Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Thursday, September 2, 2010

KHASIAT TUMBUHAN DAN HAIWAN

بسم الله الرحمن الرحيم

Beras, Dhab, Burung, Halia, Cuka, Katak, Daun Saderi, Daging Keldai liar, Delima, Gandum, Tamar, Zaitun, Buah Tin, Telur, Garam, Susu, Binatang.

Beras



Dalam Kitab Zaad al-Maad telah dinyatakan bahawa terdapat satu hadis Mauduq yang menerangkan tentang kelebihan beras iaitu ;

Sabda Rasulullah SAW :
كُلّ شَيْءٍ أَخْرَجَتْهُ الأَرْضُ فَفِيهِ دَاءٌ وَشِفَاءٌ إلاالأَرُزّ فَإِنّهُ شِفَاءٌ لاَ دَاءَ فِيهِ
Setiap sesuatu yang dihasilkan oleh bumi (tanah) mengandungi penawar dan mendatangkan penyakit kecuali beras, sesungguhnya ia adalah penawar (ubat) dan tidak mendatangkan penyakit".

Menurut pengarang kitab tersebut, ia bukan hadis dan tujuan ia dpaparkan sebagai peringatan dan amaran kepada mereka ia menyandarkan ia kepada Rasululullah SAW.

Beras adalah antara makanan yang mengenyangkan. Di anatara khasiatnya ialah ;

1. mudah dicerna oleh perut
2. menyihatkan badan
3. menambah air mani
4. menjernihkan warna kulit dan muka

Burung

Firman Allah SWT

“Dan daging burung dari apa yang mereka inginkan” Surah al-Waqiah : 21

Ada burung yang halal dan ada yang haram dimakan. Di antara yang haram dimakan ialah ;
1. mempunyai taring/mencakar utk mencari makanan spt helang dsb
2. yang dilarang membunuhnya spt hudhud
3. yang disuruh membunuhnya spt gagak
4. yang makan bangkai spt gagak dsb

Di antara khasiatnya ialah ;

a. ayam - panas tapi lembab sbb itu tidak sesuai bagi ibu yang baru bersalin/keguguran
- mudah dicerna
- mengelokkan suara
- menguatkan daya ingatan
- menambah darah
- menambah air mani

b. itik/serati - panas dan lembap
- susah dicerna, tidak sesuai utk perut
- byk lemak

c. Angsa - panas dan kering
- tidak baik dimakan

Cuka

عَنْ جَابِرِ بْنِ عَبْدِ اللّهِ رَضِيَ اللّهُ عَنْهُمَا أَنّ رَسُولَ اللّهِ صَلّى اللّهُ عَلَيْهِ وَسَلّمَ سَأَلَ أَهْلَهُ الْإِدَامَ فَقَالُوا : مَا عِنْدَنَا إلا خَلّ فَدَعَا بِهِ وَجَعَلَ يَأْكُلُ وَيَقُولُ نِعْمَ الْإِدَامُ الْخَلّ نِعْمَ الْإِدَامُ الْخَلّ

Sabda Rasulullah SAW :

Dari Jabir bin Abdullah RA bahawa Rasulullah SAW bertanya tentang laukpauk kepada keluarganya. Jawab mereka : Kami tidak mempunyai apa-apa, kecuali cuka. Lalu Rasulullah SAW meminta dihidangkan. Setelah dihidangkan, baginda memakannya seraya berkata : Sebaik-baik lauk ialah cuka. Hadis riwayat Muslim

عَنْ أُمّ سَعْدٍ رَضِيَ اللّهُ عَنْهَا عَنْ النّبِيّ صَلّى اللّهُ عَلَيْهِ وَسَلّمَ نِعْمَ الْإِدَامُ الْخَلّ اللّهُمّ بَارِكْ فِي الْخَلّ فَإِنّهُ كَانَ إدَامَ الْأَنْبِيَاءِ قَبْلِي وَلَمْ يَفْتَقِرْ بَيْتٌ فِيهِ الْخَل

Dari Ummu Said RA dari Nabi SAW baginda bersabda : Sebaik-baik lauk ialah cuka. "Ya Allah berkatilah cuka. Sesungguhnya ia adalah aluk para nabi sebelumKu. Tidak akan dilanda kemiskinan rumah yang ada cuka”. Hadis riwayat Ibnu Majah.

