Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Sunday, May 24, 2009

Mengelak PC Dijangkiti Virus Dari USB


Di waktu ini, USB adalah medan terbaik untuk menyebarkan virus. USB sangat mudah digunakan kerana tiada driver diperlukan untuk PC mendetect hardware yang connect melalui port USB ini. Selalunye pendrive dan hard disk external selalu menjadi medium pengantara untuk virus masuk ke dalam PC.

Ada beberapa cara yang boleh kite guna untuk mengelakkan PC kite dijangkiti walaupon pendrive yang connect tu ade virus. Caranya adalah:

 • Disablekan AutoRun - Virus selalunya akan masuk ke dalam PC kite apabila USB itu akan run secara automatik setelah dicucuk. Jangan sesekali masuk ke dalam pendrive anda selepas autorun. Untuk disable kan AutoRun:
 1. Click Start > Run dan taip ‘regedit’(tanpa quote)
 2. Pegi ke HKEY_LOCAL_MACHINE > SYSTEM > CurrentControlSet > Services > Cdrom
 3. Double click AutoRun dan tukar nilai 1 itu kepada 0
 4. Click OK dan restart PC

 • Cara paling selamat untuk masuk ke pendrive anda tanpa meng’execute’kan virus dalam USB adalah melalui Address Bar. Misalnya, anda bukak My Computer, dan klik pada address bar dan pilih drive untuk pendrive. Ini tidak akan me’run’kan virus ke dalam PC.

 • Dinasihatkan juga supaya anda lihat semua file dalam pendrive itu dengan show kan semua hidden file termasuk filesystem sekali. Caranya adalah:
 1. Buka My Computer > Tools > Folder Options
 2. Klik kat tab ‘View’ > Pilih ‘Show hidden files and folders’ dan JANGAN tandakan ‘Hide protected operating system file’ (click OK kalau Windows ade keluarkan prompt alert)
 3. Click Apply dan OK

 • Pastikan tiada file yang hidden selepas anda buat setting di atas. Kalau ade, anda boleh delete terus. Untuk mendelete terus tanpa pergi ke Recycle Bin, tekan buttan ‘Shift + Delete’ kat keyboard. Dalam partition pendrive, sepatutnya tiada langsung file system kecuali pendrive atau external hard disk tersebut anda gunakan sebagai primary hard disk untuk Windows anda booting up.

Setelah membuang virus itu, anda boleh ubah balik hidden file setting seperti sebelumnya. Dengan cara ini, PC anda akan selamat tanpa jangkitan dan tanpa perlu anda memformat pendrive atau external hard disk anda.


(CF - ABC)

0 comments: