Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Monday, August 8, 2011

PENTING!!! SIMPLY SITI DAN MAMEE TIDAK HALAL

بسم الله الرحمن الرحيم

SimplySiti, MAMEE antara product yang tidak halal.

Mula-mula aku minta kita sabar dulu. Dan jangan fikir benda tue bila dikatakan tidak halal, ianya mesti ada babi ka apa dalam tue. Ada sebab2 kenapa satu2 makanan dan product itu tidak mendapat pengesahan sijil halal. Namun.. memang kebanyakkan kat bawah neh ada kaitan dengan BABI. Tadi ketika membaca blog sahabat blogger aku dapati mamee dan simplysiti, sardin marina, seri murni paste antara bahan yang dikatakan tidak mempunyai sijil pengesahah halal.

Lihat bawah ; klik pada image untuk besarkan...
Itu baru sikit kekawan.. delifrance pun tak halal.. lihat bawah ;Huhu.. yang aku sedih sangat2 pasal mamee. Mamee neh kan siyes aku cakap sapa yang tak pernah makan? Gila arh dah berkilo2 ternak babi dalam badan tu.. aduhaiiii sedih gilaaaaa neh. Tengok bawah pula ;Nak tahu FFM berhad tue keluarkan product apa? Tengok sini


Ingat dua perkara ;

1. Sila buat pemeriksaan sendiri dengan menghubungi jakim bagi mengesahkan maklumat ini

2. Sila bertanggungjawab atas diri sendir jika anda memilih untuk menyebarkan ia.

Aku terpanggil untuk sebarkan info atas kapasiti perlunya orang ramai tahu dan di dalam masa yang sama andai berita neh palsu sudah tentu akan ada yang muncul untuk betulkan ia. Dan andai senarai neh benar kenapa lahhh jakim tak siar dalam paper owhh tv? Lue fikirlah sendiri..

Sumber : sozcyili

Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

5 comments:

Nini Hartini said...

kenapa Ladang Rempah Ratus Pagoh tu tak halal?

Arizakiah said...

Kenapa Dato' Siti dah jawab balik yang semua produk dia halal?...

Anonymous said...

Simplysiti tu BERUSnya dari bulu BABI. Hati-hati .... walaupun bahan lain halal... Org sekarang hanya pentingkan wang, nak kaya aje, tanpa fikir halal haram...

AhmadIzwan said...

Carian web kat www.halal.gov.my mengesahkan MAMEE ni halal.

Untuk carian sila ke http://www.halal.gov.my/v3/index.php/ms/direktori... taip mamee dan lihat pada tab syarikat.

AhmadIzwan said...

http://www.halal.gov.my/v3/index.php/ms/direktori-halal-malaysia/126-direktori-halal-malaysia