Cuka mempunyai beberapa khasiat :
1. menyembuhkan keracunan
2. membantu mencernakan makanan
3. menghilangkan haus
4. melancarakan peredaran darah
5. mengubati penyakit limpa
6. mengubati penyakit kuning.

Daun Saderi

Daun saderi amat bermanfaat untuk membuka sumbatan yang terjadi pada hati dan limpa. Membantu pencernaan, melancarkan kencing dan melancarkan keluarnya darah haid.


Delima

Firman Allah SWT ;

فِيهِمَا فَاكِهَةٌ وَنَخْلٌ وَرُمّانٌ } [ الرّحْمَنِ 68 ]

”Dalam syurga itu terdapat buah-buahan, kurma dan delima”

Surah ar-Rahman ayat 68

Delima manis rasanya, baik untuk perut, membersihkan kahak dan lendir pada dada, menymbuhkan penyakit batuk dan sakit paru-paru.

Di antara khasiat delima yang manis ialah :

1. Menguatkan usus
2. membersihkan tekak
3. ubat batuk

Di antara khasiat delima yang masam ialah :

1. menyucikan perut
2. mencegah muntah
3. melawas air kencing
4. menghentikan cirit birit
5. Menyembuh penyakit kuning
6. menguatkan anggota badan
7. mengurangkan panas badan
8. mengurangkan lemak badan

Sabda RS ; Makanlah delima dengan lemaknya, sebagai penyamak (pembersih) perut.

Bagi mata yang kekuning-kuningan, perahkan air delima dan campurkan sedikit madu. Biji delima yang dicampur madu juga boleh mengubat bisul.

Dhab



Dhab adalah sejenis biawak padang pasir. Ia HALAL dimakan.

عَنْ ابْنِ عَبّاسٍ أَنّ رَسُولَ اللّهِ صَلّى اللّهُ عَلَيْهِ وَسَلّمَ سُئِلَ عَنْهُ لَمّا قُدّمَ إلَيْهِ وَامْتَنَعَ مِنْ أَكْلِهِ أَحَرَامٌ هُوَ ؟ فَقَالَ لاَ, وَلَكِنْ لَمْ يَكُنْ قَوْمِي فَأَجِدُنِي أَعَافُهُ

Dari Ibnu Abbas RA bahawa rasulullah SAW telah ditanya tentang dhab, ketika dihidang kapadanya dia tidak memakannya. Apakah ia HARAM ? . Jawab beliau : Tidak. Tetapi tiada Dhab di kwsn kaumku, maka aku merasa jijik” Hadis riwayat Bukhari.

وَفِي " الصّحِيحَيْنِ " : مِنْ حَدِيثِ ابْنِ عُمَرَ رَضِيَ اللّهُ عَنْهُمَا عَنْهُ صَلّى اللّهُ عَلَيْهِ وَسَلّمَ أَنّهُ قَالَ لَا أُحِلّهُ وَلَا أُحَرّمُهُ وَهُوَ حَارّ يَابِسٌ يُقَوّي شَهْوَةَ الْجِمَاعِ وَإِذَا دُقّ وَوُضِعَ عَلَى مَوْضِعِ الشّوْكَةِ اجْتَذَبَهَا .

Dhab adalah panas dan kering. Khasiatnya ialah menambah kekuatan syahwat. Minyaknya mujarab utk sakit @ kembung perut.

Halia

Firman Allah SWT ;

{ وَيُسْقَوْنَ فِيهَا كَأْسًا كَانَ مِزَاجُهَا زَنْجَبِيلًا } [ الْإِنْسَانِ 17 ]

“Mereka (ahli syurga) diberikan minuman segelas yang campurannya adalah halia”

Surah al-Insan ayat 17.

قال تعالى ‏ «‏ويسقون فيها كأسا كان مزاجها زنجبيلا‏» «‏الإنسان‏:‏17‏»‏

Dan mereka dalam Syurga itu, diberi minum sejenis minuman yang campurannya dari halia,‏

وذكر أبو نعيم في كتاب الطب النبوي من حديث أبي سعيد الخدري رضي الله عنه قال أهدى ملك الروم إلى رسول الله ـ صلى الله عليه وسلم ـ جرة زنجبيل، فأطعم كل إنسان قطعة، وأطعمني قطعة‏.‏

Abu Naim meriwayatkan dari Abu Said al-Khudari beliau berkata bahawa Raja Rom telah memberi satu bejana halia kepada Rasulullah SAW, maka baginda telah memberi makan setiap seorang sepotong dan kami diberi sepotong”

Di antara khasiat halia ialah ;
1. Menghangatkan badan
2. membantu pencernaan
3. menyihatkan perut
4. menghilangkan rabun mata kerana udara lembab
5. menambah kekuatan syahwat
6. membuang angin dlm perut dan usus besar
7. menghilangkan kahak
8. ubat penyakit buasir
9. mengurangkan bau nafas

Ramai para pengamal perubatan berkata :”Jika manusia mengetahui banyaknya manfaat yang diperolehi dari halia, pasti mereka membelinya walaupun dengan seharga emas”

Katak

Katak haram dimakan dan haram utk dijadikan ubat dan dilarang membunuhnya.

عَن عُثْمَانَ بْنِ عَبْدِ الرّحْمَنِ رَضِيَ اللّهُ عَنْهُ أَنّ طَبِيبًا ذَكَرَ ضِفْدَعًا فِي دَوَاءٍ عِنْدَ رَسُولِ اللّهِ صَلّى اللّهُ عَلَيْهِ وَسَلّمَ فَنَهَاهُ عَنْ قَتْلِهَا رواه أحمد في مسنده

Dari Uthman bin Abdul Rahman RA berkata, bahawa seorang doktor menyebut-nyebut tentang katak untuk dijadikan ubat di sisi Rasulullah, maka Rasulullah SAW melarang membunuhnya.” Hadis riwayat Imam Ahmad.

Dalam kitab al-Qanun berkata : Sesiapa yang makan darah @ daging katak, akan tumbuh bintil dan bengkak-bengkak, warna kulit menjadi suram dan air maninya tertumpah (menjadi cair) sehingga dia mati. Sebab itulah para doktor tidak menjadikannya sebagai ubat, kerana takut akibat buruknya.


Daging Keldai liar

عن أبي قتادة رضي الله عنه، أنهم كانوا مع رسول الله ـ صلى الله عليه وسلم ـ في بعض عمره، وأنه صاد حمار وحش، فأمرهم النبي ـ صلى الله عليه وسلم ـ بأكله وكانوا محرمين، ولم يكن أبو قتادة محرمًا – رواه البخارى ومسلم

Dari Qatadah RA bahawa mereka bersama Rasulullah SAW pada ketiika umrah. Abu Qatadah memburu keldai liar, lalu Rasulullah SAW menyuruh mereka makannya, sedangkan mereka sedang berihram. Abu Qatadah tidak berihram.

عن جابر قال‏:‏ أكلنا زمن خيبر الخيل وحمر الوحش - رواه ابن ماجه

Dari Jabir bin Abdullah RA, ia berkata ; “Pada waktu perang Khaibar, kami makan daging kuda dan keldai liar”. ‏‏

Gandum

عَن عَائِشَةَ قَالَتْ [ ص 302 ] كَانَ رَسُولُ اللّهِ صَلّى اللّهُ عَلَيْهِ وَسَلّمَ إذَا أَخَذَ أَحَدًا مِنْ أَهْلِهِ الْوَعْكُ أَمَرَ بِالْحِسَاءِ مِنْ الشّعِيرِ فَصُنِعَ ثُمّ أَمَرَهُمْ فَحَسَوْا مِنْهُ ثُمّ يَقُولُ " إنّهُ لَيَرْتُو فُؤَادَ الْحَزِينِ وَيَسْرُو فُؤَادَ السّقِيمِ كَمَا تَسْرُوَا إحْدَاكُنّ الْوَسَخَ بِالْمَاءِ عَنْ وَجْهِهَا وَمَعْنَى يَرْتُوهُ يَشُدّهُ وَيُقَوّيهِ . وَيَسْرُو يَكْشِفُ وَيُزِيلُ . رَوَى ابْنُ مَاجَهْ

Dari Aisyah RA bahawa ia berkata : “Adalah Rasulullah SAW jika salah seorang keluargnya kurang sihat, ia meminta sesuap gandum, lalu dimasaknya. Kemudian dia menyuruh mereka memakannya, maka merekapun memakannya. Setelah itu Rasulullah SAW berkata : “Sesungguhnya gandum itu menguatkan hati yang sedih dan menghilangkan hati yang sakit, sebagaimana salah seorang kamu menghilangkan/membersihkan kotoran dari mukanya dengan air”

Gandum memberi faedah menyembuhkan batuk, melegakan kahak, mengurangkan lebihan lemak badan, melancarkan air kencing, menyihatkan perut, menghilangkan rasa haus dan menurunkan panas badan.

Susu Binatang

«‏وإن لكم في الأنعام لعبرة نسقيكم مما في بطونه من بين فرث ودم لبنا خالصا سائغا للشاربين‏» ‏ ‏ «‏النحل‏:‏ 66‏»
Dan sesungguhnya pada binatang-binatang ternak itu, kamu beroleh pelajaran yang mendatangkan iktibar. Kami beri minum kepada kamu daripada apa yang terbit dari dalam perutnya, yang lahir dari antara hampas makanan dengan darah; (iaitu) susu yang bersih, yang mudah diminum, lagi sedap rasanya bagi orang-orang yang meminumnya.

‏ وقال في الجنة‏:‏ ‏ «‏فيها أنهار من ماء غير آسن وأنهار من لبن لم يتغير طعمه‏» ‏ ‏ «‏محمد‏:‏ 15‏»

Padanya (bsyurga) beberapa sungai dari air yang tidak berubah (rasa dan baunya), dan beberapa sungai dari susu yang tidak berubah rasanya

‏ وفي السنن مرفوعًا‏:‏ ‏ «‏من أطعمه الله طعامًا‏.‏ فليقل‏:‏ اللهم بارك لنا فيه، وارزقنا خيرًا منه، ومن سقاه الله لبنًا فليقل‏:‏ اللهم بارك لنا فيه، وزدنا منه، فإني لا أعلم ما يجزئ من الطعام والشراب إلا اللبن‏»

‏‏Sesiapa yang diberi makanan oleh Allah, maka hendaklah ia membaca; Ya Allah, berilah kami keberkatan kepada makanan ini dan berilah lagi makanan kepada kami yang lebih baik dari ini.” Dan sesiapa yang diberi minum susu oleh Allah, maka hendaklah ia membaca : Ya Allah berkatilah bagi kami pada minuman ini dan tambahkan lagi kepada kami (susu).” Sesungguhnya tidak ada satu makanan dan minuman yang cukup lengkap (khasiatnya) selain drp susu. Riwayat Abu Daud.

Garam

وذكر البغوي في تفسيره ‏:‏ عن عبد الله بن عمر ـ رضي الله عنهما ـ مرفوعًا‏:‏ ‏ «‏إن الله أنزل أربع بركات من السماء إلى الأرض‏:‏ الحديد، والنار، والماء، والملح‏» ‏‏.‏ والموقوف أشبه‏.‏

Al-Baghwi dalam tafsirnya ada menyebut bahawa drp Abdullah bin Umar RA dengan sanad marfuk: Bahawa Allah telah menurunkan 4 perkara yang berkat dari langit ke dunia iaitu besi, api, air dan garam.

Tamar (Kurma)


ثبت في الصحيح عنه ـ صلى الله عليه وسلم ـ‏:‏ ‏ «‏من تصبح بسبع تمرات وفي لفظ‏:‏ من تمر العالية لم يضره ذلك اليوم سم ولا سحر‏»

Diriwayatkan daripada Saad r.a katanya: Rasulullah s.a.w pernah bersabda: Sesiapa yang memakan tujuh biji kurma di antara La Bataiha (dua tanah tidak berpasir di Madinah) pada waktu pagi, maka racun tidak akan dapat memudaratkannya sampai petang *

Maklumat lanjut berkenaan tamar di SINI

Telur

ذكر البيهقي في شعب الإيمان أثرًا مرفوعًا‏:‏ أن نبيًا من الأنبياء شكى إلى الله سبحانه الضعف، فأمره بأكل البيض‏.‏ وفي ثبوته نظر، ويختار من البيض الحديث على العتيق، وبيض الدجاج على سائربيض الطير، وهو معتدل يميل إلى البرودة قليلًا‏.

