Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Sunday, October 31, 2010

GULA DARIPADA HABUK KAYU

بسم الله الرحمن الرحيم

UMP cipta gula daripada habuk kayu


MIMI SAKINAH menunjukkan gula daripada habuk kayu ciptaannya di UMP, Jalan Gambang, Kuantan semalam.


KUANTAN: Seorang penyelidik dari Universiti Malaysia Pahang (UMP) di sini berjaya mencipta gula alternatif daripada habuk kayu khusus untuk pesakit diabetes.
Dr. Mimi Sakinah Abdul Munaim memberitahu, gula baru itu tidak mendatangkan sebarang kesan sampingan dan boleh digunakan sebagai bahan makanan, ubat-ubatan dan kosmetik.
"Gula ciptaan saya ini adalah baik jika dibandingkan dengan gula alternatif untuk pesakit diabetes di pasaran yang dipercayai mengandungi bahan kimia aspartam yang boleh menyebabkan tumor otak.
"Berdasarkan penyelidikan selama tiga tahun, saya dapati semua jenis habuk kayu mampu menghasilkan gula tetapi buat masa ini gula yang dihasilkan hanya daripada habuk kayu jenis meranti dan cengal," katanya pada majlis meraikan kejayaan cemerlang penyelidik UMP di sini semalam.
Mimi Sakinah menyertai British Invention Show 2010 di London baru-baru ini.
Pada pameran di London itu, beliau dan dua lagi penyelidik UMP termasuk Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Dr. Rosli Mohd. Yunus dan Dr. Zularisam Ab. Wahid berjaya mendapat pingat emas dalam kategori masing-masing pada pertandingan selama empat hari bermula 13 Oktober lalu.
-kosmo-


Note: Teringat kat bekas awek aku yg jadi lecturer kat gambang dulu.... he..he..he



Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

60 comments:

PEREKA CERITA said...

hehehe... bangga lak aku jd student UMP :)

nazalya said...

malaysia do have great researches and inventors.. nice one..

chenerong ular said...

Tahniah diatas usaha cemerlang ini,di harapkan akan terus membuat penyelidikan demi memertabatkan bangsa kita. BANGGA JADI ANAK PAHANG.

Anonymous said...

Kita memang ade banyak inventor dan researcher, tapi kerajaan pandang diorang ni sbelah mata ja. Wat derk je. Sbb tu laah banyak profesional kita lebih suka kerja luar negara.

Said Saiful Fazli said...

hyeee~~~
sy blogger bru..
free2 nnti singgah blog sy k~

Anonymous said...

dlm bnyk2 ak berminat ngan ko pnya 'nota' 2,hehe..sape la awek 2?
ak ni ex-kt mtrik 2 sbnarnyer...

MOH KEMBARA said...

Salam Yob Bujang,
menarik entry ni. Teringat pd Abg ipar teman yg buat projek seaweed di Sabah. Seawwd ni buleh buat memacam benda (makanan, bahan ganti gelatin, even bahan pembakar...tapi tu later punya research). Lebih elok labur juta-jutaan dlm research tempatan dari bina banguann ratusan tingkat, songlap projek, atau labur projek utk bini.

Zahara_tfz said...

saya la bekas awek dia... dah xder jodoh apa nak dikata yer bang..

Anonymous said...

oooo....awek ko yg kawen ngan polis tu ker....yer lah ko der citer ngan aku...naik meroyan ko bila awek ko ckp dia nak kawen....hampir2 gak ko terjun jambatan muar tu...lg satu ko der ckp ko x leh dgr lagu ZAHARAH kan...lagu dangdut indon tu...wakakakakakakaakakakaahhhhhh.....gilo nyer org...

Anonymous said...

anon.. nate biowok mu... kah..kah..kah..kah..

Anonymous said...

BS naik meroyan..dlm posting bukan main lagi cerita pasal agama..apa der..dah jd bini org wei..watpe d kenang..

Anonymous said...

buy cialis online cialis online venezuela - when will the price of cialis come down

Anonymous said...

xanax online cost generic xanax without insurance - risperidone xanax drug interactions

Anonymous said...

xanax online pharmacy xanax 2 pill id - extended release xanax high

Anonymous said...

buy tramadol cod how to buy tramadol legally - tramadol withdrawal long

Anonymous said...

generic xanax medication alprazolam 0.5mg - xanax withdrawal 1 mg

Anonymous said...

tramadol online no prescription tramadol withdrawal alcohol - tramadol for dogs after surgery

Anonymous said...

xanax online fake xanax 1mg - does xanax show up faa drug test

Anonymous said...

buy tramadol online does tramadol 50 mg do you - is tramadol hcl 50 mg extended release

Anonymous said...

generic xanax what does the drug xanax do to you - xanax klonopin same drug test

Anonymous said...

xanax online buy xanax without rx online - xanax side effects men

Anonymous said...

buy xanax overnight delivery xanax and alcohol for flying - xanax dosage vs ativan dosage

Anonymous said...

generic xanax xanax withdrawal hallucination - xanax dosage sleep aid

Anonymous said...

buy tramadol cod next day delivery generic pill tramadol - tramadol highest dosage

Anonymous said...

buy carisoprodol carisoprodol buy us - soma carisoprodol effects

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol online cod no prescription - tramadol 50 mg street value

Anonymous said...

tramadol 50mg kandungan tramadol hcl - tramadol 37.5 325 dosage

Anonymous said...

generic xanax xanax for social anxiety disorder - generic xanax wiki

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol hcl tablets - ultram tramadol addiction

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol hcl 50mg generic - buy tramadol no prescription cod

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol overdose antidote - buy tramadol online us

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol for dogs side effects panting - can buy tramadol online legally

Anonymous said...

xanax online xanax for social anxiety - buy xanax in thailand

Anonymous said...

order cialis from canada long does daily cialis take work - cialis warnings

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol order online tramadol 50g - tramadol hcl painkiller

Anonymous said...

buy cialis online order cialis australia - cialis online with prescription

Anonymous said...

cialis pharmacy tadalafil cialis cheap - how to buy cialis

Anonymous said...

xanax online xanax no prescription mastercard - can get high xanax xr

Anonymous said...

buy cialis soft tabs cialis 0 005 - buy cialis over the counter

Anonymous said...

buy xanax cheap order brand name xanax online - xanax side effects edema

Anonymous said...

xanax order no prescription xanax side effects day after - xanax generic price

Anonymous said...

cheap cialis 20mg cialis cheap - generic cialis trial pack

Anonymous said...

xanax online xanax withdrawal gabapentin - xanax bars images

Anonymous said...

buy tramadol online no prescription cheap tramadol restless legs - buy tramadol online visa

Anonymous said...

learn how to buy tramdadol european online pharmacy tramadol - tramadol no prescription usa

Anonymous said...

learn how to buy tramdadol kind drug tramadol 50mg - tramadol brand name ultram

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#30694 tramadol 50 mg premature ejaculation - tramadol qt prolongation

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#96430 tramadol with no prescription - tramadol online pharmacy overnight

Anonymous said...

cheap tramadol online tramadol online pharmacy usa - tramadol withdrawal methadone

Anonymous said...

buy tramadol tramadol for dogs information - tramadol depression

Anonymous said...

http://blog.dawn.com/dblog/buy/#blog tramadol addiction 30 pills a day - tramadol online no prescription usa

Anonymous said...

tramadol online best site buy tramadol - tramadol overdose in dogs treatment

Anonymous said...

http://blog.dawn.com/dblog/buy/#38179 tramadol hcl 50 mg canine - tramadol 50 mg cost

Anonymous said...

http://reidmoody.com/#65473 ativan withdrawal and dizziness - generic ativan pill identifier

Anonymous said...

buy xanax online interaction of xanax and alcohol - what does 2mg xanax look like

Anonymous said...

http://staam.org/#50589 lowest dosage tramadol - tramadol high feeling

Anonymous said...

buy tramadol in florida tramadol 7.5 - cheap online tramadol no prescription

Anonymous said...

http://ranchodelastortugas.com/#64581 drug interactions paxil xanax - buy alprazolam online thailand

Anonymous said...

buy xanax online xanax for generalized anxiety disorder gad reviews - xanax side effects

Anonymous said...

http://bayshorechryslerjeep.com/#rx the xanax high - xanax bars energy drink