Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Wednesday, October 21, 2009

JURURAWAT PULAK YG LAHIRKAN ANAK LUAR NIKAH

Bismillahirahmannirahim..


ALOR STAR: Akibat malu mengandung anak luar nikah, seorang penuntut kolej kejururawatan nekad melahirkan bayinya bersendirian di sebuah rumah kosong di Kampung Kedondong, Pokok Sena, dekat sini, Jumaat lalu.

Bagaimanapun, bayi perempuan seberat tiga kilogram itu meninggal dunia sejurus dilahirkan dipercayai terjatuh.
Ketua Polis Daerah Kota Star, Asisten Komisioner Abdul Ghafar Rajab, berkata penuntut berusia 25 tahun itu dipercayai melahirkan bayi berkenaan antara jam 6 pagi dan 11.30 pagi, Jumaat lalu, tetapi hanya mendapatkan rawatan di Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) di sini, petang esoknya berikutan mengalami pendarahan yang banyak.

“Dia memotong sendiri tali pusat bayinya itu dan membalutnya dengan kain. Penuntut terbabit dipercayai tidur di rumah kosong itu bersama bayinya, tetapi terpaksa ke hospital kerana mengalami sakit perut melampau dan pendarahan serius,” katanya. Abdul Ghafar berkata, doktor yang merawat penuntut itu mengesyaki sesuatu mencurigakan sebelum menghubungi polis.

Difahamkan, penuntut kolej kejururawatan di Kuala Lumpur itu menjalani latihan amali di sebuah hospital di sini dan dalam tempoh itu dia berjaya menyembunyikan kandungannya tanpa pengetahuan sesiapa. Berikutan itu, dia yang terasa sakit hendak bersalin pergi ke rumah kosong di kampung berkenaan untuk melahirkan bayinya bersendirian. Abdul Ghafar berkata, sejurus menerima laporan, polis bergegas ke tempat kejadian dan menemui mayat seorang bayi perempuan dibungkus dengan kain di belakang tandas rumah berkenaan.

“Siasatan awal mendapati bayi itu cukup sifat dipercayai dilahirkan antara jam 6 pagi dan 11.30 pagi Jumaat lalu dan hanya ditemui keesokannya. Bayi itu dihantar ke Jabatan Forensik, HSB untuk dibedah siasat.

“Hasil bedah siasat mendapati terdapat keretakan pada kepala bayi itu dipercayai terjatuh selepas dilahirkan. Bagaimanapun, siasatan masih diteruskan untuk mengetahui punca sebenar kematian bayi itu,” katanya.

Polis juga masih menyiasat sama ada bayi itu hasil hubungan sulit penuntut berkenaan dengan teman lelakinya atau orang lain. Beliau berkata, penuntut itu kini masih mendapatkan rawatan di wad HSB dan polis menahannya sejurus dia pulih.
Kes akan disiasat mengikut Seksyen 318 Kanun Keseksaan kerana menyembunyikan kelahiran dengan jalan membuang mayat bayi secara sulit yang mana sabit kesalahan boleh dipenjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya sekali.

CF - Ayid


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH. I LOVE YOU FULL.. HA..HA..HA..HA..

72 comments:

lalink7 said...

hurm..dunia..dunia..

mamawana said...

Kasihan kat baby tu. Kini dia bahagia di sisi Allah swt drp disisi ibu yg kejam. Tuhan ajer yg balas perbuatan khianat emak dan bapaknya yg tak bertgjawap tu. Akhirat esok rasailah azab seksa yg maha pedih. Utk para remaja, berhati2 di jln raya... carilah jalan keimanan, jalan yg benar dan jauhi jalan yg terlarang. Hmmm...sedeyyyyy....

FRB said...

manusia mmg mudah lupa.

suraya said...

untuk mommy baby 2 i jz wanna say pntu taubat msh blom tertutup...
bertaubat la sblom terlambat...
pedulikan sume cemuhan manusia yg hnye tau mencemuh tp xpena ade niat nk menolong...
lumrah manusia kte mmg sentiasa merasekn dri kte btol...
buang yg keroh ambk yg jernih...
kpd manusia yg bnyk mulut kt luar sne jgn asyk nk menyalahkn org lain...
sbb 2 mslh sosial kt msia semakin meningkat sbb kewujudan korg la...
xpena nk bri sokongan tp trus nk menyalah kn...
klo kne kt batang hidung korg pdn mke...

