Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Monday, August 3, 2009

KHAS BUAT PARA SAHABAT BLOGGERS PENGUNJUNG BLOG INI

Bismillahirahmanirahim.

Assalamualaikum..

Cara Setting Di Bahagian Komen Yang Betul Dan Tak Menyusahkan Orang Lain.

Hari ni aku nak cerita sikit pasal blog. Dan aku tujukan khas buat bloggers yg melawat blog aku semestinya.. klau aku tujukan pada bloggers yg x melawat blog aku mcmana dia org nak baca kan.. wakakakaa.. ok.. terus pada apa yg aku nak cerita. Ni bukan nak komen blog sahabat pun .. just nak menginform jer.. hehehe.. bahasa berterabur.. maklum la org x sekolah tinggi.. wakakaka.. Ok.. Apa yg aku nak komen sebenarnya berkenaan cara korang setting untuk bahagian komen pada blog korang. Banyak aku jumpa korang x setting benda ni kepada "pop-up window". Sebagai contoh korang tengok pada blog aku.. cuba korang click dekat bahagian untuk korang buat komen. Tengok apa akan jadi ? Pastinya dia xkan jadi kereta ferrari kan.. wakakaka..

Ok , sebenarnya dia akan kluar satu window yg lain untuk korang tulis komen tanpa dia reload semula current page yg sedang kita tengok tadi kan. Untungnya.. bagi sapa pelawat blog kita yg internet connectionnya macam siput sedut.Xder la dia org boring nak tunggu internet dia load semula page blog korang. Dah la mcm tu, kena plak korang activekan "verification word for comments" plak lagi.. lagi la berkali2 page korang kena reload, yang silap2 nak hantar komen pun x dpt.Jangan korang igt semua pelawat korang ada internet yg laju mcm korang. macam aku selalu kena bila nak buat komen kat blog korang... yg akhirnya aku tinggal jer tanpa tinggalkan apa2 komen.. huhuhu... terasa rugi kan? Ok.. untuk yg dah otai2 dan tau mcmana nak setting tu diharap dapat di ubah laa.. untuk yg x berapa nak tau tu aku cuba ajar korang buat kat sini.. senang aja insyaAllah.

Lets Start... aku buat ringkas2 jer..

1. login dulu kat blog korang laa
2. Kalau mmg korang dah login terus jer click kat "Dashboard"
3. Click pada "Settings"
4. Korang cari "Comments" dan click kat situ
5. Pastu korang cari plak "Comments Form Placement"
6. Berikan tanda pada "pop-up window"
7. Scrool down dan click pada "SAVE SETTING"
8. Selesai dah.. korang nak apa lagi? ermmm.. nak ngorat aku ler tu... wakakakaka

Ok .. sekian saja buat kali ini.. semoga tutor yg x power ni dapat membuatkan pelawat blog korang rajin nak tinggalkan komen pada blog korang dan seterusnya memberikan keuntungan pada korang sendiri.. ( harap korang tolonglah buat benda ni.. internet aku ni lembab giler ler.. susah aku nak tinggalkan komen bada blog korang )

wassalam.

94 comments:

ayinn said...

wokehhhh,..

i pollooooo....
trimas2,..

BUJANG SUSAH said...

roger n out....

[+]yAyA[+] said...

baek. t yaya folow.
lmbat sket kowt. kasi blja dluw. hehe.

naDDy said...

window roaming tu ape?

Amirah Tumin said...

salam..
time kasih ngajar wat benda ni.
hehe

ZOOL@TOD said...

Terima kasih di atas makluman tersebut. Kalau sempat nanti saya betulkan blog saya tu.

ijoks2009 said...

Betul3x,sebab tu aku guna popup ,sebab tenet aku pun low.hahahaa..

BUJANG SUSAH said...

Salam semua..

yaya dan cikgu zool.. sekejap jer buat tu.. masa nak update blog tu masuk sekejap kat setting, insyaAllah, confirm x sampai seminit nak setting dia.

Cik amirah hanya sekadar info dan bertukar2 pandangan untuk kebaikan bersama insyaAllah.

Naddy - nak tau apa itu window roaming cuba tengok kat sini-->> http://rubbertapperz.blogspot.com/2009/07/cara-nak-buat-roaming-windows.html

klau nak lagi clear cuba melawat pada blog akak saya-->>http://zai6973.blogspot.com/

encik ijoks.. thanks atas komen anda.

wallahualam.

Hamiza said...

salam buat bujang susah...hapy baca blog anda..sy org baru silalah beri tunjuk ajar mana yg terkurang...jmputlah ke blog sy n berilah komen mana yg perlu diperbaiki....thanks
salam ukhwah...

Hamiza said...

ASSALAMUALAIKUM...Buat bujang susah..tahniah kepada anda kerana menghasilkn blog yg indah ini...sy hapy membaca blog anda...sy org baru dalam bidang blog ini..sy harap anda sudi melayari blog sy dan silalah beri komen mana2 yg kurang memuaskn hati...insyaallah sy akan perbaiki...thanks...salam ukhwah

BUJANG SUSAH said...

Salam Hamiza... elehhh.. ayat nak ngorat ler tu... hehehe.. Terima kasih juga cik/puan Hamiza kerana mengunjungi blog bujang susah. hehehe...

syahbandar87 said...

thanks bujang susah:)

ummi humaira said...

P/s: Jangan buat bukan2 pada blog korang.. contohnya window roaming... hehehe.. sorry kak..

mcm perasan sipa kak tu .. he he

ummi dah add blog ni , nnti nk jd pelajar setia dr blog nie , boleeeeh

BUJANG SUSAH said...

Salam... i love you full kak ummi... ha..ha..ha..ha..

Rasa2 mcm kenal jer kak tu eh? ha..ha..ha..ha.. tau xper kak..

ok kak roger.. nak jadi pelajar, sy bukan cikgu.. cuma mana yg sata tau insyaAllah saya akan kongsikan bersama..

i love you full.. ha..ha..ha..ha...

wassalam

[+]yAyA[+] said...

salam. kami punya mslh sket la. agak tak reti nak letak komen kat entry tuh. asal buat je nnti dye kua link to this post. ta paham. buley bg guide?

BUJANG SUSAH said...

Salam.. InsyaAllah.. sy cuba guidekan..

1. log in pada account anda.
2. click pada "settings"
3. click pada "Comments"
Dia akan kluar untuk Comments Setting.
4. pada "comments" tu kita tick "show".

pada "who can comment? "tick
"anyone".

pada "comment From Placement" tick
"pop-up window".

klau xnak ada "link to this post" tu
kluar, pada "backlinks" tu tick pada
"hide".

pada "comments moderation" tick je
kat "never".

Yang lain2 tu biar jer..

5. SAVE SETTINGS.

Selesai...
Semoga dapat membantu insyaAllah.

Na'im Nikmat said...

Manthop btul tip2 anta,Trimas

~ShiMa~ said...

makasih atas ajaran mu..
gigih aku berusaha nanti utk setting blog aku mana yg patut.
Hmm..lagi best kalau kotak komen mu kalau takde word verification. hehehhuhuhu

BUJANG SUSAH said...

Na'im sama2 berkongsi malumat..

Shima.. mcm perli jer... hahaha.. i luv u full... hahaha

uminas said...

Syukran bg ilmu berguna..akak dah buat..harap boleh memudahkan sapa sapa bg komen.

BUJANG SUSAH said...

yer kak... harapnya begitu lah... i luv u full.... hahahaha

abuyon said...

Bujang,
pop-up ni style lama
baru punya inline comment ni

ke guane :)

BUJANG SUSAH said...

Terima kasih aboyon atas komen anda.. ini bukan soal style lama atau baru.. cuba anda baca semula entry saya baik2..
wassalam.

missysha said...

dasyat..hehe

de_qilla88 said...

hee..mmg daa lama buat daa..but thanks naa ;p

BUJANG SUSAH said...

apa yg dasyatnya missysha?


ok de_qilla88 cantek..

rockmetaller said...

wow...blog yg baik.ade pengajaran di sini...tq..=)NICE BLOG TOO....and tq for the comment...kita bersahabat k.

Sheila@CC said...

tqvm for ur tutorial.. nti aku leh ajar kt y lain lak.. :-)

azman said...

satu ilmu yang berguna.

tapi pada hemat saya, la ni dah tak ramai lagi orang guna internet cap siput sedut. Semua dah guna cap Brawn Mercedes, atau sekurang2nya Red bull Racing

WAFDA said...

salam !
hahahahah ;P
dah buleh dah yek nk comment kt entri sy..
terima kasih membantu !

arin=) said...

erm,,nk try tp xsempat laa..
nk trial exam pmr ni..
nanti tgk lg laa..hee
ok bye

pria malaya said...

cantek bro..dah dikemaskini..hehe..
kalau ada ape2 yg kureng kat blog aku tu, habaq mai la bro..aku ni pun kureng sikit bab2 ni..budak baru belajar katakan....hehehe..

wokeh, Thanks, syukran, trimass...;)

Muhd Shafiq said...

k2... tq2..
ak dh wt dh...
teruskn membuat ttorial....

BUJANG SUSAH said...

Alhamdulillah... semoga kita sentiasa berpesan2 kerana kebaikan dan kebenaran insyaAllah... thanks a million 4 all my friends..

Nina Aziz said...

salam...
time kasih ye bujang senang...

sorry la selama ni nina xsedar ttg user yg mmpunyai connection yg slow...

BUJANG SUSAH said...

Untuk kebaikan bersama insyaAllah..

AzRi said...

salam ramadhan...bro thanks atas tunjuk ajar...saya baru berjinak2 dlm blog2 nieyh....btl la bro ckp berat blog sy ni..mcm berat bdn sy jgk..haha...mcmane nk kasi ringan ea bro??
ade tips x?
sekian..thanks...salam..

BUJANG SUSAH said...

salam bro.. cuba baca tutor yg kat bawah ni.. berkenaan "read more" dan "posting bergambar". Semoga dapat menbantu insyaAllah.

Nas said...

salam...bujang susah..;)
done..tq for ur useful information...sy baru lagi pasal blog2 ni..banyak yg xtau..then...anything yg bujang susah nak tegur tentang blog sy..u r very welcome...;) tq ek...

BUJANG SUSAH said...

klau nak ngorat x leh eh... hehehehhe

cucu tok senik said...

terima kasih kerana prihatin. sy pun tau psl pop up window utk comment ni lebih senang kpd pengkomen , tp kalo buat setting camtu blog kita susah di crawl oleh search engine spider. oleh sebab tu saya tak buat begitu.

memang blog saya bergantung pada search engine supaya ada pelawat yang datang

Kabasaran Soultan said...

Nice tips and sharing bro.

thanks

sha89 said...

hehe...aku dh memenuhi spesifikasi~

aku dh awal2 set pop-up window n off kn word verification tu :)

sbb aku pun slalu blogwalking n xsuke bila kena tggu utk loading semata2 nk komen kt blog tu~

ape2 pun, tutorial yg bgus :)

BUJANG SUSAH said...

bagus... bagus...bagus...

...cintajihad... said...

thanx 4 da info:)

Watierman said...

Salam Adik Bujang Susah...akak nak berterima kasih kerana memberi pengetahuan & tunjuk ajar tu...terima kasih yer!

BUJANG SUSAH said...

Wokeh... no hal punya... kongsi2 pengetahuan kerana Allah.. untuk kebaikan kita bersama insyaAllah.

Dida... said...

Salam Ziarah..

Nice blog.. suka baca.. ayat poyo tp best.. hehe.. jangan marah.. kalo rajin, masuk la blog saya.. n komen la apa2 yg patut, I mean dari segi layout, design, gambar.. mana tau, saya boleh ubah ke...

tenkiu..

nuri said...

Terima kasih beri ilmu untuk bloger semua.

BUJANG SUSAH said...

berkongsi pengetahuan demi kebaikan insyaAllah.

GayaPeneroka said...

terima kasih kerana mengajar saya ...

BUJANG SUSAH said...

InsyaAllah.. berkongsi ilmu sesama saudara...

De IeMaN HeRbS said...

salam..tq 4 ur info...
idea yg menarik utk newbie blogger mcm sy...(*_*)

Auna said...

terima kasih yer ..blog Auna pun macam tuu.....salam ziarah

Lu'Lu' QaLBie aL-HuDa.. said...

Salam..Tq 4 da info..insyaAllah ada masa nnt akan cuba buat..

Amar Amirah said...

wow! thanks sgt2 bujang susah kerane menyenangkan hidup aku n readers lain..hehehehe...besst2

selamat berpuase....hee2

BUJANG SUSAH said...

thanks jer ke..belanja la roti bakar ke.. hehhehee

QuantumDecipher said...

thanxs...informasi yang sangat berguna..harap next time, ada lagi info2 yang leh wat sempadan dan pengajaran..+_+

tinta kasturi said...

bijak bijak bijak.. tq

ahsfantasy24 said...

thanks, already done!
=)

BUJANG SUSAH said...

Alhamdulillah..

ARINA YG SGT BAIK said...

okk... suda2...skang, anda blehla coment byk ekk.. ana doakn anda pye internet tu ksi lju skit drpd siput sedut.. maybe kura2 kee... haha

Tyna Aizat said...

information y berguna. hehe. thanks.

Ariey said...

wah bagus tips ni..kalau nk buat ruang komen stail lain boleh tgk sini http://arieyblog.blogspot.com/2009/06/cara-baru-buat-komen-dibawah-post-di.html

Koyuki said...

kacih kacih...

da buat da...

lps ni sume bleh komen blog secara berjemaah ek...

hai said...

tima kasih!!aku ni memang blurr pasal blog memblog... sebab buat blog sendiri pun cuma ikut site yang ajar "3 min. membuat blog", huhuhu....

ayip said...

nice info bro..

miya said...

salam..
nice blog..
bnyk info berguna disini..=)
truskn usaha anda...
ap pn...salam ramdan diucapkn...=)

yohteh said...
This comment has been removed by the author.
arnamee said...

Salam.

Anem suka kalau pi kat blog dapat komen yg tak POP-UP, agak menggangu, jadi sepertimana anem tak suka begitu, blog anem pun anem tak buat demikian.

Terima kasih atas perkongsian:)

Alia FaRhaNa said...

wokeyh! Tq.. dah follow... (^_^)

teratakmurni said...

Alhamdulillah, saya baru aja melawat blog anda,terima kasih kerana beri petunjuk tentang cam mana nak buat pop up comment form. maklumlah saya pun baru dalam aktiviti beblogging.
Silalah buat kunjungan ke http://teratakmurniku.blogspot.com.
terima kasih daun keladi.

mydlove said...

mekasih....heheh

Duan said...

bijok²...

naimz said...

Salam...info yg sangat berguna.Thanks Bujang Susah ;)

Fadzli Amir said...

Best tol bro...Dengan adanye segala tunjuk ajar, dapat le org yang buta IT macam saya ni mengupgradekan diri kami....Thanks again..!!!!

muhamad husni said...

sudah siap.. trima kasih banyak2 =)

norhalim mh said...

Wslam sahabat,

Tkasih kerana melawat blog saya, saya tahu saudara ikhlas utk membantu teman2 blogger, saya baru bertatih nk jd blogger, tp x layak lg pun guna title bloggers tu sbb baru nk mencuba, saya akn cuba belajar perbaiki kekurangan pd blog saya yg nampak memang x menarik, bertuah saya diperkenalkan rakan blogger seperti saudara yg tidak meminta apa2 byran dgn ilmu yg terlalu byk, mohon bantu saya apa yg kurang, "saya budak baru belajar kalau salah tolong tunjukkan".wslm

wanmazwan said...

terima kasih banyak2
info yg cukup berguna bagi aku yg baru berblog ni

wfaiziah said...

TQ Bujang susah..nice info. saya tak tahu sangat pasal apa2 setting. tahu tulis blog jer..

Bukhari said...

salam...
syukran bro....
baru best...
huhuhu..

VOICE OF HEART said...

Salam....
Saya telah perbetulkan bahagian chat yang telah awak sarankan so thanks a lot ye....

anakasih said...

salam syukran ya btau info ni..sy pon pelik jg knp xleh buat komen kat blog sy..besala baru gak dlm dunia blog ni..huhu..skrg da ok=)

4umyfans said...
This comment has been removed by the author.
4umyfans said...

tQ coz sudi mengajar blogger cam teman ni.
Teman memang tak reti nak buat macam ni.
tapi setelah diajar oleh kamu, maka sudah berjaya.
terimas.

Rogayah Hassan said...

thanx for the info....

shamsiah shamsuddin said...

ok.tq..da buat da..

Anonymous said...

ok..tq..insyaALLAH da dpt komen..:-)

Liz said...

bujang senang...done dah..tq yer

Miss Are-In Rafaaeell said...

:)

..TrAiL tO HeAveN.. said...

tima kasih....4 the info

Nur Ilham Impian said...

dh wat new setting dh. tqvm.barakallahufiikum...

Nur Ilham Impian said...
This comment has been removed by the author.
theklon network said...

syukran saudara bujang , tutor sgt berguna.thumbs up :)