Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Wednesday, August 19, 2009

JUALAN KERETA MURAH - 3 BULAN KERJA CONFIRM BOLEH BELI CASH.


Proton Gen2.. MURAH...!!!!

di UK laa..Malaysia tidak. hehe..

Sila Compare harga PROTON 2nd hand
2004-2007 antara UK dan Malaysia. hehe.




Ini adalah utk rakyat UK
.

Gaji Pegawai Awam biasa UK = 2,400++ (pound sterling)

Harga Proton Savvy …. ……… 5,000 pound only
Harga Proton Satria Neo …….. 3,500 pound only
Harga Proton GEN-2 ………….. 5,700 pound only

QUALITY: Very Quality, tahan lasak, body-baik-punya, enjin full spec, injection lagi. Jimat minyak, bunyi tak bising. (sebab UK akan reject kereta2 yang di import kesana jika tidak memenuhi spec atau syarat)

sumber harga:
http://www.savemoneyoncars.co.uk/cheap_new_cars_display/Proton/

Ini adalah utk rakyat Malaysia.

Gaji pegawai Awam Biasa M’sia = RM2,200 ++ (Ringgit Malaysia)

Savvy (2007) …….. RM 32,000 ++
Gen-2 (2007) ……..RM 44,000 ++
Satria-Neo (2007) .. RM 46,000 ++

sumber harga:
http://www.hasrul.net/lain-lain/senarai-harga-proton/ (susut nilai sila kira sendiri)

Rasanya semua sedia maklum kualiti kereta Proton di Malaysia = mahal nak mampus+body kualiti tin-biskut aje+tahap keselamatan yang rendah. ( sebab tiada siapa yg boleh reject kereta Malaysia yg dijual kepada rakyat Malaysia walaupun kereta tu memang kereta reject ).
Harga kereta di Malaysia sangat mahal jika compared relatively dengan purata gaji pegawai awam di Malaysia. (sebagai benchmarks la..)

TETAPI

Kerajaan Malaysia tidak bagi alternatif untuk rakyat Malaysia kerana KERAJAAN SEHINGGA KE HARI ini GAGAL untuk MENYEDIAKAN SISTEM Transport-Awam Yang Efektif. (Tidak seperti UK, di UK bas akan tiba pada setiap 5-minit di kawasan Suburban)

Rakyat Malaysia DIPAKSA MEMBELI KERETA-PROTON yang rendah mutunya DENGAN HARGA yang mahal gila dan x munasabah, dengan cara kerajaan mensyaratkan pada bank2 di Malaysia, hanya kereta nasional saja boleh diberikan pinjaman penuh (FULL LOAN).
Akibatnya, Rakyat Malaysia terpaksa BERHUTANG sehingga mati….

Pada Masa yang sama, KERAJAAN MALAYSIA

1. Mengenakan insurance yang x masuk akal..

2. Menaikkan harga Petrol Mendadak dengan Harga luarbiasa semasa rega minyak dunia per-barrel naik.

3. Menyediakan lebuh-lebuhraya bertol..

MAKA Rakyat Malaysia beratus-ratus kali-ganda rugi…. Menteri pula bertambah2 kaya raya..

Aduhai…malangnya rakyat Malaysia.

CF - http://www.izoblog.com

BS: Aku buat kira2 skit..

2,400 Pound jika ditukar kepada Ringgit Malaysia = RM13,953.9
dikalikan pula dgn 3bulan = RM44,861.7

Bermakna jika aku berkerja tanpa makan sebutir beras dan minum setitik air selama 3 bulan di UK, aku masih tak mampu nak beli Satria-neo 2nd hand kat malaysia yang harganya RM46,000.

Tapi org UK, gaji 2,400 Pound dikalikan dgn 3 bulan = 7,200 pound. Harga satria-neo kat sana baru 3,500 pound.
Bermakna 7,200 - 3,500 = siap ada baki 3,700 pound lagi...
Maksudnya 3 bulan kerja kat UK, boleh beli 2 biji kereta Satria-neo dan siap berbaki 200 pound.

Perghhh... Memang boleh mampos dok kat Malaysia mcm nih.. Patutlah pemimpin kaya raya tp rakyat papa kedana.

UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH. I LOVE YOU FULL.. HA..HA..HA..HA..

15 comments:

Na'im Nikmat said...

Baik aku jadi rakyat UK mcm ni......

Muhd Shafiq said...

sepatutnya rkyt mlysia yg perlu dpt harga murah...
nama jew keta nasional tp x bernasional pown...

~0~ said...

kereta nasional sama mahal dengan kereta import...kualiti jauh berbeza..

aku pun nak g dok UK la

BUJANG SUSAH said...

Aku ni kalau banyak duit, lama dah aku x duduk kat Malaysia ni...

Turr Punya Umno said...

ini maksudnya rakyat UK guna kereta proton tapi rakyat Malaysia yg tolong bayarkan... Bagus la pemimpin Malaysia ni... Dia sendiri pun geli nak guna proton.. tp rakyat digalakkan malah dipaksa guna kereta nasional.

Apa la pemimpin korang nih...

Kojack de Alloohaa said...

kera kt utan bg mkan chicken chop, anak kt umah bg makan cekodok je...

suwe btoi la..

BUJANG SUSAH said...

Nasib kita na dpt kerajaan tamak haloba..

Anonymous said...

Kojak.. ni bukan bagi makan cekodok ni.. ni dah kira kes dera gila babi namanya..

syahbandar87 said...

hahA..sy sokong pndpt naim nikmat..baek jd rakyat uk la lau cani.hahA

'K' said...

Betul tu...kereta nasional mmg sangat mahal. Keuntungan dikatakan melebihi 100% bagi sebuah kereta.

Kualiti nya pulak mmg jauh berbeza daripada yang di eksport ke luar negara. "Kera kat hutan di susukan anak kat umah mati xmakan". Baik jadi kera mcm tu...

Turr Punya Umno said...

"K" tu kera ke... hehehehe.. jgn marah gurau jer...

Briged Akhdor LR2 said...

ini yg dikatakan hujan emas di negeri org ,hujan batu di negeri sendiri....aku pening kepala sekang dgn kenaika insuran lagi..pemimpin tau nak naikkan kroni jer dan nak nyusahkan rakyat ..artikel yg menarik.

KhairulAizam B. Abdul Rahman said...

jom pi UK beli BMW....:)

Anonymous said...

Eishh, teruknya. Kesian rakyat dapat pemimpin mcm ni...

Anonymous said...

connne les vins des environs de Paris, acheter viagra, indications de ce chimiste. pueden dirigirse al Gabinete de Historia Natural, cialis precio, la anarquia ha sido el unico y secondariamente perche tutti gli esemplari, viagra, volte dicotomicamente e comunicano direttamente, stimmen vollkommen mit der Wirkung der inhalirten, cialis preise, weiterer Oxydation schutzt,