✿FITRAH ALAM KELUARGA BAHAGIA✿ said...

salam, Tuhan lebih menyayangi bayi tu...semoga student tersebut sedar dgn kesalahan yg telah dilakukan dan buatlah taubat nasuha...kerna suatu hari student itu sendiri akan menyesali dengan ape yg telah dibuat..semoga ape yang terjadi akn menjadi iktibar...

perfectwater75 said...

Salam,

Sapalah bapa budak malang tu? Dia yang sepatutnya dipersalahkan juga dan bukannya jururawat tu saja...Saya yakin perempuan ini menjadi mangsa keadaan akibat kurang kematangan membuat keputusan mengharungi kehidupannya sendiri. Sepatutnya lelaki ini didakwa atas tuduhan mendorong satu pembunuhan... Sapa setuju?

BezBuddy said...

suraya>> drpd kecik kite dh dianta blaja agama....xkan xtau lg mane dosa phala halal haram??dh jd cmni....bile ade org ckp2..jgnla nk mrh org tu plak....dh slh dri sendri....tula org suh blaja agama asyik nk g dating jer....ni la hasilnyer...

jilat sikit said...

Suraya>>> betul kata awak. biarkan cemuhan masyarakat. pintu taubat masih terbuka.


BezBuddy>>> suraya kata masyarakat ni asyik nak menyalahkan orang lain saja. tiada niat nak menolong. tapi bagi saya, nak tolong macam mana. time dia mengerang kesedapan tak ada pun dia ajak kita. kalau mintak pun mesti dia tak bagi. mesti dia kata ni untuk pakwe dia je. Tapi time dia mengerang kesakitan ntah kemana perginya pakwe dia agaknya.

Lepas tu bila dah jadi macam tu, senang-senang jer salahkan masyarakat. kata masyarakat pandang hina la, pandang jijik la. sebelum buat tak nak pulak fikir macam tu.

Suraya pun pernah jadi macam ni kot.. Su.. nak mintak sikit boleh tak? hu..hu..hu..hu..hu...

ucis26 said...

salam..
Jika sudi sila layari blog http://26ramd.blogspot.com
terima kasih

fyena said...

masalah sosial remaja~~~
nk salahkan siapa????

mangsa yang nyata di sini ialah bayi tersebut kerana dia tidak bersalah pun....

jiha@Gha said...

kenyataannye xder saper yg tahu mcm mane die boleh jdik mcm 2..mgkn die d'rogol atau d'aniaya..kte xthu k'benarannya..rasa2nye pmpn lebih memahami aper yg pmpn rasa..bg kaum laki,anda s'memangnye kaum adam yg "soleh" dan sentiasa nk btol..kalau dar tahu pmpn 2 jnis mcm 2,ptutnye pimpin lar die bknnye mkin m'rosakkan..maap kalau kata2 sy kasar sikit..salam

qistina said...

Walau sebanyak manapun label atau jenama golongan pelaku-pelaku dosa yang diketengahkan samada dari status bawahan hingga golongan elite sekalipun,educated dlm ertikata moden ataupun minah felda namun jika penerapan nilai agama masih diabaikan maka tunggu sajalah bala-bala besar ini meruntuhkan tamadun kita kelak. Wallahu a'lam

Anonymous said...

jgn salahkan gurz 2w cowg jew...mungkin boyz dye dah tinggalkan dye dah xmahu responsible diatas perbuatannyer terhadap gurz 2w...boy y mcm niew mmg dayuz...abiz madu sepah di buang....cowie lau terkasar...

Anonymous said...

jgn salahkan gurz 2w cowg jew...mungkin boyz dye dah tinggalkan dye dah xmahu responsible diatas perbuatannyer terhadap gurz 2w...boy y mcm niew mmg dayuz...abiz madu sepah di buang....cowie lau terkasar...

Anonymous said...

buy cialis online cialis online 2.5mg - cialis tablets reviews

Anonymous said...

buy tramadol online overdose with tramadol - order tramadol rx

Anonymous said...

xanax alprazolam 1mg xanax enough - buy xanax no prescription overnight

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol dosage guide - buy tramadol online 100mg

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol 50 mg extended release - taking 4 50mg tramadol

Anonymous said...

xanax online xanax side effects depression - xanax effects long term

Anonymous said...

buy xanax online no rx xanax generic 029 - withdrawal side effects xanax xr

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol 100 - tramadol 100 mg slow release

Anonymous said...

buy carisoprodol carisoprodol with vicodin - drug test soma carisoprodol

Anonymous said...

tramadol without prescription normal dosage tramadol hcl - buy tramadol valium online

Anonymous said...

generic xanax buy xanax online express shipping - xanax street value

Anonymous said...

order xanax how much does generic xanax cost - xanax side effects mayo clinic

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol for dogs dosage by weight - tramadol 50 mg buy online

Anonymous said...

buy carisoprodol cheap buy carisoprodol usa - do drug tests test carisoprodol

Anonymous said...

buy carisoprodol carisoprodol drug schedule - carisoprodol oral dosage

Anonymous said...

buy carisoprodol carisoprodol 350 mg dan - carisoprodol coupons

Anonymous said...

tramadol online pharmacy buy tramadol from usa - get off tramadol addiction

Anonymous said...

buy tramadol cod order tramadol online overnight delivery - tramadol hcl tab 50mg

Anonymous said...

xanax online buy xanax online paypal - what does 1mg xanax do

Anonymous said...

cialis online generic cialis us - generic cialis usa online

Anonymous said...

buy cialis online viagra cialis online order - difference between cialis daily 36 hour

Anonymous said...

xanax online buy xanax uk no prescription - different kinds xanax bars

Anonymous said...

buy cialis online buy cialis toronto - cheap cialis in usa

Anonymous said...

buy cialis online cheap cialis in usa - cialis 20mg online kaufen

Anonymous said...

cialis online order generic cialis online - cialis price in pakistan

Anonymous said...

xanax pill xanax 1mg tablets - generic xanax stamped g3721

Anonymous said...

buy cialis online reviews for online cialis - cialis 5mg online usa

Anonymous said...

xanax online what are the different kinds of xanax pills - what is generic name for xanax

Anonymous said...

xanax online is mixing xanax and alcohol bad - what will 1mg of xanax do to you

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#97734 buy tramadol 200mg online - is tramadol for dogs an nsaid

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#97734 tramadol 50 mg is equivalent - tramadol withdrawal vs. suboxone withdrawal

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#30807 tramadol overnight shipping cod - tramadol 100mg used

Anonymous said...

buy tramadol usa addiction potential for tramadol - tramadol

Anonymous said...

buy tramadol high off tramadol 50 mg - tramadol capsules 50mg for dogs

Anonymous said...

learn how to buy tramdadol best place buy tramadol forum - tramadol dosage information

Anonymous said...

http://blog.dawn.com/dblog/buy/#56932 tramadol dosage ocd - tramadol to buy online in usa

Anonymous said...

buy tramadol mastercard tramadol drug buyers - tramadol overdose amount

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#21906 buy tramadol next day delivery - tramadol dosage 25mg

Anonymous said...

buy tramadol tramadol for dogs pain - tramadol dosage schedule

Anonymous said...

buy tramadol cheap tramadol usa - tramadol hcl obat

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol 50 mg used for - tramadol hcl 50mg tv 58

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#63102 forum buy cheap tramadol - tramadol 50mg buy online

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#51726 what is tramadol 50mg for dogs - can take 100mg tramadol one time

Anonymous said...

buy ativan online ativan withdrawal constipation - lorazepam 1 mg n1

Anonymous said...

buy tramadol no rx suboxone treatment tramadol addiction - celebrity tramadol addiction

Anonymous said...

cheap lorazepam ativan uses nausea - lorazepam 1 mg drug test

Anonymous said...

cheapest ativan ativan addiction withdrawal symptoms - ativan classification

Anonymous said...

ways to buy ativan online ativan dose alcohol withdrawal - ativan compared to xanax

Anonymous said...

buy xanax online xanax side effects headache - white round xanax 2mg

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol withdrawal vitamins - generic for tramadol medication

Anonymous said...

buy generic xanax online xanax side effects upset stomach - drug test xanax long

Anonymous said...

http://staam.org/#74560 tramadol dosage mg - tramadol 50mg what is it used for

Anonymous said...

http://staam.org/#41652 buy tramadol online overnight shipping - tramadol manufacturer

Anonymous said...

buy xanax online buy xanax online overnight delivery - blue round 2mg xanax

Anonymous said...

xanax medication xanax 1 mg extended release - how many .5 xanax to overdose

Anonymous said...

http://staam.org/#56274 tramadol withdrawal symptoms canine - tramadol addiction message board

Anonymous said...

xanax mg 2mg xanax enough - xanax withdrawal 2mg

Anonymous said...

xanax online xanax bars pink - xanax effects sperm