Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Thursday, May 27, 2010

PETROL NAIK HARGA.. YAHOOOOO...!!!!

بسم الله الرحمن الرحيم

Harga petrol mungkin dinaikkan 15 sen tahun ini



Harga petrol mungkin dinaikkan buat permulaannya 15 sen bagi setiap liter daripada harga sekarang pada tahun ini. Hargpetrol price hike panic 010705 shell stationa petrol RON 95 ketika ini dijual pada harga 1.80 ringgit bagi setiap liter. Harga baru itu berikutan cadangan sebuah badan yang bertanggungjawab menasihatkan kerajaan berhubung cara-cara mengurangkan subsidi.

Cadangan itu dibuat pada pembentangan awam dalam usaha awal kerajaan untuk mengurang defisit dalam belanjawan negara yang kini pada tahap tertinggi bagi tempoh 20 tahun. Mengikut cadangan yang dikemukakan kepada lembaga penasihat itu, harga petrol akan dinaikkan tahun ini dan diikuti dengan dua lagi kenaikkan pada kadar 20 sen setiap liter setiap kenaikkan pada 2011 dan dua lagi kenaikan, juga pada kadar 20 sen bagi setiap kenaikkan pada 2012.

Padaoil world market 141008 03 sepanjang 2013-2015, kenaikan harga minyak akan bergerak perlahan dan pada penghujung 2015, harga RON95 dijangka berada pada 2.60 ringgit bagi setiap liter.

Bagaimanapun rancangan kenaikkan yang dicadangkan itu masih belum diluluskan oleh kerajaan. Ramalan itu adalah berdasarkan harga minyak mentah pada harga $73.06 bagi setiap tong pada 2011 dan $79.41-$94.52 bagi 2013-2015.

Cadangan pengurangan subsidi

Kerajaan akan menaikkan harga petrol, gas dan tol lebuhraya di bawah rancangan pengurangan subsidi selama lima tahun yang dibuat oleh PEMANDU, sebuah badan yang menasihatkan kerajan mengenai cara-cara mengurangkan subsidi.

Bagaiamanapun tiada keputusan yang dibuat dan kerajaan dijangka tidak akan membuat keputusan dalam jangka terdekat ini.

Pengurangan dan pemotongan subsidi itu membabitkan 12 perkara:

Petrol

Harsummit toll protest 180307 block roadga petrol prices dinaikan 15 sen pada Jun-Dis 2010, diikuti kenaikan 10 sen setiap enam bulan antara Jan 2011-Dis 2012 dan jumlah kenaikkan yang kecil bagi tahun-tahun berikutnya.

Harga petrol pada

2011 - RM2.16
2012 - RM2.20
2013 - RM2.34
2014 - RM2.52
2015 - RM2.60

Tol

Perbincangan semula dengan lebihraya pada 2010 dan dengan LDP pada 2013.

Cadangan semua perjanjian konsesi akan diteruskan tanpa pemberian subsidi, yang bakal menyebabkan kenaikkan harga antara 10-67 peratus pada 2010.

Gas

Harga gas dinaikkan pada kadar tetap RM3/MMBTU bagi setiap enam bulan daripada harga sekarang bagi sektor tenaga dan sektor bukan tenaga.

Kenaikkan harga gas pada RM3/MMBTU setiap enam bulan serentak dengan kenaikkan tarif elektrik 1.6 sen/kWh bagi setiap enam bulan. - Malaysiakini




UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

18 comments:

cenderajiwa said...

naik lagi...aper x der mekanisme lain lg ker?

Anonymous said...

