Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Friday, September 9, 2011

SATU LAGI BERITA GEMBIRA BUAT RAKYAT MENYUSUL KINI

بسم الله الرحمن الرحيم

Topup baru naik 6%, satu lagi berita gembira untuk rakyat menyusul lagi.. kereta plak naik harga.. terima kasih najib... kah kah kah kah

Pekema persoal kenaikan nilai kenderaan import terpakai

KUALA LUMPUR 8 Sept. - Persatuan Pengimport dan Peniaga Kenderaan Melayu Malaysia (Pekema) hari ini mempersoalkan keputusan kerajaan menaikkan penetapan nilai kenderaan terpakai yang diimport.

Ia kerana keputusan itu mengakibatkan peningkatan kos cukai yang membebankan pembeli.

Yang Dipertua Pekema, Datuk Zainuddin Abdul Rahman berkata, kenaikan nilai kenderaan tersebut mendorong kenaikan cukai antara 12 peratus hingga 30 peratus dan bagi Toyota Wish misalnya, pembeli kini perlu membayar tambahan RM7,000.

Arahan Jabatan Kastam Diraja tersebut dikuatkuasakan pada 1 September lalu.

''Apa yang dikesali peraturan itu dilaksanakan tanpa mendapatkan pandangan atau berdialog pun dengan Pekema,'' katanya di sini.

Tambahnya, tindakan kerajaan itu menyebabkan pemegang permit import (AP) berada dalam kedudukan tertekan dan kerugian kerana pembeli yang telah membayar deposit, enggan membayar tambahan kos kenaikan nilai kenderaan itu.

Beliau berkata, ahli-ahli Pekema sudah pun dikenakan levi RM10,000 bagi setiap AP dan operasi pasukan petugas khas pada Jun lalu dan kini berdepan pula pelaksanaan perwartaan nilai kenderaan baharu.

Beliau berkata, industri automotif Bumiputera kini mengalami kerugian yang teruk dengan penurunan sehingga 50 peratus jualan sepanjang tahun ini.

''Sehubungan itu, Pekema memohon kerajaan menangguhkan sementara pelaksanaan nilai baru ini, sekurang-kurangnya sehingga keadaan ekonomi negara kembali pulih.

''Kalau kerajaan bertegas mahu menguatkuasakan nilai baru ini, Pekema meminta ia mengecualikan kenderaan-kenderaan yang sudah dibawa masuk sebelum 1 September lalu,'' katanya.

Zainuddin berkata, Pekema juga telah mengemukakan surat kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bagi memohon pertemuan dalam masa terdekat.

Beliau berkata, Pekema mahu memberi gambaran sebenar kepada Perdana Menteri mengenai situasi peniaga-peniaga Bumiputera dalam industri automotif negara.

Menurutnya, pewartaan nilai baru kenderaan import itu menimbulkan persoalan kerana jika tujuannya hendak menambah pendapatan negara, ia tidak akan tercapai kerana permintaan ketara merudum disebabkan kos tambahan itu.

''Kesan penurunan permintaan itu akan memberi kesan negatif kepada peniaga seperti kami dan juga industri hiliran seperti institusi kewangan dan pinjaman kerana kurang perniagaan berlangsung.

''Akhirnya industri automotif akan lumpuh,'' katanya.

Zainuddin berkata, jika kenaikan itu bertujuan mendorong jualan kenderaan nasional, ia juga tidak tepat kerana ia berlainan segmen sama sekali.

Note: 1 september dah dikuatkuasakan baru hari ni kita dapat tahu.. kah kah kah kah.. najib cilaka ni perintah negara macam main pondok-pondok pula.. kah kah kah kah..


Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

59 comments:

Fahmi Ismail said...

terima kasih kerajaan..dalam blog House PK Parpu kari pu dah start hentam kerajaan..kehkehkeh

KhaiRin said...

naik la lg..xsabau nk tggu ni

aiman said...

laaa....sblm ni br dgr kabar angin 2012 nk turun cukai. naik plak? takpa2, tahun depan aku dah tau nak pangkah mana.

