Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Wednesday, November 4, 2009

SOLAT JAMAAH DALAM GEREJA

بسم الله الرحمن الرحيم

Pelajar ajuk cara 'bersolat jemaah' dalam gereja


ANTARA aksi yang dilakukan sekumpulan pelajar yang menghina cara orang Islam menunaikan solat di dalam sebuah gereja di Betong.


KUCHING: Sekumpulan pelajar sebuah sekolah menengah di Betong, Sarawak, merakamkan perbuatan mereka meniru cara umat Islam bersolat jemaah termasuk melaungkan azan di dalam sebuah gereja dan dipaparkan dalam laman web You Tube.

Dalam rakaman dua minit 13 saat itu, sekurang-kurangnya lapan remaja termasuk dua perempuan berusia 12 hingga 15 tahun dilihat ketawa dan menjerit ketika empat rakan mereka melakukan 'solat jemaah'. Empat remaja lelaki kelihatan berdiri di ruang hadapan gereja atau altar sambil meniru cara solat jemaah dengan seorang daripada mereka melakonkan watak imam.

Ketika itu, laungan seperti azan jelas kedengaran dipercayai dilakukan rakan lain, manakala kumpulan remaja berkenaan 'bersolat' dengan mengangkat takbir beberapa kali, sujud, duduk antara dua sujud sebelum duduk tahyat akhir.

Kumpulan remaja yang melakonkan watak jemaah turut berbaring beberapa kali dan menggayakan tarian 'shufle' serta berguling. Seorang daripada remaja berkenaan turut dilihat mengajuk cara pondan bersolat sebelum remaja yang merakam berkata "ada pondan ke dalam masjid".

Mereka memakai pakaian baju T dan seluar jeans dengan seorang daripada mereka memakai baju sekolah yang tertera nama dan logo Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) St Augustine, Betong.



ANTARA aksi yang dilakukan sekumpulan pelajar yang menghina cara orang Islam menunaikan solat di dalam sebuah gereja di Betong.

Perbuatan dipercayai dilakukan di sebuah gereja sekitar Betong, kira-kira 350 kilometer dari sini dengan tiada individu dewasa kelihatan berada dalam rumah ibadat berkenaan. Pada penghujung rakaman, seorang remaja lelaki turut berkata "no more muslim, muslim is ajaran sesat". Rakaman berkenaan dihantar ke sebuah laman web oleh seorang penghantar bernama 'Harisha2012' pada 20 Oktober lalu.

Sementara itu, Menteri Muda di Pejabat Ketua Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Daud Abdul Rahman, berkata perbuatan itu dilakukan sekumpulan pelajar nakal dan meminta umat Islam tidak cepat melatah. Katanya, Jabatan Agama Islam Sarawak (Jais) sudah dimaklumkan mengenai perbuatan kumpulan remaja berkenaan dengan siasatan dilakukan beberapa pegawai Jais.

"Sebagai umat Islam, memang kita tidak gembira, namun saya harap ia tidak menjejaskan hubungan antara kaum di negara ini. Ia dilakukan sekumpulan kecil budak nakal dan ia tidak mencerminkan keadaan sebenar hubungan kaum dan agama yang sememangnya baik sejak dulu lagi," katanya ketika dihubungi semalam.

Beliau berkata, pihaknya akan mengambil tindakan tegas termasuk merujuknya kepada pemimpin di kawasan berkenaan bagi memastikan ia tidak berulang.

"Setakat ini tiada laporan rasmi dibuat mana-mana pihak, namun saya akan meminta pegawai Jais membuat laporan agar siasatan lebih terperinci dilakukan," katanya.

Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) Sarawak, Datuk Dr Julaihi Bujang, berkata pihaknya sudah memaklumkan kejadian kepada polis dengan tindakan tegas akan diambil terhadap kumpulan pelajar berkenaan.

...::Dipetik drpd Berita Harian 2 November 2009::..


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.