KEPADA gorgondol.AKU TERPAKSA JAWAB KOMEN KO PD N3 YG LEPAS DISINI.SUPAYA KO BACA AND FAHAM..AYAT LAST KO TU JELAS KO MENGHINA GURU KPLI.SEOLAH-OLAH GURU KPLI HINA DAN KEJAM CAM UMNO SIAL PLAK AYAT KO-wei..gini la mudah..kes kpli ko x leh slhkn guru2 kpli..dan ko x leh hina dionrng..dah pelung dibuka diorng msk la dh berkelayakkan..klu sape2 pun yg de degree kemudian diberikan peluang keemasan x kn biarkan...bodoh lah sape2 yg hina bdk kpli...nampak lah x de akal dan x de iman..tuduhan2 tu seolah2 budak2 kpli pula salah..klu betul salah pun kerajaan la..dan satu lagi aku nk g tau ko..kos kpli keutmaaan diberikan kepada pelajar lepasan degree yg amek contohnya coz matematik,kejuruteraan kimia akan diserap jd cikgu kimia,klu kejuruteraan elektrik,awam,meki dll akan diserap ke subjek tu la,yg amek bahagian syafiah akan diserap jd ustazah or ustz,yg amek sastera diserap ke bahagian subjek bahasa melayu..bahkan diorng akan diberi kursus perguruan setahun lg..jd ok latu..penat2 blajar diploma3thn pastu degree 3thn kemudian sambung pulak kpli stahun..so x layak lagi ke..aku bidang kejuruteraan kimia x kn x leh serap jd cikgu kimia..dh la kena kursus stahun..bodoh la ko ni..gini la..kebanyakkan cikgu2 yg bkn kpli suka menghina bdk2 kpli..seolah2 bdk2 kpli bdk salah,buat dosa,bodoh,dan lain2 lagi..rendah tul manteliti cikgu2 yg berpendapat cam ko..pemikiran kelas ketiga..bodoh gila..klu btul nk mrh,mrh la kt kerajaan..ini soal peluang,sesiapa pun akan berminat..lg pun kami diberi latihan perguruan setahun lah bodoh..otak sempit

Anonymous said...

aku slalu jumpa cikgu2 bodoh cam ko yg menghina cikgu2 kpli..korang bajet mulia dan dan tinggi darjatnya..riak gila korang..mangkuk hayun..kawan aku dlu amek bahagian matematik..ijazah sarjana muda..kemudia kursus plak stahun tuk kpli..x kn x layak lagi ngajar matematik form4 n f5...korang ini memang makhluk dengki,hina,jijik..aku amek kejurutereaan kimia..and aku slalu dpt keputusan yg memuaskn....jd x kn aku x layak nk ngajar kimia spm..bodoh..soal korang lebih bijak mendidik..kepala hotak la..macam la aku x tau kes2 korang..x lah yah nk menghina orng..srng ko menghina guru lepasan kpli..bkn individu.maksudnya semua guru kpli tarak gunalakan..ko je mulia..manusia cam ko ni mmg riak nk mampos

MissXYZ said...

to ano:
kebolehan mengajar bkn bergantung pada result ko... ade yg result 4.0...
tapi bila bercakap kat depan suara pelahan... nak menerangkan bagi student faham tak brape nak reti... & macam2 lagi masalah... ape pun & siapa pun ko... guru kpli @ mmg org yg suka jdk cikgu... sila nilai anda di mana... =)

Anonymous said...

dlm kpli jgk kami bnyk didedahkn kemahiran mengajar..dan diuji juga..bkn hnya pd result semata-mata..tu la sbbnya masih kena kursus perguruan stahun..spya mahir mengajar..klu ko nk tau,rmi jg(bkn semua) guru2 yg bkn kpli slalu memandang rendah dan menghina guru kpli..malah diorng protes terhadap kami..mereka ini pendek akal..apa salah guru kpli.seolah2 guru kpli ni penjenayah pula,malah seolah2 buat dosa pula sbb masuk kpli..bodoh tul guru2 begini..g la sound kt kera jaan.. x yah nk sound kt guru kpli..ingt kami ni anjing ke..seolah2 guru bkn kpli ni mulia..kesimpulannya sama je..x yah nk ckp guru biasa lbh cekap dr guru kpli..kami pun lepasan ijazah jg..malah kami juga diberi kursus perguruan setahun..sifat dengki yg menebal dikalangan guru bkn kpli ni mmg wujud(bkn semua)..so jngn slhkn yg nk isi borang kpli..guru2 cam makhluk harus dibrain wash kn..cakap cam bajet power je..riak tul waktu diorng menghina guru2 kpli

Anonymous said...

orng yg amek kejuruteraan kimia kt universiti,kemudian setelah tamat sambung pula kursus perguruan di kpli stahun tuk jd cikgu kimia kt skolah.kami diberi kursus pendidikan yg amatlah sempurna.cara mengajar,kaunseling dll lg.jd x de alasan kualiti kami tiada berbanding diorng..sama jela..klu korng lebih pun,tlng2 la tunjuk ajarkn..bkn tlng tunjuk kurang ajar korng semasa menghina..bajet hebat mengajar..bila pelajar bermasalah salahkn guru kpli...pendek tul pemikiran makhluk seko ni..

Anonymous said...

misz xyz-ko ni satu hal jgk..bkn soal tu aku jelaskn.persoalan yg aku ungkitkn adalah"knp mesti menghina guru kpli"..sbb rmi(bkn semua) aku jmpe guru biasa yg suka menghina guru kpli..soal kemahiran mengajar,di kpli ada juga ujian dan tapisan..malah pengkhursusan untuk mengajar..hope ko faham la ya pasni..

gorgondolamedusa said...

wah, sambungan kat sinikah?

spt yg aku maklumkan sblom ni,
KPLI yg bukan dari perguruan n tiada kena mengena dgn perguruan derrr...

kalo bio medic ke ape ajar science aku leh a trime.

ini yg amek engineering ke ape jadah then ajar BM. ape cite?

betul, kpli juga byk didedahkan dgn teknik mengajar, berapa lame sangat kalu nak dibandingkan dgn kdpm.

lagi satu soklan aku,
kenape budak HRD, bole amek kpli,
sedangkan bdk kdpm xleh amek HRD?

hahahah...

kalu aku terkasar bahse ke ape ke,
mintak mahap ler,
cuma luahan perasaan aku yg x puasati dgn SEGELINTIR guru kpli, n KPM.

to BS, sori, terlebih sudah aku..
wahahaha..
TQ

gorgondolamedusa said...

isu hangat di sini..

kalo ko rase engineering bleh sambung kpli-stahun,
aku yg 3 tahun dlm edu nak sambung HRD (pembangunan sumber manusia), membangunkan manusia-mengenai pengurusan, psikologi, pentadbiran, kaunseling, etc nape x d terima?
bro, aku hanta surat pengesahan pd kpm awal blan 2, ujung bulan 6 baru nak reply x diiktiraf?
dah masuk sem 2...
brape riban plak $ terbang..
kes aku 3-4 tahun dolu.

pastu nak sambung kena dlm bidang2 berkaitan je...

makin sempit ler akai x bkembang,
cth kalo tesl xleh amek psiko edu,
kena tesl gak.
leceh ler...

skali lagi aku mintak mahap,
luahan ketidakpuashatian aku kat kemntrian. maaf. tq

Anonymous said...

biasa nya yg menyalak dlm paper pon cikgu-cikgu kpli, dari situ secara tidak langsung dapat memburukkan lagi pandangan masyarakat pada cikgu kpli. mintak tu mintak ni. itu dari sudut pemerhatian saya la.

disebabkan nila setitik habis susu sebelanga

Anonymous said...

yg biasa belasah anak murid cane pula.x kn cikgu kpli jgk..dh2 latu memburukkan antara satu sama lain..sama je..x yah la memandang serong pd sesiapa..semuanya manusia bukan..x kn masuk kpli automatik buruk perangainya,automatik tidak berkualiti,bnyk buat hal..pokok pangkalnya ini soal pengurusan pihak atasan..sesiapa yg memburukkan satu sama lain maka dialah yg sebenarnya buruk..dan bg guru2 yg memburukkan cikgu kpli..maka dia lah yg buruk..dia memburukkan guru kpli sbb dia x puas hati..so yg isi borang kpli pulak jd mangsa tak puas hatinya kpd kerajaan.dh x leh lepaskn kemarahan kpd kerajaan so bdk2 kpli dipandang hina..ini hakikat.malah kadang2 dpn2 muka je maen sound..berasa darjatnya didunia tinggi,riak,angkuh,dan bongkak..disinilah puncanya

Anonymous said...

ada jg yg depan muka je main sound budak kpli..seolah2 diorng bersalah sbb isi borang kpli.

Anonymous said...

gondol kate SEGELINTIR.
semua sama je, nobody perfect.
bace balek.
gitu juga anon May 27, 2010 10:26 PM
disebabkan nila setitik habis susu sebelanga.
x semua.
tapi nampaknye org2 bijak pandai ni sukar bertolak ansur n bermaaf-maafan pulak.
sukati korang ler. ape pon puncanya mungkin disebabkan pihak atasan, pengurusan yg menyebabkan korang camni. MUNGKIN!

Gorgon Medusa 1383 said...

gondol kate SEGELINTIR.
semua sama je, nobody perfect.
bace balek.
gitu juga anon May 27, 2010 10:26 PM
disebabkan nila setitik habis susu sebelanga.
x semua.
tapi nampaknye org2 bijak pandai ni sukar bertolak ansur n bermaaf-maafan pulak.
sukati korang ler. ape pon puncanya mungkin disebabkan pihak atasan, pengurusan yg menyebabkan korang camni. MUNGKIN!

sb752431 said...

PDRM tingkat 'rondaan' dalam internet


2010/05/28
KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) meningkatkan 'rondaan dalam internet' menerusi Bahagian Cyber Crime (Jenayah Siber) Bukit Aman bagi membanteras perbuatan menyalahi undang-undang, termasuk cubaan menjejaskan keselamatan negara melalui laman sosial yang semakin berleluasa.

Difahamkan, Bahagian Cyber Crime Bukit Aman yang mirip peranan Cyber Cops (Polis Siber) di Amerika Syarikat itu, turut ditugaskan memantau blog dan web, perkhidmatan dalam talian serta jaringan komunikasi dan multimedia lain, termasuk menangani penipuan terhadap pengguna internet.
Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan, berkata usaha itu dilakukan bagi menangani pelbagai jenayah di internet di samping membendung trend ugutan berbaur ancaman dalam laman sosial, Facebook yang semakin meningkat sejajar perkembangan pantas teknologi maklumat.
Beliau berkata, Bukit Aman juga sentiasa meningkatkan hubungan kerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) serta Cyber Security Malaysia bagi memantau pelbagai aktiviti di internet yang boleh dikategorikan sebagai jenayah siber.

“Pemantauan sentiasa ditingkatkan menerusi Bahagian Cyber Crime Bukit Aman. Bagaimanapun, mereka yang menerima ugutan melalui laman sosial serta menjadi mangsa salah laku di internet perlu tampil membuat laporan polis supaya tindakan segera dapat diambil bagi menjalankan siasatan dan mengesan pihak terbabit,” katanya ketika dihubungi Berita Harian, di sini, semalam.

Beliau diminta mengulas mengenai kecenderungan pengguna internet, termasuk remaja yang menyalahgunakan kemudahan itu terutama menerusi laman sosial dan blog untuk menabur fitnah serta membuat ancaman berbaur ugutan terhadap pelbagai pihak.

Sebelum ini, pengadu dalam kes liwat membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim, Mohd Saiful Bukhari Azlan membuat dua laporan polis kerana mendakwa menerima ugutan bunuh menerusi Facebook. Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat turut menerima ancaman sama.
Malah, ada juga pengguna internet menggunakan laman blog bagi menghina institusi Raja, selain menyentuh sensitiviti kaum dan agama di negara ini. Selain itu, kegiatan mencuri identiti pengguna internet serta kes penipuan dan pelaburan haram juga dilaporkan semakin meningkat kebelakangan ini.

