00. This is only RM178,000 - about the*
*price of a Toyota Camry 2.4L here in Malaysia . The same BMW sells in*
*Malaysia for about RM450,000.*

*BMW 328isells for RM155,000 in the US*

*The 2009 model BMW 328i 2 door Convertible sells for USD44,014 or*
*RM155,369.00 in the US . In Malaysia the same car sells for over*
*RM460,000.This is an untenable situation. *
* *
*Audi A4 2.0T Cabriolet Convertiblesells for RM142,000 in the US*

*The 2009 model Audi A4 2 Door 2.0T Cabriolet Convertible sells in the*
*US for USD40,328.00 or RM142,357. In Malaysia the same car would sell*
*for about RM265,000.*

*VW GTI 2.0Tsells for RM85,000 in the US*

*In the US the 2009 model Volkswagen GTI 2.0T sells for USD 24,039 or*
*RM85,000 only. In China the same car will cost around RM60,000. Over*
*here the same VW car sells for about RM200,000. *
* *
*And the 2010 model Toyota Camry 2.4L sells in the US for USD 19,659.00 or RM69,396In Malaysia *
*the 2008 Toyota Camry 2.4L sells for RM170,000. Toyota Camry 2.4L, 2010 model. RM69,000 in the US.*

*Car prices in Malaysia are about three times higher than the prices in the United States.We are a developing nation. Our land and labour costs are so much cheaper than the US . Why are our cars so expensive? It does not make any sense. Tak masuk akal.*

*Then here are some car prices from our neighbour Indonesia . The Toyota Altis sells in Indonesia for about RM46,000. *
*The same car sells here for around RM 112,000. Again we are three times more expensive than Indonesia. *

*The Honda Jazz sells here for RM108,000. In Indonesia the Jazz sells for RM 36,000. Three times more expensive.*

*We are paying ridiculously high prices (and actually impoverishing the Malays - who are the largest buyers of cars in Malaysia) to support an out of date, out of touch with reality motor car policy.*

*We are paying the highest car prices in the world to support the Proton and other locally made cars as well as support a mind boggling AP policy which only benefits a relatively few rich Malays. A disproportionately large number of Malays and other Malaysians are being impoverished to subsidise the wealth of a few inefficient rich.*

*26 million Malaysians have to pay three times more for their cars just to support Proton and 120,000 people who are directly and indirectly involved in the motor sector in Malaysia and the AP holders. That is a ratio of 216:1.*

*This ratio of 216:1 is too skewed. 26.0 million happier people can contribute many more votes than 120,000 members of an inefficient motor industry. 26 million unhappy people can change a Government. (The maths is not really difficult here)*

*And this outdated policy is impoverishing the Malays more than anyone else.*

*Here is some news from our DPM Tan Sri Muhyudin Yassin about our car*
*policy. This is truncated:*

*Muhyiddin assures govt support for automotive parts and component sector:*

*1. KUALA LUMPUR, May 26 - The deputy prime minister said special focus will be given to "facilitate and encourage" the development of the automotive parts and component sector despite the current global and regional economic downturn.*

*2. "Under the CEPT and Asean Trade in Goods Agreements, Malaysia has agreed to eliminate import duties on all products in the Normal Track on January 1, 2010. This includes motor vehicles, auto parts and components," he said.*

*3. He pointed out that . . . the motor vehicle sub sector in Malaysia will not be directly impacted because of its heavy dependence on the domestic market.*

*4. "The Malaysian government recognises the contribution of the domestic automotive industry *
*towards the development of the country."*

*Para 2 sounds promising but then Para 3 and 4 basically says that the Malaysian motor car industry will continue to be protected. This means we will continue paying the highest car prices in the world for automobiles. *

*Cuba kita kira : kalau kereta Honda Jazz di jual dengan harga yang sebenarnya (lebih kurang RM36,000 saja) dan bukan pada harga sekarang (RM108,000) maksudnya bayaran bulanan pembeli kereta akan jadi kurang,*
*mungkin sepertiga sahaja daripada bayaran bulanan sekarang.*

*Jika sekarang orang bayar RM1,500 sebulan untuk beli Honda Jazz, kalau harga kereta *
*lebih menepati harga pasaran dunia, orang kita perlu bayar sekitar RM500 saja sebulan.*

*Maksudnya tanpa Kerajaan perlu membuat apa pun (merangsang ekonomi, belanja berpuluh billion Ringgit duit rakyat untuk stimulus dan sebagainya) setiap rakyat Malaysia yang membeli kereta yang seharga dengan Honda Jazz akan dapat menjimatkan sehingga RM1,000 sebulan daripada kos sara hidup bulanannya.*

*This is like giving the car buyer an RM1000 pay rise without incurring any extra costs *
*for the taxpayer, the Government or the economy. *
*It will greatly reduce the cost of living in Malaysia and spur greater economic growth too.*

*Tapi sekarang, yang menjadi mangsa dulu dan yang menjadi miskin dulu orang Melayu juga. *
*Orang Melayu yang paling ramai sekali menjadi pembeli kereta dalam negara kita. *
*Orang Melayu kebanyakannya makan gaji - tiap bulan dapat gaji tetap. *
*Bila harga kereta naik gila, yang menjadi miskin di saf depan sekali adalah orang Melayu juga.*

*In absolute numbers, the Malays are suffering the most because they are the most in number *
*among the fixed income people who also buy cars.*

