Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Saturday, July 17, 2010

INFO GIGITAN ULAR

بسم الله الرحمن الرحيم

Gigitan Ular



Jenis-jenis ular yang ada di Malaysia
Terdapat lebih dari 140 spesis ular di Malaysia, tetapi hanya 17 spesis sahaja yang beracun.

Beberapa jenis ular beracun dan berbahaya ialah seperti ular tedung (cobra dan King cobra), ular kapak (Russell's Viper, Malaysian pit viper dan Green tree pit viper) dan ular 'kraits'.
Ular tedung biasanya dijumpai di kawasan ladang, paya, tanah lapang dan juga di kawasan perumahan di mana mudah bagi ular-ular tersebut mencari mangsanya seperti tikus. Manakala "king Cobra" pula biasanya di jumpai di hutan tebal.

Ular kapak (pit viper) pula mudah dijumpai di kebun getah, ladang, kampung dan hutan. Tempat yang biasa bagi 'Green tree pit viper' pula ialah di atas pokok. Ular 'Kraits' biasanya didapati di padang, hutan atau di pinggir kawasan perumahan. Ular laut selalunya berada di pesisiran pantai dan kawasan muara sungai. Oleh yang demikian, kes-kes patukan ular sering terjadi kepada mereka yang tinggal atau bekerja dekat dengan kawasan-kawasan tersebut dan semasa aktiviti-aktiviti perkhemahan, berkelah dan riadah di kawasan-kawasan tersebut.

Gejala & tanda-tanda dipatuk ular
Kecedaraan atau kemudaratan akibat patukan ular bergantung kepada jenis dan saiz ular, jumlah racun, bilangan patukan, tempat patukan (kesan patukan menjadi teruk jika dipatuk di kepala, leher dan badan) dan saiz mangsa.
Racun ular bertindak melalui 3 cara yang berlainan :

* Toksin darah (Haemotoxins)
* Toksin saraf (Neurotoxins)
* Toksin jantung (Cardiotoxins)

Sesetengah gejala patukan akan dirasai dalam masa yang singkat selepas dipatuk berbanding dengan sesetengah gejala patukan yang lain. Gejala awal:

* Sakit setempat, bengkak dan perubahan warna kulit pada tempat patukan (patukan ular laut biasanya tidak mendatangkan reaksi mahupun rasa sakit).
* Gejala am yang mungkin timbul pada peringkat awal pada 10 hingga 15 minit selepas dipatuk ialah rasa cemas, lemah, muntah, sakit kepala, pening, berpeluh, sesak nafas, perasaan keliru, kekejangan dan kemudian mangsa mungkin akan lumpuh dan seterusnya mati.

Gejala yang berlaku agak lambat:

* Gejala setempat (di tempat patukan): bengkak, bisul, pendarahan dalam kulit dan otot, dan gejala kurang aliran darah ke anggota serta kulit.
* Gejala am seperti: pening, muntah, sesak nafas, demam, kejutan (shock), gusi berdarah, darah dalam najis, air kencing atau muntah dan lumpuh.
* Gangguan deria sentuhan, rasa dan bau; rasa mengantuk, rasa lumpuh pada otot muka dan mata; susah untuk menelan dan pendarahan dalam otak.

Kesan atau Komplikasi patukan ular
Walaupun kebanyakan orang yang dipatuk ular beracun akan sembuh, namun patukan ular boleh menjadi serius dan boleh membawa maut jika tidak dirawat dengan cepat. Kesan atau komplikasi yang boleh terjadi ialah :

* Parut dan kesan kosmetik.
* Luka, jangkitan kulit dan jangkitan tulang di tempat yang dipatuk.
* Penyakit Tetanus (kancing gigi).
* Kerosakan buah pinggang.
* Kerosakan otak akibat perdarahan dalam otak
* Luka atau parut kekal dalam mata, jika ular menyembur racun ke mata.

Rawatan patukan ular
JANGAN PANIK!
Jangan potong atau hisap tempat yang dipatuk

* Elakkan dari bergerak jika tiada keperluan bagi mengurangkan racun merebak ke bahagian badan yang lain.
* Basuh tempat yang dipatuk dengan segera dan berhati-hati.
* Basuh mata secepat mungkin jika racun ular disembur ke mata.
* Balut tempat yang dipatuk dengan baik tetapi janganlah terlalu ketat supaya aliran darah tidak terganggu. Jika tempat yang dipatuk ialah tangan atau kaki, buat balutan tambahan bagi keseluruhan tangan atau kaki, mulai dari jari tangan atau jari kaki.
* Elakkan anggota yang dipatuk dari bergerak dengan menggunakan anduh (splint atau sling).
* Elakkan mangsa dari bergerak sehingga pertolongan tiba. Bawa bentuk-bentuk pertolongan kepada mangsa bagi mengelakkan mangsa bergerak atau berjalan.
* Hantar mangsa ke hospital yang berdekatan.

Rawatan di hospital :

* Mangsa akan diletak di bawah perhatian yang rapi
* Rawatan termasuk rawatan luka, jagaan anggota dan rawatan sokongan
* Rawatan sokongan termasuk melegakan kesakitan, rawatan jangkitan , pemindahan faktor pembekuan darah, bantuan pernafasan dan sebagainya mengikut keperluan.
* Doktor juga akan memberi ubat khas antivenom yang spesifik bergantung kepada tahap keseriusan patukan
* Jika perlu, suntikan imunisasi atau imunisasi tambahan untuk penyakit tetanus mungkin akan diberi.

Bagaimana mengelak dari dipatuk ular

* Pakai kasut yang menutup kaki atau seluar panjang semasa berjalan di kawasan semak
* Hentak kaki atau lakukan gegaran dengan kaki semasa berjalan di tempat gelap atau semak
* Jangan masukkan tangan ke dalam lubang, rekahan batu atau tanah
* Jauhi dari ular yang mati kerana ramai orang telah dipatuk 2 atau 3 kali oleh ular yang disangka telah mati.
* Elakkan pergi ke kawasan ular semasa suasana gelap.

- sumber infosihat



UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

47 comments:

Pak Oncu said...

Di Malaysia ni banyak lah pulak ULAR DALAM SEMAK (ulama) !!!!!!!! hahahahahah

fizacaldina said...

salam...sonok baca artikel ni..walaupun..sy mmg terlalu takut n geli dgn ular ni..tp..kat mn amik gmbr real tu..x blh bayangkn klu ular tu dpn mata sy..wallahi..hanye Tuhan saja yg tahu..

AlifMimYaNun FaAlifDalZaiLamAlifNun said...

Salam Ahad.

Bagus Entri Ni Bro. Sebagai Tambahan Langkah2 Keselamatan, http://originaler1982.blogspot.com/2009/12/doa-penunduk-segala-haiwan-liar-dan.html . Kalo yg lebih advance+gempaq, ada baiknya kita cari Guru2 yg boleh+sudi Ijazahkan Amalan Hikmah 'Doa (Ilmu) Tongkat Nabi Musa.'

Doa ni pun ada pelbagai jenis+versi. Ilmu ni banyak juga kegunaannya (bersifat Multi-Purpose), namun antara yg plg famous dgn Ilmu ni ialah sbg Penunduk+Penjinak Ular. Pengamal yg dah mantap dgn Ilmu ni siap bleh bermain-main lagi dgn ular. Wira2 Bomba biasanya ramai yg ada Amalan ni. Wallahu'alam...

Salam Sepanjang Abad.

Anonymous said...

xanax 0.5mg cheap xanax without rx - xanax side effects withdrawal

Anonymous said...

online xanax xanax generic list - safest way to order xanax online

Anonymous said...

xanax online generic xanax yellow - buy xanax malaysia

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol 100mg/1ml - tramadol 50 mg tablets side effects

Anonymous said...

generic alprazolam xanax in mexico - cheap generic xanax online

Anonymous said...

buy xanax online no prescription cheap 2mg clonazepam vs xanax - prozac for xanax for anxiety

Anonymous said...

tramadol online tramadol for dogs nausea - tramadol rash

Anonymous said...

carisoprodol 350 mg side effects of taking carisoprodol - will carisoprodol 350 mg get you high

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol 100mg pills - tramadol for opiate addiction

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol withdrawal symptoms dogs - tramadol online purchase

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol addiction dosage - generic form of tramadol

Anonymous said...

buy tramadol online order tramadol online usa - discount tramadol

Anonymous said...

buy carisoprodol buy carisoprodol 350 mg - order carisoprodol online no prescription

Anonymous said...

buy carisoprodol buy carisoprodol fedex - there drug test carisoprodol

Anonymous said...

buy cialis professional buy generic cialis online usa - where to buy cialis online

Anonymous said...

buy cialis online tadalafil cialis cheap - generic cialis daily

Anonymous said...

xanax online buy xanax online pharmacy - xanax good high blood pressure

Anonymous said...

buy cialis online buy cialis usa pharmacy - buy cialis mastercard

Anonymous said...

xanax online xanax side effects on the brain - eating kill xanax high

Anonymous said...

xanax online xanax and alcohol hangover - xanax gg249

Anonymous said...

xanax online medications used xanax withdrawal - vyvanse and xanax high

Anonymous said...

buy cialis online cialis and alcohol - cheap viagra or cialis online

Anonymous said...

xanax online does xanax show up 9 panel drug test - xanax 2mg side effects

Anonymous said...

buy tramadol buyer tramadol online - buy tramadol cod delivery

Anonymous said...

http://blog.dawn.com/dblog/buy/#side-effects online pharmacy tramadol cheap - tramadol 50 mg headache

Anonymous said...

buy tramadol no rx tramadol online cod - tramadol hcl bp 100mg

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol online overnight shipping - tramadol 50mg and ibuprofen

Anonymous said...

buy tramadol rx tramadol sr - 100 mg - tramadol addiction management

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol withdrawal duration - buy tramadol online with visa

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#38471 tramadol dosage for depression - recovering tramadol addiction

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#38471 order tramadol no script - tramadol dosage canine weight

Anonymous said...

buy tramadol buy tramadol online cod no prescription - buy tramadol an 627

Anonymous said...

generic tramadol buy tramadol cod fedex - tramadol for dogs or people

Anonymous said...

buy ativan online ativan dosage gad - ativan side effects and weight loss

Anonymous said...

buy tramadol online cheap usa online pharmacy tramadol - tramadol dosage for adults

Anonymous said...

ways to buy ativan online buy cheap ativan online - ativan withdrawal paranoia

Anonymous said...

xanax sale xanax bars wiki - xanax bars yellow school buses

Anonymous said...

order xanax online buy xanax online india - xanax over the counter

Anonymous said...

buy tramadol with mastercard addiction potential of tramadol - tramadol hcl dosage in humans

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol hcl 50 mg canine - tramadol renal failure

Anonymous said...

http://ranchodelastortugas.com/#58720 generic xanax ingredients - usual dosage xanax anxiety

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol online nz - if you overdose tramadol

Anonymous said...

buy xanax online effexor xanax drug interactions - get really high xanax

Anonymous said...

alprazolam 0.5mg buy xanax in canada - xanax drug addiction symptoms