Sementara itu, Musa meminta pengguna laman sosial dan pengendali blog serta web supaya menggunakan kemudahan itu dengan berhemah dan tidak menyalahgunakannya sehingga mencetuskan rasa kurang senang pengguna internet di samping mengganggu keselamatan dan ketenteraman awam.

PEGI MAMPOS SAMA KORANG.
KERJA KERAJAAN SENYAP2 LAGI MAU KECOH.

gurukul said...

KPLI tahun hadapan akan dilanjutkan menjadi 18 bulan atau satu tahun enam bulan. Sebelumnya, KPLI hanya mengambil masa setahun sebelum semua graduannya dihantar ke sekolah. Kebanyakan yang menyertai kursus ini sudah bekerjaya serta kemudian mengambil keputusan meyertai perkhidmatan guru.

Ramai yang mempersoalkan keupayaan graduan KPLI sebelum ini yang kurang efektif menjadi guru. Kta mereka, setahun tidak cukup bagi latihan perguruan yang perlu mereka hadapi. Kelemahan ketara dikatakan pada kemahiran mengajar (pedagogi) dan sikap guru KPLI.

http://cikgumalaysia.com/index.php/main/berita/kpli_berkesankah_18_bulan/

KPLI bakal dilanjutkan tempoh pengajiannya selama 18 bulan berbanding 12 bulan sebelum ini. Demikian kenyataan yang dieluarkan oleh Pengarah Bahagian Pendidikan Guru (BPG), Datuk Misrah Ibrahim. Keputusan itu diambil berikutan desakan pelbagai pihak selain mengakui tempoh yang diamalkan selama ini kurang berkesan bagi melahirkan guru berkualiti. Ini menunjukkan bahawa usaha Kementerian Pelajaran berhubung perkara ini telah lama dikaji dan dijangka dengan memanjangkan tempoh kursus tersebut, berupaya untuk memantapkan profesion perguruan yang melibatkan graduan lepasan universiti yang mempunyai pelbagai latar belakang disiplin ilmu.

http://websitifatimah.wordpress.com/2009/06/17/kursus-perguruan-lepas-ijazah-adakah-wajar-18-bulan/

Re4Mi5 said...

Terlebih dahulu aku memohon maaf sekiranya posting ini mengguris perasaan guru lepasan KPLI yang ada. I have to speak on my mind.

So, aku menyokong sangat sekiranya KPLI dimansuhkan. Kerana apa? Kerana pada aku, majoriti siswazah yang masuk KPLI adalah kerana meraka tidak mendapat pekerjaan yang sesuai dengan ijazah mereka. Jalan mudah yang ada untuk mendapat gaji yang tinggi, adalah dengan masuk KPLI dan menjadi guru DG41. Maka matlamat asal iaitu untuk menjadi seorang guru itu tidak wujud sebenarnya.

Mengapa aku kata demikian? Mereka ini adala lulusan ijazah dalam pelbagai bidang. Ada bidang kejuruteraan, IT, mass com, dan macam2 lagi. Tidak terdetik pun hati mereka dulu, semasa mendapat keputusan SPM yang cemerlang dulu untuk menjadi guru. Ketika itu mereka mahu menjadi jurutera, system analyst, wartawan dan sebagainya. Tetapi, apabila mendapat kerja yang pertama pada gaji rm1000 sebulan, ditambah dengan beban kerja yang tidak setimpal dengan gaji, mereka berfikir untuk mencari jalan keluar. Apa jalannya? Masuk KPLI, jadi cikgu.

That's why, guru yang diilahirkan oleh KPLI tidak cukup semangat perguruannya. Tidak cukup semangat untuk mendidik anak bangsa. Yang lebih teruk lagi, guru lepasan KPLI telah menutup peluang guru yang benar2 mengambil bidang perguruan ketika di universiti atau di maktab untuk mendapat tempat untuk mengajar.

Justeru, Kementerian Pelajaran perlu memikirkan sesuatu untuk mencegahnya sebelum ia lebih parah.

Anonymous said...

ade sesiapa yang berniaga boleh jual barang dengan harga sama tidak naik2 sejak dari zaman batu... sila jumpa saya!