Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Tuesday, June 15, 2010

SUP TULANG KETUK BERSAMA ZAMBRY KELING

بسم الله الرحمن الرحيم



Jika sebelum ini kita selalu dihidangkan dengan sup tulang yang jernih tetapi kini di restoran Geylang Kopitiam, pengunjung boleh menikmati sup tulang ketuk yang berwarna merah.

Rasanya juga sedikit berbeza dengan pilihan sup sedia ada tetapi ia sedikitpun tidak menyulitkan pihak pengurusan restoran terbabit bagi mempopularkannya di kalangan masyarakat setempat.

Malah, dengan keistimewaan itu, pengunjung dapat merasai sendiri kelazatan rasa masakan tradisional masyarakat Melayu Singapura.

Ikuti langkah mudah menyediakan sup tulang ketuk berkenaan dalam paparan resipi minggu ini.

Bahannya:
1 kilogram tulang daging (gear box)
600 gram bawang merah
50 gram cili boh
80 gram pes tomato
140 gram tepung jagung
30 gram kicap manis
5 gram garam
Perasa stok ayam atau daging
10 gram serbuk lada hitam
50 gram sos tiram
20 gram bawang goreng
20 gram daun bawang
25 gram gula
1 biji telur
100 gram kubis (dihiris halus)

1 - BAHAN...sediakan bahan untuk menyiapkan sup tulang ketuk.
2. REBUS...tulang daging (gear box) direbus selama tiga jam. Kemudian tumis bawang merah dan masukkan stok ayam atau daging sebelum dicampur tulang daging yang direbus tadi.
3. TUANG...masukkan pes tomato diikuti cili boh ke dalam air rebusan.
4. CAMPUR...masukkan sedikit garam dan gula.
5. TAMBAH...diikuti dengan sos tiram dan kicap manis.
6. PUKUL TELUR...pukul telur hingga sebati, kemudian masukkan ke dalam adunan tulang daging yang dimasak.
7. CAMPUR...campurkan sedikit air ke dalam tepung jagung, kacau adunan hingga sebati dan masukkan adunan tepung jagung itu ke dalam rebusan tulang untuk memekatkan kuah.
8. MENDIDIH...biarkan rebusan tadi mendidih hingga daging empuk dan kuahnya kering sedikit sebelum diangkat.
9. HIASKAN...tabur hirisan kubis, bawang goreng dan daun bawang untuk menambah rasa.
10. SIAP...sup tulang ketuk sedia untuk dinikmati.

Opss.. ada bahan yang tertinggal...

Bahannya ialah: Zambry Abd Kadeeeerrrrr...

Caranya: Letakkan si zambry ni ketika kita makan sup tadi. Kemudian tulang2 tadi kita ketuk dikepalanya.

Selamat Mencuba.


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

2 comments:

Pak Oncu said...

ayat yg akhir tu buek den golak Bang... hahahahhahahaha

Langit Pertama said...

Hahaha...
Sempat gak bg idea bernas...