Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Tuesday, June 29, 2010

MELAYU KENA TIPU LAGI: HARGA KERETA TOYOTA ESTIMA EMINA 2.4 DI UK

بسم الله الرحمن الرحيم



An ad in UK says :
Toyota Estima Emina 2.4 Latest Edition.5 Doors, Automatic, MPV, Petrol, 49,000 miles, Pearl White, 02 Reg year 2002, Air Conditioning, Anti-Lock Braking System, Central Locking, Compact Disc Player, 8 Seats, Electric Mirrors, Electric Windows, Adjustable Seat Height, Adjustable Steering Column, Air Bag, Alarm .

Price = £8595 ( RM41,204 )

This car will sell for RM 160,000 in KL.
But £1 = RM 4.794
£ 8595 = RM 41,204.
So cheap ? Cannot be !

OK. The pound took a dip. Lets use the old old rate of £1= RM 7
Then £ 8595 = RM 60,165

So cheap ? Really ? Why are we Malaysians paying RM 160,000 ?

The costing is :
Vehicle CIF ── RM 60,000
Duty.Taxes/profit ── RM 60,000

The other RM 40,000 ? Goes to the notorious AP.

If I sell 1 AP per month, my income is higher than the monthly salary of a CEO of a listed company. More than 1.5 times the annual salary of a fresh graduate. If I sell 2 APs per month, I am a millionaire by definition : million dollar income. Now I know why the AP gets extended again and again, and again ... - Zakri Ali Rangkuti

info model dan harga kereta toyota estima ni kat UK korang boleh tengok kat sini>>> http://www.algysautos.com/mpv.html

Note: Patutlah kroni2 pemegang AP ni kaya raya. sebiji kereta untung sampai RM40,000. jual sebiji kereta boleh bayar gaji 80 org pakcik kerja jaga yang bergaji rm 500 sebulan. Yang terpaksa menanggung seluruh isi keluarga. Bagus..bagus.. HIDUP UMNO...!!!!! Biar rakyat semua mampos...!!!! Bersama-sama penyokong umno yang bangang...!!!



UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

16 comments:

mahaza said...

Tak pasti 100% tapi gambar bukan Estima Emina rasanya.... Estima Emina yang lama (bulat) itu Estima Aeras atau kat US ke Europe = Previa.

AP? Apa ke jadah UMW Toyota tak dapoat AP untuk import Estima dan Alphard tapi Naza - bak kata Rafidah - cuma yang ada francais saja - MY FOOT - UMW Toyota tu francais sapa?

unGu said...

aku pelik... pastu kata malaysia akan bankrap 9 thn lagi... cara untuk kurgkn hutang kerajaan ialah untuk meletakkan hutang kerajaan di bahu rakayat (kurangkan subsidi). adakah itu penyelesaian nya?? jwpn aku TIDAK!


malah harga barang akn menjadi semakin naik dan inflasi semakin tinggi.

AzamDin said...

yang tak leh tahan...penasihat proton si mahadey boleh lak suruh kekalkan AP kereta import ni.. ahahahahaha..mmg dia la otak segala penipu.. ahahahahhaa

Anonymous said...

tengok kat sini>>>


http://www.algysautos.com/mpv.html

Langit Pertama said...

Giler la...
Gaji kecik, brg makin mahal..

Patot la sume perot buncit, muka kelam...

Anonymous said...

umno memang bangang!

Anonymous said...

harap perkara ni x dlupakan,
ApNo2 ni sebuk main duit n ckp negara xde duit,
sebuk nak naikkan harga petrol bagai sedangkan org beli kete tu spatutnye dah siap beli petrol n jalan percuma selama beberapa tahun kalu nak diikutkan.

Anonymous said...

Malaysia dikatakan nak jimat bajet pengurusan negara dgn penarikan subsidi barangan keperluan harian yang digunakan oleh rakyat, termasuklah yang miskin dan teramat miskin. Malaysia dah lama merdeka dah maju tapi ada jg kedengaran rakyatnya makan siput babi.

Disuruh rakyat berjimat cermat, kurangkan gula utk jaga kesihatan. Juga diberi alasan subsidi ditamatkan utk mengurangkan perbelanjaan negara agar tidak bankrup, tapi ada pula duit utk projek membazir, projek yg tidak memberi manfaat pada rakyat jelata seperti projek kereta lumba F1. Itu memberi manfaat pd kroni saja. Politik utk beli undi.

Sikap boros pemerintahlah yang mencerahkan peluang utk Malaysia jadi muflis. Sebab itu makin banyak tanah atau kawasan negara sudah diserahkan pada negara lain seperti kes blok minyak diserahkan pd Brunei, dan jg dgn kawasan tertentu pd singapura. Itu tanda negara dah pokai, nak cari duit utk bekalan pilihan raya akan datang agar boleh merasuah ahli politik Pakatan Rakyat agar berpaling tadah. Banyak lagi hal yg dibuat dgn senyap2, tanpa ketahuan oleh rakyat...

Anonymous said...

dah tau mahal,janganla p beli wahai ahlul bahlul puak akai sempit

iddinm said...

susah kita ni di masa akan datang

dina07 said...

terima kasih banyak memberi info tentang estima ni baru je nak rasa beli tapi masih lagi takut ditipu sedangkan kita memang ditipu dalam diam..terutama yang bukannya ada kepentingan dalam masyarakat..dunia politik yang nampak class tapi penuh jijik..

Anonymous said...

""Anonymous said...
dah tau mahal,janganla p beli wahai ahlul bahlul puak akai sempit""

bukan masalah kalo mahal, jgn beli tu...bangang..org pertikai kan kenapa barang di negara kita ni mahal sgt..itu pon takleh pikir ke..kalo duit jenis xhabis pakai xpe la..pikir la sendiri..ko lg akal sempit..

Anonymous said...

Salam. Saya rasa harga Estima untuk UK tu bukan harga Estima ACR30.Itu mungkin harga untuk TCR agaknya. Seperti dalam detail tersebut adalah 'Toyota Estima Emina' dan harganya lebih kurang sama seperti di Malaysia. ACR30 yang lebih mahal.

Ashleydvcx said...

yang tak leh tahan...penasihat proton si mahadey boleh lak suruh kekalkan AP kereta import ni.. ahahahahaha..mmg dia la otak segala penipu.. ahahahahhaa

Anonymous said...

Korang ni bak kata ustad biokan diorg dgn tugas diorg.kita ni wat keje kita.xyah nk gado2 mcm bagai.nk bls guna kata2 kesat.klu stakat nk kuokan isu kete mhl wat lpskan caci maki xpyh.niat 2 da trpesong.2 pn da slh.beli jelh kete lain.xpun naik bsikal je

Anonymous said...

Niat je bli keta mahal nk rasa enjoi dgn teknologi luar. Harapkn teknologi proton tu...hampeh!! Baru bli dh masuk spital keta... ni pengalamn ku