Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Tuesday, October 4, 2011

PESTA MAKSIAT DI UUM

بسم الله الرحمن الرحيم

Maksiat Di Pesta Konvo UUM

Assalamualaikum. Rasa terpanggil untuk memberi sedikit komentar terhadap keluahan oleh seorang ibu kepada salah seorang pelajar UUM yang mengadu akan kerisauan beliau terhadap penganjuran pesta konvo yang sedang hangat berlangsung ketika ini.

Apa pun tahniah pada ibu tersebut atas rasa tanggungjawab beliau dan kegusaran beliau terhadap apa yang sedang dihidangkan sebenarnya oleh pihak penganjur di pesta konvo tersebut. Ternyata ia kena pada tempatnya. Sepatutnya sikap prihatin sebeginilah yang sepatutnya ada pada semua ibu bapa dan penjaga bagi memastikan apa yang diterima oleh anak-anak jagaan mereka tidak lari dari kerangka yang sepatutnya direrima oleh anak-anak tersebut. Perkara ini harus diambil tindakan serius oleh pihak UUM!

Dewasa ini, seringkali kita dihidangkan dengan masalah-masalah social yang sangat parah yang telah dan sedang mengasut dan menyerang anak-anak muda. Budaya rempit, khurafat, khalwat, rompak, bunuh sana sini dan banyak lagi masalah yang berlaku, atas sekitar pelakunya adalah generasi muda. Hakikat sebenarnya, diwaktu usia muda inilah, gelombang darah muda mereka sedang merasuk jiwa anak muda, lantaran itu, segala apa yang diterima, adalah sangat mudah untuk terpengaruh dan berkesan dalam benak otak pemikiran mereka.


Justeru itu, dikala mereka telah terpilih sebagai seorang mahasiswa untuk menyambung pengajian diperingkat university, maka peluang dan ruang yang ada ini haruslah digunakan oleh pihak university bagi membentuk, mendidik dan membajai anak-anak muda ini dengan roh-roh keilmuan dan kefahaman Islam yang jitu, supaya mereka diberikan bekalan dan pengajaran yang sepatutnya dikala proses pengajian mereka di university. Maka tanggungjawab inilah yang sepatutnya dipikul oleh pihak university, untuk memastikan bekalan modal insan pada negara di masa hadapan adalah cukup dan berkualiti, bagi menjamin hala tuju Negara yang lebih cerah dan harmoni.

Secara wajarnya, segala penganjuran aktiviti-aktiviti yang boleh merosakkan minda dan mengurangkan nilai seseorang insan pada seseorang manusia itu, seperti penganjuran konsert secara berlebih lebihan dengan menjemput artis-artis yang berimej melampau, tari menari, acara pergaulan bebas dan bermacam lagi mestilah DILENYAPKAN segera dari jadual hidup seseorang itu waktu mereka bergelar sebagai seorang penuntut ilmu. Dan tugas ini adalah terpikul pada semua staf yang mengedalikan jiwa-jiwa anak-anak muda di university, bermula dari Naib Cancelornya hinggalah ke peringkat staf sokongan yang terbawah, bagi menjamin kualiti pengeluaran modal insan adalah berada di peringkat tertinggi.

Disarankan agar, mengajuran acara-acara sebegini TERUS DISEKAT serta merta dan adalah diambil pantauan diperingkat Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia. Larangan dan tegahan mestilah sentiasa dikuat kuasa dari semasa ke semasa. Dengan itu sekurang kurangnya, jaminan untuk Negara memiliki warga yang lebih cerah ilmu, lapang pemikirannya, dan BEBAS MASALAH SOSIAL adalah wujud, melalui rangka kerja berterusan yang ditetapkan oleh kerajaan.

Juga pihak university khususnya UUM memohon MAAF secara hormat kepada semua ibu-ibu dan bapa-bapa kepada semua mahasiswa yang sedang mengikuti pengajian di UUM, di atas keterlanjuran mereka dalam menghidangkan hiburan yang berlebihan kepada anak-anak dibawah jagaan mereka, dan MEMBERI JAMINAN untuk tidak mengulanginya lagi, serta INSAF terhadapa DOSA yang telah mereka lakukan ini. Dengan itu, imej university akan secara automatic bersih dan naik, seterusnya boleh menghala kepada hasrat pihak UUM untuk menjadi sebuah University Pengurusan Terkemuda di Dunia pada masa hadapan. Moga tidak akan timbul pula ibu sedih , bapa risau, mak cik gundah, pak cik bimbang, akan masa depan anak-anak dibawah jagaan mereka.

Jiwa sayang anak muda,
Pencinta jiwa-jiwa muda

Kedahlanie.infoKa’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

1 comments:

Anonymous said...

Menfitnah juga berdosa oiii...