Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Friday, April 9, 2010

LAGI HARTA RAKYAT KENA JUAL

بسم الله الرحمن الرحيم

Model Ekonomi Baru (MEB) Najib jadikan POS M'sia mangsa awal!

Melalui dasar MEB (NEP) kerajaan telah meluluskan untuk melepaskan pegangan saham @ ekuitinya dalam Khazanah Negara kepada pihak-pihak asing termasuk luar negara.

Syarikat GLC seperti TNB, TELEKOM, POS, KTM dan lain-lain akan dikuasai lebih 30% pegangan sahamnya oleh pihak asing atas nama globalisasi, meningkatkan kecekapan serta membawa masuk modal asing ke Malaysia.

Hakikatnya pengumuman kenaikan gaji 11%-19% kpd staff POS M'sia hanyalah 'gimmick' dan gula2 shj sebelum POS For Sale dilaksanakan. Kesian nasib Posmen kerana 18 tahun diswastakan masih diberi gaji minima RM650 sebulan! Naik 11%-19% pun masih belum mencecah RM1000! Pekerja miskin di negara kaya.

konsep pengkoperatan mesia:

1.mekap mesti lebih; tukar logo, imej, pejabat, bangunan, unipom supaya nampak lebih gaya dan menarik.

2.mengujudkan saham-saham yang membolehkan juak-juak enjoy hasil mahsul syarikat baru itu dan membina empayar harta yang besar-besar.

3.pembersihan; senior dan mereka yang jenis menegakkan kebajikan, umpankan dgn rm (retrenchment). kalau itu pon tak mau akan dipeti sejukkan sampai berambos sendiri.

4.perkhidmatan; untung, untung, untung tapi declare kat public rugi, rugi, rugi... pendekatan termudah untuk untung, naikkan harga setiap tahun. pendekatan declare rugi, kos operasi meningkat.

5.ekspres; untuk memaksimumkan dgn cepat, jual kepada syarikat luar pada harga mahal.

6.penyelamatan; kalau pemegang saham utama (individu) dah nazak nak mampos... gomen bail out dengan harga yang munasabah (konon jak... pada hal mahal sungguh)
- TT


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

1 comments:

Ibnu Rashid said...

salam bro,

ana sokong, depa suma taik muhon.