Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Saturday, August 1, 2009

KERANG TUMIS BERLADA


ini salah satu lauk kitaorang semalam...kerang tumis berlada. kerang yang kami guna ni kerang saiz kecil. biasa guna yang saiz besar...tp sejak akhir2 ni susah nak jumpa pula.ni aku sertakan cara masaknya...manalah tau kan ada yang mau cuba masak kerang malam ni...cubalah cara masakan dari sabah ni...hehehehe...

bahan2nya

kerang (ikut suka koranglah..berapa banyaknya)
6 biji cili padi
4 biji cili besar merah
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm kunyit
1 gelas santan
air asam jawa
garam
serbuk perasa

cara2nya

basuh kerang bersih2 dan rebus
setelah masak, kopeklah isinya
tumbuk bawang, halia, kunyit dan cili padi
tumis sampai naik bau dan masukkan kerang tadi
gaul dan masukkan air asam jawa,
garam dan serbuk perasa
biarkan seketika sebelum masukan cili besar yang dihiris2
gaul2kan sampai kuahnya agak kering

haaa...mudahkan...selamat mencuba...

oleh kiki lala

4 comments:

ayinn said...

waaa,.. manyak syedapp woo,..
guwe teringat sama mama di kpg,..

xsbrnye nak balikk,..
aishh,.. mampukah ku bertahannn,..
wakakaka,..

BUJANG SUSAH said...

hehehhe... sabar tu sebahagian dari iman.. wallahualam

Anonymous said...

santan tu bila nk bubuh??

Anonymous said...

masukkan santan last skali..