Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Monday, May 25, 2009

Melayu Yang Menyusahkan Melayu Adalah...?


KUALA LUMPUR: Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Noh Omar, hari ini menegur sikap sebilangan peminjam Tabung Ekonomi Kumpulan Usahawan Niaga (Tekun) yang liat membayar balik pinjaman sehingga menjejaskan kelancaran tabung itu menyalurkan pinjaman kepada orang lain yang memerlukan.

Berita selanjutnya klik di sini.

Bila sesuatu perkara yang betul kita harus mengatakannya betul, dalam usaha membantu Bumiputera melalui pinjaman TEKUN yang di asaskan setahun yang lalu adalah satu usaha positif dari Kera…jaan bagi membantu peniaga bumiputra meneruskan perniagaan yang di usahakan.

Tetapi apabila bantuan pinjaman yang diberikan tidak mendapat pembayaran balik seperti yang diharapkan maka ianya akan menjejaskan kelancaran tabung itu untuk menyalurkan pinjaman kepada orang lain pula. Jadi persoalannya siapa yang susah…? Sudah tentu peminjam yang baru akan mendapat susah…, di saat mereka memerlukan pinjaman kewangan mereka harus menunggu kelulusan yang amat lama dari tempoh kelulusan yang sepatutnya mengambil masa dua minggu sahaja. Itu yang aku maklum berkaitan proses kelulusan pinjaman TEKUN.

Dan jika di amati secara telus, dikalangan peminjam yang liat membuat pembayaran balik ini adalah siapa? Daripada apa yang aku tahu dari maklumat rakan-rakan yang cuba membuat pinjaman ini salah satu syarat untuk membuat pinjaman ini mestilah ahli umno.

Seawal proses pengambilan borang permohonan telah ditanya samada anda mempunyai nombor keahlian umno atau tidak dan kemudiannya borang permohonan tersebut hendaklah di sokong dan di tanda-tangan oleh Adun atau Ahli Parlimen kawasan anda. Malahan dalam borang permohonan tersebut telah tersedia ruang khas untuk mengistiharkan anda seorang ahli umno.

Ini bermakna hanya ahli umno sahaja yang layak untuk memohon pinjaman. Dan ini juga bermakna para peminjam yang liat membuat pembayaran balik adalah dikalangan ahli umno juga.

Dalam isu ini ada dua perkara yang aku nak sentuh, pertamanya ialah diskriminasi yang dibuat oleh kera..jaan dalam pemberian pinjaman kewangan kepada rakyat.

Keduanya ialah yang sentiasa membuat cipalat dan menyusahkan bumiputera atau peminjam yang lain adalah ahli umno juga. Mereka inilah yang liat untuk membuat pembayaran balik pinjaman. Maka eloklah jika ahli umno menyusahkan umno kembali.

Bagi yang tidak menyokong umno, sudah tentu tidak terlibat dalam soal kelancaran perlaksanaan tabung atau pinjaman TEKUN yang dilaksanakan. Harap Dato Noh Omar dapat mengkhususkan kenyataan beliau itu terhadap ahli umno sahaja, kerana bukannya semua rakyat dapat membuat pinjaman tersebut, terutama sekali dari kalangan pembangkang.

Isa: Nak bagi pinjaman pun mesti ada penapisan parti politik yang diwakili. Jadi sesiapa yang memerlukan bantuan kewangan dari kera…jaan mesti menjadi ahli umno.


BS: Ya itu betul.. aku business aku tau laa..

0 comments: