Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Friday, November 27, 2009

PAU AHMAD..!!! UMAT ISLAM TELAH DIPERGUNAKAN...!!!

بسم الله الرحمن الرحيم

PA SDN BHD = Pau Ahmad SDN BHD.



Tipah Tertipu daaa...., nasib baik tak suka makan pau....baca sampai habis..!!!

Hari tu ada tgk dokumentari kat NTV7 dlm bhs cina.. ttg bagaimana usahawan cina nak berjaya kat M'sia ni...
Rancangan tu interview taukeh PAU AHMAD.. mmg terkejut la tgk dari boss sampai pekerja yg buat pau tu semua bangsa cina..
Main point yg rancangan tu nak highlight dari taukeh PAU AHMAD ni.. dia kata nak berjaya kat M'sia ni simple ja.. kena produce produk yg dapat status Halal. Kalau tak rugila, coz penduduk sini ramai Islam & sentiasa cari produk Halal..

Satu lagi kenapa guna nama Ahmad.. dia kata senang nak ingat & nama tu nama Islam... Ntah la.. rasa nak marah pun ada... rasa tertipu pun ada... tapi kebanyakan produk yg dpt status halal kat M'sia ni mmg pengasasnya Cina. So.. kita kena lahirkan ramai lagi usahawan Islam.. Bumiputera yg boleh hasilkan produk berkualiti.. . Agak-agaknya siapakah empunya sebenar syarikat ini? Boleh sahkan ke berita ni? kalau betul, malangnya ummah spt kita ni ye, siang hari buta kena kelentong...

Mohd Hisham wrote:

Salam Dato' dan semua sahabat,

Ini berkenaan semalam, saya bersama Dato' minum pagi di sebuah gerai, semasa hendak membayar minuman tersebut saya terlihat ada dua gerai yang menjual pau, jika tidak silap satu pau tersebut di tulis Pau Al-Ain dan satu lagi Pau Ahmad.

Secara spontan saya teringat, sewaktu pejabat saya di Bandar Teknologi Kajang, Semenyih. Semasa itu saya dengan seorang lagi rakan perniagaan Ustaz Ridzuan cuba mencari rakan-rakan bagi membangunkan pasar malam IKS di sekitar bandar kajang, bangi dan semenyih.

Semasa sedang mencari-cari rakan-rakan untuk membekalkan produk-produk halal kepada usahawan pasar malam tersebut terlihat dek kami kilang membuat pau iaitu PAU AHMAD. Dengan selambalah saya dan Ustaz Ridzuan masuk kekilang untuk berkenalan dengan Ahmad tuan punya kilang. Bila masuk je yang menyambut kami adalah seorang perempuan Melayu yang bertudung labuh, alhamdulillah dapat lagi seorang usahawan melayu yang agak famous juga sebab dah beberapa kali bila berhenti di R&R saya makan pau AHMAD nih.

Perempuan Melayu nih bertanya kepada kami nak jumpa siapa? Dan kami maklumkan kepada beliau yang kami nak jumpa Boss, dia agak hairan maklumlah Ustaz Ridzuan nih pakai serban dan saya pula bertali leher. Perempuan Melayu nih jawab, Boss tak ada di pejabat dia dah keluar dan kami minta kebenaran masuk ke kilang nak tengok, tetiba keluar seorang perempuan cina yang kemudiannya kami tahu rupanya dia adalah pengurus kilang.

Kami jadi was-was kenapa pula kilang macam nih ada pengurus cina dan kami di bawa masuk ke pejabat yang mana pandangan saya dan ustaz Ridzuan terpandang kepada Tok Kong yang ada dalam pejabat tersebut dan semua pekerjanya (ofis) adalah cina. Kami kembali bertanya kepada pengurus cina tersebut, En. Ahmad pergi kemana? Dengan selamba dia maklumkan kepada kami bahawa En. Ahmad bawa Boss keluar.

Kami lagi bertambah konfius, wah kalau Ahmad bawa Boss siapa pulak si Boss nih? Kami bertanya lagi itu Boss sapa nama? Alamak.... Boss Ah Chong rupanya... Istifar panjang Ustaz Ridzuan. Rupa-rupanya Pau Ahmad diambil sempena nama Driver dia. Aduh terkena lagi sebiji...

Untuk mengesahkan email ini TIDAK PALSU.