Maksudnya : Imam Biahaqi meriwayatkan sebah hadis marfuk : bahawa seorang nabi di antara para nabi telah mengadu kepada Allah tentang kelemahan badannya. Maka Allah mengarahnya supaya makan telur.

Di antara khasiat kuning telur ialah ;

1. menghilangkan rasa sakit
2. ubat batuk

Tin


ويذكر عن أبي الدرداء‏:‏ أهدي إلى النبي ـ صلى الله عليه وسلم ـ طبق من تين، فقال‏:‏ ‏ «‏كلوا و أكل منه،

Abu Darda’ menceritakan bahawa RS dihadiahkan satu tabak buah tin. Beliau bersabda; makanlah !, maka akupun makan.

Di antara khasiat buah tin ialah ;

1. ubat penyakit buasir
2. ubat bengkak-bengkak badan
3. menghilangkan batuk yang berpanjangan
4. melawaskan air kencing

Zaitun

35. Allah (Pemberi) cahaya (kepada) langit dan bumi. Perumpamaan cahaya Allah, adalah seperti sebuah lubang yang tak tembus, yang di dalamnya ada pelita besar. Pelita itu di dalam kaca (dan) kaca itu seakan-akan bintang (yang bercahaya) seperti mutiara, yang dinyalakan dengan minyak dari pohon yang berkahnya, (yaitu) pohon zaitun yang tumbuh tidak di sebelah timur (sesuatu) dan tidak pula di sebelah barat(nya), yang minyaknya (saja) hampir-hampir menerangi, walaupun tidak disentuh api. Cahaya di atas cahaya (berlapis-lapis), Allah membimbing kepada cahaya-Nya siapa yang dia kehendaki, dan Allah memperbuat perumpamaan-perumpamaan bagi manusia, dan Allah Maha Mengetahui segala sesuatu. An-Nur :35

Di antara khasiat buah zaitun ialah :

1. perut
2. mengeluarkan cacing
3. menghaluskan kulit
4. penawar racun
5. melambatkan uban

Sabda Rasulullah SAW : Makanlah buah zaitun dan berminyaklah dengannya, kerana buah itu adalah bauh berkat.

info tentang zaitun di SINI



UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

59 comments:

ezan sahizzah said...

SALAM ya akhi..
ana nk tanya..
ape status sume hadis ni???
adekah sume mauduk spt hadis pertama di atas???
kerana ada sebahagian hadis yg ana x penah dgr n mungkin hadis da'if...apepun,harap akhi boleh jelaskan utk kemudahan dan ketidaksilapan ana dan pembaca yg lain...syukraN~

anakmuaallaf said...

Bestnya tahun ada orang dapat beraya dengan isteri..Kalau riney cuti lama mai jalan sini..Umi balik kedah terus nak ke Kelantan..5 hari raya umi dah ada di Perak..

Anonymous said...

Dan lagi satu khasiat buah delima yang paling besar ialah merawat penyakit kanser.Kajian telah dijalankan oleh pengkaji kanser dan ubat yang mereka tidak beritahu ialah buah delima..InsyaAllah..
-setapa

armouris said...

info tentang delima di SIHAT SELALU - Delima Cerahkan Kulit

Anonymous said...

generic xanax xanax side effects men - order xanax prescription

Anonymous said...

generic xanax xanax prescription online no prescription - xanax bars energy drink

Anonymous said...

buy tramadol online illegal buy tramadol online - tramadol withdrawal peak

Anonymous said...

generic xanax xanax dosage needed - xanax withdrawal brain fog

Anonymous said...

xanax buy pills related to xanax - xanax effects bodybuilding

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol online delivered florida - can you high tramadol

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol thailand - tramadol 200 mg extended release

Anonymous said...

generic xanax buying xanax from canada online - alprazolam 0.5mg en espanol

Anonymous said...

xanax online order my xanax prescription online - xanax for anxiety and panic attacks

Anonymous said...

buy xanax cheap what does 1mg generic xanax look like - xanax pill report

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol online from usa - buy tramadol online fedex delivery

Anonymous said...

generic xanax xanax and alcohol euphoria - does generic xanax work same

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol 50 mg much - tramadol hcl 50 mg

Anonymous said...

generic xanax after effects xanax overdose - xanax effects yahoo answers

Anonymous said...

buy xanax online no rx generic xanax same real xanax - xanax 4h2

Anonymous said...

carisoprodol 350 mg soma carisoprodol drug test - what is soma carisoprodol

Anonymous said...

buy tramadol 180 tramadol high snort - buy viagra tramadol

Anonymous said...

xanax online safe order xanax online - buy non generic xanax online

Anonymous said...

tramadol 50mg tramadol hcl picture - generic tramadol no prescription overnight

Anonymous said...

buy tramadol online generic tramadol - buy tramadol 200mg online

Anonymous said...

buy tramadol online do you withdrawal tramadol - tramadol quinine

Anonymous said...

cialis online cialis online paypal - cialis how long does it work

Anonymous said...

cialis online where to order cialis - buy cialis 10mg online

Anonymous said...

buy cialis online is it safe to buy cialis online usa - cialis отзывы

Anonymous said...

buy cialis super active cheap cialis generic online - ordering cialis online legal

Anonymous said...

buy cialis from canada where to buy cialis online no prescription - health online cialis

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#63102 cheap tramadol online usa - buy tramadol online with echeck

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#74967 tramadol 50 mg and pregnancy - what does tramadol generic look like

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#38471 effects of 100mg tramadol - tramadol addiction success stories

Anonymous said...

buy tramadol hcl tramadol side effects high dose - tramadol zydus 50 mg

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#28875 tramadol hcl 50mg tab dosage - tramadol jaw pain

Anonymous said...

buy tramadol buy tramadol prescription - tramadol dose

Anonymous said...

can you buy tramadol online legally tramadol 50mg for dogs side effects - buy tramadol online without prescriptions usa

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol addiction how long - tramadol hcl 50 mg recreational use

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#62431 whats better tramadol ultram - tramadol hydrochloride addiction

Anonymous said...

buy tramadol online online tramadol no prescription - tramadol withdrawal breathing

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#74967 buy tramadol online with a cod - tramadol yahoo answers

Anonymous said...

buy tramadol buy tramadol with american express - is it illegal to buy tramadol online

Anonymous said...

buy tramadol no prescription i took 7 tramadol - tramadol 100mg flashback

Anonymous said...

buy tramadol where to buy tramadol in usa - tramadol for dogs dosage usa

Anonymous said...

buy tramadol buy tramadol online with american express - tramadol hcl drug class

Anonymous said...

buy tramadol tramadol addiction 2010 - buy tramadol usa

Anonymous said...

http://reidmoody.com/#49853 ativan vs xanax chart - what is lorazepam 1 mg used for

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol 50 mg 377 - buy tramadol online cod only

Anonymous said...

http://reidmoody.com/#65473 lorazepam 1 mg beipackzettel - ativan for dogs

Anonymous said...

buy ativan online ativan uses sleep - ativan 1 mg vs xanax 1mg

Anonymous said...

ways to buy ativan online ativan side effects in children - ativan qt prolongation

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol online mastercard - tramadol dosage for 20 lb. dog

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol cod online - is tramadol for dogs an nsaid

Anonymous said...

http://ranchodelastortugas.com/#50698 xanax withdrawal jaw - xanax xanax cheap pharmacy online

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol acetaminophen high - how can i buy tramadol online

Anonymous said...

http://staam.org/#10699 order tramadol medication - what are the best sites to buy tramadol online

Anonymous said...

http://ranchodelastortugas.com/#30416 xanax withdrawal librium - xanax dosage 039

Anonymous said...

xanax pill xanax 2mg buy online - xanax bars 2090

Anonymous said...

where can i order xanax online xanax generic no prescription - buy xanax online in usa