Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Wednesday, September 7, 2011

SEJARAH SEBENAR BUKIT KEPONG

بسم الله الرحمن الرحيم

Peristiwa Sebenar Tragedi Bukit Kepong..Mesti Baca

"Saya adalah penyokong kuat UMNO yang pernah berada di mukim Lenga, Johor. Di Johor kalau seseorang itu kuat UMNO ia akan dipanggil UMNO totok. Jadi, saya ini adalah salah seorang UMNO totok. Tetapi sejak akhir-akhir ini kepincangan dalam UMNO tlh membuatkan saya merasa amat benci terhadap UMNO. Ini kerana UMNO tlh bnyk memesongkan fakta sejarah negara dan juga mengamalkan kuropsi. dlm peristiwa Bukit Kepong ini adanya betul pendapat YB Mat Sabu yang menyatakan Mat Indera adalah hero sebenar Tanah Melayu pada waktu itu.

Ini kerana dia ingin membebaskan negara ini daripada pemerintahan British. Pada waktu itu bukan ada lagi Polis Di Raja Malaysia, tetapi diwujudkan Polis British E II R. Nahhh!!! Siapa yg betul sedangkan filem Bukit Kepong arahan Dato' Jins Shamsudin juga telah diputar belitkan oleh UMNO dan PDRM.

Apalah yg bezanya perjuangan Mat Indera yang ingin membebaskan Tanah Melayu ini daripada British seperti apa yg dibuat oleh Tok Janggut, Dato' Maharaja Lela, Ontoros Antanom, Yamtuan Antah, Mat Salleh, Rentap, Abd. Rahman Limbong, Sharif Masahar, Dol Said, Dato' Bahaman, Mat Kilau pada era tahun 1800 ke atas. Pada saya, tindakan YB Mat Sabu itu betul. Kalau nak dikirakan filem Bukit Kepong arahan Dato' Jins Shamsudin telah banyak tidak ditunjukkan kesilapan Polis British pada waktu ini, oleh sebab watak Sarjan Jamal yg sebenarnya beliau adalah anggota terawal kematiannya. Tetapi dalam filem itu, watak sarjan ini ditamatkan jadi HERO dalam filem tersebut sudah lari dari fakta. Kedua, kenapa ramai polis tidak bersedia pada waktu itu?

Sebilangan besar anggota polis telah dijamu dengan arak oleh masyarakat cina. Orang kampung tidak berani untuk menegur perbuatan ahli yg teribat. Maklumlah, orang kampung dan polis amat berkuasa, jadi pada masa tu pegangan akidah anggota polis tidak berapa kuat. Jadi polis-polis tersebut telah minum arak sehingga mabuk. Ini tidak pula diterangkan dlm filem tersebut. KENAPA?? kalau tidak percaya, orang-orang UMNO Lenga boleh tanya di kedai-kedai kampung lama di Bukit Kepong. Untuk makluman semua, pihak RTM ada menayangkan satu slot dokumenteri mengenai sejarah Bukit Kepong melalui program WARISAN pada tahun 1970an.

Dalam program itu ada diterangkan En. Yusof Rono di saat akhir selepas kominis balik. Apabila En. Yusof Rono telah diarahkan di kepala oleh salah seorang kominis, Mat Indera telah menghalang kominis itu daripada menembak En. Yusof Rono, sambil berkata "sudahlah, yg dah lepas, biarkan" ini bermakna Mat Indera masih ada perasaan simpati pd Polis British itu. Kalau boleh, pihak RTM tayang balik Dokumenteri tersebut yg dikeluarkan pada tahun 1970an.

Siapa HERO sebenar? Kalau bukan Mat Indera. Dengan ini, kita cuba perbetulkan Sejarah Negara semula yang telah lama dipesongkan.

Al-fatihah buat "HERO SEBENAR MALAYA" iaitu, MAT INDERA. Amin.... - Siasahkini



Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

57 comments:

Wally Bandits said...

Bedal jgn tak bedal,FAKTA sejarah pun nak di kelentongnya puak HAMJADAH NI....999%..sokong..Acc FB apa yer..bagi kt INBOX aq,nak ADD FRIEND wkakak

ijoks2009 said...

Umno memang sudah lama spin sejarah.Bak kata Tun Mahathir ,dah lama daaah..

JAKA said...

Hamba ingin menambah info artikel di atas yg telah hamba posting ke blog milosuam seperti di bawah sebahagiannya.

Ini kerana artikel di atas sama dgn info yg hamba dapat secara 'live' dari mulut seorg pejuang dlm peristiwa bukit kepong.

http://milosuam.blogspot.com/2011/09/kerajaan-luluskan-permit-edaran-akhbar.html

SEJARAH SERANGAN BKT KEPONG DARI MULUT PEJUANG TERLIBAT

dlm filem bkt kepong, adengan 3 org kampung bertikam dgn komunis di jambatan. salah seorg dr mereka ada hubungan darah dgn hamba yg hamba panggil 'Atuk Ulung ****(Aziz)'. hamba pernh berjumpa arwah ketika hayatnya beberapa kali dan sering mendengar kisah bkt kepong dari mulut beliau sendiri. beliau memang pejuang tulin bersemangat pahlawan sampai ke hujung usia.

PERISTIWA BERTIKAM DGN KOMUNIS

ketika bertikam itu mereka hanya ada parang atau badik. bila komunis nak tembak mereka, mereka berserah kpd allah dan ketika itulah kelihatan komunis menembak ke udara. apa lagi mereka pun serbu dan tikam komunis. peristiwa maunah itu mungkin hasil amalan ayat 4 dan dll yg diajar tok2 guru seperti almarhum kyai hj fadhil pada org2 kampung.

PERTOLONGAN GHAIB KETIKA BERTIKAM

dikatakan mungkin komunis nampak mereka bertiga itu setinggi pokok kelapa maka mereka tembak ke atas. ini pertolongan Allah berkat amalan mereka itu.

2 MINGGU SEBELUM DISERANG

2 minggu sebelum balai polis diserang, seorg kyai(tak ingat namanya, samada kyai hj fadhil atau org lain) beri tazkirah kt masjid mengingatkan org kg akan firasatnya akan berlaku satu hal di kg. maka beliau mohon org kg bykkan bertaubat dan beramal solat dll. jg diseru mengamalkan beberapa wirid termasuk ayat 4.

POLIS DAN JAMUAN TAHUN BARU CINA

kebetulan ketika itu balai polis bkt kepong menerima ketua baru. mungkin dgn sikap peribadi beliau itu tidaklah sangat bergaul dgn org kampung. wallahuallam. kebetulan jg masa tu perayaan tahun baru cina. polis2 dijemput oleh tokeh2 cina bkt kepong utk ke majlis tahun baru mereka. yammm seng !

sampai lewat mlm majlis berakhir , mereka yg hadir pun pulang ke berek. diceritakan mereka pulang dlm keadaan mabuk. wallahuallam semuga tak betul la.kalau betul semuga mendapat keampunan Allah. mereka tidak sedar itu semua perangkap komunis.

maka awal subuh itu lah balai polis diserang. dlm keadaan mereka baru lepas yamm seng, maka lebih mudah utk komunis mengalahkan mereka.

MAT INDERA KATA, ' YG SUDAH TU SUDAHLAH'

selepas tamat serangan. mat indera lah yg menghalang komunis dr membunuh polis yusuf rono yg tercedera dan berkata, ' yg sudah tu sudah lah'.

Anonymous said...

Sejarah memang sesuati=u yg menarik dan sukar untuk meraka yg bukan dari zaman tersebut..bagaiman nak tentukan kesahihan sesuatu sumber.

Anonymous said...

buy xanax 1mg xanax pills high - can you buy xanax thailand

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol for dogs can people take it - order tramadol online us pharmacy

Anonymous said...

generic xanax xanax side effects depression - xanax withdrawal symptoms in newborns

Anonymous said...

xanax for sale canadian pharmacy xanax no prescription needed - buy xanax discover card

Anonymous said...

xanax online buy xanax online no prescription cheap - alprazolam 0.5mg tab purepac

Anonymous said...

generic xanax xanax generic india - xanax bars generic

Anonymous said...

xanax online xanax side effects for dogs - xanax circle pills

Anonymous said...

generic xanax xanax in urine - xanax for anxiety insomnia

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol overdose amount dogs - tramadol ultram side effects

Anonymous said...

buy xanax online without rx buy xanax no prescription overnight - buy xanax bars 2mg online

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol in usa - 100mg of tramadol high

Anonymous said...

buy tramadol no prescription pill max order tramadol ultram online - tramadol for dogs dosage per pound

Anonymous said...

carisoprodol 350 mg does carisoprodol 350 mg look like - drug classification of carisoprodol

Anonymous said...

xanax online xanax and alcohol problems - xanax drug wiki

Anonymous said...

generic xanax long can xanax show up drug test - does generic xanax pills look like

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol online prescription - where to buy tramadol cod

Anonymous said...

generic xanax can you buy alprazolam online - what is alprazolam generic for xanax

Anonymous said...

tramadol overnight shipping buy tramadol for dogs usa - order tramadol online next day

Anonymous said...

xanax online signs of drug abuse xanax - xanax withdrawal using valium

Anonymous said...

buy tramadol cheap tramadol overdose seizure - tramadol 50 mg dog dosage

Anonymous said...

carisoprodol 350 mg cheapest carisoprodol online - carisoprodol or soma

Anonymous said...

buy cialis online viagra cialis online order - difference between cialis daily 36 hour

Anonymous said...

cialis online cialis newspaper coupon - cialis usa

Anonymous said...

xanax online much does 1mg xanax sell - how long does xanax 1mg last

Anonymous said...

buy cialis online buy cialis cheap prices fast delivery - compare generic cialis price

Anonymous said...

cialis cost cialis recommended daily dosage - cialis daily prostate

Anonymous said...

buy cialis online cialis daily once a day - cialis online sydney

Anonymous said...

buy xanax online how much xanax and alcohol - side effects of xanax pills

Anonymous said...

xanax antidepressant xanax for mri anxiety - xanax recreational use effects

Anonymous said...

cialis online cialis under tongue - cialis free trial online

Anonymous said...

tadalafil 20mg legal to buy cialis online - cialis newspaper coupon

Anonymous said...

generic alprazolam effects taking 2mg xanax - xanax no prescription overnight delivery

Anonymous said...

buy tramadol overnight what is tramadol ultram used for - tramadol hcl 25 mg

Anonymous said...

buy tramadol no prescription overnight buy tramadol visa - generic tramadol 100mg

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#57594 can buy tramadol usa - tramadol extended release high

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol online bluebook - tramadol 100 mg wiki

Anonymous said...

tramadol online pharmacy buy tramadol paypal - tramadol hcl buy

Anonymous said...

buy tramadol tramadol dosage 25mg - tramadol recreational use dosage

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#59473 tramadol 50mg slow release - order tramadol online mastercard

Anonymous said...

buy tramadol tramadol dosage dosage per day - tramadol withdrawal management

Anonymous said...

buy tramadol cheap no prescription tramadol 50 mg para que sirve - tramadol high booze

Anonymous said...

buy tramadol overnight cod how to buy tramadol in usa - buy tramadol rx online

Anonymous said...

semoga anda tidak berbuat fitnah atau menyambung fitnah...yg lepas biarlah lepas...

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol hcl medication - tramadol withdrawal blog

Anonymous said...

http://ranchodelastortugas.com/#61301 xanax pills - xanax effects on sperm count

Anonymous said...

buy tramadol online no prescription cod tramadol y ketorolaco - tramadol clorhidrato 100mg ml gotas

Anonymous said...

http://ranchodelastortugas.com/#93851 xanax bars energy drink - buy xanax online us pharmacy

Anonymous said...

buy tramadol mastercard tramadol what is it - generic medicine tramadol

Anonymous said...

http://staam.org/#36750 tramadol 50 mg recommended dosage - tramadol withdrawal 2 weeks

Anonymous said...

http://ranchodelastortugas.com/#50698 xanax withdrawal period - xanax effects alcohol

Anonymous said...

http://ranchodelastortugas.com/#30416 xanax bars with no prescription - how does xanax high feel

Anonymous said...

buy xanax online buy xanax 2mg bars online - buy xanax online cheap

Anonymous said...

Sy bukan pyokong umno atau politik lain tp pyokong kebenaran jika btl anggota polis dijamu dgn arak samp mabuk mcmne pula pkm perlukan masa yg lama utk tewaskan pertahanan balai..ckp biar brfakta jgn auta..jatuh fitnah.kena ingat ayat alquran jgla hubungan dengan allah dan hububgan dgn manusia..dgn allah bole minta ampun dgn manusia bagaimana pula jika insan tersebut telah meninggal dunia