Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Sunday, April 24, 2011

CERITA PASAI NAIB CANSELOR UUM LIAT BAYAQ CUKAI

بسم الله الرحمن الرحيم

Dok baca isu VC UUM hentam kerajaan Kedah ni, panas hati juga aku dengar. Dah liat nak bayaq cukai, depa dok hentam kerajaan Kedah pulak. Isu VC UUM ni bukan baru, aku dah lama dengar dari dulu sampai la ni. Tiap-tiap hari bila staff UUM dok mai makan ke kedai aku ada saja isu UUM depa dok cerita.

Bila keluar isu baru ni pasai terasa la juga nak komen pasai VC UUM ni. Dari apa yang aku dengar dari staff UUM yang dok cerita ni, ada beberapa benda yang aku nak tanya kat VC dia ni.

1.VC UUM ada kata UUM ni bukan Universiti mengaut keuntungan, tapi yang aku dok dengar dari staff ni depa habaq kata UUM ni KPI dia menjana kekayaan. Tahun lepas VC UUM umum kata UUM untung RM 80 juta dari penjanaan kekayaan hasil dia meniaga. Takkan untung 80 juta tak leh bayaq cukai sikit kot. IPT lain yang tak bisnes boleh ja bayaq.Liat betoi.

Kindle 3G Wireless Reading Device, Free 3G + Wi-Fi, 3G Works Globally, Graphite, 6" Display with New E Ink Pearl Technology2.Masa VC UUM pi Mekah baru-baru ni, staff ni habaq dia renovate bilik dia RM 500 ribu lebih sebab tak mau dok bilik VC lama yang dah pencen. Dia kata mesti siap sebelum dia balik. Ish sampai banyak tu dia sanggup perabih duit untuk bilik, takkan nak bayaq cukai pun tak leh.

3.Kendian depa habaq lagi, dia repair rumah sampai dekat sejuta sebelum masuk ke rumah kediaman VC. Musykil sungguh aku repair rumah dekat sejuta, cukai sejuta lebih sikit saja pun tak mau bayaq.

4.Baru-baru ni dia pi ke Amerika Syarikat, dekat 90 ribu dia belanja. Banyak juga tu belanja, tak masuk duit claim lagi. VC UUM ni memang terkenal kaki claim. Masa zaman VC Dato Fawzi Basri, dia pernah label VC UUM la ni sebagai “Mamat Kaki Perabih” duit. Sebab dulu dia suka perabih duit UUM.

5.UUM ni dok jana duit dengan hotel, padang golf, go kart, kuda dan banyak lagi. Macam-macam ada kat UUM, takkan dapat duit banyak nak makan sorang. Kongsi-kongsi sama dengan rakyat Kedah ni. Depa yang dok kat Kedah bayaq cukai, tapi tak dak untung. UUM untung banyak tak mau bayaq cukai pulak. Panaih betui.

6.Isu ayaq ni dari zaman BN memerintah lagi. Tapi lani baru nak bising. Dulu masa BN memerintah, ada student mandi tasik sebab tak ada ayaq, lepas tu jatuh dan mati. Tapi tak da sapa yang bising sebab yang memerintah UMNO. Kalau la ni jadi lagu tu, mesti depa kata Ust Azizan bodo tak reti memerintah. Hanya layak jaga sekolah pondok. Kurang ajar punya VC, tak reti hormat orang.

7.Ramai yang dok mai makan depa dok merungut kat UUM sebulan dua tiga kali jemput artis mai menyanyi buat konsert. Kalau mai buat konsert takkan nak bagi ayaq liur kot. Mesti depa bayaq. Nak bayaq artis boleh, takkan cukai sikit pun nak hingaq. Lepas tu Ust hat mai ceramah kat UUM pun depa nak halang. Pelik-pelik. Mai tang tahlil cari Ust, bila ust ceramah kena halang.

Dari cerita-cerita yang aku dengaq, VC UUM buat kenyataan ni pun sebab politik juga. Kan PRU 13 dah nak dekat. Kebetulan pulak dia penasihat untuk UMNO tawan Kedah. Sebelum ni pun UMNO Kedah buat program strategik dalam UUM juga. Ahli Parlimen pun ada jugak buat pertemuan tertutup dengan VC UUM untuk bincang kes nak pejatuh Ust Azizan ni. Sidang media isu cukai dan ayaq ni pun depa strategi la kot nak pejatuh MB Kedah.

Kalau hampa pi UUM, try naik ke bilik mesyuarat senat depa. Mana ada gantung gambar Ust Azizan sebagai MB, tapi gambar menteri UMNO ada. Kalau pi ke pejabat-pejabat dalam UUM, gambar MB Kedah dok kat atas lantai saja depa kata. Panas hati juga aku dengaq. Kat kedai aku pun aku gantung gambar MB Kedah.

Memang padan pun Ust Azizan paku UUM. Dah la menumpang dok di Kedah, lepas tu tak reti hormat tuan rumah. Kalau nak hina tuan rumah pun, sedar-sedar la sikit. Kita orang Melayu sama-sama Islam, jangan dok perlekeh satu sama lain. Wahai Mustafa Ishak, kita sama Melayu, sama Islam. Cukup la hang tendang Nordin Kardi bekas VC hang ke UPSI, jangan la dok buat hal dengan kerajaan Kedah pulak. Harap-harap reti la sama hormat satu sama lain.


Pak Long
Warung Nasi Lemak
Pokok Kayu

Kedahlanie

Note: Patutlah dok belit sana putaq sini.. dok pusing-pusing sampai pening.. VC UUM ni kuturunan mamak jugak rupanya... kah kah kah kah.. memang sah.. kah kah kah kah

Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

2 comments:

Anonymous said...

Lama x p kedai pak long..

aiman said...

kedai paklong kat mana? aku x pernah pi lg pun... dekat aloqstaq ka?