Company Name: P. A. FOOD SDN. BHD.
Company Number : 255451 - U

List Of Officers:

Person Id: 400711-08-5382
Officer Name: LOI NGIK YENG
Designation: DIRECTOR
Appointment: 19041999

Person Id: 420215-08-5111
Officer Name: DING LIENG CHIN
Designation: DIRECTOR
Appointment: 06011993

Person Id: 620424-08-5413
Officer Name: DING HONG SING
Designation: DIRECTOR
Appointment: 06011993
F49 Date: 31031998

LPerson Id: 691209-10-6312
Officer Name: SEE SIEW CHOO
Designation: LS0001940
Appointment: 02012002
F49 Date: 02012002

Person Id: 750403-14-5494
Officer Name: NG GEOK LIAN
Designation: LS0007155
Appointment: 02012002

P A Food Sdn Bhd
2A Jln P 4/7 Sec 4 Bdr Teknologi Kajang 43500 Semenyih Selangor
Malaysia

Tel: 03-8723 1735
Fax: 03-8723 1886
Managing Director
Mr Ding Hong Sing
Finance Director
Ms Siaw Voon Fong

Business:
P A Food Sdn Bhd has vast experience in the manufacturing of fine flour-based frozen Oriental/Asian delicacies, such as Steam Buns, Mantau, Yutiao, Roti Pratha, Roti Chapati, Samosas, Spring Rolls, Curry Puff, Spring Roll Pastry & Instant Curry Paste etc.
Category
SMI
---

UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

18 comments:

ijoks2009 said...

Selamat hari raya,
Tipah tertipu hari-hari tertipu.
Macammana jabatan agama pun boleh tertipu.macammana sebuah kilang yg diusahakan oleh org bukan Islam dan pekerjanya pun bukan Islam boleh dapat status halal.

kalau macam ni sijil halal pun di ragui..

p/s sifu tak beraya ke ,asyik berblog lagi.ni balik kampung ke tak ni?Raya ni korban berapa ekor unta?

green said...

serius??

cam tak percaya dan rasa tertipu sgt..
ak rase ramai je antara kita yg pilih makann ikut nama..maksudnya, kalu nama islamik sket, kita pilih yg tu..
hurm, licik sungguh..

keretasorong said...

salam,

waaaaaa.......

serius tipah tertipu selama nih....

dh la guer peminat pau......

:(

setiakasih said...

salam.. nampaknya..
ada yang tak wat homework nih kat opis tuh...
die nak tanggung dosa ku..
macam boleh masuk neraka bagi pihak...

huhu.. tertipu!!

TK BS

syazwan safwan said...

Ini kiranya lebih kene pau dari pau tu sendiri

JMR said...

benda halal haram gini perlu dititik beratkan..takleh lepas pandang gitu jer..mintak PBT amik tindakan la kan..

LEMAN said...

Assalamualaikum.... salam aidil adha ,terima kasih info bermanfaat ni.... lepasni bolehlah sebarkan kepada kawan2 supaya tidak tertipu lagi

noor afzan said...

saya pun dah makan pau ahmad..
beli yang frozen punya..
huhu~
tapi, bagaimana pula dengan jenama naemah..
yang jual karipap frozen tuh..
adakah menggunakan method sama seperti ahmad?

gayapeneroka said...

sifu...
Pakchik nak tanya ..macamana nak perbetulkan blog pakchik...
Blog sukar nak buka.

bellar0ssa said...

yaAllah betol ke cina? aku mati2 ngt melayu sbb name Ahmad tu.. sedihnye..napelah diorg suke amik kesempatan mcm ni..terang2 dah kene tipu./

Boneka tak sakit said...

waahh tipo!! aku kena tipo! aku rasa di perbodoh! aku rasa nie boleh jadi kes makhamah nie!!

halal tak nie! ada juga makan sebijik dua pau ahmad nie!!!

fiD said...

ko nak makan tak pau yg halal n sedap? ade kat johor espec. kat area batu pahat, namenya pau pesta

Mimie.Candy Cane said...

saye pun penggemar pau,tp homemade punyer pau.nasib baik...

thanx for this entry...

Noorlaila Mohamed Nor said...

takutnyaaa
tapi harap2 pau yg femes kat pahang bukan pau ahmad
tp tak ingat pulak pau tu nama apa

rbn_kulaan said...

MasyaAllah..selama ni kite tertipu rupenye..boleh saya copy n paste kat blog saya..

meo188 said...

i like to moo it moo it!

Mrs NarchotiQue said...

sy da lama tau. salu beli homemade yg jual tepi2 jalan..ohh sedapnye pau...

waheda said...

biase kat R&R laa jual yg instant nyer.. kalo kat muo memg handmade by pak abu n mak minah la.. hahahaha..dapat beza pau cine n pau melayu.. huhuhu