Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Thursday, April 29, 2010

TERKINI: PENDEDAHAN LAPORAN PERUBATAN ... SHYFOOLS KANTOI..!!

بسم الله الرحمن الرحيم

Laporan Polis Pendedahan Rekod Perubatan Hospital Mangsa Liwat Saiful Bukhari Azlan Berjaya Dibuat Di IPD Kuantan Petang Tadi

KUANTAN, 29 April [3.20 pm] - Satu laporan polis terhadap isu pendedahan "Laporan Perubatan Saiful Bukhari Azlan" telah berjaya diadakan di IPD Kuantan, sebentar tadi. Laporan yang dibuat oleh Mohd Shukri Mohd Ramli (foto)(Blogger Cucumatkilau) itu antara lain mahu satu siasatan yang rapi oleh pihak polis berhubung dengan pendedahan dan kebocoran laporan perubatan mangsa liwat itu. Dalam laporannya, beliau mendedahakan beberapa perkara yang perlu diberi perhatian oleh pihak polis antaranya berkaitan terdapat dua laporan perubatan yang telah disahkan oleh doktor yang dikatakan telah memeriksa Saiful sebelum beliau membuat laporan polis mengatakan dia diliwat oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim. "Dalam laporan pertama bertarikh 28 Jun 2008, Dr.Mohamed Osman Abdul Hamid dari Hospital Pusrawi mengatakan bahawa dalam pemeriksaannya mendapati tiada kesan atau tanda-tanda Saiful diliwat. Manakala baru-baru ini satu lagi laporan perubatan telah didedahkan oleh tiga orang doktor pakar dari Hospital Kuala Lumpur (HKL) yang juga membuat keputusan yang sama da mengesahkan Saiful tidak diliwat berdasarkan kepada tidak ada penetrasi ke atas tubuh badannya" kata Shukri.

"Dengan tersebarnya dua laporan perubatan ini, ia jelas sekali menganggu prosiding perbicaraan kes liwat yang sedang dihadapi oleh Saiful sekarang ini. Ini bermakna pihak terbabit telah dengan tidak bertanggungjawab sengaja ingin menjatuhkan maruah dan resputasi Saiful" tambahnya lagi. Akibat pendedahan laporan perubatan tersebut menyebabkan rakyat Malaysia seantero dunia kini semakin keliru dengan kes liwat yang sedang dihadapinya itu. Malah, berbagai andaian serta persepsi negatif kini dilontarkan terhadap mangsa akibat pendedahan tersebut. Malah, tindakan tersebut jelas sekali melanggar Akta Kemudahan Dan Perkhidmatan Jagaan Kesihatan 1998 (Swasta) seperti yang dinyatakan oleh Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Mohd Ismail Merican selepas laporan Pusrawi didedahkan kepada umum dulu. Malah kementerian akan mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana hospital yang membocorkan rekod pesakit mereka. Sehubungan dengan itu beliau meminta pihak polis melakukan satu siasatan yang rapi terhadap pihak yang telah menjadi dalang dalam pendedahan tersebut.

Malah dua senario yang berlaku perlu diselesaikan segera mengikut saluran undang-undang iaitu jika terbukti laporan tersebut palsu, maka pihak berkuasa perlu mengambil tindakan tegas terhadap doktor dan hospital yang berkenaan kerana telah memalsukan dan mereka cipta “laporan palsu” untuk mengaibkan mangsa yang sedang menghadapi kes ini. Manakala senario kedua pula, jika terbukti laporan tersebut tulen, maka pihak berkuasa juga perlu mengambil tindakan tegas terhadap doktor dan hospital yang telah “pecah amanah” dengan membocorkan laporan tersebut. Oleh yang demikian, Kerajaan Malaysia perlu mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang bertanggungjawab melakukan perbuatan ini, malah mereka perlu dibawa ke muka keadilan. Jika tidak saya khuatir banyak lagi kebocoran laporan perubatan pesakit akan didedahkan kepada umum selepas ini. Malah, pendedahan laporan perubatan Saiful itu jelas sekali telah memalukan, mencemarkan, serta menjatuhkan imejnya dimata rakyat dan umat Islam di negara.

[Beliau juga turut mengesa supaya Saiful Bukhari turut membuat laporan polis dan mengambil tindakan mahkamah dengan menyaman pihak-pihak terbabit iaitu doktor yang berkenaan, pihak yang mengedarkan laporan itu, Pegarah Hospital Pusrawi dan HKL, Ketua Pengarah Kesihatan, Kementerian Kesihatan dan Kerajaan Malaysia sendiri. Saman perlu dilakukan atas faktor kecuaian hingga menyebabkan rakyat Malaysia kebanyakkannya tidak yakin dan keliru dengan kes liwat yang sedang dihadapi oleh beliau sekarang ini. Demi kerana imej dan maruah yang tercalar maka Saiful wajar mengambil tindakan saman fitnah atau sebagainya, supaya perkara yang sama tidak akan berulang lagi kepada pesakit yang lain pula selepas ini. Tambahan pula pendedahan yang dibuat oleh doktor terbabit jelas sekali menganggu prosiding perbicaraan yang sedang dihadapinya di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur sekarang]

http://pahangdaily.blogspot.com/2010/04/edisi-pahang-laporan-polis-terhadap.htmlUNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

0 comments: