Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Monday, October 19, 2009

AWAS ..!!! MAZHAB KRISTIAN MIRIP ISLAM

Bismillahirahmannirahim..

Mazhab Kristian Yang Mirip Islam.





Seumur hidup tidak pernah dengar tentang salah satu cabang MAZHAB KRISTIAN ini , amat menakutkan terutama bagi anak-anak dan mereka yang tidak mendapat pendidikan ISLAM secara formal. Minta kita dijauhi dari sebarang fitnah ini, amin?

Bahaya mazhab Kristian yg 'mirip' Islam - gambar. Sebuah sektsa dalam agama Kristian, cara peribadatannya hampir sama dengan Islam. Sukar membezakan kristian gaya baru? Saat Maghrib telah tiba. Belasan orang di Hotel Sahid Surabaya itu bergegas sholat. Semuanya berkopiah dan dipimpin seorang imam. Jangan keliru,mereka bukan kaum Muslimin yang sedang menunaikan kewajiban sholat Mahgrib. Mereka adalah jamaah Kristian Ortodok kristian ortodok, sebuah sektsa dalam agama Kristian. Boleh jadi, orang awam akan terkeliru sebab , sektsa ini memang sangat mirip Islam.Bukan saja asalnya serumpun,Timur Tengah, tapi juga ritual dan tatacara peribadatannya nyaris sama.Tengoklah saat mereka sholat. Selain berkopiah dan dipimpin seorang imam,bila berjamaah,juga memakai bahasa Arab. Rukun sholatnya pun hampir sama. Ada ruku' dan sujud. Bezanya,bila kaum Muslimin diwajibkan sholat 5 kali sehari,penganut Kristian ortodok lebih banyak lagi, 7 kali sehari setiap 3 jam; masing-masing dua rakaat. Mereka menyebutnya:sa'atul awwal (fajar/shubuh), sa'atuts tsalis(dhuha), sa'atus sadis (dhuhur), sa'atut tis'ah (ashar), sa'atul ghurub (maghrib), sa'atun naum (Isya'), dan sa'atul layl (tengah malam). Hal yang sama juga pada amalan puasa. Puasa wajib bagi orang Islam dilakukan selama sebulan dalam setahun, dikenal dengan shaumu ramadhan. Sedang pada Kristian ortodok disebut shaumil kabir (puasa 40hari berturut-turut) yang dilakukan sekitar bulan April. Jika dalam Islam ada puasa sunah Isnin - Kamis, pada kristian ortodok dilakukan pada Rabu dan Juma'at, dalam rangka mengenang kesengsaraan Kristus. Selain sholat dan puasa, jamaah Kristian ortodok juga mengenal zakat. Zakat, dalam ajaran Kristian ortodok, adalah satu persepuluh dari pendapatan Gambar2 ajaran kristian ortodok yg mungkin anda keliru.... jadi berhati2laaaa kita tentang ajaran kristian ortodok... hebah kan laaa pada kawan2 kiter...Yang pasti........... ini bukan ayat al-Quran..... Semoga kita semua berhati2...... jangan sampai terbeli....dan digantung
di rumah kita.Sebarkanlah supaya semua teman2 kita maklum.

Tolong Baca.Jangan biarkan kita di perbodohkan oleh org2 KAFIR.............Perhatian Kalu ternampak penghujungnya ditulis Surah Injilu Matay terus reject.

Assalammualaikum Al Muslimin dan sahabat-sahabat semua....Sila baca dan edarkan kepada sesiapa yang tiada di dalam e-mail ini...Jangan jadikan ia sebagai e-mail berantai anggaplah satu yang penting kerana kita telah mengetahui akan pekara ini... Itulah agenda Kristian, maka berhati-hatilah..... Jangan terpedaya pada rupanya sahaja tetapi tengok dan selidikilah isinya juga... tengok keseluruhan. Memang ianya nampak cantik sekiranya dibuat untuk menghiasi dinding rumah, Hhmm.... sekali pandang macam ayat/kalimah Al-Quran......sebenar ayat Bible

wallahualammmubissawab........


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH. I LOVE YOU FULL.. HA..HA..HA..HA..

15 comments:

Yern Ain said...

Salam
errr..tekejut berukkk..
cz hotel sahid surabaya tu just 5 mins away dr kwsn ktorg..
tp x penah lg jumpa kejadian cmni..

huhu~

miya said...

waaaa ad gk ek cm ni huhu

manik kayangan said...

matay dalam bahasa bajau maksudnya mati...hati-hatilah wahai saudara seagamaku

fahmi said...

bujang jom lawat blog ni..

http://permatasufi.blogspot.com/search?updated-min=2009-01-01T00%3A00%3A00%2B02%3A00&updated-max=2010-01-01T00%3A00%3A00%2B02%3A00&max-results=6

Finaz said...

saya dah lama dengar dah..dalam 7 tahun lepas. Masa tu heboh berita di sebarkan oleh kengkawan yg study kat Indon ttg dakyah Krist. Orto ni. Minta kita semua jgn terjebak & terkelirulah kan..semoga Allah sentiasa melindungi kita semua. Amin..

Werdah said...

salam,

thank you for sharing.. kak masih tak dpt buat read more/read less he he

Hajah Nafisah bt. Haji Md. Noor said...

Sungguh menggerunkan jika benar. Semuga kita sentiasa mendapat HidayahNya.Ya Allah, kami berlindung kepadaMu.

sufian said...

mengelirukan!

GreenWave said...

ish isau den bacaartikel ni.. tq 4 ur info... leh amik artiek ni x? nk msk kt my blog??

codes 13 said...

anta ada link untuk lebih pemahaman tttg isu ini?

Solehah said...

tq..good info..

~~zAnAfAhMi~~ said...

salam tuan hamba...

hamba tak sangka dlm agama kristian ada mcm ni ye? nasib baik tuan hamba edarkan info ni, bagus lah....dpt pahala lagi...

hehe...saje nk berhamba2 mcm tuan rumah ni..

BUJANG SUSAH said...

Salam semua... hamba pun ada teman yang edarkan melalui email. jika tidak hamba pun x tahu. harap dapat dikembangsebarkan kerana Allah. InsyaAllah.

Wassalam.

Farhan Rais said...

huhu baru tau ni.ada jugak yang pesen ni ea. Kalau xprasan betul2 mesti pakat g berjemaah sekali.Nauzubillah la.Ya Allah jauhilah kami dari sifat yang boleh mensyirikkan kami pada-Mu.Amin ya Rabb

lalink7 said...

semoga iman kita utuh dan dijauhi dari perkara yg pelik2 nieh..