Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Saturday, January 9, 2010

HATI MUDAH BERUBAH , IMAN TURUN NAIK

بسم الله الرحمن الرحيم

Tajdid Iman: Perbanyak amalan wajib, sunat mantap kualiti imanRAMAI hamba Allah yang mengeluh: “Alangkah cepatnya hatiku berubah”. Sekejap kuat membara sengatan iman di hati, tetapi lama kelamaan pudar juga oleh sengatan syahwat yang berbisa. Jika dulu bersemangat mengkaji dan mengamalkan Islam, kini semangat itu menjadi surut disebabkan kesibukan dunia yang tak ada penghujungnya.

Begitulah keadaan hamba yang semakin tenggelam ke dasar lautan duniawi tanpa menyedari nafas imannya semakin lemah dan akan mati lemas akhirnya. Beruntunglah sesiapa yang mahu memperbaiki imannya, menjaga dan melindungi iman seperti dia melindungi hartanya atau popularitinya supaya tidak musnah.

Antara tanda punca kelemahan iman seorang hamba yang menyebabkan dia tersungkur di lembah dosa ialah:

# Ibadat tidak berkualiti. Sesiapa yang berasa dirinya jauh daripada Tuhannya, terseleweng daripada jalan-Nya ataupun berhenti terlalu lama dalam permainan nafsu syahwatnya, kembalilah semula ke jalan Allah supaya dia dicintai Allah.

Bawalah dua bekalan asas iaitu ibadat wajib dan sunnah. Mungkin ketika iman lemah dia tidak sama sekali meninggalkan kewajipan tetapi ibadatnya itu kurang berkualiti dan sedikit jumlahnya. Padahal, iman diukur menurut amalan wajib dan sunat yang boleh melahirkan jiwa hamba dekat kepada Allah.

Rasulullah SAW bersabda dalam hadis qudsi yang bermaksud: “Allah berfirman: Tidaklah seorang hamba-Ku mendekatkan diri kepada-Ku dengan sesuatu yang paling Aku cintai selain daripada kewajipan yang Aku fardukan kepadanya. Dan hamba-Ku itu sentiasa mendekatkan diri kepada-Ku dengan ibadat sunnah sehingga Aku mencintainya.” (Hadis riwayat al-Bukhari). Ramai hamba Allah yang tertipu dengan amalannya sedangkan ia hanyalah umpama debu pada pandangan Allah.

# Hati yang tidak khusyuk. Awal kerosakan amal ialah hati yang tidak dapat menghadirkan khusyuk. Penyakit itu akan bertambah teruk apabila ia meninggalkan karat kemalasan ketika beribadat. Berjumpa dan berhubungan dengan Allah tanpa wujud perasaan seolah-olah kosong dan hampa. Dia melakukannya sekadar mendirikan kewajipan saja, tetapi tiada kemanisan ibadat.

Khusyuk hanya diperoleh dengan jalan mujahadah. Punca hilangnya khusyuk ialah hati terlalu keras. Cara melembutkan hati ialah dengan melemahkan nafsu. Sahabat membiasakan diri dengan sujud yang panjang pada akhir malam seperti mana sunnah yang diajarkan Rasulullah SAW.

Baginda memanjangkan sujud dalam solat malamnya selama kurang lebih membaca lima puluh ayat al-Quran, begitu juga ketika rukuknya. Saat paling dekat seorang hamba kepada Allah ialah ketika dia sujud. Ia mampu melembutkan hati dan mengubat jiwa yang tenat tanpa iman.

# Berlebihan dengan perkara yang mubah. Bercuti boleh meredakan ketegangan, menjamu selera dan membeli-belah baik untuk mengubat kebosanan, memakai pakaian yang indah dan mahal tidak dilarang, membeli perhiasan dan apa yang menyukakan hati boleh melahirkan kesyukuran kepada nikmat Allah Taala.

Akan tetapi, perkara sebegini kadang-kadang membuat kita leka. Jika berlebihan segala aktiviti untuk memanjakan diri, dibimbangi akan melemahkan semangat perjuangan. Mengaburkan mata dan hati yang celik dan akhirnya larut dalam kesibukan dunia hingga melupakan akhirat.

# Tidak menghadiri majlis ilmu. Manusia mudah lupa dan hilang pedoman hidupnya, tidak jelas matlamat, arah dan tujuannya. Siapa dirinya, berasal dari manakah dia, mahu ke mana dan apa yang mahu dicapainya?

Semua itu memerlukan jawapan yang pasti tetapi manusia yang lemah iman sudah kehilangan matlamat hidupnya. Untuk mendapatkan kembali pedoman hidupnya supaya tidak tersalah jalan, dia perlukan hidayah iaitu ilmu Allah.

# Mengalami gejala kesedihan dan kerisauan berlebihan. Apabila iman menipis, lupa kepada Allah, akan lahirlah perasaan sedih, susah hati dan murung. Benarlah firman Allah Taala yang bermaksud: “Hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenang.”

Mengingati Allah maksudnya ingatan yang membawa kepada kegembiraan. Gembira dengan takdir-Nya, reda dengan jalan hidup yang dipilih untuknya, untung rugi harta, susah senang kehidupan kerana manusia lahir ke dunia dengan senario yang termaktub di Lauh Mahfuz.

Setiap mukmin memiliki hati yang mampu berbisik mengenai keadaan imannya, siapakah yang paling mengetahui diri kita melainkan Allah Taala dan diri kita sendiri. - Dr Juanda Jaya

Penulis bertugas di Pejabat Mufti Sarawak


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

5 comments:

Teja Evalea said...

itulah fenomena skunk,,,
isyallah manfaat utk sy,, ^^ thx

**xtao nk ckp pe,,,

Unknown said...

uhuk...terasa..iman naik turun...

mamawana said...

Assalam....
Apa kan daya iman setipis kulit bawang
sekerdip terkelip bak api dian
sekejap terang sekejap berbalam
Pagi berwajah Islam entah tak berwajah di malam kelam
Bagai buih di lautan
Nafsu bergelojak iman tenggelam
Na'uzubillah

rahimclifford69 said...

Panduan yang amat baik, semoga dipermudahkan untuk mengamalkan nya...

Anonymous said...

cars founding heist kaminski [b]caremark pharmacy [/b], canada compounding pharmacies pharmacy technician schools [url=http://www.nashville.net/profiles/blogs/buy-leukeran-no-prescription-1]a href cheap leukeran[/url] canada drug pharmacy no prescription online pharmacy prescription drug reference , spay floats [url=http://www.nashville.net/profiles/blogs/buy-levitra-no-prescription-8]q buy levitra online[/url] riteaid pharmacy agriculture manure cortland . [i]canadian on line pharmacies identify prescription drugs overseas pharmacy no prescription [/i] [url=http://www.nashville.net/profiles/blogs/buy-levora-no-prescription]where levora in seoul[/url] online prescription glasses aer parsing lavoro , buy drug without a prescription list of no prescription pharmacies [url=http://www.nashville.net/profiles/blogs/buy-levothroid-no-prescription]side effects levothroid[/url]
online pharmacy forums reimer valentina . [url=http://www.nashville.net/profiles/blogs/buy-levoxyl-no-prescription]levoxyl and sperm count[/url] pharmacies in canada [b]prescription drug identification inhouse pharmacy [/b], swami rare hogwarts [url=http://www.nashville.net/profiles/blogs/buy-lexapro-no-prescription-13]does lexapro cause weight gain[/url] online pharmacy doctor pharmacies in canada . [i]no prescription online pharmacy ryan haight online pharmacy consumer protection actsoma [/i] [url=http://www.nashville.net/profiles/blogs/buy-lipitor-no-prescription-5]lipitor myositis[/url] online pharmacy canada.

armagh adverbs beretta fil [b]prescription pill identifier [/b], prescription weight loss pills boots pharmacy [url=http://www.nashville.net/profiles/blogs/buy-lithobid-no-prescription]how is lithobid lithium carbonate administered[/url] canada no prescrition needed pharmacy buy hydrocodone no prescription new online pharmacy schools set to open , xanadu zig [url=http://www.nashville.net/profiles/blogs/buy-lioresal-no-prescription-1]side effects of baclofen[/url] no prescription pharmacy spain chancery exceeded cowboy . [i]paypal pharmacy online pharmacy no prescription seretide overseas pharmacies [/i] [url=http://www.nashville.net/profiles/blogs/buy-lithotabs-no-prescription]lithium hydroxide[/url] prescription medicine dictionary companion galerias mindless , rx drugs without prescription penicillin online pharmacy [url=http://www.nashville.net/profiles/blogs/buy-lopid-no-prescription]find problems with lopid[/url] online pharmacy degree colorblind soldier's . [url=http://www.nashville.net/profiles/blogs/buy-lopressor-no-prescription]cealis and lopressor interactions[/url] ratings canadian pharmacies [b]leslie deeann-rx pharmacy canada abc pharmacy in canada [/b], shota amalfi truss [url=http://www.nashville.net/profiles/blogs/buy-lotensin-no-prescription]side effects of lotensin[/url] pharmacy times online pharmacies no prescriptions . [i]pharmacy schools pharmacy technician jobs [/i] [url=http://www.nashville.net/profiles/blogs/buy-lotrel-no-prescription]lotrel 2265 problems with breathing[/url] prescription drug reference.