Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Thursday, July 30, 2009

BEZA CLASSIC DAN NEW TEMPLATE SERTA CARA MENUKAR TEMPLATE

Bismillahirahmannirahim..

Mungkin ada diantara korang2 semua masih pening dan blur berkenaan "classic template " dan "new template". Di blogger.com template yang di gunakan ada dua pilihan ia itu template klasik dan baru. Bagaimana caranya kita nak tau template classic atau new template? Ada beberapa ciri untuk kita mengetahui yang kita pakai template baru atau klasik, diantaranya ialah :

Template baru :

1. Pada menu dashboard (menu yang korang jumpa time mula2 korang login) akan terlihat menu seperti ini :

Manage : Posts, Settings, Layout

2. Jika korang klik menu Layout, akan kluar menu seperti ini :

Page Elements | Fonts and Colors | Edit HTML | Pick New Template

3. Jika korang klik menu Edit HTML maka akan muncul beberapa ciri khas :

Tulisan –> download Full Template
Tombol bertuliskan –> Browse…, Upload
Ada kotak kecil pada tulisan Expand Widget Templates
Tombol bertuliskan —> CLEAR EDITS, PREVIEW, SAVE TEMPLATE
Dibagian bawah terdapat tulisan :

Revert to Classic Template

View Classic Template

Itu tadi sedikit ciri apabila korang guna new template.

Apabila korang guna template klasik, cirinya ialah :

1. Pada menu dashboard (menu yang korang jumpa time mula2 korang login) akan terlihat menu seperti ini :

Manage : Posts, Settings, Template

2. Jika korang klik menu Template, akan ada menu seperti ini :

Edit HTML | Pick New | customize Design | Adsense

3. Jika klik menu Edit HTML akan muncul beberapa ciri :

terdapat tulisan –> Change the Blogger Navbar

Tombol bertuliskan —> Save Template Changes, Preview, Clear

Itu tadi beberapa ciri jika korang guna template klasik.

Dari kedua contoh ciri diatas, tentu korang dapat mengetahui template apa yang sekarang korang pakai.

Apa kelebihan atau kekurangan dari kedua template tersebut?

Template baru (New Template):

  • Terdapat menu : Page Elements
    Dengan menu ini korang senang untuk menambahkan element tanpa perlu korang tahu bahasa HTML. Element2 yang boleh ditambahkan adalah berupa Newsreel, Video Bar, List, Links List, Picture, Text, HTML/JavaScript, Feed, Labels, Logo, Profile, Blog Archive, serta Page Header.
  • Sistem Drag & Drop
    Dengan sistem ini dgn mudah korang boleh memindahkan setiap element yang telah korang buat dimana saja yang korang suka.
  • Terdapat menu : Fonts and Colors
    Dengan menu ini dgn mudah jugak korang boleh ubah warna serta bentuk huruf tanpa korang susah2 merubah style sheet dan yang pastinya x memerlukan korang untuk faham bahasa HTML

Itu tadi beberapa keuntungan memakai template baru, dan kekurangannya plak :

bagi korang yang suka mengadjust2 kode HTML, pada template ini agak susah sikit (khas buat newbie mcm aku jugak, untuk yg dah otai tu memang xder hal laa).

Sekarang apa kelebihan dari template klasik :

  • Kode HTML sangat mudah untuk di adjust, jadi bagi korang yg suka mengadjust2 HTML, lebih senang guna template ni.

Kekurangan :

  • Tidak tersedia menu Page Elements, dan memeningkan korang yg x power berkenaan HTML. ini pasti menyusahkan kepala korang yg benak itu. hahaha...
  • Tak ada menu : Fonts and Colors, menyebabkan korang susah nak tukar font dan warna huruf.


So itulah sedikit sebanyak kelebihan dan kekurangan classic dan new template.. Terpulang la pada korang untuk membuat pilihan.

Cara Tukar Template

Tentu korang tertarik dengan salah satu diantara keduanya. So kalau korang nak menukar template korang dari classic kepada new atau sebaliknya , korang boleh tgk kat bawah ni:

Dari New Template ke classic template :

  • Sign in di blogger dengan id korang
  • Klik menu Layout
  • Klik menu Edit HTML
  • Klik tulisan yang ada di bagian bawah kiri page tu : Revert to Classic Template
    Bila kluar kotak dialog, klik OK je
  • Selesai, korang telah memasuki dunia baru iaitu template klasik.


Dari classic template ke new template :

  • Sign in di blogger dengan id korang
  • Klik menu Template
  • Klik menu Customize Design
  • Klik tombol bertuliskan UPGRADE YOUR TEMPLATE
  • Pilih template yang korang suka, lalu klik tombol SAVE TEMPLATE
  • Selesai. korang sudah memasuki alam baqa.. eh salah plak.. alam baru, iaitu New Template .


Cara mengganti Template

Ada dua kemungkinan, yaitu mengganti template dengan buatan blogger dan mengganti template bukan buatan blogger.