66 comments:

Anonymous said...

kes pelajar di betong ini sebenarnya memberi gambaran sebenar polimik yang dihadapi oleh penduduk islam di kawasan ini. Ini merupakan api dalam sekam, kalau kita lihat dari segi pergolakkan politik sarawak pergesiran antara parti-parti yang mewakili masyarakat iban yang majoriti kristain juga boleh dilihat sebagai menyumbang pada perkara ini. Pemimpin politik sering memainkan gendang perang yang meniup api perkauman ( seolah-olah merekalah jaguh ) dalam usaha memenangkan mereka sendiri...tanyalah kepada setiap masyarakat iban di sarawak apa pandangan mereka terhadap melayu khasnya islam...pandangan mereka dibantuk oleh pemimpin mereka yang saya nyatakan tadi. Allahhuakhbar.

siti ajar bt yaakob said...

saya mendoakan semoga mereka semua tu akan benar2 bersolat suatu hari nanti...kenapalah manusia berhati busuk...amalkanlah ajaran masing-masing dengan aman, tidak perlu mengganggu urusan orang lain...

abe long said...

perghh...even dorang still di katakan masih "budak" tp tindakan ni tergolong dlm tindakan yg melampau dan perlukan tindakan susulan..tidakan susulan di sini bukan bermaksud tindakan undang2 atau yg seerti dgn tetapi tindakan yg berupa pengajaran untuk mengubah persepsi dan tanggapan dorang..mende ni kalo di biarkan pasti akan mengundang perkara yg lebih truk lagi..
kalo agama pon mereka sggup pelekehkan..apatah lg bangsa

gummybear said...

memg tak bertamadun langsung..
kenapa Islam sering dipermainkan???
sedgkan kita sbg umat islam menghormati agama lain, tetapi mereka langsung tidak menghormati agama Islam..

memang TAK BERTAMADUN!!!

setiakasih said...
This comment has been removed by the author.
setiakasih said...

Salam.. saya rasa pihak politicians yang mewakili orang Islam di Sarawak tak kisah hal ini. Masing-masing jaga periuk nasi sendiri.

Ini bahana jika guru di sekolah dibeban dgn paperworks rather than mengajar.

Salah satu sebab kurangnya pendidikan sivik dan moral/agama yang jitu di dada pelajar.

Anonymous said...

kita kena buat sesuatu tak kira sama ada penghinaan tersebut dilakukan oleh bebudak ataupun tetua...tindakan mesti di ambil

Rowena Chasez said...

astaghfirullahalazim..
tkejut sgt bile bce post nie..
sbb sy pn dok kt srwak..
tpi xsngka & xsdar plak..
ade bnde cmnie yg tjdi kt cnie..
but action should be taken to those young kids..
so that they know what they're did was totally wrong..

Anonymous said...

salah seorang budak tu dah transfer ke SMK ST LUKE sri aman sekarang...

Anonymous said...

salam...
yg jadik imam tuh ada kat SMK ST LUKE Sri Aman...
jom amik kapak n serangggg....

Anonymous said...

aduh kesian pelajar ni seringkali boring dengan apa yang ada di kaca tv semuanya berkaitan dengan satu agama... rata2 budak2 kristian ni terpengaruh oleh kenalan ibu bapa atau pak cik makcik mereka yang masuk islam akibat perkahwinan... semua orang pun sayang agama mereka tetapi terpaksa akur dengan syariah... kalau dah cerai bukan boleh tukar balik pun.... cubalah mereka beragama lain2 membuka syariah mereka sendiri seperti mana islam telah lakukan... saya sangat pastikan pertelingkahan agama akan berlaku... so please do something or dont be extra patriotic dengan agama sendiri... jadi pagan sahaja lah atau black metal!

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol withdrawal anxiety - tramadol withdrawal neonatal

Anonymous said...

xanax online xanax and zanaflex drug interactions - xanax side effects user reviews

Anonymous said...

generic xanax 1 mg xanax too much - drug interactions clonazepam xanax

Anonymous said...

buy xanax bars online no prescription buy xanax from mexico online - buy xanax online legitimate

Anonymous said...

buy xanax online no rx xanax and alcohol tolerance - drug interactions trazodone xanax

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol online safe - tramadol withdrawal hallucinations

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol ingredients 50 mg - buy tramadol online fedex delivery

Anonymous said...

buy tramadol tramadol 93/58 - tramadol for dogs drowsy

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol purchase online usa - where to buy tramadol online