Anonymous said...

cialis price cialis online soft - cialis daily use review

Anonymous said...

xanax online xanax effects yahoo answers - xanax show up on drug test

Anonymous said...

tramadol generic tramadol (ultram) must be used with caution in persons with - buy tramadol online overnight fedex

Anonymous said...

generic xanax order xanax online india - order prescription xanax online

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol erowid - tramadol hcl 50mg generic

Anonymous said...

buy xanax online no rx xanax 2mg price - xanax bars many mg

Anonymous said...

generic xanax white oval 2mg xanax - drug test for xanax

Anonymous said...

xanax buy online no prescription order xanax prescription - xanax side effects drugs.com

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol online no prescription overnight delivery - tramadol nights

Anonymous said...

buy carisoprodol carisoprodol 250 mg - carisoprodol buy online

Anonymous said...

buy cheap xanax get high xanax - xanax makes me sleepy

Anonymous said...

generic xanax xanax drug info - side effects xanax vicodin

Anonymous said...

buy xanax online no prescription overnight xanax bars cost - xanax withdrawal headache

Anonymous said...

carisoprodol 350 mg carisoprodol msds - carisoprodol 350 mg and xanax

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol 50 mg kern - tramadol biogaran l.p.100mg

Anonymous said...

xanax 0.5mg xanax .5 side effects - xanax bars to buy

Anonymous said...

buy cialis online buy cialis online with mastercard - generic cialis 20

Anonymous said...

buy tramadol online methocarbamol and tramadol for dogs - tramadol 100 mg side effects

Anonymous said...

generic cialis tadalafil cialis online for sale - cialis online de

Anonymous said...

xanax medication how much xanax and alcohol does it take to overdose - home remedies xanax overdose

Anonymous said...

cialis online cialis 20 - can you buy cialis online in usa

Anonymous said...

cialis online buy cialis online us - is generic cialis bad

Anonymous said...

xanax online 1mg xanax flying - xanax vs lorazepam

Anonymous said...

buy cialis online cialis 5 mg daily review - buy cialis online with a prescription

Anonymous said...

cialis online how much cialis daily - buy cialis bangkok

Anonymous said...

xanax drug xanax dosage extended release - xanax grapefruit side effects

Anonymous said...

cialis sale canadian pharmacy cialis online - cialis daily for bph

Anonymous said...

buy cialis online with prescription can u buy cialis over the counter - cialis 75 oral liquid

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#97734 cheap tramadol buy - buy tramadol egypt

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#30694 strong tramadol 50mg tablets - tramadol apap 37.5mg high

Anonymous said...

buy tramadol overdose on tramadol hcl - tramadol xr recreational

Anonymous said...

tramadol online tramadol and alcohol - buy tramadol online illegal

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol in florida - what is tramadol sr 100mg

Anonymous said...

tramadol generic buy tramadol usa next day delivery - tramadol dogs dosage dogs tramadol

Anonymous said...

buy tramadol online pet meds tramadol no prescription - g e tramadol hcl

Anonymous said...

buy tramadol buy tramadol cod next day delivery - tramadol 50 mg tab amneal

Anonymous said...

buy tramadol online can you buy tramadol in usa - tramadol 50 mg for canines

Anonymous said...

buy tramadol tramadol 100mg online overnight - buy tramadol cod overnight delivery

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#44827 buy tramadol online pay cod - online purchase of tramadol

Anonymous said...

buy tramadol tramadol half life - can i get high off tramadol

Anonymous said...

buy tramadol tramadol online buy - tramadol for dogs without rx

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#91646 tramadol no prescription usa - tramadol hcl 50 mg what is it for

Anonymous said...

http://blog.dawn.com/dblog/buy/#side-effects tramadol 50 mg strength - tramadol hcl liquid

Anonymous said...

purchase ativan cost of lorazepam 1mg - want buy lorazepam

Anonymous said...

buy tramadol tramadol for dogs without rx - tramadol hcl rimadyl

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#28875 tramadol hcl blood thinner - tramadol for dogs drowsy

Anonymous said...

http://reidmoody.com/#45570 ativan or xanax better - does ativan and xanax show up the same

Anonymous said...

buy tramadol buy tramadol usa - tramadol online no prescription overnight

Anonymous said...

http://reidmoody.com/#54126 ativan side effects long - how to buy ativan from canada

Anonymous said...

http://reidmoody.com/#53287 ativan side effects skin - yellow ativan dosage

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol hydrochloride xr 100mg - tramadol addiction 30 pills a day

Anonymous said...

xanax no prescription online xanax for anxiety symptoms - buy xanax bars online

Anonymous said...

buy xanax online xanax overdose canine - buy xanax bars 2mg online

Anonymous said...

buy xanax online xanax generic pictures pills - alprazolam 0.5 mg tab

Anonymous said...

xanax cost xanax or ativan - order xanax 2mg online

Anonymous said...

buying xanax drug interactions xanax ultram - generic for xanax xr