1. Ganti template dengan template buatan blogger

Untuk classic template , ikuti langkah-langkah berikut :

1. Sign in di blogger dengan id korang

2. Klik menu Template

3. Klik menu Pick New

4. Pilih template mana yang paling sesuai, lalu klik tombol yang bertulis Use This Template yang berada di bawah gambar template.

5. Selesai. Blog korang dah berwajah baru.


Untuk new template , ikuti langkah-langkah berikut :

1. Sign in di blogger dengan id korang

2. Klik menu Layout

3. Klik menu Pick New Template

4. Pilih template mana yang korang suka, lalu klik tombol SAVE TEMPLATE

5. Selesai.Blog korang dah buat plastic sugery..


Ada yang perlu korang ketahui yaitu jika kita mengganti template dengan template buatan blogger sendiri, maka data-data contohnya link, shoutbox, image dan lain-lain. Data ini tidak akan hilang. LaTapi jika korang ganti dengan template buatan bukan blogger.com, maka semua data-data yang di sebutkan tadi akan hilang (cuma posting artikel tak hilang) dan tentunya korang kena masukan semula.

2. Ganti template dengan template bukan buatan blogger

Hal pertama yang harus di ingat adalah semua data-data yang ada seperti yang telah di sebutkan tadi, maka apabila korang mengganti template dengan template bukan buatan blogger , korang harus mengcopy dulu seluruh data atau code2 tersebut pada notepad, dan bila dah ganti template nanti, data atau code2 tadi korang masukan semula.

Template baru

1. Sign in di blogger dengan id korang

2. Klik menu Layout

3. Klik menu page Elements

4. Klik tulisan Edit pada semua Element, kemudian copy seluruh code

5. Jika semua data atau code korang dah copy, maka langkah selanjutnya adalah klik menu edit HTML

6. Klik tulisan –> download Full Template, save kat mana2 dalam pc atau pendrive. Proses ni untuk memastikan korang masih boleh kembalikan template korang pada keadaan asal seperti sebelum korang tukar template.

7. Beri tanda "tick" dulu pada kotak kecil pada tulisan Expand Widget Template

8. Klik tombol Browse…, lalu masukan data/code Template baru yang nak korang masukan

9. Klik Tombol Upload

10. Biasanya keluar peringatan bahwa data-data yang kita punya seperti link, shoutbox dan lain-lain akan ter delete (terhapus)

11. Klik tombol –> Confirm & Save

12. Selesai. Blog korang berubah hati.. eh... berubah wajah... hahaha.


Template Klasik

1. Sign in di blogger dengan id korang

2. Klik menu Template

3. Klik menu Edit HTML

4. Tanda (highligh/blok) semua data template yang ada, pada tulisan yang sudah korang tanda, klik kanan Copy,lalu paste pada notepad, save dan berikan tajuk dengan nama yg mudah korang ingat. Ini adalah untuk backup data, bila korang nak masukan semula data-data seperti link,shoutbox dll

5. Delete semua data template yang lama

6. Copy seluruh data template yang baru yang nak di masukan, lalu paste pada kotak data template yang sudah korang delete tadi

7. Klik tombol Preview, lihat perubahan yang ada (biasanya preview ini sikit berbeza dengan rupa blog aslinya), klau korang dah puas hati, klik tombol Save Template Changes

8. Selesai. blog korang bertukar wajah lagi.


Amacam ? Semoga dapat membantu korang yg blur berkenaan perbezaan template klasik dan baru, serta cara menukarnya.selamat mencuba.. wassalam.



UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH. I LOVE YOU FULL.. HA..HA..HA..HA..

19 comments:

guaOtai. said...

As Salam BS. Syukran ! Akhirnyer pencarian utk tukar template telah gua temui di blog anda. Lama gak mencari nyer ni. Minta halal ilmu yg diturunkan.

shidah_melati said...

Salam, aduh.. yg nie den tak faham lah.. :(

shidah_melati said...

ok, dah faham ckit.. hhehhee..:) kira saya nya nie jenis new templte. tq

--siLEnt_ 5iLh0ueEtte-- said...

wah... byk nyer ilmu. uhuh.thx gnde sjuta yea. nk try gak uat nti. tgu brudben lju lu sket. =)

Anonymous said...

Hi Folks

I Found This great resource on [url=http://modernwallunits.webs.com/][b]Modern Wall Units[/b][/url]

Hope you enjoy reading it as much as I did.

Cheers

Ian

Anonymous said...

Hello

I need some help here folks
I'm Looking to purchase [url=http://www.milesgershon.com][b]TV Stands[/b][/url] or a TV [url=http://www.milesgershon.com][b]Wall Unit[/b][/url] For a condo I'mclosing on.
Can you guysgive me a good recommendation of where is the bestplace to buy these? I live in Kansas and I heard that the big thing about these [url=http://www.milesgershon.com][b]tv stands[/b][/url] is the cost of shipping and installation.


much appreciated

C.

Anonymous said...

Hey Folks

I Found This great article on [url=http://entertainmentcenter.vox.com/][b]Entertainment Center[/b][/url]

Hope you enjoy going over it as much as I did.

Cheers

Mike

Anonymous said...

I Found This great tutorial on [url=http://tvstand001.webs.com/][b]TV Stand[/b][/url]

Hope you enjoy learning from it as much as I did.

Cheers

Jane

Anonymous said...

Hello Folks

I Found This great article on [url=http://hubpages.com/hub/Buyers-Guide-to-Entertainment-stands][b]Entertainment Stands[/b][/url]

Hope you enjoy learning from it as much as I did.

Cheers

Grace

Anonymous said...

Hi People

I Found This great resource on [url=http://entunit.livejournal.com/323.html][b]Entertainment Unit[/b][/url]

Hope you enjoy the read as much as I did.

Cheers

Bill

Anonymous said...

Hey Folks
I was checking out this forum and I thought I would share a recent find of mine:
This is a great [url=http://www.girlsteachguys.com/PlayVideo.aspx?LiveClip=285] [b]Sex Tips Video[/b][/url] site, It's totally free to join and use, and has TONS of the best videos I have seen on [url=http://www.girlsteachguys.com][b]Sex Positions[/b][/url]
,foreplay, Sex Toys etc. It's like the Wikipedia of sex, but It's not dirty or anything, AND: you can ask the people who made the videos questions, (also regular users can interact)
Enjoy Kiddies

L8r

Anonymous said...

Hey
I'm Looking to purchase [url=http://www.milesgershon.com][b]Entertainment Centers[/b][/url] or [url=http://www.milesgershon.com][b]Wall Units[/b][/url] For a new hotel chain I'm invested in.
Can anyone give me a good recommendation of where is the top deal on these? I live in Philly and I heard that the big thing about these [url=http://ent3rtacn3tr.blogspot.com/b]Entertainment Centers[/b][/url] is the cost of shipping and installation.
Thanks

Amy

Anonymous said...

Howdy,
I'm Looking to purchase [url=http://www.milesgershon.com/entertainment-centers.html][b]Entertainment Centers[/b][/url] or [url=http://www.milesgershon.com][b]Wall Units[/b][/url] For a new hotel chain I'm invested in.
Can you folks give me a good recommendation of where is the top place to buy these? I live in Florida and I heard that the major thing about these [url=http://www.squidoo.com/ent3rtacn3tr][b]Entertainment Centers[/b][/url] is the cost of shipping and installation.
Thanks

Joe

Anonymous said...

Hi There

I need some help here folks
I'm Looking to purchase [url=http://www.milesgershon.com/tv-stands.html][b]TV Stands[/b][/url] or a TV [url=http://www.milesgershon.com][b]Wall Unit[/b][/url] For a condo I'mbuying now.
Can anyonegive me a good recommendation of where is the leadingplace to buy these? I live in Boston and I heard that the big thing about these [url=http://www.milesgershon.com][b]tv stands[/b][/url] is the cost of shipping and installation.


looking forward to your reply

Joe

Anonymous said...

Hi People!

some advice needed:
I'm Looking to buy [url=http://www.milesgershon.com/tv-stands.html][b]TV Stands[/b][/url] or a TV [url=http://www.milesgershon.com][b]Wall Unit[/b][/url] For a loft I'mbuying now.
Can you peoplegive me a good recommendation of where is the bestdeal on these? I live in Alabama and I heard that the big thing about these [url=http://www.milesgershon.com][b]tv stands[/b][/url] is the cost of shipping and installation.


thanks in-advance for all your help

Mac

Anonymous said...

Hello Folks

I Found This great article on [url=http://modernwallunits.webs.com/][b]Modern Wall Units[/b][/url]

Hope you enjoy going over it as much as I did.

Cheers

Milly

Anonymous said...

Greetings Folks

I Found This great resource on [url=http://hubpages.com/hub/Entertainment-Center101][b]Entertainment Center[/b][/url]

Hope you enjoy learning from it as much as I did.

Cheers

Ted

PANGSAPURI IMPIAN MERU said...

salam bujang senang...semoga ALLAH S.W.T membalas segala jasa dan tunjuk ajar pada saya yang kurang arif tentang dunia blog ni...saya hanya berani2 kan diri buat blog saya walaupun hakikatnya saya ni jenis takut takut berani.tapi syukur ALLAH permudahkan usaha dan perancangan saya dlm menjayakan misi blog saya yang tak seberapa ni..wasalam

Sha-na.Szied said...

assalamualaikum, salam ziarah dari bumi Maghribi.. :)
nampak nya anda arif dengan dunia blog sampai x susah untuk share dgn sahabat2 lain mengenai template ni..
bagus..
tapi saya nak tnye antare template ngn layout mana senang dan ringan untuk digunakan oleh blog? :)
thx Download: www.ieType.com/f.php?FfKSPt