Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Tuesday, February 8, 2011

TINDAKAN SAMAN KERETA YANG ADA DVD DAN GPS

بسم الله الرحمن الرحيم

JPJ Nak Saman Kereta Yang Guna Aksesori DVD Dan GPS? Apa Kes?



Dalam akhbar The Star, ada kenyataan mengenai isu ini.Dikatakan bahawa JPJ ingin mencari kesesuaian perundangan untuk menyaman individu-individu yang menggunakan aksesori DVD kerana dikatakan boleh melalaikan pemandu yang akan mengakibatkan kemalangan.Anda boleh baca dahulu kenyataan di dalam akhbar di bawah.

BUTTERWORTH: The Road Transport Department is looking into the possibility of amending the Road Transport Act to fine motorists who fix television screens and DVD players in their vehicles.

State Road Transport Department (JPJ) director Datuk Hassan Yaacob said an amendment could be made under Section 66 of the Road Transport Act 1987 for making vehicle alterations without permission.

“It is illegal and dangerous to fix these accessories. A driver can easily get distracted and it may result in accidents,’’ he said.

Hassan said enforcement teams would check if vehicles had complied with approved specifications.

“Those with xenon headlights will be fined RM300 while vehicles with fancy number plates will be fined RM120.

“In the end, they waste money by paying thrice – fixing the parts, paying the fine and paying again to remove them,” he said.

Hassan was commenting on the increasing number of motorists fixing televisions and DVD player sets in their vehicles.

On vehicles that are factory fitted with DVD players and GPS navigators, he said the department would have to look into it. - The Star


Apa masalah JPJ ni? Dah tak ada duit sangatkah sampai nak buat macam ni? Pakai DVD salah, itu salah, ini salah.Semuanya nak disaman. Tak ada pemandu yang pasang DVD atau GPS semata-mata untuk tengok sambil bawa kereta.Kebanyakannya untuk hiburan anak-anak atau keluarga semasa berjalan jauh.

Dan masalah dengan GPS tu pula kenapa? Terang-terang GPS berfungsi untuk menjadi pandu arah yang lebih baik kepada pemandu.Isu kelalaian pemandu itu isu yang sengaja ditimbulkan.Kami tak tahulah pegawai JPJ mana yang timbulkan idea sebegini.

Apa pandangan anda dengan cadangan JPJ ini? - penpasksgb

Note: Kah..kah..kah..kah.. Saman sekali kereta yang dalamnya ada simpan cd dangdut... Kerana ia boleh menyebabkan pemandunya gelek gerudi. Kah..kah..kah.. Saman juga kereta yang mempunyai alat pedingin hawa (aircond) kerana alat ini boleh membuatkan pemandunya rasa selesa sehingga tertidur... Kah..kah..kah..kah.. Saman juga kereta yang mengunakan minyak petrol atau diesel di Malaysia. Kerana dengan membeli minyak di malaysia pemandu kereta ini boleh menjadi marah dan hilang pertimbangan akal ketika memandu... Kah..kah..kah..kah.. Ramai manusia menjadi bertambah bodoh di malaysia.. Kah..kah..kah..kah...


Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

76 comments:

Anonymous said...

saman gak menteri pengeluar AP kepada menantu bawak masuk kete ke dalam negara. Kalau tak de keta kat jalan raya, tak de le yang memandu dan tak de gak kemalangan. kah..kah..kah..kah..

AnaQarbana said...

JPJ perlu ambil tindakan ke atas staffnya terlebih dahulu sebelum mengambil tindakan ke atas orang awam...kepimpinan melalui teladan,,,,kemudian ambil tindakan ke atas penjual-penjual...kerana tanpa penjual, di mana nak dapat benda tu semua...JPJ sebenarnya kemarok kuasa......idea bangang....

dyea irdina said...

pas ni naik keta lembu la je....menyakitkan ati je ngan dorng ni..nak buat undang2 pk la pro n kontra dlu main rembat je....tanya la orng jpj brp ramai orng amik lesen bayar je kat pagawai jpj....tu la asal usul masalahnya...

amataresu said...

kemalangan kalau dah nak jadi, tetap akan jadi juga..dvd,gps,karaoke ke, bukan punca utama...wajib pasang seat belt la, beg udara la, kemalangan tak berkurang pun...


manifestasi kesepaduan 5 domain dlm solat

Anonymous said...

korang terbersin time memandu pun leh wat kreta eksiden tau,so saman ler pemandu yg selsema

solution said...

saman juga org yg bawak bantal, sbb boleh tido bila ada bantal, beruk punya jpj

Anonymous said...

selagi boleh die korek duit korang slagi tu la die korek.. kuikuikuikui ni la die apno cilake

ijoks2009 said...

Ni undang-undang ape daa..
lepasni turunkan juga had laju kat lebuhraya kepada 40 km/j baru selamat xde kemalangan maut.kahkahkah

Anonymous said...

haramkan je pengunaan kereta kan lagi senang. confirm xder kemalangan kereta. apa punya bodoh jpj ni punya undang2. semua nak saman, saman, saman. jpj dan kerajaan malaysia perangai mcm hanjing!!!!!!!

anak sedara rosmah said...

jangan le melenting sangat...tengok sapa menterinya...yang tak pernah dapat kat melayu pun.kelakarnya..

apa ke bodohnya menteri dan jpj...macam sial ..betul betul macam anjing...baru baru ni jpj boleh saman sampai depan tangga..dalam kebun..ladang..taman perumahan...macam babi betul undang undang malaysia ni..tapi ingat kalau nak buat semua tu rasanya yang banyak kena adalah orang melayu..cina tak banyak di kampung pun...jpj pukimak boleh cermin gelap contohnya..aksersori macam macam..siap ada tonto special bila operasi..boleh pulak..

yang kena cuma rakyat..kejap tu nak suruh pasang tali pinggang belakang..pasang air bag...la ni nak suruh mansuh gps pula...gila babi ni..bodoh tahap gaban...

sebenarnya pemimpin nak rakyat mundur kebelakang ..nak rakyat jadi lembu cucuk hidung...

buang gps dengan syarat buat singboard yang paling baik..kat ceruk mana pun ada...tak susahkan rakyat...tutup kedai dvd..kaset..cermin gelap..dan apa apa yang berkaitan...baru larang orang guna apa pun...

ini ..jalan macam bukit..tak turap..saman bila orang guna..kalau jalan macam highway nak saman okey juga...

nape begini sekali jadinya kerajaan sekarang...jika cakap takda duit memang logik..tu yang pinjam brunai..arab saudi..tapi salah sapa menghabiskan duit..rakyat ke...

baby said...

beruk sungguh

Embun Pagi said...

maybe sbb GPS leh detect kat mn diorg wat roadblock or speed trap or mn2 kawasan yg ada polis kot..tp isu dvd tu...xtaw nk kata la..hahhaa.. sbb penah 1 hari tu kat GPS kami naik "police...." (apa tah xingat).. tgk2 dlm 2km ada police kt depan wat roadblock...;p

Diazvgww said...

selagi boleh die korek duit korang slagi tu la die korek.. kuikuikuikui ni la die apno cilake

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol rx purchase - tramadol for dogs long term use

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol overdose itching - tramadol 50 mg bula

Anonymous said...

xanax online xanax detox - xanax 1 mg recreational

Anonymous said...

no prescription xanax methadone xanax high - xanax 1mg tab

Anonymous said...

xanax do people buy xanax online - generic xanax buy

Anonymous said...

xanax online xanax withdrawal diarrhea - order xanax bars

Anonymous said...

generic xanax xanax side effects pain - xanax withdrawal in pregnancy

Anonymous said...

carisoprodol 350 mg carisoprodol 350 mg overdose - carisoprodol 350 mg no prescription

Anonymous said...

tramadol cheap buy tramadol online no prescription - get through tramadol withdrawal

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol online cod - tramadol overdose in children

Anonymous said...

xanax online xanax side effects dry eyes - xanax 1mg kaina

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol to buy in usa - buy tramadol online cash delivery

Anonymous said...

buy carisoprodol carisoprodol online prescription - soma carisoprodol

Anonymous said...

generic xanax images of generic xanax - order xanax online review

Anonymous said...

buy carisoprodol carisoprodol 350 mg hydrocodone - erowid carisoprodol 350 mg

Anonymous said...

buy tramadol cod tramadol 50 mg uses - buy tramadol online no prescription usa

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol hcl 50mg dosage - buy tramadol online usa

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol 50 mg o 100 mg - tramadol hcl indications

Anonymous said...

carisoprodol 350 mg there drug test carisoprodol - carisoprodol ingredients

Anonymous said...

order cialis from canada cialis price at walmart - cialis 30 day trial

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol apap 37.5 dosage - tramadol for dogs overdose

Anonymous said...

buy xanax online no prescription xanax 2mg bars green - xanax xr dosage duration

Anonymous said...

cialis online cialis online to usa - cialis daily use instructions

Anonymous said...

buy cialis online cialis online aus holland - cialis no effect

Anonymous said...

xanax online xanax overdose many mg - xanax high side effects

Anonymous said...

cheap tadalafil cialis online us - cialis under tongue

Anonymous said...

xanax online 8 mg xanax side effects - much do 2mg xanax cost

Anonymous said...

buy cialis without doctor prescription are generic cialis any good - buy cialis singapore

Anonymous said...

buy cialis cialis daily for men - buy real cialis

Anonymous said...

xanax online xanax crazy meds - 0.5 mg xanax high

Anonymous said...

buy cialis daily generic cialis lowest price - cialis 20 mg

Anonymous said...

buy xanax 2mg xanax high dose - xanax side effects pupils

Anonymous said...

cialis online purchase cheap cialis soft tabs - generic cialis

Anonymous said...

cialis online cialis daily cheap - buy cialis online in malaysia

Anonymous said...

buy tramadol tramadol 50 mg hydrochloride - tramadol long before addiction

Anonymous said...

buy tramadol 100mg where can i buy tramadol in the usa - tramadol 50 mg vs 37.5

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#23561 buy tramadol online tennessee - tramadol 50 mg vs percocet 5mg

Anonymous said...

tramadol online tramadol withdrawal babies - tramadol 50 mg for menstrual cramps

Anonymous said...

order tramadol overnight where to buy tramadol online usa - tramadol for dogs no prescription

Anonymous said...

cheap tramadol no prescription tramadol for dogs and humans the same - purchase tramadol online cod

Anonymous said...

buy tramadol tramadol ultram 50 mg tablet - tramadol 50 mg vs advil

Anonymous said...

buy tramadol tramadol 50mg injection - tramadol dosage headaches

Anonymous said...

buy tramadol tramadol 50 mg max dosage - tramadol first time dosage

Anonymous said...

buy tramadol tramadol dosage in dogs - tramadol bluelight

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#96430 mail order tramadol - buy tramadol online dogs

Anonymous said...

buy tramadol tramadol hcl 37.5-3 tab myla - tramadol dosage abuse

Anonymous said...

buy tramadol rx tramadol dosage for small dogs - tramadol online 180

Anonymous said...

buy tramadol buy tramadol online nz - legal buy tramadol online usa

Anonymous said...

http://reidmoody.com/#54126 ativan withdrawal blood pressure - ativan withdrawal mayo clinic

Anonymous said...

ways to buy ativan online where to buy ativan online no prescription - ativan 10 mg

Anonymous said...

ways to buy ativan online ativan dosage much - 2mg ativan and alcohol

Anonymous said...

buy ativan online ativan side effects blurred vision - did overdose ativan

Anonymous said...

buy xanax online xanax side effects rash - generic xanax rating

Anonymous said...

http://staam.org/#92453 how is tramadol addiction treated - generic tramadol no prescription

Anonymous said...

cheap xanax online xanax and alcohol recreational - xanax side effects tremors

Anonymous said...

tramadol without prescription tramadol pain killer dosage - tramadol 50 mg for dogs

Anonymous said...

buy tramadol in florida safe place buy tramadol online - tramadol dosage chart dogs

Anonymous said...

buy xanax online xanax side effects nausea - xanax drug depression

Anonymous said...

http://ranchodelastortugas.com/#37284 generic xanax price walmart - xanax effects long

Anonymous said...

http://ranchodelastortugas.com/#71453 xanax 2 mg street price - buy alprazolam fedex

Anonymous said...

http://ranchodelastortugas.com/#50698 safe to buy xanax online - best place to buy xanax online forum

Anonymous said...

buy xanax online xanax bars grapefruit juice - how many alprazolam 0.5mg to get high

Anonymous said...

xanax no prescription online xanax drug side effects - xanax 2mg no prescription