Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Monday, October 18, 2010

USUL TERGEMPAR DI DEWAN RAKYAT SELASA INI

بسم الله الرحمن الرحيمTujuan Resolusi :

Adapun kami mewakili Masyarakat Orang Asli Semenanjung Malaysia mengemukakan Resolusi ini adalah untuk:

1. Menggesa Pakatan Rakyat membawa Usul Tergempar di Dewan Rakyat meminta agar dibincangkan mengenai tuntutan Masyarakat Orang Asli Semenanjung Malaysia supaya ditambah perkataan Orang Asli di dalam Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan, yang pada masa sekarang hanya mengiktiraf orang Melayu, Bumiputera Sabah dan Bumiputera Sarawak sahaja.

2. Adapun takrifan Perlembagaan Persekutuan yang ada pada hari ini langsung tidak meletakkan Masyarakat Orang Asli Semenanjung Malaysia pada kedudukan yang sepatutnya sebagai penduduk asal di negara ini.

Di sini kami ingin menarik perhatian Yang Berhormat Dato’ Seri mengenai cadangan Masyarakat Orang Asli Semenanjung Malaysia kepada Pakatan Rakyat:

Dengan sebulat-suara kami menyeru Kerajaan Persekutuan (di bawah pimpinan Pakatan Rakyat selepas kejayaan menawan Putrajaya pada Pilihanraya Umum Ke 13) dan Kerajaan-Kerajaan Negeri mengambil perhatian bagaimana untuk memberikan pengiktirafan dan perlindungan secara rasmi terhadap tanah adat Masyarakat Orang Asli.

1. Pemberian hak milik tanah secara individu kepada setiap keluarga Masyarakat Orang Asli, meliputi sebidang tanah pertanian seluas 10 ekar, tapak rumah ¼ ekar dan tanah dusun 1 ekar sepertimana rancangan FELDA.

2. Pewartaan bahagian tanah komunal oleh Kerajaan-Kerajaan Negeri berkenaan, seperti Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Selangor, Perak, Kedah, Kelantan, Terengganu dan Pahang sepertimana yang diperuntukan di bawah Seksyen 62, Kanun Tanah Negara.

3. Pewartaan bahagian tanah Orang Asli di bawah Akta Orang Asli 134 Tahun 1954, dengan kebebasan yang tiada had masa serta tanpa sekatan ke atas hak-hak untuk mencari sumber makanan melebihi kawasan bahagian tanah komunal yang telah diwartakan.

4. Dalam kes-kes berkecuali, iaitu yang berhubung-kait dengan Masyarakat Orang Asli yang hidup secara nomad atau separa nomad, yang merupakan kumpulan Orang Asli yang paling mudah terjejas. Maka peruntukan hak untuk mencari sumber makanan dengan bebas yang tiada had masa serta tanpa sekatan (selari dengan peluang yang lebih besar bagi mendapatkan pendidikan, bimbingan vokasional ke arah melestarikan sara hidup mereka).

5. Kerajaan Malaysia di bawah pimpinan Pakatan Rakyat hendaklah membuat kajian tentang kegagalan peranan dan fungsi Jabatan Hal-Ehwal Orang Asli (JHEOA) selama ini. Kita sedia maklum pada masa kini sekitar 10% ke 15% sahaja perjawatan di dalam JHEOA diisi dari kalangan Masyarakat Orang Asli itupun sekadar perkhidmatan sokongan seperti pemandu dan buruh sahaja. Justeru, di bawah pimpinan Pakatan Rakyat, pengisian perjawatan Pegawai-Pegawai JHEOA hendaklah diisi oleh Masyarakat Orang Asli sehingga 80%.

6. Kerajaan Malaysia di bawah pimpinan Pakatan Rakyat hendaklah menjadikan Sambutan Hari Orang Asal Sedunia pada setiap tanggal 8 Ogos sebagai Cuti Umum bagi Persekutuan dan diraikan di seluruh Malaysia. Mencontohi semangat yang telah ditunjukkan oleh Kerajaan Negeri Selangor hari ini.

7. Meminta Pakatan Rakyat supaya memberi peluang kepada pemimpin NGO Masyarakat Orang Asli bertanding di kerusi-kerusi Dewan Undangan Negeri dan kerusi-kerusi Parlimen menggunakan logo Pakatan Rakyat di dalam kawasan-kawasan yang mempunyai bilangan pengundi Orang Asli yang besar.

8. Sistem kouta hendaklah diberikan kepada Masyarakat Orang Asli untuk memasuki IPTA, MRSM, Sekolah Berasrama Penuh dan perkhidmatan Awam.

9. Menyeru Kerajaan Negeri Selangor dan Kerajaan Negeri Kelantan (yang mempunyai bilangan Masyarakat Orang Asli yang besar) yang kini di bawah pimpinan Pakatan Rakyat agar melantik pemimpin NGO Masyarakat Orang Asli sebagai Ahli Dewan Negara (Senator) serta melantik pemimpin NGO Masyarakat Orang Asli sebagai Ahli Majlis Pihak Berkuasa Tempatan.

10. Menyeru pimpinan Pakatan Rakyat samada di peringkat Parlimen mahupun di peringkat Dewan Undangan Negeri agar melantik Pegawai Khas dari Masyarakat Orang Asli bagi menjaga hal-ehwal masyarakat ini di kawasan masing-masing.


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

3 comments:

Kak Mahh said...

Tidak salah meminta sesuatu jika kita berpendapat permintaan kita itu adalah HAK kita.Usaha Tangga Kejayaan.

Unknown said...

hi very beautiful blog! I find your page from Leovi =).. if you like art come see my blog too!

Puteri said...

Ya Allah bantulah Pakatan Rakyat.