*Some folks said the other day that Proton has 150 major component suppliers, dealers, distributors *
*and about 500 other parts suppliers too. Of the 150 major component suppliers, about 15 of them are listed companies. *
*In total they employ about 120,000 people. The Proton supply chain is a mix of bumiputras and non bumiputras. *
*But here is a sad fact : none of them are operating at their level best efficiency.*

*Our motor car policy is forcing Malaysians to subsidise Proton so that Proton *
*can sustain major inefficiencies in the Malaysian economy. This is not a good thing at all.*


*We have to unwind this situation. Set a target of 18 months from now to unwind all protection for our motor industry. Remove the impoverishing AP policy also in 18 months. *
*Let Malaysian car prices reflect world market prices for the same makes of cars.*

*If a BMW 535 sells for RM178,000 in America , it should sell for a little less here in Malaysia *
*(our rentals and salaries are cheaper). Fw: Car Prices In Malaysia*

*The Ministers continue making pronouncements about the car industry as though nothing has happened. *
*I hope everyone will please wake up. *
*The Government has a real chance of getting thrown out of office in about three years. *
*The people will not accept inept answers anymore.*

*The ridiculous car prices in Malaysia is an issue that is just beginning to get more attention and publicity. *
*It is going to become a really big issue in the near future. Be forewarned.*

hasliza.rosedin@yahoo.com

P/S : NAK TAU HARGA KERETA MALAYSIA YANG DIJUAL DI LUAR NEGARA SILA KLICK DISINI

UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.

12 comments:

Anonymous said...

Patutlah menteri-menteri kaya raya tapi rakyat miskin papa kedana. kerajaan malaysia ni memang menatang babik laa!!!

HAMBA ALLAH said...

nasib baik aku rakyat Brunai.

ijoks2009 said...

Org kita mmg suka berbangga dengan membeli barang2 mahal,konon nak tunjuk hebat tak sedar diri dia kena tipu.
Bodoh punya rakyat(yg undi BN),celaka punya pemimpin.
Kita kena tipu hidup-hidup

anak muallaf said...

Isu ni dah lama bujang..sama juga insurance dan roadtax..sepatutnya kita boleh tunjukkan politiking power kita..gunakan blog sebagai media..
kempen pertama kita perjuangkan nasib pemilik kereta lama..15 yrs above..
yang guna kereta lama ni orang kampung..berpendapatan sederhana..anak ramai..amacam bujang..

BUJANG SUSAH said...

Tau xper ijoks.... !!!

Kak leha ..sokong 300%...!!!

LanaBulu said...

Memang tak patut betoi laa..
Kalau lagu ni punya gaya,,

mila said...

Sebab tu lah kat Malaysia ni kalau ada duit lebih sikit, jangan lah asyik nak tukar kereta besar je...asalkan kereta itu selesa dan tidak memberi byk masalah, cukup lah.
Rugi beli kereta sebab harga kereta turun. Beli lah harta seperti rumah, tanah, saham dan kalau tidak pun simpan je....

turr punya UMNGOK said...

Nak buat macam mana. Selagi rakyat malaysia tak terbuka mindanya selagi itulah menteri-menteri penyapu ni akan memerintah. Dan selagi itulah mereka akan kaya raya.

Maksudnya "KEBODOHAN RAKYAT MALAYSIA AKAN TERUS MENJAMIN TAKHTA SERTA KEKAYAAN MENTERI-MENTERI LAHANAT NI"

Selagi rakyat malaysia ni bodoh selagi itulah mereka tidak akan tergugat. Sebab terbukti walau dinegara mana sekalipun, kesedaran dan kebangkitan rakyat sajalah yang akan menjatuhkan kerajaan penyapu macam yang ada sekarang ni.

So untuk penyokong-penyokong umngok dan BN.. tak terasakah yang diri anda tu bebal dan tongong nak mampos...?

ijoks2009 said...

Kebodohan rakyat,keuntungan kite kate mereke dan kroni-kroni nye

Anakkhas said...

assalammualaikom..

bodoh memang la bodoh tapi dah keperluan nak buat macam mana? sanggup bawak anak ke klinik malam naik motor?

bawak isteri nak bersalin naik basikal?

tahu dibodohkan pun kita perlu beli..

bukan tak pernah susah tapi zaman dah berubah kereta bukan untuk bermegah....

BUJANG SUSAH said...

Salam Anakkhas... terima kasih atas komen anda.. x faham xper laa, jgn marah2 nnt kena sakit jantung.. hehehe..

maxx said...

aku pegi mana2 just pakai van company jer.. takyah kluar duit minyak pun.. kereta ? belum dalam perancangan..

motor? pun takder...

kalau nak jimat.. try pakai rapidkl satu tiket bleh pakai satu hari... nak round satu kl pun takper..

bila orang tua aku kluar kl naik rapid.. pastu balik rumah.. aku pun "PINJAM" tiket dia wat jejalan.. tapi jangan jejalan time orang sibuk nak masuk atau kluar ofis.. takder seat nanti...

ramai kengkawan pakai keta..
duit gaji abis kat keta.. x mampu pun still nak pakai... kalau penting takper.. ni takat nak tunjuk kat awek jer..

nasihat aku.. kalau takder kepentingan tu takyah la beli keta... membazir jer.. harga keta akan jatuh tapi tidak pada rumah bak kata parah pozana...

BELILAH RUMAH..