Anonymous said...

buy tramadol online is buying tramadol online legal - order cheap tramadol-overnight

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol recreational use - buy tramadol online pay cod

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol withdrawal exhaustion - get off tramadol addiction

Anonymous said...

xanax cheap xanax bars ingredients - extended release xanax 2mg

Anonymous said...

buy tramadol online cheap order tramadol no prescription overnight - tramadol can you snort

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol for dogs dose rate - tramadol online no prescription cod

Anonymous said...

carisoprodol 350 mg carisoprodol soma watson - carisoprodol class of drug

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol next day delivery - tramadol for dogs how often

Anonymous said...

generic xanax sugar pills look like xanax - xanax drug group

Anonymous said...

carisoprodol 350 mg soma carisoprodol 350 mg - carisoprodol with advil

Anonymous said...

xanax online buy alprazolam 0.5mg online - xanax pills description

Anonymous said...

cialis medication where to order cialis us - cheap cialis 5mg

Anonymous said...

cialis online generic cialis wiki - cheap cialis new zealand

Anonymous said...

cialis online cialis kidney pain - cialis quit working

Anonymous said...

buy cialis soft tabs cialis 69 - buy cialis online with a prescription

Anonymous said...

buy cialis online with prescription cialis coupons printable - get cialis online

Anonymous said...

learn how to buy tramdadol tramadol 400 - what dosage of tramadol should i take

Anonymous said...

buy tramadol online reviews tramadol 50 mg 377 - buy tramadol online cod only

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#30896 tramadol dosage an 627 - tramadol dosage horses

Anonymous said...

learn how to buy tramdadol order tramadol online overnight delivery - tramadol online no prescription cheap

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol for dogs whining - purchase tramadol

Anonymous said...

learn how to buy tramdadol tramadol for cheap - buying tramadol with mastercard

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#62431 tramadol dosage weight dogs - order tramadol online no prescription

Anonymous said...

learn how to buy tramdadol buy tramadol online usa - tramadol 50mg buy online

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#44827 tramadol 100 mg sustained release - buy tramadol online cod no prescription

Anonymous said...

buy tramadol buy tramadol topix - 10 50 mg tramadol

Anonymous said...

buy tramadol tramadol overnight shipping no prescription - tramadol hcl 50 mg narcotic

Anonymous said...

http://blog.dawn.com/dblog/buy/#38179 dosage of tramadol for humans - tramadol 50 mg order online

Anonymous said...

buy tramadol tramadol withdrawal advice - tramadol trip

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol in dogs - buy tramadol online next day delivery

Anonymous said...

buy tramadol tramadol tablets dosage - long does tramadol high last

Anonymous said...

where to buy tramadol generic tramadol 200mg - buy tramadol online overnight fedex

Anonymous said...

buy tramadol tramadol er dosage - tramadol zanaflex

Anonymous said...

http://reidmoody.com/#51208 generic medication ativan - lorazepam-ratiopharm 1 mg tabletten

Anonymous said...

buy tramadol tramadol dosage for people - buy 200 mg tramadol

Anonymous said...

buy tramadol no prescription overnight buy tramadol hydrochloride - tramadol purchase cheap

Anonymous said...

http://ranchodelastortugas.com/#30416 generic xanax pills look like - high off xanax xr

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol hcl 50 mg tab teva - tramadol 50mg vs 100mg

Anonymous said...

tramadol online overnight tramadol for dogs overdose - tramadol 50mg buy online

Anonymous said...

buy tramadol online where can i buy cheap tramadol - good online pharmacy tramadol

Anonymous said...

xanax alprazolam buy brand xanax online no prescription - xanax yellow pill

Anonymous said...

tramadol online overnight order tramadol online visa - tramadol purchase no prescription

Anonymous said...

buy xanax online xanax effects drinking - xanax drug test system

Anonymous said...

xanax buy xanax high 1 mg - buy cheap xanax overnight shipping online

Anonymous said...

buy xanax online xanax online cheap no prescription - xanax for anxiety after drinking

kau pkhianat! said...

Anonymous: ko ni mmg sngaja nak ungkit balik kes lama kn? Ko sngaja khianat kwn kau kn??