Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Friday, May 29, 2009

TOLONGLAH TANGKAP PENJENAYAH YG BERMAHARAJALELA

Kami menerima laporan MEDIA PRESS kami dari Perak dengan beberapa petikan dari sebuah artikel kolumnis sebuah akhbar berbahasa Cina yang wajar untuk renungan dan pertimbangan kita, khususnya ketika kekalutan politik masa kini.

Baik buruk intipatinya, anda nilai sendiri kerana siaran semula artikel ini tanpa prejudis.

Ikuti terjemahan yang walaupun ala kadar tetapi kami yakin ia tidak lari dari maksud asal penulisnya tanpa ada sebarang tokok tambah. Harap baca sampai habis dan luangkan masa untuk komen pro dan kontra artikel ini.

Jika anda ingin tahu nama akhbar atau melihat keratan asal, sila emel kami. Wasalam - FAUZI IRWAN SHAH.


"Pada 27 Mei, muka surat 2 akhbar kami, melaporkan 3 kes jenayah rogol. Wanita kini tidak kira tua muda, tidak kira di rumah atau luar, berdepan pelbagai ancaman jenayah.

Pada hari yang sama, muka surat 30, melaporkan kumpulan polis dan FRU menahan pemimpin Pakatan Rakyat dan penyokong yang sedang lancarkan mogok lapar.

Gerakan polis menangkap si baju hitam, si memekik slogan, perhimpunan pasang lilin, malah nyala lilin sambut hari jadi. Sampaikan pekerja pasang khemah pun disapu.

Tangkap dan lepas, dah lepas tangkap lagi. Seolah sudah menjadi rutin kerja polis.
Persoalannya ialah kenapa yang ditangkap semua muka selamba dan tersenyum saja, tiada riak takut? Dan mereka menjadi objek tumpuan akhbar?

Rakyat sangka keselamatan kian terjejas akibat kurangnya tenaga polis, tak cukup anggota polis. Tapi manalah tahu, begitu ramai polis datang "memeriahkan" Perak, sertai permainan politik bersama penyokong PR.

Perhimpunan kurang lebih 10 orang, tapi hantar 100 anggota buat kawalan. Mogok lapar yang bersifat negatif tu pula, polis kerah 200 anggota dan anggota FRU, campur lagi lima atau enam trak polis.

Begitu sekali jadinya, kalau bukan kerana bimbangkan rakyat,tentu polis kurang yakin pada diri, hinggakan penguatkuasaan yang "terlebih".

Akibat dari "terlebih" kuatkuasaan, menjejaskan imej BN, dari yang baik menjadi sebaliknya.

Langkah yang membazir sumber tenaga manusia itu membangkitkan rasa tidak puas hati di kalangan rakyat yang pada masa ini merasakan keselamatan diri terancam.

Rompakan di merata tempat, di ibu kota sahaja dari januari hingga april, kes ragut dan rompakan masing-masing meningkat 99% dan 80%, ia merupakan 31% daripada keseluruhan kes jenayah. Rompakan berkumpalan tanpa senjata meningkat 80.5%, dari 1029 kes meningkat kepada 2254 kes. Fakta angka ini membimbangkan, menggambarkan tahap keselamatan merosot.

Sikap kesungguhan sebagaimana tanngkap si baju hitam atau mengheret mereka yang terlibat perhimpunan lilin, kalau polis boleh gunakan sikap seperti itu untuk tangkap perompak dan peragut, tentu sekali polis akan beroleh pujian dan tepukan gemuruh seluruh rakyat negara ini.

Tuan polis, ayuhlah tangkap penjenayah bersenjata. Tak kiralah mat rempit ke samsing jalan raya, tak kira juga penjenayah gila seks atau perompak, tak kira penculik atau pembunuh, mereka inilah yang wajar dikejar dan tangkap.

Anda hanya sesuai sebagai penjaga kepada rakyat, tidak sesuai jadi body guard parti."

0 comments: