Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Friday, January 1, 2010

SUJUD SAJADAH SUNAT MUAKKAD

بسم الله الرحمن الرحيم

Kemusykilan AgamaSOALAN : Saya mempunyai sedikit kemusykilan mengenai sujud tilawah ataupun dipanggil sujud sajadah. Tolong ustaz terangkan maksudnya.

JAWAPAN : Tilawah ertinya bacaan dan sujud sejadah itu ialah perbuatan sujud apabila seseorang itu bertemu ayat sajadah dalam bacaan al-Quran sama ada di dalam solat ataupun di luar solat. Orang yang mendengar juga dituntut sujud apabila mendengar ayat sajadah. Ini bermaksud, orang yang dituntut sujud ialah orang yang membaca ayat sajadah dalam solat, orang yang membacanya di luar solat, orang yang mendengar tidak dalam solat dan tidak membaca. Ketiga-tiga keadaan ini dituntut sujud tilawah.

Jika seseorang itu membaca al-Quran bersendirian dan sampai pada ayat sujud tilawah hendaklah dia sujud. Manakala jika seorang imam membaca ayat sajadah lalu apabila sampai pada ayat sajadah dia pun sujud, maka wajib bagi makmum mengikut imam dalam sujud.

Dalam tertib sujud pula disunatkan bertakbir sebelum sujud dengan tidak mengangkat kedua tangan dan hendaklah memelihara adab ketika sujud seperti mana sujud dalam solat. Bacaan yang disunatkan dalam sujud sejadah ialah Allahumma laka sajdtu wa bika aamantu, wa laka aslamtu, sajada wajhiya lillazi khalaqahu wa sawwarahu, wa syaqqa sam'ahu wa basarahu wa quwwatihi, fa tabarakallahu ahsana al-Khaliqin.

Di sini suka saya jelaskan makna bagi bacaan sujud tilawah. Doa qunut yang bermaksud: Wahai Tuhan, kepada-Mu jualah aku sujud, dengan-Mu jualah aku beriman dan kepada-Mu lah aku berserah, telah sujud wajahku kepada yang telah menciptanya, yang telah memberi rupa baginya dan telah memberi pendengaran dan penglihatan dengan kehendak-Nya dan dengan kekuatan-Nya, Tuhan yang penuh limpah keberkatan-Nya telah menjadikan manusia dengan sebaik-baik kejadian.

Adapun syarat sujud bagi mereka yang di luar solat adalah seperti berikut; pertamanya suci daripada hadas kecil dan hadas besar, keduanya; menutup aurat, ketiganya; berniat untuk sujud tilawah, keempatnya; menghadap kiblat, kelimanya; takbiratulihram dan takbir bagi sujud, keenam; memberi salam.

Sekiranya terdapat halangan yang menyebabkan seseorang itu tidak dapat sujud, seperti berhadas kecil, dalam kenderaan atau mendengarnya dari corong masjid, maka diharuskan mengucapkan: SubhanAllahi walhamdulillahi, wa laa Ilaha illahi, wallahu akbar.

Bagi yang menjadi makmum pula, hendaklah mengikut imam, sekiranya imam tidak sujud pada ayat sajadah, sama ada sengaja atau pun tidak maka makmum juga tidak boleh sujud bersendirian. Makmum wajib mengikut imam selagi mana imam tidak tertinggal atau meninggalkan rukun dalam solat.

Memandangkan sujud tilawah adalah sunat muakkad, maka makmum tidak boleh melakukan sesuatu perbuatan yang menyanggahi imam.

Daripada Abu Hurairah r.a. katanya, Rasulullah SAW telah bersabda: Apabila anak Adam membaca ayat Sajdah, lalu dia sujud; maka syaitan jatuh sambil menangis. Katanya, "kecelakaan ke atas aku! Anak Adam disuruh sujud, maka dia sujud, lalu mendapat syurga. Aku disuruh sujud, tetapi aku menolak maka untukku neraka. (riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Menurut mazhab al-Syafieyyah, hukum sujud sajadah adalah sunat muakkad, atau sunat yang amat digalakkan. Manakala mazhab al-Hanafiyyah mewajibkan sujud sajadah.

Daripada Umar r.a.: Pada suatu hari Jumaat, dia (Rasulullah SAW) membaca surah al-Nahl di atas mimbar, maka ketika sampai pada ayat Sajdah, dia lalu turun dan sujud. Dan para hadirin juga turut melakukan sujud. Pada hari Jumaat berikutnya, dibacanya surah berkenaan, lalu apabila sampai pada ayat Sajdah dia berkata: Wahai manusia, sebenarnya kita tidak diperintahkan (diwajibkan) sujud tilawah. Tetapi barang siapa bersujud, dia telah melakukan yang benar. Dan barang siapa yang tidak melakukannya, maka dia tidak mendapat dosa. (riwayat al-Bukhari dan Muslim, al-Syawkani, Nail al-Awtar, jld:2, hlm:100 )

Ayat-ayat sujud sajadah mengikut al-Syafieyyah ada 14 kesemuanya:
Surah 7 (al-A'Raaf) ayat 206
Surah 13 (ar-Ra'd) ayat 15
Surah 16 (al-Nahl) ayat 50
Surah 17 (al-Isra') ayat 109
Surah 19 (Maryam) ayat 58
Surah 22 (al-Hajj) ayat 18
Surah 22 (al-Hajj) ayat 77
Surah 25 (al-Furqaan) ayat 60
Surah 27 (an Naml) ayat 26
Surah 32 (as-Sajdah) ayat 15
Surah 41 (Fushshilat) ayat 38
Surah 53 (an-Najm) ayat 62
Surah 84 (al-Insyiqaq) ayat 21
Surah 96 (al-'Alaq) ayat 19

Adapun bacaan ayat daripada surah Shaad ayat 24 menurut Syafi'iyah dan Hanbaliyah tidak termasuk ayat yang dituntut sujud, tetapi ayat itu adalah ayat yang disunatkan untuk sujud syukur. Hal ini dinyatakan dalam hadis Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Ibnu Abbas bermaksud: Shaad tidak termasuk dalam tuntut sujud (iaitu ayat 24), sesungguhnya aku telah melihat Rasulullah SAW sujud padanya, lalu baginda bersabda: telah sujud Daud as dalam ayat sebagai taubat kepada Allah swt, manakala kita sujud sebagai tanda syukur kepada Allah. (riwayat al-Bukhari, no:1069, jld:3, hlm:257)

Untuk mengenali ayat-ayat Sajdah itu di dalam al-Quran, pada kebiasaannya pada ayat-ayat itu ada ditandakan dengan garis atau di penghujung ayat itu ditandakan simbol dengan tertulis perkataan sajadah.

Walau bagaimanapun bagi solat yang dibaca dengan suara perlahan, umpamanya solat Zuhur, sujud tilawah itu sunat dibuat oleh imam setelah dia selesai menunaikan solat supaya tidak menimbulkan kekeliruan di kalangan makmum.

Adalah tidak perlu untuk seseorang itu bangun dari duduk untuk berdiri (qiam) apabila hendak melakukan sujud sajadah di luar solat. Namun begitu, apabila seseorang itu sedang berdiri, maka perlulah dia bertakbiratulihram di kala qiam, lalu sujud, duduk, dan salam.

SOALAN : SAYA tinggal di sebuah kawasan perumahan yang rata-rata penduduknya bekerja makan gaji. Alhamdulillah di surau kami pada setiap Subuh Jumaat, imamnya akan membaca surah Alif Lam Mim Sajdah. Persoalan saya, adakah wajar surah itu dibaca setiap pagi Jumaat walhal ada ketikanya waktu Subuh agak lewat iaitu pukul 6 atau 6.05 pagi menyebabkan makmum tergopoh-gapah selepas selesai salam untuk ke pejabat?

JAWAPAN : SEPOTONG hadis daripada Abu Hurairah r.a. yang telah memberitahu bahawa: Rasulullah SAW akan membaca surah Alif Lam Mim dan surah al-Insan pada solat fajar pada hari Jumaat."(riwayat al-Bukhari, no:891, jld:3, hlm:33 ).

Dalam menjelaskan kandungan ayat hadis ini Ibnu Daqiq al-Aed berpendapat: Hadis ini tidaklah bermaksud mesti membaca kedua-dua surah itu secara berterusan. Seorang ulama yang bernama al-Qarafiy di dalam kitabnya, Fawaid al-Mhazzab menjelaskan bahawa: "Sekiranya waktu tidak mengizinkan untuk membaca surah Sajdah maka hendaklah dibaca beberapa ayat yang ada padanya sajadah."

Setelah meneliti hadis Rasulullah SAW dan pandangan ulama dapatlah disimpulkan bahawa membaca surah Sajdah iaitu Alif Lam Mim dan surah al-Insan adalah sunat muakkad, maksudnya sunat yang dituntut. Maksudnya masih lagi dalam kategori sunat, ini tidaklah bermaksud boleh ditinggalkan begitu sahaja. Dalam hal ini imam surau atau masjid mestilah memahami keadaan makmum. Baginda pernah mengingatkan para imam agar jangan memanjangkan bacaan khuatir ada di kalangan makmum yang mempunyai hajat untuk ditunaikan, mungkin juga ada orang tua yang tidak berdaya, termasuklah warga yang ingin berkejar ke tempat kerja.

Semua ini perlu dipertimbangkan agar solat itu sempurna. Sekiranya subuh lambat, masuk waktu pukul 6.05 minit, azan lima minit, tunggu makmum 10 minit, sudah 15 minit, maksudnya solat Subuh mula 6.20 minit. Tidak setakat lambat dibuatnya imam baca lambat campur sangkut (tak berapa lancar). Pasti akan habis solat jam 6.45 pagi.

Sebenarnya imam perlu cari penyelesaian sekiranya Subuh lambat, bacalah surah Sajdah dengan membahagikan untuk dua rakaat. Rakaat pertama baca ayat 1 dari surah Sajdah sampai ayat 22 dan sambung surah yang sama mula dari ayat 23 hingga habis. Ini harus, dan dapat menjaga fadilat sujud sajadah di pagi Jumaat. Janganlah yang sunat itu diperlihatkan seperti wajib, sehingga menggangap kalau tak baca surah Sajdah, tidak sah solat Subuh pagi Jumaat.

Ini sudah bercanggah dengan syariat Rasulullah SAW, baginda hanya menunjukkan yang terbaik, ini bermaksud siapa yang ada kemampuan dan ada waktu serta kelapangan lebih baik buat yang sempurna, tetapi kalau ada hambatan buatlah yang termampu, asalkan yang wajib tidak ditinggalkan.
Ulasan : Buat para Imam, renungkanlah. Tidak salah anda membaca surah al-Sajadah di pagi Jumaat yang mulia, tetapi perhatikanlah dahulu keadaan makmum yang pelbagai lapisan masyarakat ahlinya. - http://prettyabaya. blogspot. com


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

63 comments:

Light of Nature said...

Assalamualaikumwarahmatullah...

alhamdulillah syukur pada Allah yg memberi jalan memudahkan pencarian sy..
ketika membaca Al-Quran saya sebentar tadi sy telah membaca ayat sujud sajadah didalam surah al-Furqaan dan sempat menunaikan sujudnya..
kemudian baru sy terfikir selepas sekian lama sy melakukan sujud ini baik ketika solat subuh Jumaat dan ketika membaca ayat-ayatNya,sy belum cukup memahami maksud disebalik setiap ayat yg dilafaz..
tergerak hati untuk mencarinya dan terus ditemukan dgn maklumat di entry ini,lebih dari yg sy mahukan..
alhamdulillah,sy bersyukur dipermudahkan dlm mencari ilmu..syukran jazilan buat penulis,moga anda dirahmati dan sentiasa dibawah naunganNya..

Anonymous said...

alprazolam medication xanax 721 - xanax effects gaba

Anonymous said...

xanax online buy xanax online canada no prescription - xanax side effects anger

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol hcl 50 mg for dogs - is tramadol hcl 50 mg extended release

Anonymous said...

generic xanax xanax zyprexa - order xanax online illegal

Anonymous said...

generic xanax xanax online no prescription australia - what does generic xanax look like pill

Anonymous said...

xanax no prescription much 1mg xanax - xanax and alcohol related deaths

Anonymous said...

buy carisoprodol what is soma carisoprodol used for - buy carisoprodol online us

Anonymous said...

generic xanax 3mg xanax overdose - xanax bars tumblr

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol 50 mg generic ultram - tramadol hydrochloride get high

Anonymous said...

tramadol 100mg tramadol 50 mg reviews - tramadol withdrawal flu symptoms

Anonymous said...

xanax online xanax drug effects - drug effects of xanax

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol buy online cheap - buy tramadol online usa

Anonymous said...

buy xanax online cheap no prescription xanax 2 mg gador - xanax side effects day after

Anonymous said...

generic xanax does xanax show up same klonopin drug test - images of generic xanax

Anonymous said...

carisoprodol 350 mg carisoprodol contraindications - soma carisoprodol back pain

Anonymous said...

generic xanax how to pass a drug test in 24 hours + xanax - buy xanax online no prescription with mastercard

Anonymous said...

buy tramadol online where to buy tramadol online usa - buy tramadol online usa cheap

Anonymous said...

buy carisoprodol soma carisoprodol back pain - drug test soma carisoprodol

Anonymous said...

buy tramadol india tramadol buy online cheap - tramadol for dogs vs humans

Anonymous said...

buy cheap tramadol tramadol 50mg and itching - tramadol 50 mg and xanax

Anonymous said...

buy cialis online cialis price prescription - cheap generic cialis us

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol addiction in gaza - buy tramadol online without rx

Anonymous said...

cialis online cialis coupon trial offer - low price cialis

Anonymous said...

buy real cialis online buy real cialis online - cialis 100

Anonymous said...

xanax online buy xanax online yahoo - xanax drug facts comparisons

Anonymous said...

cialis online where to buy cialis in toronto usa - reviews viagra cialis levitra

Anonymous said...

buy cialis online cialis online satis - buy cialis online in south africa

Anonymous said...

xanax online xanax (generic) 2 mg pills - buy xanax online from canada

Anonymous said...

xanax online places to order xanax - can you buy xanax jamaica

Anonymous said...

order cialis from canada cialis online doctor - cialis daily dosage side effects

Anonymous said...

buy cialis online cialis 20mg reviews - buy cialis montreal

Anonymous said...

alprazolam online xanax pills online - 2mg xanax a lot

Anonymous said...

xanax online long until xanax withdrawal - xanax versus generic

Anonymous said...

cialis online cialis indications - daily use of cialis

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#97734 tramadol for dogs uti - can you buy tramadol dominican republic

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#51438 tramadol online reliable - tramadol withdrawal no sleep

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol online with american express - tramadol dosage limits

Anonymous said...

buy tramadol order tramadol no prescription overnight - tramadol overdose symptoms

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#38471 buy tramadol online saturday delivery - how to order tramadol online no prescription

Anonymous said...

learn how to buy tramdadol purchase tramadol online no prescription - tramadol sandoz sr 100mg

Anonymous said...

buy tramadol buy tramadol online us pharmacy - tramadol addiction treatment centers

Anonymous said...

buy tramadol order tramadol no prescription overnight - long does 50mg tramadol take kick

Anonymous said...

tramadol online pharmacy bad tramadol addiction - what does tramadol 50 mg do to you

Anonymous said...

order tramadol online buy tramadol rx online - cheap tramadol online no prescription

Anonymous said...

tramadol no prescription tramadol hcl en espanol - order generic tramadol

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#28875 ultram vs tramadol side effects - ultram tramadol for depression

Anonymous said...

buy tramadol tramadol 100mg effects - get through tramadol withdrawal

Anonymous said...

buy tramadol tramadol 50 mg how long does it stay in your system - tramadol withdrawal 2011

Anonymous said...

buy tramadol overnight what is tramadol ultram used for - tramadol hcl 25 mg

Anonymous said...

ativan price antidote to ativan overdose - lorazepam online no prescription

Anonymous said...

purchase tramadol tramadol typical dosage - buy tramadol hydrochloride

Anonymous said...

buy xanax online .5 xanax and alcohol - purple xanax 1mg

Anonymous said...

http://staam.org/#56274 tramadol hcl shelf life - tramadol 50mg tablets used

Anonymous said...

buy xanax online very cheap xanax - side effects recreational use xanax

Anonymous said...

cheap xanax online 3 xanax bars - white round 2mg xanax

Anonymous said...

http://staam.org/#90723 tramadol order online tramadol 50g - buy tramadol cod delivery

Anonymous said...

buy xanax online overdose xanax 0.25 - buy xanax online express shipping

Anonymous said...

buy xanax online xanax 2 mg recreational use - xanax online india

Anonymous said...

buy xanax 1mg xanax online without rx - xanax and alcohol and memory loss

Anonymous said...

buy xanax online xanax side effects tremors - xanax side effects long

Anonymous said...

buy xanax online xanax effects last - xanax side effects nausea

Anonymous said...

http://bayshorechryslerjeep.com/#4038 buy xanax online united states - xanax pills side effects