Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Thursday, July 2, 2009

AS Keciwa Terhadap Saudi


WALAUPUN Presiden AS Barack Obama asyik saling memuji dengan sekutunya Arab Saudi atas sejarah panjang persahabatan mereka dan hubungan strategi kedua negara, beberapa pejabat resmi negara AS secara peribadi tidak senang terhadap Saudi. Sebuah filem kartun yang dibuat oleh seorang produser fielm Saudi bernama Osama Khalifah berjudul "Helm Al Zaytoun" atau "The Olive Dream" telah menyebabkan pejabat AS merasa kecewa terhadap Saudi.


Mengapa? Kerana filem tersebut dikatakan menyalahkan 'puak Zionis Israel' ke atas penderitaan rakyat Palestin. "Penggambaran tentang peristiwa Nakba tahun 1948 dan penderitaan rakyat Palestin telah lama menjadi pemicu tindakan kekerasan dan sentimen anti-Amerika,"kata sebuah kenyataan dari jabatan resmi AS yang dikeluarkan pada 16 Jun bertajuk Counterterrrorism Communication Alert.

"Sebagaimana tindakan yang dilakukan oleh pemerintah AS ke arah proses damai Israel-Palestin, filem kartun itu menjadi signifikan untuk membentuk pemikiran masyarakat Arab. Tetapi produser filem Saudi itu mengatakan filem ciptaannya itu bertujuan untuk mengajar dan menjelaskan kepada kanak-kanak tentang masalah sebenar Palestin dari sudut pandang pelarian itu sendiri..." menyebabkanjabatan resmi negara AS memberi peringatan dalam memo berlabel 'OFFICIAL USE ONLY' dalam menentukan sikap terhadap filem kartun itu.

'Helm Al Zaytoun' atau 'The Olive Dream' menurut pejabat AS hanya akan memanaskan situasi yang memang telah panas antara rakyat Palestin-Israel, dan hanya membangkitkan semangat anti-semit. Dalam filem tersebut digambarkan seorang anak gadis Arab yang menyaksikan peristiwa Nakba 1948 dimana dengan mata kepalanya sendiri, ayahnya dibunuh oleh 'kumpulan Zionis Israel' yang datang menjajah bumi Palestin.

Osama Khalifa, produsernya mengatakan, filem ini bertujuan untuk memperkenalkan kepada kanak-kanak tentang persoalan warga Palestin di pengungsian dari perspektif geografi dan keagamaan. Dalam filem ini juga ditampilkan sebuah adegan peperangan di mana tentera Zionis Israel mengorbankan rakyat awam Palestin dan kemudian anak-anak muda Palestin bangkit berjuang untuk membalas serangan tersebut dengan iiringan lagu yang membangunkan semangat.

Adegan dalam filem animasi yang membuat pejabat AS semakin marah dan geram apabila filem itu menceritakan kisah seorang kanak-kanak Yahudi dengan gagahnya membunuh seorang lelaki Arab di depan keluarganya. Bapak dari anak Yahudi tersebut mengatakan kepada anaknya dengan pujian bahawa dia telah menjadi seorang lelaki sejati dengan membunuh seorang Arab.

Sumber:
http://www.ibnuhasy im.com/

0 comments: