Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Saturday, March 5, 2011

PETRONAS UNTUNG BERPULUH BILLION MINYAK TETAP NAIK HARGA

بسم الله الرحمن الرحيم

Untung sebelum cukai Q3 Petronas melonjak kepada RM30.149 bilion



KUALA LUMPUR 2 Mac — Petroliam Nasional Bhd (Petronas) mencatat keuntungan sebelum cukai yang lebih tinggi sebanyak RM30.149 bilion dalam tempoh suku ketiga berakhir 31 Disember 2010 berbanding RM20.528 bilion pada suku yang sama pada 2009.

Perolehan meningkat 12.4 peratus kepada RM60.041 bilion berbanding RM53.436 bilion sebelumnya berikutan jumlah serta harga minyak mentah yang lebih tinggi.

Bagi tempoh sembilan bulan berakhir 31 Disember 2010, syarikat itu mencatat keuntungan sebelum cukai yang lebih tinggi sebanyak RM69.746 bilion berbanding RM51.733 bilion pada tempoh yang sama pada 2009.

Perolehan syarikat meningkat 15.8 peratus kepada RM175.586 bilion berbanding RM151.612 bilion sebelumnya.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Petronas, Datuk Shamsul Azhar Abbas berkata, syarikat itu terus mencatat prestasi asas yang kukuh pada suku ketiga meskipun kos semakin meningkat dan impak pengukuhan ringgi berbanding dollar Amerika Syarikat (AS).

"Prestasi keseluruhannya meningkat yang ditunjukkan menerusi peningkatan pulangan ke atas purata modal yang digunakan (ROACE) daripada 25 peratus kepada 28.2 peratus,” katanya pada sidang akhbar untuk mengumumkan keputusan syarikat di sini hari ini.

Jumlah aset meningkat kepada RM430.5 bilion berbanding RM410.9 bilion sehingga 31 Mac 2010, terutamanya disumbangkan oleh keuntungan tunai daripada penawaran awam permulaan (IPO) PCGB dan MHB.

Jumlah hutang kepada nisbah jumlah aset berkurangan kepada 0.11 kali setakat 31 Disember 2010 berbanding 0.13 kali pada 31 Mac, 2010 hasil daripada pinjaman yang lebih rendah hasil pengukuhan ringgit serta jumlah aset yang lebih tinggi.

Shamsul Azhar berkata, Petronas akan membelanjakan RM50-RM55 bilion setahun dalam tempoh lima tahun untuk menggantikan aset yang sudah lama bagi meneruskan pertumbuhan mampan pada masa depan.

Beliau berkata, pada puratanya lebih 60 peratus medan pengeluaran utama minyak di Malaysia berusia 26 tahun.

"Perbelanjaan modal yang ketara diperlukan untuk mengekalkan integriti masa depan aset-aset lama ini,” katanya.

Sementara itu, Shamsul berkata, Petronas juga akan mengubah tahun kewangannya daripada Mac kepada Disember berkuat kuasa 1 April, 2011.

Beliau berkata perubahan tahun kewangan itu adalah sebahagian daripada transformasi semasa. - Bernama



Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

68 comments:

de'trim said...

sthu den la kn..petronas xde kaitan dgn harge minyak m'sia..minyak di m'sia pakai minyak GRED C yg di import..minyak petronas GRED A utk di eksport je..

Anonymous said...

ada la kaitan... cukai dari petronas tu yg kerajaan dapat. bila petronas untung lebih kerajaan pun dapat untung lebih. sepatutnya jika kerajaan untung lebih xder la minyak naik harga. ni lagi untung lagi melambung harga minyak apakehalnya?

Anonymous said...

buy cheap tramadol tramadol 100mg vaikutusaika - tramadol online overnight

Anonymous said...

generic xanax xanax type of drug - xanax online in australia

Anonymous said...

xanax online what does the generic xanax look like - xanax 2mg dosage

Anonymous said...

generic xanax xanax withdrawal irritability - cheap generic xanax no prescription

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol addiction blue light - tramadol dosage elderly

Anonymous said...

cheap tramadol online duration of tramadol withdrawal symptoms - can you get tramadol online legally

Anonymous said...

xanax online fake xanax 1mg - does xanax show up faa drug test

Anonymous said...

order tramadol buy tramadol from trusted pharmacy - buy tramadol medication

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol dosage 100 pound dog - tramadol for dogs cough

Anonymous said...

xanax online xanax drug for dogs - much 2mg xanax street price

Anonymous said...

buy tramadol online legal purchase tramadol online - tramadol withdrawal neurontin

Anonymous said...

tramadol online cod tramadol withdrawal wikipedia - tramadol dosage acetaminophen

Anonymous said...

xanax 0.5mg buy xanax online mexico - buy xanax online with mastercard

Anonymous said...

generic tramadol buy tramadol buy cod - tramadol 50 mg contraindications

Anonymous said...

carisoprodol 350 mg carisoprodol tab 350mg - carisoprodol 350 mg picture

Anonymous said...

buy tramadol for dogs tramadol addiction therapy - tramadol 93 58 information

Anonymous said...

xanax online topamax xanax drug interactions - cheap xanax pharmacy

Anonymous said...

xanax online xanax brand versus generic - xanax 66 2 4 9

Anonymous said...

carisoprodol buy carisoprodol oral - what is soma carisoprodol tablets 350mg

Anonymous said...

buy tramadol online buying tramadol with mastercard - tramadol tylenol high

Anonymous said...

buy xanax online no prescription overnight xanax questions - xanax generic list

Anonymous said...

buy cialis online generic cialis vs brand name cialis - buy cialis viagra usa

Anonymous said...

cialis online generic cialis no prescription needed - cialis online thailand

Anonymous said...

purchase cialis cheap cialis levitra - online apotheke cialis 20mg

Anonymous said...

xanax depression xanax withdrawal symptoms depression - xanax pills shapes

Anonymous said...

buy cialis usa generic cialis wikipedia - generic cialis capsules

Anonymous said...

buy cialis online can you buy cialis over the counter - cialis 36 hour price

Anonymous said...

xanax online xanax withdrawal symptoms timeline - xanax effects central nervous system

Anonymous said...

buy cialis 10mg cialis daily and bph - cialis daily free offer

Anonymous said...

cheap cialis online buy cialis online for cheap - once daily cialis reviews

Anonymous said...

best place to buy xanax online xanax xr withdrawal - buy alprazolam online with mastercard

Anonymous said...

xanax online xanax withdrawal tight jaw - xanax pills colors

Anonymous said...

cialis online cialis how long to take effect - buy cialis online forum

Anonymous said...

buy cialis online cialis online 5mg - buy cialis online reviews

Anonymous said...

buy xanax xanax for anxiety - xanax before drug test

Anonymous said...

buy cialis in usa cialis prescription - cialis daily better

Anonymous said...

cialis online best price cialis 10mg - buy liquid cialis online

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#30807 buy tramadol no prescription overnight - how to order tramadol cod

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#62431 what is the addiction risk associated with tramadol - cheap tramadol online overnight delivery

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#73892 buy tramadol online without script - buy-tramadol-online

Anonymous said...

buy tramadol online can you buy tramadol usa - tramadol urine test

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#38471 reliable online pharmacy tramadol - taking tramadol for dogs

Anonymous said...

generic tramadol tramadol withdrawal with vicodin - buy tramadol overnight saturday delivery

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol online without script - order tramadol cod overnight

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol high vs hydrocodone - tramadol for dogs vs people

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol dosage pets - tramadol for dogs after surgery

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#62431 get rid tramadol addiction - tramadol withdrawal length

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#63987 tramadol hydrochloride 50mg tablets - tramadol online texas

Anonymous said...

learn how to buy tramdadol tramadol extended release tablets - tramadol hcl 50 mg cost

Anonymous said...

buy ativan online ativan recreational use - ativan withdrawal after 1 week

Anonymous said...

cheap ativan online generic lorazepam 1mg - ativan dosage equal to xanax

Anonymous said...

http://reidmoody.com/#45570 ativan with alcohol side effect - side effects of ativan 0.5mg

Anonymous said...

http://reidmoody.com/#51208 maximum ativan dosage alcohol withdrawal - lorazepam 1 mg sl

Anonymous said...

no prescription xanax xanax job drug test - will overdose xanax kill you

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol overdose mg - best way buy tramadol online

Anonymous said...

order alprazolam xanax 7.5mg - xanax effects cortisol

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol overdose many - tramadol 100 mg ratiopharm

Anonymous said...

buy xanax online xanax dosage 257 - xanax dosage pink pill

Anonymous said...

xanax no prescription online buy xanax online from us pharmacy - xanax recreational use grasscity

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol addiction in pregnancy - tramadol 75 mg tablets

Anonymous said...

http://ranchodelastortugas.com/#50698 xanax pills types - buy xanax no prescription needed

Anonymous said...

xanax no rx online pharmacy valium xanax - xanax side effects on pregnancy

Anonymous said...

buy xanax online xanax dosage for flight anxiety - buy gador alprazolam

Anonymous said...

buy xanax online xanax pill blue - 5 xanax get high

Anonymous said...

buy tramadol free shipping tramadol without prescription - tramadol overnight shipping

Anonymous said...

generic female viagra cost [url=http://flavors.me/ess9vcxz/#purchase-Ceclor-cod-cash-delivery]Ceclor purchase in USA cheapest[/url] canadianpharmacy viagra soft Cheap Generic Ilosone Buy In USA low grade floxin cancer http://flavors.me/stlzfcjg/#synthroid-eating viagra capsules pharmacy sales london