Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Saturday, January 22, 2011

SEMUA KENDERAAN WAJIB PASANG BEG UDARA

بسم الله الرحمن الرحيم

Semua kenderaan diwajib pasang beg udara mulai tahun depan



RANTAU PANJANG, 21 Jan — Mulai tahun depan, semua kenderaan kecuali kenderaan pacuan empat roda diwajibkan memasang beg udara, kata Menteri Pengangkutan Datuk Seri Kong Cho Ha.

Beliau berkata langkah itu bagi mengelak risiko lebih tinggi termasuk kematian terhadap pemandu atau penumpang yang terlibat dalam kemalangan jalan raya.

Katanya, kerajaan memandang serius kadar kemalangan jalan raya sekarang terutama yang membabitkan kemalangan maut akibat tiada peralatan keselamatan yang cukup pada kenderaan awam.

“Mulai tahun depan, kerajaan akan mewajibkan semua kenderaan dipasang beg udara bagi keselamatan pemandu dan penumpang kenderaan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Pelancaran Kempen Keselamatan Jalan Raya sempena Tahun Baru Cina 2011, di sini, hari ini.

Note: Kah..kah..kah..kah.. Syarikat kroni mana pula la jadi pengimport airbag ni.. Kah..kah..kah..kah.. Inilah caranya pemimpin nak tolong diri sendiri.. kah..kah..kah..kah.. inilah caranya pemimpin nak penuhkan kocek sendiri... Kah..kah..kah..kah.. Rakyat dipaksa pasang itu ini.. rakyat dipaksa bayar itu ini.. Tapi tak apa.. penyokong umno tetap kata bagussssssssss.... Kah..kah..kah..kah..


Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

4 comments:

Anonymous said...

Spatutnya benda ni dah lama dikuatkuasakan. Tapi aku rase lebih baik dikuatkuasakan utk pengeluar kereta.

Nak harap sumer keta kat atas jalanraya ni nak pasang airbag? K'jaan ingat semua org mampu ke tambah2 lagi time ekonomi skang ni. Minya naik, sumer barang naik.

Ni takde lain nak naikkan darah rakyat je. Ni mesti ade kaitan dengan $$$ ni.

MOBYDICK said...

SYABAS KEPADA KERAJAAN MALAYSIA KERANA MENGUTAMAKAN KESELAMATAN RAKYAT,,,,TAPI YANG SEBENARNYA ADALAH NAK MENGUMPIL DUIT RAKYAT,,,,PTUIIIIHHH,,,,,

srs airbag said...

ni projek kroni la ni..bangsat!

Anonymous said...

Hahaha dulu kempen passing third brake-masuk akal a gak, pastu kempen seatbelt penumpang blakang- projek masyuk utk kroni, skang projek airbag Hahahahahahahaha kaya ooo org tarik kete, tu claim paling mahai...projek kroni a ni,,. Esok luse pemandunkete kena pakai helmet plak.. Hahaahhaahaha