Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Saturday, October 9, 2010

TEKNIK MENGEPAM KETIKA PANTANG

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum... artikal ini saya ambil dari SINI. yang bagi saya penting untuk dikongsikan.



Saya ni bukanla Lactation Counsellor yang bertauliah..but honestly I love to helps and to share with all mommies out there as much as I can..giving all mommies all the support....tapi pengalaman diri sendiri suka duka susah senang menyusukan Fahri,pembacaan saya.. dan pengalaman rakan2 lain..masih segar dlm kepala.…saya amat memahami…penyusuan ni bukan mudah..mungkin ada yang kata…ala..susu ibu jimat senang..tapi bagi saya anda perlu spend some budget utk beli pump,supplemen utk menghasilkan susu yg berkualiti,etc.. cume breastfeed lebih puas hati..betul tak?hari ni saya nak share serba skit amalan/tips pump ketika berpantang…..


Pesan saya:ketika berpantang (around 3weeks lagi nak start kerja)…dah boleh start belajar mengepam..bukan esok lusa nak start kerje baru nak pump…sama gak mcm nak exam..kene ready awal2..betul tak?..walau apa pun yg kita buat..preparation is very important supaya kita tak kekok dan kelamkabut bile dah start bekerja…trust me..it takes time untuk membiasakan bdn kita dgn pump,pressure..etc.…Dan apa yang ibu2 boleh buat ialah:

•pump selepas menyusukan baby.. don’t give up kalau yang keluar hanya titik2 atau setakat 0.5 oz atau hanya keluar angin…. Tujuan pump selepas baby menyusu ialah untuk stimulate breast dan memberi signal pd badan bahawa ada demand. Bile demand tinggi, supply pasti bertambah..percayalah konsep ini...tp kalau awal2 dah tak percaya..susah la skit saya nak tolong…(jadual pump rutin dan konsisten..akan memberi signal kpd bdn kite utk menghasilkan susu pd waktu2 yg kite dah praktikkan tu)…contoh biasa pump jam 9 pagi time pantang..mula2 mmg keluar skit jer.normal tu.tp kene istiqamah pump hari2 sepanjang 2-3 minggu ni.later on bile dah start kerje .you tengoklah nnt waktu2 yg biasa you pump tu..waktu tu lah susu akan terhasil pada tahap maksimum…sbb badan kita akan ikut jadual seperti yg kite dah arranged mase pantang..

•Penyusuan serentak- sebelah payudara bagi baby nyusu, sebelah lagi pump dan dilakukan simultaneously ye.ni kene praktis… Practice makes perfect..Jangan risau ye..dan jangan sekali sekali assume susu dah takde or tak cukup utk baby KALAU kita pump sebelum baby menyusu /after baby menyusu ..….ni semua salah…buang jauh2 dari kotak fikiran tu.. J….Percayalah…susu sentiasa ada… umpama air sungai..yg sentiasa ada… tetapi ia perlu dikosongkan selalu..baru lah ada...Ajaib kan kejadian dan fitrah Allah.MasyaAllah..

Dan kalau boleh jgn biarkan breast tak di pump lebih dari 3 jam…Mungkin anda rasa..Ala sesekali takpe..susu ada je..tapi kalau buat selalu,,dlm jangka masa panjang tanpa anda sedari..susu akan berkurangan…kerana low demand..tak percaya ..buat lah..hehe.

Akhir kata…berdoalah……

"Ya Allah seberapa banyak susu yang aku perolehi hari ini , penuhilah dengan rahmatMu dan keberkatan di sisiMu. Semoga dengan keberkatanMu, susu yang sedikit menjadi banyak dan kenyang buat anakku."..

- http://c-heartsri.blogspot.com

UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

52 comments:

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol 100mg caps - tramadol 377

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol dosage webmd - tramadol online from usa

Anonymous said...

buy tramadol online cheapest place buy tramadol - purchase tramadol

Anonymous said...

generic xanax xanax kratom - xanax drug symptoms

Anonymous said...

xanax online xanax drug category - xanax quick acting

Anonymous said...

order tramadol no prescription tramadol ultram addiction - tramadol online overnight

Anonymous said...

carisoprodol 350 mg 350 mg carisoprodol generic soma - carisoprodol 350 mg and ibuprofen

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol cod shipping - buy tramadol online in europe

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol 50 mg equivalent to hydrocodone - tramadol 100mg buzz

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol high altitude - tramadol for dogs effects on humans

Anonymous said...

alprazolam mg xanax withdrawal 1 mg daily - xanax and employment drug test

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol online pay cod - tramadol no prescription legal

Anonymous said...

buy carisoprodol carisoprodol 350 mg pill - soma 350 mg to get high

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol no prescription cheap - tramadol overdose treat

Anonymous said...

buy cialis online order generic cialis in usa - generic cialis mumbai

Anonymous said...

xanax online xanax bars juicy j - buy generic xanax online

Anonymous said...

xanax online xanax withdrawal one week - generic xanax bars white

Anonymous said...

buy cialis online cialis online best place buy - can you buy cialis over the counter in mexico

Anonymous said...

xanax online how long are xanax pills good for - xanax effects pregnant women

Anonymous said...

cialis online cialis 75 oral liquid - buy cialis daily online

Anonymous said...

xanax online where can i buy alprazolam cod - xanax side effects mayo

Anonymous said...

xanax buy online no prescription xanax side effects rage - xanax 4mg bars

Anonymous said...

buy tramadol online safe place order tramadol online - tramadol online american pharmacy

Anonymous said...

buy tramadol overnight cod buy tramadol online with cod - prevent tramadol addiction

Anonymous said...

buy tramadol best place buy tramadol - tramadol 200mg er high

Anonymous said...

tramadol 100 mg order tramadol online tennessee - buy tramadol online missouri

Anonymous said...

buy tramadol tramadol overdose time - tramadol dosage mg/kg

Anonymous said...

buy tramadol overnight delivery tramadol 50mg hcl tablets - taking 3 50mg tramadol

Anonymous said...

buy tramadol tramadol hydrochloride 50 mg ingredients - what is a normal dosage of tramadol for dogs

Anonymous said...

tramadol cheap tramadol dosage rat - tramadol hcl zydol 50mg

Anonymous said...

buy tramadol tramadol for dogs how much - tramadol for dogs what is it

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#44827 tramadol ingredients codeine - tramadol hcl dosage for adults

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol hcl lethal dose - dosage for tramadol 50mg for dogs

Anonymous said...

buy tramadol tramadol online pharmacy usa - legal buy tramadol online usa

Anonymous said...

buy tramadol tramadol overdose how much does it take - best way buy tramadol online

Anonymous said...

learn how to buy tramdadol tramadol 50 mg injection - tramadol 319

Anonymous said...

buy tramadol tramadol 50mg tablets narcotic - tramadol hcl ultram

Anonymous said...

buy tramadol buy tramadol us pharmacy - tramadol hcl 50mg tab dosage

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol hcl liver damage - tramadol dosage dogs

Anonymous said...

buy tramadol tramadol 50mg tablets - tramadol 50 mg recreational use

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol risks - tramadol 50 mg safe

Anonymous said...

http://ranchodelastortugas.com/#72895 many xanax 2mg get high - 1 mg xanax and alcohol

Anonymous said...

xanax medication can you overdose xanax bars - xanax effects reviews

Anonymous said...

buy tramadol cod next day delivery tramadol 93 58 pill - tramadol hcl overdose

Anonymous said...

buy xanax online xanax 1 mg upjohn - xanax bars street price

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol online usa - tramadol for dogs used by humans

Anonymous said...

http://staam.org/#92453 buy tramadol online overnight delivery - tramadol hcl 50 mg espanol

Anonymous said...

buy xanax online does xanax show up school drug test - xanax side effects headache

Anonymous said...

buy xanax online xanax 3 mg pills - effects mixing xanax klonopin

Anonymous said...

buy xanax online xanax drug test 5 panel - xanax street value

Anonymous said...

buy xanax online no prescription overnight buy xanax online europe - alprazolam 0 5 mg tabletten

Anonymous said...

http://bayshorechryslerjeep.com/#3880 buy xanax online yahoo answers - buy xanax from trusted pharmacy