Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Tuesday, April 27, 2010

MANJAKANI DAN KHASIATNYA

بسم الله الرحمن الرحيم



Kajian menunjukkan bahawa manjakani adalah kaya dengan tannin, asid tanik, antioksidan, vitamin (terutama vitamin A dan C), kalsium, besi, serat, protein dan karbohidrat. Selain itu ia juga mengandungi unsur-unsur seperti astringen, anti-microbial dan anti-radang. Kandungan taninnya yang tinggi menyebabkan manjakani digunakan secara meluas dalam perubatan tradisional, terutama untuk penggunaan selepas bersalin bagi mengetatkan rahim dan otot vagina yang mungkin kendur ataupun longgar akibat proses bersalin. Kajian membuktikan bahawa unsur astringen dalam manjakani dapat membantu mengencangkan otot dinding vagina dan mengembalikan keanjalan.

Berikut adalah antara kegunaan manjakani dalam pengubatan:-
- Awet Muda : Antioksidan dalam manjakani boleh melambatkan proses penuaan sel.
- Pencegahan Kencing Manis : Asid galik boleh mencegah kencing manis dan lelah.
- Pencegahan barah payudara dan rahim : Antioksidan dalam manjakani boleh mencegah barah buah dada dan barah rahim.
- Pencegahan bau yang tidak diingini : Oleh kerana manjakani bersifat astringen, ia boleh membasmi bakteria dan kuman yang mengakibatkan bau yang tidak selesa pada faraj.
- Merawat otot-otot di dalam faraj : Tannin yang terdapat di dalam manjakani mempunyai sifat menegangkan semula otot-otot dalam faraj dan menyebabkan faraj menjadi sempit semula.
- Mengawal lendir dan lelehan faraj : Astringen juga mampu menyerap segala lendir dan lelehan pada faraj yang boleh menyebabkan bau yang tidak selesa.
- Membersihkan lelehan haid dan nifas : Astringen juga mampu menyerap lebihan darah haid dan nifas.
- Mengecutkan semula tisu-tisu : Astringen juga mengecutkan semula tisu-tisu di dalam faraj terutamanya selepas bersalin.
- Menegangkan dan mencantikkan kulit : Astringen dalam manjakani boleh mencantikkan kulit dan mencegah jerawat.
- Mata yang sihat : Astringen terbukti dapat memberikan penglihatan yang jelas kerana ia mengecutkan tisu-tisu pada mata.
- Rawatan payudara : Oleh kerana manjakani mempunyai sifat-sifat menegangkan kembali otot-otot, maka amalan meminum minuman bermanjakani dapat memperbaiki payu dara yang telah hilang kekenyalannya.
- Gigi dan tulang : Kalsium dalam manjakani boleh membantu menguatkan gigi dan tulang.
- Mulut : Astringen dalam manjakani mengekalkan kebersihan mulut.
- Kulit kering dan berminyak : Astringen juga dapat mengawal kulit kering dan berminyak.
- Perawatan kronik ulser : Amalan meminum minuman manjakani juga boleh merawat kronik ulser.
- Pelbagai khasiat makanan : Disebabkan manjakani mempunyai serat makanan ia dapat melawaskan pembuangan air besar. Vitamin dan zat galian serta karbohidrat dan protein boleh memupuk kesihatan.

Khasiat Manjakani 1.
Ramai wanita akan risau bila melihat kulit mula kendur. bimbang andai kata perhatian suami akan mula beralih arah. Antara cara untuk melambatkan masalah kulit kendur bukan sahaja di bahagian muka, tetapi juga seluruh badan ialah dengan menggunakan buah manjakani. Buah ini bukan sahaj bagus untuk tujuan merapatkan otot vagina wanita tetapi juga berguna untuk petua kecantikan lainnya.
Cara:
Dapatkan buah manjakani. Boleh dibeli di pasar atau kedai-kedai India. Rebus beberapa biji buah manjakani sampai lembut. Anggaran cukup untuk kegunaan seluruh badan. Apabila sudah lembut dan bila dipicit, mengeluarkan lendir atau getahnya, lumurkan getah itu diseluruh muka, dan anggota badan lainnya seperti buah dada, perut, paha dan lengan. Biarkan sampai kering. Kemudian bolehlah mandi. elok diamalkan setiap hari sama ada sebelah pagi sebelum mandi atau sebelah petang.

Khasiat Manjakani 2
Ini tambahan petua bagi mengeratkan hubungan suami isteri, menurut nasihat orang lama, biji majakani dimasukan ke dalam nasi yang sedang ditanak. Apabila nasi telah betul-betul tanak keluarkan biji tersebut, kupaskan kulitnya yang telah lembut, digentelkan dan ditelan. Buat selama tiga hari berturut-turut. Insyaallah anda akan merasakan perubahan yg ketara dalam hubungan suami isteri.

Khasiat Manjakani 3
Untuk ibu selepas bersalin. Masa dalam pantang biasanya manjakani direbus lama-lama dengan air dan dibuang kulitnya. Lepas tu dikepal-kepal isinya dan masukkan dalam ketulan nasi. Boleh juga masukkan dalam kapsul ubat. Airnya sekali teguk je, minum. Minum laju-laju, itu petuanya kalau nak bagi habis. Untuk sapuan pada luka bersalin pula, manjakani kering diasah dan serbuknya disapu pada luka bersalin. Tapi pastikan manjakani dan alatan yang digunakan bersih, nanti ada jangkitan pula.

Selamat mencuba.



UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

77 comments:

فاوزيا ........ said...

wow ! interesting sekali ....
shukran........

Khalil said...

Orang bujang tak disyorkan makan benda camni. Bujang Susah kena nikah dulu ler..

www.kadikluang.blogspot.com

Captain said...

betul saudara Khalil, Bujang susah kena buah manjakani dia gaduh nak manjakini dengan kaum yang itu panjang cerita..

Anonymous said...

alahai manjakani..bujang susah apa lg?

yui92 said...

interesting facts

Captain said...

Laporan polis sudah dibuat..Suhakam tunggu apa lagi..siasat utk keadilan.

Nyawe budak bukan nyawe ikan..

Ayam kalau kita langgar mati kat Parit, Perak. Dtg tuan punya ayam, dia sebut nyaweee...bayarlah harga ayam.

Kalau nyawa budak ni, Polis bayarlah RM 1juta dan pampasan..Supaya yg hidup tak susah.Dah mati tak kan hidup balik...clear nama emaknya yg nasib malang.

Yang Pang..pang..pang. Gantung kerja. Bagi pakai pistol mainan supaya tak dpt pang..paang..pang lagi..

nisha said...

saya ada jumpa laman web yg menjual manjakani secara online.
saya prnh order dr laman web tu memang puas hati dengan layan yang diberikan oleh mereka.
hari in order esk dh sampai dh.
in first time saya beli secara online memang puas hati ....

Info untuk sesiapa yg nk xtahu nk beli mana manjakani.
ni link laman web tu -- diqziz.com/herbal

semut sesat said...

saya ada menjual 100% serbuk tulen manjakani yang dah siap proses.
RM25 setiap satu.boleh ke blog saya untuk melihat produk.

bicaradiksi said...

assalamualaikum...para wanita yang belum mencuba dan merasai khasiat manjakani, cepat2lah...saya dah lama amalkan...bagus luaran dan dalaman, diri kita pun rasa yakin..alhamdulillah

aruzA rahzA said...

hebatnyer manjakani ni..terima kasih byk2 utk info ni.sgt bguna

mohd zahari zahari said...

Salam,
Untuk dapatkan bekalan buah manjakani
sikit atau banyak boleh hubungi saya 0134053661 zahari.

Anonymous said...

generic xanax xanax withdrawal .25 mg - buy 1 mg xanax online

Anonymous said...

generic xanax what does generic xanax pills look like - xanax for anxiety after drinking

Anonymous said...

how to buy xanax online can you buy xanax online - xanax risks

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol online prescription - buy cheapest tramadol

Anonymous said...

xanax online white round xanax 2mg - drug interactions biaxin xanax

Anonymous said...

buy carisoprodol carisoprodol soma side effects - zanaflex vs carisoprodol

Anonymous said...

buy tramadol no prescription tramadol 50 mg maximum dosage - tramadol withdrawal methadone

Anonymous said...

xanax medication cheap xanax bars - xanax 2 mg street value

Anonymous said...

buy carisoprodol buy carisoprodol online cheap - carisoprodol long term effects

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol withdrawal duration symptoms - buy tramadol health solutions

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol overdose management - how to buy tramadol online

Anonymous said...

generic xanax buy xanax american express - xanax bars no imprint

Anonymous said...

xanax online xanax online no prescription - xanax online no prescription mastercard

Anonymous said...

buy carisoprodol many carisoprodol overdose - carisoprodol 350 mg generic for

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol 50mg ratiopharm - order tramadol online sweden

Anonymous said...

buy carisoprodol how to buy carisoprodol - carisoprodol pronunciation

Anonymous said...

buy xanax online overnight delivery xanax used get high - order xanax india

Anonymous said...

xanax online xanax klonopin drug class - xanax vicodin overdose

Anonymous said...

carisoprodol 350mg carisoprodol generic soma - dosage for carisoprodol 350 mg

Anonymous said...

buy tramadol online what is tramadol a generic for - generic tramadol no prescription

Anonymous said...

xanax online order xanax overnight delivery - best way to buy xanax online

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol hcl 50mg narcotic - tramadol no prescription overnight cod delivery

Anonymous said...

xanax online mixing valium and xanax and alcohol - buy xanax american express

Anonymous said...

xanax online 2mg clonazepam vs 2mg xanax - xanax xr oral side effects

Anonymous said...

cialis online ho comprato cialis online - cheap cialis from china

Anonymous said...

xanax online xanax side effects hearing - xanax overdose treated

Anonymous said...

buy real cialis online lowest price cialis - cialis coupon discounts

Anonymous said...

cialis online no prescription cialis blood pressure - cialis daily pill

Anonymous said...

xanax online what do 2mg xanax look like - xanax dosage 3 mg

Anonymous said...

cialis 20mg buy cialis in france - buy cialis online us

Anonymous said...

generic cialis no prescription order cialis online no prescription usa - generic cialis mumbai

Anonymous said...

cialis online generic cialis in australia - cialis online us

Anonymous said...

buy tramadol cheap no prescription tramadol online missouri - tramadol addiction rehab

Anonymous said...

buy tramadol buy tramadol usa online - buy tramadol online eu

Anonymous said...

buy tramadol cod online 300 mg tramadol overdose - usual dosage tramadol dogs

Anonymous said...

buy tramadol buy tramadol visa - tramadol addiction fda

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#21906 tramadol hcl premature ejaculation - can i order tramadol online legally

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#30807 is buying tramadol online legal - buy tramadol online overnight cod

Anonymous said...

buy tramadol tramadol 0 1g - online pharmacy tramadol overnight

Anonymous said...

tramadol 50 tramadol er - buy tramadol online usa

Anonymous said...

buy tramadol tramadol high off - tramadol hcl 100mg

Anonymous said...

buy tramadol buy tramadol american express - order tramadol online with visa

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#21906 tramadol 50mg strong - buy tramadol rx online

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol constipation - cheap tramadol overnight shipping

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#74967 tramadol online next day delivery - tramadol 300 er

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol hcl prescribed - tramadol 50 mg and alcohol

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#96430 buy tramadol online missouri - tramadol 50 dosage

Anonymous said...

generic ativan ativan withdrawal diarrhea - ativan overdose many

Anonymous said...

learn how to buy tramdadol tramadol high review - tramadol xanax alcohol

Anonymous said...

cheap ativan online lorazepam 1 mg kern pharma - ativan online no prescription needed

Anonymous said...

http://reidmoody.com/#37982 lorazepam 1 mg kern pharma - ativan online no prescription needed

je_tsai said...

Saya Dari Kota Medan Indonesia. Bagi yang berminat, boleh menghubungi saya di BB pin 277618d6 atau SMS di 0823.6252.7296 ( hanya untuk peminat serius )
juga tersedia kayu perapet/kayu rapet untuk merapatkan daerah V

Anonymous said...

ways to buy ativan online ativan dosage instructions - ativan uses for

Anonymous said...

http://ranchodelastortugas.com/#72895 buy alprazolam 2mg - xanax 1 mg at a time

Anonymous said...

buy tramadol online cod tramadol 50 mg for dogs - tramadol addiction management

Anonymous said...

buy tramadol online cheap online tramadol no prescription - tramadol xr dosage

Anonymous said...

buy xanax online xanax drug symptoms - street value of xanax pills

Anonymous said...

buy tramadol overnight delivery tramadol hcl 50 mg uses - tramadol 50mg ndc

Anonymous said...

buy xanax online xanax drug guide - xanax in urine drug screen

Anonymous said...

buy cheap xanax buy xanax spain - xanax dosage in bar

Anonymous said...

buy xanax online xanax dosage how often - cheap generic xanax no prescription

Anonymous said...

avaient fait jouer un role plus actif aux, viagra sans ordonnance en pharmacie, il faut aussi se mefier en general des vins qui, donde en definitiva se apoyan los ideales, cialis barato, la democracia representativa, Heckel aiix remarques de M. viagra pfizer, benche siano state assai studiate non vennero, der Respirationswege erzeugen, cialis bestellen online, Sobald die Flussigkeit ins Sieden gekommen ist,

Anonymous said...

makasih artikelnya. sangat bermanfaat sekali ... Sekarang manjakani juga terdapat pada jamu sekar malam.

Madah AR said...

Hi. Salam. Saya ada jual homemade produk manjakani. 100% buah manjakani tanpa campuran apa2 bahan pon. ASLI DAN TULEN ok.. ^_^
1) Pure Ground ManjaQani Kapsul
2) Pure Ground ManjaQani Serbuk
Boleh lawati www.facebook.com/manjaqani
ATAU sms/wa 0199969221 Pn. Madah
ATAU Instagram @ladywada #manjaqani

Ada menawarkan pakej harga terbaik utk anda tau.. Dapatkan sekarang!!

toko afandi said...

kami jual kapsul manjakani dan madu manjakani murah, silahkan SMS/WhatsApp: 085643186814
PIN BBM: 73F299B5
kunjungi website: www.tokoafandi.com

Kanya Kulap said...

[-] Cerita Sex Dewasa - Malam Ultahnya Dewi
[-] Cerita Sex Dewasa - Sempitnya Memek ABG SMP
[-] Cerita Sex Dewasa - Adik Qu Merenggut Perawan Qu
[-] Cerita Sex Dewasa - Anak Pembantu Qu Yang Memuaskan Qu
[-] Cerita Sex Dewasa - Gara Gara Hujan Mendadak
[-] Cerita Sex Dewasa - Gadis SMA Berjilbab Dengan Pembantunya
[-] Cerita Sex Dewasa - Akibat Obat Perangsang
[-] Cerita Sex Dewasa - Nikmatnya Teman Catting_Qu
[-] Cerita Sex Dewasa - Tante IVONE Yang Janda
[-] kata kata
[-] Cerita Sex Dewasa Gadis SMA Berjilbab
[-] Cerita Sex Dewasa - Bidan Muda Yang Cantik
[-] Cerita Sex Dewasa - Tubuh Tante_Qu Memang Nikmat
[-] Foto Bugil - Gadis Bule Mandi Telanjang
[-] Foto Bugil - Cewek Arab Berjilbab
[-] Foto Bugil - Belahan Dada Tante Nissa Hot
[-] Foto Bugil - ABG Cantik Di Kolam Berenang
[-] Foto Bugil - Memek Anak SMP Belum Berbulu
[-] Foto Bugil - Tante Silvia Di Grepe Memeknya Sebelum ML
[-] Foto Bugil - Cewek Arab Lagi Pamer Memek
[-] Foto Bugil - Tante Sexy DI Kamar Mandi
[-] Foto Bugil - HOT dan Terpanas
[-] Foto Bugil - Pantat Montok
[-] Foto Bugil - Anak SMP Dengan OM om